Stäng av automatisk stor bokstav i macOS

Gillar du artikeln? Stöd sajten med en Swish om du vill.

Det senaste

Lägg till fler Favoriter i Finders sidofält i macOS

Från början är det en ganska liten skara källor som går att nå via sidofältet i Finder i macOS. Tack och lov går det snabbt att själva bestämma exakt vilka genvägar som ska synas och vilka som inte ska det.

Är du också trött på att din Apple-dator automatiskt skapar en inledande versal i det första ordet efter varje radbrytning? Så stänger du av funktionen!

Nog för att det i ibland är smidigt att ett tryck på Enter-knappen också automatiskt ser till att det första ordet på nästa rad får en inledande stor bokstav, i program som t.ex. Textredigeraren. Men ibland är detta inte alls det beteende man vill ha. Smidigt nog innehåller macOS möjligheten att stänga av denna funktion om man hellre ser att det fortsätter vara små bokstäver även efter en radbrytning.

Stäng av automatiskt inledande versal i macOS

  1. För att lokalisera inställningen för att stänga av (eller aktivera, om du hellre vill det) automatiska inledande versaler börjar du med att klicka på Äpplet och välja Systeminställningar.
  2. Nästan längst ned i sidofältet finns alternativet Tangentbord. Välj detta och klicka på Redigera bredvid Inmatningskällor under stycket Textinmatning.

macOS - Inmatningskällor - Tangentbord - Stor bokstav

  1. Ställ därefter reglaget bredvid Använd automatiskt inledande versal i ord till vänster för att avaktivera inställningen.

  1. Sådär! Nu har du betydligt bättre kontroll över när du vill och inte vill att ett ord automatiskt inleds med en versal.

Stöter du på några funderingar får du gärna dela med dig av dem i kommentarerna nedanför. Så ska jag göra vad jag kan för att hjälpa till!

Utvalda produkt- och återförsäljarlänkar i vissa av artiklarna på enkelteknik.se är affiliate-länkar. När ett köp, inom en viss tid, görs via en eller flera av dessa länkar erhåller sajten en mindre provisionsdel på köpesumman. Läs mer.

Lämna ett svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Du kanske även gillar

Det senaste

Lägg till fler Favoriter i Finders sidofält i macOS

Från början är det en ganska liten skara källor som går att nå via sidofältet i Finder i macOS. Tack och lov går det snabbt att själva bestämma exakt vilka genvägar som ska synas och vilka som inte ska det.

Test: Netgear Orbi AX6000 (RBK863s) – Ett snabbt, men lite lustigt, syskon

Netgears Orbi-serie av nätverksprodukter har fått en hel del god feedback, framförallt gällande stabilitet och prestanda. Så vart passar nya RBK863s in? För helt lätt är det inte att navigera i djungeln av beteckningar.

Test: MSI Creator Z16 HX Studio – En bärbar dator med extra allt

Creator är en av MSI:s mest påkostade serier bärbara datorer avsedda i första hand för kreatörer av allehanda slag. Så vad kan man då göra med en laptop i toppsegmentet av serien, för närmare 40 000 kr?

Installera om och återställ Windows 11

Börjar datorn känns trött och seg? Eller vill du bara återställa Windows 11 av vilken anledning som helst? Här går jag igenom hur du gör exakt det. Direkt inifrån själva operativsystemet.