Snabel-a, euro, pund och andra tecken på Mac

Gillar du artikeln? Stöd sajten med en Swish om du vill.

Det senaste

Test: MSI Creator Z16 HX Studio – En bärbar dator med extra allt

Creator är en av MSI:s mest påkostade serier bärbara datorer avsedda i första hand för kreatörer av allehanda slag. Så vad kan man då göra med en laptop i toppsegmentet av serien, för närmare 40 000 kr?

Installera om och återställ Windows 11

Börjar datorn känns trött och seg? Eller vill du bara återställa Windows 11 av vilken anledning som helst? Här går jag igenom hur du gör exakt det. Direkt inifrån själva operativsystemet.

Undrar du hur man skriver snabel-a, dollar- och pund-tecken och infogar smileys och andra specialtecken på Mac? Här går vi igenom de vanligaste symbolerna!

Att lista ut hur man får till alla specialtecken på ett Mac-tangentbord är inte det lättaste. Speciellt om du kommer från PC-världen där kortkommandona skiljer sig en aning. För att nedanstående tangentbordstryckningar ska fungera behöver din Mac-dator vara inställd att använda tangentbordsinställningen Svensk – Pro.

Kortfattat har OS X en mängd inställningar för olika typer av tangentbord och teckenuppsättningar. För att på enklast möjliga sätt kunna skriva de symboler och tecken vi kommer gå igenom här är Svensk – Pro den inmatningskälla vi rekommenderar att använda.

Ställ in Svensk – Pro som inmatningskälla

1. Börja med att klicka på Äpplet högst upp till vänster på skärmen. Välj sedan Systeminställningar.

Mac OS X - Systeminställningar - Äpplet

2. Klicka nu på Tangentbord (1) och välj sedan Inmatningskällor (2). Om det redan står Svensk – Pro i listan till vänster är alla inställningar som de ska och du kan stänga fönstret. Står det däremot bara Svensk (som på bilden nedanför) klickar du på plus-tecknet (3) längst ned för att lägga till det korrekta tangentbordet.

Mac OS X - Tangentbord, Inmatningskällor, Lägg till Svensk Pro

3. Leta upp Svenska i listan till vänster. Klicka därefter på Svensk – Pro (1) följt av Lägg till. Du kan nu markera Svensk i listan och därefter klicka på minus-tecknet (2) för att plocka bort tangentbordet ur listan då det inte kommer användas mer. (Du kan självklart lägga till det igen om du ångrar dig.)

Mac OS X - Svensk Pro - Tangentbordslayout - Lägg till

4. Nu kan du använda kortkommandona nedan för att skriva specialtecknen på enklast möjliga sätt.

Snabel-a och andra vanliga tecken på Mac

@ (snabel a)

Snabel a på Mac OS X - Alt + 2
@ (snabel a) på Mac : Alt + 2

$ (dollar-tecken)

Dollar tecken symbol på Mac OS X - Alt + 4
$ (dollar-tecken) på Mac = Alt + 4

€ (euro-symbol)

Euro-tecken symbol på Mac OS X - Shift + 4
€ (euro-symbol) på Mac = Shift + 4

£ (pund-symbol)

Mac OS X - Pund tecken, symbol - Alt +3
£ (pund-symbol) på Mac = Alt + 3

≈ (ungefär lika med)

Vågtecken - Ungefär lika med på Mac OS X - Alt + 0
≈ (ungefär lika med) på Mac = Alt + 0

[ ] (klammerparentes)

Klammerparantes på Mac OS X - Alt + 8, Alt + 9
[ ] (klammerparentes) på Mac = Alt + 8 eller Alt + 9

Infoga fler symboler med Teckenvisaren

Mac och OS X kan givetvis hantera många, många fler tecken och symboler. För att se vilka som faktiskt finns tillgängliga kan samtliga av dem även infogas genom att använda Teckenvisaren.

1. Du hittar Teckenvisaren genom att (utan att ha något speciellt program öppet) klicka på Redigera i menyraden. Välj därefter alternativet Emoji och symboler (1). Här kan du sedan bläddra igenom de symboler och emojis (smileys) som finns tillgängliga på datorn. Du kan även använda sökfunktionen uppe till höger för att söka efter en speciell symbol.

För att använda en viss symbol högerklickar du på den och väljer Kopiera teckeninformation (2). Klistra sedan in symbolen där du vill använda den.

Mac OS X - Infoga specialtecken och symboler, emoji

2. Du kan även öppna Teckenvisaren och infoga tecken och symboler direkt när du skriver något. Så snart du placerar muspekaren i ett fält där det går att skriva in text (t.ex. ett texdokument eller ett filnamn – som på bilden nedan) kan du återigen välja Emoji och symboler i Redigera-menyn.

Mac - Redigera och infoga emoji och symboler

2. Skillnaden här blir att du får upp ett lite mindre fönster innehållandes alla symboler och tecken. Leta fram det tecken eller den symbol du vill använda och klicka på den för att direkt infoga den i texten du håller på att skriva.

Mac OS X - Lägg till symboler och specialtecken

Har du fler funderingar kring specialtecken på Mac och OS X? Fråga gärna i kommentarerna så ska vi göra vad vi kan för att ge dig ett svar!

Utvalda produkt- och återförsäljarlänkar i vissa av artiklarna på enkelteknik.se är affiliate-länkar. När ett köp, inom en viss tid, görs via en eller flera av dessa länkar erhåller sajten en mindre provisionsdel på köpesumman. Läs mer.

4 kommentarer

    • Hej! Nu har jag ingen Mac framför mig, men så vitt jag kan läsa mig till ska det vara ”alt + shift + 7” för att få till ett bakvänt snedstreck :-)

    • Hej! Om jag inte misstar mig är det Alt + Shift + 8/9 för att skriva måsvingeparenteser (osäker på det egentligt korrekta namnet).

      I Windows används Alt-Gr (den högra alt-tangenten) plus 7/0 för att få fram dem. Men då Alt-Gr-tangenten inte existerar i Mac-världen används istället en ytterligare tangent för att få fram de extra tecknen (vilket är en mycket smidigare lösning än den ruskigt dåligt placerade Alt-Gr-tangenten om du frågar mig) :-)

Lämna ett svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Du kanske även gillar

Det senaste

Test: MSI Creator Z16 HX Studio – En bärbar dator med extra allt

Creator är en av MSI:s mest påkostade serier bärbara datorer avsedda i första hand för kreatörer av allehanda slag. Så vad kan man då göra med en laptop i toppsegmentet av serien, för närmare 40 000 kr?

Installera om och återställ Windows 11

Börjar datorn känns trött och seg? Eller vill du bara återställa Windows 11 av vilken anledning som helst? Här går jag igenom hur du gör exakt det. Direkt inifrån själva operativsystemet.

Installera Windows 11 utan en nätverksuppkoppling

En av de sämre sakerna med Windows 11 är att det krävs en nätversuppkoppling för att ens kunna installera det. Fast som med det mesta går detta krav att komma runt, om man vet hur man gör.

Sonos Roam startar inte alls – Så fixar du det!

Sonos Roam är en hyfsat trevlig, liten högtalare. När den fungerar som den ska. Om den däremot inte gör det och inte vill starta överhuvud taget kan du testa följande för att förhoppningsvis kunna använda den igen.

Test: JBL Live 770NC – Vettiga over-ear-hörlurar för vardagen

Räcker det med ungefär 2000 kr för att få sig ett par vettiga over-ear-hörlurar med okej brusreducering och bra batteritid? Jo, men typ. Men det varierar definitivt med vilka krav du har på ljudet.

Fixa en Joy-Con-knapp som inte fungerar ordentligt

Behöver du trycka ned någon av knapparna på dina Joy-Con-kontroller hela vägen till botten för att knappen överhuvudtaget ska reagera? Irriterande, men förhoppningsvis lätt fixat!