Test: Nokia XR21 – Den tåligaste Nokian på 20 år

Gillar du artikeln? Stöd sajten med en Swish om du vill.

Det senaste

Lägg till fler Favoriter i Finders sidofält i macOS

Från början är det en ganska liten skara källor som går att nå via sidofältet i Finder i macOS. Tack och lov går det snabbt att själva bestämma exakt vilka genvägar som ska synas och vilka som inte ska det.

Ett smartphone-alternativ till den över 20 år gamla Nokia 3310, kan det verkligen stämma? Och hur står sig nya Nokia XR21 jämfört med den övriga världen av smarta telefoner?

I september 2021 lanserade Nokia telefonen XR20. En smartphone med fokus på lite tuffare tag som för den som inte riktigt ville eller kunde vara så rädd om sin telefon vi lärt oss att vi behöver vara. Omdömena för XR20 var överlag helt okej, men både systemkrets och skärm fick lite ris i förhållande till prislappen.

Med XR21 har nu alltså uppföljaren landat och visst har det mesta förbättrats. Först och främst ska IP-klassificeringen nämnas. Hos XR20 var denna IP68 vilket betydde både damm- och vattentäthet. XR21 har i relation klassificerats enligt IP69K vilket lägger till att den också klarar att tappas framför högtryckstvätten (ungefär). Rätt häftigt. Nokia fortsätter därtill på sitt kanonbra miljötänk där bland annat 100% av aluminiumdelarna i telefonen är producerade av återvunnet material. Nokia utlovar också tre års garanti, ett års skärmutbytesgaranti, tre års Android-uppdateringar och fyra års säkerhetsuppdateringar. Vilket får anses vara rätt respektabelt.

Nokia XR21 - Uppdateringar - Kartong
En ganska god uppdateringsgrund att stå på.

Ordentligt yttre

Utåt sett påminner Nokia XR21 ganska mycket om valfri smartphone tillsammans med ett av de lite mer smidiga Otterbox-skalen monterat på telefon (vilket det givetvis inte är fallet). Baksidan och kanterna är istället direkt räfflade för bättre grepp och hela telefonen ligger med en vikt på 231 gram stadigt i handen.

Nokia XR21 - Laddningskontakt - Undersida
Att Nokia XR21 är en ordentlig telefon när det kommer till utsidan är det inget snack om.

Kort och gott ger XR21 ett väldigt gediget intryck. Efter att oaktsamt lattjat runt med telefonen någon vecka och tappat den otaliga gånger med och utan flit kan jag också utan tvekan säga att den håller bättre än alla andra telefoner jag testat. Den har dessutom klarat sig utan några egentliga fysiska men.

Skärm och uppdateringshastighet

Den 6,49 tum stora skärmen ligger något inbäddad i själva telefonen, vilket också det bidrar till det robusta utseendet. Tråkigt nog är det ingen OLED-skärm, däremot presterar den ändå bra. Vitnivåerna är okej, färger känns varma och lagom överdrivna (i positiv bemärkelse) och betraktningsvinklarna är riktigt bra. Ljusstyrkan är även den godkänd.

Nokia XR21 - Skärm
Trots att panelen är av vanlig LCD-typ är den ändå en ganska trevlig bekantskap med fina färger.

I och med att fokus är hållbarhet är skärmen aningen mjukare jämfört med en renodlad glasskärm. Något som hjälper hållbarheten ohyggligt mycket när det kommer till sprickor, men som övertid kan resultera i fler mindre repor och liknande (jämfört med hårdare glasskärmar). En detalj som kan vara bra att ha med sig i bakhuvudet vid ett eventuellt köp.

Nokia XR21 - Skärm - Recension
Själva ytan på skärmen hos XR21 är något mjukare jämfört med en ”vanlig” telefon.

Uppdateringshastigheten för skärmpanelen är som standard satt till en variabel sådan mellan 60 och 120 Hz. Det går även att låsa den till 60 Hz om man önskar, för att spara lite extra batteri. Ska jag vara petig angående skärmpanelen och anmärka på något är det att den under vissa förutsättningar har en liten antydan till så kallad ghosting med viss blooming-effekt. Detta är lättast att uppfatta när vit text scrollas mot en svart bakgrund och då lämnar efter sig en liten skugga. Det är inte mycket och jag har sett hundra gånger värre exempel, men det är ändå noterbart om man verkligen letar efter det. Överlag får skärmen som sagt ändå väl godkänt och upplösningen på 1080 x 2400 pixlar räcker gott för att skapa en skarp bild sett till skärmytan.

Uppdaterad insida

Under huven har Nokia XR21 fått sig en Snapdragon 695-krets tillsammans med 6 GB internminne. Definitivt ett bra hopp upp jämfört med föregångarens Snapdragon 480 och 4 GB internminne. Däremot är telefonen fortfarande inget prestandamonster, vilket heller inte går att förvänta sig sett till priset. Användarupplevelsen är tack och lov ändå god. Appar öppnas snabbt och jag har inte upplevt något lagg i menyer eller liknande.

I avseendet spel fungerar telefonen okej för de flesta vanliga sådana. Är du kräsen kommer den något åldrande Adreno 619-grafikkretsen hos Snapdragon 965 däremot inte låta dig maxa inställningarna hos de mer krävande spelen.

Nokia XR21 - Spel
Nokia XR21 fixar de flesta spel helt okej. Även hyfsat krävande Genshin Impact rullar på okej vid lite lägre grafikinställningar.

För stunden levereras Nokia XR21 med Android 13. Vilket fortfarande är den vanligaste, nyare Android-versionen för de flesta telefoner. Google släppte däremot Android 14 i början av oktober 2023 och rullade därmed ut uppdateringen till kompatibla Pixel-telefoner. Varpå andra tillverkare ämnar få ut uppdateringen till sina flaggskeppstelefoner mot slutet av året.

Här kommer det gissningsvis dröja ett tag innan XR21 får ta del av just Android 14. Bra är då att versionen av Android 13 hos XR21 är både en ganska ren och snabb sådan. Utan en massa extrafunktioner och annat otyg. Några reklamappar (Booking.com, Amazon Shopping m.fl.) finns med vid uppstart, men dessa går tack och lov att avinstallera om man inte önskar ha kvar dem.

Extraknapp och batteri

Uppepå telefonen finns en liten röd knapp som kan ställas in att utföra olika saker. T.ex. play/paus för musikuppspelning, ta en skärmbild eller öppna valfri app. Även den vänstra sidan av telefonen har begåvats med en extraknapp i samma syfte. Två trevliga tillskott som kommer väl till användning när man t.ex. har handskar på sig eller bara snabbt vill starta en viss funktion eller app. Ytterligare positivt är att telefonen fått sig ett klassiskt 3.5 mm-hörlursuttag. Vilket alltid är välkommet.

Nokia XR21 - Extra-knappar
Det finns två extraknappar på Nokia XR21. Den rödaktiga på toppen och en svart på vänster sida av telefonen.

Ser man åt det tråkigare hållet är det däremot dumt att det helt saknas möjlighet att utöka lagringsminnet. Något som inte rimmar jätteväl med att det enda lagringsalternativet är endast 128 GB. Troligen fullgott för många, men filmar du mycket med telefonen äts detta snabbt upp.

Laddning görs via medföljande USB-C till USB-C-kabel. Värt att notera är att ingen nätadapter medföljer i kartongen. Utan behöver köpas till om man inte har en sådan liggandes. Sett till batteritid gör telefonens 4800 mAh stora batteri i kombination med hyfsat strömsnåla komponenter det möjligt att utan problem använda telefonen väl över en dag. Vid mer lågintensiv användning går det också att få ut två dagar.

Medium kameraupplevelse

På baksidan finns två kameralinser. En huvudkamera med en upplösning på 64 megapixel samt en vidvinkelkamera med 8 megapixels upplösning. Båda kamerorna levererar en ganska naturlig ton i sina bilder. Däremot drar framförallt färger och livfullhet lite väl hårt åt det mer grå hållet. Skärpan är okej men i sämre belysning gör sig grynigheten påmind.

Nokia XR21 - Kameror - Baksida
Även om jag uppskattar designen på kameraknölen är resultatet tyvärr lite nedslående.

För video är resultatet godkänt och möjlighet finns till inspelning i full HD (1980 x 1080 pixlar) i 60 bilder per sekund. Vilket är trevligt. Även här gör sig dock den något dova färgtonen påmind och vill du ha en telefon med ”poppiga” färger är XR21 inte något bra val.

Nokia XR21 - Kamera - Bilder
Nu är det svårt att fånga det på bild, men det saknas lite livfullhet i bildresultatet.

Kamerorna är inte dåliga, men det finns bättre varianter i likvärdigt prissatta telefoner. Men där får du å andra sidan inte de trevliga egenskaperna med ett utökat skydd mot tapp och andra skador. Så något kanske man ändå får räkna med att göra visst avkall på.

Utvalda produkt- och återförsäljarlänkar i vissa av artiklarna på enkelteknik.se är affiliate-länkar. När ett köp, inom en viss tid, görs via en eller flera av dessa länkar erhåller sajten en mindre provisionsdel på köpesumman. Läs mer.

Omdöme

Om du vill åt en hyfsat trevlig telefon där det heller inte gör så mycket om den åker i golvet då och då är Nokia XR21 trots allt ett riktigt bra alternativ. Bryr du dig mindre om tåligheten finns det bättre telefoner i prisklassen, framförallt sett till kameraupplevelsen. På övriga punkter är Nokia XR21 däremot inte alls en dålig telefon. Snarare skulle jag säga att den presterar riktigt bra, men då främst i kategorin "extra tålig smartphone" vilket också slutbetyget utgår ifrån. Så lite nichad är den trots allt.

Specifikationer:
Testad produkt: Nokia XR21 5G
Pris: 6 490 kr (2023-10-19)
+
  • Extremt tålig utan att vara klumpig
  • Överlag en god användarupplevelse
  • De två funktionsknapparna
  • Bra batteritid
  • Tre års garanti
  • Bra utlovade mjukvaruuppdateringar
  • Kameran är godkänd, men inte mer
  • 128 GB lagring utan minneskortplats blir snabbt tajt

Lämna ett svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Du kanske även gillar

Det senaste

Lägg till fler Favoriter i Finders sidofält i macOS

Från början är det en ganska liten skara källor som går att nå via sidofältet i Finder i macOS. Tack och lov går det snabbt att själva bestämma exakt vilka genvägar som ska synas och vilka som inte ska det.

Test: Netgear Orbi AX6000 (RBK863s) – Ett snabbt, men lite lustigt, syskon

Netgears Orbi-serie av nätverksprodukter har fått en hel del god feedback, framförallt gällande stabilitet och prestanda. Så vart passar nya RBK863s in? För helt lätt är det inte att navigera i djungeln av beteckningar.
Om du vill åt en hyfsat trevlig telefon där det heller inte gör så mycket om den åker i golvet då och då är <i>Nokia XR21</i> trots allt ett riktigt bra alternativ. Bryr du dig mindre om tåligheten finns det bättre telefoner i prisklassen, framförallt sett till kameraupplevelsen. På övriga punkter är <i>Nokia XR21</i> däremot inte alls en dålig telefon. Snarare skulle jag säga att den presterar riktigt bra, men då främst i kategorin "extra tålig smartphone" vilket också slutbetyget utgår ifrån. Så lite nichad är den trots allt. <br/><br/> <b>Specifikationer:</b><br/> Testad produkt: <i>Nokia XR21 5G</i><br/> Pris: <i>6 490 kr (2023-10-19)</i><br/> <table class="rb-border rb-box"> <tr class="rb-border"> <td class="rb-pos-long"><center>+</center></td> </tr> <tr class="rb-border"> <td class="rb-border rb-text"> <ul class="rb-ul"> <li>Extremt tålig utan att vara klumpig</li> <li>Överlag en god användarupplevelse</li> <li>De två funktionsknapparna</li> <li>Bra batteritid</li> <li>Tre års garanti</li> <li>Bra utlovade mjukvaruuppdateringar</li> </ul> </td> </tr> <tr class="rb-border"> <td class="rb-neg-long"><center>−</center></td> </tr> <tr class="rb-border"> <td class="rb-border rb-text"> <ul class="rb-ul"> <li>Kameran är godkänd, men inte mer</li> <li>128 GB lagring utan minneskortplats blir snabbt tajt</li> </ul> </td> </tr> </table>Test: Nokia XR21 - Den tåligaste Nokian på 20 år