- Annons -

Det senaste

Gratisversionen av Spotify fungerar nu på Sonos högtalare

Spotifys reklamfinansierade gratistjänst har tidigare inte gått att använda på Sonos-högtalare. Detta ändras nu när Sonos öppnar upp för Spotify Free på samtliga av sina högtalare.

Var finns egentligen skärmsläckaren i Windows 10?

Förr i tiden kunde man högerklicka på Skrivbordet och välja skärmsläckare. Det kan man inte längre. Skärmsläckaren finns däremot fortfarande kvar i Windows 10. Här hittar du den!

Vad betyder den röda pricken på Apple Watch?

Har du noterat en liten, röd prick högst uppe i mitten av skärmen på din Apple Watch och undrar vad den ska vara bra för? Det går vi igenom här - plus hur du blir av med den.

Ta en skärmbild (Print Screen) av din Apple Watch

Visste du att det - precis som med de flesta mobiltelefoner - går att ta en skärmdump även på Apple Watch? Här går vi igenom hur du gör!

Se din produktnyckel direkt i Windows

Har du inte tillgång till datorns produktnyckel men behöver den för t.ex. en ominstallation? Så ser du vilken produktnyckel din dator har!

Om du köpt Windows separat och inte haft det installerat på datorn från början finns produktnyckeln alltid utskriven i manualen eller ditt bekräftelsemejl (om du köpt en digital licens). Levererades datorn dock med Windows installerat från början (så kallad OEM-version) är det långt ifrån säkert att produktnyckeln står någonstans överhuvudtaget.

Förr fanns produktnyckeln många gånger fäst direkt under datorn. Av säkerhetsskäl är detta dock inte längre fallet. Så om du antingen tappat bort manualen/mejlet med din produktnyckel eller om Windows var installerat från början på din dator är det inte helt enkelt att få fatt i nyckeln. Så vida man inte vet exakt hur man går till väga. Då är det istället superenkelt. Läs vidare för att se hur du gör!

Produktnycklar i Windows 10 och OEM-datorer

Innan vi går igenom hur du läser ut din produktnyckel ur Windows ska det påpekas att om datorn levererades med Windows 10 är produktnyckeln oftast sparad direkt i datorns så kallade UEFI/BIOS. Kortfattat är UEFI/BIOS det operativsystem som körs innan Windows (eller något annat operativsystem) installeras på en dator. I fallet att din dator levererades med Windows 10 direkt från fabrik är därför chansen överhängande att produktnyckeln är sparad i datorns egen mjukvara.

Om du återställer eller installerar en helt ny kopia av Windows 10 på den datorn känner den då själv av att operativsystemet tidigare varit installerat. Datorn kollar sedan om produktnyckeln finns sparad i UEFI/BIOS. Varpå Windows då automatiskt aktiveras.

Känner du dig osäker om detta är fallet eller inte är det inte dumt att ändå ta reda på vilken produktnyckel din dator har innan du ger dig i kast med t.ex. en återställning eller nyinstallation av Windows 10.

Se med vilken produktnyckel Windows är aktiverat

Det är möjligt att läsa ut produktnyckeln för Windows utan att använda sig av extra program. Det är dock en lång och inte helt simpel process. I denna guide kommer vi därför använda oss av gratisprogrammet ShowKeyPlus för att enkelt visa datorns produktnyckel. Det finns mängder av program som gör exakt samma sak som ShowKeyPlus. Magical Jelly Bean Keyfinder, Keyfinder Thing och ProduKey för att nämna några.

1. Programmet ShowKeyPlus är helt gratis att använda. Det behöver heller inte installeras utan består endast av en enda fil. Börja med att hämta programmet genom att gå till github.com/Superfly-Inc/ShowKeyPlus och klicka på ShowKeyPlus.zip under Downloads. Spara filen på valfritt ställe på din dator.

ShowKeyPlus - Ladda ner - Se produktnyckel - Serienummer - Windows 10

2. Dubbelklicka nu på den nedladdade .zip-filen för att komma åt innehållet. Du behöver inte ens extrahera programfilen från zip-arkivet till någon speciell mapp. Utan det räcker med att dubbelklicka på filen för att extrahera den temporärt och direkt starta programmet.

ShowKeyPlus - WinRar -WinZip - Zip - Öppna

3. Så fort programmet startat visas direkt datorns produktnyckel samt också en del övrig information såsom vilken version av Windows du har installerad på din dator. Om din produktnyckel är en så kallad OEM-nyckel visas den efter OEM Key. Annars ser du den under Installed Key.

ShowKeyPlus - Windows 10 - Produktnyckel - Serienummer - Hitta - Se

4. Får du det mot förmodan inte att fungera rekommenderar vi att du testar med något av de andra länkade programmen i början av denna artikel.

Fråga gärna i kommentarerna om du stöter på några problem eller har andra funderingar kring Windows, serienummer och produktnycklar.

Priser från PriceRunner
Christoffer
Administratör och grundare av enkelteknik.se. Modererar och författar det mesta på sajten.

Relaterat innehåll

6 kommentarer

 1. Hej, bra artikel, enkelt och lättbegripligt. Flera andra artiklar i ämnet är också bra, jag har läst flera av dem.

  Jag försökte själv installera operativsystemet på en usb-disk men förstås lyckdes detta inte. Har säkert att göra med att i installationsanvisningen för Windows står att man ska koppla bort allt extra vid installationen. Anledningen till att jag ändå ville pröva på alternativet var den interna disken hade försvunnit från Bios. Uppenbarligen på grund av fysiskt fel i datorn eller så något annat. Men som sagt det blidde inte något av mitt försök. Ändå måste jag tillägga att datorn inte är riktigt död. Satte Linux Mint på SD-kort och vips så hade jag ett nytt operativ system utan vare sig bekymmer eller kostnader.

  Men tycker ändå att det är lite galet att Microsoft gör det såhär svårt. Å andra sidan är det pengarna som avgör. Fint att ni gör så här begripliga artiklar i väldigt svåra ämnen. T.ex biosproblem som min dator eventuellt kan ha drabbats av är något som datorsupportern på Acer inte hade tips på ev programvara som kunde köras för att följa upp problemet. Raka spåret till verkstaden med datorn löd svaret. Må det?

  • Hej, tack för den fina feedbacken! Svårt att säga exakt vad som kan vara fel. Har upplevt liknande saker själv (med försvinnande diskar) och då har det ibland faktiskt varit något galet med själva hårddisken. Förmodligen är dock, såsom du skriver, datorn ändå okej (framförallt om det fungerar att köra Linux från ett SD-kort). Så har du möjlighet och kunskap att testa att byta ut hårddisken kanske det kan vara värt ett försök :-)

   // Christoffer, enkelteknik.se

 2. Hej! Tack för bra information.
  Har ett problem med min dator, köpte den begagnad och han jag köpte den av har byggt ihop datorn själv… Så problemet här är att Windows nu ber mig att aktivera Windows och har alltid en liten ruta på skärmen där detta meddelandet står. Jag har ingen aning vilken produktnyckel det är, alltså vilken kod det är.
  Behöver jag köpa nytt Windows?

  • Hej! Det är ju tyvärr möjligt att det aldrig fanns någon faktisk Windows-licens då Windows går att installera utan en produktnyckel. Det bästa sättet är nog att försöka höra med säljaren om Windows på datorn varit aktiverat eller inte.

   Är det en dator köpt i en affär brukar koden finnas med i instruktionsböckerna som följer med vid köpet. Alternativt att den sitter monterad någonstans på själva datorn. Är det så att du inte får tag i någon kod och vill använda alla funktioner i Windows kan du, precis som du skriver, tyvärr behöva köpa en helt ny licens.

   Jag kan tycka att säljaren borde informerat om det Windows som var installerat var aktiverat eller inte, men det är tyvärr inte alla som gör detta vid begagnat-försäljning :-/

   // Christoffer, enkelteknik.se

 3. Hej där,
  Tack för informationen ovan.
  Mitt problem är att jag inte kan komma in på datorn då tangentbordet har låst sig.
  Kör jag då F9 eller F2 för en återsällning behöver datorn instllationssikva eller USB (WIndows 8 ). Det har jag inte då datorn köptes förinstallerad.
  Kan jag få lite hjälp att lösa det?
  Tacksam för svar / Frans

  • Hej! Förstår jag det rätt att tangentbordet inte fungerar i Windows, men att det ändå fungerar så att du kan trycka F9 eller F2 under uppstarten av datorn? Vi har en del tips för just tangentbord som inte fungerar i en annan guide (här). Det kan vara värt att testa dessa! Annars skulle jag absolut rekommendera att testa med ett annat tangentbord för att se om det gör någon skillnad. Är det en bärbar dator går det utmärkt att koppla in vilket annat tangentbord via USB som helst.

   Återkom gärna med lite mer detaljer så ska jag försöka hjälpa till mer!

   // Christoffer, enkelteknik.se

Lämna ett svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Det senaste

Gratisversionen av Spotify fungerar nu på Sonos högtalare

Spotifys reklamfinansierade gratistjänst har tidigare inte gått att använda på Sonos-högtalare. Detta ändras nu när Sonos öppnar upp för Spotify Free på samtliga av sina högtalare.

Var finns egentligen skärmsläckaren i Windows 10?

Förr i tiden kunde man högerklicka på Skrivbordet och välja skärmsläckare. Det kan man inte längre. Skärmsläckaren finns däremot fortfarande kvar i Windows 10. Här hittar du den!

Vad betyder den röda pricken på Apple Watch?

Har du noterat en liten, röd prick högst uppe i mitten av skärmen på din Apple Watch och undrar vad den ska vara bra för? Det går vi igenom här - plus hur du blir av med den.

Ta en skärmbild (Print Screen) av din Apple Watch

Visste du att det - precis som med de flesta mobiltelefoner - går att ta en skärmdump även på Apple Watch? Här går vi igenom hur du gör!

Test: Apple Watch Series 5 – Fortfarande den bästa smartklockan?

Så trillade den nya Apple Watch ned. Är nyheterna tillräckliga för att uppgradera från fyran eller är det bättre att avvakta något år till? Här tar vi en titt på Apples senaste smartwatch.

Apple introducerar brusreducerande in ear-hörlurarna AirPods Pro

Apple hoppar nu, kanske inte helt förvånande, på trenden med brusreducering och passar samtidigt på att ställa om från hårdplast till silikon i öronen. Ett förmodligen uppskattat drag!

Tester

Test: Apple Watch Series 5 – Fortfarande den bästa smartklockan?

Så trillade den nya Apple Watch ned. Är nyheterna tillräckliga för att uppgradera från fyran eller är det bättre att avvakta något år till? Här tar vi en titt på Apples senaste smartwatch.

Test: IKEA Symfonisk Ljudkontroll – För både Sonos och Symfonisk

Symfonisk-högtalarna var de första produkterna att utmynna från Sonos och IKEAs samarbete. Nu har en liten fjärrkontroll dykt upp till nämnda högtalare. En fjärrkontroll som även fungerar med Sonos eget sortiment!

Populärt just nu

Formatera, installera om och återställ en Mac-dator

Ska du sälja din Mac-dator eller vill installera om och återställa OS X/macOS av någon annan anledning? Här guidar vi dig genom hela processen!

Vad har jag för telefonnummer?

Osäker vilket telefonnummer du har? Så gör du för att se ditt eget nummer på både iPhone, Samsung, Sony och flera andra telefonmodeller.

Så fixar du en Android-telefon som inte laddar

Tar din Android-telefon inte laddning eller laddar den bara då och då? Här går vi igenom de vanligaste orsakerna (och lösningarna) för problem med laddning!

Ta bort, lägg till eller ändra en SIM-pinkod på iPhone

Vill du ta bort SIM-PIN-koden på din iPhone eller möjligen lägga till en ny för lite extra säkerhet? Inga problem. Här går vi igenom hur du gör!

Fixa problem med låg samtalsvolym på iPhone

Att volymen på iPhone under samtal är låg eller dålig kan bero på en mängd saker. Här listar vi de vanligaste orsakerna och lösningarna...

Installera Windows 10 från ett USB-minne

Ska du installera Windows 10? Här går vi igenom hur du installerar en helt ren kopia av operativsystemet. Antingen från ett USB-minne eller en DVD-skiva.

Mer läsning

Vad har jag för telefonnummer?

Osäker vilket telefonnummer du har? Så gör du för att se ditt eget nummer på både iPhone, Samsung, Sony och flera andra telefonmodeller.

enkelteknik.se för ett år sedan

Ett och ett halvt år har nu gått sedan vi slog upp (de elektroniska) portarna. Just denna bloggdel av sajten har under den tiden...

Ändra ditt avsändarnamn i Gmail

Trött på att det står förnamn följt av efternamn när du skickar mejl via Gmail? Här går vi igenom hur du byter avsändare till...

Visa inlägg på Facebook i ordningen de faktiskt postades

Visste du att de senaste uppdateringarna och inläggen på Facebook inte alltid visas överst? Så gör du för att se allt i kronologisk ordning! Facebook...