Steg 2: Bygg ihop och montera knappen på Raspberry Pi
Att bygga ihop och montera själva knappen för på och av på Raspberry Pi är inte särskilt knepigt. Var dock försiktig så du inte trycker till själva kretskortet och böjer det eller liknande.
1. Om du har din Raspberry Pi i ett chassi rekommenderar vi att du börjar med att avlägsna chassit. Detta gör det mycket enklare att komma åt och installera kablarna till knappen.
2. De två sladdarna ska monteras på de två piggarna markerade på bilden nedanför. Den högra piggen är jord (GND) och den vänstra kallas för GPIO1 (general purpose input/output). När en koppling mellan GND och GPUO1 görs startar Raspberry Pi automatiskt så länge strömkontakten är ansluten.
3. De båda sladdarna monteras som på bilden nedanför. Det spelar ingen roll vilken av sladdarna som sätts på vilken pigg/pin.
4. Montera därefter fast själva knappen. Innan du gör den faktiska monteringen och löder ihop kablarna med knappen rekommenderar vi att testa så kopplingen fungerar. För att göra detta ansluter du helt enkelt din Raspberry Pi till en skärm (via HDMI). Plugga därefter in strömkabeln som vanligt för att starta enheten och RetroPie.
5. Välj nu att direkt avsluta RetroPie (Start > Quit > Shutdown System) varpå enheten stänger av sig. Tryck nu ned knappen för att se så systemet startar upp igen. Skulle det vara så att inget händer rekommenderar vi att bort knappen och bara lägga de båda kablarna mot varandra. Startar enheten då är det något galet med knappen. Startar den fortfarande inte kommer förmodligen inte de båda kablarna i kontakt med piggarna på kretskortet. Alternativt att kablarna sitter monterade på fel piggar.
6. När du vet att det fungerar att starta (inte stänga av ännu!) enheten med knappen är det dags att löda (eller i värsta fall tejpa) fast alla kablar och kapsla in alla synliga delar med krympslang. Vår kabel kom att se ut på följande sätt.
7. Nu är även ett bra tillfälle att bestämma vart på chassit knappen faktiskt ska monteras. Det är givetvis helt valfritt att montera knappen så som du känner passar ditt chassi bäst. Vi valde att göra ett hål i framkant på den övre delen av chassit. Hålet gjordes med hjälp av en vanlig liten borrmaskin.
8. När monteringshålet är borrat och knapp med tillhörande kablar är säkrade är det därefter bara att montera ihop alltsammans.
9. Själva monteringen av knappen är nu färdig. Än så länge kan knappen som sagt endast starta enheten. I nästa kapitel går vi igenom hur du kopplar upp dig mot Raspberry Pi för att börja installera scriptet som gör att ett till tryck på knappen också stänger av enheten.
Navigering
Steg 1: Det här behöver du
Steg 2: Bygg ihop och montera knappen på Raspberry Pi
Steg 3: Koppla upp dig mot Raspberry Pi via SSH
Steg 4: Installera avstängningsscriptet för Raspberry Pi
Fungerar detta även med RetroPie på Raspberry pi3?
Hej! Ja, absolut! Det är Raspberry Pi 3 och RetroPie guiden är skriven för. Ska ta och förtydliga detta i texten också!
// Christoffer, enkelteknik.se
Tack så mycket och för så snabbt svar. :)
Har en till fråga till, tänkte skaffa en fläkt, men den använder en av pinnarna som används för knappen, kan man använda denna till båda eller måste man ändra för fläkten?
Fläkten:
https://www.sainsmart.com/media/wysiwyg/20-211-197wiring.jpg
Hej igen, det borde gå bra att använda samma pin för båda (GND). Skulle det mot förmodan inte fungera ska du lika gärna kunna använda någon av de andra GND-pinsen (se denna bild från guiden vi baserat vår guide på).
Gör ett test innan du monterar fast allt :-) Men som sagt tror jag det går fint att köra på samma pin för knappen!
// Christoffer, enkelteknik.se
Va bra, tack åter igen för snabbt svar. Ni är en av de bästa sidor jag besökt någonsin! :D
Jättetack för de orden! :-) Har du fler frågor eller andra funderingar framöver, även om de inte gäller någon specifik artikel eller guide, kan du alltid ställa dem i forumet. Försöker hjälpa till så mycket som möjligt där!
// Christoffer, enkelteknik.se
Tack så mycket för den pedagogiska och riktigt bra guiden.
Tack själv för den fina feedbacken! Kul att guiden var till hjälp :-)
// Christoffer, enkelteknik.se
Varför måste man använfa Putty?
Går det inte skriva samma kod i ”shell” om man avslutar emulation station?
Hej! Du bör absolut kunna använda ett tangentbord kopplat direkt till Raspberry:n och skriva in koden i kommandotolken! Det finns lite mer information om det i guiden artikeln är baserad på (under Software setup).
När jag skrev texten valde jag det alternativ jag själv var mest van med. Samt att vissa tecken kan vara knepiga att skriva i shell då kortkommandon ser något annorlunda ut än i t.ex. Windows. Då kändes det lättare att ha alternativet att bara kopiera koden och trycka Enter :-) Men som sagt, att skriva koden direkt utanför EmulationStation fungerar också!
// Christoffer, enkelteknik.se
Ok, tack för ditt svar.
Jo jag har tangentbord och kontroller båda inkopplat.
Tänkte bara om det finns något annat hinder för att göra det.
Ska testa detta. Tack
Allright! Nej det bör som sagt gå alldeles utmärkt att göra såsom du beskriver :-)
// Christoffer, enkelteknik.se
Goddag!
Mycket bra guide och ska genomföra detta. Dock så planerar jag på att göra min raspberry pi mobil via att köpa deras tpuchscreen på 7tum.
Denna använder pin 5 och 6 varpå jag behöver installera strömknappen på andra andra pins. Enligt en annan guide spelar det ingen roll vilken pin man väljer så länge den har GND.
Fråga:
Fungerar den här guiden om man väljer någon annan pin med GND.
Misstänker att man behöver ändra i koden. Vilka ändringar ska jag få göra?
Tack för en bra guide och hoppas på svar!
Hej! Tack för den fina feedbacken! Det ska, precis som du skriver, inte spela någon roll vilken av GND-pinsen du kopplar den till. Så rent krasst bör du till och med kunna använda samma GND-pin för både knappen och skärmen.
Du ska inte behöva ändra något i koden om det bara är GND-pinen du ändrar. Byter du däremot ut båda kommer du behöva ändra i koden för att scriptet ska ”lyssna” på rätt pins.
Ska även uppdatera den här guiden så fort jag hinner med lite ny information. Om man använder den senaste versionen av Retropie (vid namn Stretch) fungerar inte avstängningsscriptet längre. För att det ska fungera behöver man (efter att alla steg följts i guiden) även göra följande (via PuTTY):
1. Skriv
sudo nano /etc/rc.local
och tryck Enter.2. Använd piltangenterna för att navigera längst ned i filen som öppnades. Klistra därefter in följande textrad precis ovanför där det står
exit 0
.sudo python /home/pi/scripts/shutdown.py &> /dev/null &
3. Tryck sedan Ctrl + X för att stänga dokumentet. Välj Y (Yes) för att spara det innan du stänger. Starta därefter om din Raspberry Pi.
Hoppas allt fungerar ordentligt efter det :-)
// Christoffer, enkelteknik.se
Där ser man! Det löser jag ut.
Hur ändrar jag koden om jag avser att använda pin9 och pin10?
Mvh
Emil
Ska kanske formulera mig bättre. Finns det någon annan än pin5 man kan koppla in strömknappen mot?
Då den information jag har är att skärmen behöver ha pin3/4/5 och GND för att fungera.
Mvh
Emil
Hej! Du bör kunna ändra koden för att använda någon annan pin än nummer 5. Hur och exakt på vilket sätt detta görs är jag tyvärr väldigt osäker på :-/ Har ingen Raspberry Pi framför mig i nuläget jag skulle kunna testa på heller. Läste igenom tråden hos 8bitjunkie och där skriver någon användare att han bytt ut pin 5 mot en annan (just för att kunna använda ett annat tillbehör till pin 5) så det ska gå. Dock går han inte in på _hur_ det faktiskt görs i koden :-/
// Christoffer, enkelteknik.se