Vad har jag för IP-adress och vad är det?

Det senaste

Har du behov att ta reda på din IP-adress, eller är du mest nyfiken på vad det är för något? Läs vidare så förklarar vi!

En IP-adress (från engelskans Internet Protocol address) kan enklast beskrivas som det namn ett hushåll visas som, på internet. Ungefär på samma sätt som posten använder en gatuadress och ett hus- eller lägenhetsnummer använder även internet ett liknande adressystem. Detta för att all information ska hitta just till ditt hushåll.

1. Två typer av IP-adresser

När man talar om IP-adresser brukar de delas upp i två huvudsakliga typer: Publika och Privata.

Publika IP-adresser

Den publika (även kallad externa) IP-adressen är den adress du får av din internetoperatör och som går fram till din bostad. Det är den här adressen som visas när någon i ditt hushåll surfar på internet. Det spelar ingen roll om det är en eller flera som använder internet inom ditt hushåll. Så länge alla är kopplade till samma nätverk visas ni som samma IP-nummer ut mot internet. Ett exempel på en publik IP-adress är 213.103.189.160.

IP-adress - Hushåll
Den publika (externa) IP-adressen är den som visas när du eller någon annan i ditt hushåll använder internet.

Privata IP-adresser

Om du har ett nätverksuttag i väggen och kopplar din dator direkt till detta kommer din dator få samma IP-adress som IP-adressen till ditt hushåll. IP-adressen följer alltså med från nätverksuttaget direkt till din dator och din publika (externa) och privata (interna) IP-adress blir densamma.

IP adress - Extern
Om din dator kopplas direkt in till ett nätverksuttag i väggen får den samma namn (IP-adress) som IP-adressen till ditt hushåll.

Om du istället kopplar in din dator till en router för att kunna ansluta flera datorer eller andra enheter (antingen via kabel eller trådlöst) kommer den få en annan typ av IP-adress. För att routern ska kunna hålla reda på vilken dator eller annan enhet information ska skickas till delar routern själv ut privata IP-adresser till alla anslutna enheter. Dessa IP-adresser ser lite annorlunda ut än de publika och börjar allt som oftast med 192.168 för att sedan avslutas med exempelvis 0.102 för en ansluten enhet och 0.103 för en annan. Ett exempel på en privat IP-adress är 192.168.0.145.

När någon av de till routern anslutna datorerna, mobilerna eller surfplattorna använder internet visas dock alltid istället din publika IP-adress. De privata IP-adresserna används endast just privat, för att routern ska kunna hålla reda på vart all information skickas.

IP-adress - Router
Här är två datorer kopplade till en router. Routern ger de båda datorerna varsin egen privat IP-adress för att hålla koll på att all information skickas till rätt dator. Den publika IP-adressen du får av din internetoperatör är sedan den adress som syns ut mot internet när någon inom hushållet skickar eller tar emot data från de ansluta datorerna.

Känner du dig osäker på vad en router egentligen är och vad den gör rekommenderar vi läsa artikeln Vad är skillnaden mellan en router och en switch?

2. Vad har jag för IP-adress?

Att få fram sin IP-adress görs på olika sätt beroende på om du vill få fram den privata eller publika IP-adressen.

Din publika (externa) IP-adress

1. Varje webbsida du besöker kan utan problem se din publika IP-adress, eftersom det är denna du använder för att skicka och ta emot data via. Här nedan visas din publika IP-adress. Givetvis är det bara just du som ser den.

Din publika IP-adress är: 34.237.124.210

2. Självklart behöver du inte använda enkelteknik.se för att få fram din publika IP-adress. Det går även alldeles utmärkt att gå till google.se och skriva in till exempel vad är min IP-adress och välja någon av de första sökresultaten. Vi rekommenderar den första länken i vår sökning, minip.nu, där du enkelt ser din publika IP-adress högst upp på sidan.

IP-adress - Google

Din privata (interna) IP-adress

Har du din dator kopplad direkt till ett nätverksuttag i väggen bör den ha samma privata IP-adress som din publika IP-adress. Har du däremot en router eller ett modem mellan datorn och ditt nätverksuttag gör du följande för att se din privata IP-adress.

Se IP-adress för en Windows-dator

1. Klicka fram startmenyn (längst ner till vänster). Skriv sedan cmd i sökraden och tryck Enter.

IP-adress - Windows 1

2. I fönstret som dyker upp skriver du ipconfig och trycker Enter igen.

IP-adress - Windows 2

3. Nu visas information som berättar det mesta om datorns nätverksinställningar. Under IPv4-adress ser du din dators privata IP-adress. Datorn i exemplet är som synes kopplad till en router då den har en typisk privat (intern) IP-adress som börjar med 192.168. Standard-gateway är förövrigt adressen till själva routern.

IP-adress - Windows 3

Se IP-adress för en Mac-dator

1. Börja med att klicka på Äpplet längst upp till vänster. Välj därefter Systeminställningar följt av Nätverk.

IP-adress - Mac 1

2. I de flesta fall bör du direkt se din IP-adress under Status. Gör du inte det eller vill se fler detaljer om ditt nätverk klickar du på Avancerat och väljer TCP/IP högst upp. Under IPv4-adress ser du sedan din IP-adress.

IP-adress - Mac 2

Christoffer
Administratör och grundare av enkelteknik.se. Modererar och författar det mesta på sajten.

Dela gärna artikeln om du gillar den.

Frågor

Hjälpte texten dig?

Allt innehåll på enkelteknik.se är gratis och finansieras genom annonsering, samarbeten och donationer. Alla bidrag, oavsett summa, tas tacksamt emot på nedanstående Swish-nummer.

Swish-nummer: 123 404 34 36

Skicka gärna med din e-post-adress om du väljer att stödja oss, så vi får möjlighet att återkomma med ett personligt tack!

8 kommentarer

 1. Hej Tack för en bra tidning! hur får jag fram ip adress på den som fjärrstyrt min dator. har windows 7 har inte hittat nåt dosprogram hur gör man då? mvh jane k

  • Hej och tack! Det är inte helt enkelt att se vilka som fjärrstyrt en dator. Med Googles hjälp lyckades jag få tag i följande. Det är ett ganska avancerat tillvägagångssätt, men det var det jag hittade som åtminstone verkar fungera. Hoppas det kan lösa problemet.

   1. Gå till https://technet.microsoft.com/en-us/sysinternals/bb897545.aspx och hämta klicka på Download PsTools (1.6 MB). Spara filen och extrahera filen PsLoggedon.exe till C:.

   2. Ta därefter reda på ditt datornamn genom att högerklicka på Den här datorn och titta under Datornamn.

   3. Klicka nu på Start-menyn följt av Kör och skriv in C:\PsLoggedon.exe \\DATORNAMN. Ersätt DATORNAMN med namnet på din dator.

   4. Tryck Enter. Du bör nu se vilka användare som är uppkopplade mot din dator åtminstone för stunden.

   // Christoffer, enkelteknik.se

  • Hej! Det är i princip ingen skillnad på Windows 10 och tidigare versioner av operativsystemet när det gäller ipconfig-funktionen. Klicka på Förstoringsglaset (Söksymbolen) bredvid Start-menyn. Skriv cmd och tryck Enter. Skriv sedan ipconfig i Kommandotolken och tryck Enter igen. Det visas en hel del information så du kan behöva scrolla uppåt eller nedåt för att se IPv4/IPv6 som därefter visar datorns IP-adress.

   // Christoffer, enkelteknik.se

 2. Hej,

  Går det att se i ett mail exakta location mailet skickades ifrån dvs inte bara vilken IP-adress det är skickat ifrån?

  • Hej, det går i regel att se vart en IP-adress skickas ut från. Testa t.ex. att skriva in IP-adressen här (iplocation.net). Det är dock aldrig riktigt hundra huruvida det faktiskt stämmer.

   Detta har att göra med hur datorn som används (eller som ett mejl skickats från) är ansluten till Internet. Företagsdatorer kan t.ex. vara inställda att alltid gå genom företagets eget nät innan någon data skickas ut på Internet. Det kan exempelvis innebära att all information ser ut att komma från Stockholm när användarna i själva verket är utspridda över hela landet.

   // Christoffer, enkelteknik.se

  • Jättetack för den fina feedbacken! Kanske även på tiden att denna artikel uppdateras lite. Informationen är fortfarande gångbar, men bilderna skulle nog behöva en putsning :-) Oavsett, kul att den var till hjälp!

   // Christoffer, enkelteknik.se

Lämna ett svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Det senaste

Test: Nokia 6300 4G & Nokia 8000 4G – Är mindre mer?

Klassiskt Nokia-utseende, knappsats, bra batteritid och stöd för både Google Maps, Facebook och andra moderna appar? Det låter ändå ganska bra.

Varför drar en telefon mer batteri när det är kallt?

Att vara utomhus i minusgrader kan ha en stor inverkan på din telefons batteritid. Här tänkte jag försöka reda ut varför det är så och vad man kan göra åt det.

Test: Marshall Major III Bluetooth – Prisvärda eller överskattade?

Marshall har på senare år gjort sig ett ordentligt namn inom hörlurar- och högtalare i de lite vettigare prissegmenten. Hur är det då att använda en av deras långkörare, Major III Bluetooth?

Test: Brother HL-L2350DW – En enkel, monokrom och pålitlig laserskrivare

Om man är ute efter en trådlös laserskrivare med vettiga driftskostnader och utskrifter i svartvitt, kan då Brothers HL-L2350DW vara ett alternativ?

Se gamla och missade notiser på iPhone

Råkade du låsa upp telefonen och missade att hinna läsa vad som stod i den senaste notifikationen? Ingen fara, så ser du samtliga olästa notifikationer igen!

Test: Corsair HS75 XB – Trådlöst headset för Xbox One och Series X/S

Corsairs trådlösa headset HS75 XB ska, åtminstone ljudmässigt, vara ett av de bättre headseten som går att få tag i till Xbox One och Series X/S. Ligger det någon sanning i det?

Relaterat innehåll

Send this to a friend