Netgears Orbi-serie av nätverksprodukter har fått en hel del god feedback, framförallt gällande stabilitet och prestanda. Så vart passar nya RBK863s in? För helt lätt är det inte att navigera i djungeln av beteckningar.
För ett par år sedan testade jag Netgears mesh-router-paket RBK752. Som i sin tur var (och är) en lite enklare variant av RBK852 där mängden antenner minskats från åtta till sex stycken, Internet-porten bantats från 2,5 Gigabit till 1 Gigabit samt att processorn är av en något enklare variant. Trots detta stod sig RBK752 riktigt bra och erbjöd goda överföringshastigheter både med och utan sladd.
Förvirrande benämningar
Så vad är då egentligen RBK863s (som jag fått möjligheten att testa här) för ett mesh-router-paket? Först och främst är det värt att notera att den sista siffran i produktnamnet på Netgears Orbi-produkter avser antalet enheter som inkluderas i respektive paket. RBK863s består alltså av tre enheter. En router-enhet och två satelliter som används för att utöka räckvidden på nätverket. Medan exempelvis RBK752 består av två stycken enheter (en router och en satellit). Här finns det givetvis också ett paket som heter RBK753 och då innehåller tre enheter (en router och två satelliter) osv. Själva grundpaketen heter också kort och gott RBK750, RBK850 samt RBK860 (för varianten jag testat här). För att lättare kunna jämföra de olika paketen kommer jag fortsättningsvis benämna de olika paketen utifrån denna basbeteckning.
Så, för att summera de nämnda Orbi-versionerna är alltså RBK750 basvarianten i trion. Medan RBK850 är en lite uppdaterad variant av RBK750 med fler antenner och snabbare processor samt en Internet-port på maximalt 2,5 Gigabit. RBK860 är i stort sett identisk med lillebror RBK850 med den enda egentliga skillnaden att nätverksporten på 2,5 Gigabit bytts ut till en variant som mäktar med inkommande uppkopplingar på hela 10 Gigabit.
S:et på slutet av RBK863s har vidare inget med hårdvaruspecifikationer att göra. Istället står detta för ”Security”. Vilket i sin tur syftar på att Netgear numera inkluderar ett års gratis prenumeration av sin säkerhetstjänst Netgear Armor med paketet. Tidigare var denna period endast 30 dagar.
Installation och utsida
Att komma igång med RBK860 är, precis som med tidigare varianter, inga konstigheter. Netgear föreslår via förpackningen att man bäst bör använda deras app-lösning för att ställa in allt. Men det går lika bra att koppla in en dator till routerenheten via kabel och gå igenom inställningarna via ett webbgränssnitt. Själva installationen är i övrigt ganska rättfram och smidig och jag upplevde egentligen inget krångel alls. Först installeras routern varpå satelliterna därefter bara behöver placeras ut och kopplar sedan ihop sig automatiskt med routern. Efter detta är själva nätverket på plats och igång.
Något som är lite tråkigt här är Netgears webgränssnitt som (enligt egen utsago) i mångt och mycket sett likadant ut de senaste 20 åren. Det fungerar, men skulle absolut behöva en designmässig översyn. Sett till inställningar finns de flesta basvarianter representerade och så länge du inte behöver något extremt specifikt kan man göra det mesta vanliga.
Designen på router- och sattellit-enheterna är ordentlig, tung och trevlig. Men man ska ha med sig att det är ganska stora pjäser som behöver visst utrymme. På baksidan av både router och satelliter hittar vi hela fyra 1 Gbps-nätverksportar. Vilket är ett alldeles lagom antal portar. Framförallt jämfört med tidigare RBK750 där satelliterna endast hade två portar. På baksidan av router-enheten skymtar även den största nyheten med just RBK860-setet, 10 Gbps-porten för inkommande nätverksanslutningar. Mer än denna strax.
Ett förbaskat snabbt och stort Wi-Fi
Till skillnad från Netgears nyare produkter i Orbi-serien håller sig RBK860, precis som RBK850 och RBK750, kvar på Wi-Fi 6-standarden. Vilket givetvis är lite tråkigt då Wi-Fi 6E existerat ett bra tag nu och Wi-Fi 7 precis börjat etablera sig på marknaden. Skillnaderna mellan Wi-Fi 6 och 6E är däremot inte extrema och för de allra flesta är den reella prestandaskillnaden i hastighet inte särskilt stor. Med undantag om man har många nätverkshungriga enheter inom sitt lokala nätverk, ett scenario där skillnader absolut kan synas.
När det kommer till det trådlösa nätverket är den teoretiska maxhastigheten 6 Gbit/s. Vilket är en sanning med modifikation. Benar man ut det lite handlar det (så vitt jag förstår och kan läsa mig till) om två 5 Ghz-band (2400 Mbit/s var) samt ett 2,4 Ghz-band (1200 Mbit/s). Ett av de två 5 Ghz-banden är dock reserverat för kopplingen mellan router och satelliter vilket i sin tur gör att båda banden i praktiken begränsas till halva kanalspektrumet var, för att inte krocka med det andra bandets data. Något som gör att den faktiska maxhastigheten du kommer se från routern i princip är 1200 Mbit/s oavsett om inkopplade enheter befinner sig på 2,4 Ghz- eller 5 Ghz-bandet.
Med borträkning för normala hastighetsförluster hos ett trådlöst nätverk stämmer detta också väl in på de resultat jag får från Orbi RBK860, som ligger mellan 700 – 900 Mbit/s. En hastighet jag skulle säga ändå är fullgod för de allra flesta. Men lite mer reella hastigheter för konsument direkt på kartongen hade så klart varit att önska. Netgear är dock inte ensamma med att skriva hastigheterna på detta sätt och teoretiskt sett är det heller inte fel. Så ja.
Jag vill vidare verkligen slå ett slag för stabiliteten i uppkopplingen hos RBK860 som tack vare den dedikerade 5 Ghz-kanalen mellan router och satelliter är bland den mer robusta jag upplevt hos ett mesh-nätverk.
Netgear skyltar också med att RBK860-serien har 20 procent bättre täckning samt prestanda jämfört med tidigare installationer i serien (där jag personligen då har närmast till redan testade RBK750). Just täckningen har jag tyvärr inget vettigt sätt att mäta men förbaskat bra är den utan tvekan. När det kommer till prestandan är det lite otydligt om detta åsyftas hastighet eller bara ren datorkraft. Dock skulle jag, rent subjektivt, säga att både hastighet och prestanda känns överlag liknande hos de båda serierna (och gissningsvis också hos RBK850).
Så var det den där 10 Gbps-porten
När det kommer till den största nyheten från RBK850, uppgraderingen från en 2,5 Gbit/s-nätverksport för inkommande anslutningar till en som mäktar med hela 10 Gbit/s, kan jag faktiskt och lite förvånande inte hitta jättemånga argument för prisökningen den innebär jämfört med nämnda paket. RBK853 kostar just nu cirka 10 499 kr medan RBK863 går loss på massiva 15 490 kr.
Om du har en Internet-hastighet på 1000 Mbit/s eller lägre finns det givetvis ingen prestandaökning att hämta från RBK860 jämfört med varken RBK750 eller RBK850. Då samtliga routrar utan problem fixar att leverera denna hastighet till alla anslutna enheter. I fallet att du ändå har tillgång till en Internet-anslutning på hela 10 Gbit/s får du visserligen den hastighet in i RBK860. Däremot finns det, så vitt jag kan räkna fram, ingen möjlighet att få ut något mer än maximalt cirka 1000 Mbit/s till samtliga anslutna enheter. Detta då LAN-portarna på både router och satelliter är begränsade till just 1000 Mbit/s. Något som i stort också gäller för de trådlösa nätverket.
Vilket summerar upp till att du som max kan få ut 1000 Mbit/s styck till sex stycken anslutna enheter (fyra via kabel, två trådlöst). Att koppla in flera satelliter gör i det avseendet varken till eller från då respektive satellit är begränsad till respektive LAN-ports maxhastighet om 1000 Mbit/s. Så kort sagt. Även om du har en Internet-anslutning på 10 Gbit/s finns det ingen möjlighet att nyttja all bandbredd, utan maximalt cirka 6 Gbit/s. Vilket förtar lite av hela grejen med en 10 Gbit/s-nätverksport.
Visst, om du verkligen sitter med sex stycken datorer som samtliga behöver arbeta med 1000 Mbit/s hela tiden får du ut mer från RBK860 jämfört med RBK850 som med sin 2,5 Gbit/s-port klarar av maximalt 2 stycken 1000 Mbit/s- och 1 stycken 500 Mbit/s-anslutning. Om allt pressas till det maximala. Hade jag personligen tillgång till Internet på 10 Gbit/s skulle jag dock hellre se mig om efter en router som faktiskt också kan leverera hela hastigheten till mina anslutna klienter. Samt definitivt full hastighet till åtminstone en av de anslutna enheterna.
För att summera
RBK860 är trots ovanstående resonemang verkligen ingen dålig nätverkslösning. Snarare är RBK863-paketet ett av de mest stabila mesh-alterantiven jag någonsin testat. Problemet är bara att det samma också gäller föregångaren RBK850 samt till och med RBK750. Som båda är billigare men med i övrigt likvärdig funktionalitet. Sen framstår det lite snopet med en 10 Gbit/s-nätverksport när det på inget sätt går att faktiskt nyttja 10 Gbit/s.
Är du på jakt efter en bra mesh-router-lösning och trillar över RBK860 (eller något av paketen) på rea, köp. Likaså om du har en Internet-anslutning på maximalt 6 Gbit/s som du vill dela upp mellan ansluta enheter. Då kan RBK860 trots allt prestera över sina föregångare. För alla andra scenarion skulle jag välja att spara några kronor och köpa någon av föregångarna istället. Alternativt och för dig som faktiskt sitter med 10 Gbit/s; köpa en helt annat router som har möjlighet att nyttja all data du faktiskt betalar för.