måndag, 16 september, 2019
- Annons -
 • Hem
 • Nätverk
 • Fråga

Vad har jag för IP-adress och vad är det?

Missa inte

Så bäddar du in och centrerar Twitter-inlägg på din hemsida

Att inkludera Twitter-inlägg på sin sajt eller blogg är ett riktigt bra sätt att referera till eller visa upp information. Att centrera posten gör inbäddningen mycket snyggare. Så fixar du allt på nolltid!

Sök efter ett visst ord på en hemsida (PC & Mac)

Att söka efter ett specifikt ord direkt i nästan vilken webbläsare som helst är hur enkelt som helst. Så...

Ta bort de blå pilarna från mappar och filer i Windows 10

Har du precis upptäckt att en eller flera ikoner för mappar och filer har fått små, blå pilar vid sig? Här går vi igenom vad pilarna är och hur du blir av med dem!

Har du behov att ta reda på din IP-adress, eller är du mest nyfiken på vad det är för något? Läs vidare så förklarar vi!

En IP-adress (från engelskans Internet Protocol address) kan enklast beskrivas som det namn ett hushåll visas som, på internet. Ungefär på samma sätt som posten använder en gatuadress och ett hus- eller lägenhetsnummer använder även internet ett liknande adressystem. Detta för att all information ska hitta just till ditt hushåll.

1. Två typer av IP-adresser

När man talar om IP-adresser brukar de delas upp i två huvudsakliga typer: Publika och Privata.

Publika IP-adresser

Den publika (även kallad externa) IP-adressen är den adress du får av din internetoperatör och som går fram till din bostad. Det är den här adressen som visas när någon i ditt hushåll surfar på internet. Det spelar ingen roll om det är en eller flera som använder internet inom ditt hushåll. Så länge alla är kopplade till samma nätverk visas ni som samma IP-nummer ut mot internet. Ett exempel på en publik IP-adress är 213.103.189.160.

IP-adress - Hushåll
Den publika (externa) IP-adressen är den som visas när du eller någon annan i ditt hushåll använder internet.

Privata IP-adresser

Om du har ett nätverksuttag i väggen och kopplar din dator direkt till detta kommer din dator få samma IP-adress som IP-adressen till ditt hushåll. IP-adressen följer alltså med från nätverksuttaget direkt till din dator och din publika (externa) och privata (interna) IP-adress blir densamma.

IP adress - Extern
Om din dator kopplas direkt in till ett nätverksuttag i väggen får den samma namn (IP-adress) som IP-adressen till ditt hushåll.

Om du istället kopplar in din dator till en router för att kunna ansluta flera datorer eller andra enheter (antingen via kabel eller trådlöst) kommer den få en annan typ av IP-adress. För att routern ska kunna hålla reda på vilken dator eller annan enhet information ska skickas till delar routern själv ut privata IP-adresser till alla anslutna enheter. Dessa IP-adresser ser lite annorlunda ut än de publika och börjar allt som oftast med 192.168 för att sedan avslutas med exempelvis 0.102 för en ansluten enhet och 0.103 för en annan. Ett exempel på en privat IP-adress är 192.168.0.145.

När någon av de till routern anslutna datorerna, mobilerna eller surfplattorna använder internet visas dock alltid istället din publika IP-adress. De privata IP-adresserna används endast just privat, för att routern ska kunna hålla reda på vart all information skickas.

IP-adress - Router
Här är två datorer kopplade till en router. Routern ger de båda datorerna varsin egen privat IP-adress för att hålla koll på att all information skickas till rätt dator. Den publika IP-adressen du får av din internetoperatör är sedan den adress som syns ut mot internet när någon inom hushållet skickar eller tar emot data från de ansluta datorerna.

Känner du dig osäker på vad en router egentligen är och vad den gör rekommenderar vi läsa artikeln Vad är skillnaden mellan en router och en switch?

2. Vad har jag för IP-adress?

Att få fram sin IP-adress görs på olika sätt beroende på om du vill få fram den privata eller publika IP-adressen.

Din publika (externa) IP-adress

1. Varje webbsida du besöker kan utan problem se din publika IP-adress, eftersom det är denna du använder för att skicka och ta emot data via. Här nedan visas din publika IP-adress. Givetvis är det bara just du som ser den.

Din publika IP-adress är: 18.206.194.83

2. Självklart behöver du inte använda enkelteknik.se för att få fram din publika IP-adress. Det går även alldeles utmärkt att gå till google.se och skriva in till exempel vad är min IP-adress och välja någon av de första sökresultaten. Vi rekommenderar den första länken i vår sökning, minip.nu, där du enkelt ser din publika IP-adress högst upp på sidan.

IP-adress - Google

Din privata (interna) IP-adress

Har du din dator kopplad direkt till ett nätverksuttag i väggen bör den ha samma privata IP-adress som din publika IP-adress. Har du däremot en router eller ett modem mellan datorn och ditt nätverksuttag gör du följande för att se din privata IP-adress.

Se IP-adress för en Windows-dator

1. Klicka fram startmenyn (längst ner till vänster). Skriv sedan cmd i sökraden och tryck Enter.

IP-adress - Windows 1

2. I fönstret som dyker upp skriver du ipconfig och trycker Enter igen.

IP-adress - Windows 2

3. Nu visas information som berättar det mesta om datorns nätverksinställningar. Under IPv4-adress ser du din dators privata IP-adress. Datorn i exemplet är som synes kopplad till en router då den har en typisk privat (intern) IP-adress som börjar med 192.168. Standard-gateway är förövrigt adressen till själva routern.

IP-adress - Windows 3

Se IP-adress för en Mac-dator

1. Börja med att klicka på Äpplet längst upp till vänster. Välj därefter Systeminställningar följt av Nätverk.

IP-adress - Mac 1

2. I de flesta fall bör du direkt se din IP-adress under Status. Gör du inte det eller vill se fler detaljer om ditt nätverk klickar du på Avancerat och väljer TCP/IP högst upp. Under IPv4-adress ser du sedan din IP-adress.

IP-adress - Mac 2

Christoffer
Administratör och grundare av enkelteknik.se. Modererar och författar det mesta på sajten.

Relaterat innehåll

8 kommentarer

 1. Hej Tack för en bra tidning! hur får jag fram ip adress på den som fjärrstyrt min dator. har windows 7 har inte hittat nåt dosprogram hur gör man då? mvh jane k

  • Hej och tack! Det är inte helt enkelt att se vilka som fjärrstyrt en dator. Med Googles hjälp lyckades jag få tag i följande. Det är ett ganska avancerat tillvägagångssätt, men det var det jag hittade som åtminstone verkar fungera. Hoppas det kan lösa problemet.

   1. Gå till https://technet.microsoft.com/en-us/sysinternals/bb897545.aspx och hämta klicka på Download PsTools (1.6 MB). Spara filen och extrahera filen PsLoggedon.exe till C:.

   2. Ta därefter reda på ditt datornamn genom att högerklicka på Den här datorn och titta under Datornamn.

   3. Klicka nu på Start-menyn följt av Kör och skriv in C:\PsLoggedon.exe \\DATORNAMN. Ersätt DATORNAMN med namnet på din dator.

   4. Tryck Enter. Du bör nu se vilka användare som är uppkopplade mot din dator åtminstone för stunden.

   // Christoffer, enkelteknik.se

  • Hej! Det är i princip ingen skillnad på Windows 10 och tidigare versioner av operativsystemet när det gäller ipconfig-funktionen. Klicka på Förstoringsglaset (Söksymbolen) bredvid Start-menyn. Skriv cmd och tryck Enter. Skriv sedan ipconfig i Kommandotolken och tryck Enter igen. Det visas en hel del information så du kan behöva scrolla uppåt eller nedåt för att se IPv4/IPv6 som därefter visar datorns IP-adress.

   // Christoffer, enkelteknik.se

 2. Hej,

  Går det att se i ett mail exakta location mailet skickades ifrån dvs inte bara vilken IP-adress det är skickat ifrån?

  • Hej, det går i regel att se vart en IP-adress skickas ut från. Testa t.ex. att skriva in IP-adressen här (iplocation.net). Det är dock aldrig riktigt hundra huruvida det faktiskt stämmer.

   Detta har att göra med hur datorn som används (eller som ett mejl skickats från) är ansluten till Internet. Företagsdatorer kan t.ex. vara inställda att alltid gå genom företagets eget nät innan någon data skickas ut på Internet. Det kan exempelvis innebära att all information ser ut att komma från Stockholm när användarna i själva verket är utspridda över hela landet.

   // Christoffer, enkelteknik.se

  • Jättetack för den fina feedbacken! Kanske även på tiden att denna artikel uppdateras lite. Informationen är fortfarande gångbar, men bilderna skulle nog behöva en putsning :-) Oavsett, kul att den var till hjälp!

   // Christoffer, enkelteknik.se

Lämna ett svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Senaste

Fixa vanliga Bluetooth-problem i Windows 10

Har du ett par Bluetooth-hörlurar eller en mus och ett tangentbord som inte längre vill anslutas till din Windows 10-dator? Här tar vi en titt på några av lösningarna på dessa problem!

Apple lanserar iPhone 11, iPhone 11 Pro, Apple Watch 5 och en ny iPad

På gårdagens event (10/9) presenterade Apple i sedvanlig september-ordning ett gäng nya produkter, eller rättare sagt uppföljare till produkter.

iPhone är avaktiverad – Det kan du göra om du glömt koden

Har du lyckats slå in fel låskod för många gånger och låst din iPhone eller iPad? Här går vi igenom vad som är viktigt att tänka på och vilka lösningar som finns.

Se vilken version av Windows 10 du använder

Nyfiken på vilken version av Windows 10 du faktiskt har installerad på datorn? Inga problem! Här går vi igenom var och hur du hittar informationen!

Se vilken modell av iPhone du använder

Då Apple lanserat ett gäng olika iPhones är det inte alltid helt lätt att ha i minnet vilken av dem man faktiskt har i handen. Så ser du vilken iPhone du använder!

Frågor

Populärt

iPhone & iPad startar inte – Så får du igång dem

Har din telefon eller platta lagt av helt och visar bara en svart skärm? Så får du igång en till synes helt död iPhone eller iPad!

Ta en Print Screen / Skärmdump på macOS (OS X)

Att ta en Print Screen (skärmdump/skärmbild) på en iMac, MacBook eller annan Apple-dator är lite annorlunda gentemot i Windows. Så gör du! Nyligen bytt från...

Vad har jag för telefonnummer?

Osäker vilket telefonnummer du har? Så gör du för att se ditt eget nummer på både iPhone, Samsung, Sony och flera andra telefonmodeller.

Glömt lösenkoden till iPhone? Så fixar du det!

(Uppdaterad: 2017-09-03) Har du lyckats glömma bort koden till din IOS-enhet och har inte Touch ID påslaget? Så här gör du för att kunna...

Formatera, installera om och återställ en Mac-dator

Ska du sälja din Mac-dator eller vill installera om och återställa OS X/macOS av någon annan anledning? Här guidar vi dig genom hela processen!

Tester

Recension: IKEA och Sonos SYMFONISK Bokhylla-högtalare

Samarbetet mellan Sonos och IKEA har initialt resulterat i två olika högtalare. Här tar vi en titt på den nättare av de två. Som även är den billigaste Sonos-högtalaren - någonsin!

Recension: SYMFONISK lamphögtalare från Sonos och IKEA

I slutet av 2017 annonserade Sonos och IKEA att de skulle utveckla ett antal produkter tillsammans. Nästan tre år senare är resultatet i form av två högtalare slutligen här. Här tar vi en titt på den lite mer obskyra av de två!

Recension: Google Home Mini – Less is more?

Google Home Mini är Googles instegsvariant till världen av smarta högtalare och deras röststyrningstjänst Google Assistent. Så är det en Google Mini man ska ha nu för tiden?

Fler artiklar