Flytta WordPress-sajt till ett nytt webbhotell (utan nedtid)

Det senaste

Test: Apple AirPods 2 – Är de lika bra som populära?

Är det ett par AirPods som gäller om man är på jakt efter nya, helt trådlösa hörlurar av den mindre storleken? Eller är det mest äpplet som gör dem populära?

Lås touch-funktionen på iPhone och iPad

Visste du att det går att låsa både skärm och knappar på iPhone och iPad, så exempelvis en video fortsätter att spela oavsett om någon försöker stänga av den. Så använder du funktionen!

Test: TP-Link Deco M4 – Prisvärd Mesh-lösning

Sedan tekniken introducerades för några år sedan har det lanserats en uppsjö så kallade Mesh-routrar. Här tar vi en titt på en av TP-Links billigare varianter, Deco M4.

Test: Topcom KS-4249 Babyvakt – Håller den vad den lovar?

Är Topcoms kamera-babysitter KS-4249 vad som behövs för att råda bot på den där skräckblandade känslan av frihet när ditt barn äntligen somnat, men du ändå är lite orolig om hen är okej? Låt oss ta reda på det!

Vill du flytta din WordPress-sajt till ett nytt webbhotell utan någon nertid? Med hjälp av denna guide och gratis-tillägget Duplicator är det inga problem!

Anledningarna att flytta en WordPress-sajt kan vara många. Du kanske upplever din hemsida långsam? Kanske har du hittat ett webbhotell som erbjuder bättre funktioner, pris eller stabilitet än ditt nuvarande?

Vi kommer i denna guide använda oss av WordPress-tillägget Duplicator för att gå igenom hur du kopierar och flyttar hela din sajt – inklusive bilder och allt annat material – mellan två olika webbhotell. Du kan även med fördel använda guiden om du vill flytta en lokal kopia av en WordPress-sajt du utvecklat till en faktisk domän och ett webbhotell. Likaså kan guiden användas om du vill skapa en kopia av din nuvarande hemsida att installera på en lokal webbserver.

Kortfattat fungerar Duplicator (som är ett gratis plugin till WordPress) så att det helt enkelt sparar ned en exakt kopia av din sajt med tillhörande databas. Installationsdelen av tillägget ser därefter till att alla sökvägar, länkar etc. uppdateras korrekt när sajten installeras på den nya platsen. Vi kommer försöka gå igenom alla olika delar av kopieringen och flytten så noga vi kan, dock underlättar det om du har en viss vana med webbsidor sedan tidigare. En rekommendation är även att läsa igenom hela guiden ordentligt innan du börjar med en flytt av din hemsida.

Även om allt bör gå smidigt rekommenderar vi (som alltid) att ha en ordentlig backup av din sajt sparad om något går fel. Kopiera därför både din databas och alla dina faktiska filer innan du börjar. Duplicator-tillägget fungerar i regel riktigt bra. Är det dock något som strular försöker vi givetvis hjälpa till i kommentarerna. Vi tar dock inget ansvar för eventuella felaktigheter som kan uppstå, utan följande av guiden sker på egen risk. Vi rekommenderar även support-avdelningen för Duplicator-tillägget (på engelska) för hjälp med felsökning etc.

Steg 1: Välj och förbered ditt nya webbhotell för WordPress

Det första steget är givetvis att välja en ny leverantör för ditt webbutrymme. Vi kommer inte gå in på vilka leverantörer som är bra/mindre bra då det redan finns många jämförelser kring detta.

När du bestämt dig för vilket webbhotell du vill använda börjar du med att registrera dig på det nya webbhotellet. Beroende på vad webbhotellet tillåter kan du i regel göra något av följande under registreringsprocessen:

 • Välja att skriva in ditt nuvarande domännamn som domän och efter registreringen göra den faktiska flytten av domännamnet till det nya webbhotellet.
 • Skapa ett konto som från början inte är kopplat till någon domän.
 • Skapa ett konto med en gratis domän (t.ex. minhemsida.hemsida.eu).

Samtliga av dessa alternativ fungerar bra. Om du väljer det första alternativet, tänk på att inte börja överföringen av domännamnet än. Detta görs istället när kopian av din nuvarande sajt är upplagd på det nya webbhotellet. Ett fåtal webbhotell tvingar dig dock att i samma veva du registrerar dig också starta en överföring av ditt domännamn. Väljer du att göra detta är det viktigt att tänka på att du i regel inte har överdrivet lång tid på dig (max 24 timmar) innan namnet och alla besökare skickas till det nya webbhotellet.

När ett konto är skapat hos det nya webbhotellet behöver (och ska) du inte installera WordPress. Detta kommer Duplicator-tillägget sköta automatiskt senare.

Skapa en databas för din hemsida

Vad du däremot behöver göra är att skapa en databas där Duplicator kan kopiera in all data från din gamla sajt. Att skapa en databas görs på lite olika sätt hos olika webbleverantörer. Det är därför inte säkert att bilderna nedanför stämmer med just ditt webbhotell. Processen är dock snarlik hos de flesta leverantörer. Bilderna nedanför beskriver processen med den vanligt förekommande C-panel, som är en verktygspanel för webbhotell.

1. Börja med att leta på inställningen för databaser. Klicka sedan på MySQL-databaser.

MySQL - Databaser - Skapa ny databas - Flytta WordPress

2. Under Skapa ny databas skriver du in ett valfritt namn för din databas. På bilden döper vi t.ex. databasen till wordpress (det hela namnet blir som synes minhems2_wordpress). Klicka därefter på Skapa databas.

WordPress - Flytta - Skapa ny databas

3. Nästa steg är att skapa en användare vi sedan kommer koppla till den nyss skapade databasen. Klicka på Lägg till ny användare. Fyll i ett valfritt användarnamn samt ett lösenord och klicka på Skapa användare.

Flytta WordPress - Skapa användare

4. Innan användaren kan göra något med databasen behöver de båda kopplas ihop. Längre ned på samma sida finns alternativet Lägg till användare i databas. Välj här både den nyligen skapade databasen och användaren. Klicka på Lägg till för att koppla ihop de båda.

WordPress - Lägg till användare i databas - Flytta

5. Slutligen får du bestämma vad användaren faktiskt ska ha möjlighet att ändra i den aktuella databasen. Klicka här på Alla privilegier för att ge användaren fria möjligheter att ändra och lägga till saker i databasen.

MySQL - Ny användare databas - Verkställ privilegier

Nu är allt klart på det nya webbhotellet och det är dags att gå vidare med att skapa själva kopian av sajten, med hjälp av Duplicator-tillägget.

Navigering

Steg 1: Välj och förbered ditt nya webbhotell för WordPress
Steg 2: Skapa en kopia av din sajt med Duplicator-tillägget
Steg 3: Ladda upp alla filer till ditt nya webbhotell via FTP
Steg 4: Ändra din dators HOST-fil för att komma åt ditt nya webbhotell
Steg 5: Installera WordPress och din hemsida hos det nya webbhotellet
Steg 6: Peka om och flytta din domän

Christoffer
Administratör och grundare av enkelteknik.se. Modererar och författar det mesta på sajten.

Dela gärna artikeln om du gillar den.

Frågor

Hjälpte texten dig?

Allt innehåll på enkelteknik.se är gratis och finansieras genom annonsering, samarbeten och donationer. Alla bidrag, oavsett summa, tas tacksamt emot på nedanstående Swish-nummer.

Swish-nummer: 123 404 34 36

Skicka gärna med din e-post-adress om du väljer att stödja oss, så vi får möjlighet att återkomma med ett personligt tack!

6 kommentarer

 1. Hej Christofer,
  Känner du till någon erfaren tekniker som kan hjälpa oss med dessa(för en erfaren enkla steg) handgrepp, att flytta vår lilla WP hemsida till en annan host. Tänker det är lite scary om något strular.
  Mvh
  Torbjörn Ljung
  Stockholm

  • Hej! Lite beroende på vilken host ni tänker flytta till erbjuder många av dem att (mot en kostnad) hjälpa till med hela flytten. För vår del fick vi väldigt bra hjälp av Oderland när vi flyttade sajten till dem. Nu höll de inte i själva flytten, men gav väldigt bra råd och instruktioner för hur allt skulle göras. Så de kan jag åtminstone personligen varmt rekommendera att höra med!

   // Christoffer, enkelteknik.se

 2. Hej,

  Tack för en bra guide! Jag är nu på steg 4 och lyckas in få HOST-filen att fungera. Kan detta bero på att jag använder en shared IP adress? Jag har följt de exakta stegen i guiden men får inte upp rätt sida när jag sedan ska gå vidare till duplicator-delen i steg 5.

  • Hej och tack! Jag är lite osäker på hur du menar med shared IP-adress. Så länge det är IP-adressen som hemsidan ska finnas på hos den nya leverantören bör det inte spela någon roll om flera använder IP-adressen i fråga, även om det låter lite underligt. Om du menar att ni är flera på nätverket och att ni surfar ut mot Internet på samma IP-adress ska det inte göra någon skillnad alls då den IP-adressen inte har något med webbhotellets att göra.

   Dyker det upp något över huvud taget när du försöker gå in på den nya adressen efter att ha ändrat i HOSTS-filen?

   // Christoffer, enkelteknik.se

    • Hej Karin, vad konstigt! Jag kan inte riktigt se hur det inte skulle fungera oavsett shared IP eller ej. Det känns som webbleverantören i fråga kanske kan ha ett svar på varför det blir som det blir och vad man kan göra åt det (om något ska skrivas in annorlunda eller så).

     Vad står det i felmeddelandet som dyker upp när du försöker gå till adressen från datorn där du ändrat i HOSTS-filen?

     // Christoffer, enkelteknik.se

Lämna ett svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Det senaste

Test: Apple AirPods 2 – Är de lika bra som populära?

Är det ett par AirPods som gäller om man är på jakt efter nya, helt trådlösa hörlurar av den mindre storleken? Eller är det mest äpplet som gör dem populära?

Lås touch-funktionen på iPhone och iPad

Visste du att det går att låsa både skärm och knappar på iPhone och iPad, så exempelvis en video fortsätter att spela oavsett om någon försöker stänga av den. Så använder du funktionen!

Test: TP-Link Deco M4 – Prisvärd Mesh-lösning

Sedan tekniken introducerades för några år sedan har det lanserats en uppsjö så kallade Mesh-routrar. Här tar vi en titt på en av TP-Links billigare varianter, Deco M4.

Test: Topcom KS-4249 Babyvakt – Håller den vad den lovar?

Är Topcoms kamera-babysitter KS-4249 vad som behövs för att råda bot på den där skräckblandade känslan av frihet när ditt barn äntligen somnat, men du ändå är lite orolig om hen är okej? Låt oss ta reda på det!

Varför kallas skräppost egentligen för spam?

De flesta är idag bekanta med begreppet spam som en beskrivning av oönskade mejl eller kommentarer på Internet. Men varför kallas det egentligen spam?

Ändra standardhögtalare för musik via Google Home

Trött på att varje gång du ber din Google Home spela musik också behöva berätta vilket rum musiken ska spelas upp i? Så ställer du in en standardhögtalare för uppspelning.

Relaterat innehåll

Send this to a friend