Formatera, installera om och återställ en Mac-dator

Inte så knepigt som man kan tro.

Ska du sälja din Mac-dator eller vill installera om och återställa macOS/OS X av någon annan anledning? Här guidar vi dig genom hela processen!

Att radera all information från en Mac-dator (iMac, MacBook Pro, MacBook Air) och återställa den till ursprungsinställningarna är inte mycket knepigare än vad det är att återställa t.ex. en iPhone eller en Windows-dator. Beroende på om du kommer behålla datorn själv eller om intentionen är att sälja den finns det dock vissa saker som är bra att känna till. Framförallt handlar det om att ställa in datorn så den inte längre blir låst till ditt gamla Apple-ID.

Steg 1: Spara alla dina viktiga filer

Innan du gör något över huvud taget rekommenderar vi verkligen att kopiera alla dina filer, bilder, filmer och dokument till antingen en extern hårddisk eller någon molnlagringstjänst (Dropbox, iCloud, Time Machine eller liknande). Om du längre fram i guiden väljer att göra en formatering och hel ominstallation av operativsystemet kommer alla filer på datorn raderas. Att endast installera om operativsystemet behåller dock dina filer på datorns hårddisk.

Oavsett vilket tillvägagångssätt du väljer är vår rekommendation ändå att göra en backup. Man vet aldrig vad som kan gå fel när det gäller datorer. Om du använder en extern hårddisk för att spara dina viktiga filer, var noga med att koppla bort den från datorn när allt är sparat. Så du inte av misstag raderar den under formateringsprocessen.

Steg 2: Radera alla uppgifter om dig själv

Detta steg är endast nödvändigt om du har för avsikt att sälja din dator eller om någon annan ska använda den med ett annat Apple-ID än ditt eget. Om du ämnar fortsätta använda datorn med samma Apple-ID och bara vill återställa den kan du gå direkt till Steg 3.

1. Logga ut ur iTunes och avauktorisera datorn

Börja med att öppna iTunes genom att söka efter programmet med Förstoringsglaset (högst upp till höger som standard). Välj därefter Konto följt av Auktoriseringar och Avauktorisera den här datorn.

Skriv in ditt Apple-ID och ditt lösenord och klicka på Avauktorisera.

2. Logga ut ur iCloud och Hitta min Mac

Passa även på att avaktivera funktionen Hitta min Mac om du använder denna. För att göra detta klickar du på Äpplet (högst upp till vänster som standard). Välj Systeminställningar och klicka på iCloud. Avmarkera här rutan Hitta min Mac. Avsluta med att logga ut ur iCloud genom att klicka på Logga ut under iCloud-inställningarna.

Steg 3: Välj typ av återställning

När du säkerhetskopierat dina filer, eventuellt avauktoriserat iTunes och loggat ut ur iCloud är det dags för själva ominstallationen av macOS (tidigare OS X). Beroende på vilken typ av Mac-dator du har, eller rättare sagt vilken processor datorn i fråga har, finns det några olika alternativ för att starta återställningen. Så ser du vilken processor datorn har.

Inget av alternativen nedan raderar som standard dina sparade filer. Däremot kommer vi givetvis gå igenom hur du under ominstallationsprocessen helt raderar all information från datorn, om du så önskar. Har du däremot fortfarande inte gjort en backup av dina viktiga filer är det verkligen dags att göra det.

Mac-dator med en Apple-processor (M1)

Om din dator har Apples egna processor vid namn M1 (om datorn är producerad 2020 eller senare) finns det endast ett sätt att starta upp återställningsprocessen.

 1. Börja med att stänga av datorn.
 2. Tryck ned startknappen och håll den nedtryckt tills datorn startat upp och skärmen med olika startalternativ syns. Väl Options följt av Continue.
 3. Gå därefter vidare till Steg 4 för att fortsätta återställningen.

Mac-dator med en Intel-processor

För Mac-datorer med en Intel-processor (om datorn är producerad tidigare än 2020) finns istället två huvudsakliga alternativ för själva ominstallationen.

Alternativ 1: Installera den senaste macOS-versionen

Antingen använder du den inbyggda Internet-återställningen för att ladda ned och installera den senaste versionen av macOS din dator är kompatibel med. Om datorn på något sätt strular eller beter sig konstigt är det också detta alternativ vi rekommenderar då hela operativsystemet med alla program etc. tas bort och installeras om. Är du osäker vilket alternativ du ska välja rekommenderar vi detta!

 1. För att använda dig av Internet-återställningen för att installera om din Mac-dator börjar du med att stänga av datorn.
 2. Starta därefter upp datorn igen och tryck så fort du släppt startknappen ned knapparna Alt + CMD (⌘) + R på tangentbordet. Håll knapparna nedtryckta tills du ser Apple-logotypen på skärmen. Släpp dem därefter.

Mac Tangentbord - Starta Internetåterställning - CMD - Alt - R
För att starta Internet-återställningen på Mac trycker du ned tangenterna Alt + CMD (⌘) + R precis efter du startat datorn.

 1. Internet-återställningen startar nu upp. Om datorn inte redan är kopplad till ett nätverk (trådlöst eller med kabel) blir du ombedd att göra detta. Gå därefter vidare till Steg 4 för att fortsätta återställningen.

Alternativ 2: Använd den inbyggda återställningsmjukvaran

Det andra alternativet låter dig använda den inbyggda återställningsmjukvaran som finns på datorn för att installera den senast sparade versionen av macOS. Om du inte har speciella skäl att välja detta alternativ rekommenderar vi att alltid installera den senast tillgängliga macOS-versionen (alltså Alternativ 1).

 1. För att använda den vanliga Återställningen och installera den på datorn senast sparade macOS-versionen börjar du med att stänga av datorn.
 2. Starta därefter upp datorn igen och tryck så fort du släppt startknappen ned knapparna CMD (⌘) + R på tangentbordet. Håll knapparna nedtryckta tills du ser Apple-logotypen på skärmen. Släpp dem därefter.

Mac Tangentbord - Starta återställning - CMD - R
För att starta den vanliga återställningen trycker du ned tangenterna CMD (⌘) + R precis efter du startat datorn.

 1. Återställningen startar nu upp (det kan ta ett litet tag för den att ladda). Fortsätt därefter läsa under nästa steg för att starta själva ominstallationen.

Steg 4: Formatera datorn och installera om macOS/OS X

Härifrån är stegen för återställningen i stort sett desamma oavsett datormodell samt om du vill radera all information om dig själv från datorn eller bara installera om din valda version av macOS. Vill du bara installera om macOS utan att ta bort någon information alls går du direkt till Punkt 5. Vill du däremot radera all information från din dator innan du installerar om macOS är det bara läsa vidare.

1. Programmet macOS-verktygsprogram startar nu automatiskt. Börja med att klicka på Skivverktyg (Disk Utility) för att starta programmet med samma namn.

Radera - Formatera - Installera - Mac - Skivverktyg - Disk Utility

2. När Skivverktyg startat pekar du på din dators hårddisk (1). I regel syns två delar av hårddisken här. Macintosh HD och Macintosh HD – Data. Välj Macintosh HD (ej Data) och klicka på Radera för att formatera hårddisken och helt tömma den på innehåll. (Macintosh HD – Data kommer att raderas automatiskt när vi raderar Macintosh HD). Observera att detta steg strax raderar _allt_ innehåll på din dator!

Skivverktyg - Disk Utility - Macintosh HD Data - Formatera3. När du tryckt Radera får du upp följande ruta. Låt här alla alternativ vara såsom de är. Det kan hända att det står Mac OS Extended (journalförd) i rutan för format. Låt i sådant fall detta stå kvar. Annars är numera APFS det format för hårddisken macOS väljer i första hand.

Angående de olika formaten: Apple lanserade under 2017 sitt nya filsystem kallat APFS, vilket är efterföljaren till Mac OS Extended. Även om APFS numera är standard i alla nyare Mac-datorer verkar äldre Apple-produkter (ibland) kunna få problem med APFS-formatet. Vilket kan göra att macOS inte går att installera om APFS väljs. I regel är det dock bäst att låta det automatiskt valda formatet stå kvar då datorn själv känner av vad som passar bäst. Skulle av någon anledning macOS däremot inte gå att installera kan det vara värt att testa att byta format till Mac OS Extended istället för APFS.

Klicka härnäst på Radera volymgrupp (ej Radera) för att starta raderingen av datorn och alla filer. Observera att allt innehåll nu raderas från datorns hårddisk. Se till att alla externa hårddiskar, USB-minnen etc. är bortkopplade från datorn för att undvika att någon annan disk raderas av misstag.

Radera volymgrupp - Macintosh HD
Välj alternativet Radera volymgrupp istället för Radera för att ta bort både Macintosh HD och Macintosh HD Data.

4. När raderingen är klar stänger du Skivverktyg genom att klicka på den röda cirkeln, högst upp till vänster i programfönstret.

5. Markera nu Installera om macOS (Reinstall macOS) i fönstret macOS-verktysprogram och klicka på Fortsätt.

macOS - Verktygsprogram - Installera om macOS - OS X6. Följ härifrån anvisningarna på skärmen för att godkänna att operativsystemet installeras på datorns hårddisk. När du kommer fram till skärmen nedan klickar du på datorns hårddisk för att välja den. Det bör inte finnas några andra valbara hårddiskar här. Välj sedan Installera för att börja installera ditt valda operativsystem.

Välj Macintosh HD - Fortsätt - Installera om macOS7. Beroende på om du valt att hämta och installera den senaste versionen av macOS eller om du använder den inbyggda återställningsmjukvaran tar installationsprocessen olika lång tid. Räkna oavsett med någon eller några timmas installationstid. Själva nedladdningen av operativsystemet tar olika lång tid beroende på hur pass snabb din internetuppkoppling är.

Steg 5: Slutför installationen och uppdatera macOS

1. Om du ska sälja eller ge bort datorn kan du så snart installationen slutförts och nedanstående bild dyker upp stänga av datorn. Operativsystemet är nu installerat och all information om dig är raderad. När personen som ska använda datorn framöver startar den för första gången får hen fortsätta härifrån och fylla i uppgifter om sitt eget Apple-ID etc.

macOS - Installera om - Välj land eller region - Sälja
Om du ska ge bort eller sälja datorn är du faktiskt klar med ominstallationen här. När nästa användare startar datorn får denne själv fylla i informationen om land, Apple-ID osv.

2. Om du själv ska fortsätta använda datorn stegar du vidare genom att fylla i standardinformationen vilken innefattar ditt Apple ID, vilket land du befinner dig i m.m. Klicka på Fortsätt efter varje steg för att gå vidare.

3. Oavsett vilken typ av ominstallation samt formatering (radering) av datorns hårddisk du valt att göra är det avslutningsvis alltid rekommenderat att dubbelkolla så inga nya systemuppdateringar finns tillgängliga. Detta görs när installationsprocessen slutförts och du ser datorns skrivbord.

4. Klicka på Äpplet, högst upp till vänster i menyn, och välj Systeminställningar. Klicka sedan på Programuppdateringar för att kontrollera om några ytterligare uppdateringar finns till datorn.

Uppdatera Mac-dator - Operativsystem - macOS
Ominstallerat, uppdaterat och klart!

5. Bra jobbat! Du har nu installerat om operativsystemet på din Mac-dator.

Har du stött på några problem eller har andra frågor inför eller under ominstallationen av din Mac-dator? Fråga på i kommentarerna så ska vi göra vad vi kan för att hjälpa till!

Utvalda produkt- och återförsäljarlänkar i våra artiklar är affiliate-länkar. När ett köp, inom en viss tid, görs via en eller flera av dessa länkar erhåller vi ibland en mindre provisionsdel på köpesumman. Läs mer.

Summering

Ställ en fråga

Har du en teknisk fundering du går och grubblar på? Det låter ju onödigt.

Kommentera

182 kommentarer

 1. Hej!

  När jag kom till steg 4.5 höll jag inne commando och R. Men då blev skärmen vit och det dök upp en mapp med ett frågetecken på som blinkar. Kommer inte vidare härifrån även om jag startar om datorn. Vad är detta och går jag tillväga?

  • Hej! Vad underligt att det dök upp. Kortfattat betyder frågetecknet att datorn inte hittar något operativsystem att starta från. Jag skulle testa att göra om hela återställningen och hålla ned Kommando + R igen. Apple har själva lite (kort) hjälp angående detta, som du hittar här. Återkom om du inte får det att fungera så får vi söka vidare!

   // Christoffer, enkelteknik.se

  • Hej! Nej, du behöver ingen skiva för att radera och installera om en Mac-dator. Vad som däremot krävs i många fall är en Internet-uppkoppling. // Christoffer, enkelteknik.se

 2. Hej!
  Jag glömde mitt lösenord till ITunes när jag hade windows ett par år o det slutade med att mitt gamla konto dog. Jag gjorde ett nytt på telefonen o där kunde jag slänga ut det gamla o allt funkar. På IMac´en kommer jag inte ur mitt gamla, spärrade. Datorn fortsätter kräva lösenordet för det. Har försökt logga ut från det men då hängde sig datorn. Nu när jag startat om, får jag en annan meny när jag klickar på Systeminställningar –> ICloud än innan den hängde sig. I den nya menyn finns inget ”Logga ut”. Hur kommer jag vidare??

  • Hej! Det var inte helt enkelt. Det skiljer sig dock lite mellan vilken macOS-version hur man loggar ut från iCloud. För Mojave och tidigare är processen som du beskriver. Men från Catalina och uppåt är det istället Äpplet > Systeminställningar > Apple-ID. Följt av Översikt (under bilden och namnet). Där ska Logga ut nu finnas. Funkar det?

 3. Hej! Jag har följt stegen och raderat, men när jag ska installera om OS X Lion får jag felmeddelande ”Kan inte hämta de ytterliga komponenterna som krävs för installation av Mac OS X”.

  Datum och tid är rätt inställt och jag är uppkopplad. Nu står jag i ett låst läge, startar jag om datorn så blinkar bara en ikon med en mapp med ett frågetecken i..

  Med vänlig hälsning

  • Hej! Det blinkande frågetecknet betyder kort att datorn inte hittar något operativsystem att starta från. Vilket ju är korrekt. Jag skulle testa att göra om hela installationsprocessen och använda Kommando + R under uppstarten. Som jag skrev till en tidigare fråga har Apple även själva lite mer information kring just detta, som du hittar här.

   Återkom gärna om det inte gör någon skillnad att göra om hela processen så får vi forska vidare!

   • Hej!

    Min MacBook började strula i samband med installationen av big sur. När jag nu försöker göra som alternativ 5 och ska installera om senaste operativsystemet så säger den att jag har för lite plats för detta? Hur gör jag ?

    • Hej! Det verkar inte vara ett helt ovanligt problem. Om du använder Time Machine för att göra backuper på datorn verkar felet kunna ligga där. I sådant fall skulle jag rekommendera att följa Steg 5 i denna guide och radera några av Time Machine-avbilderna för att frigöra utrymme.

 4. Hej! När jag ska börja installera El Capitan på min Macbook pro, får jag meddelandet ” En nödvändig hämtning saknas”. Vad gör jag?

  /JP

  • Hej! Jag skulle testa att börja med att dubbelkolla så att datumet är korrekt, något som annars kan göra att nedladdningar av nödvändiga filer för installationen inte fungerar. För att göra det kan du följa instruktionerna i denna kommentar.

 5. Hej nu kommer ett stort problem, allt jag hoppas är att jag inte behöver slänga datorn… jag köpte en begagnad MacBook Air 2020, och förra ägaren sa att allt var raderat, men när jag skulle titta och prova den så var det bla inloggning i deras namn kvar… jag tänkte att det kan jag radera och ändra för jag fick pinkoden. Men sen var hela datorn full av ”saker”! Du som jag va sa jag till dem och han skulle guida mig genom en rensning! Jag som då inte fattar ngt gjorde som han sa och raderade två sk skivor, och sparade en för han sa den va bra för den gör så att jag både har Mac och Windows. Men nu när jag ska starta den igen så kommer jag bara till Mac delen där man ska fylla i wifi, å när det är ifyllt hoppar den tillbaka där. Ser att ”wifi bågen” har signal. Vad gör jag!?
  Sen annat problem jag kommer in på Windows, men där har han mkt skit som inte heller är rensat.. förra ägaren verkar vara ngt slags datorsnille, för vid ett tillfälle sa han att han har en fil på datorn som man kan skicka till en annan dator som då gör att jag ”kan ta över den…” nu är jag livrädd att han ska ha full kontroll på datorn om jag inte lyckas starta den och totalt nollställa den!
  Ska jag lämna in den kanske? Jag är jättedålig på datorer.. och vad skulle det ev kosta?
  Mvh Mimmi

  • Hej! Ja, det lät ju lite rörigt och irriterande. Andra personers gamla filer är ju definitivt inget man vill ha kvar. Om du inte vill ha kvar Windows på datorn (man kan installera både Windows och Apples eget operativsystem på MacBook-datorer) så skulle jag rekommendera att följa guiden här och radera alla så kallade partitioner (delar som hårddisken är uppdelad i) under Internal (Steg 4 i guiden). Följ därefter instruktionerna för att installera om macOS helt och hållet.

   Vill du ha gärna ha möjligheten att även använda Windows går det att installera efteråt, t.ex. med hjälp av denna guide.

   Skulle det mot förmodan bli så att något går jättefel under ominstallationen finns ju alltid alternativet att lämna in datorn till närmaste (vettiga) datorfirma för en ominstallation. Nu har jag jättedålig koll på priser etc. men jag kan inte tänka mig att en rensning och nyinstallation av macOS (operativsystemet på Mac-datorer) kostar särskilt många hundra då det är en relativt enkel process om man gjort det några gånger. Kanske även kan vara värt att höra med t.ex. Elgiganten eller liknande om de har denna typ av tjänster.

   Men som sagt, jag skulle testa själv först (kanske om du har någon mer datorvan bekant som kan vara med och hjälpa till också utifall du känner dig osäker).

 6. Hej!
  Har gjort alla stegen. Så att hårddisken är raderad. Dock så får jag upp följande meddelande varenda gång jag försöker att om installera min MacBook Pro. : Kan inte hämta de ytterligare komponenter som krävs för installation av Mac OS X.
  Vad ska jag göra? Är ansluten till internet så är inte det.

  Tacksam för svar/hjälp

  • Hej! Jag skulle börja med att dubbelkolla så tidsinställningen är korrekt på datorn. Du kan göra detta genom att följa instruktionerna i denna kommentar.

   Notera dock att det är dagens datum som ska användas och inte det som står i kommentaren, så det ställs in rätt :-) Återkom om det inte fungerar så forskar vi vidare!

 7. Hej!

  Jag har via jobbet fått en MacBook Air där ingen visste lösenordet för att logga in i datorn. Vi bestämde oss då för att göra en fabriksåterställning så att jag kan börja om från scratch. Däremot fungerar inte internetåterställning för min del, jag väljer mitt Wi-Fi och anger lösenord och enter – sedan händer exakt ingenting. Igår stod den i det läget i 13 timmar, tills jag skickades tillbaka till ”choose network” och samma sak igen. Hur ska jag göra? Kan heller inte komma tillbaka till Verktygsprogram verkar det som, vilka kortkommandon jag än väljer efter att ha stängt av datorn, så kommer jag tillbaka till internetåterställningen, och därifrån kan jag som sagt inte ta mig vidare. Vad kan jag göra?

  • Hej! Vad knepigt. Och underligt att det inte går med någon av de andra uppstartsalternativen heller. Det första som slår mig är ju att du skulle kunna testa med en USB-nätverks-dongel (t.ex. en sådan här) för att komma runt just Wi-fi-delen och låta datorn få Internet via kabel istället. Förutsatt givetvis att ni har möjlighet till det.

   Vet du annars om det finns några ovanliga tecken eller liknande i lösenordet till det trådlösa nätverket? Det är möjligt att någon annan form av tangentbordslayout används under uppstarten (t.ex. engelsk) vilket _kan_ göra att tecken blir felaktigt inskrivna. Dock borde detta resultera i ett ”felaktigt lösenord”-meddelande kan jag tycka.

   Ett sista alternativ att testa är ju även att skapa ett startbart USB-minne med macOS och använda detta för att installera om datorn. Det är lite knepigare och kräver både en annan mac-dator samt just ett USB-minne. Men då bör du slippa Internet-delen helt och hållet. En guide för det finns direkt hos Apple, här.

 8. Hej.
  Jag har formaterat om datorn och återinstallerat MacOS Catalina. Nu när jag försöker öppna Mail och den försöker importera mina mail säger den att ett fel inträffade vid importen och ber mig kontrollera att jag har utrymme tillgängligt i hemmamappen. Vad menas med det? Om jag inte hade några problem med utrymmet tidigare varför uppstår det nu tro?
  Mvh,
  Tomas.

  • Hej! Det verkar som att flera haft detta problem och lösningen för många verkar ha varit att i princip återställa Mail-appen. Något som är lite smålurigt och även raderar samtliga data (och mejl) i Mail-appen. Dock givetvis inte mejl som importeras från andra mejltjänster. Nu har jag inte testat detta själv, men det är absolut värt att prova! Stegen jag beskriver är kopierade härifrån (alternativ 3).

   1. Sök efter Terminal (Söksymbolen högst upp) och starta programmet.
   2. Kopiera in nedanstående kodsnutt och tryck på Enter.
   killall Mail &> /dev/null; mv ~/Library/Containers/com.apple.mail/Data/Library/Preferences/com.apple.mail.plist ~/Desktop && open -a Mail

 9. Hej. När jag startar upp internet-återställningen så slutar min mus att fungera. Den fungerar annars. Finns det något att göra här? Kan jag lyckas formatera utan någon mus?

  Mvh Andréas

  • Hej! Kör du möjligen med Apples original-mus eller en annan Bluetooth-mus? Det verkar (i vissa fall och av någon anledning) som att just Blåtands-möss kan vara lite struliga i macOS-återställningsmiljön. Så i det fallet skulle jag rekommendera att testa med en trådad mus (eller en trådlös mus med USB-mottagare/sändare) om du har möjlighet att göra det. Annars är det ju också värt att testa att använda Tab-tangenten för att se om det går att hoppa mellan de olika meny-alternativen med den och bekräfta med Enter.

Lämna ett svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Det senaste

Recension: Hoa till Nintendo Switch – Ett mindre stressigt alternativ

Kort, vackert och med tydliga influenser från Studio Ghibli både bildligt och ljudligt. Men är det värt att betala 150 kr för fem timmars speltid?

Äntligen stöd för Bluetooth-hörlurar på Nintendo Switch

En av de största frågetecknen kring Nintendo Switch har äntligen fått en lösning. Men varför tog det så lång tid?

Sonos lanserar uppdaterad Beam med stöd för Dolby Atmos

Sonos snyggaste soundbar får i dagarna en uppgradering innehållandes både ny hårdvara, fler högtalare och bättre stöd för nya ljudformat.

Starta macOS Recovery i Mac-datorer med M1-chippet

Apples M1-chip fungerar ganska annorlunda jämfört med de tidigare Intel-baserade Mac-datorerna. Så pass olika att till och med proceduren för att ta sig in i macOS Recovery skiljer sig åt.

Radera bara en siffra i miniräknaren på iPhone

Visst är det irriterande när man efter en lång uträkning knappar in en siffra fel i Kalkylatorn på iPhone och behöver börja om från början? Åtminstone var det irriterande innan du läste det här.

Det senaste

Tester

Fråga »

Mer läsning

Sväng förbi på Instagram

Send this to a friend