Test: ADATA SE800 – Snabb och tålig extern SSD-hårddisk

Gillar du artikeln? Stöd sajten med en Swish om du vill.

Det senaste

Det fullkomligt kryllar av externa hårddiskar på marknaden. ADATA SE800 lovar IP68-klassificiering och Gigabyte-hastigheter över USB-C för ett relativt överkomligt pris. Kan det vara något?

Jag tänkte att jag lite oortodoxt börjar denna text från slutet med att skriva att om du är ute efter en robust, vattentålig, supersnabb, extern SSD-hårddisk kan jag varmt rekommendera ADATAs SE800. Så var det ur världen. Om du känner för att läsa lite längre tänkte jag här nedanför redogöra varför jag kan rekommendera den, samt gå igenom några detaljer som ändå kan vara värda att känna till innan du springer och köper hårddisken.

Design och material

I Sverige är inte ADATA något gigantiskt märke när det kommer till externa hårddiskar. Personligen har jag genom åren mestadels bekantat mig med dem när det gäller internminnen, interna SSD-hårddiskar och andra datorkomponenter. Utomlands är det dock en annan femma och företaget har faktiskt ett helt gäng externa SSD-enheter i sin arsenal. De flesta med fokus på en lite mer robust konstruktion. Något som följt med till SE800.

ADATA - SSD - SE800 - Recension - Test - Storlek
SE800 är en liten, stabil och lätt hårddisk med fokus på att klara lite mer tuffa tag.

Jag har testat den svarta varianten av hårddisken som även finns i en blå upplaga. Storleksmässigt är det antingen 512 GB eller 1 TB som gäller, av vilka jag testat den mindre storleken. Det är lite tråkigt att ADATA inte erbjuder större storlekar än 1 TB för de som behöver det. Framförallt då formfaktorn, som vi snart ska se, är riktigt smidig.

Materialmässigt är det plast som gäller för SE800, även om den borstade ytan (gissningsvis helt medvetet) imiterar aluminium riktigt bra. På respektive kortsida finns plastlock varav det främre går att öppna för att komma åt USB-C-porten som används för att koppla in hårddisken. Gömd under luckan finns även en blå LED-diod som lyser när hårddisken är inkopplad. I min mening lyser dioden något starkt, men den är tack och lov långt ifrån irriterande.

ADATA - SE800 - Extern SSD - Kabel
Den medföljande USB-C till USB-C-kabeln är i tjockaste laget. Däremot stannar den hyfsat kvar när man böjer den. Ett litet plus i sammanhanget.

SE800 är, precis som de flesta externa SSD-enheter, en ganska liten och lätt pjäs. Den mäter in på 72.7 x 44 x 12.2 mm och väger endast 40 gram. Vilket gör att den är lätt att plocka med sig. En liten brasklapp här är dock att framförallt den medföljande USB-C till USC-C-kabeln är riktigt tjock och otymplig. Något som förtar lite av hårddiskens smidighet när den är inkopplad. I förpackningen medföljer även en USB-C till USB-A-kabel som är något tunnare och smidigare att ha och göra med.

Dammtät, vattentät och stötsäker

Bortsett från hastighet är det stora trumfkortet med SE800 dess förmåga att stå emot yttre element. För det första är hårddisken är IP68-klassad. Vilket innebär att den är säker mot smuts och damm samt klarar av att spendera 30 minuter under vatten på 1,5 meters djup. Detta gäller dock endast när plastlocket är på plats ovanför USB-C-kontakten. Disken har även blivit klassad enligt MIL-STD-810G 516.6. Något som kortfattat innebär att den utan problem ska klara av flertalet fall från 4ft (cirka 120 cm).

ADATA - SE800 - Baksida

Hastighet och värmeutveckling

Ser vi till överföringshastigheter är SE800 specificerad att klara hela 1000 MB/s för både läsning och skrivning. Viktigt att komma ihåg är att du för att tekniskt sett ens försöka nå dessa maxhastigheter behöver koppla in hårddisken till en USB-C-port av typen USB 3.2 Gen2. Det går givetvis att använda en äldre USB-port (både av USB-C och vanlig USB-A-typ). Något som dock minskar mängden data som kan överföras per sekund.

Så hur står sig då SE800 mot sina uttalade 1000 MB/s? Ganska bra skulle jag ändå vilja säga. I ett Blackmagic Disk Speed Test landar hastigheterna på 826,9 MB/s för skrivning och 860,8 MB/s för läsning. Även om det inte riktigt är exakt de utlovade hastigheterna är det ändå extremt snabbt och ett fullgott resultat.

ADATA - SE800 - Disk Speed - Test - Hastighet

Sätter man siffrorna i praktiken innebär det till exempel att en fil på 10 Gigabyte tar ungefär 12 sekunder att kopiera från datorns hårddisk till SE800. Vilket också stämmer ganska precis när jag testar att kopiera större filer till disken. Något som kan vara värt att notera är att hårddisken blir relativt varm vid dessa överföringshastigheter. Inte på något sätt för varm, men du kan definitivt värma händerna på den en kall vinterdag.

Användning och pris

I övrigt har jag inte särskilt mycket negativt alls att säga om SE800. Hastigheterna är rimligt i närheten av de utlovade. Byggkvalitén är god och det är trevligt att både en USB-C till USB-C samt en USB-C till USB-A-kabel inkluderas direkt i paketet. Något som möjliggör användning med en mängd olika datorer, telefoner och surfplattor. Ska jag anmärka på något är det väl att kablarna med sina 20 cm är i kortaste laget. Huruvida det är ett plus eller minus beror ju däremot på vart man vill använda hårddisken. Kör du stationärt blir disken troligen hängandes i USB-kabeln, medan längden istället är ganska perfekt för en laptop. Oavsett vilket går det ju alltid att köpa en längre kabel om man behöver det.

ADATA - SE800 - Test USB-C
SE800 är en designmässigt en ganska diskret men ändå trevlig historia. Det är dock synd att den halvglatta ytan älskar fingeravtryck.

Prismässigt ligger hårddisken också ganska bra till jämfört med liknande enheter. 512 GB-varianten går loss på cirka 1200 kr medan det dubbla utrymmet på 1 TB kostar cirka 1700 kr. Detta ger ett pris per Gigabyte2,34 kr/GB för 512 GB-varianten kontra 1,7 kr/GB för 1 TB-hårddisken. Vilket är ganska överkomligt för en extern SSD-hårddisk av denna prestanda.

Utvalda produkt- och återförsäljarlänkar i vissa av artiklarna på enkelteknik.se är affiliate-länkar. När ett köp, inom en viss tid, görs via en eller flera av dessa länkar erhåller sajten en mindre provisionsdel på köpesumman. Läs mer.

Omdöme

Behöver du inte mer än maximalt 1 TB lagringskapacitet samt vill ha en liten, väderskyddad, snabb och extern SSD-hårddisk kan det knappast bli fel med SE800.

Specifikationer:
Testad produkt: ADATA SE800 512GB
Pris (2020-09-27): 1198kr
+
 • Liten, lätt och riktigt snabb
 • Vatten- och tappskyddad
 • Både USB-C och USB-A-kablar följer med
 • Vettigt prissatt
 • USB-C till USB-C-kabeln är något otymplig
 • Hade gärna sett större lagringskapaciteter än 1 TB
 • Fingeravtrycksmagnet

2 kommentarer

 1. Tack för en bra recension. Jag använder själv en Samsung T5-SSD, och tycker att den fungerar hur bra som helst. Att betala lite extra för att köra på Samsung tycker jag är en bra idé, då jag har mest förtroende för dem.

  • Hej! Tack! Håller med :-) Hela Samsungs T-serie av SSD-hårddiskar är faktiskt riktigt bra (och ser rätt bra ut med!) Har en T3 (om jag har för mig rätt) liggandes och det enda jag inte riktigt gillar är att den medföljande kabeln är extremt tjock och svår att böja i något vettigt läge. Annars fungerar disken super! :-)

   // Christoffer, enkelteknik.se

Lämna ett svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Du kanske även gillar

Det senaste

Varför är min Mac-dator så långsam?

Nyare Mac-datorer är i regel förbaskat snabba på det mesta. Men det finns framförallt en sak som gör att även den vassaste MacBook-datorn kan sega ihop totalt. Tack och lov är lösningen oftast extremt enkelt.

Recension: Dreame Z10 Station – Dags att se upp, Dyson

En av de tråkigaste sakerna med Dysons populära skaftdammsugare är att de många gånger skapar ett litet rökmoln när man tömmer dem. Något sådant är det inte tal om med Dreames Z10 Station.

Bestäm var skärmbilder ska sparas i macOS

Skärmbild, skärmavbildning, print screen, screenshot, skärmdump. Kärt barn har många namn. Men varför i hela världen ska alla sparas på skrivbordet? Så bestämmer du själv var dina skärmbilder ska placeras.

Hur lämnar jag uppgifter om Skattehemvist i Google AdSense?

Om du använder AdSense antingen för YouTube eller för att visa annonser på din webbsida kommer du förr eller senare behöva bevisa din så kallade skattehemvist. Vad är då det och hur gör man?
Behöver du inte mer än maximalt <i>1 TB</i> lagringskapacitet samt vill ha en liten, väderskyddad, snabb och extern <i>SSD</i>-hårddisk kan det knappast bli fel med <i>SE800</i>. <br/><br/> <b>Specifikationer:</b><br/> Testad produkt: <i>ADATA SE800 512GB</i><br/> Pris (2020-09-27): <i>1198kr</i> <table class="rb-border rb-box"> <tr class="rb-border"> <td class="rb-pos-long"><center>+</center></td> </tr> <tr class="rb-border"> <td class="rb-border rb-text"> <ul class="rb-ul"> <li>Liten, lätt och riktigt snabb</li> <li>Vatten- och tappskyddad</li> <li>Både USB-C och USB-A-kablar följer med</li> <li>Vettigt prissatt</li> </ul> </td> </tr> <tr class="rb-border"> <td class="rb-neg-long"><center>−</center></td> </tr> <tr class="rb-border"> <td class="rb-border rb-text"> <ul class="rb-ul"> <li>USB-C till USB-C-kabeln är något otymplig</li> <li>Hade gärna sett större lagringskapaciteter än 1 TB</li> <li>Fingeravtrycksmagnet</li> </ul> </td> </tr> </table>Test: ADATA SE800 - Snabb och tålig extern SSD-hårddisk