Installera om och återställ Windows 10

Det senaste

Uppdaterad: 2017-09-01 | Först publicerad: 2015-11-07

Råkat ut för virus eller vill du bara återställa din dator till dess fabriksinställningar? Inga problem – att återställa Windows 10 är hur enkelt som helst!

Funktionen att helt radera allt som finns på datorn (formatera) och återinstallera Windows finns inbyggd i Windows 10 från början. Även funktionen att endast installera om själva operativsystemet och samtidigt behålla alla dina egna filer på hårddisken finns också. Vi kommer här gå igenom båda alternativen.

Tänk på att om du vill återställa din dator på grund av att virus eller annan skadlig programvara finns i datorn är det alltid bäst att radera så mycket som möjligt, för att undvika att virus och annat otyg klarar sig förbi återställningen.

Om du vill radera Windows 10 helt och hållet och installera en ny och fräsch kopia av operativsystemet kan du använda Microsofts egna verktyg för att ladda ned och installera Windows från ett USB-minne. Detta är något mer avancerat än att endast göra en återställning och rekommenderas därför endast om den vanliga återställningen inte fungerar eller om du själv vet med dig att du har nytta av att helt installera om operativsystemet. Du hittar vår guide för att installera Windows 10 från ett USB-minne här.

Steg 1. Gör en backup på allt du vill spara

Oavsett om du vill göra en hel rensning av din hårddisk och installera Windows på nytt eller bara återställa operativsystemets programfiler och låta dina egna filer vara kvar rekommenderar vi att först göra en backup på alla dina viktiga filer.

Trots att en återställning av Windows må kännas relativt säker att genomföra finns ändå alltid en risk att något kan gå fel under återställningsprocessen. Koppla därför in en extern hårddisk, ett stort USB-minne eller använd t.ex. Dropbox för att spara dina viktiga filer på ett säkert ställe om olyckan skulle vara framme. Så snart dina viktiga filer är sparade på ett säkert ställe är det bara läsa vidare.

Steg 2. Starta återställningen

Om du trots Steg 1 inte gjort en backup av dina filer vill vi än en gång uppmana att göra det. Vi kan inte nog många gånger påpeka vikten av att spara viktiga och oersättliga filer om något – mot förmodan – går fel under en ominstallationsprocess som t.ex. denna.

1. Börja med att klicka på Förstoringsglaset nere i Aktivitetsfältet. Skriv Återställ den här datorn och tryck Enter för att komma till inställningarna för Återställning.

Windows 10 - Återställ den här datorn

2. Välj Kom igång under fliken Återställning.

Windows 10 - Återställning - Kom igång - Inställningar

3. Du får nu välja om du antingen vill ta bort alla filer som finns på datorn eller behålla dem och endast återställa appar och inställningar. Välj det som passar din situation genom att klicka på respektive alternativ.

För att få en så ren och fortsättningsvis problemfri dator som möjligt rekommenderar vi utan tvekan att Ta bort allt. Valet är dock så klart helt ditt och ser givetvis olika ut beroende på anledningen till att du gör en återställning.

Windows 10 - Återställ - Behåll - Ta bort allt

4. Om du valde att Ta bort allt får du nu frågan om du även vill rensa enheterna (annars går du direkt till nästa punkt). Denna (onödigt kryptiskt ställda) fråga förklaras enklast med att båda valen tar bort dina filer. Alternativ två raderar dock filerna från hårddisken på ett sätt som gör det mycket svårt för någon att återställa dem. Detta tar dock mycket längre tid än det första alternativet, men är utan tvekan det som bör väljas om du till exempel ska sälja datorn och inte vill att någon ska komma åt dina gamla filer.

Vi vill här påpeka att mycket längre tid för alternativ 2 verkligen inte är någon underdrift. Beroende på hur pass stor den eller de hårddiskar som sitter i datorn är kan en normal återställning ta mer än 24 timmar att slutföra. Om du ska behålla datorn själv och endast vill återställa Windows 10 – välj istället det första alternativet (Ta bara bort mina filer).

Windows 10 - Vill du rensa enheterna - Ta bort filer

5. Du får nu upp en sammanfattning om vad som kommer genomföras när du startar återställningen. Känner du dig nöjd med sammanfattningen klickar du på Återställ för att starta processen. Är du osäker på om du gjort rätt val är det bara att klicka på Avbryt och se över inställningarna en extra gång.

Windows 10 - Reda att återställa denna dator - Återställ

6. Windows 10 börjar nu att återställa datorn och sig själv. Beroende på vilka val du gjort för rensning av enheter och inställningar, samt hur snabb din dator är, kan återställningen ta en hel del timmar att slutföra. Det är heller inte ovanligt att procenträknaren stannar på ett visst procenttal under en relativt lång tid. Tålamod är nyckeln.

Fabriksåterställning Windows 10 - Återställer den här datorn

7. Så snart återställningen är genomförd startar datorn om och du presenteras med samma val du gjorde när Windows 10 startades för första gången. Härifrån är det bara följa anvisningarna på skärmen för att skriva in användarnamn, produktnyckel och övriga inställningar precis som vanligt. Lycka till!

Problem med återställningen av Windows 10

Tillägg 2016-10-27: Denna artikel har visat sig bli en av våra mest kommenterade. Vi har därför valt att samla de vanligaste frågorna, problemen och lösningarna direkt här nedanför. Förhoppningsvis kan informationen hjälpa dig att komma vidare om det är så att du fastnat i återställningsprocessen på något sätt.

Fråga 1: Jag ser endast muspekaren på skärmen, resten är svart

Svar: Om du har fler än en skärm kopplade till datorn, prova att koppla ur samtliga skärmar utom en. Starta därefter om datorn. Prova även att koppla in din skärm direkt på moderkortets skärmkontakt istället för grafikkortets (om du har en stationär dator).

Testa också att vänta upp till 15 minuter för att se om det helt enkelt bara tar tid innan något faktiskt visas på skärmen. Om inget dyker upp trycker du en gång på Ctrl-tangenten på datorns tangentbord. Inget kommer att synas på skärmen, men genom att trycka på Ctrl placerar du dig i fältet för att skriva in datorns lösenord (trots att inloggningsrutan där detta görs som sagt inte syns).

Skriv därefter ditt vanliga lösenord (i blindo) och tryck Enter. Det kan vara så att återställningsprocessen sedan behöver ytterligare några minuter på sig att slutföra installationen. Efter detta ska du förhoppningsvis se Windows skrivbord.

Fråga 2: Det tar otroligt lång tid att återställa Windows 10

Svar: Om du väljer alternativet Ta bort filer och rensa enheten kommer Windows skriva över all information som finns på de hårddiskar som är kopplade till datorn. Om du har en (eller flera) stora hårddiskar är det inte omöjligt att det tar upp emot en hel dag att radera och formatera dem. Det bästa rådet här är helt enkelt att vänta. Även om det ser ut som att installationsprocessen fastnat på en viss procent under en lång stund.

Fråga 3: Mus och tangentbordet fungerar inte under Tangentbordslayout

Svar: Detta problem verkar vara så frekvent förekommande att vi tillägnat det en helt egen artikel. Du hittar den här.

Fråga 4: Jag får felmeddelandet ”Ett problem uppstod när datorn skulle återställas”

Svar: Testa först att gå till Inställningar > Uppdatering och säkerhet. Klicka på Återställning och välj Starta om nu under Avancerad start. Låt datorn starta om och klicka på Felsök. Välj nu Återställ den här datorn och följ anvisningarna.

Fungerar det inte rekommenderar vi att du läser vidare under Fråga 8 för att ta hjälp av installationsverktyget för Windows 10 för att starta återställningen.

Fråga 5: Jag får felmeddelandet ”Återställningen misslyckades”

Svar: Detta kan bero på att något blivit galet med datorns register. För att rätta till detta kan du testa följande.

1. Navigera till Inställningar och välj Uppdatering och säkerhet.
2. Klicka på Återställning och välj Starta om nu under Avancerad start.
3. Låt datorn starta om och klicka sedan på Felsök.
4. Välj alternativet Avancerade alternativ och därefter Kommandotolken.
5. Klicka på din användare och skriv in ditt lösenord (om du har ett).
6. Programmet Kommandotolken startar nu. Skriv in varje rad här nedanför precis som de står och trycker Enter efter varje rad.

cd %windir%system32config
ren system system.001
ren software software.001

7. Stäng därefter Kommandotolken och välj Fortsätt för att komma tillbaka till Windows.
8. Försök nu starta Återställningen och se om det fungerar.

Fungerar det fortfarande inte rekommenderar vi att läsa svaret på Fråga 8 för att ta hjälp av installationsverktyget för Windows 10 för att starta återställningen.

Fråga 6: Jag får felmeddelandet ”Det går inte att hitta återställningsmiljön”

Svar: Testa att starta återställningen genom att följa vår guide för hur man startar Windows 10 i Felsäkert läge, du hittar den här. Följ guiden till Steg 5. Välj där Återställ den här datorn och följ anvisningarna. Fungerar det ändå inte, läs vidare under Fråga 8 för att ta hjälp av installationsverktyget för Windows 10 för att starta återställningen.

Fråga 7: Installationen avbröts – Nu startar inte Windows alls

Svar: Om datorn försöker t.ex. reparera eller diagnostisera efter en avbruten återställning är vårt råd att låta den slutföra denna process, även om det verkar ta lång tid. Ett annat sätt är att reparera en misslyckad återställning är att se efter om datorn har någon form av inbyggd återställning. Testa här att trycka antingen F2, F8, F9 eller Delete under uppstarten av datorn för att se om du kan ta dig till något av reparationsalternativen som ibland finns inbyggda i (framför allt bärbara) datorer.

Fungerar inte det heller rekommenderar vi att du läser vidare under Fråga 8 för att ta hjälp av installationsverktyget för Windows 10 för att starta återställningen.

Fråga 8: Finns det något annat sätt att återställa Windows? Ingen av lösningarna och svaren ovanför hjälper mig!

Svar: Det kan vara så att någon eller några filer som används för själva återställningsprocessen blivit skadade. Här rekommenderar vi att följa vår guide för hur du installerar om Windows 10 från ett USB-minne fram tills du kommer till Steg 4.2. Istället för att klicka på Installera nu väljer du Reparera datorn (längst ned till vänster). Följ därefter anvisningarna för att reparera datorn och filerna för återställningen. Du hittar guiden här.

Fungerar inte heller det finns alltid alternativet att helt installera om Windows 10 genom att följa den nyss länkade artikeln. Detta är en relativt avancerad procedur, läs därför igenom guiden helt och noga innan du börjar med ominstallationen. Tänk även på att alla dina filer på datorn raderas när du installerar om Windows 10 på det sätt som gås igenom i den länkade texten.

Har du stött på problem utöver de vi gått igenom i artikeln eller har du andra funderingar kring återställningsprocessen? Skriv av dig i kommentarerna nedan så ska vi göra vad vi kan för att hjälpa till!

Christoffer
Administratör och grundare av enkelteknik.se. Modererar och författar det mesta på sajten.

Dela gärna artikeln om du gillar den.

Frågor

Hjälpte texten dig?

Allt innehåll på enkelteknik.se är gratis och finansieras genom annonsering, samarbeten och donationer. Alla bidrag, oavsett summa, tas tacksamt emot på nedanstående Swish-nummer.

Swish-nummer: 123 404 34 36

Skicka gärna med din e-post-adress om du väljer att stödja oss, så vi får möjlighet att återkomma med ett personligt tack!

171 kommentarer

 1. Jag har ju en startup guide på delete knappen, så finns allt från startalternativ säkerhet, startsekvens osv. Kan de vara att man ska starta med andra hårddisken som en annan hade problem med?????

 2. I bios finns t ex optimera standardvärden, 3 olika sorters ”success boot record” eller välja fil i HDD/USB , tänkte om de kunde hjälpa. Sorry om jag är tjötig provar USB grejen om ja inte lyckas ???? Tack iaf ????

 3. Va bättre att sova på saken. Tryckte man f12/f8 så fick man välja hårddisk som skulle starta Windows. Tog jag inte SSD, så gick det eftersom ja har MSI på f3 komma in på återställning av Windows (moderkort har olika F återställningar) :) är nu tebaxx och har Windows 10 skrivbordet. Men Windows är ej aktiverat och internet funkar inte? (provat sladd ofc) :O kan de ha med att göra att ja hade windows 8.1 OEM när ja köpte min ihopbyggda burk?

  • Härligt att det löst sig så långt i alla fall! Många gånger är det något knas med start/boot-ordningen på hårddiskarna som orsaker dessa typer av fel.

   OEM-Windows brukar kunna strula lite. Dock är det, så vitt jag hört och läst, ofta lätt löst genom att ringa Microsofts support och uppge serienumret. Sedan hjälper de en att aktivera operativsystemet. Internet-drivrutinerna brukar jag själv alltid få strul med jag man ominstallerar Windows. Jag brukar lösa det genom att gå in på moderkortstillverkarens hemsida (från en annan dator) och där ladda ner drivrutinerna för LAN eller Wi-Fi och sedan kopiera dem med ett USB-minne till datorn jag installerar.

   Förhoppningsvis kommer Windows även aktivera sig själv så snart du får internetuppkopplingen att fungera :-)

   // Christoffer, enkelteknik.se

 4. Hej! Behöver man en ny licensnyckel för Windows 10 för att göra det här eller funkar det utan. Undrar också om man kan välja att Windows läggs på SSDn, vilket är anledningen till att jag ska göra det eftersom att det krånglar när jag försöker klona min nuvarande HDD med hjälp av Samsungs program.

  • Hej! Om du redan har Windows 10 installerat och aktiverat kommer du inte behöva någon ny licensnyckel. Tror dessvärre inte att det går att faktiskt byta installations-hårddisk genom återställningsalternativet. Så vitt jag vet förblir Windows på samma disk det i nuläget är installerat på.

   Däremot kan du ladda ner verktyget för att skapa ett startbart USB-minne med Windows 10 på. Använd sedan det för att installera en helt ren kopia av Windows 10 på datorn. Under installationsprocessen kan du välja vilken hårddisk du vill att Windows installeras på. Verktyget för att skapa ett USB-minne med Windows 10 hittar du på microsoft.com/sv-se/software-download/windows10. Klicka på Ladda ned verktyget nu och följ därefter instruktionerna. Du bör sedan kunna aktivera Windows med din nuvarande licensnyckel.

   Om du är osäker på hur du installerar Windows rekommenderar jag att kolla igenom vår guide för hur man installerar om Windows 7/8 (dessvärre har vi ingen guide för 10:an än – det kommer!). Processen ser inte exakt lika dan ut, men är snarlik.

   Om du ger dig i kast med att installera om Windows helt och hållet rekommenderar jag också varmt att ta en ordentlig backup på dina filer så inget går förlorat under installationen – som ändå får ses som en relativt avancerad procedur om man aldrig tidigare testat det.

   // Christoffer, enkelteknik.se

  • Hej!

   Konstigt att bara vissa av tangenterna inte fungerar. Det kan möjligen vara så att Windows behöver installera några specifika drivrutiner för att ditt tangentbord ska fungera korrekt. Testa att köra Windows Update om du inte redan gjort det och se om det hittas några drivrutiner.

   Om du har flera USB-portar på datorn kan det även vara värt att testa att byta plats på tangentbordet och se om det fungerar i någon av de andra portarna. Ibland installeras vissa USB-drivrutiner också via Windows Update.

   Testa att även att söka efter Tangentbord (med förstoringsglaset längst ned till vänster). Klicka därefter på Maskinvara. Välj ditt tangentbord och klicka på Egenskaper. Välj sedan fliken Drivrutin och se om det går att uppdatera drivrutinen därifrån. Hoppas du får ordning på det!

   // Christoffer, enkelteknik.se

 5. Hej ,

  Jag har återställt min dator och valde att bara ta bort alla filer och appar. Den startade om av sig själv och kommer ingen vart. Vad skall jag göra , vad hände? Hur återgår jag till återställningen?

  • Hej! Vad exakt står det på skärmen när du säger att datorn inte kommer någon vart? Ibland tar själva återställningen väldigt lång tid om man väljer att ta bort alla filer och appar. Inte helt ovanligt med upp till 12 timmar vid vissa tillfällen.

   // Christoffer, enkelteknik.se

 6. Hej!!
  Köpte en ny Asus dator precis och efter 2 timmar när jag installerat lite program o försöker få musik till chrom Cast slocknar bildskärmen men datorn fortsätter spela musiken o vara igång.

  När jag statar datorn så står Asus mm sen blir skärmen grå.

  Kan o ska naturligtvis lämna in datorn men har installerat mina program och mail och har bett
  att lösenord sparas så jag undrar om jag kan göra nått för att formatera om o få bort allt innan jag lämnar in den?
  Vill inte nån ska kunna komma in på min mail osv.

  Kan det vara bildskärmen när jag ser texten först?

  Hjälplös ..

  • Hej! Vad tråkigt att det strular direkt. Förmodligen är det skärmen som spökar – precis som du skriver. Själva start-loggan (ASUS) brukar oftast vara inbyggd i skärmens elektronik och visas allt som oftast även om skärmen inte klarar av att ta emot någon signal från datorn. Visas det dock mera text på skärmen efter att loggan visats (typ Press Del to Enter Settings eller liknande) kan det även vara datorn eller Windows-installationen det är fel på.

   Om du vill radera allt på hårddisken kan du till exempel använda vår guide för att Installera Windows 10 från ett USB-minne för att skapa ett startbart USB-minne och sedan följa guiden tills du får möjlighet att formatera datorns hårddisk (Steg 4, del 4). Dock kräver ju dessvärre detta att skärmen fungerar. Annars är det nog att öppna datorn och plocka ur hårddisken, för att sedan formatera den via en annan dator, som gäller.

   Dock skulle jag rekommendera att höra med butiken där du köpte datorn först, bara så du inte förbrukar några garantier eller så genom att formatera hårddisken eller öppna datorn. Förmodligen är dina uppgifter säkra hos återförsäljaren (som med största säkerhet förmodligen också installerar om operativsystemet i samband med reparation/utbyte) men förstår ändå att du är orolig.

   Hoppas du får ordning på det!

   // Christoffer, enkelteknik.se

 7. Hej, jag har en fråga.
  Jag kör nu Windows 8.1 på min laptop. Jag har fått ett virus och är väldigt inställd på att återinstallera den. Om jag väljer alternativet ”ta bort allt och ominstallera Windows” kommer det då ta bort alla drivrutiner. Tillemepel att kunna ansluta till internet osv

  Med vänlig hälsning, Calle Berntsson

  • Hej! Förmodligen kommer drivrutinerna inte att avinstalleras, utan de bör finnas kvar när ominstallationen är genomförd. Dock kommer alla dina filer och program (som installerats efter du startade datorn första gången) försvinna.

   Det kan vara värt att se efter om laptopen har något inbyggt återställningsalternativ för att återställa datorn till fabriksinställningarna. Detta beskrivs normal i datorns manual. Alternativt kan du testa att trycka F1, F2, F8, F9 eller Delete-knappen under uppstarten av datorn för att se om du kan komma åt någon form av återställningsmeny (vilken knapp du ska trycka skiljer sig dumt nog åt mellan olika datorer).

   // Christoffer, enkelteknik.se

 8. Hej, jag återställde min dator och när den sedan skulle ominstallera Windows:et fick jag strömavbrott och nu när jag försöker sätta på datorn igen. Så kommer det upp Windows loggan och laddar lite men sedan efter det. Så kommer det en pop-ruta som det står så här på

  ”datorn har oväntat startats om eller så har ett oväntat fel uppstått. Om du vill installera Windows ska du starta om datorn genom att klicka OK, och därefter starta om installationen.”

  Fast även om jag startar om den och klickar på OK så händer det samma sak igen om om igen

  • Hej! Det låter som Windows endast har installerats till en viss del. Förmodligen saknas de filer som krävs för att fortsätta installationen. Testa att trycka på någon av funktionsknapparna (F2, F2, F8, F9 eller Delete) under uppstarten. Många datorer har en egen inbyggd återställningsfunktion som kanske kan användas för att reparera Windows-installationen.

   Om det inte fungerar borde det gå att helt följa vår guide för hur du installerar Windows 10 från ett USB-minne. När allt är installerat aktiverar du sedan Windows med din vanliga produktnyckel (som förhoppningsvis finns uppskriven någonstans på datorn). Tänk dock på att alla filer som finns på datorn kommer raderas om du väljer att installera om Windows 10 helt från grunden.

   // Christoffer, enkelteknik.se

 9. Jag har återställt min dator o efter det så kom det upp Acer Aspire på skärmen o sen svartnade det en stund o sen kom det tillbaka. Hur ska man gå till väga med detta problem??

  • Hej Markus!

   Svårt att säga exakt vad som kan gått fel och behöver göras. Det kan vara så att datorn har en egen återställningsfunktion som den föredrar används. Se gärna denna kommentar och testa om något där kan lösa problemen.

   Det kan även vara så att datorn försöker starta från fel hårddisk om du har flera hårddiskar i datorn. Ta här en titt under Steg 3 i vår guide för att installerar Windows 10 från ett USB-minne. Du hittar den här.

   Om ingenting fungerar finns alltid alternativet att använda guiden jag länkade ovan för att helt installera en ren kopia av Windows 10. Detta är dock lite tidskrävande om man aldrig gjort det tidigare. Hoppas du får ordning på det!

   // Christoffer, enkelteknik.se

 10. Jag har fått ett problem med min Win 10 dator. Efter en automatisk Win update har min C drive blivit en D: och som C har jag en System reserv drive. X: driven finns. Jag kommer åt Dos och commands promptern, men Windows kraschar. Någon som har tips? Mitt data kunde jag rädda från D till en extern disk.
  Lasse

  • Hej! Oj, den var inte lätt! Hittade denna guide som beskriver hur man kan byta enhetsbokstav via Registret. Artikeln är dock enda sedan Windows XP, men kanske kan du få några tips därifrån. Även denna artikel kanske kan ge några ledtrådar. Är visserligen lite osäker om du kommer åt Registret via bara en DOS-kommandopromt. Risken finns ju också att det blir värre när man börjar plocka i Registret.

   Jag skulle rekommendera att ta en titt i BIOS under Boot-inställningarna för att se så allt ser rätt ut där. Möjligen känner datorn igen de olika partitionerna (eller diskarna om det är fysiska diskar du har) som olika startmöjligheter och har lyckats blanda ihop startordningen på något sätt.

   I värsta fall fungerar ju förmodligen en ominstallation genom att ladda ner Windows 10 direkt från Microsoft och installera från ett USB-minne, dock är det ju lite mer pill plus att alla inställningar går förlorade :-/ Hoppas du får ordning på det!

   // Christoffer, enkelteknik.se

 11. Hej!

  Jag har gjort återställning på datorn den enklaste. Och när den var klar så tuggade den en liten stund och så kom det upp en ruta där det står
  ” C:\WINDOWS\system32\config\systemprofile\Desktop är inte tillgänglig. ”

  Hur får jag till den? Jag har windows 10 men ingen instalations skiva.

  • Hej! Förstår jag det rätt att du kommer in i Windows, men att du direkt får upp ett felmeddelande som du beskriver?

   Har inte stött på problemet själv, men det verkar (vad jag kan läsa mig till) ha något att göra med själva länken till skrivbordet (desktop) har blivit felaktig. En lösning jag hittade är denna (se länk). Visserligen på engelska, men bilderna var relativt talande.

   1. Tryck ned Windows-tangenten (oftast nere till vänster på tangentbordet) + R. I rutan som kommer upp skriver du c:/users.

   2. Öppna mappen med ditt användarnamn i rutan som dyker upp.

   3. Högerklicka på Skrivbord och välj Egenskaper.

   4. Klicka på fliken Plats (högst upp) och välj sedan Återställ standardvärden, följt av Verkställ.

   I den länkade guiden fanns även lite mer avancerade alternativ om ovanstående inte fungerar. Men jag rekommenderar att testa detta först. Hoppas det löser sig!

   // Christoffer, enkelteknik.se

 12. Alla mina drivrutiner osv har försvunnit från datorn när jag startade den i felsäkert läge och nu fungerar ingenting. När jag klickar ”kom igång” vid återställning så fungerar inte ens det pågrund av att allt ”försvann”

  • Hej! Det lät konstigt! Enligt en tidigare kommentar här verkar en del ha kunnat lösa liknande problem att starta återställningen från Windows 10 meny för Avancerade startalternativ.

   Du hittar instruktionerna för detta i denna kommentar! Jag dock har själv inte testat detta, så vågar inte lova att det fungerar. Men värt ett försök!

   // Christoffer, enkelteknik.se

 13. Ett medelande kommer upp som säger att ”Datorn har oväntat startas om eller så har ett oväntat fel uppstått”.Sedan trycker jag på ”ok” och min dator startas om men det kommer ändå tillbaka!!
  Har verkligen provat allt men lyckas inte komma ifrån det.Finns det något sätt att starta om installationen?Tacksam för svar.

  • Hej! Jag är inte riktigt med på om du mellan omstarterna lyckas komma in i Windows eller inte. Om du kommer in i Windows men att datorn bara startar om och ger dig felmeddelandet kan du testa att starta återställningen från Windows Avancerade startalternativ. Se denna kommentar för hur du gör.

   Om datorn hamnat i en så kallad ”loop” (att den bara startar om gång på gång) skulle jag testa att under uppstarten trycka antingen F2, F8 eller F9 för att se om du kan komma åt antingen de avancerade startalternativen eller möjligen en inbyggd återställningsfunktion från någon av dessa menyer. Se denna kommentar för lite mer detaljerade instruktioner.

   Hoppas du får ordning på det!

   // Christoffer, enkelteknik.se

   • Efter att jag hållt in F2 under start kommer en meny upp som heter ”InsydeH20 Setup Utility”.Det finns även olika menyer som Information,Main,Security,Boot och Exit.Är detta rätt meny?

    • Hej igen! Vad jag kan läsa mig till är InsydeH20 Setup Utility ett BIOS-namn (från BIOS kan man t.ex. ändra vilken hårddisk en dator ska starta ifrån m.m.). Det är dock inte BIOS du vill åt tror jag. Testa att trycka på F8, F9 eller Delete och se vilka menyer du får upp där. Förhoppningsvis finns det någon form av återställningsmeny eller liknande. Möjligheten finns också att Windows själv låter dig återställa till en tidigare fungerande punkt.

     Hur kom det sig att datorn hamnade i ”loopen” från första början? Var det när du valde att återställa datorn (enligt guiden)?

     // Christoffer, enkelteknik.se

     • Har ingen aning om hur jag hamna här,felmeddelandet säger bara att det inte går att fortsätta installera Windows och jag kommer inte längre än så.

      F8,F9 och Delete gör inte att jag får upp nån meny.

     • Det låter knepigt. Om du är helt fast i denna loop och inte kommer någonstans har jag inte så mycket enklare tips att ge än att försöka använda ett USB-minne med Windows 10:s installationsfiler på. Istället för att installera Windows kan du försöka använda reparationsfunktionen som finns inkluderad i installationen. Detta får ses som en relativt avancerad lösning och kräver förmodligen lite datorvana. Men jag går igenom det ändå om du vill testa!

      1. Börja med att följa vår guide för hur man installerar Windows 10 från ett USB-minne tills du kommer till Steg 4.

      2. Följ guiden tills du får upp alternativet Installera nu (Steg 4.2). Klicka istället här på Reparera datorn (längst ned till vänster).

      3. Välj därefter Avancerat följt av Felsök. Här bör du se ett alternativ som heter något i stil med Uppstarts-reparation.

      Förhoppningsvis kan detta hjälpa dig. Skulle det ändå inte fungera och du ändå har fixat USB-minnet med Windows 10 på skulle jag nästan rekommendera att bara fortsätta och installera Windows 10 direkt, och sedan aktivera det med din produktnyckel (borde stå under datorn eller i manualen om det är en laptop du använder).

      Var också noga med att läsa igenom de alternativ som finns under Återställningshjälpen i Windows 10 då en del av dem potentiellt kan radera filer och annat från hårddisken. Om du väljer att ominstallera Windows 10 helt enligt den länkade guiden är det fallet även här – allt försvinner från hårddisken vid en ominstallation.

      Önskar jag kunde bidra med mer hjälp, men det är svårt när man inte sitter framför datorn i fråga. Hoppas du får ordning på det!

      // Christoffer, enkelteknik.se

 14. Jag om installerade min dator som har/hade Windows 10. Datorn installerar om klart men efter jag starar om den så står det att mitt windows behöver repareras. Jag försöker med usb men det fungerar ej och när jag försöker ominstallera från usb så säger den att det inte går, systemloggen är tom. Vad gör jag?

  • Hej!

   När du säger att du försöker installera om från USB, har du då testat att följa t.ex. vår guide för hur du installerar Windows 10 från ett USB-minne? Om inte, testa gärna det till att börja med! Förhoppningsvis har du kopierat dina viktiga filer till t.ex. en extern hårddisk eller liknande och då gör det i princip desamma om du återställer Windows eller installerar en helt ny kopia.

   Jag gissar att installationen/ominstallationen inte startar från USB-minnet eftersom datorn insisterar (och nog är inställd på) att starta från hårddisken istället. Ta en titt i den länkade guiden ovan och scrolla ned till avsnittet om BIOS (Steg 3) för att ställa in så att datorn startar från USB-minnet istället! Förhoppningsvis löser det problemet och du kan fortsätta med installationen.

   // Christoffer, enkelteknik.se

 15. Hejsan!
  Min dator vill inte starta, eller snarare den startar och HP symbolen kommer fram och den tänker, sen hänger den sig liksom, händer ingenting. Har låtit den stå i timmar ihop om att det bara var tillfälligt. Efter att stängt av den genom att hålla in påknappen, satt på den igen, samma sak, så efter ett antal gånger kom till sist en blå skärm upp när jag startade den och där det stod att det blivit något fel. Testade startrepation, men dator sa att det inte funkade. Sen har jag vid tre tillfället testat att återställa datorn, men spara mina personliga filer. Dem genomgår första delen, och sen startats den om och nästa del börjar, där det står att datorn kommer att startas om ett antal gånger under prosseses. Sen så antar jag att den startar om och skärmen blir helt svart och inget mer händer. Låtit den står i timmar, men inget mer händer.
  Har du några förslag vad jag kan tänkas göra? Det viktigaste för mig är att behålla mina personliga filer. Har sparat det mesta på en backup men har en del bilder och så som är tagna de senaste veckorna so. Jag väldigt gärna vill ha.
  Tack på förhand!
  /Sara

  • Hej! Det låter knepigt. Min gissning är att det blivit något fel med själva start-filerna för Windows och startreparationen. Har du testat att trycka t.ex. F11 under uppstarten av datorn för att se om den har någon form av inbyggd återställning? Om du får igång denna, var dock noga med att kolla så att filer (som bilder, filmer etc.) verkligen sparas innan du går vidare!

   Annars är det svårt att säga exakt vad som kan vara fel. Ett alternativ att verkligen spara alla filer är ju att (beroende på vilken typ av HP-dator det är) fysiskt plocka ut hårddisken ur datorn och ansluta den med t.ex. en hårddisk till USB-adapter till en annan dator. På detta sätt kan du sedan kopiera över alla dina filer till den andra datorn och därefter sätta tillbaka hårddisken i den strulande datorn. Efter det kan du t.ex. köra den inbyggda återställningen (F11) om du kommer åt den, eller installera om Windows 10 helt genom att följa t.ex. denna guide. Hoppas du får ordning på det!

   // Christoffer, enkelteknik.se

   • Hej! Jag har precis samma problem som Sara. Lyckades dock göra en återställning och behålla bilder mm. Sen blev det samma sak igen. Knäpper på datorn och HP loggan står där och datorn tänker men händer inget. Provade att göra en ny återställning. Allt gick bra till en början. När procentcirkeln är klar så blir skärmen svart, har nu stått så i någon timme. Vad gör jag nu? Prova att starta om igen? Jag är också noga med att mina bilder inte får försvinna. Har lite smått panik nu ???? Tack på förhand/
    Emma

    • Hej! Väljer du Ta bort filer och rensa enheten eller bara Ta bara bort mina filer vid återställningen? Om du väljer att även rensa enheten är det inte ovanligt att det tar många timmar innan återställningen blivit slutförd. Så vitt jag kommer ihåg från senaste gången jag genomförde detta fick vi låta datorn stå på under natten för att den verkade ha låst sig, dock hoppade den igång efter några timmar igen, och processen fortsatte.

     Svårt att säga varför det inte fungerar. Mina tips är nog ungefär samma som till Sara i kommentaren ovanför. Om du kommer in i Windows igen – spara alla bilder och annat viktigt på ett USB-minne eller en extern hårddisk utifall något skulle bli fel. I värsta fall kan det som sagt vara värt att prova att göra en helt ren installation av Windows utifrån den länkade guiden.

     Detta får dock betraktas som relativt avancerat och en sista utväg om inget att fungerar. Ledsen att jag inte kan ge mer tips. Det är svårt att veta vad som kan vara fel när man inte sitter framför datorn själv (och även då ibland tyvärr!). Hoppas du får ordning på det!

     // Christoffer, enkelteknik.se

     • Det konstiga är att den funkade felfritt efter förra återställningen. Förutom någon ”blackout” där skärmen blev svart en sväng för att sedan funka ingen. Jag kunde installera de borttagna programmen igen. Stängde sen av datorn för att den skulle få vila efter allt slit. När jag sedan knäppte på den igen så återkom problemet.
      Jag valde att ta bort program och appar, och behålla mina filer såsom bilder och filmer. Startade nu om datorn igen och gör en återställning igen. Får väl göra så tills det funkar. När (om) jag kommer in i Windows igen så lägger jag över alla bilder och gör sen en total återställning så allt försvinner och börjar om med en tom dator. Tack för hjälpen!
      Emma

     • Tycker det låter som ett vettigt tillvägagångssätt och resonemang! Ledsen att jag inte kan hjälpa till mera. Men svårt att veta exakt vad som felar dessvärre :-/ Lycka till!

      // Christoffer, enkelteknik.se

 16. Jag valt klart allting och sådant, startat återställning, men min skärm blev helt svart och ingenting händer… vad händer? Prövade starta om datorn, men skärmen är fortfarande svart. Vad händer?!?

  • Hej! Svårt att veta exakt vad som blivit fel. Testa att följa de första stegen i denna kommentar (trycka F2, F8 etc.) och se om du kan få någon ordning på det. Ibland tar även en ominstallation väldigt lång tid och skärmen kan vara helt svart under vissa stunder. Så om du inte låtit datorn vara någon timma skulle jag även rekommendera att testa det.

   Hoppas du får ordning på det. Som sagt svårt att veta vad som kan vara fel när man inte sitter framför datorn i fråga (och även då ibland också tyvärr).

   // Christoffer, enkelteknik.se

 17. Hej!
  jag har windows 10 home,och innan de så hade windows 8.1 så ja uppdatera till win 10
  och min Bluetooth är bort,så varige gång jag startar om datorn så finns bluetooth men säger den är avstängt:S så jag har gjort allt jag kan på datorn för att få den att starta,men de visas inte på Anslut eller på Enhetshanteraren eller på alla inställningar,jag vart på HP hemsida testa deras hjälp men finns ingen chans hur man kan få tillbaka bluetooth,och ja vill verkligen inte installer om min dator för jag har verken extand hårddisk eller nån sätt att spara bilder o filmer musik på.så snälla hjälp mig. Windows 10 home har jag

  • Hej! Ser du möjligen några okända enheter när du tittar i Enhetshanteraren? Testa i sådant fall att avinstallera dem (Högerklicka > Avinstallera). Välj därefter Åtgärd > Sök efter maskinvaruförändringar för att se om några nya drivrutiner hittas. Du kan även testa detta med Bluetooth-enheten som bör finnas i listan för att se om nyare drivrutiner installeras då.

   Du kan också prova att gå in på http://support.hp.com/se-sv. Skriv in din dators namn och sök upp den. Gå till Programvara och drivrutiner > klicka på Kör. Kolla därefter under Drivrutin-Nätverk och leta fram Bluetooth-drivrutinen för just din datormodell. Ladda ner den genom att klicka på Hämta (ute till höger). Testa sedan att installera drivrutinerna därifrån.

   Fungerar inte det heller kan du testa att installera drivrutinerna (från filen du laddade ner) i kompatibilitetsläge för Windows 8. För att göra det högerklickar du på den nedladdade installationsfilen och väljer Egenskaper. Under fliken Kompatibilitet kryssar du sedan för Kör det här programmet i kompatibilitetsläge för: Windows 8. Hoppas du får ordning på det!

   // Christoffer, enkelteknik.se

 18. Hejsan, blev precis klar med en ny, ren och fräsch installation från ett USB jag gjorde med creat media verktyget. Allt har gått bra, men nu när jag startat upp o loggat in så verkar det som att datorn inte hittar mina andra komponenter. Just nu kör den Windows från en SSD och jag antar att allt annat går via moderkortets inbyggda saker. I vilket fall så kan jag inte använda mitt grafikkort, nätverkskort och mina 2 andra hårddiskar. Någon som vet?
  Tack så länge

  • Jag löste det till sist, fick ladda ner drivrutiner från en annan dator o föra över med USB. När den fick internet gick alla uppdateringar igång automatiskt. Problemet var att när mitt
   moderkort tillverkades fanns inte Windows 10, det tänkte inte jag på. I förhand skulle jag då ha laddat hem drivrutiner o lagt på USB före ominstallationen

   • Hej och tack för att du delade med dig av lösningen. Kan säkerligen hjälpa andra som stöter på samma problem. Skönt att det ordnade sig!

    // Christoffer, enkelteknik.se

 19. Hej jag har hållit på att återställa min dator idag pga att den blev otroligt långsam, hela återställningen och installationen gick bra. Men sen kommer det en blå Windows skärm där det står följande: ”Det verkar som att Windows inte har lästs in korrekt”
  Sen står det att jag kan välja att starta om datorn och några andra alternativ, men inget funkar. Jag kommer bara tillbaka till samma blåa skärm. Jag kan heller inte logga in på mitt Windows användarkonto som jag hade på datorn då jag inte har fått val att skapa ett nytt.
  Tusen tack om du hjälper mig!

  • Hej! Det låter rent spontant som att något dessvärre blivit fel med installationsfilerna. Testa att trycka F8 (ibland F9) under uppstarten av datorn för att se om du kan nå Windows reparationshjälp. Får du det inte att fungera kan du även testa att skapa ett startbart USB-minne med Windows 10 på.

   Med hjälp av detta kan du sedan köra reparationsfunktionen och eventuellt reparera filer som blivit skadade eller försvunnit under återställningen. För att skapa ett startbart USB-minne kan du följa stegen i denna guide, fram tills du kommer till Steg 4.2. Istället för att klicka på Installera nu väljer du istället Reparera datorn och följer instruktionerna på skärmen.

   Går inte det heller är nog mitt tips (tyvärr) att installera om Windows 10 från grunden genom att fortsätta att följa den länkade guiden. Detta kräver att du har din produktnyckel tillgänglig för att aktivera Windows på nytt när du väl installerat om det. Förhoppningsvis finns den sparad någonstans. Använder du en laptop brukar den ibland till och med sitta klistrad på datorns undersida. Lycka till!

   // Christoffer, enkelteknik.se

Lämna ett svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Det senaste

Test: Corsair HS75 XB – Trådlöst headset för Xbox One och Series X/S

Corsairs trådlösa headset HS75 XB ska, åtminstone ljudmässigt, vara ett av de bättre headseten som går att få tag i till Xbox One och...

Ta bort formatering av kopierad text i Windows 10

Att kopiera och klistra in text är i regel inga konstigheter. Däremot är det ganska irriterande när textformatering följer med och förstör ett snyggt...

Ta bort den röda pricken vid casting i Oculus Quest 2

Röda prickar är sällan något välkommet. Här kommer jag därför gå igenom hur du blir av med den som tittar fram i Oculus Quest...

Test: Oculus Quest 2 – Är VR äntligen för alla?

Uppföljaren till det omåttligt populära VR-headsetet Oculus Quest ska tydligen vara bland det bästa man kan köpa om man vill börja äventyra in i VR-världen. Det låter ju rätt bra. Vi testar ett sådant!

Ta en Print Screen (skärmdump) i Windows 10

Hur gör man egentligen en Print Screen in Windows 10? Faktum är att det finns ett gäng olika sätt att åstadkomma detta på. Här går vi igenom de vanligaste!

Test: ADATA SC680 – En lätt, plastig och billig extern SSD-hårddisk

SC680 är en av de billigaste externa SSD-hårddiskarna på marknaden sett till Gigabyte per krona. Hur står den sig i djungeln av väldigt liknande konkurrenter?

Relaterat innehåll

Send this to a friend