Formatera, installera om och återställ en Mac-dator

Inte så knepigt som man kan tro.

Ska du sälja din Mac-dator eller vill installera om och återställa macOS/OS X av någon annan anledning? Här guidar vi dig genom hela processen!

Att radera all information från en Mac-dator (iMac, MacBook Pro, MacBook Air) och återställa den till ursprungsinställningarna är inte mycket knepigare än vad det är att återställa t.ex. en iPhone eller en Windows-dator. Beroende på om du kommer behålla datorn själv eller om intentionen är att sälja den finns det dock vissa saker som är bra att känna till. Framförallt handlar det om att ställa in datorn så den inte längre blir låst till ditt gamla Apple-ID.

Steg 1: Spara alla dina viktiga filer

Innan du gör något över huvud taget rekommenderar vi verkligen att kopiera alla dina filer, bilder, filmer och dokument till antingen en extern hårddisk eller någon molnlagringstjänst (Dropbox, iCloud, Time Machine eller liknande). Om du längre fram i guiden väljer att göra en formatering och hel ominstallation av operativsystemet kommer alla filer på datorn raderas. Att endast installera om operativsystemet behåller dock dina filer på datorns hårddisk.

Oavsett vilket tillvägagångssätt du väljer är vår rekommendation ändå att göra en backup. Man vet aldrig vad som kan gå fel när det gäller datorer. Om du använder en extern hårddisk för att spara dina viktiga filer, var noga med att koppla bort den från datorn när allt är sparat. Så du inte av misstag raderar den under formateringsprocessen.

Steg 2: Radera alla uppgifter om dig själv

Detta steg är endast nödvändigt om du har för avsikt att sälja din dator eller om någon annan ska använda den med ett annat Apple-ID än ditt eget. Om du ämnar fortsätta använda datorn med samma Apple-ID och bara vill återställa den kan du gå direkt till Steg 3.

1. Logga ut ur iTunes och avauktorisera datorn

Börja med att öppna iTunes genom att söka efter programmet med Förstoringsglaset (högst upp till höger som standard). Välj därefter Konto följt av Auktoriseringar och Avauktorisera den här datorn.

Skriv in ditt Apple-ID och ditt lösenord och klicka på Avauktorisera.

2. Logga ut ur iCloud och Hitta min Mac

Passa även på att avaktivera funktionen Hitta min Mac om du använder denna. För att göra detta klickar du på Äpplet (högst upp till vänster som standard). Välj Systeminställningar och klicka på iCloud. Avmarkera här rutan Hitta min Mac. Avsluta med att logga ut ur iCloud genom att klicka på Logga ut under iCloud-inställningarna.

Steg 3: Välj typ av återställning

När du säkerhetskopierat dina filer, eventuellt avauktoriserat iTunes och loggat ut ur iCloud är det dags för själva ominstallationen av macOS (tidigare OS X). Beroende på vilken typ av Mac-dator du har, eller rättare sagt vilken processor datorn i fråga har, finns det några olika alternativ för att starta återställningen. Så ser du vilken processor datorn har.

Inget av alternativen nedan raderar som standard dina sparade filer. Däremot kommer vi givetvis gå igenom hur du under ominstallationsprocessen helt raderar all information från datorn, om du så önskar. Har du däremot fortfarande inte gjort en backup av dina viktiga filer är det verkligen dags att göra det.

Mac-dator med en Apple-processor (M1)

Om din dator har Apples egna processor vid namn M1 (om datorn är producerad 2020 eller senare) finns det endast ett sätt att starta upp återställningsprocessen.

 1. Börja med att stänga av datorn.
 2. Tryck ned startknappen och håll den nedtryckt tills datorn startat upp och skärmen med olika startalternativ syns. Väl Options följt av Continue.
 3. Gå därefter vidare till Steg 4 för att fortsätta återställningen.

Mac-dator med en Intel-processor

För Mac-datorer med en Intel-processor (om datorn är producerad tidigare än 2020) finns istället två huvudsakliga alternativ för själva ominstallationen.

Alternativ 1: Installera den senaste macOS-versionen

Antingen använder du den inbyggda Internet-återställningen för att ladda ned och installera den senaste versionen av macOS din dator är kompatibel med. Om datorn på något sätt strular eller beter sig konstigt är det också detta alternativ vi rekommenderar då hela operativsystemet med alla program etc. tas bort och installeras om. Är du osäker vilket alternativ du ska välja rekommenderar vi detta!

 1. För att använda dig av Internet-återställningen för att installera om din Mac-dator börjar du med att stänga av datorn.
 2. Starta därefter upp datorn igen och tryck så fort du släppt startknappen ned knapparna Alt + CMD (⌘) + R på tangentbordet. Håll knapparna nedtryckta tills du ser Apple-logotypen på skärmen. Släpp dem därefter.

Mac Tangentbord - Starta Internetåterställning - CMD - Alt - R
För att starta Internet-återställningen på Mac trycker du ned tangenterna Alt + CMD (⌘) + R precis efter du startat datorn.

 1. Internet-återställningen startar nu upp. Om datorn inte redan är kopplad till ett nätverk (trådlöst eller med kabel) blir du ombedd att göra detta. Gå därefter vidare till Steg 4 för att fortsätta återställningen.

Alternativ 2: Använd den inbyggda återställningsmjukvaran

Det andra alternativet låter dig använda den inbyggda återställningsmjukvaran som finns på datorn för att installera den senast sparade versionen av macOS. Om du inte har speciella skäl att välja detta alternativ rekommenderar vi att alltid installera den senast tillgängliga macOS-versionen (alltså Alternativ 1).

 1. För att använda den vanliga Återställningen och installera den på datorn senast sparade macOS-versionen börjar du med att stänga av datorn.
 2. Starta därefter upp datorn igen och tryck så fort du släppt startknappen ned knapparna CMD (⌘) + R på tangentbordet. Håll knapparna nedtryckta tills du ser Apple-logotypen på skärmen. Släpp dem därefter.

Mac Tangentbord - Starta återställning - CMD - R
För att starta den vanliga återställningen trycker du ned tangenterna CMD (⌘) + R precis efter du startat datorn.

 1. Återställningen startar nu upp (det kan ta ett litet tag för den att ladda). Fortsätt därefter läsa under nästa steg för att starta själva ominstallationen.

Steg 4: Formatera datorn och installera om macOS/OS X

Härifrån är stegen för återställningen i stort sett desamma oavsett datormodell samt om du vill radera all information om dig själv från datorn eller bara installera om din valda version av macOS. Vill du bara installera om macOS utan att ta bort någon information alls går du direkt till Punkt 5. Vill du däremot radera all information från din dator innan du installerar om macOS är det bara läsa vidare.

1. Programmet macOS-verktygsprogram startar nu automatiskt. Börja med att klicka på Skivverktyg (Disk Utility) för att starta programmet med samma namn.

Radera - Formatera - Installera - Mac - Skivverktyg - Disk Utility

2. När Skivverktyg startat pekar du på din dators hårddisk (1). I regel syns två delar av hårddisken här. Macintosh HD och Macintosh HD – Data. Välj Macintosh HD (ej Data) och klicka på Radera för att formatera hårddisken och helt tömma den på innehåll. (Macintosh HD – Data kommer att raderas automatiskt när vi raderar Macintosh HD). Observera att detta steg strax raderar _allt_ innehåll på din dator!

Skivverktyg - Disk Utility - Macintosh HD Data - Formatera3. När du tryckt Radera får du upp följande ruta. Låt här alla alternativ vara såsom de är. Det kan hända att det står Mac OS Extended (journalförd) i rutan för format. Låt i sådant fall detta stå kvar. Annars är numera APFS det format för hårddisken macOS väljer i första hand.

Angående de olika formaten: Apple lanserade under 2017 sitt nya filsystem kallat APFS, vilket är efterföljaren till Mac OS Extended. Även om APFS numera är standard i alla nyare Mac-datorer verkar äldre Apple-produkter (ibland) kunna få problem med APFS-formatet. Vilket kan göra att macOS inte går att installera om APFS väljs. I regel är det dock bäst att låta det automatiskt valda formatet stå kvar då datorn själv känner av vad som passar bäst. Skulle av någon anledning macOS däremot inte gå att installera kan det vara värt att testa att byta format till Mac OS Extended istället för APFS.

Klicka härnäst på Radera volymgrupp (ej Radera) för att starta raderingen av datorn och alla filer. Observera att allt innehåll nu raderas från datorns hårddisk. Se till att alla externa hårddiskar, USB-minnen etc. är bortkopplade från datorn för att undvika att någon annan disk raderas av misstag.

Radera volymgrupp - Macintosh HD
Välj alternativet Radera volymgrupp istället för Radera för att ta bort både Macintosh HD och Macintosh HD Data.

4. När raderingen är klar stänger du Skivverktyg genom att klicka på den röda cirkeln, högst upp till vänster i programfönstret.

5. Markera nu Installera om macOS (Reinstall macOS) i fönstret macOS-verktysprogram och klicka på Fortsätt.

macOS - Verktygsprogram - Installera om macOS - OS X6. Följ härifrån anvisningarna på skärmen för att godkänna att operativsystemet installeras på datorns hårddisk. När du kommer fram till skärmen nedan klickar du på datorns hårddisk för att välja den. Det bör inte finnas några andra valbara hårddiskar här. Välj sedan Installera för att börja installera ditt valda operativsystem.

Välj Macintosh HD - Fortsätt - Installera om macOS7. Beroende på om du valt att hämta och installera den senaste versionen av macOS eller om du använder den inbyggda återställningsmjukvaran tar installationsprocessen olika lång tid. Räkna oavsett med någon eller några timmas installationstid. Själva nedladdningen av operativsystemet tar olika lång tid beroende på hur pass snabb din internetuppkoppling är.

Steg 5: Slutför installationen och uppdatera macOS

1. Om du ska sälja eller ge bort datorn kan du så snart installationen slutförts och nedanstående bild dyker upp stänga av datorn. Operativsystemet är nu installerat och all information om dig är raderad. När personen som ska använda datorn framöver startar den för första gången får hen fortsätta härifrån och fylla i uppgifter om sitt eget Apple-ID etc.

macOS - Installera om - Välj land eller region - Sälja
Om du ska ge bort eller sälja datorn är du faktiskt klar med ominstallationen här. När nästa användare startar datorn får denne själv fylla i informationen om land, Apple-ID osv.

2. Om du själv ska fortsätta använda datorn stegar du vidare genom att fylla i standardinformationen vilken innefattar ditt Apple ID, vilket land du befinner dig i m.m. Klicka på Fortsätt efter varje steg för att gå vidare.

3. Oavsett vilken typ av ominstallation samt formatering (radering) av datorns hårddisk du valt att göra är det avslutningsvis alltid rekommenderat att dubbelkolla så inga nya systemuppdateringar finns tillgängliga. Detta görs när installationsprocessen slutförts och du ser datorns skrivbord.

4. Klicka på Äpplet, högst upp till vänster i menyn, och välj Systeminställningar. Klicka sedan på Programuppdateringar för att kontrollera om några ytterligare uppdateringar finns till datorn.

Uppdatera Mac-dator - Operativsystem - macOS
Ominstallerat, uppdaterat och klart!

5. Bra jobbat! Du har nu installerat om operativsystemet på din Mac-dator.

Har du stött på några problem eller har andra frågor inför eller under ominstallationen av din Mac-dator? Fråga på i kommentarerna så ska vi göra vad vi kan för att hjälpa till!

Utvalda produkt- och återförsäljarlänkar i våra artiklar är affiliate-länkar. När ett köp, inom en viss tid, görs via en eller flera av dessa länkar erhåller vi ibland en mindre provisionsdel på köpesumman. Läs mer.

Summering

Ställ en fråga

Har du en teknisk fundering du går och grubblar på? Det låter ju onödigt.

Kommentera

182 kommentarer

 1. Hej,
  Jag har bytt hårddisk på min macbook pro 2012 mot en ssd hårdisk 250gig.
  Jag försöker installera mac os genom metod 1( internet återställning) på min dator som har fått en ny SSD hårddisk men oavsett får ett felmeddelande. Ena gången formaten väljer jag os extended men under installation får jag det här felmeddelandet ”ett internet fel inträffade vid test av din volym för APFS konventering. Andra gången om jag väljer att formaten ska vara AFPS från början i slutet av installationen får jag error kod 702.

  • Hej Jack, extremt konstigt. Du verkar dock inte vara den enda som har problem med detta och liknande problem. APFS-formatet ser ut att ställa till det för en hel del användare.

   Jag hade ett liknande problem för några månader sedan själv där jag var tvungen att radera hårddisken upprepade gånger (i Disk Utility), varpå det tillslut gick att välja mac os extended och allt sedan flöt på som det skulle. Det stämmer ju dock inte riktigt in på detta fall, då du kan välja mac os exptended från början.

   Om man googlar lite på problemet verkar en lösning kunna vara att använda den inbyggda återställningen genom att trycka ned Shit + Alt + cmd (⌘) + R under uppstarten. Se: https://support.apple.com/sv-se/HT204904

   Internet-återställningen verkar kunna ha lite problem med vissa modeller när det gäller just formatstödet. Så att installera en tidigare macOS-version och därefter uppgradera datorn kan vara ett sätt att lösa det.

   Det verkar även som att just felmeddelandet 702 kan vara relaterat till något hårdvarufel. Vilket skulle kunna tyda på att det är något fel på den nya disken. Dock tror jag verkligen inte att så är fallet. Utan förmodligen är det Apples filformat och macOS-versioner som bråkar.

   // Christoffer, enkelteknik.se

 2. Hej!
  Jag har köpt en begagnad Macbook air, killen vi köpt av har inte formaterat om hårddisken så hans konfiguration ligger kvar, kan jag köra en reset på den utan hans Apple-ID. Nu tänker du säkert stöldgods men det är det inte, vi har kollat upp datorn med kvitto, när och var datorn är såld, han åkte själv med till butien och allt stämmer, tagit hans legitimation så allt är grönt. Killen är totalt oteknisk och han vågade inte göra en reset och formatera om, han är osäker på sin Apple-ID hur löser vi detta enklast.

  • Hej! Du ska kunna göra en reset på datorn och radera hårddisken för att sedan (via Internet Recovery) installera den version av macOS som datorn först levererades med. Det enda kruxet verkar kunna vara om datorn är så pass gammal att den version av macOS (eller då OS X) som kom med datorn endast levererades på CD/DVD-skiva. Då kan det i värsta fall vara så att du behöver skivan för att ominstallera datorn utan att känna till Apple-ID:t.

   Det viktigaste är egentligen att man avauktoriserar datorn innan den säljs för att göra återanvändningen så smidig som möjligt för nästa person. Dock går det som sagt att helt radera hårddisken och allt som finns på den för att sedan installera en ny kopia av det operativsystem datorn levererades med.

   // Christoffer, enkelteknik.se

 3. Jag har installerat så det finns windows på min macbook. Tar detta bort även det (vilket jag vill)?

  Mvh Fredrik

  • Hej! När du i Steg 4 befinner dig i Disk Utility får du möjlighet att radera antingen bara den partition (del) av hårddisken som innehåller macOS, den som innehåller Windows/Bootcamp eller båda (radera hela disken). Så ja! Om du formaterar/raderar hela den interna hårddisken försvinner även Windows och Bootcamp.

   // Christoffer, enkelteknik.se

 4. Hej.
  Jag har problem med mitt internet då det svajar extremt i uppkoppling. Använder både kabel & wi-fi som båda tidigare fungerat väldigt bra. Har gjort speedtest på både min MacBook Air & min iPhone där min iPhone visar betydligt bättre uppkoppling än vad min Mac visar.

  Mobil wi-fi:
  Download – 18.0
  Upload – 2,41

  Dator wi-fi:
  Download – 7,62
  Upload – 2,42

  Dator med internetkabel:
  Download – 14,57
  Upload – 6.07

  Jag tänker mig att det måste vara något fel på min MacBook och ej internet och därför försökt göra en ominstallation, försöka återställa min Mac. När jag stängt av datorn och slår på den igen, trycker in alt+cmd+r så händer ingenting. Apple-loggan kommer fram & jag släpper alt+cmd+r och sen är jag tillbaka på logga in. Varför kan jag inte installera om min Mac? Så frustrerande med detta internet strul + att jag ej kan formatera om datorn.

  • Hej! Håller helt med om att en ominstallation av macOS kan vara en bra idé att testa. Om inte annat för att utesluta att det är datorn som strular. Dock en smula underligt att det inte fungerar med alt+cmd+r. Det kan vara lite knepigt att få till exakt rätt tidpunkt att trycka ned knapparna. De ska tryckas ned nästan direkt efter att du tryckt på startknappen. Du kan även prova att fortsätta hålla knapparna nedtryckta när du ser Apple-logotypen och se om det gör någon skillnad. Tillslut ska en liten jordglob dyka upp på skärmen för att indikera att återställningsläget startas.

   Om du har möjlighet skulle jag även rekommendera att testa både dator och telefon mot ett annat Wi-Fi-nätverk för att se om resultatet är ungefär detsamma där. Bara för att utesluta att det inte är din router som spökar på något sätt.

   // Christoffer, enkelteknik.se

   • Hej
    Finns du kvar två år efter svaret till Malin?
    Jag har samma problem. Jag trycker in alt+cmd+r och gör som beskrivs ovan. Inget händer, det kommer inte fram något återställningsläge. Hur länge ska det ta innan den lilla jordgloben börjar snurra? Har försökt ”allt”. Stänga av alla brandväggar och Norton. Kopplat upp mot mobilen istället för ordinarie wifi mm. Startat om modemet. Har du kommit på någon mer lösning sedan 2019?

    • Hej Börje! Absolut! Apple har snurrat till det lite med olika uppstartsalternativ för alla olika versioner av mac-datorer. Jag ska försöka ta och uppdatera guiden här igen men ytterligare lite nyare information (trots att den senaste uppdateringen gjordes i april i år). Är datorn ny (och använder ett Apple M1-chip) eller är det en äldre modell? Oavsett skulle jag börja med att testa att trycka Kommando (⌘) + R (istället för Alt + Kommando + R) och se om det gör någon skillnad och startar upp ominstallationen.

     Innan du eventuellt installerar om hela datorn dock, är det något av uppkopplingsalternativen som faktiskt ger korrekta hastigheter?

 5. Hej!
  Jag har samma problem som Tom och många andra: jag får upp meddelandet ”Objektet är inte tillgängligt för tillfället. Försök igen senare.” vid försök till ominstallation. Har ni hittat någon lösning på detta?
  Mvh Paula

  • Hej Paula! Jag gissar att du testade försöken till en lösning i svaren till Tom? Annars är det ju steg ett. Problemet verkar ju dock, dumt nog, kunna ha flertalet olika anledningar till varför det uppstår. Har du raderat/formaterat hårddisken? Annars kan det vara ett alternativ att testa. Det kan även vara värt att testa det tredje återställningsalternativet för macOS (finns beskrivet här) och hålla ned Skift + Alt + Cmd + R för att installera den närmast original operativsystemet tillgängliga varianten av macOS som finns (om datorn är gammal).

   Det verkar även cirkulera ett tips att välja ”Get Help Online” (Steg 4) precis innan man ska börja installationen (finns beskrivet här). I Safari (som då öppnas) loggar du in med ditt Apple-ID, vilket tydligen kan göra det lättare för installationen att inse att det ska gå att ladda ned operativsystemet.

   Önskar jag hade några mer konkreta tips på lösningar :-/

   // Christoffer, enkelteknik.se

   • Hej igen och tack för ditt svar!

    Jag har försökt enligt dina tidigare svar till andra frågeställare med samma problem men tyvärr utan framgång. Jag har raderat hårddisken enligt dina instruktioner i denna artikel och jag har även testat det tredje återställningsalternativet.

    Jag provade tipset i länken ”Get Help Online” men får upp texten ”Den här webbläsaren stöds inte. När du ska använda iCloud rekommenderar vi att du använder de senaste versionerna av Safari, Firefox, Microsoft Edge eller Chrome.”.

    Mvh
    Paula

    • Hej! Men vad underligt :-/ Alternativet finns ju alltid att installera macOS från ett USB-minne och på så vis skippa hela processen av att ladda ner operativsystemet under installationen. Processen är lite halvknepig, men läser man varje steg noga ska det inte vara några problem: https://support.apple.com/sv-se/HT201372

     Det enda strulet här är kanske att man behöver tillgång till en fungerande Mac-dator för att göra själva USB-minnet och ladda ner macOS.

     Kanske är en dum fråga, men har du också testat alternativ 1 (för att försöka installera den senaste macOS-versionen som var installerad på datorn)?

     // Christoffer, enkelteknik.se

 6. Hej jag håller på att formatera om men när jag skall skriva in koden för mitt internet stöter jag på problem, mitt lösenord innehåller @ och den går inte att skriva

  • Hej! Vilket irriterande problem! Det kommer garanterat av att datorn använder sig av en annan tangentbordslayout under ominstallationen. Det finns lite andra sätt än det vanliga (Alt + 2) att få fram snabel-a-symbolen. Börja med att testa Ctrl + Alt + 2 och se om det kan fungera.

   Ett annat alternativ skulle kunna vara att se om det går att ändra tangentbordsinställningarna under installationen. Klicka på Äpplet, högst upp till vänster, och välj Systeminställningar. Följ därefter stegen här för att lägga till svenska som tangentbordsspråk. Är som sagt lite osäker på om detta fungerar, men det kan vara värt ett försök!

   // Christoffer, enkelteknik.se

 7. Hej. Efter nätverk och lösenord steg 4 punkt 1 så kom en glob upp med ett ! I mitten och text apple/support -1007F. Och inget mer händer

   • Hej! Skönt att det ordnade upp sig. En omstart är i regel alltid en bra första sak att testa. Oavsett vilket problemet egentligen är :-)

    // Christoffer, enkelteknik.se

 8. Jag har formaterat min MacBook Pro och trycket på Installera om OS X där jag får upp El Capitan, tryckt på fortsätt. Rutan att datorns behörighet måste verifieras kom upp och jag tryckte fortsätt och då kom rutan En nödvändig hämtning saknas.
  Vad ska jag göra?

  • Hej! När du kör installationen, har du testat att trycka CMD + Alt (Option) + R för att använda Internet-återställningen? Då borde en nyare version än El Capitan hämtas. Det verkar åtminstone som en del andra användare löst problemet på detta sätt.

   // Christoffer, enkelteknik.se

   • Det är en äldre MaBook Pro (2011) jag har. Det fungerade som du skrev, nästan. Jag fick upp Mac OS X Lion. Jag kom så långt som: Klicka för att fortsätta för att anpassa installationen… jag tryckte på fortsätt och fick upp att godkänna. Jag tryckte godkänn sedan kom sidan Markera skiva som du vill installera på upp. Där finns ett alternativ, hitachi (319.73 GB totalt, 319.73 GB ledigt). Jag markerar disken och trycker på installera, den blå linjen kommer upp och efter 15 sekunder dyker rutan ”Kan inte hämta ytterligare komponenter som krävs för installation av Mac OS X. Det tidigare versionen jag hade var Yosemite.
    Vänligen
    Conny

    • Hm, det första jag skulle testa är att dubbelkolla att datumet på datorn faktiskt är korrekt. Är det felaktigt resulterar det i att filer inte kan hämtas etc. då datorn inte kan synka sig mot Apples servrar. Klistrar in lite korta instruktioner här:

     (När du har rutan macOS-verktysprogram framme) klicka på Utilities och starta programmet Terminal (högst upp bredvid Edit/Redigera).

     I Terminal skriver du ”date” (utan citattecknen) och tryck Enter. Förhoppningsvis visas nu ett felaktigt datum. För att ställa in datumet till dagens datum skriver du ”date 111920552019” (utan citattecken) och trycker Enter. Förmodligen ser du nu att datumet ändrats. Datumformatet är lite konstigt uppställt och de olika siffrorna har följande betydelse ”date mmddttmmåååå”. Alltså månad, dag, timma, minut, år. Se t.ex. denna video för ett exempel: youtube.com/watch?v=Cf4TzZt24-M

     // Christoffer, enkelteknik.se

     • Tyvärr, det fungerar inte att ställa in datumet. Enda sätet som är kvar är väl att skaffa en skiva med systemprogram. Tror du jag kan gå direkt på El Capitan eller måste jag börja på Lion, eller Yosmite som jag hade tidigare.

      Conny

     • Ah, vad dumt. Jag skulle gissa att du borde kunna gå direkt till El Capitan. Du har kanske redan kollat detta, men kan annars rekommendera att läsa igenom Apples egen guide för att skapa ett installations-USB-minne. Du hittar den här.

      // Christoffer, enkelteknik.se

 9. Hej ! Har ominstallerat allt ( raderat ) men nu när jag startar datorn kommer det endast upp en vit bild ( tom bild ) o en ” portfölj med frågetecken ” hur gör jag för o göra en nyinstalation nu

  • Hej! Att en portfölj med frågetecken syns betyder att datorn inte hittar något operativsystem att starta ifrån. Jag skulle rekommendera att följa de olika stegen Apple själva rekommenderar för att lösa detta problem, du hittar deras guide här: https://support.apple.com/sv-se/HT204323

   Jag har även varit med om detta själv en gång. Då berodde det på att hårddisken började bli dålig och helt enkelt inte kändes igen av datorn hela tiden (tappade kopplingen på något sätt). Uppstod felet dock efter en ominstallation och inte av sig själv är det förmodligen bara så att något helt enkelt blivit galet under installationen och den behöver göras om.

   // Christoffer, enkelteknik.se

 10. Hej!
  Jag har gjort detta på min dator flera gånger, så jag skulle vara snäll och göra det på min väns Macbook PRO från 2013. Jag har dock gjort något galet, så nu lyckas jag inte få upp den där grejen igen så man kan välja att installera om nyaste iOS. Jag har alltså fastnat vid en snurrande jordglob, och under den kan jag välja nätverk. Däremot kommer den inte vidare därifrån. Jag kommer bara till den här sidan när jag klickar både alt+cmd+r men också med cmd+r. Vad ska jag göra?

  MVH, Sandra

  • Hej! Jag har också stött på detta ett par gånger. Vissa gånger har det berott på att datorn av någon anledning inte anslutit korrekt till nätverket. Någon gång fick jag lösa det genom att koppla in datorn med nätverkskabel direkt till routern för att allt skulle fungera. Annars har det räckt med en eller ett par omstarter för att den ska komma igång. Ibland tar den snurrande jordgloben ett ganska bra tag på sig att slutföras också.

   Annars finns alltid möjligheten att installera macOS via ett USB-minne. Det är lite krångligare, men läser man instruktionerna noggrant är det inga jättekonstigheter. Det som behövs i detta fall är en annan fungerande Mac-dator samt ett USB-minnet (på minst 16 GB). Installationsguiden hittar du här: https://support.apple.com/sv-se/HT201372

   Hoppas ni kommer fram till en lösning, återkom annars så får vi forska vidare!

   // Christoffer, enkelteknik.se

 11. Hej!

  Jag har en Apple MacBook Air från mid 2011. Den gick inte att uppdatera från Yosemite 10.10.5 så tänkte att jag raderar allt och ominstallerar grundoperativsystemet och därefter uppdaterar. Nu verkar den ha fastnat. Den börjar uppdatera men sen kommer det upp ett felmeddelande att det är något problem med uppdateringen(tror jag valde captain?) . Och nu har ikonen för hårddisken försvunnit så kommer inte in i datorn. Är det värt att krångla och fixa den? Hur fixar jag den? Är det dags att köpa en ny?

  Tack på förhand!

  • Hej! Njaej, om datorn fungerade okej innan och du har användning för den kan det väl alltid vara värt att lägga åtminstone lite tid på att försöka få den att fungera :-) Jag skulle nog rekommendera att använda ett USB-minne för att installera operativsystemet från istället, och på så sätt helt skippa den inbyggda återställningen. Du hittar instruktioner för detta här. Det är aningen krångligare än den vanliga återställningen, men brukar kunna råda bot på en hel del problem.

   Om du dock haft problem med datorn och att den betett sig konstigt finns det ju visserligen en chans att hårddisken faktiskt kraschat, i och med att den inte längre syns alls. Dock kan detta garanterat komma sig av flera anledningar än en hårddiskkrasch.

   // Christoffer, enkelteknik.se

 12. Skulle göra en återställning av min Mac då den var seg och utrymmet var fullt. Råkade göra något och fastnade. Startade sedan om datorn och nu kommer jag inte ens in på den. Istället för äpplet är det en symbol med en mapp och ett ”?”. Hur gör jag nu?

  • Hej! Ett blinkande frågetecken i en mapp betyder i regel att datorn inte hittade något operativsystem att starta från. Vilket säkert kommer av att något gick fel under ominstallationen. Har du testat att göra om hela processen (hålla ned Alt + CMD (⌘) + R under uppstart)?

   I annat fall skulle jag rekommendera att följa Apples egna steg för att försöka lösa problemet och installera om macOS korrekt. Du hittar dem här: https://support.apple.com/sv-se/HT204323

   // Christoffer, enkelteknik.se

 13. Hej,

  Har en äldre iMac 27″ från 2011 som jag precis har raderat och nu närjag skall återinstallera OS så får jag ett felmeddelande ”En nödvändig hämtning saknas”. Det OS som den avser att installera verkar vara El Captitan. Jag kan heller inte radera högsta nivån från hårddisken, får då följande meddelande ”Kunde inte ta bort skivan från skrivbordet”. Vore tacksam för hjälp på hur jag kommer vidare. //Anders

  • Hej Anders! Nu var jag riktigt långsam att svara här så det kanske redan löst sig, men annars brukar problem med att datorn tror att vissa saker behöver hämtas, eller att de inte kan hämtas korrekt inför installationen, bero på att tidsinställningen blivit felaktig och inte är densamma som servrarna där datorn vill hämta mjukvaran från. Testa att använda Terminalen (som beskrivet här) för att se om det möjligen kan vara detta som strular!

   // Christoffer, enkelteknik.se

 14. Hej! Har hela tråden men hittar inget som liknar mitt problem. När jag raderat hårddisken och installera om Sierra på min imac 27 från 2011 så får jag meddelandet ”App Store-hämtningen kunde inte starta eftersom den redan har hämtats för många gånger”. Jag har ägt datorn sedan den var ny, bytte hårddisk för tre år sedan. Allt har funkat. Konstigt. Ska jag försöka ominstallera från usb-minne istället? Jag har provat ändra datum i Terminalen men det hjälpte inte. /Nicklas

  • Hej! Nej du har helt rätt, jag har inte heller hört talas om detta tidigare. Hittar inte speciellt mycket om det heller är jag rädd. Datum-inställningen var ju annars den första saken jag också kom att tänka på att dubbelkolla, men det var redan gjort! Jag skulle nog rekommendera att köra ominstallationen från ett USB-minne, det är lite mer omständligt, men brukar fungera när Internet-återställningen strular på något sätt.

   // Christoffer, enkelteknik.se

 15. Hej!
  Hittar inte svar på min fundering/problem någonstans på internet, vet inte om den passar i detta forum heller, men testar.
  Min hårddisk pajade för ett tag sen, köpte en ny dator men en bekant bytte hårddisk i den gamla så jag kunde sälja den. Jag sålde den häromdagen men började fundera idag om det finns något av ”mitt” kvar på den datorn. Det gjordes aldrig någon återskapning av den gamla hårddisken till den nya. Mitt inlogg till datorn är borta och inlogget som finns är admin och där kollade jag endast filer. Glömde bort att kolla internet men sparade lösenord osv.. Men visst raderas all min info när hårddisken byts ut? Även info från internet så att säga safari.

  • Hej! Om hårddisken i datorn byttes till en ny precis innan försäljning finns det mig veterligen ingen möjlighet att någon av din information finns kvar. Detta förutsatt att det inte fanns fler än en hårddisk i datorn.

   En del information lagras ju temporärt på datorns internminne, dock raderas detta automatiskt varje gång datorn stängs av då minnena kräver konstant strömtillförsel för att komma ihåg data.

   Så jag skulle säga att du kan vara helt lugn om hårddisken byttes innan datorn såldes :-)

   // Christoffer, enkelteknik.se

 16. Hej! Tack för en mycket bra och hjälpsam artikel. När jag ska radera hårddisken dyker det dock upp två hårddiskar för mig en som heter Macintosh HD och en Macintosh HD – data (jag har en gammal iMac), är detta normalt? Hursomhelst raderade jag innehållet på båda men redan i nästa steg då jag ska ominstallera operativsystemet så måste jag välja mellan två hårddiskar. Är det ok att bara gå vidare?

  • Hej! Det verkar som att den senaste macOS-versionen (Catalina) automatiskt skapar en extra partition på hårddisken kallad just Macintosh HD. Här sparas systemkritiska filer för operativsystemet medan alla andra filer automatiskt placeras på Macintosh HD – Data.

   Jag skulle rekommendera att, i Disk Utility, radera hela den fysiska hårddisken (alltså den som är högst upp). Detta bör göra att båda delarna av hårddisken försvinner. När du sedan installerar om macOS kommer de båda varianterna (Macintosh HD och Macintosh HD – Data) skapas automatiskt.

   Så vida inte din dator faktiskt har två fysiska hårddiskar givetvis. Återkom gärna med vad de båda hårddiskarna heter i Disk Utility så ska jag försöka forska lite mer :-)

   // Christoffer, enkelteknik.se

 17. Hej Christoffer och enkel teknik!

  Har liksom de flesta andra också problem med min mac… det är en MacBook Pro från 2015 och förra året uppdaterade jag men en ny, större hårddisk samt mer ramminne. Härom månaden så hängde sig datorn, jag startade om den varpå en blinkande mapp dök upp på en grå bakgrund. Det var tydligen något fel med partitionerna visade det sig. Jag har följt instruktionerna och kopierat hårddisken på en extern hårddisk, raderat den den nuvarande hårddisken och försöker nu installera om OS X. Det går däremot sådär…. jag trycker på att installera om och godkänner allt varpå det kommer upp en ruta där det står att systemet ska hämta ner komponenter varpå det kommer starta om automatiskt. Den kör i ca 15-20 min och sen blir skärmen svart och en rullande ikon kör igång. Sen så händer samma sak igen, omväxlande en blinkande map och ett blinkande stopptecken. Jag har försökt fixa det om och om igen men inget fungerar… väldigt bedrövad här. Har du någon som helst aning vad som skulle kunna vara fel?

  Med vänlig hälsning,
  Johannes

  • Hej Johannes! Har varit med om samma problem själv med en ganska gammal dator. Då var det tyvärr hårddisken som hade börjat ge upp, vilket resulterade i att jag ibland kunde installera om macOS och ibland bara fastnade på frågetecknet igen.

   Detta behöver dock inte fara fallet! Det första jag skulle rekommendera att testa är att återställa datorns NVRAM genom att följa dessa instruktioner.

   Fungerar inte det är nästa steg att nollställa Systemhanteraren (SMC) enligt dessa instruktioner.

   Förhoppningsvis resulterar något av dessa två saker att datorn kommer igång med installationen igen! Återkom gärna med hur det går så får vi forska vidare om det inte fungerar.

   // Christoffer, enkelteknik.se

 18. Hej igen Christoffer!

  Har försökt med de tipsen du rekommenderade men fungerade ej… fortfarande samma problem att installationen ej vill genomföras. Det är en blinkande ”cirkel med streck” och när jag kör CMD+R och kommer in i internetåterställningsläge och först kontrollerar att allt är OK (vilket det är), så försöker jag installera om OS X (den vill installera OS X Mavericks) och trycker på installera. Den upptäcker då först ett fel varpå jag får testa igen och då tuggar den igenom att den vill hämta massa komponenter och nämner också att den kommer starta om automatiskt när alla komponenter är hämtade. När den gått klart efter ca 20 min så startar datorn om och återigen så blinkar cirkeln med strecket…. jag får således verkligen inte rätt på det utan verkar ha hamnat i ett dödläge där datorn inte vill installera om operativsystemet…. vad tror du Christoffer?

  Med vänlig hälsning,
  Johannes

  • Hej igen! Vad irriterande att det inte fungerar :-/ Det enda jag kan komma på är om det skulle kunna blivit något fel med tidsinställningarna på datorn vilket gör att de filer som behövs för ominstalltionen inte kan hämtas korrekt. Se t.ex. här för att se hur du ändrar datum och tid om det är felaktigt.

   Du skulle ju kunna testa att montera ut RAM-minnena och köra med ett åt gången för att utesluta att felet ligger i något av dem. Annars låter det, åtminstone enligt min egen erfarenhet, att det är hårddisken som spökar på något sätt och möjligen håller på att gå sönder. Har du måhända någon gammal disk som ligger och skräpar du skulle kunna testa att köra installationen med för att eventuellt utesluta (eller bekräfta :-/) att det är hårddisken det är fel på?

 19. hej gjort allt detta får bara fel varje gång
  kan man få tag i en cd någonstans men os x el capitano på verkar inte att gå installera säkerhetskopian som ligger på datan efter ett tag kommer det upp fel. eller kan man plocka ut disken ock få bort säkerhetskopian av os x på den så man inte har något på den.om man få tag i systemet så man kan lägga in det igen imac 2011 det är från recover disken som ligger på datan som inte vill har postat ett in lägg på 99mac .se som man kan se bilder på https://www.99mac.se/forum/p/2388318

  • Hej! Såg att du fått en del bra svar och tips på 99mac redan, men om du inte redan testat det så prova att ändra tidsinställningen på datorn. Om den är felaktig brukar nämligen detta felmeddelande kunna uppstå. Se denna kommentar för hur du gör!

 20. Hej! Tack för en bra instruktion! Det har uppstått ett frågetecken dock. När jag kommer till skivverktyg och ska radera min hårddisk har jag två att välja på: ”Mac” och ”Mac – data”. Jag raderar lite vågat båda. Kommer sedan till steget där jag ska installera operativsystemet och enligt instruktion bör här endast finnas en hårddisk att välja på, men jag får upp de två ovan nämnda. Spelar det någon roll vilken jag väljer? Vad bör jag göra?

  Tack på förhand!
  //Marielle

  • Hej! Just detta är faktiskt ganska rörigt får jag hålla med om :-) Enligt Apple själva ska man välja ”Macintosh HD” och inte ”Macintosh HD – Data”. Vilket också känns mest logiskt då Data-delen (partitionen) är den del som i vanliga fall lagrar alla vanliga filer och program, medan ”Macintosh HD” istället är partitionen där själva operativsystemet (macOS) är installerat.

   Du bör du kunna använda Skivverktyget även i återställningsläget för att helt radera hårddisken (Steg 4.5) i min guide. Var bara noga med att klicka så högt upp i hårddisk-hierarkin som möjlig. Dvs. radera inte bara de båda partitionerna (HD och DATA) utan välj hårddisken de båda partitionerna finns på och radera den. Då bör du endast ha ett installationsalternativ att välja på.

   // Christoffer, enkelteknik.se

Lämna ett svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Det senaste

Recension: Hoa till Nintendo Switch – Ett mindre stressigt alternativ

Kort, vackert och med tydliga influenser från Studio Ghibli både bildligt och ljudligt. Men är det värt att betala 150 kr för fem timmars speltid?

Äntligen stöd för Bluetooth-hörlurar på Nintendo Switch

En av de största frågetecknen kring Nintendo Switch har äntligen fått en lösning. Men varför tog det så lång tid?

Sonos lanserar uppdaterad Beam med stöd för Dolby Atmos

Sonos snyggaste soundbar får i dagarna en uppgradering innehållandes både ny hårdvara, fler högtalare och bättre stöd för nya ljudformat.

Starta macOS Recovery i Mac-datorer med M1-chippet

Apples M1-chip fungerar ganska annorlunda jämfört med de tidigare Intel-baserade Mac-datorerna. Så pass olika att till och med proceduren för att ta sig in i macOS Recovery skiljer sig åt.

Radera bara en siffra i miniräknaren på iPhone

Visst är det irriterande när man efter en lång uträkning knappar in en siffra fel i Kalkylatorn på iPhone och behöver börja om från början? Åtminstone var det irriterande innan du läste det här.

Det senaste

Tester

Fråga »

Mer läsning

Sväng förbi på Instagram

Send this to a friend