Formatera, installera om och återställ en Mac-dator

Inte så knepigt som man kan tro.

Ska du sälja din Mac-dator eller vill installera om och återställa macOS/OS X av någon annan anledning? Här guidar vi dig genom hela processen!

Att radera all information från en Mac-dator (iMac, MacBook Pro, MacBook Air) och återställa den till ursprungsinställningarna är inte mycket knepigare än vad det är att återställa t.ex. en iPhone eller en Windows-dator. Beroende på om du kommer behålla datorn själv eller om intentionen är att sälja den finns det dock vissa saker som är bra att känna till. Framförallt handlar det om att ställa in datorn så den inte längre blir låst till ditt gamla Apple-ID.

Steg 1: Spara alla dina viktiga filer

Innan du gör något över huvud taget rekommenderar vi verkligen att kopiera alla dina filer, bilder, filmer och dokument till antingen en extern hårddisk eller någon molnlagringstjänst (Dropbox, iCloud, Time Machine eller liknande). Om du längre fram i guiden väljer att göra en formatering och hel ominstallation av operativsystemet kommer alla filer på datorn raderas. Att endast installera om operativsystemet behåller dock dina filer på datorns hårddisk.

Oavsett vilket tillvägagångssätt du väljer är vår rekommendation ändå att göra en backup. Man vet aldrig vad som kan gå fel när det gäller datorer. Om du använder en extern hårddisk för att spara dina viktiga filer, var noga med att koppla bort den från datorn när allt är sparat. Så du inte av misstag raderar den under formateringsprocessen.

Steg 2: Radera alla uppgifter om dig själv

Detta steg är endast nödvändigt om du har för avsikt att sälja din dator eller om någon annan ska använda den med ett annat Apple-ID än ditt eget. Om du ämnar fortsätta använda datorn med samma Apple-ID och bara vill återställa den kan du gå direkt till Steg 3.

1. Logga ut ur iTunes och avauktorisera datorn

Börja med att öppna iTunes genom att söka efter programmet med Förstoringsglaset (högst upp till höger som standard). Välj därefter Konto följt av Auktoriseringar och Avauktorisera den här datorn.

Skriv in ditt Apple-ID och ditt lösenord och klicka på Avauktorisera.

2. Logga ut ur iCloud och Hitta min Mac

Passa även på att avaktivera funktionen Hitta min Mac om du använder denna. För att göra detta klickar du på Äpplet (högst upp till vänster som standard). Välj Systeminställningar och klicka på iCloud. Avmarkera här rutan Hitta min Mac. Avsluta med att logga ut ur iCloud genom att klicka på Logga ut under iCloud-inställningarna.

Steg 3: Välj typ av återställning

När du säkerhetskopierat dina filer, eventuellt avauktoriserat iTunes och loggat ut ur iCloud är det dags för själva ominstallationen av macOS (tidigare OS X). Beroende på vilken typ av Mac-dator du har, eller rättare sagt vilken processor datorn i fråga har, finns det några olika alternativ för att starta återställningen. Så ser du vilken processor datorn har.

Inget av alternativen nedan raderar som standard dina sparade filer. Däremot kommer vi givetvis gå igenom hur du under ominstallationsprocessen helt raderar all information från datorn, om du så önskar. Har du däremot fortfarande inte gjort en backup av dina viktiga filer är det verkligen dags att göra det.

Mac-dator med en Apple-processor (M1)

Om din dator har Apples egna processor vid namn M1 (om datorn är producerad 2020 eller senare) finns det endast ett sätt att starta upp återställningsprocessen.

 1. Börja med att stänga av datorn.
 2. Tryck ned startknappen och håll den nedtryckt tills datorn startat upp och skärmen med olika startalternativ syns. Väl Options följt av Continue.
 3. Gå därefter vidare till Steg 4 för att fortsätta återställningen.

Mac-dator med en Intel-processor

För Mac-datorer med en Intel-processor (om datorn är producerad tidigare än 2020) finns istället två huvudsakliga alternativ för själva ominstallationen.

Alternativ 1: Installera den senaste macOS-versionen

Antingen använder du den inbyggda Internet-återställningen för att ladda ned och installera den senaste versionen av macOS din dator är kompatibel med. Om datorn på något sätt strular eller beter sig konstigt är det också detta alternativ vi rekommenderar då hela operativsystemet med alla program etc. tas bort och installeras om. Är du osäker vilket alternativ du ska välja rekommenderar vi detta!

 1. För att använda dig av Internet-återställningen för att installera om din Mac-dator börjar du med att stänga av datorn.
 2. Starta därefter upp datorn igen och tryck så fort du släppt startknappen ned knapparna Alt + CMD (⌘) + R på tangentbordet. Håll knapparna nedtryckta tills du ser Apple-logotypen på skärmen. Släpp dem därefter.

Mac Tangentbord - Starta Internetåterställning - CMD - Alt - R
För att starta Internet-återställningen på Mac trycker du ned tangenterna Alt + CMD (⌘) + R precis efter du startat datorn.

 1. Internet-återställningen startar nu upp. Om datorn inte redan är kopplad till ett nätverk (trådlöst eller med kabel) blir du ombedd att göra detta. Gå därefter vidare till Steg 4 för att fortsätta återställningen.

Alternativ 2: Använd den inbyggda återställningsmjukvaran

Det andra alternativet låter dig använda den inbyggda återställningsmjukvaran som finns på datorn för att installera den senast sparade versionen av macOS. Om du inte har speciella skäl att välja detta alternativ rekommenderar vi att alltid installera den senast tillgängliga macOS-versionen (alltså Alternativ 1).

 1. För att använda den vanliga Återställningen och installera den på datorn senast sparade macOS-versionen börjar du med att stänga av datorn.
 2. Starta därefter upp datorn igen och tryck så fort du släppt startknappen ned knapparna CMD (⌘) + R på tangentbordet. Håll knapparna nedtryckta tills du ser Apple-logotypen på skärmen. Släpp dem därefter.

Mac Tangentbord - Starta återställning - CMD - R
För att starta den vanliga återställningen trycker du ned tangenterna CMD (⌘) + R precis efter du startat datorn.

 1. Återställningen startar nu upp (det kan ta ett litet tag för den att ladda). Fortsätt därefter läsa under nästa steg för att starta själva ominstallationen.

Steg 4: Formatera datorn och installera om macOS/OS X

Härifrån är stegen för återställningen i stort sett desamma oavsett datormodell samt om du vill radera all information om dig själv från datorn eller bara installera om din valda version av macOS. Vill du bara installera om macOS utan att ta bort någon information alls går du direkt till Punkt 5. Vill du däremot radera all information från din dator innan du installerar om macOS är det bara läsa vidare.

1. Programmet macOS-verktygsprogram startar nu automatiskt. Börja med att klicka på Skivverktyg (Disk Utility) för att starta programmet med samma namn.

Radera - Formatera - Installera - Mac - Skivverktyg - Disk Utility

2. När Skivverktyg startat pekar du på din dators hårddisk (1). I regel syns två delar av hårddisken här. Macintosh HD och Macintosh HD – Data. Välj Macintosh HD (ej Data) och klicka på Radera för att formatera hårddisken och helt tömma den på innehåll. (Macintosh HD – Data kommer att raderas automatiskt när vi raderar Macintosh HD). Observera att detta steg strax raderar _allt_ innehåll på din dator!

Skivverktyg - Disk Utility - Macintosh HD Data - Formatera3. När du tryckt Radera får du upp följande ruta. Låt här alla alternativ vara såsom de är. Det kan hända att det står Mac OS Extended (journalförd) i rutan för format. Låt i sådant fall detta stå kvar. Annars är numera APFS det format för hårddisken macOS väljer i första hand.

Angående de olika formaten: Apple lanserade under 2017 sitt nya filsystem kallat APFS, vilket är efterföljaren till Mac OS Extended. Även om APFS numera är standard i alla nyare Mac-datorer verkar äldre Apple-produkter (ibland) kunna få problem med APFS-formatet. Vilket kan göra att macOS inte går att installera om APFS väljs. I regel är det dock bäst att låta det automatiskt valda formatet stå kvar då datorn själv känner av vad som passar bäst. Skulle av någon anledning macOS däremot inte gå att installera kan det vara värt att testa att byta format till Mac OS Extended istället för APFS.

Klicka härnäst på Radera volymgrupp (ej Radera) för att starta raderingen av datorn och alla filer. Observera att allt innehåll nu raderas från datorns hårddisk. Se till att alla externa hårddiskar, USB-minnen etc. är bortkopplade från datorn för att undvika att någon annan disk raderas av misstag.

Radera volymgrupp - Macintosh HD
Välj alternativet Radera volymgrupp istället för Radera för att ta bort både Macintosh HD och Macintosh HD Data.

4. När raderingen är klar stänger du Skivverktyg genom att klicka på den röda cirkeln, högst upp till vänster i programfönstret.

5. Markera nu Installera om macOS (Reinstall macOS) i fönstret macOS-verktysprogram och klicka på Fortsätt.

macOS - Verktygsprogram - Installera om macOS - OS X6. Följ härifrån anvisningarna på skärmen för att godkänna att operativsystemet installeras på datorns hårddisk. När du kommer fram till skärmen nedan klickar du på datorns hårddisk för att välja den. Det bör inte finnas några andra valbara hårddiskar här. Välj sedan Installera för att börja installera ditt valda operativsystem.

Välj Macintosh HD - Fortsätt - Installera om macOS7. Beroende på om du valt att hämta och installera den senaste versionen av macOS eller om du använder den inbyggda återställningsmjukvaran tar installationsprocessen olika lång tid. Räkna oavsett med någon eller några timmas installationstid. Själva nedladdningen av operativsystemet tar olika lång tid beroende på hur pass snabb din internetuppkoppling är.

Steg 5: Slutför installationen och uppdatera macOS

1. Om du ska sälja eller ge bort datorn kan du så snart installationen slutförts och nedanstående bild dyker upp stänga av datorn. Operativsystemet är nu installerat och all information om dig är raderad. När personen som ska använda datorn framöver startar den för första gången får hen fortsätta härifrån och fylla i uppgifter om sitt eget Apple-ID etc.

macOS - Installera om - Välj land eller region - Sälja
Om du ska ge bort eller sälja datorn är du faktiskt klar med ominstallationen här. När nästa användare startar datorn får denne själv fylla i informationen om land, Apple-ID osv.

2. Om du själv ska fortsätta använda datorn stegar du vidare genom att fylla i standardinformationen vilken innefattar ditt Apple ID, vilket land du befinner dig i m.m. Klicka på Fortsätt efter varje steg för att gå vidare.

3. Oavsett vilken typ av ominstallation samt formatering (radering) av datorns hårddisk du valt att göra är det avslutningsvis alltid rekommenderat att dubbelkolla så inga nya systemuppdateringar finns tillgängliga. Detta görs när installationsprocessen slutförts och du ser datorns skrivbord.

4. Klicka på Äpplet, högst upp till vänster i menyn, och välj Systeminställningar. Klicka sedan på Programuppdateringar för att kontrollera om några ytterligare uppdateringar finns till datorn.

Uppdatera Mac-dator - Operativsystem - macOS
Ominstallerat, uppdaterat och klart!

5. Bra jobbat! Du har nu installerat om operativsystemet på din Mac-dator.

Har du stött på några problem eller har andra frågor inför eller under ominstallationen av din Mac-dator? Fråga på i kommentarerna så ska vi göra vad vi kan för att hjälpa till!

Utvalda produkt- och återförsäljarlänkar i våra artiklar är affiliate-länkar. När ett köp, inom en viss tid, görs via en eller flera av dessa länkar erhåller vi ibland en mindre provisionsdel på köpesumman. Läs mer.

Summering

Ställ en fråga

Har du en teknisk fundering du går och grubblar på? Det låter ju onödigt.

Kommentera

182 kommentarer

 1. När jag trycker på radera skivverktyg så står det bara fel och det går inte att radera. Vad gör jag?

  • Hej! Om du startat återställningen som vi går igenom i guiden borde det inte vara några problem att radera disken. Startar du däremot Skivverktyg direkt från MacOS kan du inte radera systemdisken (eftersom systemet redan körs). Det skulle också kunna vara så att disken, av någon anledning, inte går att radera och att du kan fortsätta ändå genom att bara klicka på Fortsätt. Har aldrig varit med om att det strulat och lyckas inte hitta så mycket information om det heller är jag rädd. Vad heter den Interna hårddisken till vänster i menyn (den du försöker radera)?

   // Christoffer, enkelteknik.se

 2. Hej min data har på sistonde en extremt seg startsträcka samt ibland går det inte ens att logga vad kan jag göra åt problemet . ?

  • Hej! Svårt att säga exakt vad som kan strula. Om datorn är överfull med installerade program samt framförallt om hårddiskutrymmet börjar bli fullt kan vilken dator som helst sega ner ordentligt. Så mitt första tips är att rensa bort så mycket onödigt som möjligt. I annat fall skulle jag nog rekommendera en återställning av datorn enligt guiden. Var i detta fall noga med att spara alla dina viktiga filer/bilder/filmer etc. till t.ex. en extern hårddisk under tiden du gör återställningen, så de inte går förlorade.

   I värsta fall kan det också vara så att t.ex. hårddisken i datorn börjar ge upp (om den är några år). Detta är bara en vild gissning, men det kan vara en bidragande orsak till segheten. Vi har även en guide som går igenom hur du byter ut en mekanisk hårddisk i en Mac-dator till en så kallad SSD-hårddisk (som är mycket snabbare). Detta kräver dock lite tekniskt kunnande samt att du vet med dig att din dator inte redan har en SSD-hårddisk. Vill du ge dig på det hittar du guiden här. Hoppas det ordnar sig!

   // Christoffer, enkelteknik.se

 3. Hej!

  Försöker återställa enligt alternativ 1, men när jag öppnar skivverktyget kan jag inte radera någonting (knapparna blir gråmarkerade) Varför? Har gjort exakt som beskrivningen. Testade att göra enligt alternativ 2 och då gick det utan problem. Men vill ju gärna återställa och formatera om helt och hållet. Vad är felet?

  • Hej! Vad konstigt! Har du testat att markera själva hårddiskpartitionen? Den som heter iMac på bilden under punkt 2 under Steg 4. Går denna att radera? Annars vet jag inte riktigt varför det inte fungerar :-/ Du bör kunna radera i princip vad du själv vill från Skivverktyg om du öppnar det som det beskrivs i guiden. Du skulle kunna testa att välja Partitionera hårddisken och därefter se om det går att välja Radera (om inte även Partitionera-knappen är grå dvs.).

   // Christoffer, enkelteknik.se

   • Tack för svaret!
    testade igen, tydligen var man tvungen att låsa upp datorn så att man kan radera, någon slags behörighet. Men nu kan jag endast radera den som heter ”iMac” och inte den översta i listan. Vad är skillnaden? Dessutom kan jag endast fylla i format och namn, men inget guid-partionskarta. Är jag fel ute?

    • Hej igen! Härligt att du kom vidare. iMac är namnet på den delen av hårddisken som är formaterad och som du har/har haft något installerat på. Det kan vara så att du behöver radera iMac-partitioneninnan du kan radera hela disken.

     Jag har för mig att partitionskarta-alternativet ibland är låst. Finns det möjligen någon ”Säkerhetsinställningar”-knapp (brukar vara längst ned till höger har jag för mig)? Det kan vara så att du behöver skriva in ditt lösenord för att kunna radera hela hårddisken. Nu har jag dessvärre ingen Mac framför mig så ledsen om mina gissningar är lite väl mycket, just gissningar.

     // Christoffer, enkelteknik.se

 4. När jag ska intstallera nytt OS (efter att ha raderat skivan) får jag felmeddelande:

  ”Ett fel inträffade under förberedelsen för installationen. Försök köra det här programmet igen.”

  Samma problem hela tiden. Vet ej hur jag ska gå vidare.

  • Hej! Det verkar som att det felmeddelandet kan ha något med datorns tidsinställningar att göra. Är de felaktiga kommer Apples servrar inte tillåta att operativsystemet hämtas, vilket skapar ett felmeddelande. Testa att (när du har rutan macOS-verktysprogram framme) klicka på Utilities och starta programmet Terminal (högst upp bredvid Edit/Redigera).

   I Terminal skriver du ”date” (utan citattecknen) och tryck Enter. Förhoppningsvis visas nu ett felaktigt datum. För att ställa in datumet till dagens datum gör skriver du ”date 031920552017” (utan citattecken) och trycker Enter. Förmodligen ser du nu att datumet ändrats. Datumformatet är lite konstigt uppställt och de olika siffrorna har följande betydelse ”date mmddttmmåååå”. Alltså månad, dag, timma, minut, år. Se t.ex. denna video för ett exempel: youtube.com/watch?v=Cf4TzZt24-M

   Hoppas det funkar nu!

   // Christoffer, enkelteknik.se

   • Detta funkade kanon för mig! Mitt felmeddelande va ett annat ”Kunde inte kontakta återställningsservern”
    Ändrade datumet i Terminal och vips så kunde jag ladda ner operativsystemet.
    Tack!

   • Hej! Jag får samma felmeddelande som Olof här ovan, men för mig hjälper det tyvärr inte att korrigera datumet. Värt att nämna är att för varje gång jag försöker göra installationen så upptas mer och mer utrymme på hårddisken (vilket jag ser i skivverktyg). Men jag kan inte radera Macintosh HD igen, det gick bara första gången. Sedan dess har jag vid varje försök att radera disken fått felmeddelandet ”Radering av volym misslyckades: Fel. Kunde inte ta bort skivan från skrivbordet”.

    Vid varje försök till installation dyker också ytterligare diskar upp i skivverktygets vänsterfält. Överst ligger förstås hårddisken ”320.07 Hitachi….” med underliggande Macintosh HD. Längre ner i vänsterfältet har ”Base System” funnits hela tiden. Men vid varje installationsförsök tillkommer ytterligare rader, med namnet ”InstallESD.dmg” och underliggande ”Mac OS X Install ESD” samt ”Base System.dmg”. Utifrån vad jag förstår så är det dessa filer som är förhållandevis stora och upptar mer utrymme på hårddisken i takt med att filerna blir fler.

    Har du någon tanke om hur jag kan komma vidare? Oerhört tacksam för din hjälp. :) Vet inte alls hur jag ska komma vidare….

    • Hej igen! En liten uppdatering. De DMg-filer som upptog plats på disken försvann vid omstart. Så – egentligen är jag då tillbaka vid exakt samma problembild som Olof men för mig fungerade det inte trots att jag korrigerade datumet i terminalen. Några andra tips? Tack på förhand!

     Viktor

    • Hej Viktor! Är det Internet-återställningen (Alternativ 1) du kör med eller den inbyggda återställningen? Om du inte använder Internet-återställningen skulle jag rekommendera att börja där.

     Dock gissar jag att det är precis detta du gör. Har läst runt lite och du är långt ifrån ensam med problemet. Det verkar finnas en uppsjö olika förslag på lösningar, varv några diskuteras i denna tråd.

     Det bästa alternativet enligt de i tråden verkar vara att använda alternativet ”Lägg på skrivbordet” för att (på något sätt) låsa upp hårddisken i fråga så att det går att radera den. Exakt vart detta alternativ finns i Skivverktyg lyckas jag dock inte hitta :-/ Har tyvärr ingen Mac-dator framför mig för tillfället så har inte möjligt att se efter om jag hittar något heller. Däremot kanske det åtminstone kan ge några tips på vägen mot en lösning?

     // Christoffer, enkelteknik.se

 5. Hej! Efter att jag rensade hårdisken och installerade om macosx sierra som var det som följde med min dator kan jag inte längre se en enda ikon på skrivbordet. Det verkar även som att den inte känner av någon hårdisk på datorn utan att min 1tb bara har blivit någon startdisk. Jag kunde upgradera itunes i butiken men inte operativsystemet. Nåt har hänt. Söker ödmjukast din hjälp.

  • Hej, det låter skumt. Att det inte finns några ikoner på Skrivbordet är dock inte ovanligt. Har till och med för mig att det är standard på Mac-datorer (kanske beroende på vilken version av operativsystemet man använder visserligen). Att inte hårddisken syns kan ha med att operativsystemet inte går att uppgradera att göra (vissa versioner av OSX/MacOS kan läsa fler filstrukturer etc. än andra). Jag skulle nog nästan råda att göra ytterligare en ominstallation och se om några problem löses. Innan du gör detta kan det dock vara värt att försöka hämta den senaste MacOS-versionen (operativsystemet) via iTunes om det är möjligt.

   // Christoffer, enkelteknik.se

 6. Hej!
  Tack för en bra instruktion, men tyvärr tog det stopp för mig. Innan jag startade laddade jag ner Mac OS Sierra för att få in det senaste operativsystemet när jag skulle ominstallera efter raderingen. Jag har gjort en alt. 2 återställning. Vad som inte följde inst. Var pkt. 3, jag fick upp Mac OS Extended automatiskt, men det fanns inge rad för GUID-patritionskarta så det fick jag lämna. Jag döpte också om HD från Mac HD till iMac 1 TB. När raderingen med skivverktyget var klar tryckte jag på ”klar” knappen, stängde skivverktyget och tryck på ”Installera om macOS”. Hä gick det fel, det kom upp en ny ruta med en rund bild av ”berget” och anmodan att trycka på fortsätt pilen. Då kommer en ny liten ruta som säger ”Innan macOS kan hämtas och återskapas måste datorn behörighet verifieras av Apple”. Den har två knappar, Avbryt och Fortsätt. Jag trycker på fortsätt men inget händer.
  Vad ska jag göra?
  Ola

  • Hej! Är datorn kopplad till ett nätverk (med sladd eller trådlöst/Wi-Fi)? Om inte så klicka på Wi-Fi-symbolen (högst uppe till höger på skärmen) och anslut datorn till ditt trådlösa nätverk. Om du redan har Wi-Fi påslaget kan du även testa att koppla från datorn från nätverket och sedan ansluta den igen (stänga av och sätta igång Wi-Fi).

   Fungerar inte det (och du är ansluten till nätverket med datorn) är min andra tanke att det kan det kan vara något fel med datuminställningarna, vilket hindrar datorn från att verifieras korrekt. För att se till att datuminställningarna är som de ska kan du t.ex. följa instruktionerna i denna kommentar. Hoppas du får ordning på det!

   // Christoffer, enkelteknik.se

 7. Hej! Min c:a 3 år gamla MacBook pro med Sierra har varit väldigt seg sista tiden. Nu går det inte att göra backup med Time machine längre. Den kopierar till min ext hd fantastiskt långsamt och efter 5-15 min kommer felmeddelande ”Ett fel inträffade när filerna kopierades, kan vara tillfälligt, pröva att reparera disken med skivverktyg”. Det har jag gjort, har även installerat om Sierra, och köpte t.o.m. en ny extern hårddisk, men inget hjälpte. Vad kan vara fel?

  • Hej! Det enda riktigt konkreta jag kan hitta kring möjliga lösningar är att datorns inbyggda sökfunktion (Spotlight) ibland verkar kunna sega ned Time Machine-backuper ordentligt. Spotlight söker hela tiden igenom datorn efter filer och program så man lätt ska kunna hitta dem genom att bara snabbt söka efter dem.

   Du skulle kunna testa att följa denna guide (på engelska) för att helt stänga av Spotlight, därefter köra backupen igen och se om det gör någon skillnad. Fortsätt sedan följa guiden för att åter starta upp Spotlight-funktionen.

   Det är nog mitt bästa tips just nu. Blir det någon skillnad eller är det lika segt ändå?

   // Christoffer, enkelteknik.se

 8. Följde guiden och gjorde en radering alt. 3 på hårddisken, tog sina 6h och sen installerade mountain lion…. häpp! förmodligen så var det så en gång med macbook pron. Nu installerar jag sierra senaste versionen och allt har gått bra. Kört mac sedan 98….. och avverkat ett 10-tal….. sparat en globe G4…

  • Hej, hänger inte riktigt med på vad det var som inte fungerade eller hur det inte fungerade. Gjorde själv en återställning av en Macbook Pro här om veckan och raderingen av hårddisken (Steg 4, punk 3) där raderingen bara tog några sekunder att slutföra. Har aldrig varit med om att det tagit så lång tid :-/ Vet tyvärr inte riktigt varför det kan ha tagit så lång tid för dig. Som standard används (så vitt jag vet) alltid snabbradering av hårddiskar på Mac. Möjligen har någon inställning gjort att datorn valde att radera och skriva över all data på hårddisken med tomt utrymme (vilket tar mycket längre tid).

   Skönt oavsett att det verkar ha ordnat sig till slut i alla fall. Återkom gärna med en lite mer detaljerad beskrivning till vad som inte fungerade (om du vill och orkar) så ska jag försöka uppdatera guiden vid möjlighet!

   // Christoffer, enkelteknik.se

 9. Hej
  Jag skulle uppdatera till Sierra igår men under uppdateringen så hängde den sig och jag kunde inte komma vidare, provade att starta om men inget hände.
  Jag trycke ”alt+com+R” och formaterade min hdd.
  När jag sedan valde att installera om MacOS så kommer det bara fram att ” innan den hämtas och återskapas måste datorns behörighet verifieras av apple”.

  Hur går jag till väga ? vad måste apple göra ?
  Har en skiva med MacOS X men får inte datorn att läsa från skivan, spotar bara ut den

  • Hej! Du behöver förmodligen ansluta datorn till ett nätverk för att den ska kunna koppla ihop sig med Apples servrar. Jättedum lösning, men vet att jag hade samma problem någon gång. Om du tittar uppe till höger på skärmen bör du se Wi-Fi-anslutningsikonen (precis som när du är inne i macOS som vanligt). Där ska du kunna ansluta datorn till ett Wi-Fi-nätverk och då borde behörigheten kunna verifieras och installationen fortsätta. Du kan givetvis också bara koppla in en nätverkskabel till datorn om du har den möjligheten också!

   // Christoffer, enkelteknik.se

 10. Hej. Har följt instruktionerna enl punkt 3 alt 1 nstallationen misslyckades Mac OS x kunde inte installeras på din dator. Vad är felet..?? Med vänlig hälsning, Göran

  • Hej! Är det när själva återställningen ska startas du får felmeddelandet? Alltså precis efter du hållit inne Alt + CMD (⌘) + R? Det enda jag kan hitta är att du möjligen inte är uppkopplad mot Internet med datorn, så att installationsfilerna för MacOS inte kan hämtas. Kan det ha något med det att göra? Återkom gärna med lite mer detaljer kring exakt när det blir fel och vad som händer så ska jag se om jag kan hitta lite mer info!

   // Christoffer, enkelteknik.se

 11. Hej! Superbra sida! Jag har gjort precis enligt beskrivningen och ska till att installera Mac OS x men får upp ett felmeddelande när jag skrivit in mitt användarnamn och lösenord.(som jag vet är rätt). Meddelandet visar: ”objektet är inte tillgängligt för tillfället. Försök igen senare.”
  Jag har en MacBook PRO 2011 som jag nu ska sälja. Jag har rensat allt och gjort enligt eran beskrivning. Jag har provat med någon dags mellanrum men felmeddelandet försvinner aldrig. Jag får heller ej support från Apple då datorn nu är för gammal. Tack för en bra sida!

  Med vänlig hälsning,
  Tove

  • Hej! Vart exakt i processen skriver du in användarnamn och lösenord? Är du säker på att du använder Alternativ 1: Internet-återställning? Felet med att ”objektet är inte tillgängligt för tillfället. Försök igen senare.” brukar kunna uppkomma när du försöker installera en nyare version av MacOS/OSX än vad datorn levererades med. Börja med att dubbelkolla att det verkligen är Internet-återställningen som används och inte den ”vanliga” återställningen. Blir det någon skillnad?

   // Christoffer, enkelteknik.se

   • Hej Christoffer, tack för din respons. Nu har jag åter igen provat. När jag startar datorn håller jag in cmd+alt+r (alternativ1) och kommer då till internetåterställning. Därefter raderar jag via skivverktyget och därefter ”installera om Mac OS X”. Gör enligt vad som står ska göras, godkänner allt men jag får fortfarande frågan om mitt iTunes-konto. Jag skriver in kontot och därefter står det samma felmeddelande igen. ”Objektet är inte tillgängligt för tillfället”…. jag ger snart upp.

    • Hej! Du verkar inte vara den enda med detta problem. Har du möjligen några installationsskivor kvar till datorn? Om du har det så testa att använda dem. Problemet grundar sig i att datorn förmodligen först installerades med ett annat Apple-ID än det du efter detta använt på datorn. Detta berättar för datorn att ditt Apple-ID aldrig laddat ned originaloperativsystemet (som datorn försöker installera), vilket gör att datorn inte tillåter dig göra det.

     Under Steg 4.2 väljer du hela hårddisken eller bara den formaterade partitionen av hårddisken (den som heter iMac på bilden)? Välj den (som på bilden) heter APPLE SSD SM02… (din heter säkerligen något annat). Visar datorn andra partitioner (t.ex. Recovery) rekommenderar jag att du tar bort denna också, då den innehåller information om just gamla Apple-ID-uppgifter etc.

     Är datorn ansluten till Internet när du kör återställningen? Wi-Fi-anslutningen finns som vanligt högst upp till höger på skärmen (om jag inte minns fel). Annars kan du även sätta i en nätverkskabel i datorns uttag. Kan datorn inte ansluta till Internet kommer den förmodligen också visa detta felmeddelande.

     Ta även en titt på Apples egen guide för just denna procedur (länk). Tydligen har de numera lagt till alternativet att trycka Skift-Alternativ-Kommando-R vid uppstarten för att (som de skriver) ”Installera om det macOS som följde med din Mac eller den närmsta version som fortfarande är tillgänglig.”. Kanske kan vara något att testa. Dock tror jag mest antingen något strul med själva kopplingen mot Internet alternativt att hårddisken faktiskt inte är helt raderad.

     Hoppas något av tipsen kan ge dig en lösning. Önskar jag kunde hjälpa till med fler tips.

     // Christoffer, enkelteknik.se

 12. Hej! Jag följde alternativ två och allt gick bra tills jag klickade på radera, det kom upp ett meddelande om att det misslyckades men ändå raderades skivan och det verkade fungera, jag fyllde i det som skulle fyllas i och sen när jag skulle installera lm macOS fanns det ingen skiva att installera det på trots att skivan jag tömde fortfarande finns kvar och nu verkar tom. Förstår inte riktigt vad som gick snett, är skivan borta eller varför finns det inget val när jag ska välja vart macOS ska installeras.. just nu får jag ju inte igång datorn alls..

  • Hej! Testa att använda kortkommandona från först alternativ 2 och om inte det fungerar, alternativ 1. Oavsett om hårddisken har raderats ska du alltid kunna komma åt möjligheten att komma in i återställningsmenyn eller Internet-återställningen (om du t.ex. installerar en ny, tom hårddisk i datorn).

   Mitt tips är helt enkelt att repetera processen och radera hårddisken igen. Var noga med att Mac OS Extended (Journaled/Journalförd) väljs när du raderar den. Annars kommer den (precis som du beskriver har hänt) inte kunna användas för att installera macOS på. Hoppas det ordnar sig!

   // Christoffer, enkelteknik.se

 13. Hej, jag valde att återskapa från Time Machine då det var det jag ville göra. Men nu har den stått och snurrat på sidan ”Ställer in din mac” i ca 20 timmar. Verkar som den hängt sig eftersom det inte händer ngt, borde gått lite snabbare. Vad göra?

  // Erika

  • Hej! Efter att ha googlat runt lite verkar det inte vara några ovanligheter att en återställning från Time Machine kan ta allt från ett par upp till emot 40 timmar i värsta fall. Beroende på hur mycket data som faktiskt behöver återställas. Jag skulle låta det vara ett tag till. Förhoppningsvis kommer den bli klar till slut!

   // Christoffer, enkelteknik.se

 14. Hejsan!
  Förlåt mig om jag är tjatig – har en gammal iMac 27″ 2009.
  Köpte den för tre år sedan och allt har fungerat bra tills nu – förmodligen har jag klantat till mig.
  Ska installera om den och rensa allt MEN jag får fram ett hänglås samt en ruta där man ska skriva en kod?
  Ja, jag har lösen på min dator men verkar inte som det hjälpa mig…
  Har även försökt återskapa nyckel till hårddisken men inte ens det fungerar.
  Jag har ominstallerat den förut i iTunes och nu provade jag med… Alt + CMD (⌘) + R.
  Fick hjälp för några år sedan av Apple men har glömt hur man gör.
  Möjligt att den gamla ägaren inte har raderat allt om sig så jag köpte den för tre år sedan.
  Det går att använda datorn felfritt idag MEN går inte att rensa datorn helt.

  Hoppas på någon eldsjäl som kan hjälpa mig!

  Med vänliga hälsningar, Niclas

  • Hej! Hur långt i processen kommer du? Är låset under Steg 4.2 eller senare under installationen? Testa att göra följande. Följ guiden (som du gjort) till Steg 4.2. Högst upp till vänster på skärmen bör det stå File/Arkiv. Klicka fram menyn och välj Enable Journaling/Journalför. Fungerar det efter det?

   // Christoffer, enkelteknik.se

 15. Hej!
  Hårddisken är förmodligen krypterad – EFTER du har tryckt på… Alt + CMD (⌘) + R
  Ska hårddisken synas – men jag kan inte formatera datorn och installera om macOS/OS X.
  Finns ett hänglås och en ruta där man ska skriva lösenord?

  Har försökt att återskapa lösenordet ”krypteringens lösenord” men det hjälper inte.
  Vet att man ska kunna ta bort låset ”krypteringen på hårddisken”.

  Med vänliga hälsningar, Niclas

  • Hej igen! Även om hårddisken är krypterad (med t.ex. File Vault) bör du kunna formatera/radera den ändå. All data försvinner, men en kryptering bör inte hindra själva formateringen. Om du tar en titt på bilden på denna sida, kan du få fram något av alternativen ”Unlock HD” eller ”Turn off encryption” om du markerar hårddisken i fråga i Skivverktyg?

   // Christoffer, enkelteknik.se

  • Hej, men vad trist! :-/ Hade det handlat om en MacBook eller annan dator där hårddisken gick att montera ut ur datorn på ett enkelt sätt hade jag nästan rekommenderat att göra det och koppla in den till en annan dator, med hjälp av ett externt hårddisk-chassi. För att sedan formatera den i den andra datorn.

   På en iMac blir det ju lite svårare dock :-/ Ska se om jag hittar några fler tips. Återkommer i sådant fall!

   // Christoffer, enkelteknik.se

 16. Hej! Efter att jag rensat en Macbook jag köpt av en vän (köpt i Norge) så har jag försökt installera OS x på nytt men jag kommer inte längre än att verifiera med mitt Apple-ID. Jag fick ett eget ID när jag tog över datorn men när jag skriver i det så kommer denna texten upp ”This Apple ID is only valid for purchases in the Norwegian App Store. You will be switched to that store.”. När jag sedan trycker på OK så händer det ingenting. Hur går jag vidare? Tacksam för hjälp!!

  • Hej! Är det alltså ett helt nytt Apple-ID du använder nu? I sådant fall, testa att logga in på det via appleid.apple.com och se om du här kan ändra språket/landet där. Jag gissar att Apple ID:t kanske skapades i Norge, vilket gör att det då automatiskt blir inställt för den Norska marknaden.

   Går inte det ska det (enligt Apple) inte vara några problem att ändra landet via antingen iTunes eller en annan Apple-enhet. Se denna länk för instruktioner hur du gör. Förhoppningsvis bör det sedan gå att fortsätta installationen. Hoppas det löser sig!

   // Christoffer, enkelteknik.se

 17. Hej!
  Vi har en iMac från sen 2009 som inte varit uppdaterad på länge. Nu rekommenderar Apple High Sierra men programvaran måste vara 10.8 eller senare och mitt är 10.7.5. Datorn hittar förresten ingen uppdatering alls. Enbart High Sierra kommer upp i App Store, Sierra går inte ens att söka på. Har varit i kontakt med Apple supporten men de rekommenderar att googla på exempelvis Sierra och hur man installerar den, mer hjälp än så fick jag inte. Nu är allting rensat, har ominstallerat Lion men vet ej hur komma vidare. Kan du hjälpa mig tror du? Vore evigt tacksam!
  Med vänlig hälsning, Annamaria

  • Hej! Vad händer om du testar att installera High Sierra direkt från App Store? Rent krasst borde du inte behöva gå igenom flera operativsystemversioner utan ska förmodligen kunna installera det senaste (High Sierra) direkt via App Store.

   // Christoffer, enkelteknik.se

 18. Hej!
  Jag tänkte byta disk till en ssd, samt operativ i datorn för att snabba upp den mm.
  Jag har time machine aktiverat, & lösen,för att komma in på den krypterade disken.
  När jag nu rent tekniskt kopplar in en ”ny” dator till disken,kan jag vara helt säker på att jag kommer in på disken igen?
  Att den kan läsa krypteringen & ber om ett lösen.
  Om det funkar,kommer den då ta informationen & återskapa i det nya operativsyst.
  Jag har försökt ta bort lösenordet till att börja med men inte lyckats än.

  • Hej, förstår jag det rätt att du kommer sätta den gamla disken i en annan mac-dator och vill få den datorn att få tillgång till samma program och information som finns lagrade på den gamla disken? I sådant fall skulle jag tro att det fungerar precis så som du beskriver, så länge du har tillgång till lösenordet. Jag vågar dock inte lova något då jag inte har testat, eller har möjlighet att testa detta, själv.

   Ett alternativ är ju att du tillfälligt kopierar över alla dina filer, bilder, filmer etc. till en extern hårddisk så du vet att de också finns sparade på ett annat ställe om något skulle gå fel under flytten och installationen. Detta är något jag faktiskt skulle rekommendera oavsett, då det alltid är bra med en backup!

   // Christoffer, enkelteknik.se

   • Hej tack för svar!
    Jag var lite otydligt där,jag har en extern som jag nu säkerhetskopierar och även lagrar på, med datorns kryptering.
    Kommer sen att koppla den externa disken (seagate) till datorn igen, när den har ny hårddisk & operativ.
    Så frågan är då, vad den uppdaterade datorn säger om sin gamla externa som den varit kopplad till innan.
    Kommer time machine att förstå, att detta är en krypterad disk,& fråga efter lösen som vanligt?
    Det blir ju helt enkelt som att ta den befintliga externa disken & koppla till en annan mac.
    Får leta upp nån & testa hos.
    Vet du om inte annat hur man dekrypterar och får bort lösenordet?
    Skulle jag inte kunna kommunicera med den sen,så är den ju värdelös om det inte går att formatera den på ngt vis.

    • Då är jag med! Dock är nog mitt svar ungefär detsamma även för detta scenario :-) Förmodligen kommer det fungera att bara plugga in den externa hårddisken i den nyfixade datorn och ange lösenordet till hårddisken för att komma åt innehållet. Utan lösenordet är det dock i princip helt omöjligt att komma åt den. Lösenord eller inte bör du däremot alltid kunna formatera hårddisken och sedan ställa in den på nytt. Dock försvinner alla filer på hårddisken om den formateras.

     Jag skulle nog försöka få tag i (låna?) en extern hårddisk och tillfälligt spara alla filer på utifall något skulle gå fel. Ett annat alternativ är ju att spara en kopia av allt (om det får plats) på den nuvarande interna hårddisken i din Mac-dator. Montera därefter in SSD:n i datorn och placera den gamla hårddisken i ett USB-hårddiskchassi som du sedan ansluter till datorn. På så sätt kan du kopiera över alla filer från den gamla disken till den ”nya” datorn.

     // Christoffer, enkelteknik.se

     • Låter vettigt tycker jag :-) Lycka till med fixandet!

      // Christoffer, enkelteknik.se

 19. HejHej!

  Har en macbook pro som jag köpte ny runt 2011-12. Det följde med två skivor.
  Det står ”Applications Install DVD” på den ena och ”Mac OS X Install DVD”
  Är det skivor man har när man formaterar om datorn?
  Eller är det bättre att använda denna guide?
  Måste man alltid ha tillgång till Apple-ID när man formatera mac?
  Har dock strul med mitt lösenord till apple id.

  Tacksam för svar!

  • Hej!

   Applications Install DVD är till för att installera diverse medföljande program på datorn. Max OS X Install DVD kan användas för att installera om datorn.

   Du ska kunna formatera datorn och sedan använda ett nytt Apple-ID. Följ dock anvisningarna under Steg 2 för att avauktorisera datorn. Detta kräver dessvärre ditt Apple-ID lösenord. Så det kan kanske vara en idé att först försöka lösa så du kommer åt ditt konto!

   Annars kan du som sagt antingen använda skivorna som följde med datorn för att installera om, eller följa denna guide och använda t.ex. Internet-återställningen.

   // Christoffer, enkelteknik.se

   • Hej igen!

    När jag skulle göra min formatering enligt guiden här så uppkom det ett problem
    När jag är inne i skivverktyg så väljer jag Intern och sedan på min dator står det ST9320325ASG Media med en underkattalog som heter Macintosh HD.
    Jag väljer ST932…. är det rätt?
    När jag sedan väljer Radera kommer det upp
    ”Raderingsprocessen misslyckades
    När jag sen trycker på visa detaljer står det.
    ”Tar bort skiva från skrivbordet
    Kunde inte ta bort skiva från skrivbordet
    Ätgärden misslyckades…….”
    Vad gör jag för fel?

    • Hej! Du ska kunna radera hela hårddisken, så det borde fungera. Väljer du dock Alternativ 2 under Steg 3 kan det vara så att datorn startar från en gömd återställningspartition. Då denna partition (del av hårddisken) precis som Macintosh HD är en del av hela den fysiska disken i datorn (ST9320325ASG) kommer det inte gå att formatera hela disken.

     Välj i detta fall istället att formatera Macintosh HD och se om det fungerar! Har du valt Alternativ 1 och tänker använda Internet-återställningen borde du dock kunna formatera hela hårddisken, så i det fallet är jag lite mer osäker på vad som kan vara fel dessvärre :-/

     // Christoffer, enkelteknik.se

Lämna ett svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Det senaste

Skicka bilder och film från iPhone till Chromecast

Företeelsen att visa något från telefonen på TV:n har blivit rejält förenklad under de senaste 10 åren. Om man bortser från att skicka bilder och filmer från iPhone till Chromecast.

Flytta tillbaka sökfältet högst upp i Safari på iOS 15 (iPhone)

Nya uppdateringar kan ju vara både bra och dåliga. Oftast vänjer man sig efter ett tag, men ibland känns det bara konstigt. Som när adressfältet flyttades längst ned i Safari efter uppgraderingen till iOS 15.

Så spelar du (det första) Minecraft helt gratis

Få spel har gjort ett så pass stort avtryck som Minecraft och trots att det lanserades för över 12 år sedan är det fortfarande omåttligt populärt.

Recension: Hoa till Nintendo Switch – Ett mindre stressigt alternativ

Kort, vackert och med tydliga influenser från Studio Ghibli både bildligt och ljudligt. Men är det värt att betala 150 kr för fem timmars speltid?

Äntligen stöd för Bluetooth-hörlurar på Nintendo Switch

En av de största frågetecknen kring Nintendo Switch har äntligen fått en lösning. Men varför tog det så lång tid?

Det senaste

Tester

Fråga »

Mer läsning

Sväng förbi på Instagram

Send this to a friend