Recension: Sonos Playbar + SUB – Är de värda pengarna?

Gillar du artikeln? Stöd sajten med en Swish om du vill.

Det senaste

Bestäm var skärmbilder ska sparas i macOS

Skärmbild, skärmavbildning, print screen, screenshot, skärmdump. Kärt barn har många namn. Men varför i hela världen ska alla sparas på skrivbordet? Så bestämmer du själv var dina skärmbilder ska placeras.

Hur lämnar jag uppgifter om Skattehemvist i Google AdSense?

Om du använder AdSense antingen för YouTube eller för att visa annonser på din webbsida kommer du förr eller senare behöva bevisa din så kallade skattehemvist. Vad är då det och hur gör man?

Sonos har framförallt gjort sig kända genom sina välljudande flerrumshögtalare. Genomsyrar kvalitén även TV-limpan Playbar med tillhörande SUB? Och är lösningen värd sitt pris?

För ett gäng år sedan sökte jag med ljus och lyckta efter en vettig multiroom-lösning. Alltså någon form av ljudsystem som tillät enkel uppspelning av antingen olika eller samma musik i flera rum. Efter att blivit besviken både på Apples AirPlay och Samsungs dåvarande system testade jag att köpa två Play 1-högtalare, Sonos minstingar. Sedan dess har jag varit fast.

Det ska såldes direkt sägas att jag personligen har ett gott förhållande gentemot Sonos och deras högtalare. Där framförallt just Play 1 blivit en favorit. Därför är det med stor nyfikenhet jag nu fått möjlighet att testa en av deras högtalare för TV-ljud, Playbar.

1. Sonos-upplevelsen och Playbar + SUB

För dig som inte känner till Sonos producerar de högtalare avsedda att placeras i olika rum (eller flera i samma rum). Högtalarna ansluts till varandra via Wi-Fi eller nätverkskabel och kontrolleras via Sonos egen app som finns tillgänglig för både iOS, Android, PC och Mac. Uppspelning av musik kan göras antingen genom att lägga till konton från Spotify, Soundcloud, Apple Music etc. direkt i Sonos-appen. Det går även att använda t.ex. Spotify för att direkt spela upp musik via högtalarna.

Playbar och den tillhörande SUB-enheten (som säljs separat) sticker ut lite från företagets andra serie av högtalare då fokus just ligger på TV– och hemmabioljud istället för sedvanlig musikuppspelning. Både Playbar och SUB har cirka fem år på nacken. Systemet är dock fortfarande väldigt populärt och ekosystemet Sonos har en stor användarskara. Ekosystemet är också det fina med Sonos då alla högtalare är gjorda att fungera med varandra.

2. Utseende och byggkvalitet

V börjar med att ta en närmare titt på Playbar. Precis som Sonos övriga sortiment osar den kvalitet. Den 90 centimeter långa plankan väger in på stadiga 5,4 kilo. Något som bidrar till ett gott första intryck. Fronten täcks av metall och ett tygklätt galler. Medan sidorna och bakstycket är i plast av ordentlig kvalitet. Designen är givetvis en smaksak och Playbar är en relativt stor pjäs i djungeln av soundbars. Den kräver därför absolut sin plats för att passa in med övrig utrustning och TV-apparat.

Liggandes i lugn och ro på TV-bänken nedanför min LG-TV passar den dock galant och skapar ett utseendemässigt bra komplement till TV:n. Playbar går även att väggmontera om man så önskar. Något som kräver ett separat väggfäste. Detta betyder att enheten kan placeras både stående eller liggandes, beroende på vad du som användare önskar.

Sonos Playbar - Under TV - Plats - Bred
Playbar bor ganska snällt under TV:n. Att påstå att den är liten och nätt är dock felaktigt.

3. Inkoppling och användarvänlighet

Sonos Playbar är en enhet med extremt få kontakter, ingångar och anslutningar. Allt som finns på baksidan är ingångar för ström och optiskt ljud. En nätverkskontakt finns också om du inte vill använda den inbyggda Wi-Fi:n. Men det är allt. Bluetooth finns heller inte representerat. Sonos Playbar är alltså, tvärtemot många andra ljudlimpor, inte tänkt att agera omkopplare för anslutna enheter såsom TV-spel, digitalbox osv. Detta behöver istället hanteras av TV:n medan en optisk kabel från TV:n till Playbar sköter all kommunikation mellan de båda enheterna.

Att din TV har en optisk ljudutgång är alltså ett krav för att kunna använda Playbar. De flesta nyare TV-apparater har detta, dock inte alla. Även om jag uppskattar minimalismen hos Sonos enheter känns avsaknaden av att kunna ansluta prylar via RCA eller AUX lite snålt i sammanhanget. Framförallt då denna möjlighet finns på Sonos andra högtalare i samma prisklass. Åtminstone en HDMI-kontakt hade heller inte varit fel.

Sonos Playbar - Ingångar - Baksida - Optisk - Nätverk - Ström
Två Ethernet-portar, en optisk ljudingång samt strömkontakt är allt Playbar bjuder på. För priset känns det som åtminstone en AUX- och en HDMI-ingång också hade varit försvarbart att inkludera.

Det är även bra att ta en titt på vilka typer av ljudformat din TV klarar av att skicka ut via den optiska kontakten. Kommer du ”bara” använda Playbar ensam eller tillsammans med en SUB-enhet spelar formatstödet inte extremt stor roll. Det vanligaste ljudformatet i sammanhanget kallas PCM och stödjer två kanaler (vänster/höger). Vill du däremot lägga till t.ex. ett par Play 1-högtalare för att skapa ett surround-system behöver din TV kunna skicka Dolby Digital-signaler via den optiska utgången. Fixar inte TV:n detta försöker Playbar simulera surroundljud från PCM-signalen. Något som fungerar okej, men ger långt ifrån samma upplevelse som äkta 5.1 ljud.

En ytterligare brasklapp angående formatstödet är att Playbar inte klarar av att spela upp DTS-ljud. Många TV-apparater kan konvertera DTS-signaler till Dolby Digital eller PCM innan de skickas ut via den optiska utgången. Dock försvinner givetvis det äkta surround-ljudet om signalen konverteras. Skulle det vara så att din TV släpper igenom DTS-ljudet rakt av via den optiska utgången är det faktiskt så illa att inget ljud alls hörs från Playbar. De flesta TV-apparater klarar som sagt av att lösa detta åt dig och många BluRay-skivor (där DTS är väldigt vanligt) har ljudet även i ett Dolby Digital-format. Dock är detta saker som är bra att känna till innan du eventuellt springer och köper en Playbar.

3.1 Inkopplingen lika enkel som vanligt

När väl alla detaljer kring formatstöd är medräknade är själva inkopplingen i princip lika enkel som hos vilken annan Sonos-produkt som helst. Koppla in den optiska kabeln mellan TV:n och Playbar och anslut strömkabeln. Klart. Sonos-appen guidar sedan genom hela installationen.

Installera Sonos Playbar - Sonos-appen
Att komma igång med Sonos Playbar är precis lika enkelt som med Sonos övriga produkter.

Det medföljer ingen fjärrkontroll till Playbar. Tanken är istället att den ska kontrolleras via den vanliga TV-fjärrkontrollen. Något som görs möjligt av en IR-sensor på enhetens framsida. Även här gör appen ett utmärkt jobb att berätta exakt vad man bör göra för att få allt att fungera. Det ges också råd om att stänga av de inbyggda högtalarna i TV:n samt dölja volymkontrollsymboler med mera. Playbar ska fungera även tillsammans med de nya smarta pekfjärrkontrollerna (från t.ex. LG). De kräver dock ett par extra steg för att ställas in (läs mer här).

Ett sista steg i inkopplingen av enheten är att ställa in Trueplay, Sonos teknik för att analysera utrymmet runt Playbar och anpassa uppspelningen av ljud och musik efter rummets egen akustik. Justeringen tar bara ett par minuter att genomföra och använder din telefon eller surfplattas inbyggda mikrofon för att avgöra hur ljudet mottas i olika delar av rummet. Ett tråkigt minus är att Truplay än så länge endast fungerar med iOS (alltså Apple-enheter). Har du därför en Android-telefon kommer du inte kunna dra nytta av Trueplay-funktionen.

4. Ljudet (med och utan SUB)

Så hur låter då Playbar? Jag kommer direkt från en någorlunda ordentlig 5.1-uppsättning av KEF-högtalare tillsammans med en Denon-hemmabioförstärkare. Något jag varit mycket nöjd med under många år. Det första intrycket, och den första ordentliga skillnaden, som hörs om man jämför de båda systemen är framförallt rappheten i ljudet hos Playbar. Punchen känns mycket mer tydlig och exakt än den hos mitt tidigare system. Ljudet känns också precist och distribueras med en bra bredd som utan problem fyller ett normalstort vardagsrum.

Vid TV-tittande framhävs framförallt dialog och tal mycket bra. Detta utan någon som helst justering av inställningar – något jag tidigare ständigt behövt korrigera för att passa olika filmer och serier. Musikuppspelning fungerar också helt utan bekymmer. Ljudet är fylligt och lättlyssnat utan några egentliga konstigheter. Det blir dock inte en riktigt lika tydlig stereobild som man får av att använda två separata högtalare för respektive kanal.

Sonos Playbar - Recension - Test - Under TV
Playbar fixar musikuppspelning alldeles galant. Det märks dock att stort fokus givetvis ligger på film- och TV-ljud.

Vidare till basljudet producerar enheten ett riktigt bra tryck helt på egen hand. Framförallt om basen justeras något åt det djupare hållet via inställningen i appen. Basen har också samma rappa tryck som det övriga ljudet och känns pigg. Personligen tycker jag inte att Trueplay-funktionen (som ska anpassa ljudet till det aktuella rummet) gör extremt mycket för ljudbilden. Det är möjligt att den ger olika resultat i olika rum. En viss skillnad märktes dock. Framförallt handlade det om att ljudet utåt sidorna blev kraftigare för att kompensera för mitt relativt breda vardagsrum.

Vi har även fått möjlighet att testa Playbar tillsammans med Sonos SUB-enhet. Subben väger in på riktigt tunga 16 kilo och är av samma fina kvalitet som Playbar. Högtalarelementen är monterade inåt mot mitten, vilket enligt Sonos ska eliminera vibrationer och andra oönskade ljudfenomen. Inkopplingen av SUB-enheten är precis lika enkel som för Playbar och inga kablar behöver dras mellan de båda enheterna då subben, bortsett från strömkabeln, är helt trådlös. För att justera ljudet behöver Trueplay-inställningen göras om. Men det är allt.

Sonos SUB - Recension - Test - Playbar
Sonos SUB är ingen liten pjäs utan väger in på tuffa 16 kilo. Att lyfta subben går dock relativt enkelt tack vare att den övre kanten av mittenhåligheten extraknäcker som bärhandtag.

Precis som Playbar upplever jag SUB-enheten som extremt rapp och tydlig. Basljudet ges ett ordentligt extra djup och det känns skönt att släppa de lägre tongångarna till en golvstående enhet istället för att låta Playbar hantera allt ljud. SUB-enheten gör definitivt sitt jobb och vill du åt riktigt basljud är den förmodligen en investering du förr eller senare kommer göra. Faktum är att basljudet, enligt min subjektiva åsikt och i en positiv bemärkelse, går att dra upp till rent bisarra nivåer om inställningarna justeras åt det hållet i appen. Några vibrationer eller andra ljud som fortplantar sig, även vid de riktigt låga bastonerna, är heller inte att tala om och integreringen mellan SUB och Playbar känns väldigt naturlig.

Sonos SUB kommer dock verkligen inte gratis. Playbar går i skrivande stund på 7.899 kronor. Vill du lägga till SUB-enheten behöver du dubbla priset då den kostar lika mycket som Playbar.

5. En dyr lösning för fel användare

Ett komplett kitt med Playbar och SUB går alltså loss på strax under 16.000 kronor. Vill du också ha två satellithögtalare för surround-ljud landar hela kalaset på runt 20.500 kronor. En verkligen inte helt obetydlig summa, även för den som är relativt kräsen med sitt hemmabiosystem. Huruvida det är värt pengarna är förmodligen upp till dig som användare och vilka dina krav faktiskt är.

Söker du en prisvärd soundbar med många ingångar, HDMI-växlare, Bluetooth och medföljande subwoofer är förmodligen Sonos Playbar och den eventuella SUB-enheten inget för dig. Likaså om du vill kunna nyttja alla de senaste ljudformaten (Dolby Atmos, DTS etc.). Där står sig troligen någon av de andra ljudlimporna på marknaden alternativt en traditionell 5.1-uppsättning av högtalare betydligt bättre.

Gillar du å andra sidan minimalism i form av färre fjärrkontroller, sladdar och enkelhet i installation samt använder Netflix och andra streaming-tjänster framför Blueray-skivor kan Playbar mycket väl vara en bra lösning. Huruvida SUB-enheten sedan behövs är förmodligen en smaksak. Basljudet är fantastiskt. Men subben kommer som sagt långt i från gratis.

Sonos SUB - Recension - Playbar - One
Sonos One bredvid SUB tillsammans med Playbar i bakgrunden. Trots olika storlek och utseende umgås de alldeles utmärkt tillsammans. Som det ska vara!

Den dock största behållningen med Playbar, bortsett från att ljudet är riktigt bra, är utan tvekan integreringen med övriga Sonos-enheter. Personligen känner jag en stor lättnad i att kunna ersätta mitt tidigare kabeldragna och klumpiga ljudsystem med en smidigare högtalarlösning. En lösning som dessutom just utgör ett utmärkt komplement till mina övriga Sonos-högtalare. Jag har dock full förståelse för att Playbar, precis som Sonos övriga produkter, inte passar alla. Helt enkelt då allas krav på vilka funktioner som söks är olika.

Fotnot: Inköp av Sonos Playbar har jag själv stått för. Sonos har bidragit med ett recensionsexemplar av SUB-enheten för att ge testet mer djup (pun intended).

Utvalda produkt- och återförsäljarlänkar i vissa av artiklarna på enkelteknik.se är affiliate-länkar. När ett köp, inom en viss tid, görs via en eller flera av dessa länkar erhåller sajten en mindre provisionsdel på köpesumman. Läs mer.

Omdöme

Trots att både Playbar och SUB har några år på nacken är systemet fortfarande extremt kompetent. Ljudet liksom byggkvaliteten är på topp. Vet du vad du söker samt har flera Sonos-högtalare hemma känns det relativt höga priset för själva Playbar ändå försvarbart. Kostnaden att lägga till SUB-enheten känns dock en smula i överkant, trots att ljudet är fantastiskt.

Prisuppgifter
Playbar: 7.899 kronor
SUB: 7.899 kronor
Köp Sonos Playbar hos Dustinhome.se
+

  • Ordentlig byggkvalitet
  • Rappt och rent ljud med bra tryck
  • Extremt enkel inkoppling
  • Ingen extra fjärrkontroll
  • Fantastiskt basljud med SUB-enheten
  • Smakar det…
-

  • ...så kostar det
  • En AUX- samt HDMI-ingång hade inte skadat
  • Vi hade gärna sett stöd för DTS samt fler ljudformat
  • Trueplay fungerar än så länge endast med iOS

Lämna ett svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Du kanske även gillar

Det senaste

Bestäm var skärmbilder ska sparas i macOS

Skärmbild, skärmavbildning, print screen, screenshot, skärmdump. Kärt barn har många namn. Men varför i hela världen ska alla sparas på skrivbordet? Så bestämmer du själv var dina skärmbilder ska placeras.

Hur lämnar jag uppgifter om Skattehemvist i Google AdSense?

Om du använder AdSense antingen för YouTube eller för att visa annonser på din webbsida kommer du förr eller senare behöva bevisa din så kallade skattehemvist. Vad är då det och hur gör man?

Lägg till fler Favoriter i Finders sidofält i macOS

Från början är det en ganska liten skara källor som går att nå via sidofältet i Finder i macOS. Tack och lov går det snabbt att själva bestämma exakt vilka genvägar som ska synas och vilka som inte ska det.
Trots att både <i>Playbar</i> och <i>SUB</i> har några år på nacken är systemet fortfarande extremt kompetent. Ljudet liksom byggkvaliteten är på topp. Vet du vad du söker samt har flera <i>Sonos</i>-högtalare hemma känns det relativt höga priset för själva <i>Playbar</i> ändå försvarbart. Kostnaden att lägga till SUB-enheten känns dock en smula i överkant, trots att ljudet är fantastiskt. <br/><br/> <b>Prisuppgifter</b> <br/><i>Playbar: 7.899 kronor</i> <br/><i>SUB: 7.899 kronor</i> <br/><a href="https://tc.tradetracker.net/?c=12847&m=12&a=262358&u=%2Fsok%2Fsonos%2520playbar" target="_blank" rel="nofollow">Köp Sonos Playbar hos Dustinhome.se</a> <table class="rb-border rb-box"> <tr class="rb-border"> <td class="rb-pos-long"><center>+</center></td> </tr> <tr class="rb-border"> <td class="rb-border rb-text"> <ul class="rb-ul"> <p><li>Ordentlig byggkvalitet</li></p> <p><li>Rappt och rent ljud med bra tryck</li></p> <p><li>Extremt enkel inkoppling</li></p> <p><li>Ingen extra fjärrkontroll</li></p> <p><li>Fantastiskt basljud med SUB-enheten</li></p> <p><li>Smakar det…</li></p> </ul> </td> </tr> <tr class="rb-border"> <td class="rb-neg-long"><center>-</center></td> </tr> <tr class="rb-border"> <td class="rb-border rb-text"> <ul class="rb-ul"> <p><li>...så kostar det</li></p> <p><li>En <i>AUX-</i> samt <i>HDMI</i>-ingång hade inte skadat</li></p> <p><li>Vi hade gärna sett stöd för DTS samt fler ljudformat</li></p> <p><li>Trueplay fungerar än så länge endast med iOS</li></p> </ul> </td> </tr> </table>Recension: Sonos Playbar + SUB - Är de värda pengarna?