Snabel-a, euro, pund och andra tecken på Mac

Undrar du hur man skriver snabel-a, dollar- och pund-tecken och infogar smileys och andra specialtecken på Mac? Här går vi igenom de vanligaste symbolerna!

Att lista ut hur man får till alla specialtecken på ett Mac-tangentbord är inte det lättaste. Speciellt om du kommer från PC-världen där kortkommandona skiljer sig en aning. För att nedanstående tangentbordstryckningar ska fungera behöver din Mac-dator vara inställd att använda tangentbordsinställningen Svensk – Pro.

Kortfattat har OS X en mängd inställningar för olika typer av tangentbord och teckenuppsättningar. För att på enklast möjliga sätt kunna skriva de symboler och tecken vi kommer gå igenom här är Svensk – Pro den inmatningskälla vi rekommenderar att använda.

Ställ in Svensk – Pro som inmatningskälla

1. Börja med att klicka på Äpplet högst upp till vänster på skärmen. Välj sedan Systeminställningar.

Mac OS X - Systeminställningar - Äpplet

2. Klicka nu på Tangentbord (1) och välj sedan Inmatningskällor (2). Om det redan står Svensk – Pro i listan till vänster är alla inställningar som de ska och du kan stänga fönstret. Står det däremot bara Svensk (som på bilden nedanför) klickar du på plus-tecknet (3) längst ned för att lägga till det korrekta tangentbordet.

Mac OS X - Tangentbord, Inmatningskällor, Lägg till Svensk Pro

3. Leta upp Svenska i listan till vänster. Klicka därefter på Svensk – Pro (1) följt av Lägg till. Du kan nu markera Svensk i listan och därefter klicka på minus-tecknet (2) för att plocka bort tangentbordet ur listan då det inte kommer användas mer. (Du kan självklart lägga till det igen om du ångrar dig.)

Mac OS X - Svensk Pro - Tangentbordslayout - Lägg till

4. Nu kan du använda kortkommandona nedan för att skriva specialtecknen på enklast möjliga sätt.

Snabel-a och andra vanliga tecken på Mac

@ (snabel a)

Snabel a på Mac OS X - Alt + 2
@ (snabel a) på Mac : Alt + 2

$ (dollar-tecken)

Dollar tecken symbol på Mac OS X - Alt + 4
$ (dollar-tecken) på Mac = Alt + 4

€ (euro-symbol)

Euro-tecken symbol på Mac OS X - Shift + 4
€ (euro-symbol) på Mac = Shift + 4

£ (pund-symbol)

Mac OS X - Pund tecken, symbol - Alt +3
£ (pund-symbol) på Mac = Alt + 3

≈ (ungefär lika med)

Vågtecken - Ungefär lika med på Mac OS X - Alt + 0
≈ (ungefär lika med) på Mac = Alt + 0

[ ] (klammerparentes)

Klammerparantes på Mac OS X - Alt + 8, Alt + 9
[ ] (klammerparentes) på Mac = Alt + 8 eller Alt + 9

Infoga fler symboler med Teckenvisaren

Mac och OS X kan givetvis hantera många, många fler tecken och symboler. För att se vilka som faktiskt finns tillgängliga kan samtliga av dem även infogas genom att använda Teckenvisaren.

1. Du hittar Teckenvisaren genom att (utan att ha något speciellt program öppet) klicka på Redigera i menyraden. Välj därefter alternativet Emoji och symboler (1). Här kan du sedan bläddra igenom de symboler och emojis (smileys) som finns tillgängliga på datorn. Du kan även använda sökfunktionen uppe till höger för att söka efter en speciell symbol.

För att använda en viss symbol högerklickar du på den och väljer Kopiera teckeninformation (2). Klistra sedan in symbolen där du vill använda den.

Mac OS X - Infoga specialtecken och symboler, emoji

2. Du kan även öppna Teckenvisaren och infoga tecken och symboler direkt när du skriver något. Så snart du placerar muspekaren i ett fält där det går att skriva in text (t.ex. ett texdokument eller ett filnamn – som på bilden nedan) kan du återigen välja Emoji och symboler i Redigera-menyn.

Mac - Redigera och infoga emoji och symboler

2. Skillnaden här blir att du får upp ett lite mindre fönster innehållandes alla symboler och tecken. Leta fram det tecken eller den symbol du vill använda och klicka på den för att direkt infoga den i texten du håller på att skriva.

Mac OS X - Lägg till symboler och specialtecken

Har du fler funderingar kring specialtecken på Mac och OS X? Fråga gärna i kommentarerna så ska vi göra vad vi kan för att ge dig ett svar!

Utvalda produkt- och återförsäljarlänkar i våra artiklar är affiliate-länkar. När ett köp, inom en viss tid, görs via en eller flera av dessa länkar erhåller vi ibland en mindre provisionsdel på köpesumman. Läs mer.

Summering

Ställ en fråga

Har du en teknisk fundering du går och grubblar på? Det låter ju onödigt.

Kommentera

2 kommentarer

    • Hej! Nu har jag ingen Mac framför mig, men så vitt jag kan läsa mig till ska det vara ”alt + shift + 7” för att få till ett bakvänt snedstreck :-)

Lämna ett svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Det senaste

Skicka bilder och film från iPhone till Chromecast

Företeelsen att visa något från telefonen på TV:n har blivit rejält förenklad under de senaste 10 åren. Om man bortser från att skicka bilder och filmer från iPhone till Chromecast.

Flytta tillbaka sökfältet högst upp i Safari på iOS 15 (iPhone)

Nya uppdateringar kan ju vara både bra och dåliga. Oftast vänjer man sig efter ett tag, men ibland känns det bara konstigt. Som när adressfältet flyttades längst ned i Safari efter uppgraderingen till iOS 15.

Så spelar du (det första) Minecraft helt gratis

Få spel har gjort ett så pass stort avtryck som Minecraft och trots att det lanserades för över 12 år sedan är det fortfarande omåttligt populärt.

Recension: Hoa till Nintendo Switch – Ett mindre stressigt alternativ

Kort, vackert och med tydliga influenser från Studio Ghibli både bildligt och ljudligt. Men är det värt att betala 150 kr för fem timmars speltid?

Äntligen stöd för Bluetooth-hörlurar på Nintendo Switch

En av de största frågetecknen kring Nintendo Switch har äntligen fått en lösning. Men varför tog det så lång tid?

Det senaste

Tester

Fråga »

Mer läsning

Sväng förbi på Instagram

Send this to a friend