Test: Nokia 6300 4G & Nokia 8000 4G – Är mindre mer?

Gillar du artikeln? Stöd sajten med en Swish om du vill.

Det senaste

Klassiskt Nokia-utseende, knappsats, bra batteritid och stöd för både Google Maps, Facebook och andra moderna appar? Det låter ändå ganska bra.

Nokia har ju lite, på gott och ont, gått sin egen väg i mobiltelefonvärlden. Med telefonerna 6300 4G och 8000 4G försöker de sig på något så pass knepigt som billiga telefoner med bra batteritid och moderna funktioner av typen YouTube, WhatsApp och Facebook.

Varför jag väljer att ta en titt på båda modellerna i samma text är för att de prestandamässigt är exakta kopior av varandra. Skillnaden de båda enheterna emellan och anledningen till att 8000 4G kostar 990 kr medan 6300 4G går på 690 kr stavas en bättre kamera, lite större skärm samt ett (enligt Nokia) mer exklusivt utseende. Let´s dive in.

Utseende och första intryck

Även om Nokia 8000 må se mer påkostad ut än lillebror Nokia 6300 känns telefonerna överlag ungefär lika plastiga. Något som inte är särskilt konstigt då båda är gjorda av just plast, där den glattare ytan hos 8000 är särskilt förtjust fingeravtryck. Det glatta utseendet hos Nokia 8000 gör även att den billigare telefonen av de två faktiskt är den som ligger bäst i handen, på grund av ökad friktion i materialvalet. Att samtliga knappar bortsett från navigationsringen har samma höjd hos 8000 gör vidare att den känns något mer svåranvänd. Helt enkelt då det inte alltid är helt lätt att känna sig till vilken knapp som är vilken.

Nokia 8000 6300 - Sida vid sida
Utseendemässigt påminner både Nokia 8000 och 6300 om vilken klassisk Nokia-telefon som helst. På insidan skiljer de sig däremot en del.

Sett till kontakter och anslutningsmöjligheter är de båda telefonerna identiska och erbjuder både 3.5 mm-hörlursuttag samt micro-USB-kontakter för laddning. De medföljande laddarna är tyvärr inte av löstagbar typ med en vanlig USB-A i ena änden. Utan det är väggkontakt till micro-USB som gäller. Standby-tiden är satt till generösa 25 dagar med 4G aktiverat. Vid samtal klarar de båda telefonerna strax över 3 timmar över 4G. För vanlig GSM-signal är samtalstiderna bättre med strax över 8 timmar för båda modellerna.

Nokia 8000 - 6300 - Baksida - Skärmlåsknapp
En lite osmidig detalj är att skärmlåsknappen (som behöver tryckas ned varenda gång skärmen släcks) är placerad högst upp på båda telefonerna. En inte helt ergonomisk placering.

Under batteriet (som enkelt går att ta bort på båda modellerna) finns plats för två SIM-kort samt ett microSD-kort om man önskar utöka det inbyggda lagringsminnet på 4 GB. Telefonerna använder open-source operativsystemet KaiOS där fokus ligger på att ge enklare mobiltelefoner tillgång till smartphone-funktioner.

Funktionalitet och användning

Tyvärr är det också just KaiOS som är den största anledningen till att jag initialt inte är överförtjust i varken Nokia 8000 eller lillebror 6300. Även om ambitionerna med operativsystemet är ambitiösa träffar de inte helt rätt. Något som framförallt gör sig tydligt i den allmänna seghet som återfinns oavsett det handlar om att bara starta telefonerna till att navigera i menyer eller använda någon av de inbyggda apparna och funktionerna.

Dock måste jag ändå ge Nokia en eloge för att trots allt fått med så pass mycket i telefonerna och visst finns det något småmysigt i att faktiskt kunna titta på YouTube med en telefon som till utseendet tar en 15 år bakåt i tiden. Bortsett från YouTube fixar KaiOS bland annat WhatsApp, Facebook och Google Maps, vilka finns installerade från början. Också funktioner såsom möjligheten att skapa en Wi-Fi-hotspot och lyssna på radio finns inbyggda.

Nokia 8000 6300 - YouTube - Test
Att använda YouTube fungerar faktiskt helt okej på telefonerna. Så länge man ser den lilla skärmen för vad den är och inte har för stora förväntningar.

Det går att hämta nya appar via den inbyggda butiken, men så vitt jag lyckats hitta finns det i princip inget av värde över huvud taget. KaiOS har heller inte stöd för varken Swish eller BankID, vilket känns begränsande tråkigt. Majoriteten av apparna som går att hämta är därtill demo-versioner. Något som också är sant för de spel som finns förinstallerade på enheterna. Till råga på allt går demospelen heller inte att radera.

Att använda Nokia 8000 och 6300 är en blandad kompott, men segheten i operativsystemet skiner tyvärr hela tiden igenom. Även om det är kul att appar som Facebook och YouTube ändå går att starta skulle jag inte säga att de är roliga att använda. Den lilla skärmen med upplösningen 240 x 320 pixlar har jag i prisklassen full förståelse för, men tyvärr känns hela upplevelsen alltför opolerad och många appar är rent svåra att använda.

Nokia 8000 6300 - Spel
Att inkludera ett gäng demoversioner av spel som därtill inte ens går att radera är inte okej år 2021.

En kul bonus är däremot att Google Assistent finns inbyggd för att genomföra sökningar och liknande. Tyvärr verkar svenska inte stödjas på någon av telefonerna, vilket förtar upplevelsen en hel del.

Kamerafunktioner

Den stora skillnaden mellan de båda telefonerna är som sagt att Nokia 8000 har en bättre kamera. Bra är den däremot inte. Men bättre än den hos Nokia 6300 som fått sig en klassisk VGA-kamera med en upplösning på 640 x 480 pixlar. Nokia 8000 har i relation en 2 megapixel-kamera med en upplösning på 1600 x 1200 pixlar. Någon superkvalitet på bilderna blir det inte från någon av telefonerna. Men precis som med skärmarna är det ändå relativt förståeligt i prisklassen.

Däremot känns det som en miss att ingen av telefonerna har någon frontkamera, kanske framförallt när ledorden för dem är ”konversationsstartare”. Något som annars hade kunnat utgöra grunden för en enkel videosamtalstelefon.

Förvirrande målgrupp

Jag köper helt att båda telefonerna behöver ha kompromisser i form av sådär skärmar, halvdana kameror och i viss mån även att processorn inte riktigt orkar med att driva alla appar ordentligt. Men vad jag inte riktigt kan hitta i detta är en målgrupp för telefonerna. Något som i förlängningen gör att de bara känns onödiga.

Vill du ha en riktigt enkel telefon att bara ringa med finns det billigare och bättre alternativ (framförallt från just Nokia). Vill du ha en riktigt enkel och lika långsam smartphone är priset i stort sett desamma för en annan modell där Google Play finns integrerat. Vill du äventyra med din telefon och är borta veckor i sträck vill du förmodligen ha något mer robust. Vill du mest åt en Wi-Fi-hotspot får du troligen bättre resultat med en vanlig (och billigare), mobil 4G-router.

Trots ett gediget försök att trycka in så många funktioner som möjligt i en så liten och billig enhet som möjligt har jag svårt att se vart Nokia 8000 och Nokia 6300 riktigt ska passa in. För 20 år sedan hade de varit supercoola. Men idag känns de tyvärr mest onödiga.

Utvalda produkt- och återförsäljarlänkar i vissa av artiklarna på enkelteknik.se är affiliate-länkar. När ett köp, inom en viss tid, görs via en eller flera av dessa länkar erhåller sajten en mindre provisionsdel på köpesumman. Läs mer.

Omdöme

Att både Nokia 8000 och Nokia 6300 kompromissar på flertalet ställen är något som är helt förståeligt sett till prisklassen. Segheten i KaiOS kombinerat med den inte riktigt tillräckliga processorkraften i telefonerna skapar dock en ganska tråkig användarupplevelse. Om du verkligen vill ha en knapptelefon med möjlighet att titta på YouTube (i låg upplösning) och använda Facebook via så visst. I övrigt har jag svårt att hitta en faktisk målgrupp för denna typ av mobiltelefon, åtminstone år 2021.

Specifikationer:
Testade produkter: Nokia 6300 4G, Nokia 8000 4G
Pris (2021-02-17): 690 kr, 990 kr kr
+
 • Att YouTube faktiskt fungerar är ändå imponerande sett till formatet
 • Samtalsfunktionerna fungerar bra
 • Wi-Fi-hotspot-funktionen
 • Svårt att se en målgrupp för denna typ av telefon
 • KaiOS är för resurskrävande för Snapdragon 210-processorn
 • Knappsatsen hos 8000 är riktigt svår att använda
 • Reklam i flera av de inbyggda apparna

14 kommentarer

 1. Jag börjar bli trött på att inte det någonsin kommer en vettig feature phone för målgruppen jag tillhör. Jag kanske är ensam i världen, vad vet jag, men hur som helst, det här är det jag vill ha:

  – Dum nog att vara distraktionsfri (därav knappsats och icke-touchskärm också, för det bidrar till att det blir en telefon som är nice att ringa med och inte särskilt nice att surfa med)
  – Samtidigt smart nog för att kunna hantera en app såsom 2FA-appar och annat som i stort sett krävs i dagens samhälle
  – Lång batteritid
  – Så lite google och apple som möjligt, eller åtminstone möjlighet att stänga av detta. KaiOS är på papperet bra för detta, då även om det är googleappar på den så är de både begränsade i den data de kan samla in pga telefonernas enkelhet och dessutom möjliga att inaktivera.

  • Hej! Håller helt med i det du skriver och framförallt tjänster såsom Bank-ID och liknande ekonomitjänster tycker man ju borde kunna gå att få till i en enhet liknande den du talar om.

   Det är nästan som man undrar varför ingen bank tagit tag i att lansera en telefon med dessa egenskaper. Jag gissar att den skulle sälja extremt bra till just personer som bara vill ha en vanlig telefon samt möjligheter att använda just bank-id och liknande tjänster.

  • Tyvärr ingen koll på just den telefonen, men för vanligt telefonbruk verkar den ju absolut fungera bra. Något som också stämmer för Nokia-telefonerna i detta test där samtalskvalitén inte uppvisade några större problem alls.

   // Christoffer, enkelteknik.se

 2. Målgruppen är nog såna som jag – mobilberoende människor som vill digitalbanta och använda telefonen mindre, men ändå kunna ha de viktigaste apparna. En sån här telefon gör det tråkigare att surfa och skriva med, men ändå kan man göra saker med den.

  Önskvärda appar för mig är Whatsapp, Swedbank, bank-id, Swish och podcasts. Sen räcker det. Önskvärt är också en bättre kamera och en framkamera för videosamtal.

  • Det är ju absolut sant att det är en möjlig målgrupp, tack för vinkeln! Och ja, hade telefonerna bara fixat framförallt Bank-ID och Swish tror jag att användningsmöjligheterna hade ökat ordentligt.

 3. Jag har en Nokia 8000 som köptes för 200 kr på tradera förra sommaren att använda i båten då vanliga telefoner utan knappar fungerar dåligt med blöta fingrar. Då kostade de i butik över 1000 kr överallt. Jag förstår inte varför vi ska se mellan fingrarna på många punkter eftersom ”den har en så låg prislapp”. Xiaomi Redmi 6 hade mycket bättre kamera, fullt Android utan reklam överallt och fungerade bra i fyra år för 990 kr.

  Nokia 8000 är betydligt bättre än tidigare HMD-telefoner som 8110 men det är rent pinsamt vad dåligt många saker är. De enda riktiga plusen är formatet och att den har knappar. Och allt detta ska man stå ut med till ett pris motsvarande de billigaste androidtelefonerna!

  • Hej! Intressanta tankar! Ja, funktionsmässigt lämnar de billigare knapptelefonerna väldigt mycket att önska till och med jämfört med liknande prissatta Android-alternativ. Där har man ju också en touch-skärm som troligen är dyrare än skärmen i exempelvis HMD-telefonerna.

   Gissar att materialval och framförallt design kan påverka priset en del. Men å andra sidan är det ju inte många enklare telefoner som vinner några designtävlingar så vitt jag vet :-)

 4. Jag tycker det är så otroligt synd att de inte slänger in en aning snabbare processor och kör nån variant av Android istället. Det skulle bli drömluren för mig, jag har inget principiellt emot smartphones, men jag önskar att det fanns en vettig i ungefär det formatet Nokia har här, jag föredrar den stilen helt enkelt. Något annorlunda mot de aningen tråkiga glasplattorna som är oundvikliga idag.

  • Håller med helt och fullt! Att bara använda en processor som åtminstone ger ett bra flyt skulle göra en extrem skillnad för användarupplevelsen. Tyvärr verkar detta med underpresterande komponenter fortsätta att synas i de lite enklare telefonerna. Nu senast den ganska hypade Light Phone 2. Den finns visserligen inte i Sverige (ännu) men det verkar även där som att problemet är just att den helt enkelt är seg och jobbig att använda.

 5. Nokia 8000 funkar hur bra som helst för en som bara vill kunna ringa till andra och svara på samtal. Min mor har en sådan, och hon bryr sig inte om vilken kamera som den har, eller om det går att surfa på den.
  Så till en pensionär duger den.

  • Tack för inputen! Kul att höra lite hur den faktiskt upplevs av andra och att den ändå kan fungera bra för en viss målgrupp.

 6. Och om du skulle jämföra med Nokia 225?
  Jag vill i princip bara ringa och messa, där märks väl inte den omtalade segheten? Inte ha en liten dator med mig vart än jag går. Visst vore det fint med swish och bank-ID, men det kräver väl uppkoppling på annat vis? Att kunna lyssna på musik vore inte dumt, heller, men… Vill inte ha förinstallerade appar, typ Facebook och liknande. WA kan få passera, men inte nödvändigt.
  Vill dock ha 4g eftersom det sägs att 2G ska stängas ned 2024.
  Nokia 6300 verkar på väg ut, Elgiganten har endast en enda i hela landet. 6310 har inte 4G.
  Några hundralappar hit eller dit är inte avgörande.
  Så med dessa resonemang – vilken knapptelefon rekommenderar du? Kul med Nokia, men inget krav.

  • Hej! Det är rätt skumt att det inte finns fler telefoner av denna typ då det definitivt verkar finnas en marknad för dem. Nu har jag inte testat 225, men efter att ha läst lite verkar det i princip vara den som är bäst i nuläget om man vill ha en lite enklare 4G-telefon mest i syfte att ringa och SMS:a. Det finns även Nokia 105 som finns både i en 2G och 4G-version. Där verkar dock 4G-varianten inte alls fått lika bra betyg som den enklare 2G-varianten.

   När det kommer till förinstallerade appar verkar detta vara något Nokia gillar i sina billigare telefoner tyvärr. Även 225 har fått kritik för t.ex. en inbakad länk till Facebook. Ett annat märke jag själv haft OK erfarenhet av åtminstone för 5-6 år sedan är Alcatel. Vågar inte lova hur de står sig idag, men deras telefoner verkar ha fått hyfsat vettiga betyg. Se t.ex. denna: https://www.kjell.com/se/produkter/mobilt/mobiltelefoner/enkla-mobiltelefoner/alcatel-3082-flip-mobiltelefon-med-4g-p22876

   Övriga tillverkare av billigare telefoner såsom Denver och även Doro (pga. ett extremt ologiskt operativsystem) skulle jag personligen undvika. Men som sagt, Alcatel kan vara värt att slänga ett öga på. Om man hör med återförsäljaren innan man köper finns det säkerligen möjlighet att köpa på öppet köp och testa telefonen försiktigt i några dagar med! Alltid värt att kolla :-) Hopas du hittar något som passar och känns vettigt!

Lämna ett svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Du kanske även gillar

Det senaste

Varför är min Mac-dator så långsam?

Nyare Mac-datorer är i regel förbaskat snabba på det mesta. Men det finns framförallt en sak som gör att även den vassaste MacBook-datorn kan sega ihop totalt. Tack och lov är lösningen oftast extremt enkelt.

Recension: Dreame Z10 Station – Dags att se upp, Dyson

En av de tråkigaste sakerna med Dysons populära skaftdammsugare är att de många gånger skapar ett litet rökmoln när man tömmer dem. Något sådant är det inte tal om med Dreames Z10 Station.

Bestäm var skärmbilder ska sparas i macOS

Skärmbild, skärmavbildning, print screen, screenshot, skärmdump. Kärt barn har många namn. Men varför i hela världen ska alla sparas på skrivbordet? Så bestämmer du själv var dina skärmbilder ska placeras.

Hur lämnar jag uppgifter om Skattehemvist i Google AdSense?

Om du använder AdSense antingen för YouTube eller för att visa annonser på din webbsida kommer du förr eller senare behöva bevisa din så kallade skattehemvist. Vad är då det och hur gör man?
Att både <i>Nokia 8000</i> och <i>Nokia 6300</i> kompromissar på flertalet ställen är något som är helt förståeligt sett till prisklassen. Segheten i <i>KaiOS</i> kombinerat med den inte riktigt tillräckliga processorkraften i telefonerna skapar dock en ganska tråkig användarupplevelse. Om du verkligen vill ha en knapptelefon med möjlighet att titta på <i>YouTube</i> (i låg upplösning) och använda <i>Facebook</i> via så visst. I övrigt har jag svårt att hitta en faktisk målgrupp för denna typ av mobiltelefon, åtminstone år 2021. <br/><br/> <b>Specifikationer:</b><br/> Testade produkter: <i>Nokia 6300 4G, Nokia 8000 4G</i><br/> Pris (2021-02-17): <i>690 kr, 990 kr kr</i> <table class="rb-border rb-box"> <tr class="rb-border"> <td class="rb-pos-long"><center>+</center></td> </tr> <tr class="rb-border"> <td class="rb-border rb-text"> <ul class="rb-ul"> <li>Att YouTube faktiskt fungerar är ändå imponerande sett till formatet</li> <li>Samtalsfunktionerna fungerar bra</li> <li>Wi-Fi-hotspot-funktionen</li> </ul> </td> </tr> <tr class="rb-border"> <td class="rb-neg-long"><center>−</center></td> </tr> <tr class="rb-border"> <td class="rb-border rb-text"> <ul class="rb-ul"> <li>Svårt att se en målgrupp för denna typ av telefon</li> <li>KaiOS är för resurskrävande för Snapdragon 210-processorn</li> <li>Knappsatsen hos 8000 är riktigt svår att använda</li> <li>Reklam i flera av de inbyggda apparna</li> </ul> </td> </tr> </table>Test: Nokia 6300 4G & Nokia 8000 4G - Är mindre mer?