Snabel-a, euro, pund och andra tecken på Mac

0
23784
Titelbild - Gör / Skriv snabel-a, pund, dollar, specialtecken på Mac

Undrar du hur man skriver snabel-a, dollar- och pund-tecken och infogar smileys och andra specialtecken på Mac? Här går vi igenom de vanligaste symbolerna!

Att lista ut hur man får till alla specialtecken på ett Mac-tangentbord är inte det lättaste. Speciellt om du kommer från PC-världen där kortkommandona skiljer sig en aning. För att nedanstående tangentbordstryckningar ska fungera behöver din Mac-dator vara inställd att använda tangentbordsinställningen Svensk – Pro.

Kortfattat har OS X en mängd inställningar för olika typer av tangentbord och teckenuppsättningar. För att på enklast möjliga sätt kunna skriva de symboler och tecken vi kommer gå igenom här är Svensk – Pro den inmatningskälla vi rekommenderar att använda.

Ställ in Svensk – Pro som inmatningskälla

1. Börja med att klicka på Äpplet högst upp till vänster på skärmen. Välj sedan Systeminställningar.

Mac OS X - Systeminställningar - Äpplet

2. Klicka nu på Tangentbord (1) och välj sedan Inmatningskällor (2). Om det redan står Svensk – Pro i listan till vänster är alla inställningar som de ska och du kan stänga fönstret. Står det däremot bara Svensk (som på bilden nedanför) klickar du på plus-tecknet (3) längst ned för att lägga till det korrekta tangentbordet.

Mac OS X - Tangentbord, Inmatningskällor, Lägg till Svensk Pro

3. Leta upp Svenska i listan till vänster. Klicka därefter på Svensk – Pro (1) följt av Lägg till. Du kan nu markera Svensk i listan och därefter klicka på minus-tecknet (2) för att plocka bort tangentbordet ur listan då det inte kommer användas mer. (Du kan självklart lägga till det igen om du ångrar dig.)

Mac OS X - Svensk Pro - Tangentbordslayout - Lägg till

4. Nu kan du använda kortkommandona nedan för att skriva specialtecknen på enklast möjliga sätt.

Snabel-a och andra vanliga tecken på Mac

@ (snabel a)

Snabel a på Mac OS X - Alt + 2
@ (snabel a) på Mac : Alt + 2

$ (dollar-tecken)

Dollar tecken symbol på Mac OS X - Alt + 4
$ (dollar-tecken) på Mac = Alt + 4

€ (euro-symbol)

Euro-tecken symbol på Mac OS X - Shift + 4
€ (euro-symbol) på Mac = Shift + 4

£ (pund-symbol)

Mac OS X - Pund tecken, symbol - Alt +3
£ (pund-symbol) på Mac = Alt + 3

≈ (ungefär lika med)

Vågtecken - Ungefär lika med på Mac OS X - Alt + 0
≈ (ungefär lika med) på Mac = Alt + 0

[ ] (klammerparentes)

Klammerparantes på Mac OS X - Alt + 8, Alt + 9
[ ] (klammerparentes) på Mac = Alt + 8 eller Alt + 9

Infoga fler symboler med Teckenvisaren

Mac och OS X kan givetvis hantera många, många fler tecken och symboler. För att se vilka som faktiskt finns tillgängliga kan samtliga av dem även infogas genom att använda Teckenvisaren.

1. Du hittar Teckenvisaren genom att (utan att ha något speciellt program öppet) klicka på Redigera i menyraden. Välj därefter alternativet Emoji och symboler (1). Här kan du sedan bläddra igenom de symboler och emojis (smileys) som finns tillgängliga på datorn. Du kan även använda sökfunktionen uppe till höger för att söka efter en speciell symbol.

För att använda en viss symbol högerklickar du på den och väljer Kopiera teckeninformation (2). Klistra sedan in symbolen där du vill använda den.

Mac OS X - Infoga specialtecken och symboler, emoji

2. Du kan även öppna Teckenvisaren och infoga tecken och symboler direkt när du skriver något. Så snart du placerar muspekaren i ett fält där det går att skriva in text (t.ex. ett texdokument eller ett filnamn – som på bilden nedan) kan du återigen välja Emoji och symboler i Redigera-menyn.

Mac - Redigera och infoga emoji och symboler

2. Skillnaden här blir att du får upp ett lite mindre fönster innehållandes alla symboler och tecken. Leta fram det tecken eller den symbol du vill använda och klicka på den för att direkt infoga den i texten du håller på att skriva.

Mac OS X - Lägg till symboler och specialtecken

Har du fler funderingar kring specialtecken på Mac och OS X? Fråga gärna i kommentarerna så ska vi göra vad vi kan för att ge dig ett svar!

Relaterat innehåll

Lämna ett svar

Please enter your comment!
Please enter your name here