Steg 6: Peka om och flytta din domän
Allt är nu princip klart. Det enda som återstår är att helt enkelt skicka dina besökare från det gamla webbhotellet till det nya. Detta görs från ditt gamla webbhotell. Nedanstående bilder är från Bineros kontrollpanel, men processen är snarlik för de flesta webbhotell.
Börja med att ta bort ändringarna i HOSTS-filen
Innan du börjar med själva ompekningen och flytten av din domän rekommenderar vi att du först tar bort de ändringar vi tidigare gjorde i HOSTS-filen. Detta gör att du återigen ser exakt samma sak dina besökare ser. För att ta bort ändringarna raderar du helt enkelt den rad du la till i HOSTS-filen under Steg 4. Starta därefter om datorn för att verkställa ändringarna.
Ändra TTL-värdet för DNS (Avancerat)
1. Detta steg är valfritt, men det gör att själva ompekningen av vart besökarna faktiskt tar vägen sker snabbare. Hoppar du över detta steg kan ompekningen ta upp till 48 timmar. Genomför du steget går ompekningen betydligt snabbare.
2. Navigera till inställningar för DNS hos ditt gamla webbhotell. Oftast finns dessa belägna under rubriken Domän eller liknande. Välj din domän och klicka på Redigera/Ändra för både @ och www. @ (snabel-a) är din domän utan www och www är din domän med www framför.
3. Ändra här det så kallade TTL-värdet till 3600 istället för det som står nu. TTL står för Time To Leave och bestämmer hur många sekunder det tar innan nya uppgifter om det aktuella domännamnet skickas iväg ut på Internet. 3600 sekunder är alltså en timma. Ändra inga andra uppgifter och välj heller inte ett värde lägre än 3600 då detta kan orsaka problem med uppdateringen av dina uppgifter. Spara därefter inställningarna.

Ändra namnservrarna till de för ditt nya webbhotell
1. Även detta steg kan hoppas över om du känner att det är för krångligt. Det skyndar dock på processen med att skicka dina besökare till det nya webbhotellet istället för det gamla. Det minimerar också risken att ditt faktiska domännamn under flytten mellan dina båda webbhotell skickar dina besökare till en tom sida.
2. Vad vi vill göra är att ändra de så kallade namnservrarna för det aktuella domännamnet. Detta gör att när en besökare går till din webbadress säger namnservrarna åt besökaren att det är ditt nya webbhotell som bestämmer till vilken sida besökaren faktiskt ska skickas. Vilket alltså blir din nya sajt.
3. Inställningen för namnservrar finns oftast under Domän/Webbplats. För att ändra namnservrarna hos t.ex. Binero väljer vi vårt domännamn i listan och klickar på Redigera (1). Därefter klickar vi på Namnservrar (2). Under Namnserver 1, Namnserver 2 osv. skriver vi sedan in namnservrarna från det nya webbhotellet (3). Information kring vad de olika namnservrarna heter finns alltid att få hos ditt webbhotell och är olika för varje webbhotell.
4. Efter detta rekommenderar vi att du väntar tills du ser att du skickas till det nya webbhotellet istället för det gamla. Om du ändrat TTL-värdet i föregående steg bör det inte ta mer än några timmar. TTL-värdet är dock ingen absolut sanning och vissa besökare kan fortfarande skickas till ditt gamla webbhotell timmar efter ändringen. Detta beror på att olika servrar i världen (som dina besökare surfar via) kan få informationen om de ändrade namnservrarna olika snabbt. Vänta här gärna lite för lång tid, än för kort.
Överför domännamnet till ditt nya webbhotell
Det sista steget är att överföra själva domännamnet (alltså din webbadress) från ditt gamla webbhotell till ditt nya. Även detta sker på lite olika sätt hos olika webbhotell. Oftast finns alternativet du vill åt under Domäner/Domänhantering eller liknande. Vi rekommenderar att du avvaktar med detta steg tills du sett att alla besökare (inklusive du själv) skickas till ditt nya webbhotell genom ändringen av namnservrarna i föregående steg. Något som kan ta upp till 48 timmar i värsta fall.
Om du av någon anledning inte vill flytta med domännamnet till ditt nya webbhotell utan ha det kvar hos ditt nuvarande kan du hoppa över dina steg då ändringen av namnservrarna nu ändå bör skicka besökarna till rätt plats.
1. Vad du behöver göra för att flytta domännamnet är att skapa en så kallad auktoriseringskod (även kallad Auth-kod eller EPP-kod) för det domännamn du vill flytta. I kontrollpanelen på bilden nedan görs detta genom att först klicka på Redigera under Domän (1). Därefter väljer vi Auktorisering (2) följt av Generera (3) för att skapa en auktoriseringskod.
2. Med hjälp av denna kod kan du sedan importera domännamnet till ditt nya webbhotell. Inställningen för att importera domännamnet finns oftast under domäninställningarna följt av Flytta domän eller liknande. Med hjälp av auktoriseringskoden intygar du sedan att det är just du som äger domänen och tillåter att den flyttas. Själva flytten av domännamnet kan ta upp till 48 timmar. I regel går det dock något snabbare.
3. Du kan givetvis välja att helt hoppa över stegen med namnservrar och TTL-värden ovan och bara föra över domänen. Vad som dock kan ske om du endast för över domänen är att den under en period (medan den förs över) helt slutar fungera. Varpå besökarna hamnar på en tom sida eller får ett felmeddelande.
Detta kommer sig av att vissa webbhotell helt släpper alla kopplingar till domännamnet så snart en överföring är godkänd och startad. Eftersom överföringen oftast tar minst ett dygn resulterar detta då i att domännamnet inte är kopplat till något alls under tiden. Mellan vissa webbhotell går dock överföringen smidigt och skapar ingen nedtid alls. Detta är dock som sagt avhängt mellan vilka webbhotell flytten görs.
Bra jobbat! Har du frågor eller funderingar? Ställ dem i kommentarerna så ska vi göra vad vi kan för att hjälpa till! För specifika frågor angående Duplicator-tillägget rekommenderar som som sagt även det officiella support-forumet (på engelska).
Navigering
Steg 1: Välj och förbered ditt nya webbhotell för WordPress
Steg 2: Skapa en kopia av din sajt med Duplicator-tillägget
Steg 3: Ladda upp alla filer till ditt nya webbhotell via FTP
Steg 4: Ändra din dators HOST-fil för att komma åt ditt nya webbhotell
Steg 5: Installera WordPress och din hemsida hos det nya webbhotellet
Steg 6: Peka om och flytta din domän
Hej Christofer,
Känner du till någon erfaren tekniker som kan hjälpa oss med dessa(för en erfaren enkla steg) handgrepp, att flytta vår lilla WP hemsida till en annan host. Tänker det är lite scary om något strular.
Mvh
Torbjörn Ljung
Stockholm
Hej! Lite beroende på vilken host ni tänker flytta till erbjuder många av dem att (mot en kostnad) hjälpa till med hela flytten. För vår del fick vi väldigt bra hjälp av Oderland när vi flyttade sajten till dem. Nu höll de inte i själva flytten, men gav väldigt bra råd och instruktioner för hur allt skulle göras. Så de kan jag åtminstone personligen varmt rekommendera att höra med!
// Christoffer, enkelteknik.se
Hej,
Tack för en bra guide! Jag är nu på steg 4 och lyckas in få HOST-filen att fungera. Kan detta bero på att jag använder en shared IP adress? Jag har följt de exakta stegen i guiden men får inte upp rätt sida när jag sedan ska gå vidare till duplicator-delen i steg 5.
Hej och tack! Jag är lite osäker på hur du menar med shared IP-adress. Så länge det är IP-adressen som hemsidan ska finnas på hos den nya leverantören bör det inte spela någon roll om flera använder IP-adressen i fråga, även om det låter lite underligt. Om du menar att ni är flera på nätverket och att ni surfar ut mot Internet på samma IP-adress ska det inte göra någon skillnad alls då den IP-adressen inte har något med webbhotellets att göra.
Dyker det upp något över huvud taget när du försöker gå in på den nya adressen efter att ha ändrat i HOSTS-filen?
// Christoffer, enkelteknik.se
Jag har samma problem. På webbhotellet står det shared ip. Får en error sida när jag väl lyckats med host filen…
Hej Karin, vad konstigt! Jag kan inte riktigt se hur det inte skulle fungera oavsett shared IP eller ej. Det känns som webbleverantören i fråga kanske kan ha ett svar på varför det blir som det blir och vad man kan göra åt det (om något ska skrivas in annorlunda eller så).
Vad står det i felmeddelandet som dyker upp när du försöker gå till adressen från datorn där du ändrat i HOSTS-filen?
// Christoffer, enkelteknik.se