Se din produktnyckel direkt i Windows

Gillar du artikeln? Stöd sajten med en Swish om du vill.

Det senaste

Lägg till fler Favoriter i Finders sidofält i macOS

Från början är det en ganska liten skara källor som går att nå via sidofältet i Finder i macOS. Tack och lov går det snabbt att själva bestämma exakt vilka genvägar som ska synas och vilka som inte ska det.

Har du inte tillgång till datorns produktnyckel men behöver den för t.ex. en ominstallation? Så ser du vilken produktnyckel din dator har!

Om du köpt Windows separat och inte haft det installerat på datorn från början finns produktnyckeln alltid utskriven i manualen eller ditt bekräftelsemejl (om du köpt en digital licens). Levererades datorn dock med Windows installerat från början (så kallad OEM-version) är det långt ifrån säkert att produktnyckeln står någonstans överhuvudtaget.

Förr fanns produktnyckeln många gånger fäst direkt under datorn. Av säkerhetsskäl är detta dock inte längre fallet. Så om du antingen tappat bort manualen/mejlet med din produktnyckel eller om Windows var installerat från början på din dator är det inte helt enkelt att få fatt i nyckeln. Så vida man inte vet exakt hur man går till väga. Då är det istället superenkelt. Läs vidare för att se hur du gör!

Produktnycklar i Windows 10 och OEM-datorer

Innan vi går igenom hur du läser ut din produktnyckel ur Windows ska det påpekas att om datorn levererades med Windows 10 är produktnyckeln oftast sparad direkt i datorns så kallade UEFI/BIOS. Kortfattat är UEFI/BIOS det operativsystem som körs innan Windows (eller något annat operativsystem) installeras på en dator. I fallet att din dator levererades med Windows 10 direkt från fabrik är därför chansen överhängande att produktnyckeln är sparad i datorns egen mjukvara.

Om du återställer eller installerar en helt ny kopia av Windows 10 på den datorn känner den då själv av att operativsystemet tidigare varit installerat. Datorn kollar sedan om produktnyckeln finns sparad i UEFI/BIOS. Varpå Windows då automatiskt aktiveras.

Känner du dig osäker om detta är fallet eller inte är det inte dumt att ändå ta reda på vilken produktnyckel din dator har innan du ger dig i kast med t.ex. en återställning eller nyinstallation av Windows 10.

Se med vilken produktnyckel Windows är aktiverat

Det är möjligt att läsa ut produktnyckeln för Windows utan att använda sig av extra program. Det är dock en lång och inte helt simpel process. I denna guide kommer vi därför använda oss av gratisprogrammet ShowKeyPlus för att enkelt visa datorns produktnyckel. Det finns mängder av program som gör exakt samma sak som ShowKeyPlus. Magical Jelly Bean Keyfinder, Keyfinder Thing och ProduKey för att nämna några.

1. Programmet ShowKeyPlus är helt gratis att använda. Det behöver heller inte installeras utan består endast av en enda fil. Börja med att hämta programmet genom att gå till github.com/Superfly-Inc/ShowKeyPlus och klicka på ShowKeyPlus.zip under Downloads. Spara filen på valfritt ställe på din dator.

ShowKeyPlus - Ladda ner - Se produktnyckel - Serienummer - Windows 10

2. Dubbelklicka nu på den nedladdade .zip-filen för att komma åt innehållet. Du behöver inte ens extrahera programfilen från zip-arkivet till någon speciell mapp. Utan det räcker med att dubbelklicka på filen för att extrahera den temporärt och direkt starta programmet.

ShowKeyPlus - WinRar -WinZip - Zip - Öppna

3. Så fort programmet startat visas direkt datorns produktnyckel samt också en del övrig information såsom vilken version av Windows du har installerad på din dator. Om din produktnyckel är en så kallad OEM-nyckel visas den efter OEM Key. Annars ser du den under Installed Key.

ShowKeyPlus - Windows 10 - Produktnyckel - Serienummer - Hitta - Se

4. Får du det mot förmodan inte att fungera rekommenderar vi att du testar med något av de andra länkade programmen i början av denna artikel.

Fråga gärna i kommentarerna om du stöter på några problem eller har andra funderingar kring Windows, serienummer och produktnycklar.

Utvalda produkt- och återförsäljarlänkar i vissa av artiklarna på enkelteknik.se är affiliate-länkar. När ett köp, inom en viss tid, görs via en eller flera av dessa länkar erhåller sajten en mindre provisionsdel på köpesumman. Läs mer.

13 kommentarer

 1. Hej, bra artikel, enkelt och lättbegripligt. Flera andra artiklar i ämnet är också bra, jag har läst flera av dem.

  Jag försökte själv installera operativsystemet på en usb-disk men förstås lyckdes detta inte. Har säkert att göra med att i installationsanvisningen för Windows står att man ska koppla bort allt extra vid installationen. Anledningen till att jag ändå ville pröva på alternativet var den interna disken hade försvunnit från Bios. Uppenbarligen på grund av fysiskt fel i datorn eller så något annat. Men som sagt det blidde inte något av mitt försök. Ändå måste jag tillägga att datorn inte är riktigt död. Satte Linux Mint på SD-kort och vips så hade jag ett nytt operativ system utan vare sig bekymmer eller kostnader.

  Men tycker ändå att det är lite galet att Microsoft gör det såhär svårt. Å andra sidan är det pengarna som avgör. Fint att ni gör så här begripliga artiklar i väldigt svåra ämnen. T.ex biosproblem som min dator eventuellt kan ha drabbats av är något som datorsupportern på Acer inte hade tips på ev programvara som kunde köras för att följa upp problemet. Raka spåret till verkstaden med datorn löd svaret. Må det?

  • Hej, tack för den fina feedbacken! Svårt att säga exakt vad som kan vara fel. Har upplevt liknande saker själv (med försvinnande diskar) och då har det ibland faktiskt varit något galet med själva hårddisken. Förmodligen är dock, såsom du skriver, datorn ändå okej (framförallt om det fungerar att köra Linux från ett SD-kort). Så har du möjlighet och kunskap att testa att byta ut hårddisken kanske det kan vara värt ett försök :-)

   // Christoffer, enkelteknik.se

 2. Hej! Tack för bra information.
  Har ett problem med min dator, köpte den begagnad och han jag köpte den av har byggt ihop datorn själv… Så problemet här är att Windows nu ber mig att aktivera Windows och har alltid en liten ruta på skärmen där detta meddelandet står. Jag har ingen aning vilken produktnyckel det är, alltså vilken kod det är.
  Behöver jag köpa nytt Windows?

  • Hej! Det är ju tyvärr möjligt att det aldrig fanns någon faktisk Windows-licens då Windows går att installera utan en produktnyckel. Det bästa sättet är nog att försöka höra med säljaren om Windows på datorn varit aktiverat eller inte.

   Är det en dator köpt i en affär brukar koden finnas med i instruktionsböckerna som följer med vid köpet. Alternativt att den sitter monterad någonstans på själva datorn. Är det så att du inte får tag i någon kod och vill använda alla funktioner i Windows kan du, precis som du skriver, tyvärr behöva köpa en helt ny licens.

   Jag kan tycka att säljaren borde informerat om det Windows som var installerat var aktiverat eller inte, men det är tyvärr inte alla som gör detta vid begagnat-försäljning :-/

   // Christoffer, enkelteknik.se

 3. Hej där,
  Tack för informationen ovan.
  Mitt problem är att jag inte kan komma in på datorn då tangentbordet har låst sig.
  Kör jag då F9 eller F2 för en återsällning behöver datorn instllationssikva eller USB (WIndows 8 ). Det har jag inte då datorn köptes förinstallerad.
  Kan jag få lite hjälp att lösa det?
  Tacksam för svar / Frans

  • Hej! Förstår jag det rätt att tangentbordet inte fungerar i Windows, men att det ändå fungerar så att du kan trycka F9 eller F2 under uppstarten av datorn? Vi har en del tips för just tangentbord som inte fungerar i en annan guide (här). Det kan vara värt att testa dessa! Annars skulle jag absolut rekommendera att testa med ett annat tangentbord för att se om det gör någon skillnad. Är det en bärbar dator går det utmärkt att koppla in vilket annat tangentbord via USB som helst.

   Återkom gärna med lite mer detaljer så ska jag försöka hjälpa till mer!

   // Christoffer, enkelteknik.se

 4. Hej,
  Jag har en begagnad laptop asus f551c 15,6″ hd. Under min dator står det windows 8 men tydligen så har tidigare ägare fixat en windows 7. Alltså lyckas jag inte fabriks återställa den då jag inte har någon låda kvar där produktnyckeln till windows 8 står, och när jag testar ”keyfinder” filerna så får jag enbart en windows 7 nyckel såklart. Som inte verkar funka hos microsoft. Troligen för att den inte är ”godkänd”. Finns det någon räddning?

  • Hej! Trots att det var ett tag sedan de gamla nycklarna från Windows 7 och 8 skulle sluta fungera för att uppgradera till Windows 10 verkar det fortfarande vara många som skriver att det många gånger fungerar att använda en gammal nyckel ändå.

   Förstår jag det rätt att det Windows 7 som nu finns i datorn _inte_ är aktiverat och heller inte går att aktivera med nyckeln under datorn? Det är ju lite av en chansning, men jag skulle nog ändå testa att installera Windows 10 (via ett USB-minne) och se om det därefter går att aktivera Windows med produktnyckeln under datorn efter det.

   Processen är hyfsat avancerad, men så länge man följer instruktionerna ska det inte vara några problem att få till :-)

 5. Hej
  Har en gammal Lenovo yoga laptop och jag vet int om jag fått virus eller inte, datorn hittar inga virus. Jag testa med felsökning med omstart som er guide sa men jag har ingen tidigare sparad återstållnigspunkt. Jag vet inte hur jag ska göra om jag kan göra en fabriksåterstållning eller vad jag ska göra för har inge användning för datorn längre? Sen så undrar jag även om det viruset om det har nått påverkar mitt internet över huvve taget eller om det bara är på laptopen?

  • Hej! Vad får dig att tro att datorn har virus? Är det något specifikt som verkar konstigt eller så med den? Ett alternativ, om du inte har något av värde på datorn, kan ju vara att installera om Windows helt och hållet. Dvs. radera allt på datorn och installera en ny Windows-installationen. Jag har skrivit en guide för det här. Det är lite småavancerat, men inga extrema konstigheter.

   Det finns ju skadlig mjukvara och virusvarianter som kan påverka routrar och annat. Däremot har jag aldrig hört om något virus som ”smittar” från en dator till exempelvis en router. Så gör du dig av med datorn ska det förmodligen vara helt lugnt. Vore dock som sagt intressant att höra varför du misstänker virus :-)

   // Christoffer, enkelteknik.se

 6. Hej
  Samma Jesper
  Om jag gör mig av med laptopen skulle viruset finnas kvar och saabba mitt internet då eller skulle jag bli av med det?
  Du kan svara på denna i första frågan

 7. Hej,
  Har en gammal hp som slutade koppla till Wi-Fi så försökte återställa men när den var färdig den accepterade inte lösenord men sedan det gick vidare till ge ”produktnyckel”, som jag har tappat på något sätt. Jag hade köpt Windows 8 2 ggr så jag har kvar skivor men utan produktnyckel och jag har ingen minne av var har jag lagt den.
  Eftersom jag kan inte gå in på datorn så jag kan inte ladda ner som du säger, finns nån möjlighet att ta fram den på nåt sätt?
  Ska va mycket tacksam.
  Tack i förhand
  Rizwana Khan

  • Hej!
   Nu var det ett tag sedan jag använde Windows 8, men jag gissar att det inte (som i Windows 10) går att klicka på ”Jag har ingen produktnyckel”, vilket då tar dig genom installationen och gör att det går att använda Windows (men med begränsad funktionalitet)?

   Annars är det enda jag kan komma på att antingen installera en kopia av Windows 10 på datorn istället, vilket gör att du kan komma åt Windows och köra t.ex. ShowKeyPlus för att på så sätt (förhoppningsvis) kunna få tag i nyckeln som då troligtvis sparats på datorns moderkort. Tänk på att _allt_ innehåll på datorns hårddisk raderas när du installerar om Windows på sättet i guiden.

   Det finns även något som kallas Windows To Go, vilket kortfattat är Windows 10 på ett USB-minne som du sedan kan starta upp från och göra samma sak som jag beskrev ovan. Detta tillvägagångssätt är dock ganska avancerat och inget jag testat själv ännu. Här finns i alla fall en instruktion på hur man gör.

   // Christoffer, enkelteknik.se

Lämna ett svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Du kanske även gillar

Det senaste

Lägg till fler Favoriter i Finders sidofält i macOS

Från början är det en ganska liten skara källor som går att nå via sidofältet i Finder i macOS. Tack och lov går det snabbt att själva bestämma exakt vilka genvägar som ska synas och vilka som inte ska det.

Test: Netgear Orbi AX6000 (RBK863s) – Ett snabbt, men lite lustigt, syskon

Netgears Orbi-serie av nätverksprodukter har fått en hel del god feedback, framförallt gällande stabilitet och prestanda. Så vart passar nya RBK863s in? För helt lätt är det inte att navigera i djungeln av beteckningar.

Test: MSI Creator Z16 HX Studio – En bärbar dator med extra allt

Creator är en av MSI:s mest påkostade serier bärbara datorer avsedda i första hand för kreatörer av allehanda slag. Så vad kan man då göra med en laptop i toppsegmentet av serien, för närmare 40 000 kr?

Installera om och återställ Windows 11

Börjar datorn känns trött och seg? Eller vill du bara återställa Windows 11 av vilken anledning som helst? Här går jag igenom hur du gör exakt det. Direkt inifrån själva operativsystemet.