Sonos Roam startar inte alls – Så fixar du det!

Gillar du artikeln? Stöd sajten med en Swish om du vill.

Det senaste

Test: MSI Creator Z16 HX Studio – En bärbar dator med extra allt

Creator är en av MSI:s mest påkostade serier bärbara datorer avsedda i första hand för kreatörer av allehanda slag. Så vad kan man då göra med en laptop i toppsegmentet av serien, för närmare 40 000 kr?

Installera om och återställ Windows 11

Börjar datorn känns trött och seg? Eller vill du bara återställa Windows 11 av vilken anledning som helst? Här går jag igenom hur du gör exakt det. Direkt inifrån själva operativsystemet.

Sonos Roam är en hyfsat trevlig, liten högtalare. När den fungerar som den ska. Om den däremot inte gör det och inte vill starta överhuvud taget kan du testa följande för att förhoppningsvis kunna använda den igen.

Här om dagen ville min Sonos Roam inte spela upp någon musik alls. Den ville inte ens starta. Inte heller ville den ta laddning. Inga lampor lyste, inga knappar kunde väcka den och i appen visades den med meddelandet ”batteriet tomt” (battery depleted).

Sonos Roam - Batteri tomt - Battery Depleted
Så här ska det ju inte se ut. Blinka Lilla Stjärna i sovrummet däremot.

Min första tanke var att högtalaren var helt död och i bästa fall skulle kunna bli utbytt på garantin. Tack och lov lyckades jag dock få liv i den igen med följande trick – som jag tänkte också kanske kunde hjälpa någon annan som upplever samma problem.

Om Sonos Roam lyser, men inte startar

För det första. Skulle det vara så att din Sonos Roam faktiskt lyser med någon lampa. Antingen den lilla orangea längst ned mot botten, eller den vita högst upp. Är mitt första tips att testa att göra en fabriksåterställning av högtalaren. Något som görs på följande sätt.

  1. Tryck ned play/paus-knappen ovanpå högtalaren.
  2. Medan du håller play/paus-knappen nedtryckt trycker du en gång på på/av-knappen på högtalarens baksida.
  3. Fortsätt sedan att hålla play/paus-knappen intryckt tills dess att den lilla lampan högst upp på högtalaren börjar blinka orange och vit om vartannat.
  4. Öppna därefter Sonos-appen och lägg till högtalaren via Inställningar > System > Lägg till produkt.

Få liv i en Sonos Roam som inte vill starta

Skulle ovanstående inte fungera, eller om högtalaren är helt död, lyckades nedanstående trick åtminstone lösa problemet för mindel.

  1. Börja med att koppla bort alla eventuella laddare från högtalaren.
  2. Tryck därefter in på/av-knappen på högtalarens baksida och håll den intryckt i 30 sekunder (vilket är rätt obekvämt för fingret, så välj en bra position!)
Sonos Roam - Baksida - Strömknapp - Fixa
Strömknappen på baksidan är varken lätt eller trevlig att hålla intryckt. Men måsta men så måste man.
  1. Släpp sedan knappen och koppla in högtalaren till en laddare med en utteffekt på minst 10W, vilket är vad som rekommenderas av Sonos. I mitt fall använde jag en Apple-laddare med en uteffekt på 20W.
  2. Förhoppningsvis lyser nu den lilla, orangea lampan längst ned på högtalaren upp. Vilket indikerar att högtalaren tar emot laddning.
Sonos Roam laddningslampa lyser
Rätt som det är lyser den lilla lampan längst ned på högtalaren igen.
  1. Låt nu laddaren sitta inkopplad i minst 30 minuter och testa därefter om högtalaren hittas i appen igen.

Får du det ändå inte att fungera? Eller uppstod några andra funderingar? Dela gärna med dig av tankarna i kommentarerna nedanför!

Utvalda produkt- och återförsäljarlänkar i vissa av artiklarna på enkelteknik.se är affiliate-länkar. När ett köp, inom en viss tid, görs via en eller flera av dessa länkar erhåller sajten en mindre provisionsdel på köpesumman. Läs mer.

Lämna ett svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Du kanske även gillar

Det senaste

Test: MSI Creator Z16 HX Studio – En bärbar dator med extra allt

Creator är en av MSI:s mest påkostade serier bärbara datorer avsedda i första hand för kreatörer av allehanda slag. Så vad kan man då göra med en laptop i toppsegmentet av serien, för närmare 40 000 kr?

Installera om och återställ Windows 11

Börjar datorn känns trött och seg? Eller vill du bara återställa Windows 11 av vilken anledning som helst? Här går jag igenom hur du gör exakt det. Direkt inifrån själva operativsystemet.

Installera Windows 11 utan en nätverksuppkoppling

En av de sämre sakerna med Windows 11 är att det krävs en nätversuppkoppling för att ens kunna installera det. Fast som med det mesta går detta krav att komma runt, om man vet hur man gör.

Test: JBL Live 770NC – Vettiga over-ear-hörlurar för vardagen

Räcker det med ungefär 2000 kr för att få sig ett par vettiga over-ear-hörlurar med okej brusreducering och bra batteritid? Jo, men typ. Men det varierar definitivt med vilka krav du har på ljudet.

Fixa en Joy-Con-knapp som inte fungerar ordentligt

Behöver du trycka ned någon av knapparna på dina Joy-Con-kontroller hela vägen till botten för att knappen överhuvudtaget ska reagera? Irriterande, men förhoppningsvis lätt fixat!

PlayStation 4 visar bara en svart skärm – Så löser du det!

Startade du precis din PS4 men blev minst sagt besviken när ingen bild syntes på skärmen? Här är de vanligaste anledningarna - och lösningarna - till att en PlayStation 4-konsol inte visar någon bild.