Installera Windows 11 från ett USB-minne

Gillar du artikeln? Stöd sajten med en Swish om du vill.

Det senaste

Test: MSI Creator Z16 HX Studio – En bärbar dator med extra allt

Creator är en av MSI:s mest påkostade serier bärbara datorer avsedda i första hand för kreatörer av allehanda slag. Så vad kan man då göra med en laptop i toppsegmentet av serien, för närmare 40 000 kr?

Installera om och återställ Windows 11

Börjar datorn känns trött och seg? Eller vill du bara återställa Windows 11 av vilken anledning som helst? Här går jag igenom hur du gör exakt det. Direkt inifrån själva operativsystemet.

Installera Windows 11 utan en nätverksuppkoppling

En av de sämre sakerna med Windows 11 är att det krävs en nätversuppkoppling för att ens kunna installera det. Fast som med det mesta går detta krav att komma runt, om man vet hur man gör.

Är du i färd med att installera en helt ren och fräsch kopia av Windows 11? Här går jag igenom förberedelserna och installationsprocessen, steg för steg.

Att installera en helt ren version av Windows 11 är faktiskt inte särskilt krångligt. Det är även ett bra sätt att bli kvitt virus och andra otrevligheter som gärna gömmer sig kvar vid en vanlig återställning direkt inifrån operativsystemet.

Med en ren installation avser jag här att alla tidigare installationer av Windows (oavsett version) raderas från datorn. Varpå en helt ny kopia installeras. En kopia som i sin tur inte innehåller några extraprogram eller annat krimskrams – mer än de Microsoft själva valt att inkludera. Denna guide går även utmärkt att använda om du precis byggt en dator eller bytt till en ny hårddisk i din dator vilken du önskar installera Windows 11 på.

Först! Kan jag installera Windows 11?

Windows 11 är lite mer krävande jämfört med Microsofts tidigare operativsystem. Inte nödvändigtvis för att det kräver en snabbare dator eller liknande. Däremot kräver det att hårdvaran (moderkort, processor etc.) har stöd för moderna säkerhetsfunktioner. Extra specifikt något som kallas för TPM 2.0. Vilket kortfattat är ett litet chip som ökar säkerheten för de uppgifter som lagras på datorn. Finns inte detta chip kan datorn i fråga inte använda Windows 11 (det går, men det är både knepigt och saknar helt support från Microsoft).

Om du idag har en tidigare version av Windows installerad på datorn du vill installera Windows 11 på kan du använda Microsofts eget program Datorhälsokontroll för att se om datorn klarar systemkraven för Windows 11. Om du inte har något operativsystem installerat på datorn är det enklaste annars att göra en Google-sökning på datorns processor- och/eller moderkortsnamn följt av TPM för att få fram informationen.

Steg 1. Spara alla filer du vill behålla från datorn

Lite längre fram i denna guide kommer vi radera allt som finns på den hårddisk där Windows 11 ska installeras. Om du därför har filer och dokument du önskar behålla på datorn i fråga är det nu dags att kopiera dessa till ett säkert ställe. T.ex. en extern hårddisk eller någon form av molnlagring (Dropbox, OneDrive etc.). Om du använder en extern hårddisk att spara filer på rekommenderar jag starkt att sedan koppla bort denna från datorn innan du börjar med installationen. Så att inte fel hårddisk raderas av misstag.

Vänligen observera vikten av ovanstående steg ytterligare en gång. Allt som finns på datorns hårddisk eller hårddiskar kommer att raderas under installationen. Var som sagt även supernoga med att inte låta några hårddiskar eller USB-minnen med data du önskar behålla sitta inkopplade till datorn i fråga under installationen från och med denna punkt, då de kan raderas av misstag.

Steg 2. Skapa ett startbart USB-minne

För att kunna genomföra installationen behöver vi först och främst två saker. Dels en Internet-ansluten dator med någon version av Windows installerad. Dels ett USB-minne med minst 8 GB lagringsutrymme. Samtliga filer på USB-minnet kommer att raderas under installationsprocessen, så om om du har något du vill spara på det behöver detta göras nu.

När det kommer till kopian av Windows 11 kan man antingen köpa denna i butik, varpå man i regel får den direkt på ett USB-minne. Alternativt kan man köpa Windows 11 via Microsofts webbplats (länk) och välja att antingen få operativsystemet skickat på ett USB-minne eller ladda ned det och själv skapa ett startbart USB-minne (vilket är vad vi ska göra här).

Köp Windows 11 för installation
Det går utmärkt att köpa Windows 11 direkt från Microsofts webbplats. Men det finns i regel billigare återförsäljare.

Har du, av vilken anledning som helst, också redan en giltig produktnyckel för Windows 11 går det alldeles utmärkt att fortsätta följa denna guide och sedan aktivera Windows under eller efter installationen. Faktum är att det både går och är helt lagligt att installera Windows 11 utan att aktivera det. Däremot förblir då en del funktioner (främst kosmetiska) låsta. Så, om du bara vill installera Windows 11 och aktivera det framöver är det också bara fortsätta läsa.

Om datorn du vill installera om Windows 11 på redan idag har operativsystemet installerat (och du planerar att ta bort det och installera det igen) finns i regel produktnyckeln (som behövs för att aktivera operativsystemet) sparad på datorns moderkort. I detta fall kommer aktiveringen ske automatiskt under installationen.

 1. För att skapa ett startbart USB-minne (om du inte redan har ett som du köpt, då kan du gå vidare till Steg 2 med en gång) öppnar du valfri webbläsare och navigerar till microsoft.com/sv-se/software-download/windows11. Scrolla en liten bit ned och välj Ladda ned nu under alternativet Skapa installationsmedia för Windows 11.

Skapa installationsmedia för Windows 11

 1. Starta den nedladdade filen (mediacreationtool.exe) och välj Acceptera. Du får därefter välja språk och utgåva av Windows. Oftast är de ifyllda alternativen korrekta, men skulle du vilja ändra t.ex. språk klickar du ur rutan vid Använd de rekommenderade alternativen för datorn och justerar dem till vad du önskar. Klicka sedan på Nästa.

Installera Windows 11 - Välj språk och utgåva

 1. Du får nu välja vart du vill placera kopian av Windows 11 (som snart kommer laddas ned till din dator). Då vi vill skapa ett startbart USB-minne väljer du här alternativet USB-flashminne och klickar på Nästa.

USB Flashminne - Installera Windows 11

 1. Du presenteras nu med en lista över alla externa enheter (hårddiskar, USB-minnen) som är inkopplade till datorn. Här är det otroligt viktigt att välja rätt extern enhet, då all data på enheten kommer raderas i nästa steg. Är du osäker på vilken enhet som är vilken rekommenderar jag att koppla bort samtliga externa hårddiskar och USB-minnen från datorn och endast låta det USB-minne du vill använda för installationen sitta kvar i datorn. Du kan även ta en titt under Dator (eller Den här datorn) för att se så du verkligen väljer rätt lagringsmedia i listan av externa enheter.
Windows 11 - Välj ett USB-minne
Det är extremt viktigt att du väljer rätt enhet här då all data på enheten raderas efter detta steg.
 1. När du är säker på att du valt rätt enhet listan klickar du återigen på Nästa för att låta installationsprogrammet först ladda ned en kopia av Windows 11 och därefter placera den på USB-minnet. Detta förlopp kan ta allt mellan 10 minuter upp till någon timma beroende på hur snabb Internet-uppkoppling du använder.

Skapar Windows 11 Media - Installera Windows

 1. När installationsprogrammet jobbat färdigt berättar det att USB-flashminnet nu är redo. Avsluta här förberedelserna genom att klicka på Slutför. Är det datorn i fråga som ska få Windows 11 installerat låter du USB-minnet sitta kvar i datorn. Är det en annan dator Windows 11 ska installeras på kopplar du istället bort USB-minnet från den aktuella datorn.

Steg 3. Starta installationen

Då var det dags för själva installationen. Börja här med att plugga in USB-minnet i en ledig USB-port hos den dator du önskar installera Windows 11 på. Nästa steg är att få datorn i fråga att starta från USB-minnet istället från datorns vanliga hårddisk.

Många nya datorer gör detta automatiskt så snart ett startbart USB-minne känns igen vid uppstarten av datorn. Ibland behöver man dock instruera datorn vilken enhet den ska starta från. Något som görs på lika olika sätt på olika datorer. För Asus-datorn jag använder i denna guide behöver Esc-knappen hållas intryckt samtidigt som datorn startas. Vilket i sin tur frambringar en liten meny över alla anslutna enheter som finns tillgängliga att starta ifrån.

Windows 11 - Please select Boot Device
Så här ser uppstartsmenyn ut på den Asus-laptop jag använder i denna guide. Utseendet kan dock skilja sig mellan olika datormodeller.

Det allra bästa och smidigaste här är faktiskt att göra en Google-sökning på din dators modellnamn följt av boot menu (uppstartsmeny) och följa de instruktioner som gäller för just din dator.

Jag får inte fram någon uppstartsmeny

 1. Om du inte lyckas få fatt i vilken tangent som ska tryckas ned under uppstarten går det även att prova sig fram genom att stänga av datorn och under uppstarten trycka upprepade gånger på antingen Esc-, Delete-, F1-, F2- eller F8-tangenten på datorns tangentbord. Dessa är de vanligaste knapparna som används för att komma åt datorns så kallade BIOS/UEIF. Vilket kortfattat är ett litet operativsystem som finns inbyggt på datorns moderkort och alltid startar innan Windows.
 2. Väl inne BIOS/UEIF behöver du sedan leta efter en inställning som heter (ungefär) Boot eller Boot Settings. Oftast finns detta alternativ under Settings (Inställningar).
 3. Du kan här sedan justera vilken av alla inkopplade enheter som ska starta först genom att följa instruktionerna i just din dators BIOS/UEIF.
 4. Glöm avslutningsvis inte att spara ändringarna du gjort i samband med att du avslutar BIOS/UEIF.

Steg 4. Installera Windows 11

 1. Starta nu din dator med USB-minnet med Windows 11 på insatt i datorn. I regel startar installationen automatiskt. Men det kan hända att du får upp ett, lite missvisande, meddelande där det står Press any key to boot from CD or DVD. Är så fallet är det bara att trycka ned valfri tangent på tangentbordet för att starta från USB-minnet i fråga (trots att det står CD or DVD i meddelandet).
 2. När installationen väl är igång är det första du behöver göra att se till att ditt valda språk är korrekt samt att tid- och tangentbordsinställningarna stämmer överens med vad du använder. Klicka sedan på Nästa följt av Installera nu.

Installationsprogram för Windows 11

 1. I nästa steg behöver du godkänna den långa, finstilta texten för installationen innan du kan fortsätta. Du får därefter välja vilken typ av installation du vill utföra. Eftersom intentionen är att installera en helt ren kopia av Windows 11 väljer du det andra alternativet Anpassad: Installera bara Windows (avancerat).
Anpassad - Installera bara Windows - Avancerat - Windows 11
Det är inte så avancerat som det låter.
 1. Datorn visar nu en lista över samtliga hårddiskar (Enhet) som finns tillgängliga på din dator och eventuellt delarna (Partition) dessa hårddiskar är uppdelade i. Om din dator är helt ny finns det i regel bara en hårddisk här. Välj då denna och klicka på Nästa.
 2. Skulle fönstret däremot visa flera delar (Partitioner) av en eller flera hårddiskar är det här viktigt att välja rätt hårddisk och partition att installera Windows 11 på. För att få en så ren installation som möjligt är däremot det bästa alternativet att helt radera samtliga partitioner och låta installationen själv skapa nya om så behövs. Något som görs automatiskt.
Installera Windows 11 - Partitioner - Hårddiskar
Här kan vi se att datorn innehåller en hårddisk (Enhet 0) som är uppdelad i fyra olika Partitioner (1-4). För att skapa en så ren installation som möjligt är min rekommendation att radera samtliga av dessa och låta Windows 11 själv skapa nya partitioner för systemet.
 1. För att göra detta markerar du en partition åt gången och väljer Ta bort för att radera all data för respektive partition. Observera att detta kommer radera ALLT som finns sparat på datorns hårddisk. Ibland kan även det startbara USB-minnet som innehåller själva installationsfilerna dyka upp i denna lista. Detta heter oftast något i stil med USB_UEIF eller liknande. Om så är fallet låter du bara detta vara kvar precis som det är.
 2. När alla partitioner är raderade bör du nu endast ha en hårddisk (Enhet 0) kvar med en större mängd så kallat oallokerat utrymme. Vilket i princip betyder att hårddisken är tom och inte innehåller några partitioner över huvud taget. Markera här hårddisken i fråga och starta installationen genom att återigen klicka på Nästa.

Installera Windows 11 - Hårddisk

 1. Själva installationen kan ta lite olika lång tid beroende på hur snabb din dators hårddisk är. Men i regel tar processen cirka 10-20 minuter.

Steg 5. Slutför installationen

 1. När installationen är färdig startar datorn om och presenterar oss, återigen, med lite inställningar för region och tangentbordslayout. Vilka bara är att se till att de är korrekta och sedan klicka sig igenom.
 2. Skulle det vara så att installationen av Windows startar om hela tiden kan du behöva ta ut USB-minnet ur datorn. Alternativt ändra tillbaka startalternativen i BIOS/UEIF till som de var från början. Låt nu även bli att trycka ned någon tangent om meddelandet ”Press any key to boot from CD or DVD..” dyker upp på skärmen.
 3. De flesta kommande inställningsförslag är relativt självförklarande. Något som däremot är lite förvirrande (och dumt) är att man på nedanstående skärm faktiskt måste ansluta datorn i fråga till ett nätverk (trådlöst eller via nätverkskabel) för att komma vidare i installationen. Skärmen därpå är inte bättre den heller, där Microsoft tvingar användaren att logga in med ett Microsoft-konto för att kunna komma vidare.

Windows 11 - Låt oss ansluta dig till Internet

 1. Det är givetvis inget fel med att göra exakt detta och i grund och botten är det smidigt att ha alla sina inställningar kopplade till sitt Microsoft-konto. Så min rekommendation är trots allt att följa inställningarna till punkt och pricka här. Skulle du däremot inte vilja ange några kontodetaljer just nu och helt skippa nätverkskravet går detta att göra på följande sätt.
 2. Efter att ha skapat och loggat in med ett Microsoft-konto blir du därefter (tyvärr) påtvingad en hel massa olika tjänster Microsoft gärna vill att du ska registrera dig för innan du släpps in i Windows.
Windows 11 - Anpassa din upplevelse
Nej, Hoppa Över, Avböj (om jag får bestämma).
 1. Här rekommenderar jag verkligen att klicka Nej, Hoppa över och Avböj på allt om du verkligen inte vet med dig att du måste aktivera någon av tjänsterna direkt. För allt går att aktivera senare ändå om du så vill. Framförallt nedanstående ruta där installationen uppmanar användaren att börja använda OneDrive (Microsofts molnlagringstjänst) är riktigt otrevligt utformad. Klicka här inte på Nästa. Utan välj istället Spara endast filer på den här datorn till att börja med.
Windows 11 - Säkerhetskopiera med OneDrive
Inte ett snyggt sätt att merförsälja.
 1. Efter att du tagit dig genom den sista reklamskärmen startar datorn sedan om igen, varpå du äntligen släpps in i Windows 11.
Windows 11 - Installerat och klart
Äntligen!

Steg 6. Uppdatera drivrutiner och ange produktnyckel

När allt väl är installerat och klart är en god sak att göra att klicka fram startmenyn och välja Inställningar följt av Windows Update (längst ned). Klicka här på Sök efter uppdateringar för att låta Windows hämta alla nödvändiga drivrutiner och annat som behövs för att datorn ska fungera så bra som möjligt.

Windows 11 - Sök efter uppdateringarNär det kommer till aktivering av Windows finns denna inställning under Inställningar följt av System och Produktnyckel och aktivering (längst ned). Om du inte fick möjligheten att skriva in produktnyckeln under installationen är det här du gör det.

Om du installerar Windows 11 på samma dator där det befann sig tidigare har operativsystemet troligen redan aktiverats automatiskt igen då produktnyckeln, som jag nämnde i början av guiden, i regel lagras direkt på datorns moderkort från fabrik. Något som är extra vanligt när det kommer till bärbara datorer.

Windows 11 - Aktiverat

Härligt! Du har nu installerat Windows 11 från grunden. Snyggt jobbat!

Har du fastnat någonstans i installationen eller är det något annat som inte fungerar? Dela gärna med dig av eventuella funderingar i kommentarerna nedanför så ska jag göra mitt bästa för att hjälpa till!

Utvalda produkt- och återförsäljarlänkar i vissa av artiklarna på enkelteknik.se är affiliate-länkar. När ett köp, inom en viss tid, görs via en eller flera av dessa länkar erhåller sajten en mindre provisionsdel på köpesumman. Läs mer.

Lämna ett svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Du kanske även gillar

Det senaste

Test: MSI Creator Z16 HX Studio – En bärbar dator med extra allt

Creator är en av MSI:s mest påkostade serier bärbara datorer avsedda i första hand för kreatörer av allehanda slag. Så vad kan man då göra med en laptop i toppsegmentet av serien, för närmare 40 000 kr?

Installera om och återställ Windows 11

Börjar datorn känns trött och seg? Eller vill du bara återställa Windows 11 av vilken anledning som helst? Här går jag igenom hur du gör exakt det. Direkt inifrån själva operativsystemet.

Installera Windows 11 utan en nätverksuppkoppling

En av de sämre sakerna med Windows 11 är att det krävs en nätversuppkoppling för att ens kunna installera det. Fast som med det mesta går detta krav att komma runt, om man vet hur man gör.

Sonos Roam startar inte alls – Så fixar du det!

Sonos Roam är en hyfsat trevlig, liten högtalare. När den fungerar som den ska. Om den däremot inte gör det och inte vill starta överhuvud taget kan du testa följande för att förhoppningsvis kunna använda den igen.

Test: JBL Live 770NC – Vettiga over-ear-hörlurar för vardagen

Räcker det med ungefär 2000 kr för att få sig ett par vettiga over-ear-hörlurar med okej brusreducering och bra batteritid? Jo, men typ. Men det varierar definitivt med vilka krav du har på ljudet.

Fixa en Joy-Con-knapp som inte fungerar ordentligt

Behöver du trycka ned någon av knapparna på dina Joy-Con-kontroller hela vägen till botten för att knappen överhuvudtaget ska reagera? Irriterande, men förhoppningsvis lätt fixat!

PlayStation 4 visar bara en svart skärm – Så löser du det!

Startade du precis din PS4 men blev minst sagt besviken när ingen bild syntes på skärmen? Här är de vanligaste anledningarna - och lösningarna - till att en PlayStation 4-konsol inte visar någon bild.