Se med vilket filsystem en hårddisk är formaterad

Gillar du artikeln? Stöd sajten med en Swish om du vill.

Det senaste

Recension: Dreame Z10 Station – Dags att se upp, Dyson

En av de tråkigaste sakerna med Dysons populära skaftdammsugare är att de många gånger skapar ett litet rökmoln när man tömmer dem. Något sådant är det inte tal om med Dreames Z10 Station.

Bestäm var skärmbilder ska sparas i macOS

Skärmbild, skärmavbildning, print screen, screenshot, skärmdump. Kärt barn har många namn. Men varför i hela världen ska alla sparas på skrivbordet? Så bestämmer du själv var dina skärmbilder ska placeras.

En hårddisk eller ett USB-minne kan krångligt nog använda ett av flera olika så kallade filsystem. Här går jag igenom hur du tar reda på vilket filsystem just din enhet använder.

Så länge man inte har väldigt specifika skäl för det är kanske filsystem inget man går och tänker sådär överdrivet mycket på under dagen. Ibland kan det däremot vara bra att ha koll på om ens externa hårddisk eller någon annan enhet är formaterad i NTFS, APFS eller kanske exFAT. Så hur gör man då för att ta reda på det?

Jo, man tar en titt på vilka specifika egenskaper hårddisken (eller USB-minnet) har. Här syns sedan bland annat vilket filsystem enheten använder. Processen skiljer sig beroende på om du använder en Windows– eller Apple Mac-dator men är ungefär lika simpel på båda plattformarna.

Se med vilket filsystem en hårddisk är formaterad (Windows)

  1. Börja med att koppla in din hårddisk eller USB-minne till datorn. Öppna sedan Den här datorn för att se en överblick över de hårddiskar och andra externa enheter som är inkopplade till datorn.
Se hårddisk-format - Windows - Den här datorn - Dator
Får du upp en förfrågan om att formatera enheten när du pluggar in den i datorn är det väldigt viktigt att inte göra det. Att formatera enheten raderar nämligen all information från den. Läs i detta fall vidare under steg 4.
  1. Högerklicka nu på den hårddisk eller det USB-minne du vill undersöka och välj Egenskaper.

Högerklicka - Välj egenskaper - Hårddisk - Format - Windows

  1. Bredvid texten Filsystem syns sedan med vilket filsystem enheten i fråga är formaterad.
Se hårddisk-format - Windows - exFAT - NFTS - FAT
Snabbt och enkelt! Så länge det fungerar.
  1. Skulle det vara så att hårddisken eller USB-minnet inte syns under Den här datorn (eller att du får upp en förfrågan om att formatera enheten, vilket du inte bör göra) kan det bero antingen på att enheten inte är formaterad över huvud taget. Alternativet att den är formaterad med ett filsystem datorn inte känner igen. Windows klarar, utan extraprogram, inte av att läsa alla filformat, t.ex. de som används i Apple-datorer.
  2. Testa i detta fall att högerklicka på Den här datorn och välja Hantera. Svara Ja på frågan ”Tillåter du att den här appen får göra ändringar på enheten” och välj därefter Diskhantering under alternativet Lagring i menyn till vänster.
  3. Här syns samtliga enheter Windows för tillfället känner av. Om din enhet syns i listan under Volym går det även här att högerklicka på den och välja Egenskaper för att se med vilket filsystem den är formaterad. Skulle det vara så att alternativet Egenskaper inte finns när du högerklickar på enheten betyder det att Windows inte känner igen hårddisken eller USB-minnet över huvud taget och då heller inte kan se vilket filformat som används.
Datorhantering - Diskhantering - Hittar inte disken - Windows
Här kan Windows t.ex. inte läsa av vad just denna del av hårddisken har för format. I detta fall kommer det sig av att delen av hårddisken (partitionen) är en återställningspartition som har lite andra egenskaper än de som används inne i Windows.

Se med vilket filsystem en hårddisk är formaterad (macOS)

  1. Mac-sidan är det smidigaste sättet att se i vilket format en hårddisk är formaterad att först klicka på det lilla förstoringsglaset, högst upp till höger på skärmen, och söka efter Skivverktyg (Disk Utility).

Skivverktyg - Se hårddisk - Format - Mac

  1. Så snart verktyget öppnats listas alla inkopplade hårddiskar till vänster i programfönstret. Genom att klicka på respektive hårddisk eller annan enhet i listan går det sedan till höger direkt att se vilket filsystem enheten i fråga använder.

Mac - Apple - Se format - Formaterad hårddisk

Svårare än så var det inte! Stöter du på några frågor, funderingar eller om något kändes oklart är du varmt välkommen att dela med dig av dina tankar i kommentarerna här nedanför. 

Utvalda produkt- och återförsäljarlänkar i vissa av artiklarna på enkelteknik.se är affiliate-länkar. När ett köp, inom en viss tid, görs via en eller flera av dessa länkar erhåller sajten en mindre provisionsdel på köpesumman. Läs mer.

Lämna ett svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Du kanske även gillar

Det senaste

Recension: Dreame Z10 Station – Dags att se upp, Dyson

En av de tråkigaste sakerna med Dysons populära skaftdammsugare är att de många gånger skapar ett litet rökmoln när man tömmer dem. Något sådant är det inte tal om med Dreames Z10 Station.

Bestäm var skärmbilder ska sparas i macOS

Skärmbild, skärmavbildning, print screen, screenshot, skärmdump. Kärt barn har många namn. Men varför i hela världen ska alla sparas på skrivbordet? Så bestämmer du själv var dina skärmbilder ska placeras.

Hur lämnar jag uppgifter om Skattehemvist i Google AdSense?

Om du använder AdSense antingen för YouTube eller för att visa annonser på din webbsida kommer du förr eller senare behöva bevisa din så kallade skattehemvist. Vad är då det och hur gör man?

Lägg till fler Favoriter i Finders sidofält i macOS

Från början är det en ganska liten skara källor som går att nå via sidofältet i Finder i macOS. Tack och lov går det snabbt att själva bestämma exakt vilka genvägar som ska synas och vilka som inte ska det.