Test: Nokia 6300 4G & Nokia 8000 4G – Är mindre mer?

Eller blir det för mycket i en för liten förpackning?

Klassiskt Nokia-utseende, knappsats, bra batteritid och stöd för både Google Maps, Facebook och andra moderna appar? Det låter ändå ganska bra.

Nokia har ju lite, på gott och ont, gått sin egen väg i mobiltelefonvärlden. Med telefonerna 6300 4G och 8000 4G försöker de sig på något så pass knepigt som billiga telefoner med bra batteritid och moderna funktioner av typen YouTube, WhatsApp och Facebook.

Varför jag väljer att ta en titt på båda modellerna i samma text är för att de prestandamässigt är exakta kopior av varandra. Skillnaden de båda enheterna emellan och anledningen till att 8000 4G kostar 990 kr medan 6300 4G går på 690 kr stavas en bättre kamera, lite större skärm samt ett (enligt Nokia) mer exklusivt utseende. Let´s dive in.

Utseende och första intryck

Även om Nokia 8000 må se mer påkostad ut än lillebror Nokia 6300 känns telefonerna överlag ungefär lika plastiga. Något som inte är särskilt konstigt då båda är gjorda av just plast, där den glattare ytan hos 8000 är särskilt förtjust fingeravtryck. Det glatta utseendet hos Nokia 8000 gör även att den billigare telefonen av de två faktiskt är den som ligger bäst i handen, på grund av ökad friktion i materialvalet. Att samtliga knappar bortsett från navigationsringen har samma höjd hos 8000 gör vidare att den känns något mer svåranvänd. Helt enkelt då det inte alltid är helt lätt att känna sig till vilken knapp som är vilken.

Nokia 8000 6300 - Sida vid sida
Utseendemässigt påminner både Nokia 8000 och 6300 om vilken klassisk Nokia-telefon som helst. På insidan skiljer de sig däremot en del.

Sett till kontakter och anslutningsmöjligheter är de båda telefonerna identiska och erbjuder både 3.5 mm-hörlursuttag samt micro-USB-kontakter för laddning. De medföljande laddarna är tyvärr inte av löstagbar typ med en vanlig USB-A i ena änden. Utan det är väggkontakt till micro-USB som gäller. Standby-tiden är satt till generösa 25 dagar med 4G aktiverat. Vid samtal klarar de båda telefonerna strax över 3 timmar över 4G. För vanlig GSM-signal är samtalstiderna bättre med strax över 8 timmar för båda modellerna.

Nokia 8000 - 6300 - Baksida - Skärmlåsknapp
En lite osmidig detalj är att skärmlåsknappen (som behöver tryckas ned varenda gång skärmen släcks) är placerad högst upp på båda telefonerna. En inte helt ergonomisk placering.

Under batteriet (som enkelt går att ta bort på båda modellerna) finns plats för två SIM-kort samt ett microSD-kort om man önskar utöka det inbyggda lagringsminnet på 4 GB. Telefonerna använder open-source operativsystemet KaiOS där fokus ligger på att ge enklare mobiltelefoner tillgång till smartphone-funktioner.

Funktionalitet och användning

Tyvärr är det också just KaiOS som är den största anledningen till att jag initialt inte är överförtjust i varken Nokia 8000 eller lillebror 6300. Även om ambitionerna med operativsystemet är ambitiösa träffar de inte helt rätt. Något som framförallt gör sig tydligt i den allmänna seghet som återfinns oavsett det handlar om att bara starta telefonerna till att navigera i menyer eller använda någon av de inbyggda apparna och funktionerna.

Dock måste jag ändå ge Nokia en eloge för att trots allt fått med så pass mycket i telefonerna och visst finns det något småmysigt i att faktiskt kunna titta på YouTube med en telefon som till utseendet tar en 15 år bakåt i tiden. Bortsett från YouTube fixar KaiOS bland annat WhatsApp, Facebook och Google Maps, vilka finns installerade från början. Också funktioner såsom möjligheten att skapa en Wi-Fi-hotspot och lyssna på radio finns inbyggda.

Nokia 8000 6300 - YouTube - Test
Att använda YouTube fungerar faktiskt helt okej på telefonerna. Så länge man ser den lilla skärmen för vad den är och inte har för stora förväntningar.

Det går att hämta nya appar via den inbyggda butiken, men så vitt jag lyckats hitta finns det i princip inget av värde över huvud taget. KaiOS har heller inte stöd för varken Swish eller BankID, vilket känns begränsande tråkigt. Majoriteten av apparna som går att hämta är därtill demo-versioner. Något som också är sant för de spel som finns förinstallerade på enheterna. Till råga på allt går demospelen heller inte att radera.

Att använda Nokia 8000 och 6300 är en blandad kompott, men segheten i operativsystemet skiner tyvärr hela tiden igenom. Även om det är kul att appar som Facebook och YouTube ändå går att starta skulle jag inte säga att de är roliga att använda. Den lilla skärmen med upplösningen 240 x 320 pixlar har jag i prisklassen full förståelse för, men tyvärr känns hela upplevelsen alltför opolerad och många appar är rent svåra att använda.

Nokia 8000 6300 - Spel
Att inkludera ett gäng demoversioner av spel som därtill inte ens går att radera är inte okej år 2021.

En kul bonus är däremot att Google Assistent finns inbyggd för att genomföra sökningar och liknande. Tyvärr verkar svenska inte stödjas på någon av telefonerna, vilket förtar upplevelsen en hel del.

Kamerafunktioner

Den stora skillnaden mellan de båda telefonerna är som sagt att Nokia 8000 har en bättre kamera. Bra är den däremot inte. Men bättre än den hos Nokia 6300 som fått sig en klassisk VGA-kamera med en upplösning på 640 x 480 pixlar. Nokia 8000 har i relation en 2 megapixel-kamera med en upplösning på 1600 x 1200 pixlar. Någon superkvalitet på bilderna blir det inte från någon av telefonerna. Men precis som med skärmarna är det ändå relativt förståeligt i prisklassen.

Däremot känns det som en miss att ingen av telefonerna har någon frontkamera, kanske framförallt när ledorden för dem är ”konversationsstartare”. Något som annars hade kunnat utgöra grunden för en enkel videosamtalstelefon.

Förvirrande målgrupp

Jag köper helt att båda telefonerna behöver ha kompromisser i form av sådär skärmar, halvdana kameror och i viss mån även att processorn inte riktigt orkar med att driva alla appar ordentligt. Men vad jag inte riktigt kan hitta i detta är en målgrupp för telefonerna. Något som i förlängningen gör att de bara känns onödiga.

Vill du ha en riktigt enkel telefon att bara ringa med finns det billigare och bättre alternativ (framförallt från just Nokia). Vill du ha en riktigt enkel och lika långsam smartphone är priset i stort sett desamma för en annan modell där Google Play finns integrerat. Vill du äventyra med din telefon och är borta veckor i sträck vill du förmodligen ha något mer robust. Vill du mest åt en Wi-Fi-hotspot får du troligen bättre resultat med en vanlig (och billigare), mobil 4G-router.

Trots ett gediget försök att trycka in så många funktioner som möjligt i en så liten och billig enhet som möjligt har jag svårt att se vart Nokia 8000 och Nokia 6300 riktigt ska passa in. För 20 år sedan hade de varit supercoola. Men idag känns de tyvärr mest onödiga.

Utvalda produkt- och återförsäljarlänkar i våra artiklar är affiliate-länkar. När ett köp, inom en viss tid, görs via en eller flera av dessa länkar erhåller vi ibland en mindre provisionsdel på köpesumman. Läs mer.

Summering

Att både Nokia 8000 och Nokia 6300 kompromissar på flertalet ställen är något som är helt förståeligt sett till prisklassen. Segheten i KaiOS kombinerat med den inte riktigt tillräckliga processorkraften i telefonerna skapar dock en ganska tråkig användarupplevelse. Om du verkligen vill ha en knapptelefon med möjlighet att titta på YouTube (i låg upplösning) och använda Facebook via så visst. I övrigt har jag svårt att hitta en faktisk målgrupp för denna typ av mobiltelefon, åtminstone år 2021.

Specifikationer:
Testade produkter: Nokia 6300 4G, Nokia 8000 4G
Pris (2021-02-17): 690 kr, 990 kr kr
+
 • Att YouTube faktiskt fungerar är ändå imponerande sett till formatet
 • Samtalsfunktionerna fungerar bra
 • Wi-Fi-hotspot-funktionen
 • Svårt att se en målgrupp för denna typ av telefon
 • KaiOS är för resurskrävande för Snapdragon 210-processorn
 • Knappsatsen hos 8000 är riktigt svår att använda
 • Reklam i flera av de inbyggda apparna

Ställ en fråga

Har du en teknisk fundering du går och grubblar på? Det låter ju onödigt.

Kommentera

6 kommentarer

 1. Jag börjar bli trött på att inte det någonsin kommer en vettig feature phone för målgruppen jag tillhör. Jag kanske är ensam i världen, vad vet jag, men hur som helst, det här är det jag vill ha:

  – Dum nog att vara distraktionsfri (därav knappsats och icke-touchskärm också, för det bidrar till att det blir en telefon som är nice att ringa med och inte särskilt nice att surfa med)
  – Samtidigt smart nog för att kunna hantera en app såsom 2FA-appar och annat som i stort sett krävs i dagens samhälle
  – Lång batteritid
  – Så lite google och apple som möjligt, eller åtminstone möjlighet att stänga av detta. KaiOS är på papperet bra för detta, då även om det är googleappar på den så är de både begränsade i den data de kan samla in pga telefonernas enkelhet och dessutom möjliga att inaktivera.

  • Hej! Håller helt med i det du skriver och framförallt tjänster såsom Bank-ID och liknande ekonomitjänster tycker man ju borde kunna gå att få till i en enhet liknande den du talar om.

   Det är nästan som man undrar varför ingen bank tagit tag i att lansera en telefon med dessa egenskaper. Jag gissar att den skulle sälja extremt bra till just personer som bara vill ha en vanlig telefon samt möjligheter att använda just bank-id och liknande tjänster.

  • Tyvärr ingen koll på just den telefonen, men för vanligt telefonbruk verkar den ju absolut fungera bra. Något som också stämmer för Nokia-telefonerna i detta test där samtalskvalitén inte uppvisade några större problem alls.

   // Christoffer, enkelteknik.se

 2. Målgruppen är nog såna som jag – mobilberoende människor som vill digitalbanta och använda telefonen mindre, men ändå kunna ha de viktigaste apparna. En sån här telefon gör det tråkigare att surfa och skriva med, men ändå kan man göra saker med den.

  Önskvärda appar för mig är Whatsapp, Swedbank, bank-id, Swish och podcasts. Sen räcker det. Önskvärt är också en bättre kamera och en framkamera för videosamtal.

  • Det är ju absolut sant att det är en möjlig målgrupp, tack för vinkeln! Och ja, hade telefonerna bara fixat framförallt Bank-ID och Swish tror jag att användningsmöjligheterna hade ökat ordentligt.

Lämna ett svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Det senaste

Recension: Hoa till Nintendo Switch – Ett mindre stressigt alternativ

Kort, vackert och med tydliga influenser från Studio Ghibli både bildligt och ljudligt. Men är det värt att betala 150 kr för fem timmars speltid?

Äntligen stöd för Bluetooth-hörlurar på Nintendo Switch

En av de största frågetecknen kring Nintendo Switch har äntligen fått en lösning. Men varför tog det så lång tid?

Sonos lanserar uppdaterad Beam med stöd för Dolby Atmos

Sonos snyggaste soundbar får i dagarna en uppgradering innehållandes både ny hårdvara, fler högtalare och bättre stöd för nya ljudformat.

Starta macOS Recovery i Mac-datorer med M1-chippet

Apples M1-chip fungerar ganska annorlunda jämfört med de tidigare Intel-baserade Mac-datorerna. Så pass olika att till och med proceduren för att ta sig in i macOS Recovery skiljer sig åt.

Radera bara en siffra i miniräknaren på iPhone

Visst är det irriterande när man efter en lång uträkning knappar in en siffra fel i Kalkylatorn på iPhone och behöver börja om från början? Åtminstone var det irriterande innan du läste det här.

Det senaste

Tester

Fråga »

Mer läsning

Sväng förbi på Instagram

Send this to a friend