Test: Xplora X6 Play – En av de bättre smartklockorna för barn

Gillar du artikeln? Stöd sajten med en Swish om du vill.

Det senaste

Recension: Dreame Z10 Station – Dags att se upp, Dyson

En av de tråkigaste sakerna med Dysons populära skaftdammsugare är att de många gånger skapar ett litet rökmoln när man tömmer dem. Något sådant är det inte tal om med Dreames Z10 Station.

Bestäm var skärmbilder ska sparas i macOS

Skärmbild, skärmavbildning, print screen, screenshot, skärmdump. Kärt barn har många namn. Men varför i hela världen ska alla sparas på skrivbordet? Så bestämmer du själv var dina skärmbilder ska placeras.

Namnet Xplora är ganska synonymt med just smartklockor för barn, där företagets just nu vassaste modell går under namnet X6 Play. Är den värd de extra pengarna gentemot något billigare XGO3?

För någon månad sedan tog jag en närmare titt på XGO3. Vilket är den nyaste modellen i Xploras lite billigare serie av smartklockor för barn. X Play-serien är i motsats den lite mer polerade uppsättningen klockor där framförallt de interna komponenterna är snäppet vassare. Givetvis finns det också en prisskillnad de båda serierna emellan. Medan XGO3 stannar på 1690 kr kostar X6 Play 2195 kr. Så vilken ska man rikta in sig på om man är ute efter en smartklocka till sitt barn?

Närmast identiska grundfunktioner

När det kommer till basfunktionaliteten fixar alla Xploras klockor i mångt och mycket samma saker. För det första agerar de mobiltelefon där användaren av klockan kan ringa förinställda kontakter direkt från armen. Det går även att utbyta meddelanden och kortare ljudnotiser med föräldrar som använder Xplora-appen i telefonen.

Xplora X6 - Recension - Test - Meddelanden
Grundfunktionerna är desamma hos de flesta av Xploras smartklockor för barn och inkluderar möjligheten att ringa till och från klockorna, skicka meddelanden samt spåra klockorna via Xplora-appen.

Utöver det går det via Xplora-appen (som förövrigt finns för både iOS– och Android-telefoner) att spåra klockorna för att se både vart de befinner sig samt var de varit de senaste tre dagarna. Via appen går det också att ställa in så kallade säkra zoner utifrån vilka klockorna automatiskt skickar en notis när de anländer till eller lämnar.

Funktionsmässigt är Xploras produkter vidare (medvetet) väldigt begränsade. Det finns t.ex. inga möjligheter att lägga till nya appar eller använda sociala medier. Istället innehåller klockorna, utöver nämna kommunikations- och spårningsfunktioner, ett gäng inbyggda basappar såsom miniräknare, alarm, stegräknare och tidtagarur.

En prenumerationstjänst precis som tidigare

Gemensamt för uppkopplingen till klockorna är att denna grundas i ett abonnemang. Även om det utan problem går att ta ut det förinstallerade SIM-kortet och sätta i ett eget garanteras endast funktionalitet med Xploras egna abonnemang, då det är med dessa klockorna är testade och utvecklade. Priset för att hålla sin klocka uppkopplad mot mobilnätverket är antingen 99 kr per månad vid 12 månaders förskottsbetalning. Alternativt 119 kr per månad om man inte vill låsa sig till ett helt år.

Här är det lite avhängt vad man själv föredrar. Av lugn-i-magen-skäl är åtminstone jag av åsikten att det är smidigt att ha en färdig abonnemangslösning för denna typ av produkt. Stabil har uppkopplingen vilket som varit både under testet av XGO3 samt X6 Play. Vilket givetvis är positivt.

En något stor barnklocka

När jag testade XGO3 var något av det första jag reagerade på själva storleken på klockan och då främst tjockleken som med sina 14,6 mm kändes ovanligt osmidig, även för en vanligt klocka. Här klockar (pun intended) X6 Play in på ytterligare 0,4 mm och har således ett djup på hela 15 mm. Något som är ganska ordentligt även för en smartklocka avsedd för vuxna.

Xplora X6 Play vs XGO3 - Storlek - Tjocklek
Både X6 Play och XGO3 är ganska stora klockor.

Visst finns det en vinning i att själva klockan är av en viss storlek. För att lätt kunna manövrera runt i menyer etc. Men dimensionerna är definitivt ändå något man ska ha med sig vid ett eventuellt köp. Positivt är däremot vikten som landar på låga 54 gram.

Unikt för just X6 Play

Tack och lov är däremot just storleken det enda mer omfattande klagomålet jag har på X6 Play. Jämfört med föregångaren i den egna serien, X5 Play (som börjat fasas ut), syns framförallt en högre upplösning på skärmen, en snabbare processor, bättre batteritid, mer exakt GPS-positionering, 8 GB lagringsutrymme samt en uppgraderad kamera.

Xplora har med X6 Play också introducerat vad de kallar för ”byt, mixa och matcha”. Vilket kortfattat innebär att det går att knäppa loss ramen kring urtavlan samt detaljerna på armbandet och även själva armbandet. För att sedan byta ut dessa mot varianter i andra färger.

Klockan levereras med extra banddetaljer och ramar i limegrönt och rosa som enkelt byts ut mot de standardsvarta motsvarigheterna. En förvånansvärt kul och välfungerande detalj som inte alls var så gimmick(ig) som jag först trodde den skulle vara. Snarare gör de utbytbara delarna verkligen att man kan sätta sin egen prägel på klockan. Tröttnar man på de medföljande går det sedan att köpa fler attiraljer att pryda sin X6-klocka med.

Xplora X6 Play - Band och ramar
De utbytbara ramarna och armbandsdetaljerna adderar faktiskt en del till klockans helhet.

Själva klockan känns också mycket mer kvalitativ jämfört med tidigare testade XGO3. Både i materialval för själva klockan samt för armband och extradetaljer. Laddkontakten i form av ett Micro-USB-uttag på XGO3 har hos X6 Play fått ge vika för en specifik magnetladdare. En lösning som trots allt fungerar bra då magnetfästet är lagom starkt för att hålla klockan ordentligt på plats under tiden den laddas.

Batteritiden landar på cirka två dagar vid normal användning, vilket får anses okej med tanke på att klockan hela tiden är uppkopplad mot mobilnätverket. Något vassare batteritid hade däremot varit önskvärt. Värt att nämna är också att klockan är IP68-klassificerad och alltså går alldeles utmärkt att ha på sig ute i regnet. Bra!

Xplora X6 Play - Baksida och laddare
Den medföljande magnetladdaren gör faktiskt sitt för att hålla klockan på plats under laddning.

Daglig användning

Att komma igång med Xplora X6 Play var, precis som med XGO3, inga som helst konstigheter. Installationsprocessen sköts via appen som i sin tur behöver installeras på en förälders telefon. Därefter är det bara att lägga till de kontakter man vill att ens barn ska kunna nå, eventuellt sätta upp några säkra zoner för notiser samt ställa in skolläget om man vill det. Just skolläget gör det möjligt att inaktivera alla klockans funktioner utom tidsvisning och nödalarm under vissa tider av dygnet.

Jag upplever kommunikationen mellan klocka och app som snabb och notiser för när klockan t.ex. anländer till en säker zon sker omgående. Ljudkvalitén vid samtal är okej, men påverkas en del av framförallt vind. Däremot har det inte varit några problem att föra vanliga, kortare samtal. För meddelandena är det fortfarande lite tråkigt att dessa endast kan bestå antingen av förinställda fraser (som inte går att ändra själv), emojis eller korta ljudmeddelanden. Här hade jag åtminstone önskat att det gick att lägga till sina egna meddelandefraser.

Via meddelandefunktionen går det även att skicka bilder tagna med klockans kamera. Det går att skicka filmer också, men endast över Wi-Fi. Vilket ändå får anses lite förståeligt av dataförbrukningsskäl. Kvalitén för bilderna är överlag okej för vad det är. Men man ska inte förvänta sig några mästerverk sett till detaljrikedom, framförallt inte i mörkare miljöer där kameran inte mår jättebra. Filmerna som spelas in är lite åt det hackigare hållet, men går absolut att titta på.

Xplora X6 Play - Kamera - Bilder - Foton - Kvalitet
Kameran är absolut en uppgradering mot tidigare Xplora-klockor. Men likvärdig med den i en mobiltelefon är den inte.

Via appen finns också tillgång till några utvalda äventyrsspel via företagets Goplay-tjänst. Här används den inbyggda stegräknaren och de poäng man tilldelas för antal gångna steg för att komma vidare och klara av utmaningar. En kul extrafunktion som däremot fortfarande skulle må bra av en bättre introduktion vid köpet av klockan (t.ex. en extra manual för just Goplay-tjänsten).

Vill man gå ännu längre finns möjligheten att registrera sig för Goplay Premium, vilket öppnar upp ytterligare möjligheter för spelande samt ger lite andra fördelar såsom möjligheten att ladda ned nya urtavlor m.m. Goplay Premium är dock en betaltjänst och är det framförallt klock- och spårningsfunktionerna man är ute efter skulle jag säga att man kommer långt med grundfunktionaliteten i klockan.

Jämfört med XGO3

Även om lillebror XGO3 i stort är en ganska kompetent smartklocka är X6 Play utan tvekan trevligare att använda. Framförallt på grund av den snabbare processorn och den mer högupplösta skärmen som tillsammans bidrar positivt till en smidigare användarupplevelse överlag. Att kameran också är vassare samt att möjligheten finns för filminspelning (även om den är långt ifrån perfekt) adderar därtill ytterligare lite mervärde.

Xplora X6 Play vs XGO3 - Skärmar
Det är framförallt skärmen och den lite smidigare användarupplevelsen som gör att X6 Play (till vänster) står sig något bättre gentemot XGO3 (till höger). Ingen av klockorna är dock särskilt dålig.

Sedan är varken XGO3 eller X6 Play perfekta klockor i alla avseenden och visst finns det negativa detaljer som sticker. Som redan nämnt är som sagt storleken något man bör överväga innan ett köp. Även batteritiden är med sina två dagar i min mening bara precis godkänd.

De viktigaste funktionerna i form av kontakt och spårning fungerar dock bra och utan problem. Vilket får anses vara det viktigaste. Prismässigt är X6 Play som nämnt ganska precis 500 kr dyrare än XGO3. Här skulle jag säga att båda modellerna är helt okej och gör vad de ska. Men vill man ha en bättre skärm, lite rappare användarupplevelse och möjligheten att byta ut ram- och armbandsdetaljer är X6 Play definitivt den bättre klockan.

Utvalda produkt- och återförsäljarlänkar i vissa av artiklarna på enkelteknik.se är affiliate-länkar. När ett köp, inom en viss tid, görs via en eller flera av dessa länkar erhåller sajten en mindre provisionsdel på köpesumman. Läs mer.

Omdöme

Jämfört med Xploras XGO3-klocka är X6 Play utan tvekan en uppgradering. Både när det kommer till byggkvalitet, interna specifikationer, skärm och kamera. Allt är kort sagt lite mer premium. Grundfunktionaliteten hos de båda klockorna är däremot väldig likvärdig. Har du 500 kr extra att lägga skulle jag rekommendera X6 Play men lillebror XGO3 är inte heller ett dumt val.

Specifikationer:
Testad produkt: Xplora X6 Play
Pris: 2 195 kr (2022-12-02)
+
 • Lättanvänd och logisk
 • Telefon- och GPS-funktionerna fungerar utan problem
 • Tydlig och lagom stor skärm
 • Kul koncept med utbytbara ramar och armbandsdetaljer
 • 15 mm är tjockt, speciellt för en barnklocka
 • Batteritiden på två dagar är precis godkänd
 • Kan inte lägga till egna meddelandefraser

6 kommentarer

 1. Hej,
  Nice test, i always have a qurestion, how about choose a same price level but older modle apple watch for kid?

  • Hi! With the family-option in the Apple Watch that is actually not a bad idea if you´re looking for a more premium watch and the ability to install new apps etc. Just be sure to get a 4G-enabled watch + a separate subscription or an extra SIM-card from your normal cellphone carrier, if you want to be able to track the watch as well.

 2. Hej,

  kan efter en tid nästan bekräfta att man är tvungen att använda xploras eget abbonnemang så kostnaden för denna klocka är från 1300kr/år.

  Enligt manualen så kan man sätta i ett eget simkort, men det duger endast för samtal, ej gps-positionering/data-tjänster. Man har hårdkodat APN i telefonen att bara fungera ihop med e-SIM och supporten vill inte hjälpa till att ta bort den. Man kan lägga till flera apn, men dessa verkar inte ha någon effekt eftersom just positionering och meddelanden går via eSIM-apn.

  • Hej Johan! Tack för inputen! Det speglar lite svaret jag också fick från Xplora angående detta inför testet. Rent fysiskt går det ju att sätta i sitt eget SIM-kort, men de varken garanterar eller kan erbjuda support för att använda andra SIM-kort med klockorna. Däremot hade jag inte koll på att det inte alls gick att uppdatera APN, eller uppdatera utan att det gav någon effekt. Det känns spontant som en trist begränsning. Alternativt en begränsning man ändå bör vara tydlig med att den existerar, om det faktiskt förhåller sig på det sätt du beskriver. Alltså att APN och positioneringsmöjligheterna är hårdkodade i klockorna.

 3. Hej! Vilken typ av infästning är det på armbandet till klockan, kan man köpa armbandet som är till tidigare modeller tex?

  • Hej! Nu har jag tyvärr inte klockan hos mig längre. Men så vitt jag vet och kan läsa mig till är det i stort sett en ny uppsättning band och fästen som gäller för respektive ny Xplora-klocka. Det verkar finnas något tredjepartsband att köpa på t.ex. amazon som fungerar till X5 och XGO2. Men för övriga modeller verkar det vara en specifik infästning för varje klocka. Tyvärr :-/ Det kanske kan vara värt att skicka iväg ett mejl till Xplora och dubbelkolla dock. Kontaktuppgifter finns här!

Lämna ett svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Du kanske även gillar

Det senaste

Recension: Dreame Z10 Station – Dags att se upp, Dyson

En av de tråkigaste sakerna med Dysons populära skaftdammsugare är att de många gånger skapar ett litet rökmoln när man tömmer dem. Något sådant är det inte tal om med Dreames Z10 Station.

Bestäm var skärmbilder ska sparas i macOS

Skärmbild, skärmavbildning, print screen, screenshot, skärmdump. Kärt barn har många namn. Men varför i hela världen ska alla sparas på skrivbordet? Så bestämmer du själv var dina skärmbilder ska placeras.

Hur lämnar jag uppgifter om Skattehemvist i Google AdSense?

Om du använder AdSense antingen för YouTube eller för att visa annonser på din webbsida kommer du förr eller senare behöva bevisa din så kallade skattehemvist. Vad är då det och hur gör man?

Lägg till fler Favoriter i Finders sidofält i macOS

Från början är det en ganska liten skara källor som går att nå via sidofältet i Finder i macOS. Tack och lov går det snabbt att själva bestämma exakt vilka genvägar som ska synas och vilka som inte ska det.
Jämfört med Xploras <i>XGO3</i>-klocka är <i>X6 Play</i> utan tvekan en uppgradering. Både när det kommer till byggkvalitet, interna specifikationer, skärm och kamera. Allt är kort sagt lite mer premium. Grundfunktionaliteten hos de båda klockorna är däremot väldig likvärdig. Har du 500 kr extra att lägga skulle jag rekommendera <i>X6 Play</i> men lillebror <i>XGO3</i> är inte heller ett dumt val. <br/><br/> <b>Specifikationer:</b><br/> Testad produkt: <i>Xplora X6 Play</i><br/> Pris: <i>2 195 kr (2022-12-02)</i><br/> <table class="rb-border rb-box"> <tr class="rb-border"> <td class="rb-pos-long"><center>+</center></td> </tr> <tr class="rb-border"> <td class="rb-border rb-text"> <ul class="rb-ul"> <li>Lättanvänd och logisk</li> <li>Telefon- och GPS-funktionerna fungerar utan problem</li> <li>Tydlig och lagom stor skärm</li> <li>Kul koncept med utbytbara ramar och armbandsdetaljer</li> </ul> </td> </tr> <tr class="rb-border"> <td class="rb-neg-long"><center>−</center></td> </tr> <tr class="rb-border"> <td class="rb-border rb-text"> <ul class="rb-ul"> <li>15 mm är tjockt, speciellt för en barnklocka</li> <li>Batteritiden på två dagar är precis godkänd</li> <li>Kan inte lägga till egna meddelandefraser</li> </ul> </td> </tr> </table>Test: Xplora X6 Play - En av de bättre smartklockorna för barn