Test: ADATA SC680 – En lätt, plastig och billig extern SSD-hårddisk

Gillar du artikeln? Stöd sajten med en Swish om du vill.

Det senaste

SC680 är en av de billigaste externa SSD-hårddiskarna på marknaden sett till Gigabyte per krona. Hur står den sig i djungeln av väldigt liknande konkurrenter?

Jag måste säga att jag ändå fick in de flesta av mina tankar i rubriken till den här texten. ADATA SC680 är företagets lillebrordisk till den både snabba och robusta SE800 jag testade för några månader sedan. 512 GB-varianten av SE800 går i skrivande stund loss på cirka 1200 kr och ger relativt bra prestanda per krona. SC680 med sina 480 GB i lagringskapacitet drar ned priset till ännu trevligare 820 kr. So far so good.

SC680 finns i tre olika storlekar och startar på 240 GB för strax över 500 kr, 480 GB för strax över 800 kr (vilket är den jag testat här) och 960 GB för närmare 1400 kr. Samtliga storlekar finns in en blå och en svart variant.

ADATA SC680 - Hårddisk - Extern - SSD
Den glansiga plasten är ganska förtjust i fingeravtryck. Tack och lov syns de inte extremt mycket mot den blå färgen.

Design och byggkvalitet

Så vad har då tummats på för att få ned priset? Utåt sett är det första utan tvekan materialvalet. Där SE800 ändå kändes som en ganska robust liten hårddisk saknar SC680 allt vad extra skydd heter. Glansig hårdplast blir nog inte plastigare än så här. En positiv aspekt av detta är däremot att SC680 med sina blott 35 gram nästan inte väger någonting alls. Den lilla formfaktorn gör det även lätt att stoppa ned disken i fickan och ta den med sig.

ADATA SC680 - Baksida
SC680 är en liten och extremt lätt hårddisk. På gott och ont.

Medföljer gör exakt samma kabeluppsättning som hos storebror SE800. Två stycken cirka 20 centimeter korta kablar. En av typen USB-C till USB-C och en med kontakterna USB-C till USB-A. Båda kablarna är i tjockaste laget men tack och lov relativt böjbara och stannar hyfsat bra kvar i läget de böjs till, något som gör det lite lättare att placera hårddisken på bordet bredvid exempelvis en laptop. Kontakten hos själva hårddisken är som på i princip alla externa SSD-hårddiskar USB-C (3.2 Gen 2), alltså såsom det sig bör vara.

ADATA SC680 - Kablar medföljer
Personligen är det snarare bra än dåligt att de båda medföljande USB-kablarna är ganska korta. Däremot är de lite väl styva. Framförallt den tjockare USB-C till USB-C-kabeln.

Det ska även nämnas att SC680 saknar all typ av skydd för vatten, stötar och damm som storebror SE800 begåvats med. Något som gör det lite extra tydligt att fokus verkligen ligger på att skruva ned kostnaderna så mycket som möjligt.

Insidan och hastigheter

Även på insidan har prestandan justerats nedåt för att matcha priset. Här är det framförallt hastighetsspecifikationerna som talar för sig själva. Läshastigheten är specificerad till 530 MB/s och skrivhastigheten till 460 MB/s. Att jämföra med de utlovade 1000 MB/s för både läs- och skrivhastighet hos SE800 (som vid test visade sig ligga närmare 850 MB/s).

Disk Speed Test - Hastighet - ADATA SC680
ADATA SC680 levererar trots allt där det verkligen spelar roll och håller nästintill utlovade överföringshastigheter både för läsning och skrivning.

För SC680 landar de faktiska överföringshastigheterna för läsning på 500 MB/s och strax över 420 MB/s för skrivning. Ett resultat som får anses fullt godkänt, även om det inte riktigt når upp till de utlovade siffrorna.

Ser vi till de praktiska överföringshastigheterna närmar vi oss dock de utlovade siffrorna lite mer. En fil på 10 GB tar cirka 22 sekunder att överföra till hårddisken. Ett resultat som faktiskt ger oss nästan exakt 460 MB/s (454 MB/s) i skrivhastighet. Liknande siffror syns för läshastigheten där samma fil kopieras tillbaka på cirka 19 sekunder. Något som ger en hastighet på 526 MB/s. Kort sagt, bra resultat mot de utlovade åt båda håll.

Lågt pris men många konkurrenter

Även om SC680 sett till pris placerar sig långt ned i kategorin för externa SSD-hårddiskar är konkurrensen trots allt väldigt hård i detta prissegment. Både Seagate, Western Digital och andra mer etablerade tillverkare för just externa hårddiskar har modeller som sett till pris ligger i extremt nära anslutning till SC680. Även om överföringshastigheterna i prisklassen är likvärdiga har många av de konkurrerande märkena dock bra mycket bättre byggkvalitet än den dessvärre väldigt plastiga känslan SC680 förmedlar. Hade disken kostat 500 kr hade den varit en lätt rekommendation. Men utan några extra finesser är jag rädd att SC680 snabbt försvinner i mängden av konkurrenter med ungefär samma prislapp.

Utvalda produkt- och återförsäljarlänkar i vissa av artiklarna på enkelteknik.se är affiliate-länkar. När ett köp, inom en viss tid, görs via en eller flera av dessa länkar erhåller sajten en mindre provisionsdel på köpesumman. Läs mer.

Omdöme

Trots att mycket gjorts för att dra ned kostnaderna placerar sig ADATA SC680 ändå i ungefär samma prisklass som många andra hårddiskar med liknande överföringshastighet men där byggkvalitén är bättre. Men vill du åt i princip den billigaste externa SSD-hårddisken så visst. Utöver detta finns dock inte extremt mycket som talar för att inte lägga till några kronor gå upp ett snäpp i materialval.

Specifikationer:
Testad produkt: ATADA SC680 480 GB
Pris (2020-12-16): 805 kr
+
  • Liten och lätt
  • Bra överföringshastigheter sett till de utlovade
  • För dyr för att sticka ut i konkurrensen
  • Väldigt plastig konstruktion

Lämna ett svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Du kanske även gillar

Det senaste

Varför är min Mac-dator så långsam?

Nyare Mac-datorer är i regel förbaskat snabba på det mesta. Men det finns framförallt en sak som gör att även den vassaste MacBook-datorn kan sega ihop totalt. Tack och lov är lösningen oftast extremt enkelt.
Trots att mycket gjorts för att dra ned kostnaderna placerar sig <i>ADATA SC680</i> ändå i ungefär samma prisklass som många andra hårddiskar med liknande överföringshastighet men där byggkvalitén är bättre. Men vill du åt i princip den billigaste externa <i>SSD</i>-hårddisken så visst. Utöver detta finns dock inte extremt mycket som talar för att inte lägga till några kronor gå upp ett snäpp i materialval. <br/><br/> <b>Specifikationer:</b><br/> Testad produkt: <i>ATADA SC680 480 GB</i><br/> Pris (2020-12-16): <i>805 kr</i> <table class="rb-border rb-box"> <tr class="rb-border"> <td class="rb-pos-long"><center>+</center></td> </tr> <tr class="rb-border"> <td class="rb-border rb-text"> <ul class="rb-ul"> <li>Liten och lätt</li> <li>Bra överföringshastigheter sett till de utlovade</li> </ul> </td> </tr> <tr class="rb-border"> <td class="rb-neg-long"><center>−</center></td> </tr> <tr class="rb-border"> <td class="rb-border rb-text"> <ul class="rb-ul"> <li>För dyr för att sticka ut i konkurrensen</li> <li>Väldigt plastig konstruktion</li> </ul> </td> </tr> </table>Test: ADATA SC680 - En lätt, plastig och billig extern SSD-hårddisk