Bygg en strömknapp till din Raspberry Pi (med RetroPie)

Steg 3: Koppla upp dig mot Raspberry Pi via SSH

Än så länge kan den installerade knappen endast starta Raspberry Pi, men inte på ett säkert sätt stänga av enheten. För att tillåta att knappen också stänger av enheten behöver du installera ett litet script/program på din Raspberry Pi. Programmet kommer känna av när knappen trycks ned och då på ett säkert sätt inleda avstängningsprocessen.

1. Innan du kan börja installera scriptet behöver du åter starta din Raspberry Pi samt se till att den är ansluten till samma nätverk (trådlöst eller via kabel) som din dator. PC eller Mac spelar ingen roll. Båda går lika bra att använda.

2. Så snart både Raspberry Pi och RetroPie startat upp behöver du ansluta till din Raspberry Pi från din dator för att installera scriptet som kommer hålla koll på avstängningsfunktionen. Använder du en PC behöver du ladda ned ett litet (gratis) program för att kunna koppla upp dig mot Raspberry Pi. Använder du en Mac-dator finns funktionen redan inbyggd i operativsystemet. Fortsätt läsa under ditt system.

3.1 – Anslut till Raspberry Pi från en PC (via PuTTY)

1. Börja med att öppna valfri webbläsare och gå till chiark.greenend.org.uk/~sgtatham/putty. Programmet du behöver kallas för PuTTY. Klicka på länken under MSI (Windows Installer) för att ladda ned programmet. Programmet är helt gratis och innehåller inga spionprogram eller andra konstigheter. Är du osäker på om du ska välja 32- eller 64-bit varianten av programmet rekommenderar vi att börja med 64-bit-versionen. Fungerar det inte att installera den använder du istället 32-bit-versionen. Hämta programmet och installera det enligt standardalternativen. Starta det sedan.

Installera PuTTY - Raspberry Pi - RetroPie

2. När PuTTY startat behöver du först fylla i det namn din Raspberry Pi har. Vet du med dig att du aldrig ändrat namnet är det som standard alltid retropie. Fyll därför i retropie (eller det namn du givit enheten) under Host Name (or IP address) (1). Se sedan till att SSH är ikryssat (2). Slutligen väljer du Open (3) för att ansluta till din Raspberry Pi.

PuTTY - Anslut till Raspberry Pi - RetroPie

3.2 – Anslut till Raspberry Pi från en Mac (via Terminalen)

1. Klicka på Söksymbolen (högst upp till höger på skärmen som standard). Sök efter Terminal och starta programmet.

2. Skriv nu ssh retropie och tryck Enter för att direkt koppla upp dig mot din Raspberry Pi.

3.3 – Logga in på Raspberry Pi och Retropie

Skulle du få ett felmeddelande när du försöker ansluta (via PC eller Mac) kan det bero på att SSH inte är aktiverat på din Raspberry Pi. För att aktivera det navigerar du (i RetroPie) till Inställningsmenyn följt av Rasp-Config. Välj Interfacing Options > SSH > Yes > OK. Starta därefter om din Raspberry Pi för att aktivera SSH.

Fungerar det fortfarande inte kan du även testa att ansluta till din Raspberry Pi med enhetens IP-adress istället för dess namn (som förmodligen är retropie). Du hittar IP-adressen genom att åter gå till Inställningsmenyn i RetroPie och välja Show IP.

1. När du nått nedanstående skärm betyder det i princip att din dator står och knackar på hos din Raspberry Pi och ber att få komma in. Börja med att fylla i pi som användarnamn (efter login as). Som lösenord använder du raspberry. Notera att inga tecken syns när du skriver in lösenordet (markören flyttar sig inte). Detta är helt normalt. Så snart du skrivit in lösenordet trycker du Enter för att logga in på din Raspberry Pi.

Raspberry Pi - RetroPie - SSH - Logga in
Logga in på din Raspberry Pi genom att ange ”pi” som användarnamn och ”raspberry” som lösenord.

2. I det sista steget går vi igenom hur du installerar själva scriptet som kommer hålla kolla på avstängningsprocessen.

Navigering

Steg 1: Det här behöver du
Steg 2: Bygg ihop och montera knappen på Raspberry Pi
Steg 3: Koppla upp dig mot Raspberry Pi via SSH
Steg 4: Installera avstängningsscriptet för Raspberry Pi

Utvalda produkt- och återförsäljarlänkar i våra artiklar är affiliate-länkar. När ett köp, inom en viss tid, görs via en eller flera av dessa länkar erhåller vi ibland en mindre provisionsdel på köpesumman. Läs mer.

Summering

Ställ en fråga

Har du en teknisk fundering du går och grubblar på? Det låter ju onödigt.

Kommentera

17 kommentarer

  • Hej! Ja, absolut! Det är Raspberry Pi 3 och RetroPie guiden är skriven för. Ska ta och förtydliga detta i texten också!

   // Christoffer, enkelteknik.se

  • Hej igen, det borde gå bra att använda samma pin för båda (GND). Skulle det mot förmodan inte fungera ska du lika gärna kunna använda någon av de andra GND-pinsen (se denna bild från guiden vi baserat vår guide på).

   Gör ett test innan du monterar fast allt :-) Men som sagt tror jag det går fint att köra på samma pin för knappen!

   // Christoffer, enkelteknik.se

    • Jättetack för de orden! :-) Har du fler frågor eller andra funderingar framöver, även om de inte gäller någon specifik artikel eller guide, kan du alltid ställa dem i forumet. Försöker hjälpa till så mycket som möjligt där!

     // Christoffer, enkelteknik.se

  • Tack själv för den fina feedbacken! Kul att guiden var till hjälp :-)

   // Christoffer, enkelteknik.se

 1. Varför måste man använfa Putty?
  Går det inte skriva samma kod i ”shell” om man avslutar emulation station?

  • Hej! Du bör absolut kunna använda ett tangentbord kopplat direkt till Raspberry:n och skriva in koden i kommandotolken! Det finns lite mer information om det i guiden artikeln är baserad på (under Software setup).

   När jag skrev texten valde jag det alternativ jag själv var mest van med. Samt att vissa tecken kan vara knepiga att skriva i shell då kortkommandon ser något annorlunda ut än i t.ex. Windows. Då kändes det lättare att ha alternativet att bara kopiera koden och trycka Enter :-) Men som sagt, att skriva koden direkt utanför EmulationStation fungerar också!

   // Christoffer, enkelteknik.se

   • Ok, tack för ditt svar.
    Jo jag har tangentbord och kontroller båda inkopplat.
    Tänkte bara om det finns något annat hinder för att göra det.
    Ska testa detta. Tack

    • Allright! Nej det bör som sagt gå alldeles utmärkt att göra såsom du beskriver :-)

     // Christoffer, enkelteknik.se

 2. Goddag!

  Mycket bra guide och ska genomföra detta. Dock så planerar jag på att göra min raspberry pi mobil via att köpa deras tpuchscreen på 7tum.

  Denna använder pin 5 och 6 varpå jag behöver installera strömknappen på andra andra pins. Enligt en annan guide spelar det ingen roll vilken pin man väljer så länge den har GND.

  Fråga:
  Fungerar den här guiden om man väljer någon annan pin med GND.

  Misstänker att man behöver ändra i koden. Vilka ändringar ska jag få göra?

  Tack för en bra guide och hoppas på svar!

  • Hej! Tack för den fina feedbacken! Det ska, precis som du skriver, inte spela någon roll vilken av GND-pinsen du kopplar den till. Så rent krasst bör du till och med kunna använda samma GND-pin för både knappen och skärmen.

   Du ska inte behöva ändra något i koden om det bara är GND-pinen du ändrar. Byter du däremot ut båda kommer du behöva ändra i koden för att scriptet ska ”lyssna” på rätt pins.

   Ska även uppdatera den här guiden så fort jag hinner med lite ny information. Om man använder den senaste versionen av Retropie (vid namn Stretch) fungerar inte avstängningsscriptet längre. För att det ska fungera behöver man (efter att alla steg följts i guiden) även göra följande (via PuTTY):

   1. Skriv sudo nano /etc/rc.local och tryck Enter.

   2. Använd piltangenterna för att navigera längst ned i filen som öppnades. Klistra därefter in följande textrad precis ovanför där det står exit 0.

   sudo python /home/pi/scripts/shutdown.py &> /dev/null &

   3. Tryck sedan Ctrl + X för att stänga dokumentet. Välj Y (Yes) för att spara det innan du stänger. Starta därefter om din Raspberry Pi.

   Hoppas allt fungerar ordentligt efter det :-)

   // Christoffer, enkelteknik.se

   • Där ser man! Det löser jag ut.

    Hur ändrar jag koden om jag avser att använda pin9 och pin10?

    Mvh
    Emil

 3. Ska kanske formulera mig bättre. Finns det någon annan än pin5 man kan koppla in strömknappen mot?

  Då den information jag har är att skärmen behöver ha pin3/4/5 och GND för att fungera.

  Mvh
  Emil

  • Hej! Du bör kunna ändra koden för att använda någon annan pin än nummer 5. Hur och exakt på vilket sätt detta görs är jag tyvärr väldigt osäker på :-/ Har ingen Raspberry Pi framför mig i nuläget jag skulle kunna testa på heller. Läste igenom tråden hos 8bitjunkie och där skriver någon användare att han bytt ut pin 5 mot en annan (just för att kunna använda ett annat tillbehör till pin 5) så det ska gå. Dock går han inte in på _hur_ det faktiskt görs i koden :-/

   // Christoffer, enkelteknik.se

Lämna ett svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Det senaste

Varför står det att mottagaren ”har tystat notiser” (iPhone)?

Som från ingenstans har texten att mottagaren tystat notiser börjat dyka upp längst ned i iMessage-konversationer på iPhone. Men varför? Och hur blir man av med den?

Sonos soundbars fixar äntligen DTS-ljud

En funktion som varit efterfrågad av Sonos-användare i årtionden har äntligen lanserats. Stöd för DTS-ljud. Bättre sent än aldrig antar jag.

Så mäter du avstånd med Google Maps

Visste du att det går att mäta avståndet mellan två valfria punkter i Google Maps? Så använder du din PC, Mac, iPhone eller Android för att se hur lång en viss sträcka är.

Skicka bilder och film från iPhone till Chromecast

Företeelsen att visa något från telefonen på TV:n har blivit rejält förenklad under de senaste 10 åren. Om man bortser från att skicka bilder och filmer från iPhone till Chromecast.

Flytta tillbaka sökfältet högst upp i Safari på iOS 15 (iPhone)

Nya uppdateringar kan ju vara både bra och dåliga. Oftast vänjer man sig efter ett tag, men ibland känns det bara konstigt. Som när adressfältet flyttades längst ned i Safari efter uppgraderingen till iOS 15.

Det senaste

Tester

Fråga »

Mer läsning

Sväng förbi på Instagram

Send this to a friend