Få tag i bortglömda PIN- och PUK-koder för ditt SIM-kort

Det senaste

Recension: The Legend of Zelda: Link’s Awakening – Var det bättre förr?

Att skrämma liv i gamla spel är nog ingen bättre på än Nintendo. Hur går det då när de bestämmer sig för att göra en ordentlig remake av ett 26 år gammalt spel?

Årets julklapp 2019 är en låda att gömma mobilen i

För trettioandra året i rad har nu HUI Research utsett årets julklapp. Detta år följer klappen trenden om att lägga ifrån sig sina mobila skärmar och fokusera på något annat en stund.

Gratisversionen av Spotify fungerar nu på Sonos högtalare

Spotifys reklamfinansierade gratistjänst har tidigare inte gått att använda på Sonos-högtalare. Detta ändras nu när Sonos öppnar upp för Spotify Free på samtliga av sina högtalare.

Var finns egentligen skärmsläckaren i Windows 10?

Förr i tiden kunde man högerklicka på Skrivbordet och välja skärmsläckare. Det kan man inte längre. Skärmsläckaren finns däremot fortfarande kvar i Windows 10. Här hittar du den!

Har du glömt bort PIN-koden till din telefons SIM-kort? Eller behöver du PUK-koden för att låsa upp ett låst SIM-kort? Så går du tillväga!

Till att börja med ska vi särskilja på de tre typerna av koder som idag är vanliga inom telefonvärlden.

(1) SIM-PIN-kod

En SIM-PIN-kod är en extra säkerhetskod du kan aktivera på ditt SIM-kort. Utan att känna till SIM-PIN-koden går det inte att sätta SIM-kortet i en annan telefon och använda det. SIM-PIN-koden följer alltså med ditt SIM-kort och har inget med den enhet du för tillfället använder kortet i att göra.

(2) PUK-kod

I relation till SIM-PIN-koden finns även en så kallad PUK-kod (Pin Unlock Code). Denna kod är kort och gott en kod som används för att låsa upp ett låst SIM-kort. PUK-koden är unik för just ditt SIM-kort och går inte att ändra.

(3) Lösenkod / Låskod / PIN-kod

Avslutningsvis finns även låskod, lösenkod eller (bara) PIN-kod som den ibland kallas. Detta är en säkerhetskod som används för att komma in i din telefon eller surfplatta. Koden har inget med SIM-kortet att göra utan används bara på en enhet.

Har du glömt lösenkoden på din iPhone har vi en artikel som går igenom hur du kan komma förbi detta här. En guide för Android-telefoner kommer inom kort! Är det däremot SIM-PIN-koden du glömt bort är det bara fortsätta läsa!

Telefon - Ange PIN-kod - PUK-kod - SIM
Det gäller att hålla koll på vilka koder som låser upp vad.

Innan vi börjar: Gissa inte PUK-kod!

Om du slår in fel SIM-pin tre gånger resulterar detta i att SIM-kortet låses av säkerhetsskäl. För att då låsa upp kortet behöver du använda PUK-koden kopplad till just ditt SIM-kort. Skulle du också slå fel PUK-kod 10 gånger låses kortet helt och du behöver beställa ett nytt.

Därför är det i regel ingen bra idé att försöka gissa sig till PUK-koden. Skulle skadan ändå redan vara skedd och du slagit fel PUK-kod 10 gånger varpå SIM-kortet blivit spärrat; hoppa direkt till Alternativ 4- Beställ ett nytt SIM-kort med samma nummer!

Ta reda på PIN- och PUK-koderna för ditt SIM-kort

Det finns några olika tillvägagångssätt för att få fatt i PIN– och PUK-koderna för ditt SIM-kort. Vi listar dem efter det snabbaste och smidigaste alternativet för att avsluta med de lite mer tidskrävande. Många gånger är det bara PUK-koden som går att få tag i. Detta då SIM-PIN-koden kan ändras efter eget bevåg så länge du känner till den. Vilket i sin tur gör att den sällan överensstämmer med den SIM-pin som fanns på kortet från början. PUK-koden kan däremot enkelt användas för att återställa SIM-kortet och därefter välja en ny SIM-PIN-kod.

Alternativ 1: Ta en titt på hållaren ditt SIM-kort levererades i

Det snabbaste sättet att få tag i PIN– och PUK-koderna är att leta upp den förpackning ditt SIM-kort levererades i. På plastkortet (korthållaren) SIM-kortet först knäppets ut från står alltid både PIN– och PUK-koderna utskrivna. Har du ändrat PIN-kod för SIM-kortet sedan du packade upp SIM-kortet går det som sagt utmärkt att bara slå fel PIN-kod tre gånger och därefter skriva in PUK-koden för att få möjlighet att byta PIN-kod.

SIM-kort - PIN-kod - PUK-kod - På kortet
Både PIN- och PUK-koderna står alltid utskrivna på det stora plastkortet ditt SIM-kort levererades i.

Alternativ 2: Logga in hos din operatör

De flesta mobiloperatörer erbjuder idag någon form av inloggning via webben för att kunna se saldot på ditt kontantkort, hålla koll på hur många Gigabyte surf som finns kvar och även se dina PIN– och PUK-koder.

Många gånger behöver du inte ha skapat något konto hos din operatör för att kunna logga in och se detaljer för ditt abonnemang eller kontantkort. Istället räcker det ofta med att du har Bank-ID tillgängligt. Du kan då använda detta som inloggningsmetod för att se alla SIM-kort kopplade till just dig.

Detta alternativ kräver däremot att ditt kontantkort är registrerat på just dig. Har du t.ex. köpt ett kontantkort i en affär och aldrig registrerat att det är just du som äger kortet fungerar troligen inte detta tillvägagångssätt.

Glömt PIN - PUK - kod - Logga in hos operatör
Hos många operatörer går det att se framförallt PUK-koden om du loggar in på ditt konto.

Alternativ 3: Ring din operatör

Ett alternativ som däremot ofta fungerar även om ditt kontantkort inte är registrerat på någon är att helt enkelt, via en annan telefon, ringa din operatörs kundtjänst. Uppge sedan för dem att du glömt bort din PIN– eller PUK-kod.

Beroende på vilken operatör det gäller ser därefter processen lite olika ut. De flesta operatörer har ett antal säkerhetsfrågor de ställer för att bekräfta att det verkligen är du som använt kortet den senaste tiden. Så inte någon t.ex. stjäl din telefon och försöker använda SIM-kortet.

Dessa frågor innefattar oftast upplysningar om vilka nummer du senast ringde, om det är några nummer som är mer frekvent förekommande och liknande. Här är det sedan upp till respektive operatör huruvida de delar med sig av PIN– och PUK-kod eller inte. Det är dock alltid värt ett försök att slå dem en signal, vara trevlig och försöka ge så korrekt information som möjligt.

Glömt bort PIN-kod - PUK-kod - Ring din operatör
Många gånger kan din operatör hjälpa till med att få tag i PIN- eller PUK-koden.

Alternativ 4: Beställ ett nytt SIM-kort med samma nummer

Skulle det vara så att inget av ovanstående alternativ fungerar eller att ditt SIM-kort redan är spärrat och du slagit fel PUK-kod 10 gånger är det oftast och tyvärr inte så mycket man kan göra för att rädda kortet i fråga.

Vad som däremot alltid går att göra är att kontakta din operatör (Telia, Comviq, Lyca osv.) via deras respektive kundtjänstnummer. Förklara där situationen och be att få beställa ett nytt SIM-kort med samma nummer. Många operatörer kräver här att SIM-kortet är registrerat på just dig. Är det fallet brukar det dock inte vara några problem att få ett nytt SIM-kort utskickat till den adress där du är folkbokförd.

Om SIM-kortet inte är registrerat i någons namn

Skulle SIM-kortet inte vara registrerat på dig (om du t.ex. köpt det i en affär eller fått ett kontantkort på köpet i samband med att du inhandlade din telefon) är det däremot inte lika självklart att du kan få behålla samma nummer. Här handlar det, precis såsom vi går igenom i steget ovanför, att kunna redogöra för att det verkligen är du som äger kortet.

Denna process går olika till hos olika operatörer. Men likt att få ut uppgifter om PIN– och PUK-koder handlar det oftast om att du får svara på olika frågor för att bekräfta att det verkligen är ditt SIM-kort. Så att ingen annan kan stjäla din telefon och sedan använda SIM-kortet själv.

Vi hoppas att något av alternativen i artikeln hjälpte dig med att få tag i din bortglömda PIN- eller PUK-kod. Har du ändå inte hittat någon lösning på problemet är du alltid välkommen att ställa en fråga i kommentarerna så ska vi göra vad vi kan för att hjälpa till!

Christoffer
Administratör och grundare av enkelteknik.se. Modererar och författar det mesta på sajten.

Dela gärna artikeln om du gillar den.

Priser från PriceRunner

2 kommentarer

  1. trodde att jag hade samma pin-kod so tidigare men nej. har haft aniktsinkänning, men nu krävs pin-kod
    vad göra?

    • Hej Anki! Om det faktiskt är PIN-koden (och inte lösenkoden eller liknande) som krävs skulle jag slå en signal till din operatör och förklara situationen och berätta att du helt glömt bort PIN-koden. Förhoppningsvis kan de sedan hjälpa dig med att återfå den!

      // Christoffer, enkelteknik.se

Lämna ett svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Det senaste

Recension: The Legend of Zelda: Link’s Awakening – Var det bättre förr?

Att skrämma liv i gamla spel är nog ingen bättre på än Nintendo. Hur går det då när de bestämmer sig för att göra en ordentlig remake av ett 26 år gammalt spel?

Årets julklapp 2019 är en låda att gömma mobilen i

För trettioandra året i rad har nu HUI Research utsett årets julklapp. Detta år följer klappen trenden om att lägga ifrån sig sina mobila skärmar och fokusera på något annat en stund.

Gratisversionen av Spotify fungerar nu på Sonos högtalare

Spotifys reklamfinansierade gratistjänst har tidigare inte gått att använda på Sonos-högtalare. Detta ändras nu när Sonos öppnar upp för Spotify Free på samtliga av sina högtalare.

Var finns egentligen skärmsläckaren i Windows 10?

Förr i tiden kunde man högerklicka på Skrivbordet och välja skärmsläckare. Det kan man inte längre. Skärmsläckaren finns däremot fortfarande kvar i Windows 10. Här hittar du den!

Vad betyder den röda pricken på Apple Watch?

Har du noterat en liten, röd prick högst uppe i mitten av skärmen på din Apple Watch och undrar vad den ska vara bra för? Det går vi igenom här - plus hur du blir av med den.

Ta en skärmbild (Print Screen) av din Apple Watch

Visste du att det - precis som med de flesta mobiltelefoner - går att ta en skärmdump även på Apple Watch? Här går vi igenom hur du gör!

Relaterat innehåll