Trött på att din Apple-laptop är långsam? Så enkelt byter du ut den gamla mekaniska hårddisken mot en snabb SSD-disk. Skillnaden blir enorm!
Om din MacBook börjar kännas slö, långsam och inte riktigt hänger med kan du oftast ge den ett helt nytt liv genom att byta ut den gamla mekaniska hårddisken mot en så kallad SSD-hårddisk. SSD står för Solid State Drive, alltså en hårddisk utan några rörliga delar. Detta har en mängd fördelar jämfört med den gamla hårddiskstandarden där diskarna är mekaniska med flertalet rörliga delar.
Till skillnad från en mekanisk hårddisk (som måste leta upp data på snurrande skivor) behöver en SSD endast berätta för datorn vart en fil finns – varpå filen direkt levereras till datorn. Detta sparar en förskräcklig mängd tid. Något som gör att det går fortare att göra det mesta som involverar just hårddisken. Starta datorn, öppna program, spara och öppna filer, ladda in data i spel och mycket mer.
I och med att SSD-diskar inte har några motorer eller annat som genererar värme håller de sig också extremt svala. Något som är väldigt positivt då datorns fläktar får färre varma komponenter att kyla.
1. Vilken SSD-hårddisk ska man använda?
När det gäller storleken på en hårddisk är det en väldigt personlig sak hur pass mycket utrymme man kan tänkas behöva. Själva operativsystemet (OS X) tar ungefär 10GB (Gigabyte) i anspråk. SSD-hårddiskar finns i storlekar från cirka 40GB upp till 2000GB (2TB). Vet du med dig att du sparar mycket filmer, bilder och andra filer på datorn kan det vara värt att investera i en större hårddisk. Använder du istället tjänster som Dropbox eller iCloud för att spara dina filer klarar du dig oftast bra med en relativt liten hårddisk.
Det finns även många olika märken på SSD-hårddiskar där Intel och Samsung är några av de som ofta placerar sig högt upp i tester och liknande. Men de flesta SSD-hårddiskarna på marknaden idag är relativt bra och definitivt mycket snabbare än deras mekaniska motsvarigheter.
2. Detta behöver du för att byta hårddisk
När det gäller verktyg klarar du av de allra flesta MacBook-datorer med en liten stjärnmejsel samt en torxmejsel. Torxmejslar köps oftast i set med flera olika storlekar. Den vanligaste storleken för Mac-datorer är T6. För att se exakt vilka verktyg som behövs till din MacBook-modell rekommenderar vi att göra en sökning på datorn på den utmärkta sajten ifixit.com. Är du osäker på vilken modell av MacBook du har (samt vilken typ av hårddisk som sitter i) kan du ta reda på det med hjälp av vår guide för just detta. Du hittar den här.
För att spara alla filer från din gamla hårddisk kan det även vara värdefullt att investera cirka 200 kr i ett så kallat hårddiskchassi för SATA-hårddiskar. Det är i princip en tom låda med en USB-kontakt. I lådan kan du sedan placera valfri SATA-hårddisk och koppla in den till datorn via USB. SATA är den kontakttyp som används i de Mac-datorer som har mekaniska hårddiskar. Vill du inte köpa ett hårddiskchassi kommer du istället behöva antingen någon form av molntjänst (iCloud, Dropbox etc.) för att spara dina filer innan du byter hårddisk. Du kan givetvis också använda en helt vanlig extern hårddisk för att spara dina filer (som på bilden nedanför).
Beroende på om du väljer att klona (göra en kopia av) din nuvarande hårddisk eller installera om datorns operativsystem helt och hållet kan du även behöva tillgång till ett trådlöst nätverk (Wi-Fi) för att ladda ned installationsfilerna till operativsystemet. Var inte orolig, detta görs helt automatiskt! Vad som menas med kloning går vi igenom alldeles strax.
3. Gör en backup av allt på din Mac
När du längre fram i denna guide monterar bort den gamla hårddisken från din dator gör du visserligen i och med det en backup på alla dina filer och dokument. Vi rekommenderar dock att du ändå kopierar viktiga filer, bilder, filmer och andra dokument till antingen en extern hårddisk alternativt iCloud innan du kör igång. Man kan aldrig vara nog säker när det gäller backup av sina viktiga filer.
4. Välj typ av installation
Det finns i princip två vägar att gå när det gäller ett hårddiskbyte på Mac.
4.1 Klona datorns hårddisk
Antingen skapar du en exakt avbild (klon) av din nuvarande hårddisk på den nya (SSD) hårddisken och byter därefter ut de båda diskarna mot varandra. Detta är givetvis supersmidigt i och med att du slipper installera om alla program och kopiera tillbaka filer etc. Det kräver dock att du har möjlighet att koppla in den nya hårddisken till datorn med hjälp av t.ex. ett hårddiskchassi. Värt att tänka på är också att allt förs över till den nya hårddisken. Även skräpfiler och annat som du kanske inte har nytta av. Vill du istället installera en helt ren kopia av OS X på datorn rekommenderar vi nästa steg.
4.2 Installera OS X från grunden
Den andra vägen att gå är att först kopiera dina viktiga filer till en extern hårddisk eller någon molnlagringstjänst. Därefter byter du helt enkelt ut den gamla hårddisken mot den nya och använder din MacBooks inbyggda återställningsfunktion för att automatiskt hämta och installera en ny kopia av OS X till den nya hårddisken. Efter detta kopierar du tillbaka alla dina viktiga filer från den externa hårddisken till datorn. Självklart kan du även här använda ett hårddiskchassi och koppla in din gamla hårddisk direkt till datorn och på det viset föra över alla filer till den nya hårddisken efter att allt är installerat.
Väljer du att klona datorns hårddisk är detta hur enkelt som helst. Följ stegen här nedanför för att se hur du gör. Vill du istället installera en ren kopia av OS X börjar du med att spara alla dina viktiga filer. Gå därefter direkt till Steg 6.
5. Klona din MacBooks hårddisk (valfritt)
1. Börja med att montera din nya SSD-hårddisk i ett hårddiskchassi för SATA-hårddiskar. Koppla därefter in chassit med SSD-hårddisken till din MacBook via en ledig USB-port.
2. Klicka nu på det lilla Förstoringsglaset högst upp till höger på skärmen och sök efter programmet Skivverktyg. Tryck Enter för att öppna programmet.
3. Väl inne i Skivverktyg bör din nya hårddisk synas under Extern i menyn till vänster. Klicka på hårddisken (1) och välj därefter Radera (2) högst upp i fönstret. Var noga med att du väljer rätt enhet så du inte av misstag raderar fel hårddisk.
4. Fyll i ett namn för hårddisken (du kan ändra detta senare). Se också till att Format är ställt till OS X Extended (journalförd) och att Schema är ställt till GUID-partitonskarta. Klicka därefter på Radera för att formatera hårddisken så datorn känner igen den på rätt sätt.
5. Själva kloningen (kopieringen) av all data från den hårddisk som nu sitter i datorn till SSD-hårddisken kan göras på några olika sätt. Vi kommer här använda oss av gratisprogrammet (med det lite löjliga namnet) SuperDuper! Börja med att ladda ner programmet från dess hemsida genom att klicka på Download Now, högst upp till höger. Spara programmet på valfritt ställe och installera det med standardalternativen. Starta därefter programmet.
6. För att göra själva kopian behöver du under Copy välja din Systemhårddisk (i regel benämnd just System). Under to väljer du den hårddisk du vill göra kopian till (dvs. den hårddisk du nyss formaterade genom att välja Radera). Under using väljer du Backup – all files för att kopiera allt till den nya hårddisken. Klicka därefter på Copy Now (längst ned) för att starta kopieringen av alla filer, inklusive systemfiler för OS X direkt till din nya SSD-hårddisk.
7. Själva kopieringen tar förmodligen några timmar att slutföra. Så snart allt är klart är det bara att stänga av datorn och förbereda dig på att öppna den.
6. Öppna din MacBook
Att öppna en MacBook för att byta hårddisk är i regel ganska enkelt. Beroende på vilken modell du har ser tillvägagångssättet lite olika ut. Vi rekommenderar återigen att du går till ifixit.com och gör en sökning på just din MacBook-modell. Bilderna här nedanför är från en MacBook Pro modell mid 2010. Har du en annan årsmodell kan stegen alltså skilja sig åt något.
Innan du börjar skruva i din MacBook kan det vara bra att känna till lite kring vad man bör tänka på när det gäller statisk elektricitet och datorer. Ta därför gärna en titt på vår guide kring hur du öppnar din dator innan du börjar.
1. Börja med att vända datorn upp och ned. På undersidan finns 10 stycken vanliga stjärnskruvar. Skruva bort dessa. De tre grönmarkerade skruvarna är längre än de övriga. Var noga med att hålla koll vart respektive skruv satt.
2. Så snart alla skruvar är borta är det bara att lyfta bort hela bottenplattan för att se datorns insida där du direkt kommer åt hårddisken.
7. Byt ut hårddisken
1. Väl inne i datorn är det inte särskilt svårt att komma åt hårddisken. På vår MacBook sitter den monterad längst ned till vänster om vi tittar på datorn med skärmens gångjärn bortåt.
2. Det första vi dock ska göra är att koppla ur batteriets strömkontakt från datorns moderkort. Detta görs för att undvika strömrelaterade skador under tiden vi byter ut hårddisken. Själva batteriet behöver inte tas ut ur datorn, utan endast kontakten behöver lossas. Batterikontakten finns ovanför själva batteriet och till höger om datorns internminne. Kontakten knäpps enklast loss med hjälp av en tunn plastbit (t.ex. ett plektrum) genom att försiktigt bända uppåt från först den ena och sedan den andra kortsidan. Dra därefter kontakten försiktigt uppåt för att koppla bort batteriet från datorns moderkort.
3. För att lossa på hårddisken behöver vi först skruva bort de två stjärnskruvar som sitter monterade på plastskenan direkt bredvid hårddisken.
4. Därefter tar vi tag i den lilla plastremsan som sticker upp från hårddisken och drar försiktigt upp disken så den hamnar i ett upprätt läge.
5. Efter detta är det bara att försiktigt pilla bort den kontakt som kopplar hårddisken till datorn och därefter helt plocka ut hårddisken ur datorn.
6. Avslutningsvis behöver vi skruva bort de fyra små torxskruvarna som är monterade på den gamla hårddiskens långsidor (två på varje sida). Dessa skruvar behövs för att kunna montera den nya hårddisken i datorn. Vi passar även på att försiktigt dra loss den plastremsa vi använde för att dra upp den gamla hårddisken ur datorn.
7. Efter detta är det egentligen bara att repetera stegen i omvänd ordning för att montera den nya hårddisken. I vårt fall skruvar först fast de fyra torx-skruvarna på hårddisken och fäster den lilla plastremsan på ena långsidan. Därefter pluggar vi försiktigt tillbaka kontakten från datorn i den nya SSD-hårddisken.
8. Slutligen skruvar vi tillbaka plaststaget som håller hårddisken på plats, kopplar in batterikontakten till moderkortet och monterar ihop datorn genom att skruva tillbaka de 10 skruvarna som håller ihop chassit.
8. Starta upp datorn med den nya hårddisken
Så snart du monterat tillbaka allt är det dags att starta upp datorn. Om du använt dig av kloningsmetoden med SuperDuper! behöver du i princip inte göra något alls. Det är möjligt att det tar lite längre tid än vanligt att starta upp datorn första gången. Men i övrigt kommer alla filer och program befinna sig där de var på den gamla hårddisken och du kan börja använda datorn direkt.
Om du däremot bara bytt ut den gamla hårddisken mot den nya SSD-disken behöver du först formatera SSD-disken för att datorn ska känna igen den. Därefter måste en ny kopia av OS X installeras på datorn. Det må låta krångligt, men det är faktiskt ganska enkelt.
1. Om du testar att starta din MacBook med den nya disken kommer datorn signalera att någon hårddisk inte hittas, detta är helt normalt. För att formatera den nya hårddisken (så datorn känner igen den) och installera OS X behöver du använda dig av datorns återställningsalternativ. Du gör detta genom att starta datorn och samtidigt hålla tangenterna Alt + cmd (⌘) + R intryckta tills du ser återställningsmenyn, vid namn OS X-verktygsprogram.
2. Om datorn frågar dig om ett Wi-Fi-nätverk letar du upp ditt eget nätverk i listan och anger lösenordet till det.
3. Innan du börjar installera OS X behöver den nya SSD-hårddisken formateras till ett format datorn känner igen. Klicka därför på Skivverktyg (Disk Utility).
4. I listan till vänster bör du nu se SSD-hårddisken. Klicka på den (1) och välj Radera i menyn (2).
3. Ge din nya hårddisk ett namn. Du kan ändra detta i efterhand. Viktigare är istället att du väljer OS X Extended (journalförd) samt GUID-partitionskarta under Format respektive Schema. Detta är ett krav för att OS X ska kunna installeras på hårddisken. Klicka därefter på Radera.
4. Raderingen tar bara några sekunder. Stäng därefter Skivverktyg-programmet.
5. I OS X-verktygsprogram-fönstret väljer du nu istället Installera om OS X. Följ därefter anvisningarna på skärmen för att automatiskt ladda ner och installera en helt ren kopia av OS X. Datorn bör automatiskt välja att installera operativsystemet på den hårddisk du just formaterade via Skivverktyg-programmet.
6. Själva nedladdningen och installationen av operativsystemet kan ta relativt lång tid. Låt därför datorn vara i fred medan installationsfilerna laddas ned och installationen genomförs.
9. Uppdatera operativsystemet på datorn
1. Datorn hämtar och installerar först det operativsystem den levererades med när den köptes. När installationen är slutförd behöver du därför klicka på menyn högst upp till vänster (Äpplet) och välja App Store.
2. Via Mac App Store får du sedan ladda ner och uppdatera datorn till den senaste versionen av OS X. Räkna med att även detta (tyvärr) tar ytterligare ett litet tag.
3. När installationen av den senaste OS X-versionen är klar är det bara att kopiera tillbaka dina filer och installera de program du vill ha på datorn. Därefter är du klar att använda din (i jämförelse med den gamla) nästan helt nya MacBook-dator.
Bra jobbat! Du har nu bytt ut din gamla mekaniska hårddisk mot en ljudlös och snabb SSD-hårddisk. Stöter du på några frågor, ställ dem gärna i kommentarerna!
Hej,
tack för bra artikel!
Fråga; Fungerar ovan lösning, tänker då på alternativet att ominstallera OS helt, om nuvarande hårddisk är helt död? ligger Macs inbyggda inbyggda återställningssystem på nuvarande hårddisk borde det ju inte spela någon roll om jag puttar in en ny SSD, eller ligger återställningssystemet frikopplat från nuvarande hårddisk?
Hej! Återställningsdelen av MacOS ligger på samma hårddisk som själva operativsystemet. Så är den hårddisken död spelar det, precis som du skriver, ingen roll. Det ska bara vara att sätta i den nya hårddisken (SSD:n) och (förslagsvis) använda nätverksinstallationen för att hämta en ny kopia av operativsystemet att installera!
// Christoffer, enkelteknik.se
hej har provat detta men det kommer upp blinkande hårddiskbild
vad gör man
Hej! Om du får upp en mapp/hårddisk-symbol som blinkar med ett frågetecken beror det i regel på att datorn av någon anledning inte registrerade när du höll CMD (⌘) + R intryckta under uppstarten. Ibland kan man behöva göra det några gånger innan datorn känner av det ordentligt. Testa även att trycka ned Alt + CMD (⌘) + R om du inte får CMD (⌘) + R att fungera. Hoppas det löser sig!
// Christoffer, enkelteknik.se
Hej!
Tack för bra artikel. Kan man använda sig av Time-Machine säkerhetskopia för att kopiera tillbaka de gamla filerna man vill ha?
Hej och tack! Nu har jag inte testat, men det känns som det borde gå alldeles utmärkt att använda en Time Machine-säkerhetskopia för att återställa information efter ett hårddiskbyte. Apple har själva ett verktyg kallat Flyttassistenten som kan kopiera in data från (bland annat) en Time Machine-kopia till en ny Mac-dator (https://support.apple.com/sv-se/HT204350). Jag kan inte tänka mig annat än att det ska gå lika bra att använda Flyttassistenten när man ”bara” bytt hårddisk.
// Christoffer, enkelteknik.se
Tack!!
Hej! Min dator hittar inte hårddisken jag kopplat i, vad gör jag då?
Hej! Syns alltså ingenting under Skivverktyg? Alla diskar bör synas där :-/ Är hårddisken helt ny eller plockad från någon annan dator?
// Christoffer, enkelteknik.se
Hårddisken är helt ny. Fick till att den syns men det går inte att radera så är lite lur på om det kan va nåt fel på hårddisken.
Hm, ja om den är helt ny borde det inte vara några som helst problem att radera den. Har du möjlighet att testa den i någon annan dator och se om den hittas och går att formatera/radera korrekt där?
// Christoffer, enkelteknik.se
Hej Christoffer!
Tack för infon.
Jag har bytt till 8 + 2 GB (2 x 2 GB original) i RAM och en ny Samsung SSD-disk i min MBP tidig 2011.
Säkerhetskopierade först allt på gamla (original) hårddisken, till en Time Capsule.
Därefter startades datorn med cmd+r och valde att Återskapa från Time Capsule. Man behöver inte använda Flyttassistenten.
Dröjde en bra stund innan allt var på plats igen. Allt verkar fungera och att starta burken och öppna t.ex. iPhoto går vindsnabbt.
/T
Hej! Härligt att allt fungerade och tack för infon angående Time Capsule. Den kan säkerligen hjälpa andra läsare! Som du skriver tar det dock i regel en del tid att använda Time Capsule och kopiera tillbaka allt!
// Christoffer, enkelteknik.se
Jätte bra artikel. Gjorde som dom flesta köpte ny hårddisks o kopierade med Time Capsule över allt.(6 nov) Men hårddisken blir jätte varm? Och förra veckan (4/01)när jag uppdaterade till nya iOS så la den av. (system/installation/packages/osinstall.mpkg) verka saknas eller skadad. Har det med att jag har en ny hårddisk? Och varför blir hårddisken så varm.
Hej! En SSD-hårddisk ska i princip inte bli varm alls. Däremot kan ju hela datorn bli varm om den arbetar mycket. I och med felmeddelandet …/packages/osinstall.mpkg låter det som något blivit galet under installationen av den senaste macOS-versionen. Det verkar finnas lite lösningar, t.ex. denna (svaret markerat med en grön symbol, på engelska). Dock är de relativt tekniska. Så mitt tips är nog nästan att säkerhetskopiera all viktigt information och göra en ominstallation av datorn helt och hållet. Så allt installeras på rätt sätt! Hoppas det löser sig!
// Christoffer, enkelteknik.se
Hej!
Tack för en sjukt bra artikel och enkel guide. Jag har en mbp mid 2012. Bytte ut till en SSD och 2×4 gb ram. Jag valde att endast spara det nödvändigaste och sen installera ssdn så att det blev som en ny dator. Det var sjukt enkelt, det här var den tydligaste guiden jag kunde hitta och det gick verkligen smidigt och jag har aldrig hållit på att skruva i datorer tidigare. Datorn blev betydligt mycket snabbare än vad jag ens hade kunnat föreställa mig!
Hej! Tusen tack för den jättefina feedbacken :-) Det uppskattas verkligen!
// Christoffer, enkelteknik.se
Instämmer med föregående talare, väldigt tydlig och bra artikel! Min sambos MBP mid 2012 har nu en ny SSD och 2x8gb ram. Jag valde att klona med ”Superduper” och en extern caddy som ni beskrev. Efter att allt var bytt och ihopskruvat igen och jag startade datorn första gången var det precis som inget hade hänt, utom att allt gick otroligt mycket fortare! Testade att starta Photoshop CC som innan tog uppåt 10 min, nu gick det på 3 sekunder :)
Jag har byggt en stationär PC tidigare men när det inte är ens egen dator så blir man lite nervös av allt googlande och trippelkollande, börjar ifrågasätta verkligheten osv. Glad att jag hittade hit tillslut!
Hej! Härligt att guiden var till hjälp och tack för den fina feedbacken! :-)
// Christoffer, enkelteknik.se
Hej
Jag har en macbook från 2011 med 4 gb minne. Den går enormt slött just nu och jag är sugen på att testa din metod. Min fråga är om du tror att det räcker med 4 gm minne eller om jag även behöver byta ut det?
Hej! 4GB minne är kanske i minsta laget. Däremot kommer du garanterat att tjäna mer prestanda på att byta ut hårddisken mot en SSD än om du ökar på minnet till 8GB. Jag skulle börja med att byta ut hårddisken, känner du sedan att du t.ex. inte kan ha flera program öppna samtidigt utan att datorn blir seg och långsam är det förmodligen minnet som också behöver utökas. Att starta program, webbläsare osv. lär dock gå mycket snabbare redan med SSD:n! :-)
// Christoffer, enkelteknik.se
Hej Christoffer tack för ditt svar. Jag börjar med att byta till ssd och ser hur långt jag kommer. Stort tack.
Så lite så! Lycka till med bytet :-)
// Christoffer, enkelteknik.se
OBS! Batteriet måste kopplas bort från logikkortet innan man gör något annat, efter att man har tagit loss bottenplattan. Annars kan man oavsiktligt kortsluta logikkortet med verktyg eller tappad skruv.
Hej, tack för feedbacken! Det stämmer ju alldeles utmärkt! Ska försöka få in det i texten så snart som möjligt.
// Christoffer, enkelteknik.se
hej christoffer!
Thanks for the article !
I have MacBook Pro that i got from a friend but it does not have a hard drive, and
I have the hard drive of my laptop dell , but I have Win7 installed on it,
Do you think I can install this hard drive in my MacBook Pro ? and what should I do if yes? and if no can you advise me which hard drive should i buy?
thanks mate!
Hi! You can definitely use the hard drive from your old Dell laptop. When you install the MacOS operating system this completely erases all the old files from the drive (the Windows 7 files). So as long as the drive physically fits in the MacBook Pro everything should be good to go.
// Christoffer, enkelteknik.se
Thanks admin!
Mycket bra instruktion!
/Mattias
Stort tack Mattias! :-)
// Christoffer, enkelteknik.se
Hej tack för bra instruktion. Jag kopplade in en ny, tom, ssd och startade igång med cmd+R och fick då välja nätverksanslutning och skriva in lösen för wi-fi. Efter att jag tryckte Enter kom det upp en jordglobssymbol och en nedräkning på 5 minuter. När det var 2 minuter kvar stannade nedräkningen och den har nu varit fast på 2 minuter i en halvtimma.
Jag fick inte upp något skivverktyg eller så. Vad kan jag göra?
Hej! Ledsen för långsamt svar. Om du inte löst det ännu skulle jag absolut bara testa att hålla strömknappen på datorn intryckt så att den stängs av. Testa därefter att hålla CMD + R intryckta igen och starta upp datorn. Det kan vara lite halvknepigt att få till exakt rätt tillfälle när knapparna ska tryckas ned. Du bör få upp Skivverktyg-alternativen då det är dessa som låter dig formatera hårddisken innan något installeras på den. Hoppas du får det att gå vägen!
// Christoffer, enkelteknik.se
Hej Christoffer!
Tack för din fina och utförliga guide. Jag ska definitivt prova uppgradera min mac book pro sent 2011 efter att ha läst detta. Jag kommer att behöva arbeta med tyngre program så som autocad, illustrator och sketch up, vilken ssd disk tycker du jag ska köpa? Räcker denna: Samsung 850 EVO Series 500GB med 540 MB/s läshastighet och 520 MB/s skrivhastighet eller behöver jag en större?
Ha det fint och hoppas på snabbt svar!
Vänliga hälsningar, Fredrika :-)
Hej! Tack för den fina feedbacken! Samsung gör, enligt mig, generellt bra saker och deras SSD-hårddiskar är inget undantag. Har själv använt hårddiskar ur deras EVO-serie utan några som helst problem. Storleksmässigt är det ju däremot upp till hur stora filer du faktiskt sparar på hårddisken. Men eftersom du inte arbetar med film så skulle jag säga att 500 GB absolut är en vettig storlek att köra på! :-)
// Christoffer, enkelteknik.se
Stort tack! Fungerade kanonbra. Känns som att jag har en ny dator :-)
Hej! Vad kul att guiden kom till hjälp! :-)
// Christoffer, enkelteknik.se
Hejsan har en 15″ MacBook Pro mid 2009 Är seg som bara den
Köpte en samsung ssd 860 evo och stoppade i den
Men när jag startar den och provar lite olika när jag trycker CMD + R så händer det inte mycket i ca 20 sekunder
Sen börjar det blinka hd ?
Vad gör jag för fel tro ?
Hej Mattias! Jag tror minsann att guiden behöver en liten upprustning då jag numera skulle rekommendera att under uppstarten trycka ned Alt + CMD (⌘) + R istället för bara CMD + R. Detta startar den så kallade Internet-återanställningen, vilken hämtar en ny version av macOS att installera på datorn. Förmodligen är det detta som strular! Ta gärna en titt på vår guide angående att installera om macOS, Alternativ 1.
Ska försöka uppdatera texten här så snart jag hinner!
// Christoffer, enkelteknik.se
Tack för snabbt svar , Bara för att vara säker
Ska jag hålla inne dessa knappar redan innan start
Och sedan hela tiden tills det kommer upp en skärm
För i dag när det startar så låter ett uppstarts ljud , sen blir skärmen vit ,, slutligen så kommer hd?
Hej! Så vitt jag har för mig är det precis efter att du tryckt ned startknappen knapparna ska tryckas ned, så precis efter att du startat datorn. Ibland får man inte till det på första försöket, men ja, knapparna ska hållas nedtryckta tills dess att det står (ungefär) ”Internet-återställning startar”. Hoppas du får ordning på det!
// Christoffer, enkelteknik.se
Konstigt . jag har provat flera olika alternativ , men kommer till mappen med frågetecken?
Sätter i gamla å det funkar som ,,innan segt som snor
Vad underligt att det inte fungerar :-/ Ett alternativ skulle ju kanske kunna vara att prova steget att klona den gamla hårddisken till den nya. Jag tycker dock fortfarande det är väldigt konstigt att det inte ska fungera.
Alternativet finns ju också att (som man gör med Windows) skapa ett USB-minne med alla installationsfiler för macOS på och installera operativsystemet på det sättet. Apple har själva en guide för detta här. Jag har dessvärre inte testat detta (men borde absolut göra det!). Tillvägagångssättet såg något avancerat ut, men så länge man följer Apples egna guider exakt brukar de fungera bra.
// Christoffer, enkelteknik.se
Ja det slutade med en kabel och fick klona disken ,,Det var ju riktigt smidigt ,tog ca 3 tim ,med då var det bara att gasa fullt när den startade
En liten fråga bara ,ram minnet som sitter i nu är bara 2+2 gb om man ska uppgradera till större , visst går det bara att stoppa in max 8gb
Räcker det bara med en singel 8gb ,eller måste man ha 2x 4gb
Sen det där med MHz är 1066 original ,, kan man gå upp i fart ?
Tack för all hjälp
Hej igen, jätteunderligt att det inte fungerade. Men kanon att du löste det ändå! Vad jag kan läsa mig till är 8 GB max i 15″ MacBook Pro mid 2009 ja. Teoretiskt sett kan 2x4GB ge en liten prestandaökning om du kör väldigt krävande program som också drar nytta av den så kallade Dual Channel-funktionen. I verkligheten tror jag personligen inte att det märks någon som helst skillnad mot att köra en ensam 8 GB-sticka. Angående hastigheten verkar 1066 vara maxhastigheten för den årsmodellen av MacBook så att gå upp till 1333 MHz kommer inte göra någon skillnad, mer än att minnena i bästa fall klockas ned av datorn :-)
// Christoffer, enkelteknik.se
Tja!
Blev sugen på att byta ut hårddisken på min MBP retina 13 går det?
Tänkte isåfall byta till en Samsung 860 EVO 500GB! Behöver mer plats.. haha:)
Hej! Vilken årsmodell är det? Desto äldre modell, desto lättare är det i regel att byta hårddisken :-)
// Christoffer, enkelteknik.se
Den är från 2014, tror du det blir problem?
Om den är från 2014 verkar det som att Apple då börjat med M.2 SSD-hårddiskar i sina datorer. Vilka skiljer sig utseendemässigt från klassiska SSD-diskar. Detta gör att att hårddisken du först tänkte använda inte kommer passa.
Så vitt jag kan läsa mig till verkar inte vanliga M.2 SSD-hårddiskar passa i 2014 MacBook Pro då Apple har ett lite annat utseende på sina hårddiskar av denna typ. Det verkar finnas adaptrar att köpa för att konvertera vanliga M.2 SSD-hårddiskar till Apples egna kontakttyp. Jag har dock inte testat detta själv så vågar inte riktigt lova hur smidigt det faktiskt går att byta :-/
// Christoffer, enkelteknik.se
STORT TACK!
Följde dina anvisningar och just nu laddas det nya OSet ner. Återigen TACK!
Fortsätt så och tack för jobbet du lägger ner!
Hej Henrik! Jättetack för den fina feedbacken! Och härligt att allt fungerade för dig :-)
// Christoffer, enkelteknik.se