Nu lanseras Raspberry Pi 3 Model B+ med snabbare Wi-Fi

Raspberry Pi är minidatorn som tog världen med storm när den släpptes för snart sex år sedan. Nu är det dags för ännu en uppdatering i succésagan.

Totalt åtta olika modeller av Raspberry Pi hade till för några dagar sedan setts dagens ljus. Från och med den 14 mars har nu även Raspberry Pi 3 Model B+ lagts till i listan och blir således den nionde varianten av hallondatorn.

Utseendemässigt syns inga större förändringar gentemot den tidigare Pi 3 Model B. Något som får anses positivt då alla tillbehör, skal och utbyggnader som finns för Model B också utan problem ska fungera med B+.

Skillnaderna syns istället i de tekniska specifikationerna. Processorn är densamma som i B-modellen. Dock har klockfrekvensen höjts från 1.2 GHz till 1.4 GHz. En inte extremt stor ökning. Däremot bidrar den säkerligen till att datorn upplevs något rappare än sin föregångare.

Raspberry Pi 3 - Model B + Plus - Snabbare WiFi
Inga större yttre förändringar har gjorts på Pi 3 Model B+ jämfört med gamla B-modellen. Något som möjliggör användande av samma tillbehör, skal m.m. för de båda modellerna.

Den inbyggda kretsen för trådlöst nätverk har vidare uppdaterats ganska rejält. Medan den tidigare modellen endast skickade data trådlöst över det så kallade 2.4 GHz-bandet har B+ stöd också för den snabbare 5 GHz-frekvensen. Något som möjliggör kvickare överföring av data via Wi-Fi (433 Mbit per sekund mot 150 Mbit per sekund). Modell B+ stödjer också Dual Band vilket gör det möjligt att skicka data via både 5 GHz- och 2.4 GHz-banden samtidigt, så länge övriga enheter i nätverket stödjer funktionen. Bluetooth-standarden har även skruvats upp från version 4.1 till 4.2.

Uppdateringarna till trots är det rekommenderade priset detsamma som hos den tidigare modellen, 449 kronor. Du behöver heller inte uppgradera med någon ny strömadapter då det fortfarande är 2.5 ampere via Micro-USB som gäller.

För dig som undrar vad man kan göra med en Raspberry Pi kan vi t.ex. rekommendera att bygga en emulator-maskin för gamla TV-spel. Du hittar vår guide för detta här!

Utvalda produkt- och återförsäljarlänkar i våra artiklar är affiliate-länkar. När ett köp, inom en viss tid, görs via en eller flera av dessa länkar erhåller vi ibland en mindre provisionsdel på köpesumman. Läs mer.

Summering

Ställ en fråga

Har du en teknisk fundering du går och grubblar på? Det låter ju onödigt.

Kommentera

Lämna ett svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Det senaste

Varför står det att mottagaren ”har tystat notiser” (iPhone)?

Som från ingenstans har texten att mottagaren tystat notiser börjat dyka upp längst ned i iMessage-konversationer på iPhone. Men varför? Och hur blir man av med den?

Sonos soundbars fixar äntligen DTS-ljud

En funktion som varit efterfrågad av Sonos-användare i årtionden har äntligen lanserats. Stöd för DTS-ljud. Bättre sent än aldrig antar jag.

Så mäter du avstånd med Google Maps

Visste du att det går att mäta avståndet mellan två valfria punkter i Google Maps? Så använder du din PC, Mac, iPhone eller Android för att se hur lång en viss sträcka är.

Skicka bilder och film från iPhone till Chromecast

Företeelsen att visa något från telefonen på TV:n har blivit rejält förenklad under de senaste 10 åren. Om man bortser från att skicka bilder och filmer från iPhone till Chromecast.

Flytta tillbaka sökfältet högst upp i Safari på iOS 15 (iPhone)

Nya uppdateringar kan ju vara både bra och dåliga. Oftast vänjer man sig efter ett tag, men ibland känns det bara konstigt. Som när adressfältet flyttades längst ned i Safari efter uppgraderingen till iOS 15.

Det senaste

Tester

Fråga »

Mer läsning

Sväng förbi på Instagram

Send this to a friend