Installera om Windows 7 eller 8 – Så gör du!

Steg 4. Förbered ominstallation av Windows 8/8.1

För att installera om Windows 8/8.1 med hjälp av ett USB-minne börjar du med att surfa till windows.microsoft.com/sv-se/windows-8/upgrade-product-key-only och klicka på antingen Installera Windows 8 eller Installera Windows 8.1 beroende på vilken version av Windows du har.

Är du osäker vilken version av operativsystemet du har ser du det (i Windows 8.1) genom att peka i det nedre högra hörnet av skärmen. I menyn som dyker upp klickar du på Inställningar och väljer därefter Ändra datorinställningar. Klicka därefter på Dator och enheter följt av Datorinfo. Under Windows-utgåva ser du sedan vilken version av Windows som körs på din dator.

Fungerar inte detta kör du förmodligen Windows 8. Dubbelkolla genom att skriva DatorStartskärmen. Högerklicka därefter på Dator och klicka på Egenskaper. Under Windows-utgåva ser du vilken version av Windows du har.

Windows 8 - Version
Till vänster Windows 8. Till höger Windows 8.1.

Eftersom Windows 8.1 är en gratis uppdatering av Windows 8 är det troligast att det är denna version du har på din dator. Levererades datorn med Windows 8.1 från början är också ominstallationen allra smidigast. Levererades datorn däremot med Windows 8 och du i efterhand uppgraderat till 8.1 måste du egentligen först installera Windows 8 och sedan igen uppgradera till 8.1. Detta eftersom Windows 8.1 inte godkänner en produktnyckel från Windows 8. Dumt nog.

Tack och lov finns det ett sätt runt detta. Därför är nästa steg uppdelat i två olika delsteg beroende på om du från början hade Windows 8 eller 8.1 på din dator. Fortsätt alltså läsa under den version av operativsystemet du hade på din dator frön början.

Jag hade från början Windows 8

Om du från början hade Windows 8 men har uppgraderat till 8.1 gör du följande för att direkt installera 8.1 och slippa installera 8 för att sedan uppgradera till 8.1. Detta tillvägagångssätt kan även användas om du ännu inte uppgraderat till 8.1 men har för avsikt att göra det i och med ominstallationen.

1. Klicka på Installera Windows 8, ladda ner och starta filen.

2. Skriv in din produktnyckel och starta nedladdningen av Windows 8.

3. När nedladdningen har börjat trycker du på Paus-knappen längst ned till höger.

4. Stäng sedan fönstret med krysset uppe till höger. (Det låter jättekonstigt, vi vet, men det kommer fungera).

5. Gå tillbaka till windows.microsoft.com/sv-se/windows-8/upgrade-product-key-only men klicka nu istället på Installera Windows 8.1. Ladda ner filen och starta den.

6. Programmet kommer nu säga att din nedladdning inte slutfördes.

Win 8 - Error

7. Klicka därför på Slutför (eller Finish som på bilden här ovan).

8. Fortsätt därefter läsa under Jag hade från början Windows 8.1 (men hoppa över punkt 1 och 2).

Jag hade från början Windows 8.1

1. Börja med att klicka på Installera Windows 8.1. Ladda ner filen och starta den.

2. Fyll i din produktnyckel för Windows och klicka på Nästa.

Win 8 - USB 1

3. Programmet hämtar nu Windows 8.1. Vänta tills hämtningen är färdig.

Win 8 - USB 2

4. När hämtningen är klar får du tre alternativ. Välj alternativ 2; Install by creating media. Det ska även nämnas att du faktiskt kan installera om operativsystemet direkt här genom att välja Install now och följa instruktionerna. Detta alternativ behåller dock vissa filer på hårddisken. Om du därför gör en ominstallation för att bli av med virus eller stökiga filer rekommenderar vi att göra en helt ren installation (alltså välja alternativ 2).

Win 8 - USB 3

5. Anslut nu ditt USB-minne till en ledig USB-port på datorn. Välj därefter det fösta alternativet USB Flash Drive och klicka på Next.

Win 8 - USB 4

6. Välj ditt USB-minne i listan och följ anvisningarna för att skapa installations-USB-minnet. Notera att allt som finns på USB-minnet kommer att raderas.

7. Gå därefter vidare till Steg 5. Installera Windows.

Navigering

Steg 1. Säkerhetskopiera allt du vill spara
Steg 2. Välj hur du vill installera Windows
Steg 3. Förbered ominstallation av Windows 7
Steg 4. Förbered ominstallation av Windows 8/8.1
Steg 5. Installera Windows

Utvalda produkt- och återförsäljarlänkar i våra artiklar är affiliate-länkar. När ett köp, inom en viss tid, görs via en eller flera av dessa länkar erhåller vi ibland en mindre provisionsdel på köpesumman. Läs mer.

Summering

Ställ en fråga

Har du en teknisk fundering du går och grubblar på? Det låter ju onödigt.

Kommentera

2 kommentarer

Lämna ett svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Det senaste

Varför står det att mottagaren ”har tystat notiser” (iPhone)?

Som från ingenstans har texten att mottagaren tystat notiser börjat dyka upp längst ned i iMessage-konversationer på iPhone. Men varför? Och hur blir man av med den?

Sonos soundbars fixar äntligen DTS-ljud

En funktion som varit efterfrågad av Sonos-användare i årtionden har äntligen lanserats. Stöd för DTS-ljud. Bättre sent än aldrig antar jag.

Så mäter du avstånd med Google Maps

Visste du att det går att mäta avståndet mellan två valfria punkter i Google Maps? Så använder du din PC, Mac, iPhone eller Android för att se hur lång en viss sträcka är.

Skicka bilder och film från iPhone till Chromecast

Företeelsen att visa något från telefonen på TV:n har blivit rejält förenklad under de senaste 10 åren. Om man bortser från att skicka bilder och filmer från iPhone till Chromecast.

Flytta tillbaka sökfältet högst upp i Safari på iOS 15 (iPhone)

Nya uppdateringar kan ju vara både bra och dåliga. Oftast vänjer man sig efter ett tag, men ibland känns det bara konstigt. Som när adressfältet flyttades längst ned i Safari efter uppgraderingen till iOS 15.

Det senaste

Tester

Fråga »

Mer läsning

Sväng förbi på Instagram

Send this to a friend