För ungefär ett år sedan lanserade OnePlus sin första surfplatta, OnePlus Pad. Nu har den fått en lillebror i form av OnePlus Pad Go. Kan den vara något att ha?
Även om OnePlus Pad visserligen hade (och har) god prestanda var priset på cirka 6 000 kr lite o-OnePlus-aktigt högt. Ingen fara då Pad precis fått sig ett lite billigare syskon i form av OnePlus Pad Go som går loss på något medgörligare 3 990 kr.
Utan att bli för långrandig tänkte jag direkt våga påstå att OnePlus Pad Go faktiskt är en alldeles utmärkt surfplatta om det är just en surfplatta du är på jakt efter. Söker du en ersättare till din bärbara dator kommer du däremot bli besviken. Både då Pad Go saknar stöd för de tangentbord- och pennalösningar storebror har, men också då den saknar den där riktigt ordentliga prestandan.
![OnePlus Pad Go - Appar](https://www.enkelteknik.se/wp-content/uploads/2024/05/oneplus-pad-go-appar.jpg)
Är det däremot aktiviteter såsom YouTube, webb-scrollande, serie-tittande, tidningsläsande och en film här och där du ämnar använda din surfplatta till är Pad Go istället ett utmärkt alternativ.
Ordentlig utsida och finfin skärm
Om vi börjar på utsidan är det svårt att säga annat än att designen OnePlus fått till här är ordentligt trevlig. Hela bygget osar kvalitet och känns väldigt iPad (på ett positivt sätt). Det enda jag inte riktigt gillar med designen är den orimligt stora kameran som sticker ut en bra bit från den annars väldigt nätta plattan. Varför designen känns orimlig är inte konstigare än att kameran helt enkelt inte är super på något sätt. Jämfört med den främre kameran, som till råga på allt är helt inbakad i skärmglaset, är kvalitén visserligen snäppet bättre. Men några extremt trevliga foton eller videoklipp kommer du inte få från OnePlus Pad Go.
![OnePlus Pad Go - Design - kamera](https://www.enkelteknik.se/wp-content/uploads/2024/05/oneplus-pad-go-design-kamera.jpg)
Den 11,35 tum stora skärmen är däremot duktigt snäll att vila ögonen på. Allt är skarpt, kontrastrikt och betraktningsvinklarna är bra. Jag uppskattar även det lite mer rektangulära bildformatet jämfört med det annars vanliga och mer avlånga 16:9-formatet. Nog för att det blir svarta kanter på sidorna när man tittar på vanlig film, men det är i min mening absolut värt det för den användarvänliga upplevelse 7:5-formatet hos Pad Go erbjuder.
![OnePlus Pad Go - Hemskärm](https://www.enkelteknik.se/wp-content/uploads/2024/05/oneplus-pad-go-hemskarm.jpg)
Extra trevligt är också uppdateringshastigheten. Som visserligen inte är lika häftig som de 144 Hz OnePlus Pad stoltserade med. Men med möjlighet till 90 Hz hos de appar som stödjer just en högre uppdateringshastighet märks ändå ett bättre flyt jämfört med de annars vanliga 60 Hz många skärmar körs i.
Godkänd surfplatta-prestanda
Bortsett från skärmen är det systemkretsen som får anses vara den största nedgraderingen från vanliga OnePlus Pad som använde MediaTeks Dimensity 9000. Här märks det att Helio G99-kretsen hos Pad Go tillsammans med sin kompajon i form av 8 GB internminne ibland får arbeta ordentligt för att mäkta med tyngre aktiviteter såsom användning av flera appar samtidigt.
Det kan även förekomma lite småhack här och där vid scrollning av datatunga webbsidor eller appar. Men någon panik är det inte och, igen, för vanliga surfplatta-aktiviteter gör Pad Go ett bra jobb. Spelande fungerar även det okej. Men räkna inte med att köra de allra tyngsta spelen med alla grafikinställningar satta till max.
![OnePlus Pad Go - Spel](https://www.enkelteknik.se/wp-content/uploads/2024/05/oneplus-pad-go-spel.jpg)
Sett till lagringsutrymmet börjar detta på godkända 128 GB och Pad Go finns även i en variant med 256 GB (även om denna ännu inte verkar börjat säljas i Sverige). OnePlus också gjort det möjligt att utöka lagringen ytterligare med hjälp en en microSD-kortplats.
Något som däremot är lite snålt är att plattan, åtminstone vid lansering, fortfarande kör Android 13. Vilket inte är en dålig version, men fortfarande inte den allra senaste. Nu utlovas visserligen två års Android-uppdateringar så en uppdatering till Android 14 kommer garanterat. Men det hade varit trevligt att få den direkt. Annars är OnePlus egen Android-kostym, OxygenOS, godkänd och gör inte några extrema utsvängningar från vanliga Android.
4G-stöd, GPS och batteritid
Två saker som Pad Go däremot fått, som storebror av någon anledning inte har tillgång till, är inbyggt LTE-stöd och en SIM-kortsplats samt GPS-navigering. Vilket öppnar upp en mängd trevliga möjligheter för dig som har nytta av en separat Internet-uppkoppling direkt till din surfplatta.
Sett till batteritid har jag behövt ladda OnePlus Pad Go ungefär var tredje dag. Då har jag inte använt plattan konstant, men ändå förhållandevis mycket. En laddning från helt strömlös till maximalt med elektricitet tar ungefär en och en halv timma. Vilket är godkänt, men inte mer. Lite tråkigt är också att det inte medföljer någon väggladdare i förpackningen, utan endast en USB-A till USB-C-kabel.
![OnePlus Pad Go - Laddare](https://www.enkelteknik.se/wp-content/uploads/2024/05/oneplus-pad-go-laddare.jpg)
I det stora hela har jag dock inte överdrivet mycket att klaga på hos OnePlus Pad Go som trots allt är en utmärkt surfplatta för dig som är på jakt efter just en surfplatta. Med ett pris på 3 990 kr får den även anses vara hyfsat prisvärd och även om prestandan inte är helt på topp är både design och skärm ovanligt mysiga för prisklassen.