Idag ska det mesta vara smart. Kanske framförallt mobiltelefoner. Nokias 2660 Flip ska däremot inte vara särskilt smart, alls. Kul, tänkte jag och testade!
För ett par år sedan tog jag en titt på ett par andra, till synes, relativt enkla telefoner från samma tillverkare, Nokia 6300 och 8000. Summan av det testet landade i att det nog hade varit bättre att antingen ta bort både funktioner och animationer för att få till en smidigare användning, alternativt stoppa in ett mer ordentligt systemchip som faktiskt orkade med allt telefonerna försökte göra.
För 2660 Flip beskriver Nokia själva telefonen med följande rader: ”Den kan ta emot samtal, skicka SMS och ta bilder. Den har till och med en ficklampa och FM-radio, och… nä det fanns visst inte mer.” En spontant intressant beskrivning enligt mig. Om det nu är faktiskt så det förhåller sig. Kan Nokia 2660 Flip vara just en enkel mobiltelefon för den som mest bara vill ringa, skicka SMS och, när nöden kallar, knäppa ett kort?
Plastigt, men okej
Sett till utsidan är Nokia 2660 Flip en hyfsat stor, eller kanske mer tjock, telefon (18,9 mm). Personligen lite väl så då den kan upplevas aningen otymplig. Däremot säkerligen passande för äldre och yngre, men kanske inte för den som bara vill åt en enkel och smidig telefon.
Uppepå locket finns en liten 1,77 tum-skärm som visar tid och datum samt volymnivå. Kontrast och skärpa är inget vidare med dagens mått och mätt, men skärmen fyller ändå sin informativa funktion.
Byggkvalitén är okej, men åt det plastigare hållet och jag är lite orolig över att gångjärnet i stängt läge låter de två halvorna av telefonen flexa väl mycket åt höger och vänster. Troligen är det ingen som helst fara för funktionen. Men lite småvinglig känns ändå konstruktionen.
Att använda telefonen
Insidan av telefonen har begåvats med en bra mycket bättre skärm än utsidan. Inget jämfört med dagens smartphones, men med en upplösning på 240 x 320 pixlar över 2,8 tum är det mesta ändå tydligt och skarpt. Lite trist är däremot att framförallt de vertikala betraktningsvinklarna är riktigt dåliga och tvingar en att hålla telefonen nästintill helt rakt framför ansiktet för att kunna se ordentligt.
Som enklare kommunikationsmedel är telefonen dock förvånansvärt kompetent. Samtalsvolymen är fullt godkänd och även högtalardelen lyckas producera förvånansvärt högt ljud. Menysystemet är förhållandevis enkelt och påminner mycket om mer klassiska tider. Framförallt, och i relation till tidigare nämnda Nokia 6300 och 8000, är användarupplevelsen ganska rapp och utan nämnvärda hackigheter. Menyerna innehåller heller inga onödiga animationer och annat larvigt krimskrams som annars gärna påverkar prestandan åt det sämre hållet.
Lite trist är däremot att tre av fyra förinstallerade spel på telefonen kräver betalning för att kunna användas fler än tre test-gånger. Något som känns löjligt i sammanhanget. Ännu mer då betalspelen inte ens går att radera.
Kamera och extrafunktioner
Av någon anledning har Nokia också placerat en liten 0,3 megapixel-kamera i telefonen. Denna är inte mycket att hänga i granen. Men i dagsljus går det ändå att se vad bilder och filmer ska föreställa. Kul är också att det faktiskt går att använda kamera-appen (om man törs kalla det en app) utan att telefonen upplevs alldeles för seg.
Ytterligare funktionalitet som syns är dubbla SIM-kortplatser, vilket alltid är ett plus. Telefonen har också en inbyggd radio som fungerar helt okej, samt ett 3.5 mm-uttag för inkoppling av hörlurar. Det går vidare att koppla telefonen till en dator via Micro-USB (kabel medföljer ej) för att föra över musik till det lilla lagringsminnet på 128 MB. Önskar man använda telefonen för just musik finns dock möjligheten att installera ett MicroSD-kort på upp till hela 32 GB. Vilket ju är trevligt.
Telefonen innehåller också nedbantad variant av webbläsaren Opera för att komma åt Internet. Något som i ärlighetens namn inte fungerar särskilt bra. Framförallt då det är extremt tidskrävande att skriva webbadresser med knappsatsen. Samt att många webbplatser inte fixar att skalas ned till det lilla och grafiklösa formatet skärmen erbjuder. Men ja, om du verkligen vill läsa nyheter via telefonen går det. Hjälpligt.
Annars är det mesta ganska avskalat och telefonen saknar även stöd för Wi-Fi. Vilket i ärlighetens namn inte gör extremt mycket. Batteritiden är inte helt förvånande bra med en standby-tid på flera dagar. Taltiden är specificerad till mellan 6 timmar (4G) och 20 timmar (GSM) beroende på vilken teknik som används för stunden och vid normal användning skulle jag säga att man absolut kan förvänta sig att få ut 4-5 dagar mellan varje full laddning.
Avslutningsvis känns priset, som i skrivande stund ligger på cirka 890 kr, precis försvarbart i och med 4G-kompabiliteten och framtidssäkerheten det ger. Men det är ändå lite åt det dyrare hållet sett till övriga komponenter och byggkvalitén.