Få tag i bortglömda PIN- och PUK-koder för ditt SIM-kort

Det senaste

Varför finns det två kontrollpaneler i Windows 10?

I persondatorbegynnelsens tid (typ 1985) fanns det endast en samlingsplats för Windows inställningar, kallad Kontrollpanelen. Så är det inte längre. Men varför?

Test: MSI Modern 15 – En prisvärd mellan-laptop

MSI Modern 15 är en ganska mittemellan laptop sett till både specifikationer och pris. Hur står den sig i djungeln av bärbara datorer och vad för man för strax över 8000 kr?

Vad är skillnaden mellan strömsparläge och viloläge i Windows 10?

Vad skiljer egentligen mellan strömsparläget och viloläget i Windows 10? Och varför startar datorn ibland upp av sig själv när den vilar? Det tänkte jag reda ut här!

Test: Netgear Nighthawk AX12 RAX200 – Bästa Wi-Fi 6 routern?

Är det värt att betala nästan femtusen kronor för Netgears just nu dyraste, ensamma router? Och hur stor skillnad gör egentligen Wi-Fi 6? Det tänkte jag försöka svara på här.

Har du glömt bort PIN-koden till din telefons SIM-kort? Eller behöver du PUK-koden för att låsa upp ett låst SIM-kort? Så går du tillväga!

Till att börja med ska vi särskilja på de tre typerna av koder som idag är vanliga inom telefonvärlden.

(1) SIM-PIN-kod

En SIM-PIN-kod är en extra säkerhetskod du kan aktivera på ditt SIM-kort. Utan att känna till SIM-PIN-koden går det inte att sätta SIM-kortet i en annan telefon och använda det. SIM-PIN-koden följer alltså med ditt SIM-kort och har inget med den enhet du för tillfället använder kortet i att göra.

(2) PUK-kod

I relation till SIM-PIN-koden finns även en så kallad PUK-kod (Pin Unlock Code). Denna kod är kort och gott en kod som används för att låsa upp ett låst SIM-kort. PUK-koden är unik för just ditt SIM-kort och går inte att ändra.

(3) Lösenkod / Låskod / PIN-kod

Avslutningsvis finns även låskod, lösenkod eller (bara) PIN-kod som den ibland kallas. Detta är en säkerhetskod som används för att komma in i din telefon eller surfplatta. Koden har inget med SIM-kortet att göra utan används bara på en enhet.

Har du glömt lösenkoden på din iPhone har vi en artikel som går igenom hur du kan komma förbi detta här. En guide för Android-telefoner kommer inom kort! Är det däremot SIM-PIN-koden du glömt bort är det bara fortsätta läsa!

Telefon - Ange PIN-kod - PUK-kod - SIM
Det gäller att hålla koll på vilka koder som låser upp vad.

Innan vi börjar: Gissa inte PUK-kod!

Om du slår in fel SIM-pin tre gånger resulterar detta i att SIM-kortet låses av säkerhetsskäl. För att då låsa upp kortet behöver du använda PUK-koden kopplad till just ditt SIM-kort. Skulle du också slå fel PUK-kod 10 gånger låses kortet helt och du behöver beställa ett nytt.

Därför är det i regel ingen bra idé att försöka gissa sig till PUK-koden. Skulle skadan ändå redan vara skedd och du slagit fel PUK-kod 10 gånger varpå SIM-kortet blivit spärrat; hoppa direkt till Alternativ 4- Beställ ett nytt SIM-kort med samma nummer!

Ta reda på PIN- och PUK-koderna för ditt SIM-kort

Det finns några olika tillvägagångssätt för att få fatt i PIN– och PUK-koderna för ditt SIM-kort. Vi listar dem efter det snabbaste och smidigaste alternativet för att avsluta med de lite mer tidskrävande. Många gånger är det bara PUK-koden som går att få tag i. Detta då SIM-PIN-koden kan ändras efter eget bevåg så länge du känner till den. Vilket i sin tur gör att den sällan överensstämmer med den SIM-pin som fanns på kortet från början. PUK-koden kan däremot enkelt användas för att återställa SIM-kortet och därefter välja en ny SIM-PIN-kod.

Alternativ 1: Ta en titt på hållaren ditt SIM-kort levererades i

Det snabbaste sättet att få tag i PIN– och PUK-koderna är att leta upp den förpackning ditt SIM-kort levererades i. På plastkortet (korthållaren) SIM-kortet först knäppets ut från står alltid både PIN– och PUK-koderna utskrivna. Har du ändrat PIN-kod för SIM-kortet sedan du packade upp SIM-kortet går det som sagt utmärkt att bara slå fel PIN-kod tre gånger och därefter skriva in PUK-koden för att få möjlighet att byta PIN-kod.

SIM-kort - PIN-kod - PUK-kod - På kortet
Både PIN- och PUK-koderna står alltid utskrivna på det stora plastkortet ditt SIM-kort levererades i.

Alternativ 2: Logga in hos din operatör

De flesta mobiloperatörer erbjuder idag någon form av inloggning via webben för att kunna se saldot på ditt kontantkort, hålla koll på hur många Gigabyte surf som finns kvar och även se dina PIN– och PUK-koder.

Många gånger behöver du inte ha skapat något konto hos din operatör för att kunna logga in och se detaljer för ditt abonnemang eller kontantkort. Istället räcker det ofta med att du har Bank-ID tillgängligt. Du kan då använda detta som inloggningsmetod för att se alla SIM-kort kopplade till just dig.

Detta alternativ kräver däremot att ditt kontantkort är registrerat på just dig. Har du t.ex. köpt ett kontantkort i en affär och aldrig registrerat att det är just du som äger kortet fungerar troligen inte detta tillvägagångssätt.

Glömt PIN - PUK - kod - Logga in hos operatör
Hos många operatörer går det att se framförallt PUK-koden om du loggar in på ditt konto.

Alternativ 3: Ring din operatör

Ett alternativ som däremot ofta fungerar även om ditt kontantkort inte är registrerat på någon är att helt enkelt, via en annan telefon, ringa din operatörs kundtjänst. Uppge sedan för dem att du glömt bort din PIN– eller PUK-kod.

Beroende på vilken operatör det gäller ser därefter processen lite olika ut. De flesta operatörer har ett antal säkerhetsfrågor de ställer för att bekräfta att det verkligen är du som använt kortet den senaste tiden. Så inte någon t.ex. stjäl din telefon och försöker använda SIM-kortet.

Dessa frågor innefattar oftast upplysningar om vilka nummer du senast ringde, om det är några nummer som är mer frekvent förekommande och liknande. Här är det sedan upp till respektive operatör huruvida de delar med sig av PIN– och PUK-kod eller inte. Det är dock alltid värt ett försök att slå dem en signal, vara trevlig och försöka ge så korrekt information som möjligt.

Glömt bort PIN-kod - PUK-kod - Ring din operatör
Många gånger kan din operatör hjälpa till med att få tag i PIN- eller PUK-koden.

Alternativ 4: Beställ ett nytt SIM-kort med samma nummer

Skulle det vara så att inget av ovanstående alternativ fungerar eller att ditt SIM-kort redan är spärrat och du slagit fel PUK-kod 10 gånger är det oftast och tyvärr inte så mycket man kan göra för att rädda kortet i fråga.

Vad som däremot alltid går att göra är att kontakta din operatör (Telia, Comviq, Lyca osv.) via deras respektive kundtjänstnummer. Förklara där situationen och be att få beställa ett nytt SIM-kort med samma nummer. Många operatörer kräver här att SIM-kortet är registrerat på just dig. Är det fallet brukar det dock inte vara några problem att få ett nytt SIM-kort utskickat till den adress där du är folkbokförd.

Om SIM-kortet inte är registrerat i någons namn

Skulle SIM-kortet inte vara registrerat på dig (om du t.ex. köpt det i en affär eller fått ett kontantkort på köpet i samband med att du inhandlade din telefon) är det däremot inte lika självklart att du kan få behålla samma nummer. Här handlar det, precis såsom vi går igenom i steget ovanför, att kunna redogöra för att det verkligen är du som äger kortet.

Denna process går olika till hos olika operatörer. Men likt att få ut uppgifter om PIN– och PUK-koder handlar det oftast om att du får svara på olika frågor för att bekräfta att det verkligen är ditt SIM-kort. Så att ingen annan kan stjäla din telefon och sedan använda SIM-kortet själv.

Vi hoppas att något av alternativen i artikeln hjälpte dig med att få tag i din bortglömda PIN- eller PUK-kod. Har du ändå inte hittat någon lösning på problemet är du alltid välkommen att ställa en fråga i kommentarerna så ska vi göra vad vi kan för att hjälpa till!

Christoffer
Administratör och grundare av enkelteknik.se. Modererar och författar det mesta på sajten.

Dela gärna artikeln om du gillar den.

Frågor

Hjälpte texten dig?

Allt innehåll på enkelteknik.se är gratis och finansieras genom annonsering, samarbeten och donationer. Alla bidrag, oavsett summa, tas tacksamt emot på nedanstående Swish-nummer.

Swish-nummer: 123 404 34 36

Skicka gärna med din e-post-adress om du väljer att stödja oss, så vi får möjlighet att återkomma med ett personligt tack!

9 kommentarer

 1. trodde att jag hade samma pin-kod so tidigare men nej. har haft aniktsinkänning, men nu krävs pin-kod
  vad göra?

  • Hej Anki! Om det faktiskt är PIN-koden (och inte lösenkoden eller liknande) som krävs skulle jag slå en signal till din operatör och förklara situationen och berätta att du helt glömt bort PIN-koden. Förhoppningsvis kan de sedan hjälpa dig med att återfå den!

   // Christoffer, enkelteknik.se

  • Hej! Så länge kortet är registrerat på ditt namn hos Lyca borde de ganska enkelt kunna lösa det om du kontakter dem, gissar jag. Är du dock inte registrerad med namn/personnummer etc. på det aktuella numret tror jag tyvärr inte det kommer gå. Detta då det annars vore möjligt att ta över vilket nummer man ville, vilket ju inte vore så bra :-)

   // Christoffer, enkelteknik.se

  • Hej! Som jag skriver i artikeln kan du få tag i din PUK-kod på lite olika sätt. Det smidigaste brukar vara att kontakta din operatör :-)

   // Christoffer, enkelteknik.se

 2. Jag hamnade i ett intressant moment 22. Jag har e-sim på Telia. Min iphone fick uppdatering och startade om och krävde pinkod för esim. Inga problem tänkte jag och skulle logga in på mitt telia bara för att upptäcka att de tagit bort möjligheten att logga in med kod, bara bankid gäller, och den sitter i telefonen. Så nu sitter jag i telefonkö och hoppas…

  • Efter 20 minuter svarade de och sa att eftersom jag inte kunde använda bankid fick jag antingen ta mig till en teliabutik (som är stängd alla dagar av nån anlednign, kanske corona) eller vänta på ett fysiskt brev i två dagar. Inte har jag fått nåt brev med puk o pinkoden för esim heller när jag flyttade till telia. Undrar varför man har pin på e-sim, den går ju inte att flytta för en utomstående…

  • Hej! Ja det var verkligen ett moment 22. Extremt segt att behöva vänta på ett fysiskt brev för att få tag i koden. Antar att koden är något som hänger kvar sedan de vanliga fysiska SIM-korten och kanske iofs kan vara en extra säkerhet om telefonen försvinner. Men lite onödigt är det allt.

   Sen är det ju som du skriver riktigt underligt att du inte fått dessa koder när du bytte till Telia. Hoppas du fått brevet nu i alla fall och att det ordnat sig!

   // Christoffer, enkelteknik.se

Lämna ett svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Det senaste

Varför finns det två kontrollpaneler i Windows 10?

I persondatorbegynnelsens tid (typ 1985) fanns det endast en samlingsplats för Windows inställningar, kallad Kontrollpanelen. Så är det inte längre. Men varför?

Test: MSI Modern 15 – En prisvärd mellan-laptop

MSI Modern 15 är en ganska mittemellan laptop sett till både specifikationer och pris. Hur står den sig i djungeln av bärbara datorer och vad för man för strax över 8000 kr?

Vad är skillnaden mellan strömsparläge och viloläge i Windows 10?

Vad skiljer egentligen mellan strömsparläget och viloläget i Windows 10? Och varför startar datorn ibland upp av sig själv när den vilar? Det tänkte jag reda ut här!

Test: Netgear Nighthawk AX12 RAX200 – Bästa Wi-Fi 6 routern?

Är det värt att betala nästan femtusen kronor för Netgears just nu dyraste, ensamma router? Och hur stor skillnad gör egentligen Wi-Fi 6? Det tänkte jag försöka svara på här.

Test: Sonos Arc – Sonos tveklöst bästa soundbar

Sonos fokus på TV-ljud har ökat märkvärt de senaste åren. Nyast ut är soundbaren Sonos Arc som trots ett relativt högt pris är en av de bättre ljudlimporna på marknaden.

Test: ADATA SE800 – Snabb och tålig extern SSD-hårddisk

Det fullkomligt kryllar av externa hårddiskar på marknaden. ADATA SE800 lovar IP68-klassificiering och Gigabyte-hastigheter över USB-C för ett relativt överkomligt pris. Kan det vara något?

Relaterat innehåll

Send this to a friend