Ta bort eller inaktivera ditt Facebook-konto

Gillar du artikeln? Stöd sajten med en Swish om du vill.

Det senaste

Bestäm var skärmbilder ska sparas i macOS

Skärmbild, skärmavbildning, print screen, screenshot, skärmdump. Kärt barn har många namn. Men varför i hela världen ska alla sparas på skrivbordet? Så bestämmer du själv var dina skärmbilder ska placeras.

Hur lämnar jag uppgifter om Skattehemvist i Google AdSense?

Om du använder AdSense antingen för YouTube eller för att visa annonser på din webbsida kommer du förr eller senare behöva bevisa din så kallade skattehemvist. Vad är då det och hur gör man?

Tröttnat på Facebook-världen? Eller bara sugen på att kliva bort ett tag? Så går du tillväga för att inaktivera eller helt ta bort ditt Facebook-konto!

Det finns förmodligen lika många anledningar att distansera sig från Facebook som det finns att ansluta sig till tjänsten. Som Facebook-trött användare står du mellan två val. Antingen helt avsluta och radera ditt konto eller inaktivera kontot på obestämd tid.

Väljer du att radera kontot försvinner du helt enkelt från Facebook. Tillsammans med dina bilder, filmer, inlägg med mera. Det enda som inte tas bort är meddelandekonversationer som andra haft tillsammans med dig. Dessa finns i regel kvar hos de användare du haft konversationerna med.

Väljer du att inaktivera kontot händer ungefär samma sak men med skillnaden att inget raderas. Trots att ingen kan komma åt din profil är du dock något mer synlig. Din profilbild kan fortfarande ses i gamla konversationer och i vänlistor. Om du önskar kan du också fortsätta använda Messenger även om du inaktiverar ditt Facebook-konto.

Först: Spara all information från ditt Facebook-konto

Innan du ger dig i färd med att radera eller inaktivera ditt konto vill vi passa på att tipsa om den inbyggda möjligheten att spara ned alla dina bilder, inlägg, meddelanden med mera till en dator. För att göra detta kan du förslagsvis följa vår guide för ändamålet. Du hittar den här!

Inaktivera ditt Facebook-konto

Vi börjar med att gå igenom hur du inaktiverar ditt Facebook-konto. Är detta inte av intresse och du helt säkert vet att du vill radera kontot är det bara att gå vidare till nästa stycke för att läsa hur du gör!

1. För att inaktivera ditt Facebook-konto börjar du med att logga in. Klicka därefter på den lilla pilen, högst uppe till höger (1) och välj Inställningar (2).

Facebook - Radera - Inaktivera konto - Inställningar

2. Under rubriken Allmänt (1) finns alternativet Hantera konto. Klicka på Redigera (2) bredvid detta för att komma åt kontoinställningarna.

Facebook - Hantera konto - Inaktivera Radera konto

3. Längst ned under kontoinställningarna klickar du sedan på Inaktivera ditt konto.

Facebook - Inaktivera - Stäng av konto

4. Det enda Facebook kräver av dig för att du ska få inaktivera ditt konto är att du kryssar för eller skriver in en anledning till varför du, för stunden, vill lämna tjänsten (1). Välj en passande anledning eller kryssa för Annat och skriv att du inte vill dela med dig av varför du lämnar i rutan. Klicka därefter på Inaktivera (2) för att temporärt stänga av din profil och ditt konto.

Facebook - Inaktivera konto - Stäng av konto

5. Du kan när som helst logga in och välja att återaktivera ditt konto om du känner att du skulle vilja börja använda Facebook igen. Allt kommer då finnas kvar precis som du lämnade det.

Ta bort ditt Facebook-konto

Tänk på att när du väl raderat ditt Facebook-konto finns det ingen möjlighet att återfå någon information som en gång fanns på kontot. Missa som sagt inte möjligheten att spara ned all din information innan du tar bort kontot!

1. För att radera ditt Facebook-konto permanent börjar du med att öppna valfri webbläsare och surfar till facebook.com/help/delete_account. Om du inte redan är inloggad i webbläsaren kommer du också behöva logga in.

2. För att avsluta kontot klickar du på Avsluta mitt konto. Vi rekommenderar att du (innan du avslutar) tar en titt på Facebooks egen information kring avslutning av konton på länken längst ned till vänster (Läs mer om kontoborttagning).

Facebook - Avsluta - Radera konto - Avsluta mitt konto

3. Du får därefter fylla i ditt lösenord ytterligare en gång för att säkerställa att det verkligen är du som försöker avsluta kontot.

4. Själva raderingen av all information kan ta upp till 90 dagar. Så snart du gått igenom processen att avsluta kontot försvinner du dock direkt från Facebook. Under tiden all information tas bort från Facebooks servrar är du helt osynlig för övriga användare.

Har du frågor eller funderingar kring Facebook och inaktivering eller avslutning av användarkonton? Fråga på i kommentarerna så ska vi hjälpa till så mycket vi kan!

Utvalda produkt- och återförsäljarlänkar i vissa av artiklarna på enkelteknik.se är affiliate-länkar. När ett köp, inom en viss tid, görs via en eller flera av dessa länkar erhåller sajten en mindre provisionsdel på köpesumman. Läs mer.

16 kommentarer

 1. Hej!
  Jag har en fråga.
  Har själv aldrig haft Facebook och vill heller inte ha. Däremot så tycker jag att Messenger är ett bra sätt att kommunicera med sina nära o kära. Gruppkonversationer osv.
  Ett problem jag råkat på nu efter att jag bytt telefon. Jag kommer inte åt samma konto i den nya. Startas bara upp nya konton istället för att logga in på mitt befintliga. Observera att jag är ansluten via mitt mobilnummer istället för med Facebook-konto. Haft samma mobilnr i 15 år..

  Jag kan nu dock omöjligen hitta hur jag hanterar mina konton för att hitta tillbaks till mitt gamla. På Messengers support så hänvisar man till sin profil och därefter till ”byt konto”. Problemet med detta är att den menyn endast finns om man loggat in på Messenger via sitt Facebook konto. dvs jag kan nu inte komma åt det kontot som jag haft ett tag med alla sparade konversationer. Otroligt frustrerande med tanke på att Facebook/Messengers support är obefintlig och att man tar för givet att ”alla har Facebook”.

  Kommer man åt alla sina Messenger konton man skapat genom sitt mobilnummer om man skapar ett Facebook konto? Kan vara en sista utväg då jag i alla fall har möjlighet att avsluta det kontot igen.

  Stort tack på förhand!
  Med vänlig hälsning Johan

  • Hej! Rent krasst borde du ju komma åt alla dina Messenger-konton så länge du använder samma mobilnummer och skapar det nya kontot med. Vad händer om du fyller i ditt nummer via Facebooks/Messengers återställningssida för glömda lösenord (facebook.com/login/identify)?

   // Christoffer, enkelteknik.se

 2. Hur radererar jag Messenger? Jag har inget Facebook-konto men skapade Messenger med mitt telefonnummer på min Iphone vid tillfälle för att ett företag jag behövde kommunicera med använde messenger.

  Nu börjar jag få massa kontaktförfrågningar, förmodligen för att jag angav mitt riktiga telefonnummer (stort misstag). Hur går jag ur detta och raderar messenger kontot helt?

  • Hej! Extremt bra fråga. Har haft en tråd i forumet kring (ungefär detta) tidigare. Du hittar den här. Där verkar lösningen i princip varit att också skapa ett Facebook-konto med samma nummer och därefter direkt ta bort Facebook-kontot varpå Messenger också raderats.

   Har försökt söka lite mer information kring detta, men det verkar fortfarande som ovanstående är den bästa lösningen är jag rädd :-/ Någon annan kanske har ett smidigare alternativ på lager?

   // Christoffer, enkelteknik.se

 3. Hej Christoffer!

  Jag har en fråga:

  Har raderat mitt FB konto pga av olika skäl, vill även att mitt FB messenger konto ska raderas. Som det ser ut för tillfället så är det enbart ”invaktiverat”, en vän visa mej att alla våra konversationer ligger kvar i en tråd. Dock så kan han ej svara eller skicka mer. Varför är det så? Varför försvinner inte all information, vart ska man vända sig till för att få tag i facebook-supporten? (Utan att vara regristerad användare på deras community.. :P

  • Hej! Så vitt jag har för mig tar det ett tag innan allt på Facebook raderas (vilket ska vara någon typ av säkerhetsåtgärd om man ångrar sig). När jag söker lite mer på detta verkar det heller inte finnas något riktigt bra sätt att helt ta bort Messenger, utan det är kopplat till ditt Facebook-konto (alternativt ett telefonnummer om man skaffade Messenger på det sättet).

   Men jag skulle ge det ett par veckor och se om informationen om dig försvinner därefter. Dock tror jag inte att gamla konversationer försvinner då de också innefattar andra personer. Så personer du tidigare haft kontakt med via Messenger kommer förmodligen fortfarande kunna se vad ni skrivit om. Däremot kommer de inte kunna kontakta dig via Messenger längre.

   // Christoffer, enkelteknik.se

 4. Hej!
  Jag har en fråga.Jag har av misstag lyckats öppna två facebookskonto, och vill avsluta det senaste. Hur gör jag?
  Mvh
  Kerstin

  • Hej! Nu har visserligen texten lite tid på nacken, men det ska bara vara att logga in på det konto du vill avsluta och därefter följa instruktionerna här ovanför för att ta bort kontot!

   // Christoffer, enkelteknik.se

 5. Hej! Vet du eller någon hur länge man kan ha sitt Facebook konto inaktiverat? Hur många år? Raderas det efter en viss tid? Eller finns de ingen tidsbegränsning? Jag har för mig de stod något om de när jag inaktiverade det år 2016 men minns inte nu… Har sökt svar, men finner inga. Mvh jannicke

  • Hej! Så vitt jag kan läsa mig till verkar det inte finnas någon gräns för hur lång tid ett konto kan vara inaktiverat. Lite mer information finns här. För att återaktivera kontot ska det bara vara att logga in igen och följa instruktionerna.

   // Christoffer, enkelteknik.se

 6. Hej om jag avslutar mitt Facebook konto försvinner alla annonser i ads manager då?
  Mitt konto blev hackat och någon la in annonser. Och jag får typ ingen hjälp av Facebook att ta bort det. /Annica

  • Hej! Det var en bra fråga. Om du är den enda som administrerar Ads-kontot bör det åtminstone inte gå att komma åt längre. Sen är frågan om Facebook tillåter en att ta bort kontot om man Administratör för ett Ads-konto. Här finns annars lite mer information kring hur du stänger själva annonskontot. Jag skulle börja med att testa detta, så länge du har tillgång till kontot givetvis.

  • Hej! Tekniskt sett är ju Facebook-konton baserade på en e-post-adress. Så så länge du använder en annan e-post-adress bör det inte vara några problem att inaktivera det gamla och sedan skapa ett nytt. Väljer du däremot att ta bort kontot helt _bör_ (men jag vågar nog inte lova) det gå att skapa ett nytt baserat på samma e-post-adress.

Lämna ett svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Du kanske även gillar

Det senaste

Bestäm var skärmbilder ska sparas i macOS

Skärmbild, skärmavbildning, print screen, screenshot, skärmdump. Kärt barn har många namn. Men varför i hela världen ska alla sparas på skrivbordet? Så bestämmer du själv var dina skärmbilder ska placeras.

Hur lämnar jag uppgifter om Skattehemvist i Google AdSense?

Om du använder AdSense antingen för YouTube eller för att visa annonser på din webbsida kommer du förr eller senare behöva bevisa din så kallade skattehemvist. Vad är då det och hur gör man?

Lägg till fler Favoriter i Finders sidofält i macOS

Från början är det en ganska liten skara källor som går att nå via sidofältet i Finder i macOS. Tack och lov går det snabbt att själva bestämma exakt vilka genvägar som ska synas och vilka som inte ska det.