Installera om Windows 7 eller 8 – Så gör du!

Steg 3. Förbered ominstallation av Windows 7

För att installera Windows 7 från ett USB-minne behöver du utöver din produktnyckel följande:

– Ett USB-minne eller SD-kort på minst 4GB
– En lagligt nedladdat kopia av den Windows-version du vill installera
– Programmet Windows USB/DVD Download tool

1. Börja med att ta reda på exakt vilken version av Windows du har på din dator. Detta görs enklast genom att högerklicka på Dator på skrivbordet eller i startmenyn och välja Egenskaper. Under avsnittet Windows-utgåva ser du sedan vilken Windows-version du har. Lite längre ned, under Systemtyp, ser du även om ditt operativsystem är uppbyggt på 32- eller 64-bit teknik. Notera Windows-version och Systemtyp och gå vidare till nästa punkt.

Windows 7 - Version

2. Microsoft tillhandahåller själva nedladdningsbara versioner av alla deras operativsystem, så även för Windows 7. För att hämta hem den korrekta versionen för just ditt operativsystem går du till  microsoft.com/en-us/software-recovery. Under det andra stycket skriver du in din produknyckel. Välj därefter önskat språk under stycke tre och klicka sedan på Next – Verify Product Key för att gå vidare.

Hämta Windows 7 ISO

Följ därefter stegen på skärmen för att hämta rätt ISO-fil för ditt operativsystem. En ISO-fil är en skivavbildningsfil och kan enklast beskrivas som en kopia av en DVD-skiva sammanställd som en enda stor fil. Spara filen på valfri plats på din hårddisk.

3. För att kunna kopiera ISO-filen till ett USB-minne behövs även programmet Windows USB/DVD Download tool. Surfa till wudt.codeplex.com och hämta programmet genom att klicka på Download. Följ anvisningarna nedan för att installera programmet.

Windows 7 USB Install Tool

4. Starta sedan programmet och klicka på Browse. Leta upp ISO-filen innehållandes det operativsystem du vill installera och klicka på Öppna. Klicka därefter på Next.

Windows ISO 1

5. Klicka på USB device (eftersom vi vill placera operativsystemet på ett USB-minne eller ett SD-kort).

Windows ISO 2

6. Sätt i ditt USB-minne eller SD-kort i datorn och klicka på de vita pilarna. Minnet bör nu synas i listan. Var noga med att det faktiskt är USB-/SD-minnet som är markerat då allt annat som finns på det kommer att raderas (så att du av misstag inte raderar fel USB-minne om du har flera kopplade till datorn). Klicka därefter på Begin copying för att börja skapa installations-USB-minnet eller SD-kortet.

Windows ISO 3

7. Efter ett litet tag är skapandet av det startbara USB-minnet/SD-kortet slutfört. Stäng programmet och stäng av datorn. Gå därefter vidare till Steg 5. Installera Windows.

Windows ISO 4

Skulle det vara så att du får ett felmeddelande kan det innebära att Windows USB/DVD Download tool inte är kompatibelt med ditt USB-minne eller SD-kort. I detta fall rekommenderar vi att du istället testar programmet Universal USB Installer. Programmet gör exakt samma sak som Windows USB/DVD Download tool men är inte lika känsligt med vilka USB-minnen som används.

Programmet hämtas från pendrivelinux.com/universal-usb-installer-easy-as-1-2-3. Ladda ner programmet genom att klicka på Download UUI, starta filen och klicka på I Agree. Följ sedan instruktionerna nedan för att skapa ett startbart USB-minne.

USB installer
Under Step 1 väljer du Windows 7 Installer. Under Step 2 klickar du Browse och letar på ISO-filen innehållandes Windows. Under Steg 3 väljer du ditt USB-minne i listan. Var noga med att du väljer rätt enhet då all data som finns på minnet kommer raderas under installationsprocessen. Klicka därefter på Create och svara Ja på frågan som dyker upp. Vänta sedan tills processen är klar (tar cirka 10 minuter). Stäng därefter programmet, stäng av datorn och gå vidare till Steg 5. Installera Windows.

Navigering

Steg 1. Säkerhetskopiera allt du vill spara
Steg 2. Välj hur du vill installera Windows
Steg 3. Förbered ominstallation av Windows 7
Steg 4. Förbered ominstallation av Windows 8/8.1
Steg 5. Installera Windows

Utvalda produkt- och återförsäljarlänkar i våra artiklar är affiliate-länkar. När ett köp, inom en viss tid, görs via en eller flera av dessa länkar erhåller vi ibland en mindre provisionsdel på köpesumman. Läs mer.

Summering

Ställ en fråga

Har du en teknisk fundering du går och grubblar på? Det låter ju onödigt.

Kommentera

2 kommentarer

Lämna ett svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Det senaste

Varför står det att mottagaren ”har tystat notiser” (iPhone)?

Som från ingenstans har texten att mottagaren tystat notiser börjat dyka upp längst ned i iMessage-konversationer på iPhone. Men varför? Och hur blir man av med den?

Sonos soundbars fixar äntligen DTS-ljud

En funktion som varit efterfrågad av Sonos-användare i årtionden har äntligen lanserats. Stöd för DTS-ljud. Bättre sent än aldrig antar jag.

Så mäter du avstånd med Google Maps

Visste du att det går att mäta avståndet mellan två valfria punkter i Google Maps? Så använder du din PC, Mac, iPhone eller Android för att se hur lång en viss sträcka är.

Skicka bilder och film från iPhone till Chromecast

Företeelsen att visa något från telefonen på TV:n har blivit rejält förenklad under de senaste 10 åren. Om man bortser från att skicka bilder och filmer från iPhone till Chromecast.

Flytta tillbaka sökfältet högst upp i Safari på iOS 15 (iPhone)

Nya uppdateringar kan ju vara både bra och dåliga. Oftast vänjer man sig efter ett tag, men ibland känns det bara konstigt. Som när adressfältet flyttades längst ned i Safari efter uppgraderingen till iOS 15.

Det senaste

Tester

Fråga »

Mer läsning

Sväng förbi på Instagram

Send this to a friend