Test: Synology DS218+ – En NAS för både lagring och mediauppspelning

Gillar du artikeln? Stöd sajten med en Swish om du vill.

Det senaste

Molnlagring i all ära, men ibland är det trevligt att spara sina filer lokalt. Jag har därför valt att ta en titt på en av Synologys mest populära NAS-enheter DS218+.

Vad är en NAS?

En NAS är en nätverksansluten lagringsenhet (Network Attached Storage). Ungefär som en extern hårddisk, men istället för att anslutas till en specifik dator ansluts den med nätverkskabel till en router. NAS-enheten kan därefter nås från alla datorer och mobila enheter både inom routerns nätverk och (om man önskar) från enheter utanför nätverket (över Internet).

En NAS kan innehålla en eller flera faktiska hårddiskar som kan ställas in att fungera på lite olika sätt. T.ex. kan man som användare använda samtliga hårddiskars hela utrymme att spara filer på. Alternativt kan exempelvis en hårddisk ställas in att spegla en annan, vilket innebär att om en av hårddiskarna går sönder finns all data kvar på den andra hårddisken.

Personligen kommer jag använda Synologys DS218+ för två olika ändamål. Dels för att spara, dela och arbeta med filer både internt över mitt hemnätverk samt externt över Internet. Dels för att kunna använda programmet Plex och att strömma filmer och serier lagrade på NAS-enheten direkt till Apple TV, Xbox One och mobila enheter.

I förpackningen

NAS-enheter finns i priser från knappa tusenlappen upp till nästan hur mycket som helst beroende på vilka funktioner och framförallt mängden hårddiskar man önskar använda. DS218+ är med sina nästan 4.000 kronor inte den billigaste NAS:en, men heller inte den dyraste. Varför jag personligen valde att investera i just denna enhet framför någon annan var möjligheten att även använda den för omkodning av videofiler via Plex. Något som kräver en förhållandevis snabb processor. För dig som är intresserad av att läsa mer kring vilka NAS-enheter som klarar av Plex ordentligt kan jag rekommendera Plex egen kompatibilitetslista.

Synology DS218+ Box - Kartong
Det känns på något sätt ganska professionellt och skönt avskalat att inte skylta med så mycket information och bilder på förpackningen.

Synology DS218+ levereras, såsom de flesta av Synologys NAS:ar för tillfället, i en ganska diskret pappkartong. Allt är dock ordentligt förpackat och kvalitén hos den svarta, ganska tunga, plastlådan är överlag bra. Utöver själva NAS-enheten medföljer i lådan också en strömadapter, en nätverkskabel samt en snabbstartsmanual.

Synology DS218plus - Recension - Test
Via mjukvaran går det att ändra ljusstyrkan på, eller helt stänga av, LED-lamporna på framsidan av DS218+. En liten, men ganska trevlig detalj.

Framsidan av Synology DS218+ är bestyckad med fyra små LED-lampor för Status, LAN-aktivitet samt aktivitet för de båda hårddiskarna. Till detta kommer även en USB3-port för inkoppling av exempelvis en extern hårddisk för säkerhetskopiering, en på/av-knapp samt en knapp för att starta en inställd kopiering till ett extern lagringsmedia. LED-lamporna lyser från början ganska starkt men går att justera i fyra olika nivåer i routerns kontrollpanel, en trevlig bonus!

Synology DS218 Plus - NAS - Baksida

På baksidan syns först och främst en 80 mm stor fläkt för bortforsling av varmluft från hårddiskarna. Nedanför finns två USB3-portar, ett nätverksuttag (100/1000Mbit/s), en eSATA-port för anslutning av en extern hårddiskkabinett samt en Kensington säkerhetsplats om man skulle vilja låsa fast NAS-enheten.

0 TB lagring från början

Hos en del NAS-enheter följer det med förmonterade hårddiskar. Så är inte fallet för DS218+ och hårddiskar behöver således köpas till. För min del föll valet på två stycken 8 TB Western Digital-hårddiskar i klassisk 3.5 tum-storlek (från DustinHome). DS218+ klarar även av 2.5 tums-hårddiskar samt SSD-diskar i samma formfaktor.

Synology DS218 Western Digital WD 8TB

Montering av hårddiskarna sker helt utan skruvmejslar eller annat otyg. Bakom frontpanelen, som sitter fast med magneter, döljer sig nämligen två stycken hårddiskvaggor. Dessa dras enkelt ut ur NAS-enheten, varpå de båda hårddiskarna klickas fast i varsin vagga för att därefter åka tillbaka in. För att motverka vibrationer sitter små gummibussningar monterade vid de punkter där hårddiskarna knäpps fast. Bredvid hårddiskarna finns även möjlighet att montera ett extra internminne på upp till 4 GB utöver det förinstallerade på 2 GB.

Synology DS218plus - Hårddiskar

Så långt är det faktiskt inga som helst konstigheter. Allt känns gediget och ordentligt, även om jag inte är extremt imponerad av designen av frontpanelen. För min del hade den helt kunnat utelämnats och istället fått utseendet från storebror DS718+. Men man kan inte få allt. Snabbstartsmanualen instruerar därefter att koppla in en nätverkskabel till routern samt strömkabel till väggen. Efter detta ska det bara vara att starta upp alltsammans och knappa in http://find.synology.com i en valfri webbläsare för att komma igång med alla inställningar. Vi testar!

Förvirrande installation

Jag ser mig själv som ganska teknisk men härifrån kändes konfigureringen av DS218+ tyvärr allt annat än självklar. De första bitarna, att namne NAS-enheten, skapa en inloggning och installera de senaste uppdateringarna, gick helt smärtfritt. Därefter lämnas man som användare dock ganska ensam på enhetens ”skrivbord”.

Synology - Ställ in NAS - DS218plus

Jag hade läst på så pass mycket att jag ville skapa en så kallad RAID 1 över de båda hårddiskarna. Något som kortfattat innebär att den ena hårddisken speglar den andra. Under installationen av Synologys mjukvara, kallad DiskStation Manager (DSM), skapades dock automatiskt en RAID baserad på Synologys egen lösning vid namn SHR (Synology Hybrid Raid).

Nu skulle det visa sig att just SHR, enligt egen utsago, var en bra RAID-typ och för de två hårddiskar som får plats i DS218+ fungerar tekniken på exakt samma sätt som RAID 1. Det vill säga att den ena hårddisken speglar den andra. Även om det enkelt går att ändra RAID-typ kändes det lite snopet att en SHR-RAID skapades utan att det – så vitt jag noterade – ordentligt informerades om.

Synology - DSM - Skrivbord
Är du (som jag) en ovan NAS-användare kan jag verkligen rekommendera att läsa och titta igenom grundguiderna via DSM hjälp-avsnittet. Det kräver lite grävande, men här finns faktiskt information kring det mesta man kan tänkas vilja göra med sin NAS.

Vad är SHR/SH2? Synologys egna RAID-lösningar SHR och SH2 är jämförbara med RAID 5 och 6 men är utvecklade för att göra det enklare att utöka lagringsutrymmet med hårddiskar av olika storlek samtidigt som maximalt användbart utrymme bibehålls. Utöver detta finns ytterligare funktioner för att kunna återskapa trasiga filer och annan korrupt data jämfört med klassiska RAID 5 och 6-varianter. Skillnaden mellan SHR och SH2 är, precis som hos RAID 5 och 6, att en SHR-RAID kan förlora en hårddisk utan att någon data går förlorad. Medan SH2 kan förlora två hårddiskar.

Oändlig mängd funktioner

När väl grunderna är genomgångna och jag insett att en bra RAID-konfiguration skapats automatiskt börjar det dock klarna hur många olika saker som faktiskt går att göra med Synologys mjukvara. För min del är det första jag vill göra att skapa mappar på NAS-enheten och se dessa direkt i Utforskaren på mina Windows-datorer samt i FinderMac. När man väl börjat förstå hur upplägget ser ut är det inga större konstigheter att åstadkomma detta. Men som ny användare kan jag verkligen rekommendera att hålla sig till de guider som finns tillgängliga för de olika ändamålen. Kanske framförallt för att det går att göra så extremt mycket olika saker med mjukvaran.

Något jag faktiskt saknar är (återigen, trots relativt god datorvana) en typ av fortsatt guidning efter den initiala uppstartsprocessen. Ett ”superlätt-läge” eller något liknande som guidar ovana användare genom de allra vanligaste användningsområdena.

Oavsett, att lägga till nya funktioner (eller Paket) som de kallas i Synologys mjukvara görs via funktionen Paketcenter. Här går det enkelt att söka efter den funktion man vill använda och därefter installera den med ett klick. Personligen fastnade jag för Synologys egen Dropbox-klon där valfri mapp på datorn kan speglas med en mapp på NAS-enheten. En funktion som fungerade nästan löjligt bra!

Synology - Paketcenter - Installera paket - appar - program
Det finns en mängd olika tilläggsfunktioner att installera på Synologys operativsystem. Allt beroende på vad man faktiskt vill att NAS-enheten ska kunna göra.

Ett litet problem, åtminstone för stunden, är att Synology verkar strukturera om namnen och varianterna på sina egna program. Något som skapar en del förvirring kring vad man faktiskt ska installera för att komma åt vilken funktion. Cloud Station ShareSync (som används för att synkronisera filer enligt Dropbox-varianten) finns exempelvis numera inbyggt i Drive Share. Detta noteras visserligen i beskrivningen av programmet i Paketcenter, men det känns ändå ganska rörigt för stunden.

Synology DSM - Cloud Station Server
Då många av programmen (paketen) i Synology DSM börjat ersättas av andra uppstår det till en början en del frågetecken kring vilket paket som faktiskt ska installeras för att lägga till vilken funktion.

Appar och mediauppspelning

Som sagt finns det möjlighet att låta DS218+ (eller vilken annan Synology-NAS som helst) hantera en mängd olika funktioner beroende på vilka paket som installeras. Personligen har jag inte grävt extremt djupt i dessa. Men för den som vill klarar DiskStation Manager av allt från videouppspelning och mängder av backuplösningar till att skapa och köra virtuella maskiner direkt på NAS-hårdvaran, sköta övervakningskameror och mycket mer.

Utöver Synology Drive Server som ligger till grund både för säkerhetskopiering och molnlagring från datorer inom det egna nätverket tycker jag särskilt att funktionen USB Copy är värd att nämnas. Så snart paketet installerats går det att skapa automatiserade kopieringar av vald data till en extern hårddisk. Eftersom en NAS inte är någon backuplösning och man gärna alltid ska ha viktiga filer på minst två ställen, varav ett offline, fyller här USB Copy en bra funktion. När det ställts in vilka filer som ska kopieras räcker det med att ansluta en extern hårddisk till USB-porten på framsidan av DS218+ och trycka på kopieringsknappen för att automatiskt låta enheten gå igenom mapparna och kopiera eventuella nya filer till den externa hårddisken. Smidigt!

Plex - Synology - Lägg till
Plex fungerar precis lika bra på Synology DS218+ som det gjorde på min Intel NUC som tidigare hade uppdraget att agera filmserver.

För videouppspelning har jag som sagt valt att använda Plex och då specifikt 64-bits versionen vilken stödjer hårdvaruaccelerering. Något som innebär att NAS-enhetens processor får möjlighet att ta hjälp av den inbyggda grafikprocessorn för att konvertera videofiler under tiden de spelas upp. Detta möjliggör att i princip alla videofiler på upp till och med Full HD-upplösning (1920 x 1080 pixlar) utan problem kan spelas upp på vilken annan enhet som helst genom Plex-appen.

Viktigt att notera här är att Plex kräver ett så kallat Plex Pass för att hårdvaruaccelerering ska gå att välja, något som i sin tur innefattar en avgift (månad, års, eller engångs). Att koda om videor utan hårdvaruaccelerering fungerar dock (faktiskt!) hyfsat så länge bitraten på filerna inte är för hög och så länge endast en omkodning sker åt gången.

Utan hårdvaruaccelereringen går processorn dock direkt upp i cirka 97 procents användning. Något som också gör att alla andra processer, inklusive filkopering och arbete med filer på NAS-enheten, går extremt långsamt samt får videon som spelas att buffra ganska omgående. Med hårdvaruaccelerering aktiverat klarar DS218+ utan problem att kopiera filer samtidigt som både en och två videor kodas om och skickas till valfria enheter.

Synologys egen app för videouppspelning (VideoStation) är på ytan ett bra alternativ till Plex. När det kommer till omkodning och formatstöd stötte jag dock på en hel del problem med filer som inte kunde spelas upp av olika anledningar.

Synology - Video Station - Installera
Synologys egen videouppspelningsapp VideoStation hämtar mycket av sin inspiration från Plex. Dessvärre är formatstödet (ännu) långt ifrån lika bra och det var tyvärr en hel del material som inte kunde spelas upp, än mindre kodas om.

Hastighet, värme och ljudnivå

Att kopiera filer till och från DS218+ går ungefär precis så snabbt som det ska gå. Med gigabit-nätverkskabel hela vägen från dator till router till NAS landar överföringshastigheterna åt respektive håll på cirka 110 MB/s. Vilket är snudd på vad en 1000 Mbit/s-anslutning klarar av att ge.

Synology - Western Digital - TB - Hårddiskar
Ljudmässigt låter de båda hårddiskarna bra mycket mer än själva NAS-enheten. Skruvar man dock upp den inbyggda fläkten på max tar NAS:en över ljudbilden.

När det kommer till ljudnivå är det ingen hemlighet att mekaniska hårddiskar låter mer än flashminnesbaserade hårddiskar (SSD), som inte låter något alls. De Western Digital-hårddiskar på 8 TB jag valde till DS218+ (och som går att köpa här) överröstar även vida själva NAS-enheten. Framförallt om fläkten ställs ned till den tystaste inställningen, något som görs direkt via mjukvaran.

Som extremt ljudkänslig är det för egen del svårt att ha NAS:en bredvid mig på skrivbordet. Den blev istället förpassad till ett närliggande skåp med passiv ventilation av typen ”ett hål på baksidan”. Detta gjorde att temperaturerna hos hårddiskarna steg ungefär en grad, från 41 till 42 grader. Vilket får anses vara helt okej.

Utvalda produkt- och återförsäljarlänkar i vissa av artiklarna på enkelteknik.se är affiliate-länkar. När ett köp, inom en viss tid, görs via en eller flera av dessa länkar erhåller sajten en mindre provisionsdel på köpesumman. Läs mer.

Omdöme

Personligen är jag riktigt nöjd med prestandan hos och upplevelsen av Synology DS218+. Det är inte den billigaste NAS-lösningen, men den känns robust. Både fysiskt men kanske framförallt mjukvarumässigt där mängden funktioner och möjligheter är stor. Det enda jag egentligen saknar är lite bättre dokumentation och kom-igång-guider för den (jag) som ändå är ganska novis när det gäller just NAS-enheter.

Specifikationer:
Testad produkt: Synology DS218+
Pris (2020-01-22): 3899 kr (Köp hos DustinHome)

Produktinformation:
Processor: Intel Celeron J3355 2.5 GHz
Internminne: 2 GB (stöd för ytterligare 4 GB)
Maximalt antal hårddiskar: 2 st
Total lagringskapacitet som stöds: 24 TB
Raid-nivåer: RAID 0, RAID 1, JBOD, SHR
Nätverkshastiget: Gigabit
Medföljande tillbehör: Strömadapter, nätverkskabel
+
  • Smidig installation av hårddiskar
  • Robust mjukvara
  • En otrolig mängd funktioner för den som vill
-
  • Jag saknar ett "NAS for Dummies"-läge

4 kommentarer

  1. Jag har 2 st Synology Nasar DS215J och DS218play. Installerade 3st appar (Moments, DS cloud och DSphoto) i mobilen för åtkomst av mina bilder och filmer när jag är ute på stan. De funkar inte alls bra. Tar en evighet att koppla upp om ens någonsin. Såg sen på nedladdningen att flera haft samma problem med apparna. Jag ger nog upp. Håller med ovanstående att installationen inte var självklar. Tack för artikeln !!!

    • Hej! Håller helt med. DS-apparna är många gånger skräpdåliga. Vilket troligen också är varför de verkar fasas ut av Synology.

      Personligen använder jag endast Drive-appen för att komma åt både dokument, bilder och andra filer från telefonen. Något jag tycker fungerar riktigt bra. Däremot krävs det lite trixande med alla inställningar innan inloggningar etc. fungerar som det ska.

      // Christoffer, enkelteknik.se

  2. Hur funkar det att använda denna NAS som ett alternativ till Dropbox och OneDrive? Jag vill hitta en stabil lösning för att få åtkomst till filer via utforskaren eller finder när jag är utanför mitt egna närverk.

    • Hej! Jag har kört Drive-appen för att komma åt NAS-filerna via telefonen en tid och detta har fungerat bra och liknande som just Dropbox tycker jag. Har inte kört någon avancerad användning med delning av filer eller liknande, så vågar inte svara på om det går att få till riktigt lika avancerade saker som i Dropbox där, men jag gissar att det går att göra bra mycket mer än vad jag gjort.

      Till datorn går det att köra samma Synology-programvara också (Drive) som lägger sig i Utforskaren och skapar en synkad mapp som uppdateras enligt de inställningar man gör. Funktionsmässigt kan jag åtminstone läsa mig till att det är i stort sett samma saker som går att göra här som hos Dropbox. Däremot ska jag väl säga att för Dropbox ändå är lite enklare att använda. Det är inte raketforskning att sätta upp Synology Drive heller, men det blir lite mer inställningar med användarkonton, rättigheter etc. för att få allt att lira helt perfekt (åtminstone för min del :-D).

      Sedan kanske det beror på mitt eget nätverk mer än NAS:en och Drive-programvaran, men i fallet Synology Drive vs Dropbox känns just Dropbox oftast något snabbare. Inte att ladda upp och ned filer, men i användargränssnitt och liknande. Men det är marginellt.

      Funktionsmässigt och om du har tid och ork att sätta upp allt ordentligt är min gissning att det går att få ut i stort sett exakt samma funktionalitet som hos Dropbox och Onedrive via Synologys egna lösningar.

Lämna ett svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Du kanske även gillar

Det senaste

Varför är min Mac-dator så långsam?

Nyare Mac-datorer är i regel förbaskat snabba på det mesta. Men det finns framförallt en sak som gör att även den vassaste MacBook-datorn kan sega ihop totalt. Tack och lov är lösningen oftast extremt enkelt.
Personligen är jag riktigt nöjd med prestandan hos och upplevelsen av <i>Synology DS218+</i>. Det är inte den billigaste <i>NAS</i>-lösningen, men den känns robust. Både fysiskt men kanske framförallt mjukvarumässigt där mängden funktioner och möjligheter är stor. Det enda jag egentligen saknar är lite bättre dokumentation och kom-igång-guider för den (jag) som ändå är ganska novis när det gäller just <i>NAS</i>-enheter. <br/><br/> <b>Specifikationer:</b><br/> Testad produkt: <i>Synology DS218+</i><br/> Pris (2020-01-22): <i>3899 kr</i> (<a href="https://tc.tradetracker.net/?c=12847&m=12&a=262358&u=%2Fproduct%2F5011043657%2Fdisk-station-ds218" target="_blank" rel="nofollow">Köp hos DustinHome</a>) <br/><br/> <b>Produktinformation:</b><br/> <b>Processor:</b> Intel Celeron J3355 2.5 GHz<br/> <b>Internminne:</b> 2 GB (stöd för ytterligare 4 GB)<br/> <b>Maximalt antal hårddiskar:</b> 2 st<br/> <b>Total lagringskapacitet som stöds:</b> 24 TB<br/> <b>Raid-nivåer:</b> RAID 0, RAID 1, JBOD, SHR<br/> <b>Nätverkshastiget:</b> Gigabit<br/> <b>Medföljande tillbehör:</b> Strömadapter, nätverkskabel<br/> <table class="rb-border rb-box"> <tr class="rb-border"> <td class="rb-pos-long"><center>+</center></td> </tr> <tr class="rb-border"> <td class="rb-border rb-text"> <ul class="rb-ul"> <li>Smidig installation av hårddiskar</li> <li>Robust mjukvara</li> <li>En otrolig mängd funktioner för den som vill</li> </ul> </td> </tr> <tr class="rb-border"> <td class="rb-neg-long"><center>-</center></td> </tr> <tr class="rb-border"> <td class="rb-border rb-text"> <ul class="rb-ul"> <li>Jag saknar ett "NAS for Dummies"-läge</li> </ul> </td> </tr> </table>Test: Synology DS218+ - En NAS för både lagring och mediauppspelning