Vad är skillnaden mellan FAT32, exFAT, NTFS och HFS+?

Gillar du artikeln? Stöd sajten med en Swish om du vill.

Det senaste

Test: MSI Creator Z16 HX Studio – En bärbar dator med extra allt

Creator är en av MSI:s mest påkostade serier bärbara datorer avsedda i första hand för kreatörer av allehanda slag. Så vad kan man då göra med en laptop i toppsegmentet av serien, för närmare 40 000 kr?

Installera om och återställ Windows 11

Börjar datorn känns trött och seg? Eller vill du bara återställa Windows 11 av vilken anledning som helst? Här går jag igenom hur du gör exakt det. Direkt inifrån själva operativsystemet.

När du ska formatera en lagringsenhet, USB-minne eller hårddisk får du ofta välja mellan filsystemen FAT32, exFAT, NTFS och HFS+. Här går vi igenom vad de olika alternativen innebär!

Möjligheten att formatera en hårddisk eller ett USB-minne finns inbyggd i princip i alla vanliga operativsystem. Att formatera innebär i korthet att din lagringsenhet görs i ordning för att kunna spara information på ett visst sätt. FAT32, exFAT, NTFS och HFS+ är alla exempel på olika typer av filsystem en lagringsenhet kan formateras i.

Formatera USB-minne, Hårddisk - Windows- Välj format
Så här ser det ofta ut då man ska formatera ett USB-minne. Här i Windows 10.

De olika filsystemen har både fördelar och nackdelar. Beroende på vad du faktiskt ska använda din hårddisk eller ditt USB-minne till och tillsammans med vilket operativsystem, kan det vara bra att känna till grunderna kring några av de allra vanligaste filsystemen.

FAT32 – Gammalt, men stor kompatibilitet

FAT32 (från engelskans File Allocation Table) är det äldsta av de fyra filsystemen. Det har funnits med sedan Windows 95 och var då det filsystem som oftast användes både för interna hårddiskar och exempelvis USB-minnen. FAT32 används även idag, men endast i begränsad utsträckning, främst av ett par orsaker.

Filsystemet tillåter för det första endast filer med en maximal storlek på 4GB. Har du till exempel en filmfil som är större än 4GB kommer du inte kunna placera den på ett USB-minne formaterat som FAT32. För det andra är den maximala storleken på en så kallad partition i FAT32 endast 32GB. Enkelt förklarat innebär detta att om du har en hårddisk på 500GB kommer den behöva delas upp i cirka 16 olika delar för att du ska kunna utnyttja allt utrymme. (500GB/32GB = 15,6). Varje av dessa 16 delar kommer sedan synas som en egen hårddisk när du tar en titt i till exempel Den här datorn på en Windows-dator. Ingen höjdare direkt. (Källa)

FAT32 är dock fortfarande gångbart och används ofta är det handlar om mindre lagringsenheter som t.ex. USB-minnen upp till 32GB. Detta eftersom FAT32 är ett av få format både Mac– och PC-datorer kan läsa och skriva till. Även de flesta spelkonsoler, TV-apparater och liknande apparater förstår filsystemet fullt ut. Kompatibiliteten är således väldigt stor.

FAT32 - Bäst för mindre, små USB-minnen
Många USB-minnen är fortfarande formaterade som FAT32 när du köper dem.

Formatet börjar dock mer och mer fasas ut och ersättas av NTFS och exFAT som båda har möjlighet att lagra i princip oändligt stora filer. Samtidigt är säkerhetsfunktionerna i gamla FAT32 inte är särskilt uppdaterade jämfört med de i de övriga filformaten. En FAT32-formaterad lagringsenhet kan till exempel inte skydda/kryptera data särskilt bra. Formatet har även långt ifrån samma möjlighet till återställning av filer om ett fel uppstår på enheten, än vad många nyare format har.

Positivt med FAT32: Kan läsas av och skrivas till av i princip alla enheter och operativsystem.

Negativt med FAT 32: Maximal filstorlek är endast 4GB. Maximal partitionsstorlek är endast 32GB. Utdaterade säkerhetsfunktioner jämfört med nyare format.

Rekommenderas för: USB-minnen upp till 32GB i storlek där du inte kommer placera filer större än 4GB och behöver möjlighet att använda minnet i många olika enheter och operativsystem.

exFAT – För externa hårddiskar/USB-minnen

exFAT (Extended File Allocation Table) introducerades av Microsoft år 2006 i syfte att bevara den kompatibilitet med många olika enheter och operativsystem FAT32 har, men samtidigt råda bot på problemen med låg lagringskapacitet.

exFAT är främst avsett för externa lagringsmedia såsom hårddiskar och USB-minnen, som behöver fungera på flera olika operativsystem, t.ex. Mac OS X och Windows 10. Formatet saknar en del säkerhetsfunktioner för återställning av data och liknande som återfinns hos NTFS, men är ändå bra mer uppdaterat än föregångaren FAT32.

Någon storleksbegränsning värd att nämna när det gäller maximal fil- eller partitionsstorlek finns inte, utan filer kan vara i princip hur stora som helst. (Källa). På grund av detta har formatet börjat bli en allt mer etablerad standard, framförallt för minneskort med stor lagringskapacitet som många gånger kommer förformaterade i formatet.

ExFAT - Bäst för USB-minnen och externa hårddiskar
ExFat är ett utmärkt alternativ att formatera externa lagringsenheter såsom USB-minnen och hårddiskar i.

Trots att exFAT bygger på FAT32 är stödet för formatet ännu dock inte riktigt lika stort än. Framförallt när det gäller spelkonsoler, TV-apparater och liknande, där en del modeller kan ha svårt att förstå och läsa formatet.

Positivt med exFAT: Fungerar med både Windows och Mac OS X. Ingen storleksbegränsning för filer eller partitioner.

Negativt med exFAT: Saknar vissa säkerhetsfunktioner som finns i t.ex. NTFS. Inte riktigt lika stor kompatibilitet med enheter som FAT32.

Rekommenderas för: Externa hårddiskar och USB-minnen, oavsett storlek, som kommer användas i både Mac OS X och PC Windows-datorer.

Läs gärna vår guide för hur du formaterar en extern hårddisk eller ett USB-minne för att fungera både i Windows och Mac OS X med just exFAT-filsystemet. Du hittar den här.

NTFS – För Windows

NTFS (New Technology File System) är ytterligare ett filsystem utvecklat av Microsoft. Systemet är producerat i samband med utvecklingen av Windows NT och Windows 2000 och är än idag det filsystem de allra flesta Windows-installationer används på.

Precis som exFAT är NTFS en vidareutveckling av FAT32. Fokus för NTFS har dock, till skillnad från exFAT-formatets stora kompatibilitet med andra enheter och operativsystem, varit att fungera som en stabil grund för Windows att stå på. Jämfört med FAT32 har NFTS flera säkerhetsfördelar och möjligheter till kryptering (låsning) av filer och delar av hårddiskar och USB-enheter formaterade i filsystemet.

NTFS - För interna hårddiskar - Windows 10
Interna hårddiskar på vanliga PC-datorer är i princip alltid formaterade i NTFS-formatet.

NTFS kan läsas och skrivas till av många enheter, såsom TV-spel, olika Linux-distributioner med mera. Även Mac OS X kan läsa filer från en NTFS-formaterad hårddisk. Dessvärre klarar OS X inte av att skriva filer till formatet, åtminstone inte utan att du installerar speciella program på din Mac-dator.

Själva NTFS-formatet har en nästan oändlig (teoretisk) maximal fil- och partitionsstorlek. Begränsningar finns dock istället i hur pass stora filer och partitioner det operativsystem du använder kan hantera. För Windows 10 handlar t.ex. dessa begränsningar (idag) om en maximal filstorlek på 16TB (terabyte). (Källa)

Positivt med NTFS: Fungerar med många olika operativsystem och enheter. Stabilt och uppdaterat format. Bra säkerhetsfunktioner. I princip ingen övre storleksgräns (som märks av än).

Negativt med NTFS: Kan inte skrivas till av Mac-datorer utan speciella program. Inte alla TV-apparater etc. kan läsa NTFS, utan kräver istället FAT32.

Rekommenderas för: Interna och externa hårddiskar samt USB-minnen i Windows-miljö.

HFS+ (Mac OS Extended) – För Mac

HFS+ är Apples eget filsystem och används i dagens Mac-datorer tillsammans med operativsystemet OS X. Utöver OS X är stödet för HFS+ väldigt litet. Windows kan inte, utan speciella drivrutiner och program, känna igen en hårddisk formaterad i formatet och väldigt få andra apparater (TV-apparater, spelkonsoler etc.) klarar av att läsa det.

Gratisoperativsystemet Linux är ett av få andra operativsystem som kan läsa och skriva till en HFS+-formaterad lagringsenhet som standard. Dock behöver en del speciella inställningar göras även där för att det ska fungera utan problem.

HSF+ - Endast för Mac och OS X
Hårddisken i en MacBook Pro behöver formateras i HFS+-formatet för att OS X ska gå att använda på datorn.

Någon egentlig övre gräns för storlek på en HFS+-formaterad hårddisk finns inte. Den maximala storleken begränsas istället av hur pass stora hårddiskar eller partitioner (delar av en hårddisk) operativsystemet kan hantera. Från och med Mac OS X version 10.5.3 kan en HFS+-hårddisk vara hela 8EB (exabyte) stor. (En exabyte är cirka 1 miljon terabyte, TB). (Källa)

Positivt med HFS+: I princip ingen övre storleksgräns.

Negativt med HFS+: Fungerar endast med Mac och OS X (och vissa andra Apple-produkter såsom iPod). Saknar vissa nyare säkerhetsfunktioner som återfinns i NTFS.

Rekommenderas för: Interna hårddiskar på en Mac-dator med OS X. Vilket också är i princip vad filsystemet är ämnat för.

Källor: NTFS.com, Microsoft, Apple

Har du några funderingar kring filsystem och vilket du ska använda för just din dator eller lagringsenhet? Fråga gärna i kommentarerna så ska vi göra vad vi kan för att hjälpa till!

Utvalda produkt- och återförsäljarlänkar i vissa av artiklarna på enkelteknik.se är affiliate-länkar. När ett köp, inom en viss tid, görs via en eller flera av dessa länkar erhåller sajten en mindre provisionsdel på köpesumman. Läs mer.

17 kommentarer

 1. Hej,

  Har en windowsdator och 2 st Mac datorer (Macbook AIR och en Imac) Behöver idag en extern hårddisk som funkar på alla datorerna. Köpt Paragon till ena för att få det att funka och efter det hittade jag då hit där du skrivit utförligt gällande detta. Känns nu som bortkastade pengar att köpa det till ytterligare en dator. Hur skulle du ha gjort och vilken extern hårddisk hade u köpt för ändamålet? Ska jag köpa en hårddisk och formatera den till exFAT direkt och sedan bara köra på?

  • Hej! Personligen är det exakt så jag har det. Har en extern hårddisk (WD) som är formaterad i exFAT. Den flyttas lite då och då mellan både PC:n och iMac:en (som även kör Windows via BootCamp då och då). Fungerar perfekt tycker jag. Som vi skriver i denna artikel rekommenderar jag även att formatera disken från Windows-miljö. Har aldrig själv haft några problem med att formatera exFAT-formatet direkt från Mac, men det verkar som vissa stött på problem.

   Angående vilken extern disk har jag själv alltid kört på Wester Digital, vilket fungerat bra. Skulle nog rekommendera att kolla t.ex. Prisjakt för att se lite vilka diskar i din önskade storlek som fått bra recensioner. Sen är ju alltid datorkomponenter något nyckfulla och har du otur existerar tyvärr måndagsexemplar utan tvekan oavsett vilket märke du än väljer.

   // Christoffer, enkelteknik.se

 2. Hej…!
  Jag formaterade en WD 2TB till ExFAT från min Mac, fyllde den med diverse filer och trodde sedan att jag skulle kunna läsa den från ngn av mina tv-apparater (Ny Philips och en ngn äldre samsung) men de hittar inte enheten!! Vilken formatering ska jag välja för jag gissar att det är det som är felet??
  Med vänlig hälsning, J

  • Hej! TV-apparater har, vad jag själv erfarit, tyvärr relativt dåligt stöd för exFAT. Min gissning är att det utan problem kommer fungera om du väljer FAT32 som filformat istället då detta stöds av de allra flesta enheter och apparater. Det tråkiga här är att du blir fast med en maximal filstorlek på 4GB. Du kommer alltså inte kunna spara filer som är större än 4GB på hårddisken.

   Det kan också vara så att hårddisken (om den endast använder USB-strömförsörjning) kan dra mer ström än vad USB-portarna på TV-apparaterna kan ge. Detta kan göra att den helt enkelt inte startar ordentligt alls, även om indikatorlampa etc. lyser upp.

   // Christoffer, enkelteknik.se

 3. Hej! Har just skaffat ett NAS (Synology DJ216j) som jag vill köra MAC Time Machine mot, önskar också kunna streama film från NAS’et, antingen via DNLA till en LG tv eller kanske via Apple TV. Vill också via plattor & telefoner kunna spela musik och titta på foton.
  Vill också kunna göra backup av foton från minneskort när jag är ute och reser.
  Finns det något filformat som kan passa? och vilka eventuella drivers osv. kan behövas.
  Med vänlig hälsning

  • Hej! När det gäller filformatet på en NAS spelar det faktiskt ingen roll vad du väljer då kopplingen till datorn sker via nätverk (trådlöst eller med kabel). Alla enheter inkopplade till nätverket kommer då kunna läsa filerna som finns på NAS:en, oavsett vilket filformat hårddiskarna har.

   Många NAS-enheter använder som standard formatet ext4 och formaterar de hårddiskar du monterar i NAS:en till detta format. Detta brukar också vara det rekommenderade formatet för lagringsenheter såsom NAS:ar då det har bra funktioner för backup och säkerhet. Det enda negativa med detta är att du om du någon gång skulle vilja ta ut en hårddisk och läsa t.ex. direkt i din Windows-dator kommer behöva använda speciella program för att Windows ska förstå ext4-formatet.

   Men som sagt, det är mer eller mindre standard att använda ext4 för hårddiskar i vanliga konsument-NAS-enheter och alla enheter inkopplade till samma nätverk som NAS:en (Mac-datorer, PC-datorer, TV-apparater etc.) kommer kunna läsa alla filer från NAS:en då överföringen går via nätverksprotokoll. Hantering av drivrutiner etc. sköter NAS:en åt dig! :-)

   // Christoffer, enkelteknik.se

  • Som svar till Olle – jag har två stycken Synology NASar; vilka läser alla formaten som är beskrivna i den här artikeln. De interna diskarna formateras dock bara i linux ext-format. Du har ju två diskar så det går att vid formatering välja vilken typ av diskuppsättning man vill ha (en eller två logiska diskar, eller om man vill spegla diskarna för säkerhet).

   Allt material som film, musik och bilder kan du antingen öppna via webbläsare, strömma genom din programvara på PC/mobil/TV, eller genom att använda nedladdade Synology-appar till mobil/platta. Apparna kan jag rekommendera; tex laddar fotoappen upp alla dina nya bilder/filmer automagiskt till NAS’en när du kommer hem eller har tillgång till WiFi.

 4. Hej!

  Jag har provat några gånger att koppla ett usb-minne till min mobil med hjälp av en adapter. Om det funkat har varit varierande. Så jag funderar på vilka format på usb-minnen/microsd-kort som android- och iosenheter kan läsa och skriva?

  Och vilka diskformat kan kameror läsa och skriva? Jag tänker då särskilt på gopro och sonys actionkameror, men även på vanliga kameror.

  Mvh
  Emil

  • Hej, intressant fråga! Så vitt jag kan läsa mig till är det vanligast att Android föredrar FAT32 och exFAT. Stöd för NTFS går att få till via speciella inställningar och program. Det verkar dock inte stödjas direkt. När det gäller iOS verkar det som att FAT32 är att föredra. Det ska gå att få exFAT att fungera för filöverföringar, men det kräver speciella tillvägagångssätt (länk).

   För GoPro verkar det vara exFAT-formatet som gäller, även om jag inte kan hitta speciellt mycket information om vilket format som faktiskt används (länk). Även Sonys kameror verkar greja exFAT utan problem.

   För vanliga digitalkameror gissar jag att de flesta format (utom NTFS och t.ex. Apple-specifika format såsom HSF+) är gångbara. Tyvärr finns det ju ingen universell standard. exFAT verkar dock börja accepteras som ett mer och mer kompetent format då det dyker upp på fler och fler minneskort som standardformat.

   Hoppas det klarnade något :-) Lärde mig en hel del själv här och det finns garanterat en oändlig mängd mer information till denna diskussion!

   // Christoffer, enkelteknik.se

 5. Hej! Har försökt leta mig igenom frågor och svar och se om jag hittar svar på min fråga men utan lycka:) Har en pc och en mac. Har ny ext hårddisk och formaterat den i exFAT. Min Samsung s6 kan dock inte läsa dessa filer utan stödjer bara FAT32. På Samsungs support säger dom att jag får googla mig till någon app som kan konvertera filerna. Vet du hur jag kan lösa detta? /Annelie

  • Hej! Det verkar tyvärr inte vara helt lätt att få Samsung-telefoner att läsa exFAT-formaterade hårddiskar eller minneskort. Jag hittar faktiskt ingen app som har fått bra betyg när det gäller läsning eller skrivning till exFAT-enheter. Den enda jag hittar är denna: Paragon exFAT NTFS USB. Kanske kan vara värt ett försök om det är kris?

   Själva filerna är dock inte skrivna i ett visst format utan kan lika gärna kopieras (via datorn) till en annan USB-enhet (hårddisk eller USB-minne) formaterad i t.ex. Fat32. Denna enhet kan du ju sedan koppla till telefonen, varpå filerna bör gå att se direkt.

   // Christoffer, enkelteknik.se

 6. Hej, det här kan verka som en dum fråga men jag som inte kan mycket om datorer och filsystem är inte tillräckligt klok för att förstå. Min fråga är då, jag har både mac-dator och windows-dator och behöver köpa till en extern hårddisk för alla mina bilder, video och filmer m.m. som jag har hos båda datorerna och vill kunna flytta runt från båda, till och från mac och windows. Jag har kollat runt och googlat lite och det verkar som om de externa hårddiskarna är formaterade till antingen NTFS eller HFS+ (Mac OS Extended) alltså inte exFAT(till båda) och jag verkar inte hitta någon med exFAT.

  Hur bör jag då göra? Köpa en vilken som och sedan formatera om den till exFAT? Men då förlorar jag väl vissa egenskaper som Validering av lösenord, hårdvarukryptering, automatisk säkerhetskopiering m.m. som kommer med hårddisken? Eller förlorar jag dessa säkerhetsegenskaper oavsett om jag vill använda till båda operativsystemen? Beror det på vilket varumärke som WD, Toshiba, LaCie, Intenso eller Seagate jag bör välja för bästa med exFAT? Kan du kanske rekommendera något varumärke?

  En annan fråga, jag vet att(och självklart) behöver hårddisken utrymme för filsystemet för att drivas men är det en fast storlek som t.ex. 200mb oavsett om det är 1TB eller 4TB eller är det beroende t.ex. 5% av hårddiskens storlek? Alltså hur mycket utrymme förlorar jag av hårddisken jag köper? Jag funderar över 3TB eller 4TB, eller kanske mer. Är det bättre med att köpa stora externa hårddiskar som 4TB eller mer eller flera mindre t.ex. 4st 1TB om man ändå kommer att använda all utrymme?

  • Hej! Nu har jag inte stenkoll på exakt vilka säkerhetsfunktioner som kräver ett specifikt filformat. Men jag kan tänka mig, precis som du skriver, att det framförallt på Mac-sidan krävs att hårddisken är formaterad i HSF+ för att inbyggda säkerhetsfunktioner i operativsystemet ska fungera. Så utan att testat skulle jag _gissa_ att du nog förlorar en del av de inbyggda säkerhetsfunktionerna om du använder exFAT-formatet.

   Personligen har jag alltid haft bra erfarenhet av WD:s externa hårddiskar. Kör för tillfället en WD-hårddisk formaterad i exFAT, som ibland flyttas mellan PC och Mac-datorer. Jag tror inte de andra större märkena heller är dåliga på något sätt. Däremot kan det vara värt att kolla upp recensioner för just den eller de hårddiskar du tittar på!

   Det utrymme som reserveras vid formateringen av en hårddisk ökar i takt med hårddiskens storlek. Det varierar lite mellan olika filsystem. På min externa hårddisk som är 1 TB totalt får jag ut 931 GB som går att använda. Den ”förlorade” mängden är alltså kring 7 procent. Nu är jag inte helt säker på om procenttalet ändras beroende på storlek på hårddisken. Men jag gissar att du får ut mer utrymme kontra hur mycket pengar du behöver spendera om du köper t.ex. en 4 GB-hårddisk istället för fyra stycken 1 TB-hårddiskar.

   // Christoffer, enkelteknik.se

 7. Hej.
  Jag har gjort en film i Imovie på min mac dator. Jag vill nu exportera denna till ett USB minne för att ge bort till mina medresenärer. Jag vill att de ska kunna se filmen i sin TV. Filmen är tyvärr 24GB stor och USB minnet är 30GB. Är det möjligt att utföra detta och hur ska USB minnet formateras i sådana fall?

  • Hej! Om filmen ska vara kompatibel med så många olika TV-apparater som möjligt kommer den dessvärre behöva komprimeras eller sparas i ett annat format, med lite lägre kvalitetsinställningar. Detta för att filstorleken som sagt behöver vara mindre än 4 GB om du vill använda FAT32 (vilket de flesta TV-apparater stödjer). Du kan givetvis chansa och formatera USB-minnet i NTFS, dock är det inte säkert att alla TV-apparater stödjer formatet.

   Nu har jag inte iMovie framför mig, men se först och främst efter om du kan ändra kvalitet eller liknande under export-alternativen innan du skapar själva filmen. Annars kan du använda t.ex. gratisprogrammet Handbrake för att koda om filmen till ett annat format och på så sätt minska storleken. En guide för Handbrake finns t.ex. här (på engelska). Dock finns det en mängd ytterligare guider för programmet om man googlar lite mer på det!

   Hoppas du får ordning på det!

   // Christoffer, enkelteknik.se

 8. Hej, jag formaterade mitt usb på min Windows 7 dator till FAT32 men nu kan inte min dator känna av mitt USB längre. Förstår ej varför?

  • Hej! Det låter underligt. Hittar datorn alltså inget alls om du kollar under Den här datorn, trots att USB-minnet sitter inkopplat? Fungerar det om du sätter det i en annan dator?

   Om det inte fungerar i en annan dator heller skulle jag i sådant fall testa att högerklicka på Den här datorn och välja Hantera. Dubbelklicka på Lagring och sedan Diskhanteraren. I Diskhanteraren bör du sedan se alla hårddiskar och USB-minnen längst ned. Kan det vara så att USB-minnet av någon anledning finns med i listan över enheter men inte har fått en så kallad enhetsbokstav av datorn? I det fallet kan du högerklicka på USB-minnet och välja att tillge det en enhetsbokstav. OBS! Var här väldigt noga med att du verkligen väljer USB-minnet och inte någon annan lagringsenhet då all data kan gå förlorad om något går fel!

   Fungerar inte det heller (eller om USB-minnet redan har en enhetsbokstav) kan du testa att högerklicka på USB-minnet och välja Ta bort volym följt av Skapa ny volym. OBS! Var återigen extremt noga med att du verkligen väljer USB-minnet i listan av enheter så du inte av misstag raderar en hel hårddisk eller någon annan lagringsplats!

   // Christoffer, enkelteknik.se

Lämna ett svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Du kanske även gillar

Det senaste

Test: MSI Creator Z16 HX Studio – En bärbar dator med extra allt

Creator är en av MSI:s mest påkostade serier bärbara datorer avsedda i första hand för kreatörer av allehanda slag. Så vad kan man då göra med en laptop i toppsegmentet av serien, för närmare 40 000 kr?

Installera om och återställ Windows 11

Börjar datorn känns trött och seg? Eller vill du bara återställa Windows 11 av vilken anledning som helst? Här går jag igenom hur du gör exakt det. Direkt inifrån själva operativsystemet.

Installera Windows 11 utan en nätverksuppkoppling

En av de sämre sakerna med Windows 11 är att det krävs en nätversuppkoppling för att ens kunna installera det. Fast som med det mesta går detta krav att komma runt, om man vet hur man gör.

Sonos Roam startar inte alls – Så fixar du det!

Sonos Roam är en hyfsat trevlig, liten högtalare. När den fungerar som den ska. Om den däremot inte gör det och inte vill starta överhuvud taget kan du testa följande för att förhoppningsvis kunna använda den igen.

Test: JBL Live 770NC – Vettiga over-ear-hörlurar för vardagen

Räcker det med ungefär 2000 kr för att få sig ett par vettiga over-ear-hörlurar med okej brusreducering och bra batteritid? Jo, men typ. Men det varierar definitivt med vilka krav du har på ljudet.

Fixa en Joy-Con-knapp som inte fungerar ordentligt

Behöver du trycka ned någon av knapparna på dina Joy-Con-kontroller hela vägen till botten för att knappen överhuvudtaget ska reagera? Irriterande, men förhoppningsvis lätt fixat!