Mus och tangentbord fungerar inte i Windows 10

Det senaste

Test: MSI Modern 15 – En prisvärd mellan-laptop

MSI Modern 15 är en ganska mittemellan laptop sett till både specifikationer och pris. Hur står den sig i djungeln av bärbara datorer och vad för man för strax över 8000 kr?

Vad är skillnaden mellan strömsparläge och viloläge i Windows 10?

Vad skiljer egentligen mellan strömsparläget och viloläget i Windows 10? Och varför startar datorn ibland upp av sig själv när den vilar? Det tänkte jag reda ut här!

Test: Netgear Nighthawk AX12 RAX200 – Bästa Wi-Fi 6 routern?

Är det värt att betala nästan femtusen kronor för Netgears just nu dyraste, ensamma router? Och hur stor skillnad gör egentligen Wi-Fi 6? Det tänkte jag försöka svara på här.

Test: Sonos Arc – Sonos tveklöst bästa soundbar

Sonos fokus på TV-ljud har ökat märkvärt de senaste åren. Nyast ut är soundbaren Sonos Arc som trots ett relativt högt pris är en av de bättre ljudlimporna på marknaden.

Lägger musen eller tangentbordet av varje gång du startar datorn och du måste starta om den för att få igång dem igen? Här är våra lösningar på problemet!

Att mus eller tangentbord inte fungerar vid inloggningsskärmen för Windows 10 verkar tyvärr vara ett väldigt vanligt problem. När så även vi drabbades av att datorn behövde startas om en ytterligare gång efter varje uppstart innan tangentbordet kom igång tyckte vi det var dags att gå till botten med detta.

Så långt vi förstår situationen (och utifrån vad som skrivs på forum och andra sajter) heter boven i detta dramat drivrutiner. Alltså små filer som behövs för att datorn ska kunna använda anslutna USB-enheter (som mus och tangentbord) på ett korrekt sätt. Problem har rapporterats för både trådlösa och sladdanslutna möss- och tangentbord.

Beroende på om din dator inte alls hittar mus och tangentbord, trots omstarter. Eller om de hittas efter en omstart, beror problemet troligen på lite olika saker. Läs därför vidare under den rubrik som passar din situation bäst.

1. Mus och tangentbord fungerar inte alls (trots omstarter)
2. Mus och tangentbord börjar fungera efter omstart av datorn

1. Mus och tangentbord fungerar inte alls

Om en vanlig omstart av datorn inte får musen och tangentbordet att komma igång är det förmodligen något som inte riktigt fungerar när det gäller inläsningen av drivrutinerna för datorns USB-portar. När du (med något av nedanstående alternativ) förhoppningsvis fått mus och tangentbord att fungera rekommenderar vi att du också går vidare till Steg 2. Följ där instruktionerna för att stänga av funktionen Snabb start och minimera risken att problemet med icke fungerande USB-enheter återuppstår.

1.1 Testa med en trådbunden mus eller ett tangentbord

Om du använder en trådlös mus eller ett trådlöst tangentbord kan det vara värt att se om datorn istället accepterar en vanlig trådbunden USB-enhet. De vanliga ”sladdmössen” har oftast ett större stöd bland standarddrivrutinerna som följer med Windows och kan således (ibland) fungera när de trådlösa inte gör det.

1.2 Byt till en annan USB-port

Om du har din mus- och ditt tangentbord inkopplade i någon av datorns främre USB-portar kan du istället testa de som finns på datorns baksida. Dessa USB-portar är monterade direkt på datorns moderkort och ingår inte alltid i samma grupp (nav) av USB-portar som de främre gör. Ibland läser Windows bara in stöd för vissa USB-portar innan datorn helt kommit igång och du loggat in i Windows. Moderkortets egna USB-portar brukar läsas in först.

Har du istället en bärbar dator/laptop rekommenderar vi att du testar samtliga USB-portar på datorn för att se om det gör någon skillnad.

1.3 Koppla USB-enheterna till en PS/2-adapter

Att koppla in mus och tangentbord via en så kallad PS/2-adapter kan tillfälligt lösa problemen med att tillbehören inte hittas av datorn. Detta eftersom PS/2-kontakterna använder andra drivrutiner än USB. PS/2 var den standard som fanns innan USB och lever kvar än idag på många datorer. Det här kräver givetvis att din dator har en PS/2-kontakt. Se därefter denna länk för tips på vart du kan inhandla en USB- till PS/2-adapter.

USB till PS/2-adapter - Windows 10 - Mus
Med en PS/2-adapter kan du koppla in dina USB-tillbehör via den äldre kontaktstandarden PS/2. Den gröna adaptern är för möss. Tangentbordsadaptern är oftast lila men ser i övrigt exakt likadan ut.

1.4 (Avancerat) Ändra datorns BIOS-inställningar för Legacy USB-support

BIOS är det lilla operativsystem som startas innan Windows och som bestämmer t.ex. hur anslutna tillbehör ska visas för Windows när det väl startas. I de flesta BIOS finns en inställning som kallas för Legacy USB-support. Kortfattat har inställningen som syfte att göra det möjligt att använda USB-enheter redan innan Windows startats, samt bestämma hur USB-enheter ska hanteras utanför Windows-miljö. Att stänga av denna inställning kan i vissa fall göra att Windows känner igen USB-enheter som tidigare inte hittades.

Innan vi går igenom hur du stänger av inställningen ska det dock påpekas att när stödet för Legacy USB-support plockas bort kan tangentbord och möss (dumt nog) sluta fungera i BIOS. Om detta sker och du åter behöver ta dig in till BIOS måste du antingen återställa BIOS-inställningarna till standardinställningarna eller använda ett PS/2-tangentbord för att komma åt BIOS. När det gäller återställning av BIOS har nyare stationära datorer ibland en liten knapp direkt på moderkortet för detta. Äldre stationära datorer (och även många nyare) har också ett litet knappcellsbatteri monterat på moderkortet. Genom att pilla loss detta glömmer moderkortet bort BIOS-inställningarna, som då återställs till standardalternativen.

Har du en bärbar dator är det många gånger ännu knepigare att återställa BIOS och ibland krävs det till och med att du laddar ner extra programvara och installerar på ett USB-minne som du sedan startar datorn från. Kort sagt, gör detta endast om du känner dig säker på vad du gör.

Legacy USB-support - Stäng av i Windows 10 - Mus och tangentbord
På detta moderkort från ASUS finns inställningen för Legacy USB Support under menyn Advanced följt av USB Configuration.

För att komma åt BIOS trycker du vanligen på någon av Delete-, F2– eller F3-knapparna på datorns tangentbord under uppstarten av datorn. När du väl är inne i BIOS återfinns inställningen för Legacy USB-support oftast under Avancerat-menyn.

1.5 (Avancerat) Installera om Windows 10 från grunden

Risken finns alltid att något gått fel när Windows 10 installerades, speciellt om du gjort en uppgradering från Windows 7 eller 8 och inte en nyinstallation. Har du kommit så långt att du uppgraderat till Windows 10 men inte kan ta dig förbi inloggningsrutan finns det en chans att problemet avhjälps med att istället installera Windows 10 helt från grunden. När detta väl är genomfört aktiverar du sedan Windows med din vanliga produktnyckel.

Att installera Windows från scratch (så att säga) är dock både relativt omfattande och kräver en del tid. Läs gärna vår guide hur du installerar Windows 10 från ett USB-minne för att se om det är något för dig. Vi rekommenderar detta alternativ som ett absolut sista försök, om inget annat fungerar. Om du däremot stundtals kommer in i Windows rekommenderar vi åter att först gå till Steg 2 för att se om det kan lösa problemet.

2. Mus och tangentbord fungerar efter omstart

Om mus eller tangentbord fungerar efter en omstart av datorn är det förmodligen en inställning i Windows 10 vid namn Snabb start som ställer till det. Inställningen gör att datorn endast läser in de drivrutiner som faktiskt behövs för att kunna starta och visa login-skärmen för Windows 10.

Det här gör (teoretiskt) att datorn startar någon sekund snabbare. I och med att bara vissa drivrutiner laddas in för att snabba på uppstarten resulterar det dock i att vissa USB-drivrutiner som behövs för möss och tangentbord helt enkelt inte läses in. Startar du däremot om datorn använder Windows 10 inte Snabb start-funktionen utan läser istället in samtliga drivrutiner. Varpå allt fungerar som det ska. Enligt vår erfarenhet verkar Windows 10 också bete sig lite olika vid olika tillfällen. Ibland fungerar tangentbord och mus direkt vid uppstart, ibland krävs en omstart.

Vi löste problemet på vår dator helt och hållet genom att sonika stänga av funktionen Snabb start. Själva uppstartstiden påverkades inte över huvud taget och funktionen verkar således göra mer skada än nytta. Förhoppningsvis hjälper det även dig att stänga av Snabb start. Så här går du till väga!

1. Börja med att klicka på Söksymbolen längst ned vid Start-menyn (1). Skriv in Kontrollpanelen i sökrutan (2) och klicka sedan på Kontrollpanelen (3) för att öppna just Kontrollpanelen.

Windows 10 - Sök - kontrollpanelen - Öppna

2. I Kontrollpanelen väljer du System och säkerhet.

Windows 10 - Kontrollpanelen - System och säkerhet

3. Följt av Energialternativ.

Windows 10 - System och säkerhet - Energialternativ

4. Under Energialternativ klickar du på Ange hur strömbrytarna ska fungera, längst till vänster.

Windows 10 - Ange hur strömbrytarna ska fungera

5. För att kunna ändra Snabb start-inställningen behöver du sedan klicka på Ändra inställningar som för tillfället inte är tillgängliga.

Windows 10 - Energialternativ - Ändra inställningar som inte är tillgängliga

6. Scrolla nedåt och bocka ur rutan bredvid Aktivera snabb start (rekommenderas) (1). Klicka därefter på Spara ändringarna (2) för att bekräfta avstängningen av funktionen.

Windows 10 - Aktivera Snabb start - Mus och tangentbord fungerar inte

7. Testa nu att stänga av datorn (inte omstart) och starta den sedan. Förhoppningsvis fungerar nu mus och tangentbord som de bör!

Fungerar fortfarande inte musen och tangentbordet? Berätta gärna i kommentarerna så försöker vi hjälpas åt att lösa problemen!

Christoffer
Administratör och grundare av enkelteknik.se. Modererar och författar det mesta på sajten.

Dela gärna artikeln om du gillar den.

Frågor

Hjälpte texten dig?

Allt innehåll på enkelteknik.se är gratis och finansieras genom annonsering, samarbeten och donationer. Alla bidrag, oavsett summa, tas tacksamt emot på nedanstående Swish-nummer.

Swish-nummer: 123 404 34 36

Skicka gärna med din e-post-adress om du väljer att stödja oss, så vi får möjlighet att återkomma med ett personligt tack!

44 kommentarer

 1. provade enligt att stänga av snabbstart hjälpte inte tangentbordet fungerar inte har provat alla mina usb portar inget hjälper och portarna fungerar som dom ska enhetshanterarna säger att tangentbordet fungerar asus moderkort h-61m-f

  • Hej! Fungerar tangentbordet inte alls oavsett om du är inloggad på datorn eller inte (tänkte eftersom du kommer åt Enhetshanteraren)? Eller är det bara vid inloggningen det inte fungerar?

   // Christoffer, enkelteknik.se

 2. det fungerar tills windows startar upp och kan logga in med pinkod sen slutar
  set att fungera använder skärmskrivbordet nu

  • Vad knepigt! Det låter snarare som att datorn inte känner igen tangentbordet på korrekt sätt, eftersom du ändå kan använda det för att logga in. Det enda jag kan komma på är att du kan testa att gå in i datorns BIOS genom att trycka F2, F8, F9 eller Delete (olika på olika datorer) precis vid uppstarten av datorn. Leta sedan i BIOS efter en inställning som heter något i stil med Legacy USB-support och se om det gör någon skillnad om du ställer den till På/Enabled. Inställningen har att göra just med hur datorn känner igen USB-enheter.

   // Christoffer, enkelteknik.se

 3. Hej igen jag fick inte rätt på tangentbordet på något sätt så jag la in win 7 igen och allt fungerade som det skulle

  • Det måste nästan varit något med drivrutinerna och Windows 10 som spökade. Ledsen att jag inte kunde hjälpa till mera, men skönt att du hittade någon form av lösning åtminstone.

   // Christoffer, enkelteknik.se

 4. Hej igen efter mycket letande på olika forum så hittade jag en lösning windowstangenten +spacebar ville bara berätta

  Peter Vickman

  • Hej igen! Så det fungerade alltså att trycka Windows-tangenten + mellanslag? Bra jobbat med letandet. Den lösningen hade jag missat helt! Tack för att du delade med dig. Förhoppningsvis kan det hjälpa någon annan med samma problem.

   // Christoffer, enkelteknik.se

 5. Hej

  Jag försöker återställa min dator till fabriks version, men den fasnar på Tangentbordslayout, jag kan varken röra mus eller trycka på tangenterna, vad ska jag göra ?

  PS. Jag har Windows 10

  • Hej! Detta verkar dumt nog vara ett rätt vanligt problem (om man ser till alla kommentarer till artikeln hur man återställer Windows 10). Den enda ytterligare lösningen, än tipsen i den här artikeln, är förmodligen att testa att trycka (t.ex.) F11 under uppstarten av datorn. På vissa datorer och om datorn har funktionen inbyggd kan detta starta datorns egen återställningsprocess för operativsystemet.

   Om du inte testat det skulle jag dock rekommendera att kolla BIOS och Legacy USB-support-inställningarna. Gör inte heller det något gott kan det även vara en idé att återställa BIOS-inställningarna till fabriksinställningarna.

   I värsta fall kan du testa att installera en helt ny version av Windows (via ett USB-minne). Innan du gör detta är det dock bra att ha din produktnyckel tillgänglig för att kunna aktivera Windows när installationen är klar. Tänk på att allt på datorn raderas om du väljer att göra på detta sätt! Hoppas det fixar sig!

   // Christoffer, enkelteknik.se

 6. Hej! Tack för tipset. Använder en barmouse som var helt död varje gång jag startade datorn. Fick dra ur kontakten till den och sätta i, då fungerade den. Körde enligt version 2 här ovan och nu fungerar allt som det ska.

  • Okej, jag provade att konvertera mustangenterna till själva skrivbordet (det är alltså min mus som inte funkar) och då kunde jag ”klicka” på den via numpad, men problemet är att det bara var själva strömsparläge som klickades ur. Stängde av datorn nu och startar upp den. Det funkade inte.

   • Hej! Kan det vara så att du inte klickat på den blå texten högst upp (Ändra inställningar som för tillfället inte är tillgängliga)? Tills du gör det går det inte att kryssa ur Aktivera snabb start. Du behöver även ha administratörsrättigheter i ditt användarkonto för att kunna göra detta. Vilket du normalt har om det bara är du som använder datorn!

    // Christoffer, enkelteknik.se

 7. Hej, mitt tangentbord och mus fungerar inte vid uppstart, men i bios fungerar båda,, kommer bara till där jag ska skriva lösen och det funkar inte,,,:( har letat efter legacy i bios men hittar inte,, va ska jag göra ?;)

  • Hej! Vad knepigt :-/ Vet inte om jag har några fler idéer än de som redan står i texten. Om du har möjlighet skulle jag testa med framförallt en PS/2-adapter om din dator har en sådan ingång. Annars är det möjligt att det är någon BIOS-inställning som spökar trots allt. Leta efter inställningar som innehåller något med USB i namnet, testa att aktivera och avaktivera en inställning (som känns intressant) i taget och se om det gör något skillnad.

   // Christoffer, enkelteknik.se

 8. Hej, mitt tangentbord och mus fungerar tills jag kommer på start skärmen. Så jag kan ej göra någonting, finns inte ens en muspekare på skärmen. Det hjälper inte med att ändra bios USB legacy support. Snälla hjälp, ingenting fungerar!

  • Hej! Har problemet uppstått efter en ominstallation eller något sådant, eller dök det bara upp? Finns det möjligen några andra inställningar i datorns BIOS som inverkar på USB-enheterna på något sätt? Det låter som datorn helt enkelt inte läser in drivrutinerna för USB, eller som att funktionen stängs av så snart datorn startat förbi BIOS.

   // Christoffer, enkelteknik.se

 9. Hej. Jag har precis samma problem som Eliott. Problemet kom när datorn stod oanvänd några minuter. Nu finns ingen muspekare och tangentbord är dött. Har testat alla tipps i artikeln utan framgång. När jag byter usb port på musen och tangentbord så säger win10 att det installeras och sen att det funkar som det ska men det gör det inte. Fullständigt frustrerande att inte komma in och kunna jobba på datoreländet.

  • Hej! Extremt knepigt. Önskar jag kunde bidra med fler tips :-/ Har du kollat igenom BIOS efter någon form av USB-strömsparningsinställning? Det låter ju lite som att Windows, av någon anledning, helt enkelt inte tillåter USB-enheterna att vara påslagna.

   // Christoffer, enkelteknik.se

   • Har precis samma problem som John. Datorn hänger sig så varken tangentbord eller mus funkar när datorn stått oanvänd några minuter. Trodde det hade med något virus att göra. När jag använder datorn försöker jag hålla igång med tangentbord eller mus för att datorn inte ska hänga sig. Ibland startar den om av sig själv och ibland är jag tvungen att stänga av och starta om själv. Följde dina instruktioner om att stänga av snabb start så får se om det fungerar eller inte.

    • Hej Joakim! Förhoppningsvis löser snabb start-inställningen problemet. Dock låter det väldigt underligt att de bara slutar fungera efter ett tag. Jag skulle kanske snarare gissa att problemet ligger någonstans i strömsparinställningarna (Kontrollpanalen > Energialternativ > Fler energiinställningar). Återkom om det inte ordnar sig så får vi försöka forska vidare!

     // Christoffer, enkelteknik.se

     • Tror tyvärr inte det beror på det. Just nu stannar det hela tiden så fort den stått oanvänd några minuter :/

     • Extremt irriterande :-/ Du kan ju också testa att klicka på Söksymbolen nere vid Start-menyn och skriva in Enhetshanteraren. Klicka sedan på USB-styrenheter i listan. Högerklicka därefter på respektive underalternativ och stäng av ”Tillåt att datorn stänger av den här enheten för att spara ström” under fliken Energisparfunktioner. Värt ett försökt i alla fall, om du inte redan testat.

      // Christoffer, enkelteknik.se

 10. Jag har också samma problem. Mus och tangentbord dog samtidigt bara helt plötsligt (inte installerat någon ny mjuk- eller hårdvara eller rört några drivrutiner). De fungerar i BIOS (allt är på enabled), men de slocknar när Windows startar. Testat alla usb-portar (både 3.0 och 2.0, både fram och där bak). Både mus & tangentbord funkar fint på annan dator. Inte testat med PS/2 än då jag inte har tillgång till här hemma just nu, men ska försöka fixa det. Gjorde en återställning till dagen innan problemet uppstod men det hjälpte inte.

  Läste något på ett annat forum om att om någon av distanserna (skruvarna på moderkortet) sitter lite fel så kan det göra att det blir kortslutning och liknande fel som detta uppstår. Låter det rimligt om man inte varit inne och pillat i datorn på ett bra tag?

  Någon annan lösning som skulle kunna funka?

  • Jo just ja, jag har testat med andra usb-enheter i portarna, t.ex. ett usb-minne och då läser den och öppnar de. Och när jag pluggar in mus/tangentbord i en annan port så står det att den håller på att konfigurera och sen att de är redo att användas men funkar ändå inte därefter.

  • Hej! Jag tror inte att det har något med t.ex. moderkortsdistanser att göra. Min gissning är att felet istället på något sätt har med mjukvaran att göra. Såsom att Windows (av någon anledning) fått för sig att ändra drivrutinerna för tangentbord- och mus. Kan du möjligen komma åt Windows i Felsäkert läge och se om mus/tangentbord fungerar där?

   Om du på något sätt har möjlighet att kontrollera datorn (t.ex. via Felsäkert läge) skulle du kunna testa att gå till Sök (bredvid Start-menyn) och skriva in Enhetshanteraren. I Enhetshanteraren väljer du Möss och andra pekdon. Högerklicka på den mus du använder och välj Avinstallera enhet. Nästa gång Windows startar bör det automatiskt installera musen, som då förhoppningsvis fungerar igen.

   // Christoffer, enkelteknik.se

   • Jag glömde nämna att jag redan startat datorn i felsäkert läge, men fortfarande ingen kontakt till varken tangentbordet eller musen.

    Jag har lyckats låna en mus med PS/2-kontakt och det fungerade. Så då testade jag att ta bort ”snabb start” som ni rekommenderade. Tyvärr hjälpte det inte då problemet kvarstår.

    I Enhetshanteraren ligger inte min ordninarie mus under ”Möss och andra pekdon” (där ligger bara PS/2-musen) utan både tangentbord och musen ligger istället under ”Andra enheter”. Det står att enhetens driverrutiner saknas och inte är installerade(kod 28). När jag avinstallerar enheterna så återskapas de bara och samma meddelande står under ”enhetsstatus”.

    • Extremt konstigt att de bara slutade fungera… Men det låter ju som att något är knas med drivrutinerna ändå. Har du testat att välja Uppdatera drivrutin i Enhetshanteraren och försöka låta Windows söka efter nya drivrutiner?

     Du kanske redan testat det också, men kör även Windows Update en gång för att se om den hittar något som saknas i drivrutinsväg.

     // Christoffer, enkelteknik.se

 11. Precis samma fel här. En Lenovo dator (stationär) som plötsligt lägger av. Mus och tangentbord bara så där. Fick trycka på knappen. Nu läser den in USB mus och tangentbord men precis när Windows startar så slocknar både USB stickan och musen. Drar jag ur USB stickan och sätter i den igen så fungerar den. Musen får jag inte igång. Felsäkert läge hjälper inte heller.
  Vet inte hur jag ska komma in i datorn. Har testat ovan förslag utan att lyckas.

  • Hej! Har grävt lite djupare i detta då det verkar som många fått problemet väldigt nyligen. Tydligen är ni långt ifrån ensamma. Felet har uppmärksammats av Microsoft då det verkar komma av en av de senaste automatiska uppdateringarna till Windows 10 (uppdatering KB4074588).

   Min rekommendation är att försöka få tag i en USB till PS/2-adapter och därefter prova Metod 1 här. Förutsatt att din dator har en PS/2-port. Förhoppningsvis är det den uppdateringen som strular!

   // Christoffer, enkelteknik.se

 12. Hej, är det ett alternativ att avinstallera den senaste uppdateringen, dvs KB4074588?
  Samma problem här. Sonens dator, sportlov…ja han är inte så nöjd. Googla och testat det mesta nu. Köpt adapter osv.

  • Hittade hur jag kunde lägga in en rättning på datorn via att jag sökte på just KB4074588 på Google. Då kom jag till deras rekommenderade åtgärd. Nu kan sonen spela igen!

   • Härligt att du fick det att fungera! Använde du detta tillvägagångssätt eller hittade du någon annan guide?

    // Christoffer, enkelteknik.se

 13. Har ett lite annorlunda problem. Bokstaven”r” funkar inte. Stora R fungerar däremot.
  Har testat med två olika tangentbord (usb) Alla drv är uppdaterade och har inte installerat något nytt program.
  Tur att CtlC/CtlV finns :P

  • Hej! Det var ett spännande problem :-) Min första tanke är att någon av de program du har installerade använder lilla r som en så kallad ”hot key” eller snabbtangent. Sen är det inte säkert att knappen ens är kopplad till någon faktiskt funktion i programmet. Däremot kan programmet och dess hotkey-funktion ligga före bokstaven r i vad som sker när man faktiskt trycker ned tangenten. Vilket sin tur gör att ingen bokstav skrivs ut.

   Så mitt tips är nog att kolla igenom vilka aktiva program (grafikkortsprogram, antivirusprogram osv.) du har på datorn och se om något av dem använder sig av bokstaven r för någon specifik funktion. Hoppas det ordnar sig!

   // Christoffer, enkelteknik.se

 14. Hejsan! Hjäääälp! Fick starta om datorn flera ggr innan tangentbord och mus fungerade igen. Sist den var avstängd så försökte jag stänga av och på 30 ggr, men mus och t-bord vägrar. De lyste när jag startade om datorn och kunde komma åt bios men när datorn var helt igång igen så var de döda och de lös inte längre, fick dem heller inte att fungera ändå trots alla olika försök i bios. Sista gången jag gick in i bios så enablade jag usb och nu är mus och t-bord helt döda, kan inte komma in i bios, och de lyser inte ens vis påsättning av datorn. Hur skall jag någonsin kunna komma in i min dator igen?? Jag testade och köpte ps 2 kontakter, men det fungerade aldrig, jag har bytt usb portar fram och tillbaka mm mm. Vad skall jag göra?

  • Hej! Det låter riktigt konstigt! Om du inte redan testat med en annan mus/ ett annat tangentbord skulle jag absolut rekommendera att börja med det. Jag har aldrig varit med om att man inte ens med PS/2-kontakter lyckas ta sig in i BIOS, även om man ändrat inställningar för USB etc.

   Ett alternativ (som dock är väldigt avancerat) är att nollställa BIOS-minnet, vilket gör att alla inställningar återgår till sina ursprungliga. Vi har tyvärr ingen guide för hur man gör detta, dock är det i princip dessa tre alternativ som finns (beroende på vilken typ av dator du har). Tänk dock på att alla garantier etc. ofta försvinner om man öppnar sin dator!

   Önskar jag kunde komma på fler idéer, men det är lite knepigare när man inte sitter framför datorn i fråga :-/ Hoppas du får ordning på det!

   // Christoffer, enkelteknik.se

   • Tack för snabbt svar. Skall kolla med annat tangentbord, jag har testat med olika möss, men har varit samma på båda två.
    Anita Karlberg

 15. Hej. jag har problem att ansluta en bluetooth mus till datorn. Windows 10.
  Får upp att jag ska ange en pinkod men jag har ingen pinkod. 0000,1234,1111,00000,12345
  har testat alla olika möjliga siffror. men inget fungerar.
  Några tips?

  • Hej! Det första som slår mig är att det känns väldigt underligt att du ens ska behöva uppge en kod. Jag tycker det borde koppla sig ändå. Är du säker på att du ställt musen i parkopplingsläge? Detta görs på olika sätt på olika enheter, men ofta handlar det om att hålla en knapp intryckt i några sekunder tills en liten lampa börjar blinka.

   Du verkar dock inte vara den enda som har dessa problem med bluetooth-möss. Nu var det kanske inte världens mest pedagogiska video, men kanske den ändå kan ge lite tips på vägen till en lösning: https://www.youtube.com/watch?v=tvuVwZ4sA7I

   Återkom gärna om du inte får det att fungera så får vi forska vidare!

   // Christoffer, enkelteknik.se

Lämna ett svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Det senaste

Test: MSI Modern 15 – En prisvärd mellan-laptop

MSI Modern 15 är en ganska mittemellan laptop sett till både specifikationer och pris. Hur står den sig i djungeln av bärbara datorer och vad för man för strax över 8000 kr?

Vad är skillnaden mellan strömsparläge och viloläge i Windows 10?

Vad skiljer egentligen mellan strömsparläget och viloläget i Windows 10? Och varför startar datorn ibland upp av sig själv när den vilar? Det tänkte jag reda ut här!

Test: Netgear Nighthawk AX12 RAX200 – Bästa Wi-Fi 6 routern?

Är det värt att betala nästan femtusen kronor för Netgears just nu dyraste, ensamma router? Och hur stor skillnad gör egentligen Wi-Fi 6? Det tänkte jag försöka svara på här.

Test: Sonos Arc – Sonos tveklöst bästa soundbar

Sonos fokus på TV-ljud har ökat märkvärt de senaste åren. Nyast ut är soundbaren Sonos Arc som trots ett relativt högt pris är en av de bättre ljudlimporna på marknaden.

Test: ADATA SE800 – Snabb och tålig extern SSD-hårddisk

Det fullkomligt kryllar av externa hårddiskar på marknaden. ADATA SE800 lovar IP68-klassificiering och Gigabyte-hastigheter över USB-C för ett relativt överkomligt pris. Kan det vara något?

Så fixar du varning 2.1a (IAB TC) i Google AdSense

Varningsmeddelandet angående IAB TC-strängen i Google AdSense har skapat en hel del huvudbry för många användare. Så fixar du till dina GDPR-inställningar!

Relaterat innehåll

Send this to a friend