Varför är min Mac-dator så långsam?

Gillar du artikeln? Stöd sajten med en Swish om du vill.

Det senaste

Vad gör de olika tangenterna på ett Chromebook-tangentbord?

Precis noterat att symbolerna på datorns tangentbord ser annorlunda ut på din Chromebook-dator jämfört med din tidigare Windows- eller Mac-variant? Här går vi igenom vad de olika knapparna har för funktion.

Nyare Mac-datorer är i regel förbaskat snabba på det mesta. Men det finns framförallt en sak som gör att även den vassaste MacBook-datorn kan sega ihop totalt. Tack och lov är lösningen oftast extremt enkelt.

Om du bara vill ha svaret med en gång har det, åtminstone de gånger jag försöka lösa problem med en långsam Apple-dator, i stort sett alltid varit en närmast total avsaknad av ledigt hårddiskutrymme som varit problemet.

Men vadå då? Kanske du frågar dig. Det enda hårddisken gör är ju att spara filer? Vilket är helt korrekt. Det är det enda en hårddisk gör. Men vilka filer sparar den egentligen och vad har det med din sega dator att göra?

En kort lektion i minneshantering

  1. Först och främst är det datorns processor (systemkrets om man så vill) som, utifrån de instruktioner den får av dig som användare, bestämmer vad som ska hända på datorn. T.ex. öppna ett program.
  2. Processorn kan däremot inte själv lagra någon egentlig mängd data. Varför den behöver hjälp av datorns internminne (RAM-minne) för tillfälligt spara de filer som behövs för att ett program ska kunna vara öppet och fungera. Internminnet är i regel både snabbt och tätt ihopkopplat med processorn för att de båda ska kunna utbyta information så kvickt som möjligt.
  3. Ovanstående fungerar alldeles utmärkt så länge internminnet är tillräckligt stort för att rymma alla startade program. Om datorn har 8 GB internminne och programmen som körs upptar totalt 4 GB är allt alltså helt lugnt. Men vad händer när programmen som används börjar ta upp mer internminne än vad som finns installerat på datorn?
  4. Jo, då ropar processorn och internminnet på datorns vanliga hårddisk och ber att få spara en del av de filer som inte får plats där istället. Även detta fungerar oftast utan större problem. Framförallt på nyare Mac-datorer vars hårddiskar kommunicerar snabbt med både processor och internminne.
  5. Men (!) om hårddisken i fråga inte har något ledigt utrymme då? Ja, då har alla filer faktiskt inte någonstans att ta vägen. Något som gör att det blir lite panik både hos processor, internminne och hårddisk som nu behöver vända och vrida på varenda liten lagringsyta i hopp om att försöka hitta plats för alla öppna program. En process som i bästa fall tar lång tid och i värsta fall är omöjlig och gör att ett eller flera av programmen (eller hela datorn) kraschar.

Så vad ska jag göra för att snabba upp datorn?

Mitt första råd är alltså att se efter om datorns interna hårddisk är eller börjar bli ordentligt full. För att göra detta klickar du på Äpplet, högst upp till vänster, och väljer Systeminställningar. Klicka sedan på Allmänt i sidofältet och välj Lagring.

Seg Mac-dator - Lagring
När det lediga utrymmet (längst till höger) börjar närma sig kanske 10 GB är det en god sak att se över om det går att frigöra ytterligare lagringsyta.

Ser du här att mängden ledigt utrymme börjar krypa ner mot noll är det dags att göra slag i saken och avinstallera onödiga program, kopiera bilder och filmer till en extern hårddisk (eller online-lagringstjänst) och radera gamla filer som inte längre behövs.

  • Att flytta bilder, filmer och andra filer till en extern hårddisk kräver ingen närmare genomgång. Tänk dock alltid på att det är viktigt att ha minst en, gärna två, säkerhetskopior av alla dina viktiga filer, filmer och foton.
  • Att avinstallera onödiga program du ändå inte använder görs enklast genom att öppna ett nytt Finder-fönster och gå igenom programmen under Appar i sidomenyn. Hittar du ett program du vet med dig att du inte behöver är det bara att slänga det i papperskorgen för att radera det.
  • Att radera gamla filer du inte längre använder är heller inte svårare än att ta en tur genom dina mappar och lägga allt som inte längre behövs i papperskorgen. Ta även en extra titt på mappen Hämtade filer (där alla filer som laddas ned från Internet sparas). Just denna mapp brukar kunna inhysa ordentliga mängder filer om du inte raderar dem regelbundet.
  • Glöm avslutningsvis inte att tömma papperskorgen som finns längst ned till höger i Dock. Du gör detta genom att högerklicka på papperskorgen och välja Töm papperskorgen.

Andra anledningar till att en Mac-dator upplevs långsam

Förhoppningsvis låter datorn dig nu arbeta på som vanligt. Skulle ovanstående däremot inte hjälpa, eller bara hjälpa lite. Finns det ytterligare ett gäng saker att ta en närmare titt på.

Se över vilka program som egentligen körs på datorn

Ibland är program ordentlig hungriga på både internminne och processorkraft. Något som gör att datorns övriga program inte får tillräckligt med systemresurser för att fungera ordentligt. För att se om du har något eller några sådant program som körs i bakgrunden trycker du Kommando + Mellanslag och skriver Aktivitetskontroll följt av ett tryck på Enter-knappen. Vänta sedan några sekunder och låt Aktivitetskontroll-programmet ladda in alla aktiva program och tjänster.

  1. Börja sedan med att välja fliken Processor (högst upp) och klicka på % processor för att sortera alla aktiva processer med den som belastar datorns processor mest högst upp.
  2. Se efter om någon av processernas procent känns orimligt hög. Ett program som av någon anledning låst sig och som datorn inte kommer åt att stänga av kan lätt uppta upp emot 100% av processorns kapacitet. Något som givetvis inte är särskilt bra.
  3. Om någon sådan process finns är det bara stänga den genom att markera processnamnet i listan och klicka på den lilla kryssymbolen högst upp.
  4. Välj därefter fliken Minne och gör samma sak här, dvs. stäng eventuella program eller tjänster som inte borde ta upp så mycket minne som de gör. Här är t.ex. Chrome och andra webbläsare i regel riktiga minnestjuvar som gärna roffar åt sig mer och mer internminne baserat på antal öppnade flikar. Varför de kan vara bra att stänga ned och starta om med jämna mellanrum. Tänk dock på att spara allt arbete innan du stänger ned ett öppet program, så inget går förlorat.
Långsam Mac-dator - Aktivitetskontroll
Aktivitetskontroll-programmet är ett utmärkt sätt att se vad som faktiskt körs i bakgrunden.
  1. Ytterligare något som kan vara bra att ta en titt på (när vi ändå har Aktivitetskontrollen öppen) är den lilla rutan längst ned. Fysiskt minne berättar här hur mycket intern/RAM-minne datorn faktiskt har. Medan Använt minne talar om hur mycket av minnet som används av program stunden. Om det använda minnet är större än det fysiska börjar datorn (som jag gick igenom i början av texten) låna utrymme från datorns hårddisk för att kunna hålla igång allt.
  2. Nu fungerar som sagt ovanstående i regel utan större problem så länge det finns tillräckligt med ledigt hårddiskutrymme. Det kan däremot ändå vara en god idé att stänga öppna program till den grad att datorn endast använder det fysiska minnet. Åtminstone temporärt och som ett test, för att se om det löser några problem.

Stäng av autostartande program och tjänster

Många program har för vana att antingen starta automatiskt varje gång datorn startas alternativt starta så kallade bakgrundstjänster för att t.ex. söka efter uppdateringar. Här kan det vara bra att slänga ett extra öga så att inget onödigt startar eller lever rövare i bakgrunden när datorn sätts igång.

  1. Klicka på Äpplet och välj Systeminställningar följt av Allmänt och Startobjekt.
  2. Ta här först en titt under Öppna vid inloggning och markera de program du inte önskar ska starta med datorn och ta bort dem genom att klicka på minusknappen.
  3. I stycket där under, Tillåt i bakgrunden, finns även möjlighet att ställa in huruvida specifika appar och program tillåts eller inte tillåts vara aktiva i bakgrunden för att t.ex. leta efter uppdateringar. Var här dock försiktig med att inte stänga av program som förlitar sig på bakgrundsanvändning, t.ex Dropbox som använder funktionaliteten för att synkronisera filer.
macOS - Stäng av startobjekt - autostart
I regel bör det inte finnas några okända program under ”Öppna vid inloggning”.

Uppdatera datorns operativsystem

Avslutningsvis är det också gynnsamt att ha senast möjliga macOS-version för just din dator installerad. Även om det i regel inte ger några extrema prestandaskjutsar kan nya uppdateringar ändå påverka t.ex. minneshantering och programbeteenden positivt och således leda till en mer stabil dator överlag. För att inte tala om alla säkerhetsuppdateringar som alltid är viktiga att ha installerade och som kommer automatiskt med varje ny uppdatering av datorns operativsystem.

För att se efter om det finns någon ny uppdatering för datorns operativsystem gör du följande:

  1. Klicka på Äpplet och välj Systeminställningar följt av Allmänt och Programuppdatering.
  2. Sök därefter efter nya uppdateringar och installera dem genom att klicka på Uppdatera nu-knappen.
macOS - Uppdatera datorn - Långsam
Att hålla datorn så uppdaterad som möjligt är (med några väldigt få undantag) alltid att rekommendera för så god prestanda som möjligt.

Om inget hjälper

Skulle det vara så att inget av tipsen ovanför hjälper till med att snabba upp din dator kan det också vara så att den helt enkelt börjar bli för gammal i och med att hårdvaran inte längre klarar av uppdaterade appar och program som kräver för stora systemresurser. Om du har en äldre Mac-dator med en vanlig mekanisk hårddisk kan det här göra en hel del för prestandan att byta ut hårddisken mot en så kallad SSD-hårddisk. Detta är dock endast möjligt på vissa modeller, som alla nu börjar bli ganska utdaterade.

Är datorn däremot av en nyare modell, och framförallt om den har en M-krets (Äpplet > Om den här datorn > Krets), bör den fungera både snabbt och smidigt för de allra flesta göromål. Åtminstone så länge det finns tillräckligt med ledigt hårddiskutrymme.

En sista utväg här, som jag ändå rekommenderar även om den kräver lite studerande innan du ger dig på den, är att helt installera om datorns operativsystem (också kallat att formatera datorn). Något som i bästa fall löser eventuella mjukvaruproblem som gör att datorn upplevs seg eller beter sig konstigt.

Tillvägagångssätten för hur detta görs skiljer sig beroende på vilket operativsystem din Mac-dator använder och är bra mycket smidigare hos nyare datorer. Använder datorn macOS 12 (Monterey) eller senare kan du använda denna guide och har du en äldre dator är det istället detta tillvägagångssätt som gäller. Tänk dock på att allt som finns på datorn raderas när du installerar om operativsystemet, så var supernoga med att först göra en backup av allt du vill spara.

Hoppas något av tipsen hjälpte dig till en lite snabbare Mac-upplevelse. Har du frågor, funderingar eller har kört fast någonstans är du givetvis välkommen att dela med dig av dina funderingar i kommentarerna nedanför. Så ska jag göra vad jag kan för att hjälpa till.

Utvalda produkt- och återförsäljarlänkar i vissa av artiklarna på enkelteknik.se är affiliate-länkar. När ett köp, inom en viss tid, görs via en eller flera av dessa länkar erhåller sajten en mindre provisionsdel på köpesumman. Läs mer.

Lämna ett svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Du kanske även gillar

Det senaste

Vad gör de olika tangenterna på ett Chromebook-tangentbord?

Precis noterat att symbolerna på datorns tangentbord ser annorlunda ut på din Chromebook-dator jämfört med din tidigare Windows- eller Mac-variant? Här går vi igenom vad de olika knapparna har för funktion.