Bygg en strömknapp till din Raspberry Pi (med RetroPie)

Gillar du artikeln? Stöd sajten med en Swish om du vill.

Det senaste

Vad gör de olika tangenterna på ett Chromebook-tangentbord?

Precis noterat att symbolerna på datorns tangentbord ser annorlunda ut på din Chromebook-dator jämfört med din tidigare Windows- eller Mac-variant? Här går vi igenom vad de olika knapparna har för funktion.

Steg 4: Installera avstängningsscriptet för Raspberry Pi

1. Du bör nu ha nedanstående (eller liknande) information framför dig.

Raspberry Pi - RetroPie - SSH - Inloggad

2. För att installera scriptet som kommer sköta avstängningen är det enda du behöver göra att kopiera nedanstående kodsnutt och klistra in den i Terminal/PuTTY-fönstret. Du kan givetvis skriva in koden om du hellre önskar göra det. När koden står som på bilden nedanför trycker du Enter för att starta installationsprocessen.

curl https://pie.8bitjunkie.net/shutdown/setup-shutdown.sh | bash

Raspberry Pi - RetroPie - Installera Av På - Script

Som standard behöver mycket mer kod skrivas in för att hämta och installera olika filer separat. Tack vare kodsnutten ovanför automatiseras hela processen åt oss. Återigen ett stort tack till pie.8bitjunkie.net för möjligheten att installera scriptet på detta sätt.

3. Vad kodsnutten gör är i korthet att den automatiskt installerar alla program och bakgrundsfunktioner som behövs för att RetroPie ska känna av när den monterade knappen trycks ned. Installationen tar vanligtvis bara någon minut att slutföra.

RetroPie - Arbetar - Installera avstängningsscript - Av På
Kodsnutten från pie.8bitjunkie.net installerar precis allt som behövs, i ett enda svep!

4. När nedanstående text visas är installationen färdig. Du kan nu stänga av Terminal/PuTTY och vända fokus till din Raspberry Pi.

RetroPie - Av På script - On Off - Installerat

5. Testa nu att helt enkelt trycka ned den monterade knappen en halv sekund. Om allt fungerar som det ska (vilket det borde) kommer RetroPie automatiskt starta avstängningsprocessen så fort du trycker på knappen. Du kommer se några kodsnuttar visa sig på skärmen varpå systemet stängs av.

6. Du kan nu använda knappen för att båda starta och stänga av din Raspberry Pi. Snyggt jobbat!

Det fungerar inte – vad ska jag göra (Retropie Stretch)?

I och med den senaste versionen av Retropie (Stretch) har diverse ändringar gjorts i hur operativsystemet startar. Detta gör att du (tyvärr) även behöver göra följande tillägg i koden för att avstängningsscriptet ska fungera.

1. (Via PuTTY) Skriv in kodsnutten sudo nano /etc/rc.local och tryck Enter.

2. Använd piltangenterna för att navigera nästan längst ned i dokumentet som precis öppnades. Kopiera och klistra därefter in följande textrad precis ovanför där det står exit 0.

sudo python /home/pi/scripts/shutdown.py &> /dev/null &

3. Tryck Ctrl + X för att stänga dokumentet. Välj Y (Yes) för att spara det innan du stänger.

4. Starta slutligen om din Raspberry Pi genom att skriva sudo reboot.

Stöter du på problem eller har frågor och funderingar är du givetvis välkommen att ställa dem i kommentarerna. Vi ska göra vårt bästa för att hjälpa till!

Navigering

Steg 1: Det här behöver du
Steg 2: Bygg ihop och montera knappen på Raspberry Pi
Steg 3: Koppla upp dig mot Raspberry Pi via SSH
Steg 4: Installera avstängningsscriptet för Raspberry Pi

Utvalda produkt- och återförsäljarlänkar i vissa av artiklarna på enkelteknik.se är affiliate-länkar. När ett köp, inom en viss tid, görs via en eller flera av dessa länkar erhåller sajten en mindre provisionsdel på köpesumman. Läs mer.

17 kommentarer

    • Hej! Ja, absolut! Det är Raspberry Pi 3 och RetroPie guiden är skriven för. Ska ta och förtydliga detta i texten också!

      // Christoffer, enkelteknik.se

    • Hej igen, det borde gå bra att använda samma pin för båda (GND). Skulle det mot förmodan inte fungera ska du lika gärna kunna använda någon av de andra GND-pinsen (se denna bild från guiden vi baserat vår guide på).

      Gör ett test innan du monterar fast allt :-) Men som sagt tror jag det går fint att köra på samma pin för knappen!

      // Christoffer, enkelteknik.se

        • Jättetack för de orden! :-) Har du fler frågor eller andra funderingar framöver, även om de inte gäller någon specifik artikel eller guide, kan du alltid ställa dem i forumet. Försöker hjälpa till så mycket som möjligt där!

          // Christoffer, enkelteknik.se

    • Tack själv för den fina feedbacken! Kul att guiden var till hjälp :-)

      // Christoffer, enkelteknik.se

  1. Varför måste man använfa Putty?
    Går det inte skriva samma kod i ”shell” om man avslutar emulation station?

    • Hej! Du bör absolut kunna använda ett tangentbord kopplat direkt till Raspberry:n och skriva in koden i kommandotolken! Det finns lite mer information om det i guiden artikeln är baserad på (under Software setup).

      När jag skrev texten valde jag det alternativ jag själv var mest van med. Samt att vissa tecken kan vara knepiga att skriva i shell då kortkommandon ser något annorlunda ut än i t.ex. Windows. Då kändes det lättare att ha alternativet att bara kopiera koden och trycka Enter :-) Men som sagt, att skriva koden direkt utanför EmulationStation fungerar också!

      // Christoffer, enkelteknik.se

      • Ok, tack för ditt svar.
        Jo jag har tangentbord och kontroller båda inkopplat.
        Tänkte bara om det finns något annat hinder för att göra det.
        Ska testa detta. Tack

        • Allright! Nej det bör som sagt gå alldeles utmärkt att göra såsom du beskriver :-)

          // Christoffer, enkelteknik.se

  2. Goddag!

    Mycket bra guide och ska genomföra detta. Dock så planerar jag på att göra min raspberry pi mobil via att köpa deras tpuchscreen på 7tum.

    Denna använder pin 5 och 6 varpå jag behöver installera strömknappen på andra andra pins. Enligt en annan guide spelar det ingen roll vilken pin man väljer så länge den har GND.

    Fråga:
    Fungerar den här guiden om man väljer någon annan pin med GND.

    Misstänker att man behöver ändra i koden. Vilka ändringar ska jag få göra?

    Tack för en bra guide och hoppas på svar!

    • Hej! Tack för den fina feedbacken! Det ska, precis som du skriver, inte spela någon roll vilken av GND-pinsen du kopplar den till. Så rent krasst bör du till och med kunna använda samma GND-pin för både knappen och skärmen.

      Du ska inte behöva ändra något i koden om det bara är GND-pinen du ändrar. Byter du däremot ut båda kommer du behöva ändra i koden för att scriptet ska ”lyssna” på rätt pins.

      Ska även uppdatera den här guiden så fort jag hinner med lite ny information. Om man använder den senaste versionen av Retropie (vid namn Stretch) fungerar inte avstängningsscriptet längre. För att det ska fungera behöver man (efter att alla steg följts i guiden) även göra följande (via PuTTY):

      1. Skriv sudo nano /etc/rc.local och tryck Enter.

      2. Använd piltangenterna för att navigera längst ned i filen som öppnades. Klistra därefter in följande textrad precis ovanför där det står exit 0.

      sudo python /home/pi/scripts/shutdown.py &> /dev/null &

      3. Tryck sedan Ctrl + X för att stänga dokumentet. Välj Y (Yes) för att spara det innan du stänger. Starta därefter om din Raspberry Pi.

      Hoppas allt fungerar ordentligt efter det :-)

      // Christoffer, enkelteknik.se

      • Där ser man! Det löser jag ut.

        Hur ändrar jag koden om jag avser att använda pin9 och pin10?

        Mvh
        Emil

  3. Ska kanske formulera mig bättre. Finns det någon annan än pin5 man kan koppla in strömknappen mot?

    Då den information jag har är att skärmen behöver ha pin3/4/5 och GND för att fungera.

    Mvh
    Emil

    • Hej! Du bör kunna ändra koden för att använda någon annan pin än nummer 5. Hur och exakt på vilket sätt detta görs är jag tyvärr väldigt osäker på :-/ Har ingen Raspberry Pi framför mig i nuläget jag skulle kunna testa på heller. Läste igenom tråden hos 8bitjunkie och där skriver någon användare att han bytt ut pin 5 mot en annan (just för att kunna använda ett annat tillbehör till pin 5) så det ska gå. Dock går han inte in på _hur_ det faktiskt görs i koden :-/

      // Christoffer, enkelteknik.se

Lämna ett svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Du kanske även gillar

Det senaste

Vad gör de olika tangenterna på ett Chromebook-tangentbord?

Precis noterat att symbolerna på datorns tangentbord ser annorlunda ut på din Chromebook-dator jämfört med din tidigare Windows- eller Mac-variant? Här går vi igenom vad de olika knapparna har för funktion.