Steg 2: Skapa en kopia av din sajt med Duplicator-tillägget
Du behöver nu skapa själva kopian av din webbplats med hjälp av Duplicator-tillägget för WordPress. Om du har en webbplats där mycket av innehållet skapas av besökarna själva kan det här vara klokt att temporärt stänga webbplatsen medan flytten genomförs. Detta eftersom allt innehåll som hinner skapas efter att kopian av webbplatsen är gjord inte kommer följa med vid flytten. För att temporärt stänga din sajt rekommenderar vi tillägget EZP Maintenance Mode.
1. Börja sedan med att logga in på din webbsida. Klicka på Lägg till nytt under Tillägg (1). Sök efter Duplicator (2) och klicka på Installera nu för att hämta och installera tillägget. Aktivera det sedan.
2. Klicka på Duplicator i listan till vänster (1). Välj därefter Create New för att börja skapa en ny kopia av sajten (2).
3. Ge nu först din kopia av sajten ett namn (under Name). Storage-fliken behöver du inte bry dig nämnvärt om. Den visar endast vart kopian kommer sparas för tillfället. Däremot rekommenderar vi att du klickar på Archive.
4. Om du har en relativt liten sajt utan extremt många inlägg och sidor behöver du inte göra några inställningar här. Har du däremot flera hundra inlägg med tillhörande bilder rekommenderar vi att du klickar i rutan Enable File Filters (1). Klicka därefter på wp-uploads (2). Detta gör att alla dina uppladdade bilder inte följer med i själva kopian av sajten (som i annat fall skulle bli för stor för Duplicator att hantera).
Förmodligen har du redan gjort en backup av din sajt och bör därför redan ha mappen wp-content/uploads sparad (det är i denna mapp alla uppladdade bilder etc. finns). Om du inte sparat ned denna mapp är det dags att göra det nu. Är du osäker på hur du sparar ned alla filer rekommenderar vi att du tar en titt under nästa steg för att se hur du kopplar upp dig till din sajt via FTP.
5. Inställningarna under Installer kan du i regel låta vara som de är, om du inte vet med dig att du behöver ändra något. Standardinställningarna fungerar oftast bra. Klicka därefter på Next för att börja analysera din sajts innehåll.
6. När scanningen är klar presenteras du med en översikt. Dyker några varningar upp kan du klicka på respektive rubrik för att se vad Duplicator reagerat på. I vårt fall varnar den för att vi har en del stora filer som följer med, samt att en post i databasen har ett något långt namn. Vi har dock koll på att båda dessa saker är helt inom ramarna för vad som är normalt. Därför kan vi klicka i rutan Yes. Continue with the build process! för att godkänna varningarna och gå vidare med själva skapandet av backupen. Börja skapa kopian genom att klicka på Build.
7. Skapandet av backupen/kopian tar olika lång tid beroende på storleken på din sajt samt hur pass snabb webbservern är. När allt är klart visas följande skärm. Duplicator har skapat två stycken filer. En vid namn installer.php innehållandes installationsanvisningar för att kunna installera kopian av din sajt. Samt en arkiv-fil (zip) innehållandes alla filer som ska flyttas med. Klicka på både Installer och Archive och spara filerna på din dator.
8. Så snart filerna är säkert sparade på din dator är det dags att ladda upp dem till det nya webbhotellet.
Navigering
Steg 1: Välj och förbered ditt nya webbhotell för WordPress
Steg 2: Skapa en kopia av din sajt med Duplicator-tillägget
Steg 3: Ladda upp alla filer till ditt nya webbhotell via FTP
Steg 4: Ändra din dators HOST-fil för att komma åt ditt nya webbhotell
Steg 5: Installera WordPress och din hemsida hos det nya webbhotellet
Steg 6: Peka om och flytta din domän
Hej Christofer,
Känner du till någon erfaren tekniker som kan hjälpa oss med dessa(för en erfaren enkla steg) handgrepp, att flytta vår lilla WP hemsida till en annan host. Tänker det är lite scary om något strular.
Mvh
Torbjörn Ljung
Stockholm
Hej! Lite beroende på vilken host ni tänker flytta till erbjuder många av dem att (mot en kostnad) hjälpa till med hela flytten. För vår del fick vi väldigt bra hjälp av Oderland när vi flyttade sajten till dem. Nu höll de inte i själva flytten, men gav väldigt bra råd och instruktioner för hur allt skulle göras. Så de kan jag åtminstone personligen varmt rekommendera att höra med!
// Christoffer, enkelteknik.se
Hej,
Tack för en bra guide! Jag är nu på steg 4 och lyckas in få HOST-filen att fungera. Kan detta bero på att jag använder en shared IP adress? Jag har följt de exakta stegen i guiden men får inte upp rätt sida när jag sedan ska gå vidare till duplicator-delen i steg 5.
Hej och tack! Jag är lite osäker på hur du menar med shared IP-adress. Så länge det är IP-adressen som hemsidan ska finnas på hos den nya leverantören bör det inte spela någon roll om flera använder IP-adressen i fråga, även om det låter lite underligt. Om du menar att ni är flera på nätverket och att ni surfar ut mot Internet på samma IP-adress ska det inte göra någon skillnad alls då den IP-adressen inte har något med webbhotellets att göra.
Dyker det upp något över huvud taget när du försöker gå in på den nya adressen efter att ha ändrat i HOSTS-filen?
// Christoffer, enkelteknik.se
Jag har samma problem. På webbhotellet står det shared ip. Får en error sida när jag väl lyckats med host filen…
Hej Karin, vad konstigt! Jag kan inte riktigt se hur det inte skulle fungera oavsett shared IP eller ej. Det känns som webbleverantören i fråga kanske kan ha ett svar på varför det blir som det blir och vad man kan göra åt det (om något ska skrivas in annorlunda eller så).
Vad står det i felmeddelandet som dyker upp när du försöker gå till adressen från datorn där du ändrat i HOSTS-filen?
// Christoffer, enkelteknik.se