Test: Sonos Ray – En enkel soundbar, på gott och ont

Gillar du artikeln? Stöd sajten med en Swish om du vill.

Det senaste

Fabriksåterställ en Netgear Orbi-router

Om du vill göra dig av med en router eller satellit från Netgears Orbi-serie (eller bara vill återställa dem till fabriksinställningarna) har du kommit rätt! Så raderar du alla inställningar i ett svep.

Negativa tal till positiva och tvärtom i Excel och Sheets (Kalkylark)

Hur gör man egentligen för att snabbt fixa till ett negativt tal så att det blir positivt (eller vice versa) för en beräkning i Google Kalkylark eller Microsoft Excel? Här är mina två snabbaste sätt!

Fabriksåterställ och gör Secure Erase på en Synology NAS

Om du har en NAS från Synology du antingen önskar fabriksåterställa eller kanske vill sälja är det alltid rekommenderat att först återställa den och radera all data. Så gör du!

Test: Oral-B iO Series 10 – Det blir rent, men det är inte gratis!

Kan det någonsin vara värt att lägga runt 4000 kronor på en eltandborste? Efter att ha använt Oral-B:s senaste innovation iO Series 10 i två månader tänkte jag försöka svara på det.

Sonos har inte legat på latsidan när det kommer till TV-ljud den senaste tiden och med den nya soundbaren Ray riktar de in sig på en lite ny målgrupp.

Om föregångaren Arc, sett till både inkopplingsmöjligheter och formatstöd, var en uppgraderad Playbar är Sonos Ray istället i stort sett en liten kopia av Playbar. Med exakt samma upplägg och inkopplingsmöjligheter. På gott och ont.

Det ska tilläggas att jag personligen fortfarande använder just Playbar som min dagliga soundbar till TV:n. Något jag varit väldigt nöjd med under många år. Framförallt då den låter extremt bra, även jämfört med nyare soundbars. Också de från Sonos.

Ett underligt, men inte helt tokigt, steg bakåt

Sonos har under åren fått en hel del kritik för att de inte inkluderat stöd för nyare ljudtekniker såsom Dolby Atmos i sina soundbars. Något de rådde bot på med Arc (och generation 2 av Beam). Här kommer Sonos Ray in som en lite lustig pjäs då den har exakt samma formatstöd, eller kanske snarare avsaknad av formatstöd, som just gamla Playbar. Det vill säga att man får nöjda sig med Dolby Digital och DTS för surround-ljud-upplevelsen.

Även om det är lite galet att en nyare högtalare tappar stöd för ljudformat föregångare såsom Arc och Beam (gen 2) har är det ändå inte helt konstigt. Framförallt om man ser till vad Sonos Ray är ämnad att vara för typ av soundbar; en lite mindre variant för de som kanske inte behöver det absolut största ljudet, men ändå vill ha bra ljud till sin TV.

Visst är det lite trist att stöd för t.ex. Dolby Atmos inte finns. Personligen tycker jag däremot inte att det gör allt för mycket. Framförallt då en högtalare i denna storlek oavsett skulle ha svårt att ge någon större valuta för pengarna när det kommer till Atmos-upplevelsen.

Gammaldags inkoppling

Varför format såsom Dolby Atmos inte stöds kommer sig inte bara av att Ray saknar uppåtriktade högtalare utan även av valet att helt slopa HDMI-kontakten baksidan. En ärligt talat ganska förvånande design. Istället för att använda sig av HDMI-ARC, vilket varit fallet på både Beam och Arc, är det hos Ray en klassisk optisk inkoppling mellan TV och soundbar som gäller. Alltså exakt samma variant som hos gamla Playbar.

Sonos Ray - Inkoppling - Ingen HDMI
Från vänster: anslutningsknapp, strömkontakt, optisk kontakt, nätverkskontakt. Men ingen HDMI.

Att använda optisk kontakt för att kopplingen är inte dåligt i sig. Men det gör ändå att man tappar vissa trevliga funktioner såsom bättre möjligheter till synkronisering av ljud och bild om det skulle behövas. Samt möjlighet för fjärrkontrollens volym att visa korrekta nivåer mot den volym som faktiskt skickas ut från soundbaren. Visserligen gör det Ray kompatibel med äldre TV-apparater som saknar HDMI-ARC-ingång. Men detta var fallet även med exempelvis Beam där en HDMI till optisk-adapter skickades med i förpackningen för de med TV-apparater utan HDMI-ARC.

Design och första intryck

Det första som slog mig med Ray var dock storleken. Även om den med sina 559 x 95 x 71 mm bara är cirka en decimeter kortare än Beam (651 x 100 x 69 mm) upplever jag den ändå som rejält smidigare. Placerad nedanför min gamla trotjänare från LG på 47″ kändes den till en början nästan för liten.

Sonos Ray - Under TV - Framsida - Recension - Test
Sonos Ray är en lite rackare.

Bortsett från det känns hela pjäsen, som vanligt när det gäller Sonos, väldigt kvalitativ sett till materialval och tyngd. Touch-knapparna uppepå är subtila och även Sonos-loggan på fronten smälter in snyggt. Värt att nämna är att Ray också kommer i en vit variant. Någon röststyrning som återfinns hos Beam och Arc är det inte fråga om hos Ray, utan uppspelning av ljud är allt som erbjuds.

Inkopplingen är även den supersimpel med hjälp av Sonos-appen som guidar en genom hela processen. Med hjälp av en inbyggd IR-sensor går det sedan att använda sin vanliga fjärrkontroll för att justera volymen på Ray. Någon separat fjärrkontroll medföljer, såsom det alltid varit med Sonos soundbars, inte.

En viktig sak att tänka på här är att fjärrkontrollen till TV:n måste använda IR-teknik för att kunna kontrollera ljudet på Ray. Något som hos flertalet nyare TV-apparater inte alltid är fallet då fjärrkontrollerna istället använder t.ex. Bluetooth. Här inkluderar många TV-tillverkare två olika fjärrkontroller, där den ena av dem har just ett IR-öga, men istället ibland saknar andra moderna funktioner såsom röststyrning. Av denna anledning hade en HDMI-ARC-port verkligen varit önskvärt då den tillåter kontroll av ljudet med TV:ns vanliga fjärrkontroll hos de TV-apparater som stöder funktionen.

Låter det något då?

Efter att ha bytt ut den ungefär tre gånger så stora Playbar mot lilla Ray var det första jag reagerade på att jag inte reagerade så mycket. Vid en första lyssning kändes karaktären i ljudet från Ray väldigt likartad den från Playbar. Vilket var minst sagt förvånande.

Sonos Ray - Sonos Playbar - Storlek - Skillnad
Ljudet från gamla Playbar är utan tvekan större och överlag bättre jämfört med Ray. Sett till storleken står sig Ray dock förvånansvärt bra i jämförelse.

Efter att ha spenderat någon vecka med Ray är det dock tydligt att ljudet i sig inte på några vägar egentligen når samma styrka och punch som hos Playbar. Däremot skulle jag ändå vilja påstå att den ganska varma tonen i ljudet hos Playbar också infinner sig hos Ray. Här har jag upplevt både Arc och kanske framförallt Beam som något vassare i tonen. Vilket inte nödvändigtvis är negativt. Snarare bara lite annorlunda.

Dialog är väldigt klar och tydlig och min personliga favorit – nattläget – där ljudet fokuseras rakt framåt för att helt enkelt låta mindre i övriga riktningar, fungerar precis lika bra som hos övriga Sonos-soundbars. En superfunktion när andra familjemedlemmar vill sova.

Sonos Ray - Ovansida - Knappar
Designen hos Ray följer i mångt och mycket den från övriga, nyare Sonos-högtalare. Ett vinnande koncept om du frågar mig.

Även vid musikuppspelning står sig Ray förhållandevis bra. Man får givetvis inte stereobilden två separata högtalare ger. Men trots det lilla formatet låter musik ändå helt okej. Skulle man vilja använda Ray som ”party-högtalare” en kväll går det också att dra upp (ner?) basen en del. Visserligen med en förlust av detaljer i ljudet. Men återigen, sett till storleken, skulle jag säga att basljudet är minst vad man kan förvänta sig.

Vid högre volymer överlag märks det dock ganska snabbt att de två diskanthögtalarna och de båda mellanregisterhögtalarna tillsammans med de passiva baselementen inte riktigt mäktar med. Något som resulterar i en lite avklippt ljudupplevelse. Stereobilden är som sagt okej, men det märks att Ray är en väldigt liten soundbar som, trots en massa teknik, inte riktigt mäktar med att simulera ett jättebrett omfång.

För att sammanfatta

Överlag och framförallt i relation till storleken är det svårt att klaga allt för mycket på själva ljudet och vid normala volymer levererar trots allt Sonos Ray en trevlig och förhållandevis välljudande upplevelse.

Sedan ska det nämnas att Ray, trots att det är Sonos billigaste soundbar, med sina 3 399 kr ändå inte en överdrivet billig ljudlimpa. Men för dig som är på jakt efter en smidig soundbar med bra ljud och har rätt fjärrkontrollsförutsättningar för att styra ljudet är trots allt Ray inte ett så tokigt köp. Framförallt om du också redan har andra Sonos-högtalare då alla som vanligt spelar snällt med varandra om man vill det.

Utvalda produkt- och återförsäljarlänkar i vissa av artiklarna på enkelteknik.se är affiliate-länkar. När ett köp, inom en viss tid, görs via en eller flera av dessa länkar erhåller sajten en mindre provisionsdel på köpesumman. Läs mer.

Omdöme

Trots en del brister är Ray är ett trevligt tillskott till Sonos soundbar-uppställning. Designen håller god standard och ljudet är utan tvekan bra för storleken. Jag saknar dock en HDMI-ARC-kontakt. Inte främst för ljudformatstöd (som jag i ärlighetens namn kan leva utan med en soundbar i denna storleken). Men istället för fjärrkontrollsstödet som nu blir en extra detalj att ha koll på inför ett eventuellt köp. Priset känns i relation till det även lite i överkant för en soundbar med optisk Toslink som enda inkopplingsmöjlighet.

Specifikationer:
Testad produkt: Sonos Ray
Pris: 3390 kr (2022-06-02)
+
  • Dialogljudet är på topp
  • Förbaskat trevlig design
  • Överlag ett bra ljud för storleken
  • Avsaknaden av HDMI-ARC kan ställa till det med kontroll av ljudet
  • Stereobilden är i snävaste laget

Lämna ett svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Du kanske även gillar

Det senaste

Fabriksåterställ en Netgear Orbi-router

Om du vill göra dig av med en router eller satellit från Netgears Orbi-serie (eller bara vill återställa dem till fabriksinställningarna) har du kommit rätt! Så raderar du alla inställningar i ett svep.

Negativa tal till positiva och tvärtom i Excel och Sheets (Kalkylark)

Hur gör man egentligen för att snabbt fixa till ett negativt tal så att det blir positivt (eller vice versa) för en beräkning i Google Kalkylark eller Microsoft Excel? Här är mina två snabbaste sätt!

Fabriksåterställ och gör Secure Erase på en Synology NAS

Om du har en NAS från Synology du antingen önskar fabriksåterställa eller kanske vill sälja är det alltid rekommenderat att först återställa den och radera all data. Så gör du!

Test: Oral-B iO Series 10 – Det blir rent, men det är inte gratis!

Kan det någonsin vara värt att lägga runt 4000 kronor på en eltandborste? Efter att ha använt Oral-B:s senaste innovation iO Series 10 i två månader tänkte jag försöka svara på det.

Test: Samsung Galaxy Buds 2 Pro – AirPods för Samsung

Uppföljaren till Samsungs första Galaxy Buds Pro presenterar en hel del nyheter. Är det värda en investering och hur är det egentligen med passformen denna omgång?

Test: Xplora X6 Play – En av de bättre smartklockorna för barn

Namnet Xplora är ganska synonymt med just smartklockor för barn, där företagets just nu vassaste modell går under namnet X6 Play. Är den värd de extra pengarna gentemot något billigare XGO3?

Test: Xiaomi Mi Smart Band 7 Pro – En ganska trevlig aktivitetskompis

Att välja ett aktivitetsarmband i den lite lägre prisklassen är ju något av en djungel. Hur står sig den snäppet lyxigare varianten av Xiaomis Mi Smart Band 7 i mängden?

Test: Sony Bravia XR-55A95K – Det blir inte mycket bättre

Ibland får man möjlighet att testa prylar som ligger lite i utkanten av ens ekonomiska spann, som t.ex. Sonys flaggskepps-TV A95K. Så nu blir det till att tjäna mer pengar!

Hur startar man Xiaomi Smart Band 7 / 7 Pro?

Det låter ju som en ganska smal sak att starta ett aktivitetsarmband. Men när det kommer till Xiaomis senaste Smart Band-serie går det inte att få liv i armbanden utan rätt tillbehör.

Vad betyder det att Sonos Roam blinkar orange?

Har du också förundrat noterat att din Sonos Roam rätt som det är börjat blinka orange och blivit i övrigt till synes helt obrukbar? Så får du igång din högtalare igen!

Test: Xplora XGO3 – En rätt vettig smartklocka till barnen

Att alltid kunna hålla koll på samt komma i kontakt med sitt barn om det skulle behövas låter ju från perspektivet förälder inte som en helt dum idé. Kan Xplora XGO3 vara ett bra redskap för detta?

Markera ett meddelande som oläst på iPhone

Visste du att det går att markera ett meddelande eller SMS som oläst, även fast man varit inne och läst det? Precis på samma sätt som med e-post-meddelanden. Så gör du!
Test: Sonos Ray - En enkel soundbar, på gott och ontTrots en del brister är <i>Ray</i> är ett trevligt tillskott till <i>Sonos</i> soundbar-uppställning. Designen håller god standard och ljudet är utan tvekan bra för storleken. Jag saknar dock en <i>HDMI-ARC</i>-kontakt. Inte främst för ljudformatstöd (som jag i ärlighetens namn kan leva utan med en soundbar i denna storleken). Men istället för fjärrkontrollsstödet som nu blir en extra detalj att ha koll på inför ett eventuellt köp. Priset känns i relation till det även lite i överkant för en soundbar med optisk <i>Toslink</i> som enda inkopplingsmöjlighet. <br/><br/> <b>Specifikationer:</b><br/> Testad produkt: <i>Sonos Ray</i><br/> Pris: <i>3390 kr (2022-06-02)</i><br/> <table class="rb-border rb-box"> <tr class="rb-border"> <td class="rb-pos-long"><center>+</center></td> </tr> <tr class="rb-border"> <td class="rb-border rb-text"> <ul class="rb-ul"> <li>Dialogljudet är på topp</li> <li>Förbaskat trevlig design</i></li> <li>Överlag ett bra ljud för storleken</li> </ul> </td> </tr> <tr class="rb-border"> <td class="rb-neg-long"><center>−</center></td> </tr> <tr class="rb-border"> <td class="rb-border rb-text"> <ul class="rb-ul"> <li>Avsaknaden av HDMI-ARC kan ställa till det med kontroll av ljudet</li> <li>Stereobilden är i snävaste laget</li> </ul> </td> </tr> </table>
Send this to a friend