måndag, 16 september, 2019
- Annons -
 • Hem
 • Dator
 • Fråga

Se din produktnyckel direkt i Windows

Missa inte

Få tag i bortglömda PIN- och PUK-koder för ditt SIM-kort

Har du glömt bort PIN-koden till din telefons SIM-kort? Eller behöver du PUK-koden för att låsa upp ett låst SIM-kort? Så går du tillväga!

Ta bort enstaka SMS på iPhone

Vill du ta bort endast ett eller ett par stycken SMS eller iMessage-meddelanden ur en konversation på iPhone? Här går vi igenom hur du gör!

iPhone & iPad laddar inte – Så löser du det!

Att din iPhone eller iPad inte laddar behöver absolut inte betyda att det är dags att slänga enheten eller...

Har du inte tillgång till datorns produktnyckel men behöver den för t.ex. en ominstallation? Så ser du vilken produktnyckel din dator har!

Om du köpt Windows separat och inte haft det installerat på datorn från början finns produktnyckeln alltid utskriven i manualen eller ditt bekräftelsemejl (om du köpt en digital licens). Levererades datorn dock med Windows installerat från början (så kallad OEM-version) är det långt ifrån säkert att produktnyckeln står någonstans överhuvudtaget.

Förr fanns produktnyckeln många gånger fäst direkt under datorn. Av säkerhetsskäl är detta dock inte längre fallet. Så om du antingen tappat bort manualen/mejlet med din produktnyckel eller om Windows var installerat från början på din dator är det inte helt enkelt att få fatt i nyckeln. Så vida man inte vet exakt hur man går till väga. Då är det istället superenkelt. Läs vidare för att se hur du gör!

Produktnycklar i Windows 10 och OEM-datorer

Innan vi går igenom hur du läser ut din produktnyckel ur Windows ska det påpekas att om datorn levererades med Windows 10 är produktnyckeln oftast sparad direkt i datorns så kallade UEFI/BIOS. Kortfattat är UEFI/BIOS det operativsystem som körs innan Windows (eller något annat operativsystem) installeras på en dator. I fallet att din dator levererades med Windows 10 direkt från fabrik är därför chansen överhängande att produktnyckeln är sparad i datorns egen mjukvara.

Om du återställer eller installerar en helt ny kopia av Windows 10 på den datorn känner den då själv av att operativsystemet tidigare varit installerat. Datorn kollar sedan om produktnyckeln finns sparad i UEFI/BIOS. Varpå Windows då automatiskt aktiveras.

Känner du dig osäker om detta är fallet eller inte är det inte dumt att ändå ta reda på vilken produktnyckel din dator har innan du ger dig i kast med t.ex. en återställning eller nyinstallation av Windows 10.

Se med vilken produktnyckel Windows är aktiverat

Det är möjligt att läsa ut produktnyckeln för Windows utan att använda sig av extra program. Det är dock en lång och inte helt simpel process. I denna guide kommer vi därför använda oss av gratisprogrammet ShowKeyPlus för att enkelt visa datorns produktnyckel. Det finns mängder av program som gör exakt samma sak som ShowKeyPlus. Magical Jelly Bean Keyfinder, Keyfinder Thing och ProduKey för att nämna några.

1. Programmet ShowKeyPlus är helt gratis att använda. Det behöver heller inte installeras utan består endast av en enda fil. Börja med att hämta programmet genom att gå till github.com/Superfly-Inc/ShowKeyPlus och klicka på ShowKeyPlus.zip under Downloads. Spara filen på valfritt ställe på din dator.

ShowKeyPlus - Ladda ner - Se produktnyckel - Serienummer - Windows 10

2. Dubbelklicka nu på den nedladdade .zip-filen för att komma åt innehållet. Du behöver inte ens extrahera programfilen från zip-arkivet till någon speciell mapp. Utan det räcker med att dubbelklicka på filen för att extrahera den temporärt och direkt starta programmet.

ShowKeyPlus - WinRar -WinZip - Zip - Öppna

3. Så fort programmet startat visas direkt datorns produktnyckel samt också en del övrig information såsom vilken version av Windows du har installerad på din dator. Om din produktnyckel är en så kallad OEM-nyckel visas den efter OEM Key. Annars ser du den under Installed Key.

ShowKeyPlus - Windows 10 - Produktnyckel - Serienummer - Hitta - Se

4. Får du det mot förmodan inte att fungera rekommenderar vi att du testar med något av de andra länkade programmen i början av denna artikel.

Fråga gärna i kommentarerna om du stöter på några problem eller har andra funderingar kring Windows, serienummer och produktnycklar.

Christoffer
Administratör och grundare av enkelteknik.se. Modererar och författar det mesta på sajten.

Relaterat innehåll

6 kommentarer

 1. Hej, bra artikel, enkelt och lättbegripligt. Flera andra artiklar i ämnet är också bra, jag har läst flera av dem.

  Jag försökte själv installera operativsystemet på en usb-disk men förstås lyckdes detta inte. Har säkert att göra med att i installationsanvisningen för Windows står att man ska koppla bort allt extra vid installationen. Anledningen till att jag ändå ville pröva på alternativet var den interna disken hade försvunnit från Bios. Uppenbarligen på grund av fysiskt fel i datorn eller så något annat. Men som sagt det blidde inte något av mitt försök. Ändå måste jag tillägga att datorn inte är riktigt död. Satte Linux Mint på SD-kort och vips så hade jag ett nytt operativ system utan vare sig bekymmer eller kostnader.

  Men tycker ändå att det är lite galet att Microsoft gör det såhär svårt. Å andra sidan är det pengarna som avgör. Fint att ni gör så här begripliga artiklar i väldigt svåra ämnen. T.ex biosproblem som min dator eventuellt kan ha drabbats av är något som datorsupportern på Acer inte hade tips på ev programvara som kunde köras för att följa upp problemet. Raka spåret till verkstaden med datorn löd svaret. Må det?

  • Hej, tack för den fina feedbacken! Svårt att säga exakt vad som kan vara fel. Har upplevt liknande saker själv (med försvinnande diskar) och då har det ibland faktiskt varit något galet med själva hårddisken. Förmodligen är dock, såsom du skriver, datorn ändå okej (framförallt om det fungerar att köra Linux från ett SD-kort). Så har du möjlighet och kunskap att testa att byta ut hårddisken kanske det kan vara värt ett försök :-)

   // Christoffer, enkelteknik.se

 2. Hej! Tack för bra information.
  Har ett problem med min dator, köpte den begagnad och han jag köpte den av har byggt ihop datorn själv… Så problemet här är att Windows nu ber mig att aktivera Windows och har alltid en liten ruta på skärmen där detta meddelandet står. Jag har ingen aning vilken produktnyckel det är, alltså vilken kod det är.
  Behöver jag köpa nytt Windows?

  • Hej! Det är ju tyvärr möjligt att det aldrig fanns någon faktisk Windows-licens då Windows går att installera utan en produktnyckel. Det bästa sättet är nog att försöka höra med säljaren om Windows på datorn varit aktiverat eller inte.

   Är det en dator köpt i en affär brukar koden finnas med i instruktionsböckerna som följer med vid köpet. Alternativt att den sitter monterad någonstans på själva datorn. Är det så att du inte får tag i någon kod och vill använda alla funktioner i Windows kan du, precis som du skriver, tyvärr behöva köpa en helt ny licens.

   Jag kan tycka att säljaren borde informerat om det Windows som var installerat var aktiverat eller inte, men det är tyvärr inte alla som gör detta vid begagnat-försäljning :-/

   // Christoffer, enkelteknik.se

 3. Hej där,
  Tack för informationen ovan.
  Mitt problem är att jag inte kan komma in på datorn då tangentbordet har låst sig.
  Kör jag då F9 eller F2 för en återsällning behöver datorn instllationssikva eller USB (WIndows 8 ). Det har jag inte då datorn köptes förinstallerad.
  Kan jag få lite hjälp att lösa det?
  Tacksam för svar / Frans

  • Hej! Förstår jag det rätt att tangentbordet inte fungerar i Windows, men att det ändå fungerar så att du kan trycka F9 eller F2 under uppstarten av datorn? Vi har en del tips för just tangentbord som inte fungerar i en annan guide (här). Det kan vara värt att testa dessa! Annars skulle jag absolut rekommendera att testa med ett annat tangentbord för att se om det gör någon skillnad. Är det en bärbar dator går det utmärkt att koppla in vilket annat tangentbord via USB som helst.

   Återkom gärna med lite mer detaljer så ska jag försöka hjälpa till mer!

   // Christoffer, enkelteknik.se

Lämna ett svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Senaste

Fixa vanliga Bluetooth-problem i Windows 10

Har du ett par Bluetooth-hörlurar eller en mus och ett tangentbord som inte längre vill anslutas till din Windows 10-dator? Här tar vi en titt på några av lösningarna på dessa problem!

Apple lanserar iPhone 11, iPhone 11 Pro, Apple Watch 5 och en ny iPad

På gårdagens event (10/9) presenterade Apple i sedvanlig september-ordning ett gäng nya produkter, eller rättare sagt uppföljare till produkter.

iPhone är avaktiverad – Det kan du göra om du glömt koden

Har du lyckats slå in fel låskod för många gånger och låst din iPhone eller iPad? Här går vi igenom vad som är viktigt att tänka på och vilka lösningar som finns.

Se vilken version av Windows 10 du använder

Nyfiken på vilken version av Windows 10 du faktiskt har installerad på datorn? Inga problem! Här går vi igenom var och hur du hittar informationen!

Se vilken modell av iPhone du använder

Då Apple lanserat ett gäng olika iPhones är det inte alltid helt lätt att ha i minnet vilken av dem man faktiskt har i handen. Så ser du vilken iPhone du använder!

Frågor

Populärt

iPhone & iPad startar inte – Så får du igång dem

Har din telefon eller platta lagt av helt och visar bara en svart skärm? Så får du igång en till synes helt död iPhone eller iPad!

Ta en Print Screen / Skärmdump på macOS (OS X)

Att ta en Print Screen (skärmdump/skärmbild) på en iMac, MacBook eller annan Apple-dator är lite annorlunda gentemot i Windows. Så gör du! Nyligen bytt från...

Vad har jag för telefonnummer?

Osäker vilket telefonnummer du har? Så gör du för att se ditt eget nummer på både iPhone, Samsung, Sony och flera andra telefonmodeller.

Glömt lösenkoden till iPhone? Så fixar du det!

(Uppdaterad: 2017-09-03) Har du lyckats glömma bort koden till din IOS-enhet och har inte Touch ID påslaget? Så här gör du för att kunna...

Formatera, installera om och återställ en Mac-dator

Ska du sälja din Mac-dator eller vill installera om och återställa OS X/macOS av någon annan anledning? Här guidar vi dig genom hela processen!

Tester

Recension: IKEA och Sonos SYMFONISK Bokhylla-högtalare

Samarbetet mellan Sonos och IKEA har initialt resulterat i två olika högtalare. Här tar vi en titt på den nättare av de två. Som även är den billigaste Sonos-högtalaren - någonsin!

Recension: SYMFONISK lamphögtalare från Sonos och IKEA

I slutet av 2017 annonserade Sonos och IKEA att de skulle utveckla ett antal produkter tillsammans. Nästan tre år senare är resultatet i form av två högtalare slutligen här. Här tar vi en titt på den lite mer obskyra av de två!

Recension: Google Home Mini – Less is more?

Google Home Mini är Googles instegsvariant till världen av smarta högtalare och deras röststyrningstjänst Google Assistent. Så är det en Google Mini man ska ha nu för tiden?

Fler artiklar