Installera om och återställ Windows 10

Det senaste

Uppdaterad: 2017-09-01 | Först publicerad: 2015-11-07

Råkat ut för virus eller vill du bara återställa din dator till dess fabriksinställningar? Inga problem – att återställa Windows 10 är hur enkelt som helst!

Funktionen att helt radera allt som finns på datorn (formatera) och återinstallera Windows finns inbyggd i Windows 10 från början. Även funktionen att endast installera om själva operativsystemet och samtidigt behålla alla dina egna filer på hårddisken finns också. Vi kommer här gå igenom båda alternativen.

Tänk på att om du vill återställa din dator på grund av att virus eller annan skadlig programvara finns i datorn är det alltid bäst att radera så mycket som möjligt, för att undvika att virus och annat otyg klarar sig förbi återställningen.

Om du vill radera Windows 10 helt och hållet och installera en ny och fräsch kopia av operativsystemet kan du använda Microsofts egna verktyg för att ladda ned och installera Windows från ett USB-minne. Detta är något mer avancerat än att endast göra en återställning och rekommenderas därför endast om den vanliga återställningen inte fungerar eller om du själv vet med dig att du har nytta av att helt installera om operativsystemet. Du hittar vår guide för att installera Windows 10 från ett USB-minne här.

Steg 1. Gör en backup på allt du vill spara

Oavsett om du vill göra en hel rensning av din hårddisk och installera Windows på nytt eller bara återställa operativsystemets programfiler och låta dina egna filer vara kvar rekommenderar vi att först göra en backup på alla dina viktiga filer.

Trots att en återställning av Windows må kännas relativt säker att genomföra finns ändå alltid en risk att något kan gå fel under återställningsprocessen. Koppla därför in en extern hårddisk, ett stort USB-minne eller använd t.ex. Dropbox för att spara dina viktiga filer på ett säkert ställe om olyckan skulle vara framme. Så snart dina viktiga filer är sparade på ett säkert ställe är det bara läsa vidare.

Steg 2. Starta återställningen

Om du trots Steg 1 inte gjort en backup av dina filer vill vi än en gång uppmana att göra det. Vi kan inte nog många gånger påpeka vikten av att spara viktiga och oersättliga filer om något – mot förmodan – går fel under en ominstallationsprocess som t.ex. denna.

1. Börja med att klicka på Förstoringsglaset nere i Aktivitetsfältet. Skriv Återställ den här datorn och tryck Enter för att komma till inställningarna för Återställning.

Windows 10 - Återställ den här datorn

2. Välj Kom igång under fliken Återställning.

Windows 10 - Återställning - Kom igång - Inställningar

3. Du får nu välja om du antingen vill ta bort alla filer som finns på datorn eller behålla dem och endast återställa appar och inställningar. Välj det som passar din situation genom att klicka på respektive alternativ.

För att få en så ren och fortsättningsvis problemfri dator som möjligt rekommenderar vi utan tvekan att Ta bort allt. Valet är dock så klart helt ditt och ser givetvis olika ut beroende på anledningen till att du gör en återställning.

Windows 10 - Återställ - Behåll - Ta bort allt

4. Om du valde att Ta bort allt får du nu frågan om du även vill rensa enheterna (annars går du direkt till nästa punkt). Denna (onödigt kryptiskt ställda) fråga förklaras enklast med att båda valen tar bort dina filer. Alternativ två raderar dock filerna från hårddisken på ett sätt som gör det mycket svårt för någon att återställa dem. Detta tar dock mycket längre tid än det första alternativet, men är utan tvekan det som bör väljas om du till exempel ska sälja datorn och inte vill att någon ska komma åt dina gamla filer.

Vi vill här påpeka att mycket längre tid för alternativ 2 verkligen inte är någon underdrift. Beroende på hur pass stor den eller de hårddiskar som sitter i datorn är kan en normal återställning ta mer än 24 timmar att slutföra. Om du ska behålla datorn själv och endast vill återställa Windows 10 – välj istället det första alternativet (Ta bara bort mina filer).

Windows 10 - Vill du rensa enheterna - Ta bort filer

5. Du får nu upp en sammanfattning om vad som kommer genomföras när du startar återställningen. Känner du dig nöjd med sammanfattningen klickar du på Återställ för att starta processen. Är du osäker på om du gjort rätt val är det bara att klicka på Avbryt och se över inställningarna en extra gång.

Windows 10 - Reda att återställa denna dator - Återställ

6. Windows 10 börjar nu att återställa datorn och sig själv. Beroende på vilka val du gjort för rensning av enheter och inställningar, samt hur snabb din dator är, kan återställningen ta en hel del timmar att slutföra. Det är heller inte ovanligt att procenträknaren stannar på ett visst procenttal under en relativt lång tid. Tålamod är nyckeln.

Fabriksåterställning Windows 10 - Återställer den här datorn

7. Så snart återställningen är genomförd startar datorn om och du presenteras med samma val du gjorde när Windows 10 startades för första gången. Härifrån är det bara följa anvisningarna på skärmen för att skriva in användarnamn, produktnyckel och övriga inställningar precis som vanligt. Lycka till!

Problem med återställningen av Windows 10

Tillägg 2016-10-27: Denna artikel har visat sig bli en av våra mest kommenterade. Vi har därför valt att samla de vanligaste frågorna, problemen och lösningarna direkt här nedanför. Förhoppningsvis kan informationen hjälpa dig att komma vidare om det är så att du fastnat i återställningsprocessen på något sätt.

Fråga 1: Jag ser endast muspekaren på skärmen, resten är svart

Svar: Om du har fler än en skärm kopplade till datorn, prova att koppla ur samtliga skärmar utom en. Starta därefter om datorn. Prova även att koppla in din skärm direkt på moderkortets skärmkontakt istället för grafikkortets (om du har en stationär dator).

Testa också att vänta upp till 15 minuter för att se om det helt enkelt bara tar tid innan något faktiskt visas på skärmen. Om inget dyker upp trycker du en gång på Ctrl-tangenten på datorns tangentbord. Inget kommer att synas på skärmen, men genom att trycka på Ctrl placerar du dig i fältet för att skriva in datorns lösenord (trots att inloggningsrutan där detta görs som sagt inte syns).

Skriv därefter ditt vanliga lösenord (i blindo) och tryck Enter. Det kan vara så att återställningsprocessen sedan behöver ytterligare några minuter på sig att slutföra installationen. Efter detta ska du förhoppningsvis se Windows skrivbord.

Fråga 2: Det tar otroligt lång tid att återställa Windows 10

Svar: Om du väljer alternativet Ta bort filer och rensa enheten kommer Windows skriva över all information som finns på de hårddiskar som är kopplade till datorn. Om du har en (eller flera) stora hårddiskar är det inte omöjligt att det tar upp emot en hel dag att radera och formatera dem. Det bästa rådet här är helt enkelt att vänta. Även om det ser ut som att installationsprocessen fastnat på en viss procent under en lång stund.

Fråga 3: Mus och tangentbordet fungerar inte under Tangentbordslayout

Svar: Detta problem verkar vara så frekvent förekommande att vi tillägnat det en helt egen artikel. Du hittar den här.

Fråga 4: Jag får felmeddelandet ”Ett problem uppstod när datorn skulle återställas”

Svar: Testa först att gå till Inställningar > Uppdatering och säkerhet. Klicka på Återställning och välj Starta om nu under Avancerad start. Låt datorn starta om och klicka på Felsök. Välj nu Återställ den här datorn och följ anvisningarna.

Fungerar det inte rekommenderar vi att du läser vidare under Fråga 8 för att ta hjälp av installationsverktyget för Windows 10 för att starta återställningen.

Fråga 5: Jag får felmeddelandet ”Återställningen misslyckades”

Svar: Detta kan bero på att något blivit galet med datorns register. För att rätta till detta kan du testa följande.

1. Navigera till Inställningar och välj Uppdatering och säkerhet.
2. Klicka på Återställning och välj Starta om nu under Avancerad start.
3. Låt datorn starta om och klicka sedan på Felsök.
4. Välj alternativet Avancerade alternativ och därefter Kommandotolken.
5. Klicka på din användare och skriv in ditt lösenord (om du har ett).
6. Programmet Kommandotolken startar nu. Skriv in varje rad här nedanför precis som de står och trycker Enter efter varje rad.

cd %windir%system32config
ren system system.001
ren software software.001

7. Stäng därefter Kommandotolken och välj Fortsätt för att komma tillbaka till Windows.
8. Försök nu starta Återställningen och se om det fungerar.

Fungerar det fortfarande inte rekommenderar vi att läsa svaret på Fråga 8 för att ta hjälp av installationsverktyget för Windows 10 för att starta återställningen.

Fråga 6: Jag får felmeddelandet ”Det går inte att hitta återställningsmiljön”

Svar: Testa att starta återställningen genom att följa vår guide för hur man startar Windows 10 i Felsäkert läge, du hittar den här. Följ guiden till Steg 5. Välj där Återställ den här datorn och följ anvisningarna. Fungerar det ändå inte, läs vidare under Fråga 8 för att ta hjälp av installationsverktyget för Windows 10 för att starta återställningen.

Fråga 7: Installationen avbröts – Nu startar inte Windows alls

Svar: Om datorn försöker t.ex. reparera eller diagnostisera efter en avbruten återställning är vårt råd att låta den slutföra denna process, även om det verkar ta lång tid. Ett annat sätt är att reparera en misslyckad återställning är att se efter om datorn har någon form av inbyggd återställning. Testa här att trycka antingen F2, F8, F9 eller Delete under uppstarten av datorn för att se om du kan ta dig till något av reparationsalternativen som ibland finns inbyggda i (framför allt bärbara) datorer.

Fungerar inte det heller rekommenderar vi att du läser vidare under Fråga 8 för att ta hjälp av installationsverktyget för Windows 10 för att starta återställningen.

Fråga 8: Finns det något annat sätt att återställa Windows? Ingen av lösningarna och svaren ovanför hjälper mig!

Svar: Det kan vara så att någon eller några filer som används för själva återställningsprocessen blivit skadade. Här rekommenderar vi att följa vår guide för hur du installerar om Windows 10 från ett USB-minne fram tills du kommer till Steg 4.2. Istället för att klicka på Installera nu väljer du Reparera datorn (längst ned till vänster). Följ därefter anvisningarna för att reparera datorn och filerna för återställningen. Du hittar guiden här.

Fungerar inte heller det finns alltid alternativet att helt installera om Windows 10 genom att följa den nyss länkade artikeln. Detta är en relativt avancerad procedur, läs därför igenom guiden helt och noga innan du börjar med ominstallationen. Tänk även på att alla dina filer på datorn raderas när du installerar om Windows 10 på det sätt som gås igenom i den länkade texten.

Har du stött på problem utöver de vi gått igenom i artikeln eller har du andra funderingar kring återställningsprocessen? Skriv av dig i kommentarerna nedan så ska vi göra vad vi kan för att hjälpa till!

Christoffer
Administratör och grundare av enkelteknik.se. Modererar och författar det mesta på sajten.

Dela gärna artikeln om du gillar den.

Frågor

Hjälpte texten dig?

Allt innehåll på enkelteknik.se är gratis och finansieras genom annonsering, samarbeten och donationer. Alla bidrag, oavsett summa, tas tacksamt emot på nedanstående Swish-nummer.

Swish-nummer: 123 404 34 36

Skicka gärna med din e-post-adress om du väljer att stödja oss, så vi får möjlighet att återkomma med ett personligt tack!

171 kommentarer

 1. Hej,
  Jag försöker göra en återinstallation. Men när jag trycker på mitt val av återinstallation, har provat alla, så får jag först en fönster som säger ”Det här kommer inte ta lång tid” för att sedan få upp ett annat fönster som säger. ”Det går inte att hitta återställningsmiljön. Sätt i installation- eller återställningsmediet för windows och starta om datorn”
  Tacksam för hjälp.

  • Hej! Testa att se om det fungerar om du följer denna guide till Steg 5. Välj här Återställ den här datorn och följ anvisningarna. Går det ändå inte kan det vara så att din dator av någon (underlig) anledning saknar möjligheten att göra en återställning. I detta fall kan du använda vår guide för att installera Windows 10 från ett USB-minne för att installera en helt ren kopia av Windows på datorn. Du hittar guiden här. Att göra detta är dock relativt avancerat, så det får kanske ses som en sista utväg om inget annat fungerar.

   Om det är så att du använder någon form av surfplatta med Windows 10 skulle jag även rekommendera att kolla om tillverkaren har någon specifik återställningsfil du kan ladda ner från deras hemsida. Ofta kan du därefter kopiera över denna fil till ett USB-minne och installera om Windows från det. Detta kan även vara fallet om du har en märkesdator (t.ex. Asus, Acer, Dell etc.).

   Ledsen att jag inte kan bidra med mer gissningar, men lyckas inte hitta så mycket information kring just detta fel. Hoppas du får ordning på det!

   // Christoffer, enkelteknik.se

 2. Hej!

  När jag köpte datorn hade den windows 8, sen uppgraderade jag den till win 10. Min fråga är om jag återställer den, kommer den gå tillbaka till win 8? eller har den fortfarande win 10?

  • Det var samma med min dator. Jag uppgradera den till Win 10. Jag jag försöker göra en återställning men det fungerar inte. Du får gärna berätta senare om din återställning gick bra.

   mvh

  • Hej! Så vitt jag kan läsa mig till kommer Windows inte att återställas till den ursprungliga versionen (i detta fall Windows 8) om du använder den inbyggda återställningsfunktionen i Windows 10 (som vi går igenom i denna artikel).

   Innan du startar själva återställningsprocessen (Steg 3) kommer du förmodligen dock få ett tredje alternativ där du får möjligheten att även återställa datorn till det operativsystem den levererades med. Välj alltså inte detta alternativ om du vill behålla Windows 10. Se t.ex. denna guide från Asus för hur det ser ut (och välj som sagt inte alternativet som de valt i den guiden).

   Hoppas det går bra och som alltid, gör en backup på dina viktiga filer innan du återställer om något, mot förmodan, går fel.

   // Christoffer, enkelteknik.se

 3. Hej! Jag har ett problem som jag undrar om ni kanske kan hjälpa mig med. När jag skulle formatera om min hårdisk på min bärbara dator, och den ominstallerat ca 30 % av Windows 10 så stötte datorn på ett problem och startades om. Nu har den fastnat i en omstarts-loop, det vill säga den visar Packard Bell- loggan och sen startar den om och gör detta om och om igen. Vad ska jag göra?
  Mvh
  Claes

  • Hej! Trist att det strular. Testa att trycka antingen F2, F8, F9 eller Delete under uppstarten av datorn och se om du möjligen kan komma åt någon inbyggd återställningsmeny. Fungerar inte det är nog mitt bästa tips att göra ominstallationen helt från grunden genom att följa t.ex. vår guide för hur man installerar Windows 10 från ett USB-minne. Du hittar den här.

   Tänk på att alla filer raderas om du installerar om Windows från grunden med ett USB-minne. Förhoppningsvis har du kanske en backup på dina viktiga filer. Hoppas det löser sig!

   // Christoffer, enkelteknik.se

 4. Hej jag har försökt att återställa min dator helt från återställnings menyn på inställningar i windows 10 men det ända som funkar är ”behåll mina filer ” valet men även då funkar det inte korekt det ända som händer är att den tar bort alla funktioner tex, internet och grafik och även fast jag har 3 CDs som jag använder för att instalera om det så är problemen forfarande kvar så jag prova ”Ta bort allt ” i inställningar men när datorn startats om står det ”återställer datorn 1%” i ca ½ sec och sen står det ”ångrar ändringar” och sen ”det går inte att återställa datorn. Inga ändringar har gjorts.” och sen skickar mig till ”välj ett alternativ” ”Fortsätt,Felsök,Stäng av datorn” hjälp mig snälla, sorry för en lång text.

  • Hej! Det kan vara så att några filer som behövs för återställningen används av Windows, vilket gör att återställningen inte kan starta. Testa att genomföra stegen i denna kommentar och starta återställningen från Avancerad start istället. Förhoppningsvis kan det göra susen!

   // Christoffer, enkelteknik.se

   • Hej det fungerade tyvär inte men jag hittade min windows 8.1 nyckel så jag kunde installera windows 10 med hjälp av min laptop och windows media verktyget, jag märkte även att när man installerar om så är hårdisk D oförändrad så mina filer vart kvar tack ändå för hjälpen och sånt snabbt svar det är tur att internet finns ibland ;) Mvh Eric

    • Hej! Härligt att du löste det! Passar på att länka vår guide för att just ta fram produktnycklar direkt ur Windows (om någon annan läser det här och har tappat bort sin produktnyckel). Guiden finns här.

     Och ja, så länge man inte väljer att radera alla hårddiskar under installationen utan bara installerar Windows på systemdisken (i regel benämnd C) så ska de övriga hårddiskarna lämnas orörda. Är man osäker kan man också alltid koppla bort övriga hårddiskar (så länge man inte använder en laptop eller har en hårddisk som är uppdelad/partitionerad i flera delar). Skönt att det ordnade sig och tack för att du dela med dig av lösningen!

     // Christoffer, enkelteknik.se

 5. Raderas alla windows uppdateringar med – så man behöver ladda ner dem igen?
  Eller stannar de kvar efter en återställning?

  Tack
  David

  • Hej! Otroligt bra fråga. Jag lyckas faktiskt inte hitta någon konkret information (från en vettig källa) som säger det ena eller det andra. Det känns ju som att det skulle kunna vara vilket som. Min gissning är dock att även Windows Update-uppdateringarna raderas om du väljer att radera allt (Ta bort filer och rensa enheten). Någon får hemskt gärna rätta mig om informationen är felaktig. Hittar jag något mer i frågan återkommer jag här!

   // Christoffer, enkelteknik.se

 6. jag gjorde detta, nu efter jag loggar in så laddar dom redan nerladdade apparna och kommer upp på skrivbordet. Men man kan inte klicka nånting. Muspekaren åker runt och allt ser bra ut men absolut ingenting funkar! Tips?

  • Hej! Den var ny :-/ Rent spontant gissar jag att det har något med drivrutiner till musen att göra. Har du möjlighet att testa med någon annan mus (alternativt byta USB-port på din nuvarande)? Om du får det att fungera temporärt med en annan mus kan du testa att söka efter Enhetshanteraren (längst ned till vänster). Klicka på Möss och andra pekdon. Högerklicka därefter på den enheten som finns där och välj att Avinstallera den. Stäng därefter av datorn och starta om den. Windows 10 borde då installera sin standarddrivrutin för möss.

   Är det en laptop du använder skulle jag också dubbelkolla (om det nu fungerar att koppla in en annan mus) om det finns några specifika drivrutiner för datorns touchpad. Lättaste sättet att hitta dessa drivrutiner är oftast att antingen göra en Google-sökning på datorns tillverkare + drivrutiner, alternativt gå in på tillverkarens hemsida och söka efter just din datormodell. Hoppas det ordnar sig!

   // Christoffer, enkelteknik.se

 7. efter jag har klickat i allting o datorn ska återtställas så står det: ”förbereder” i kanske 3 sekunder men sen går det över till att det står ”Ångrar ändringar” så kommer jag till en skärm där det står: Det blev problem när datorn skulle återställas. inga ändringar har gjorts. när jag klickar OK så startas datorn om och jag kommer till startskärmen.
  Har Win 10

  • Hej! Jag har stött på detta felmeddelande tidigare. Det verkar kunna bero på lite olika saker, bland annat att Windows (av någon anledning) inte kommer åt alla filer som behövs för att starta ominstallationen. Mitt tips är att du först testar tillvägagångssättet från detta svar.

   Flera användare här har fått samma problem (t.ex. denna kommentar) . Här har personen löst återställningen genom att helt installera om Windows 10 genom att använda Microsofts verktyg för att installera om Windows via ett USB-minne. Du hittar vår guide för att göra detta här.

   Innan du ger dig på en hel ominstallation kan du även använda den nyss länkade guiden för att skapa ett startbart USB-minne. Via det kan du sedan följa guiden till Steg 4.2. Klicka där på Reparera datorn istället för Installera nu och testa att göra en återställning med hjälp av de (förhoppningsvis hela) filer som då finns på USB-minnet. Hoppas du får ordning på det!

   // Christoffer, enkelteknik.se

 8. Hej, Jag har fått en massa virus etc på min dator och har kommit till punkten då jag måste återställa min dator helt och hållet.
  Jag har försökt med det ni beskriver men när jag kommer till punkt 3 och klickat på ”ta bort alla mina filer” så laddar den i någon sekund och sedan kommer en likadan ruta upp med texten ”Det gick inte att återställa datorn. Inga ändringar har gjorts.”
  Jag har ingen aning om vad jag ska göra och hade behövt all hjälp jag kan få, vill bara att datorn ska bli virusfri och funka som normalt.
  Tack på förhand.
  Mvh Emil

  • Hej! Testa först att starta återställningen genom att följa stegen i denna kommentar.

   Fungerar inte det kan det vara så illa att något blivit fel med filerna för att installera om Windows 10. I detta fall kan det vara värt att testa att göra återställningen via installationsprogrammet för Windows 10. Du kan göra detta genom att följa vår guide för att installera Windows 10 från ett USB-minne tills du kommer till Steg 4.2. Klicka här istället på Reparera datorn (längst ned till vänster) och följ anvisningarna.

   När det gäller virus kan jag även rekommendera att du tar en titt på vår artikel kring hur du blir av med just virus och andra otrevliga program från datorn. Du hittar den här.

   // Christoffer, enkelteknik.se

 9. Nu har det gått 24h sen jag starta min formatering och den snurrar fortfarande. Jag har dock bara den där laddar cirkeln, inget Windows fönster eller hur många procent det är kvar.
  Något som inte är som det ska??!
  Tog radera allt men bara på en av mina hd, den med Windows på.

  • Hej! Har inte själva återställningen kommit igång alls? Alltså att du inte ens fått någon form av procent-tickande på skärmen? I sådant fall låter det som att återställningen inte riktigt startat alls. Varför vågar jag dock inte riktigt svara på. Om du har möjlighet skulle jag låta datorn vara lite till. Annars är det nog nästan värt att stänga av den och starta den igen. Förhoppningsvis har inga filer blivit skadade eller liknande och du kan testa att starta om återställningen.

   Om det inte är fallet och datorn inte startar ordentligt efter en omstart är mitt tips att först läsa under Fråga 8 (i den här artikeln) och följa instruktionerna där. Fungerar inte det finns ju alltid alternativet att installera om Windows 10 från ett USB-minne genom att följa den länkade guiden under Fråga 8.

   Hoppas du får ordning på det. Återställningen fungerar oftast bra, men tyvärr är det som det är med datorer och ibland strular de utan någon uppenbar anledning.

   // Christoffer, enkelteknik.se

 10. Hej!
  När jag tar fram inställningar så reagerar inte de olika funktionerna när man klickar på dem och inställningar går inte heller att stänga – alltså den har låst sig. Datorn fungerar i övrigt som vanligt! Har ni förslag till lösning?

  • Hej! Försökte Googla lite på frågan och det verkar som detta problem skulle kunna lösas med någon av de inbyggda felsökningsalterantiven i Windows 10. Klicka Söksymbolen (längst ned till vänster) och skriv in Kontrollpanelen. Välj sedan System och säkerhet och klicka på Felsök vanliga datorproblem under Säkerhet och underhåll. Välj nu Visa alla ute i vänsterkanten. Jag skulle tippa på att antingen Systemunderhåll eller Windows Store-appar-felsökningsprogrammen kanske kan fixa problemet. Hoppas du får ordning på det!

   // Christoffer, enkelteknik.se

 11. Hej! Tack för förslaget. Har prövat förslaget och blir rekommenderad att ansluta datorn till mitt Microsoft konto. Men det fungerar dessvärre inte. Blir uppmanad att försöka igen men det går inte. Något du känner igen! Kontot fungerar i annan dator.
  Bästa/Thomas

  • Hej! Jag lyckas tyvärr inte hitta några konkreta tips på vad som skulle kunna vara fel. Det enda jag kan komma på är om det skulle vara något knas med tangentbordsinställningarna så att t.ex. lösenordet faktiskt blir fel när du skriver in det. Får du det inte alls att fungera kan du även testa svaret på Fråga 8 i själva guiden för att använda Microsofts eget startverktyg för att reparera datorn. Inte säkert att det hjälper heller, men det är det bästa jag kan komma på, utan att faktiskt installera om Windows helt och hållet.

   // Christoffer, enkelteknik.se

 12. Jag har en bärbar dator
  Jag gjorde en återställning där jag ”tar bort alla filler” och ”ta bort mina filer” och så började återställningen och allt gick bra, men sen så fick återställningen avbrytas av någon anledning, och windows skulle då gå tillbaks till som det var. Så datorn startades om men när datorn startar up så kommer det bara upp en ruta där det står att
  ”Datorn har oväntat startas om eller så har ett oväntat fel uppståt. Det går inte att fortsätta installera Windows. Om du vill installera Windows så ska du starta om datorn”,
  Och så ska jag klicka på OK så fortsätter installationen.
  Men när jag gör det så startar datorn om sig men sen kommer samma ruta upp igen.

  • Hej! Knepigt. Det låter ju som något blivit fel med återställningsfilerna under återställningen. Min rekommendation, om du inte kommer åt Windows alls, är att testa lösningen under Fråga 7 och 8 i guiden (länk)

   Förhoppningsvis kan du använda ett startbart USB-minne för att reparera eventuella skadade filer och på så sätt komma vidare med, eller starta om, återställningen. Lycka till!

   // Christoffer, enkelteknik.se

 13. Har Windows 10 Återställde den , valde ” ta bort allt ” osv sen kom det upp det där med procenten , efter den gått upp till hundra kom en meny upp där man kunde välja 3 olika saker
  1. Starta om och avsluta
  2 .Ta bort allt
  3 .Nått som jag inte kommer ihåg .
  Jag valde starta om och avsluta och nu står den bara och startar , stänger , startar , stänger ,startar,stänger osv . Den har gjort det nu i ca 50 min , är det normalt ? Har den gått isönder ?

  • Hej! Det är inte ovanligt att datorn startar om upprepade gånger under en återställning. Om den dock bara startar varpå den direkt startar om och det hållit på så i 50 minuter låter det dessvärre som att något kanske blivit fel med återställningen.

   Jag skulle rekommendera att du testar svaren under Fråga 7 och 8 (länk) för att se om det kan hjälpa dig vidare. Du borde inte fått upp frågan om att Ta bort allt igen efter att Återställningen stegat upp till 100 procent, så möjligen gick något snett där. Vad törs jag dock inte riktigt svara på :-/ Önskar jag kunde ge mer detaljerad hjälp, men det är knepigt att veta exakt vad som kan gått fel.

   // Christoffer, enkelteknik.se

 14. HEJ!
  När jag startar min data den bara blinkar på skärmen. undrar vad ska jag göra kan inte installera data till grunden. kan komma in bara på e sidan när jag trycker på F1 knappen. hjälp data är bara en månad gammal.

  • Hej! Om inget alls fungerar skulle jag nog rekommendera att testa alternativet under Fråga 7. Hjälper inte det så gå vidare till Fråga 8. Det alternativet är relativt avancerat, men tyvärr det enda jag kan rekommendera utan att faktiskt sitta framför datorn och försöka se vad som kan ha blivit fel :-/ Hoppas du får ordning på det!

   // Christoffer, enkelteknik.se

 15. Hej
  Får inte upp ”Ta bort mina filler” eller ”Ta bort filer och rensa enheten”, utan jag får fram ” Bara den enheten som Windows är installerad på” och ”Alla enheter”. Är det samma sak fast olika text ?

  Med vänlig hälsning,
  Pernilla

  • Hej igen. Har fått hjälp med problemet av min kära bror. Tack för att du gör så pedagogiska förklaringar, perfekt för mig som inte är någon höjdare på datorer 😀

   Med vänlig hälsning,

   Pernilla

   • Jag igen. Skäms. Dök upp ett nytt problem. Nu kom det upp ”Det gick inte återställa datorn” ” Inga ändringar har gjorts”. Hjälp !

    Pernilla

    • Hej igen! Vad knepigt :-/ Mitt bästa tips är nog att prova det som står under Fråga 4 alternativet Fråga 5 i guiden. Fungerar inget av de alternativen finns även möjligheten att gå till Fråga 8. Dock är detta alternativ ganska avancerat.

     Ledsen att jag inte kan hjälpa till mera. Det är svårt att gissa sig till vad som kan vara galet när man inte sitter framför datorn i fråga :-/ Tack för den fina feedbacken dock!

     // Christoffer, enkelteknik.se

 16. Hallå .
  Jag har omformaterat datorn när jag redan hade Windows 10.
  Men allt är klart och så men den verkar ha fastnat , den laddar bara hela tiden .
  Har gjort det i 3 dagar nu .
  Har provat att starta om också , och har inga skärmar kopplade eller något till den.
  Alltså det är en svart skärm , men en liten pil som går i cirklar bara.

  • Hej! Tre dagar låter utan tvekan för mycket, så något har förmodligen blivit knas under ominstallationen. Svårt att säga exakt vad som kan vara fel utan att sitta framför datorn. Har du testat att trycka F8, F9 eller Delete under uppstarten och se om du kan komma åt några återställningsalternativ som möjligen finns inbyggda i datorn från början? Annars får jag nog rekommendera alternativet under Fråga 8 och installera om Windows helt. Hoppas du får ordning på det!

   // Christoffer, enkelteknik.se

 17. hej
  När jag försöker återställa min dator kommer det upp. ”Det gick inte att återställa datorn. Inga ändringar har gjorts.” Jag har försökt flera gånger men datorn vägrar återställas, vet inte vad jag ska göra

  • Hej! Har du testat ”Frågorna” i slutet av artikeln? Om inte; börja med Fråga 4 och se om det gör någon skillnad. Fungerar inte det skulle jag rekommendera att testa de efterföljande Fråga 5 och Fråga 6 för att se om något av dessa alternativ kan hjälpa.

   // Christoffer, enkelteknik.se

 18. Hej.
  Har följt instruktionerna ovan för att återställa Windows 10 men får felmeddelandet: 0XC0000221
  Vad gör man då?

  • Hej! Enligt vad jag kan hitta kan felmeddelandet ha att göra med att några av ominstallationsfilerna är trasiga eller inte hittas. Varför vågar jag inte riktigt svara på. Testa att starta återställningen enligt Fråga 6. Fungerar inte det är nog svaret på Fråga 8 mitt bästa tips. I värsta fall installera om hela operativsystemet i enlighet med guiden länkad under Fråga 8.

   // Christoffer, enkelteknik.se

Lämna ett svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Det senaste

Test: Corsair HS75 XB – Trådlöst headset för Xbox One och Series X/S

Corsairs trådlösa headset HS75 XB ska, åtminstone ljudmässigt, vara ett av de bättre headseten som går att få tag i till Xbox One och...

Ta bort formatering av kopierad text i Windows 10

Att kopiera och klistra in text är i regel inga konstigheter. Däremot är det ganska irriterande när textformatering följer med och förstör ett snyggt...

Ta bort den röda pricken vid casting i Oculus Quest 2

Röda prickar är sällan något välkommet. Här kommer jag därför gå igenom hur du blir av med den som tittar fram i Oculus Quest...

Test: Oculus Quest 2 – Är VR äntligen för alla?

Uppföljaren till det omåttligt populära VR-headsetet Oculus Quest ska tydligen vara bland det bästa man kan köpa om man vill börja äventyra in i VR-världen. Det låter ju rätt bra. Vi testar ett sådant!

Ta en Print Screen (skärmdump) i Windows 10

Hur gör man egentligen en Print Screen in Windows 10? Faktum är att det finns ett gäng olika sätt att åstadkomma detta på. Här går vi igenom de vanligaste!

Test: ADATA SC680 – En lätt, plastig och billig extern SSD-hårddisk

SC680 är en av de billigaste externa SSD-hårddiskarna på marknaden sett till Gigabyte per krona. Hur står den sig i djungeln av väldigt liknande konkurrenter?

Relaterat innehåll

Send this to a friend