Formatera, installera om och återställ en Mac-dator

81
77160
Formatera - Återställ och installera om en Mac-dator (MacBook Pro)
Våra artiklar innehåller annonslänkar [Varför?]
Uppdaterad: 2019-01-06 | Först publicerad: 2016-11-02

Ska du sälja din Mac-dator eller vill installera om och återställa OS X/macOS av någon annan anledning? Här guidar vi dig genom hela processen!

Att radera all information från en Mac-dator (iMac, MacBook Pro, MacBook Air) och återställa den till ursprungsinställningarna är inte mycket knepigare än vad det är att återställa t.ex. en iPhone eller en Windows-dator. Beroende på om du kommer behålla datorn själv eller om intentionen är att sälja den finns det dock vissa saker som är bra att känna till. Framförallt handlar det om att ställa in datorn så den inte längre blir låst till ditt gamla Apple-ID.


Steg 1: Spara alla dina viktiga filer

Innan du gör något över huvud taget rekommenderar vi verkligen att kopiera alla dina filer, bilder, filmer och dokument till antingen en extern hårddisk eller någon molnlagringstjänst (Dropbox, iCloud, Time Machine eller liknande). Om du längre fram i guiden väljer att göra en formatering och hel ominstallation av operativsystemet kommer alla filer på datorn raderas. Att endast installera om operativsystemet behåller dock dina filer på datorns hårddisk.

Oavsett vilket tillvägagångssätt du väljer är vår rekommendation ändå att göra en backup. Man vet aldrig vad som kan gå fel när det gäller datorer. Om du använder en extern hårddisk för att spara dina viktiga filer, var noga med att koppla bort den från datorn när allt är sparat. Så du inte av misstag raderar den under formateringsprocessen.

Steg 2: Radera alla uppgifter om dig själv

Detta steg är endast nödvändigt om du har för avsikt att sälja din dator eller om någon annan ska använda den med ett annat Apple-ID än ditt eget. Om du ämnar fortsätta använda datorn med samma Apple-ID och bara vill återställa den kan du gå direkt till Steg 3.

1. Logga ut ur iTunes och avauktorisera datorn

Börja med att öppna iTunes genom att söka efter programmet med Förstoringsglaset (högst upp till höger som standard). Välj därefter Konto följt av Auktoriseringar och Avauktorisera den här datorn.

Skriv in ditt Apple-ID och ditt lösenord och klicka på Avauktorisera.

2. Logga ut ur iCloud och Hitta min Mac

Passa även på att avaktivera funktionen Hitta min Mac om du använder denna. För att göra detta klickar du på Äpplet (högst upp till vänster som standard). Välj Systeminställningar och klicka på iCloud. Avmarkera här rutan Hitta min Mac. Avsluta med att logga ut ur iCloud genom att klicka på Logga ut under iCloud-inställningarna.

Steg 3: Välj typ av återställning

När du säkerhetskopierat dina filer, eventuellt avauktoriserat iTunes och loggat ut ur iCloud är det dags för själva ominstallationen av macOS (tidigare OS X). När du installerar om en Mac-dator finns det två huvudsakliga alternativ för själva ominstallationen. Inget av alternativen raderar som standard dina sparade filer. Däremot kommer vi givetvis gå igenom hur du under ominstallationsprocessen helt raderar all information från datorn, om du så önskar.

 • Alternativ 1 – Installera den senaste macOS-versionen
  Antingen använder du den inbyggda Internet-återställningen för att ladda ned och installera den senaste versionen av macOS din dator är kompatibel med. Om datorn på något sätt strular eller beter sig konstigt är det också detta alternativ vi rekommenderar då hela operativsystemet med alla program etc. tas bort och installeras om. Är du osäker vilket alternativ du ska välja rekommenderar vi detta!
 • Alternativ 2 – Installera om datorn från återställningspartitionen
  Det andra alternativet låter dig använda den inbyggda återställningsmjukvaran som finns på datorn för att installera den senast sparade versionen av macOS. Om du inte har speciella skäl att välja detta alternativ rekommenderar vi att alltid installera den senast tillgängliga macOS-versionen (alltså Alternativ 1).

Alternativ 1: Installera den senaste macOS-versionen

1. För att använda dig av Internet-återställningen för att installera om din Mac-dator börjar du med att stänga av datorn.

2. Starta därefter upp datorn igen och tryck så fort du släppt startknappen ned knapparna Alt + CMD (⌘) + R på tangentbordet. Håll knapparna nedtryckta tills du ser Apple-logotypen på skärmen. Släpp dem därefter.

Mac Tangentbord - Starta Internetåterställning - CMD - Alt - R
För att starta Internet-återställningen på Mac trycker du ned tangenterna Alt + CMD (⌘) + R precis efter du startat datorn.

3. Internet-återställningen startar nu upp. Om datorn inte redan är kopplad till ett nätverk (trådlöst eller med kabel) blir du ombedd att göra detta. Gå därefter vidare till Steg 4 för att fortsätta återställningen.

Alternativ 2: Använd den inbyggda återställningsmjukvaran

1. För att använda den vanliga Återställningen och installera den på datorn senast sparade macOS-versionen börjar du med att stänga av datorn.

2. Starta därefter upp datorn igen och tryck så fort du släppt startknappen ned knapparna CMD (⌘) + R på tangentbordet. Håll knapparna nedtryckta tills du ser Apple-logotypen på skärmen. Släpp dem därefter.

Mac Tangentbord - Starta återställning - CMD - R
För att starta den vanliga återställningen trycker du ned tangenterna CMD (⌘) + R precis efter du startat datorn.

3. Återställningen startar nu upp (det kan ta ett litet tag för den att ladda). Fortsätt därefter läsa under nästa steg för att starta själva ominstallationen.

Steg 4: Formatera datorn och installera om macOS/OS X

Härifrån är stegen för återställningen i stort sett desamma oavsett om du vill radera all information om dig själv från datorn eller bara installera om din valda version av macOS. Vill du bara installera om macOS utan att ta bort någon information alls går du direkt till Punkt 5. Vill du däremot radera all information från din dator innan du installerar om macOS är det bara läsa vidare.

1. Programmet macOS-verktygsprogram startar nu automatiskt. Börja med att klicka på Skivverktyg (Disk Utility) för att starta programmet med samma namn.

macOS - Verktygsprogram - Skivverktyg - Radera - Formatera

2. När Skivverktyg startat pekar du på din dators hårddisk (1). Välj därefter Radera (Erase) (2) för att formatera hårddisken och helt tömma den på innehåll. OBS – Detta steg kommer radera ALLT innehåll på din dator!

Skivverktyg - Välj hårddisk - Intern - Radera

3. När du tryckt Radera får du upp följande ruta. Börja med att skriva in ett namn för hårddisken (du kan ändra detta senare). Under Format väljer du APFS. En del äldre Mac-datorer har inte möjligheten att välja APFS. Välj då istället Mac OS Extended (Journalförd) samt GUID-partitionskarta under Schema. Klicka därefter på Radera. Observera att allt innehåll nu raderas från datorns hårddisk. Se till att alla externa hårddiskar, USB-minnen etc. är bortkopplade från datorn för att undvika att någon annan disk raderas av misstag.

Skivverktyg - Vill du radera Mac OS Extended - Journalförd - APFS

4. Stäng därefter programmet Skivverktyg genom att klicka på den röda cirkeln, högst upp till vänster i programfönstret.

5. Markera nu Installera om macOS (Reinstall macOS) i fönstret macOS-verktysprogram och klicka på Fortsätt.

macOS - Verktygsprogram - Installera om macOS - OS X

6. Följ härifrån anvisningarna på skärmen för att godkänna att operativsystemet installeras på datorns hårddisk. När du kommer fram till skärmen nedan klickar du datorns hårddisk för att välja den. Det bör inte finnas några andra valbara hårddiskar här. Klicka därefter på Installera för att börja installera ditt valda operativsystem.

OS X - Installeras på skivan - Installera om Mac

7. Beroende på om du valt att hämta och installera den senaste versionen av macOS eller om du använder den inbyggda återställningsmjukvaran tar installationsprocessen olika lång tid. Räkna oavsett med någon timmas installationstid. Själva nedladdningen av operativsystemet tar olika lång tid beroende på hur pass snabb eller långsam din internetuppkoppling är.

Steg 5: Slutför installationen och uppdatera macOS

1. Om du ska sälja eller ge bort datorn kan du så snart installationen slutförts och nedanstående bild dyker upp stänga av datorn. Operativsystemet är nu installerat och all information om dig är raderad. När personen som ska använda datorn framöver startar den för första gången får denna fortsätta härifrån och fylla i uppgifter om sitt eget Apple-ID etc.

Mac MacBook - Installera om - Välkommen - Välj land
Om du ska ge bort eller sälja datorn är du faktiskt klar med ominstallationen här. När nästa användare startar datorn får denne själv fylla i informationen om land, Apple-ID osv.

2. Om du själv ska fortsätta använda datorn stegar du vidare genom att fylla i standardinformationen vilken innefattar ditt Apple ID, vilket land du befinner dig i m.m. Klicka på Fortsätt efter varje steg för att gå vidare.

3. Oavsett vilken typ av ominstallation samt formatering (radering) av datorns hårddisk du valt att göra är det avslutningsvis alltid rekommenderat att dubbelkolla så inga nya systemuppdateringar finns tillgängliga. Detta görs när installationsprocessen slutförts och du ser datorns skrivbord.

4. Klicka på Äpplet, högst upp till vänster i menyn, och välj Systeminställningar. Klicka sedan på Programuppdateringar för att kontrollera om några ytterligare uppdateringar finns till datorn.

Uppdatera Mac-dator - Operativsystem - macOS
Ominstallerat, uppdaterat och klart!

5. Bra jobbat! Du har nu installerat om operativsystemet på din Mac-dator.

Har du stött på några problem eller har andra frågor inför eller under ominstallationen av din Mac-dator? Fråga på i kommentarerna så ska vi göra vad vi kan för att hjälpa till!

- Annons -

Relaterat innehåll

81 kommentarer

 1. Hej! Jag fick en MacBook Air från 2016 (begagnad) i julklapp. Allvar var frid och fröjd och jag kunde logga in + byta lösenord till inloggningen. Men när jag sen skulle byta namn på datorn under inställningar ocj byta lösen på systeminställningar har det blivit något fel, så kan ej logga in där och drf inte heller ladda ner nya program osv. Hur ska jag göra??

  • Hej! Vart exakt tar det stopp och vilken typ av felmeddelande eller liknande får du upp?

   // Christoffer, enkelteknik.se

 2. Nån mer än jag som tycker Skivverktyg mest liknar en Swiss army knife med endast knivblad som alternativ?
  Förr gick det att göra det mesta med den men nu verkar Terminalen vara kung.
  Skit.

  • Hej! Det ligger nog lite sanning i det du säger. Precis som i både Windows och i princip alla andra datorsystem kan man göra mer avancerade saker med kommandotolkarna än vad man kommer åt i det grafiska gränssnittet. Min personliga gissning varför saker bantas ned är för att det ska bli svårare att faktiskt göra något fel i och med att man inte kommer åt riktigt systemkritiska funktioner för lätt. Men ja, det har ju utan tvekan både för och nackdelar tyvärr.

   // Christoffer, enkelteknik.se

   • Inte sällan kan man inte ens formatera en hårddisk. Har hänt flera gånger att jag fått strul med externdiskar som inte gått att fixa utan Terminaltrix. Inte den utveckling jag skulle förespråkat för Apple. Men jag är medveten om att problemet ligger i mitt intresse för att hänga med i alla uppdateringar, man ledsnar nog lite på nyuppfunna hjul med åldern. Spotlight är ett annat numera fyrkantigt hjul…

    • Ja, Apple har ju fått en hel del kritik på senaste tiden för att de förbiser de lite mer avancerade användarna till förmån för en bredare massa med enklare krav. Vi får helt enkelt hålla ut och se åt vilket håll det bär antar jag :-) Tack för att du delade med dig av formateringslösningen i Terminal!

     // Christoffer, enkelteknik.se

 3. Så här formaterar man tydligen en Seagate Expantion disk:
  Terminalkommando:
  diskutil eraseDisk JHFS+ UntitledUFS disk2 (disk2 kan heta något annat.)

 4. Hej.
  Vad är skillnaden mellan en ”intern fysisk skiva” och en ”logisk volym”.
  Räcker det att radera den logiska volymen för att säkert radera all personlig information?
  Jag vill radera min Macbook helt och installera om OS för att sedan sälja den. Om jag förstått rätt så kan jag inte installera OS om jag raderar den interna fysiska skivan. Och jag har inget media att installera OS från.
  Alltså, lagras något på den interna fysiska skivan som av säkerhetsskäl bör raderas?
  Tacksam för svar.

  • Hej! Jag tycker ditt resonemang låter helt korrekt! Du kan däremot installera macOS även om du raderar den fysiska skivan. Dock endast via Internet-återställningen, alternativt om du har en DVD-skiva/ett USB-minne med operativsystemet på.

   Jag gissar att det inte lagras någon personlig data på återställningspartitionen på ”intern fysisk skiva”. Förmodligen innehåller den istället endast just filerna som krävs för att installera om operativsystemet. Någon får dock gärna rätta mig om jag har fel.

   // Christoffer, enkelteknik.s

 5. Hej!
  Köpte min Macbook Pro 15 mid 2012 på Tradera, förra ägaren har återställt datorn innan den skickades till mig. När jag packade upp den och gjorde en funktionstest funkade allt utom HDMI ingång, Sd läsaren och usb ingången, allt på höger sida av datorn. Har pratat med honom och han säger att allt har funkat innan han återställde datorn och jag har läst om andra med samma problematik, känns som det saknas drivrutiner efter ominstallationen, får man dessa om man kör ominstallation genom nätet?.

  Tack på förhand!

  René

  • Hej! Alla drivrutiner etc. ska installeras automatiskt när man kör en ominstallation. Så det borde fungera direkt. Hur ser det ut om du går in på Äpplet > Systeminställningar > Bildskärmar? Kan det vara så enkelt att datorn bara inte upptäckt den anslutna skärmen än? (se t.ex. denna video).

   // Christoffer, enkelteknik.se

   • Hej!
    Tack för blixtsnabbt svar, har testat det men funkar inte, alla portar på höger sida är ur funktion, sd card, hdmi samt usb fungerar inte.
    Får försöka installera om allt och då är det väl bättre om man kör internet varianten?.
    Får jag inte igång dem skall jag returnera den till säljaren.

    Tack på förhand!

    René

    • Hej igen, det låter skumt. Aldrig varit med om något liknande. Men ja, testa en ominstallation och kör Internet-varianten och uppdatera därefter allt (inkl. operativsystemet) till den senaste versionen och se om det löser sig. Du ska inte behöva installera några drivrutiner eller annat separat.

     // Christoffer, enkelteknik.se

 6. Nu har jag kört återställning men min macbook Pro hittar inte den högra usb, sd läsaren eller hdmi ingången, någon som har tips på andra åtgärder?.

  /René

  • Trist att det inte löste problemet. Du skulle kunna testa att nollställa SMC (systemhanteraren) på datorn (guide hos Apple). Det verkar som att fel liknande de du har kan uppstå om något strular med dessa funktioner.

   // Christoffer, enkelteknik.se

 7. Vi har nog strulat till det här, nu har vi fått in os på båda diskarna, hur gör man för att ta bort os från den ena disken så att den blir som ursprungligt? den har 2×125 gb.

  • Hej igen, aj då. Ni bör kunna ta bort den ena installationen genom att följa guiden tills Steg 4. I Skivverktyg bör du se de båda delarna av hårddisken under ”Intern”. Förmodligen går det att välja den ena och därefter trycka på Radera (högst upp).

   Får ni det inte att fungera kan ni även välja att radera alla delar under ”Intern” helt och därefter ominstallera datorn helt med hjälp av Internet-återställningen. Hoppas det löser sig!

   // Christoffer, enkelteknik.se

 8. Jag får bara upp ett enda frågetecken som blinkar på skärmen…. Vad har jag gjort för fel? Verkar ha raderar ALLT?!

  • Hej! Inte nödvändigtvis. Däremot har det blivit något fel med filerna som berättar för datorn hur den ska starta operativsystemet. Testa att följa denna guide (från Apple) för att se om du får ordning på det!

   // Christoffer, enkelteknik.se

 9. hejsan jag vet inte vad jag har hittat på, men skulle radera/ominstallera en sak och så råkade jag ta bort hela Macintosh disken/systemet. Nu när jag sätter igång min mac mini så blinkar det ett frågetecken och inget händer
  Trycker in cmd+r och får fram menyn med recovery osv.. när jag klickar där.. så kan jag inte installera det OS x programmet jag har där. Vilket alternativ jag än väljer så fungerar inte det. Vad ska jag göra?

  • Hej! Rent krasst ska det inte spela någon roll om du så tar ut hela hårddisken och sedan sätter i en ny, du ska ändå kunna installera MacOS på datorn via Internet-återställningen. Om du inte redan testat med Alternativ 1 (Alt + CMD (⌘) + R) rekommenderar jag att du gör det!

   Fungerar det inte första gången, testa gärna en gång till. Senast jag återställde en Mac-dator lyckades jag inte få till knappkombinationen förrän tredje gången!

   // Christoffer, enkelteknik.se

 10. Hej! Jag vet inte om denna sida fortfarande är aktuell, men jag gör en chansning…
  Jag försöker fabriksåterställa min MacBook Pro (7-8 år gammal) pga att den går otroligt långsamt.
  Jag har precis installerat nyaste Mojave på den.
  När jag trycker ner alt+command+R, väljer nätverk och vill ”installera om MacOS” så hamnar jag på en grå sidamed ett utropstecken och texten :
  ”Apple.com/support
  -1007F”
  När jag går in på Apple.com och skriver in felkoden så finns ingen info.
  Förslag?

  • Hej! Du har helt rätt i att texten har lite tid på nacken. En uppdatering är på gång, men processen är ungefär densamma fortfarande. Angående 1007F-felkoden har denna, vad jag kan läsa mig till, att göra med att något är galet med den så kallade återställningspartitionen i datorn. Varpå ominstallationen inte kan starta ordentligt. Jag skulle testa följande steg för att försöka lösa problemet:

   1. Nollställa NVRAM/PRAM: Börja med att stänga av datorn. Starta den därefter igen och håll knapparna Alternativ, Kommando, P och R-intryckta i cirka 20 sekunder. Detta gör att datorn rensar ut eventuell data i det så kallade NVRAM/PRAM-minnet som används för att spara temporära programfiler och andra inställningar, som ibland kan ställa till det och skapa problem i situationer som denna. Mer läsning finns här.

   2. Dubbelkolla Skivverktyg: Om du går in under Skivverktyg (istället för att klicka på Installera om macOS), vilka alternativ har du att välja på här? Och har du testat att radera hårddisken såsom beskrivs i texten (tänk på att detta raderar ALLT på datorn).

   Återkom så får vi försöka felsöka vidare sedan om det inte löser sig!

   // Christoffer, enkelteknik.se

 11. Följde dina steg för att formatera och radera. Men när jag ska installera macOS så kan jag inte välja min hårddisk. Det står ”Volymen är inte formaterad som Mac OS Extrnded (journalförd).

  Nu kommer jag ingenstans?

 12. Hej igen! Shit…försökte vara lite smart. Raderade APFS Hårdisken och tänkte jag kunde göra om proceduren och välja Mac OS extended…:( Nu har jag ingen hårddisk alls längre. Är det helt kört nu??

  • Hej Micke! Det låter jättekonstigt att hårddisken inte dyker upp alls. Om du inte redan gjort det, testa att stänga ned datorn helt. Starta sedan upp den och håll inne Alt + CMD (⌘) + R under uppstarten. Det ska inte spela någon roll om du raderar allt på hårddisken (på samma sätt som du kan plocka ut hårddisken helt och ersätta den med en annan).

   Syns alltså ingen hårddisk alls i Skivverktyg?

   // Christoffer, enkelteknik.se

 13. Hej igen :)
  När jag trycker ner alt + cmd + r + p så låter datorn som att den startar, men slår av sig. Detta upprepas hela tiden medan jag håller inne knapparna och skärmen ändras från helt vit till helt svart under tiden. När jag släpper någon knapp så börjar stapeln fyllas och datorn startar som vanligt…..
  (Suck)

 14. Jag har sparat bilder på min time capsule, vågar jag då radera hela hårddisken? Finns bilderna kvar efter det?

  • Hej igen! Det är precis så datorn ska göra när du håller ned alt + cmd + r + p. Vad som sker är att datorn tar bort alla tillfälligt lagrade minnesfiler, varpå den startar om.

   Efter detta är det återigen Alt + CMD (⌘) + R du ska använda för att komma in i återställningen.

   Jag skulle säga att det är säkert att radera hårddisken om du har sparat bilderna i en Time Capsule och du är säker på att de verkligen har flyttats över korrekt. Har du dock möjlighet är det verkligen inte dumt att även kopiera dem till exempelvis en extern hårddisk för att vara helt säker på att inget försvinner, innan du sätter igång!

   // Christoffer, enkelteknik.se

Lämna ett svar

Please enter your comment!
Please enter your name here