Formatera, installera om och återställ en Mac-dator

Det senaste

Ska du sälja din Mac-dator eller vill installera om och återställa OS X/macOS av någon annan anledning? Här guidar vi dig genom hela processen!

Att radera all information från en Mac-dator (iMac, MacBook Pro, MacBook Air) och återställa den till ursprungsinställningarna är inte mycket knepigare än vad det är att återställa t.ex. en iPhone eller en Windows-dator. Beroende på om du kommer behålla datorn själv eller om intentionen är att sälja den finns det dock vissa saker som är bra att känna till. Framförallt handlar det om att ställa in datorn så den inte längre blir låst till ditt gamla Apple-ID.

Steg 1: Spara alla dina viktiga filer

Innan du gör något över huvud taget rekommenderar vi verkligen att kopiera alla dina filer, bilder, filmer och dokument till antingen en extern hårddisk eller någon molnlagringstjänst (Dropbox, iCloud, Time Machine eller liknande). Om du längre fram i guiden väljer att göra en formatering och hel ominstallation av operativsystemet kommer alla filer på datorn raderas. Att endast installera om operativsystemet behåller dock dina filer på datorns hårddisk.

Oavsett vilket tillvägagångssätt du väljer är vår rekommendation ändå att göra en backup. Man vet aldrig vad som kan gå fel när det gäller datorer. Om du använder en extern hårddisk för att spara dina viktiga filer, var noga med att koppla bort den från datorn när allt är sparat. Så du inte av misstag raderar den under formateringsprocessen.

Steg 2: Radera alla uppgifter om dig själv

Detta steg är endast nödvändigt om du har för avsikt att sälja din dator eller om någon annan ska använda den med ett annat Apple-ID än ditt eget. Om du ämnar fortsätta använda datorn med samma Apple-ID och bara vill återställa den kan du gå direkt till Steg 3.

1. Logga ut ur iTunes och avauktorisera datorn

Börja med att öppna iTunes genom att söka efter programmet med Förstoringsglaset (högst upp till höger som standard). Välj därefter Konto följt av Auktoriseringar och Avauktorisera den här datorn.

Skriv in ditt Apple-ID och ditt lösenord och klicka på Avauktorisera.

2. Logga ut ur iCloud och Hitta min Mac

Passa även på att avaktivera funktionen Hitta min Mac om du använder denna. För att göra detta klickar du på Äpplet (högst upp till vänster som standard). Välj Systeminställningar och klicka på iCloud. Avmarkera här rutan Hitta min Mac. Avsluta med att logga ut ur iCloud genom att klicka på Logga ut under iCloud-inställningarna.

Steg 3: Välj typ av återställning

När du säkerhetskopierat dina filer, eventuellt avauktoriserat iTunes och loggat ut ur iCloud är det dags för själva ominstallationen av macOS (tidigare OS X). När du installerar om en Mac-dator finns det två huvudsakliga alternativ för själva ominstallationen. Inget av alternativen raderar som standard dina sparade filer. Däremot kommer vi givetvis gå igenom hur du under ominstallationsprocessen helt raderar all information från datorn, om du så önskar.

 • Alternativ 1 – Installera den senaste macOS-versionen
  Antingen använder du den inbyggda Internet-återställningen för att ladda ned och installera den senaste versionen av macOS din dator är kompatibel med. Om datorn på något sätt strular eller beter sig konstigt är det också detta alternativ vi rekommenderar då hela operativsystemet med alla program etc. tas bort och installeras om. Är du osäker vilket alternativ du ska välja rekommenderar vi detta!
 • Alternativ 2 – Installera om datorn från återställningspartitionen
  Det andra alternativet låter dig använda den inbyggda återställningsmjukvaran som finns på datorn för att installera den senast sparade versionen av macOS. Om du inte har speciella skäl att välja detta alternativ rekommenderar vi att alltid installera den senast tillgängliga macOS-versionen (alltså Alternativ 1).

Alternativ 1: Installera den senaste macOS-versionen

1. För att använda dig av Internet-återställningen för att installera om din Mac-dator börjar du med att stänga av datorn.

2. Starta därefter upp datorn igen och tryck så fort du släppt startknappen ned knapparna Alt + CMD (⌘) + R på tangentbordet. Håll knapparna nedtryckta tills du ser Apple-logotypen på skärmen. Släpp dem därefter.

Mac Tangentbord - Starta Internetåterställning - CMD - Alt - R
För att starta Internet-återställningen på Mac trycker du ned tangenterna Alt + CMD (⌘) + R precis efter du startat datorn.

3. Internet-återställningen startar nu upp. Om datorn inte redan är kopplad till ett nätverk (trådlöst eller med kabel) blir du ombedd att göra detta. Gå därefter vidare till Steg 4 för att fortsätta återställningen.

Alternativ 2: Använd den inbyggda återställningsmjukvaran

1. För att använda den vanliga Återställningen och installera den på datorn senast sparade macOS-versionen börjar du med att stänga av datorn.

2. Starta därefter upp datorn igen och tryck så fort du släppt startknappen ned knapparna CMD (⌘) + R på tangentbordet. Håll knapparna nedtryckta tills du ser Apple-logotypen på skärmen. Släpp dem därefter.

Mac Tangentbord - Starta återställning - CMD - R
För att starta den vanliga återställningen trycker du ned tangenterna CMD (⌘) + R precis efter du startat datorn.

3. Återställningen startar nu upp (det kan ta ett litet tag för den att ladda). Fortsätt därefter läsa under nästa steg för att starta själva ominstallationen.

Steg 4: Formatera datorn och installera om macOS/OS X

Härifrån är stegen för återställningen i stort sett desamma oavsett om du vill radera all information om dig själv från datorn eller bara installera om din valda version av macOS. Vill du bara installera om macOS utan att ta bort någon information alls går du direkt till Punkt 5. Vill du däremot radera all information från din dator innan du installerar om macOS är det bara läsa vidare.

1. Programmet macOS-verktygsprogram startar nu automatiskt. Börja med att klicka på Skivverktyg (Disk Utility) för att starta programmet med samma namn.

macOS - Verktygsprogram - Skivverktyg - Radera - Formatera

2. När Skivverktyg startat pekar du på din dators hårddisk (1). Välj därefter Radera (Erase) (2) för att formatera hårddisken och helt tömma den på innehåll. OBS – Detta steg kommer radera ALLT innehåll på din dator!

Skivverktyg - Välj hårddisk - Intern - Radera

3. När du tryckt Radera får du upp följande ruta. Börja med att skriva in ett namn för hårddisken (du kan ändra detta senare). Under Format väljer du därefter Mac OS Extended (Journalförd) samt GUID-partitionskarta under Schema (om du har möjligheten att ändra detta).

Tillägg 2019-03-16: Apple lanserade under 2017 sitt nya filsystem kallat APFS, vilket är efterföljaren till Mac OS Extended. Även om APFS numera är standard i alla nyare Mac-datorer verkar äldre Apple-produkter kunna få problem med APFS-formatet. Vilket kan göra att MacOS inte går att installera om APFS väljs. Vi rekommenderar därför att fortfarande välja Mac OS Extended om du inte har särskilda anledningar att välja APFS.

Klicka därefter på Radera. Observera att allt innehåll nu raderas från datorns hårddisk. Se till att alla externa hårddiskar, USB-minnen etc. är bortkopplade från datorn för att undvika att någon annan disk raderas av misstag.

Skivverktyg - Vill du radera Mac OS Extended - Journalförd - APFS

4. Stäng därefter programmet Skivverktyg genom att klicka på den röda cirkeln, högst upp till vänster i programfönstret.

5. Markera nu Installera om macOS (Reinstall macOS) i fönstret macOS-verktysprogram och klicka på Fortsätt.

macOS - Verktygsprogram - Installera om macOS - OS X

6. Följ härifrån anvisningarna på skärmen för att godkänna att operativsystemet installeras på datorns hårddisk. När du kommer fram till skärmen nedan klickar du datorns hårddisk för att välja den. Det bör inte finnas några andra valbara hårddiskar här. Klicka därefter på Installera för att börja installera ditt valda operativsystem.

OS X - Installeras på skivan - Installera om Mac

7. Beroende på om du valt att hämta och installera den senaste versionen av macOS eller om du använder den inbyggda återställningsmjukvaran tar installationsprocessen olika lång tid. Räkna oavsett med någon timmas installationstid. Själva nedladdningen av operativsystemet tar olika lång tid beroende på hur pass snabb eller långsam din internetuppkoppling är.

Steg 5: Slutför installationen och uppdatera macOS

1. Om du ska sälja eller ge bort datorn kan du så snart installationen slutförts och nedanstående bild dyker upp stänga av datorn. Operativsystemet är nu installerat och all information om dig är raderad. När personen som ska använda datorn framöver startar den för första gången får denna fortsätta härifrån och fylla i uppgifter om sitt eget Apple-ID etc.

Mac MacBook - Installera om - Välkommen - Välj land
Om du ska ge bort eller sälja datorn är du faktiskt klar med ominstallationen här. När nästa användare startar datorn får denne själv fylla i informationen om land, Apple-ID osv.

2. Om du själv ska fortsätta använda datorn stegar du vidare genom att fylla i standardinformationen vilken innefattar ditt Apple ID, vilket land du befinner dig i m.m. Klicka på Fortsätt efter varje steg för att gå vidare.

3. Oavsett vilken typ av ominstallation samt formatering (radering) av datorns hårddisk du valt att göra är det avslutningsvis alltid rekommenderat att dubbelkolla så inga nya systemuppdateringar finns tillgängliga. Detta görs när installationsprocessen slutförts och du ser datorns skrivbord.

4. Klicka på Äpplet, högst upp till vänster i menyn, och välj Systeminställningar. Klicka sedan på Programuppdateringar för att kontrollera om några ytterligare uppdateringar finns till datorn.

Uppdatera Mac-dator - Operativsystem - macOS
Ominstallerat, uppdaterat och klart!

5. Bra jobbat! Du har nu installerat om operativsystemet på din Mac-dator.

Har du stött på några problem eller har andra frågor inför eller under ominstallationen av din Mac-dator? Fråga på i kommentarerna så ska vi göra vad vi kan för att hjälpa till!

Christoffer
Administratör och grundare av enkelteknik.se. Modererar och författar det mesta på sajten.

Dela gärna artikeln om du gillar den.

Frågor

Hjälpte texten dig?

Allt innehåll på enkelteknik.se är gratis och finansieras genom annonsering, samarbeten och donationer. Alla bidrag, oavsett summa, tas tacksamt emot på nedanstående Swish-nummer.

Swish-nummer: 123 404 34 36

Skicka gärna med din e-post-adress om du väljer att stödja oss, så vi får möjlighet att återkomma med ett personligt tack!

166 kommentarer

 1. Hej!

  När jag kom till steg 4.5 höll jag inne commando och R. Men då blev skärmen vit och det dök upp en mapp med ett frågetecken på som blinkar. Kommer inte vidare härifrån även om jag startar om datorn. Vad är detta och går jag tillväga?

  • Hej! Vad underligt att det dök upp. Kortfattat betyder frågetecknet att datorn inte hittar något operativsystem att starta från. Jag skulle testa att göra om hela återställningen och hålla ned Kommando + R igen. Apple har själva lite (kort) hjälp angående detta, som du hittar här. Återkom om du inte får det att fungera så får vi söka vidare!

   // Christoffer, enkelteknik.se

  • Hej! Nej, du behöver ingen skiva för att radera och installera om en Mac-dator. Vad som däremot krävs i många fall är en Internet-uppkoppling. // Christoffer, enkelteknik.se

 2. Hej!
  Jag glömde mitt lösenord till ITunes när jag hade windows ett par år o det slutade med att mitt gamla konto dog. Jag gjorde ett nytt på telefonen o där kunde jag slänga ut det gamla o allt funkar. På IMac´en kommer jag inte ur mitt gamla, spärrade. Datorn fortsätter kräva lösenordet för det. Har försökt logga ut från det men då hängde sig datorn. Nu när jag startat om, får jag en annan meny när jag klickar på Systeminställningar –> ICloud än innan den hängde sig. I den nya menyn finns inget ”Logga ut”. Hur kommer jag vidare??

  • Hej! Det var inte helt enkelt. Det skiljer sig dock lite mellan vilken macOS-version hur man loggar ut från iCloud. För Mojave och tidigare är processen som du beskriver. Men från Catalina och uppåt är det istället Äpplet > Systeminställningar > Apple-ID. Följt av Översikt (under bilden och namnet). Där ska Logga ut nu finnas. Funkar det?

 3. Hej! Jag har följt stegen och raderat, men när jag ska installera om OS X Lion får jag felmeddelande ”Kan inte hämta de ytterliga komponenterna som krävs för installation av Mac OS X”.

  Datum och tid är rätt inställt och jag är uppkopplad. Nu står jag i ett låst läge, startar jag om datorn så blinkar bara en ikon med en mapp med ett frågetecken i..

  Med vänlig hälsning

  • Hej! Det blinkande frågetecknet betyder kort att datorn inte hittar något operativsystem att starta från. Vilket ju är korrekt. Jag skulle testa att göra om hela installationsprocessen och använda Kommando + R under uppstarten. Som jag skrev till en tidigare fråga har Apple även själva lite mer information kring just detta, som du hittar här.

   Återkom gärna om det inte gör någon skillnad att göra om hela processen så får vi forska vidare!

 4. Hej! När jag ska börja installera El Capitan på min Macbook pro, får jag meddelandet ” En nödvändig hämtning saknas”. Vad gör jag?

  /JP

  • Hej! Jag skulle testa att börja med att dubbelkolla så att datumet är korrekt, något som annars kan göra att nedladdningar av nödvändiga filer för installationen inte fungerar. För att göra det kan du följa instruktionerna i denna kommentar.

Lämna ett svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Det senaste

Ta bort den röda pricken vid casting i Oculus Quest 2

Röda prickar är sällan något välkommet. Här kommer jag därför gå igenom hur du blir av med den som tittar fram i Oculus Quest...

Test: Oculus Quest 2 – Är VR äntligen för alla?

Uppföljaren till det omåttligt populära VR-headsetet Oculus Quest ska tydligen vara bland det bästa man kan köpa om man vill börja äventyra in i VR-världen. Det låter ju rätt bra. Vi testar ett sådant!

Ta en Print Screen (skärmdump) i Windows 10

Hur gör man egentligen en Print Screen in Windows 10? Faktum är att det finns ett gäng olika sätt att åstadkomma detta på. Här går vi igenom de vanligaste!

Test: ADATA SC680 – En lätt, plastig och billig extern SSD-hårddisk

SC680 är en av de billigaste externa SSD-hårddiskarna på marknaden sett till Gigabyte per krona. Hur står den sig i djungeln av väldigt liknande konkurrenter?

Ångra en Windows 10-uppdatering och förläng ångertiden

Att uppdatera Windows går ju oftast smidigt och utan större problem. Förutom när det inte gör det och något blir helt fel.

Skicka bilder trådlöst från Nintendo Switch till din telefon

Äntligen går det att överföra bilder och filmer från Nintendo Switch direkt till en mobil eller surfplatta. Dessutom helt trådlöst. Så gör du!

Relaterat innehåll

Send this to a friend