Vad är kryptovalutan Helium (HNT) för något och vad är speciellt med den?

Ta under inga som omständigheter några finansiella råd från mig. Då var det sagt!

Det finns ju en mängd olika så kallade kryptovalutor. Men vissa av dem skiljer sig en del när det kommer framförallt till hur man kan tjäna in dem. Här står Helium (HNT) ut som en väldigt spännande variant.

Innan du tar dig an denna artikel kan det vara bra att ha ett hum om hur så kallade blockkedjor fungerar och vad de ska vara bra för. En genomgång av det hittar du här. Denna artikel är heller på inget sätt sponsrad eller beställd av Helium, utan jag tyckte bara hela konceptet kändes alldeles för intressant för att inte skriva något om. Jag avråder även helt från att använda tankegångarna i artikeln för några som helst finansiella tips och investeringar.

Precis som många andra kryptovalutor (t.ex. Bitcoin) existerar Helium-valutan på sin egen blockkedja, utvecklad specifikt för just HNT-valutan (Helium Network Tokens). Medan Bitcoins blockkedja har som enda syfte att generera och hantera Bitcoins har Helium-blockkedjan ett ytterligare syfte (och det är här det blir både lite spännande och framförallt nyskapande). Nämligen att skapa världens största LoRaWAN-nätverk. Och vad i hela världen är då det för något?

LoRaWAN – En av teknikerna i ”Sakernas Internet”

Uttrycket Sakernas Internet (från engelskans Internet of Things) har säkert inte gått någon helt obemärkt förbi. Personligen tycker jag det är ett extremt brett och ganska snårigt uttryck som från början syftade på att kunna spåra olika saker via så kallade RFID-chip. Idag råder istället väldigt delade meningar om vad uttrycket faktiskt avser och exakt vilka ”saker” som ingår i begreppet Internet of Things.

Men i korthet kan man säga att Sakernas Internet innefattar i princip allt som på något sätt kan mäta eller läsa av sin omgivning på något sätt, för att sedan skicka informationen vidare via någon form av uppkoppling. För den som vill läsa mer ger Internetstiftelsens PDF om just Internet of Things en riktigt bra förklaring av ämnet.

Sakernas Internt - IoT - Internet of Things
Sakernas Internet avser saker som är kopplade mot Internet och som på ett eller annat sätt kan mäta och analysera någon del av omgivningen runtomkring sig.

Och det är här LoRaWAN kommer in. Vilket kortfattat är en teknik för att skapa trådlösa nätverk med riktigt lång räckvidd. Ända upp till 10 kilometer vid bra förhållanden och fri sikt. Själva sändarna och mottagarna bakom den trådlösa tekniken har även en väldigt låg energikonsumtion. Något som gör tekniken smidig att använda när det kommer till enheter som inte får dra allt för mycket ström (t.ex. batteridrivna saker) och som gärna vill vara uppkopplade mot Internet.

Helium vill göra LoRaWAN tillgängligt för alla

Det ytterligare (eller kanske till och med det primära) syftet med Helium-nätverket är alltså att skapa ett världsomspännande LoRaWAN-nätverk dit vem som helst kan ansluta sina IoT (Internet of Things)-enheter. Oavsett det handlar om spårbara katthalsband, el-scootrar, uppkopplade parkeringsmätare, jordbävningssensorer, spårningsfunktioner i bilar eller vad som helst som faller inom IoT-begreppet.

Hur ska detta då gå till? Jo! Om vi jämför med exempelvis Bitcoin-nätverket har detta fått mycket kritik för att energiåtgången som krävs för att hålla blockkedjan levande är extremt stor (årligen faktiskt nästan lika stor som Sveriges elkonsumtion). Något som har att göra med att det krävs massvis med ström för att driva alla datorer som i sin tur spenderar dagarna med att gissa så kallade hash-nummer. En uppgift som kallas för Proof of Work. Helium-nätverket grundar sig istället på något som kallas för Proof of Coverage (PoC). Så vad är då det och varför är den tekniken lite extra spännande i sammanhanget?

(Ta som sagt gärna en titt på min artikel kring just blockkedjor och Bitcoin om du börjar känna dig helt vilsen här).

Proof of Coverage (PoC) istället för Proof of Work (PoW)

För att kunna tjäna Bitcoins behöver man som användare som sagt driva en stor mängd så kallade ”miners” (datorer som gissar siffror). Har man tur och en av datorerna gissar rätt belönas datorn med en viss mängd Bitcoins. Då syftet med Helium-nätverket i kontrast inte endast är att uppehålla en valuta (valutan blir snarare än bonus), utan att bygga ett världsomfattande LoRaWAN-nätverk är det just här man som användare har möjlighet att tjäna HNT.

Hur? Jo, hela konceptet går nämligen ut på att användare (alltså vem som helst) köper en så kallad Hotspot (även kallad Gateway eller Miner). Vilket är en trådlös sändare och mottagare för LoRaWAN. Användaren placerar denna sändare hos sig (eller på en annan strategiskt smart plats) och ansluter den till Internet. På detta sätt blir sändaren en del av Helium-nätverket och signalen som skickas ut av Hotspot-enheten går därefter att nyttja för uppkopplade IoT-enheter i närheten.

När en användares Hotspot används för att förmedla information till eller från en IoT-enhet belönas Hotspoten med HNT-valutan för det utförda arbetet. Användare tjänar även HNT när ens Hotspot används för att verifiera och kontrollera att andra närliggande Hotspots gör sina jobb ordentligt.

Ytterligare en väldigt positiv aspekt jämfört med just Bitcoin är att varje Hotspot inte kräver alls mycket ström. Förbrukningen är istället att jämföra med en vanlig trådlös router. Helium-organisationen kallar kombinationen av blockkedje-tekniken tillsammans med LoRaWAN för LongFi. Vilket jag är benägen att hålla med om är ett lite mer lättsmält uttryck. Men i mångt och mycket är det alltså LoRaWAN-tekniken som ligger som grund för hela nätverket.

Så hur gör jag för att komma igång och tjäna pengar?

Precis som med allt inom världen av kryptovalutor ska även Helium-idén givetvis tas med en stor nypa försiktighet. Alla vill hitta den nya Bitcoin och bli miljonärer över en natt. Varför jag kände att just Helium-valutan och -nätverket var värt att skriva om är ju framförallt för att de sticker ut lite från mängden av andra valutor. Som i många fall bara syftar till att vara just valutor.

De så kallade Hotspots-enheterna finns att köpa via licensierade återförsäljare länkade från Heliums-webbsida. I nuläget och sedan månader tillbaka är samtliga av dessa dock helt slutsålda. Det har till och med gått så långt att folk säljer förbokningar av enheterna på ebay.

Helium - HNT - Nätverk - Ihopkopplat
Tanken med Helium-nätverket är alltså att låta det byggas av användare som lånar ut sitt Internet till ett stort världsomspännande nätverk för IoT-enheter. Allt är sedan ihopkopplat med allt och alla håller koll på varandra (såsom det bör vara i en blockkedja). Bild från helium.com

Exakt hur mycket man potentiellt kan tjäna och vad som krävs för att tjäna en viss mängd HNT är heller inte riktigt helt klart. Även om det anges vissa procentsatser för de olika jobben ens Hotspot kan utföra. Ska man däremot tro YouTube-videor och annat från de som redan kommit igång med tekniken verkar den åtminstone ha potential. Men som sagt. Allt i kryptovalutavärlden ska tas med en stor nypa salt. Projektet startade i USA under 2019 och har tills nu varit exklusivt för just den Amerikanska marknaden.

Det är även viktigt att fundera över värdet på HNT-valutan. Visserligen har det gått uppåt den senaste tiden. Men skulle något hända och om tekniken inte fungerar så bra som den teoretiskt sett verkar kunna göra, att det bara är en stor ”scam” (något som tyvärr är vanligt i världen av kryptovalutor) eller att Elon Musk twittrar något om den, finns alltid risken valutan blir värd noll.

Uppdateringar framöver

Personligen tyckte jag detta trots allt lät för spännande för att inte testa. Utifrån den, inte särskilt genomtänkta, tankegången la jag här om vecken en beställning på en Hotspot från Bobcat. Något som inte var helt lätt och dessutom krävde att betalningen gjordes via en kryptovaluta (USDT alternativt USDC). Då som sagt allt varit slut sedan en bra tid tillbaka är den förväntade leveranstiden cirka 20 veckor. Om nu något levereras alls.

BobCat Miner 300 HNT - Beställd
Vi får se om något dyker upp.

Med de förväntningarna (jag har alltså fullt accepterat att jag möjligen slängt pengarna i sjön) tänkte jag, i fallet att en Hotspot trots allt dyker upp, försöka följa upp denna artikel med lite mer information om hur det faktiskt fungerar, hur svårt det är att komma igång etc. Utifrån perspektivet hos en person som inte är mer än en glad amatör när det kommer till kryptovalutor. Grundtanken som sådan låter ju som sagt riktigt spännande. Men det är det mycket som gör. Vi får se hur det går!


Uppdatering 2021-09-12: Den kom faktiskt fram (!)

Cirka 18 veckor efter beställningen och en mängd statusuppdateringar från Bobcat kring hur många Hotspots de lyckas skeppa fick jag slutligen en bekräftelse att också min beställning var redo att åka iväg. Själva fraktdelen från Hongkong (där Bobcats Miners tydligen produceras) tog cirka 5 dagar. Värt att nämna är att jag också behövde betala en tullavgift på cirka 450 kr för importen. Hotspoten dykte dock upp innan kravet på importavgifterna gjorde, så överlag var det en smidig fraktupplevelse (via DHL).

Efter att ha packat upp allt och konstaterat att den yttre kvalitén trots allt var ganska okej började jag givetvis direkt (nu ljög jag, efter att barnen gått och lagt sig) med installationen.

Bobcat Miner 300 - I paketet
Innehållet i förpackningen. Bortsett från själva Helium-hotspoten medföljer en nätadapter, en 4dBi-antenn samt skruvar för väggmontering om man önskar skruva fast enheten.

Installation av Bobcat Miner 300

Själva installationen av Hotspoten var hyfast självförklarande och man stegas ganska smidigt genom hela processen via Helium-appen. Den enda punkt jag fastnade lite på var ifyllandet av informationen kring dels vilken höjd Hotspoten placerats på, dels vilken styrka antennen hade (tydligen 4.0 dBi för just Bobcat). Här väntade jag lite för länge. Något som resulterade i att ett felmeddelande tittade fram och jag fick börja om installationen från början.

När allt slutligen var in- och uppkopplat började så Hotspoten att synkronisera sig mot Helium-nätverket. Detta involverade bland annat att automatiskt ladda ned eventuella uppdateringar och sätta sig in i Helium-blockkedjan.

Enligt Helium kan denna synkningsprocess ta uppemot – och ibland bra mycket längre än – 48 timmar. I mitt fall tog det cirka tre dygn för Hotspoten att få en grön Online-status i appen. Under synkroniseringsprocessen pendlade statusen i princip mellan samtliga möjliga alternativ. Allt från Offline, Needs maintenance till Syncing och Relayed. Så vitt jag kunnat läsa mig till är detta dock helt normalt och det viktigaste är att den lilla lampan på enheten lyser grönt.

Bobcat Miner 300 - Installerad
Så länge Minern lyser grönt är allt, grönt.

Se synkroniseringsstatus på Bobcat Miner 300

Vill man ta en titt på exakt hur det går för ens Hotspot när det kommer till just synkroniseringsprocessen görs detta enklast genom att använda den medföljande ”pinnen” och trycka på Bluetooth-knappen (BT BUTTON) på baksidan av enheten i fem sekunder. Därefter väljer man KugghjuletHotspotens huvudmeny i appen och klickar på Pair följt av namnet på Hotspoten. I alternativen som dyker upp väljer man Diagnostic Report och under Blockchain Sync går det sedan att se hur långt processen kommit.

Bobcat - Diagnostic Report - Se status - Syncing
Det verkar här dock vara väldigt vanligt att allt stannar ett bra tag på de sista procenten. Något som även stämde överens med min upplevelse där de sista 0,5 procentenheterna i princip tog 48 timmar att slutföra.

Förtjänst efter ett dygn

Så vitt jag kunnat läsa mig till är det flertalet faktorer som påverkar huruvida ens Hotspot lyckas bra eller inte. De allra bästa förhållandena verkar involvera en så hög placering som möjligt i ett område där flertalet andra (men inte överdrivet många) Hotspots finns. Givetvis är det även bra om det finns många saker i området som faktiskt drar nytta av LoRaWAN-tekniken och använder just Helium-nätverket. Något som inte verkar vara extremt vanligt i Sverige än så länge. Tittar man däremot på övriga Hotspots på nätverket skickar många av dem ändå data. Något som bör betyda att nätverket trots allt används för sitt ändamål.

Det är dock inte bara faktisk användardata som genererar HNT, även så kallade Challenges– och Witnesses-aktiviteter genererar HNT. Dessa är i princip små test som utförs kontinuerligt, Hotspots emellan, för att se vilka enheter som gör ett bra och stabilt jobb när de kommer till att skicka och ta emot information.

Just nu står min enhet, eller antennen rättare sagt, placerad i ett fönster relativt högt upp och med hyfsat fri sikt utåt. Den är även uppkopplad via Wi-Fi istället för Ethernet då det passade bäst för stunden. Tydligen ska det ha väldigt liten påverkan så länge Wi-Fi-nätverket som används är stabilt. Men det är absolut möjligt att det blir inkoppling via kabel framöver.

Efter att ha varit online i cirka 24 timmar har Hotspoten lyckats skrapa ihop 0,1 HNT, vilket i skrivande stund motsvarar ungefär 18 kr. Enligt statistiken i appen har enheten ännu inte skickat någon faktisk data utan endast gjort ett test gentemot en annan Hotspot. Det ska vidare tilläggas att jag ännu inte satt mig in i hur man eventuellt ”konverterar” HNT till en faktisk valuta. Något jag, med min ganska begränsade kryptovaluta-kunskap, gissar involverar att registrera sig på en sajt som tillåter konvertering av HNT till någon annan kryptovaluta (t.ex. Bitcoin). För att därefter konvertera denna valuta till en FIAT-variant (alltså en ”riktigt” valuta).

Men detta får bli ett senare projekt. För stunden ska det mest bli spännande att följa utvecklingen av Helium-nätverket och kanske någon gång kunna få igen pengarna som lades på själva Hotspoten. Det är här även värt att notera att all vinst som görs på kryptovalutor, även HNT, ska beskattas precis som vilken annan inkomst som helst. Mer om detta finns att läsa hos Skatteverket.

Jag återkommer framöver med lite mer information om hur det går och eventuella nya frågetecken som uppstår under användningen. Exempelvis har jag börjat läsa på lite om externa antennlösningar för att öka räckvidden.

Utvalda produkt- och återförsäljarlänkar i våra artiklar är affiliate-länkar. När ett köp, inom en viss tid, görs via en eller flera av dessa länkar erhåller vi ibland en mindre provisionsdel på köpesumman. Läs mer.

Summering

Ställ en fråga

Har du en teknisk fundering du går och grubblar på? Det låter ju onödigt.

Kommentera

12 kommentarer

  • Hej! Inget har dykt upp ännu >_< Däremot får jag uppdateringar då och då kring vilken "batch" som levereras för stunden, så det verkar ändå som att det sker uppdateringar. Men jag tror att det blev en liten "boom" kring detta i trakterna kring när jag beställde, så min gissning (och om man tittar på hur många ordernummer de verkar ha att ta sig igenom) är att det kommer dröja en bit längre än en förväntande leveranstiden. Vi får se helt enkelt :-)

  • Hej! Stod i valet och kvalet mellan en eller två stycken, men körde på en för att se om något dök upp alls (vilket det inte gjort ännu). Dessvärre inget som går att köpa via mig!

 1. Hej, tack för denna artikel, men har bara en fråga.
  Om du är den enda som har en hotspot i din stad och inga personer kopplar sig just på din enhet, hur tjännar du då helium. Vad gör den då för nytta. Med vänlig hälsning,

  • Hej! En superbra fråga som jag försökt leta lite mer information kring. Enligt Heliums egen information verkar det vara lite småknepigt att faktiskt tjäna något om man verkligen är den enda personen i en stad/ett samhälle som har en Hotspot. I det fallet verkar det i princip krävas att någon faktiskt använder Hotspoten till att exempelvis spåra något etc.

   Har man däremot åtminstone en annan Hotspot i närheten verkar det som att dessa två kan validera och testa varandra för att se så respektive Hotspots nätverk fungerar som det ska och har en vettig täckning. Detta är något man verkar tjäna HNT på. Desto fler Hotspots man äger över en så stor yta (där de fortfarande når varandra) som möjlig (de får tydligen heller inte stå för nära för att kunna utföra dessa täcknings-test), desto mer kan kan teoretiskt sett tjäna.

   Hoppas kunna återkomma med ett test snart, det verkar åtminstone gå framåt med utskicken av Hotspotsen från bobcat.

 2. Hej! Har du fått din miner ännu? Jag beställde också i mitten av maj månad men har inte fått något.

  • Hej! Jo, men den tittade faktiskt fram till slut. Det tog ungefär 18 veckor för min del (har skrivit lite mer om det i slutet av texten ovanför). Det verkar som att Bobcat haft lite långsammare leveranser på senare tiden (om man får tro Reddit-forumet). Däremot får folk tydligen förfarande sina miners då och då. // Christoffer

 3. Tja. Jag har vart inne på att beställa en jag med. Så har nu några frågor då du har haft den ett tag nu. Om man får veta vilken stad du bor i? liksom så man vet på ett ungefär. Jag hittade på deras sida där det stog hur många Hotspot det finna och det finns 0 I min stad. Så då min andra fråga. Måste du göra något efter installation? Eller är det bara att installera koppla upp till internet och den sköter allt? Sedan har du en wallet som helium kommer till eller? Jag tänker vart tar krypto vägen? Och sedan en tanke jag har jag har kusiner I sthlm så tänkte om jag kunde koppla upp den hos dom och sedan den klarar sig själv därav alla dessa frågor. För jag kan isåfall åka dit en helg o hoppas att den kopplas upp och sedan bara lämna den där.

  • Hej! Kul att fler är intresserade! Det är allt en spännande värld med alla kryptovalutor och tekniker. Min hotspot är placerad i hyfsat centrala Örebro där det totalt finns ungefär 30 andra för stunden. Så vitt jag läst mig till behövs det minst två hotspots i närheten av varandra för att någon av dem ska tjäna något.

   Jag har i princip inte rört min efter installationen. Helium-nätverket är dock, än så länge, väldigt instabilt och går ner titt som tätt varpå hotspoten helt slutar göra något alls och blir bortkopplad. Jag har dock aldrig behövt starta om den eller liknande, utan den har kopplat upp sig själv igen när nätverket blivit aktivt. Framförallt har nätverket (och blockkedjan med som jag förstår det) strulat ordentligt de senaste veckorna där alltsammans verkat legat nere flera dagar.

   Läser man t.ex. på Reddit-forumen för Helium och Bobcat verkar många dock behöva starta om sina miners manuellt då och då. Sen om det beror mer på att många är otåliga eller om det faktiskt behövs ska jag låta vara osagt. Teoretiskt sett ska du inte behöva göra något när den väl är up-and-running. Men då tekniken är ny och i nuläget ganska instabil vad det verkar är min gissning att det kanske någon gång behövs att man är vid hotspoten och startar om eller liknande.

   Valutan (HNT) samlas i en Wallet som skapas automatiskt när man installerar appen och startar upp den. Sedan är det upp till en själv om man vill låta eventuella förtjänster sitta kvar i appen eller föra över dem till någon annan kryptoplånbok eller någon tjänst för konvertering/försäljning av kryptovalutor.

   Det finns mängder med information att hämta om just detta och jag är fortfarande inte själv helt hundra på hur allt exakt fungerar. Även om jag testat att skicka iväg några kronor från min Helium-plånbok till andra kryptotjänster :-)

 4. hej
  jag oxå intreserade av att köpa Bobcat miner 300 men när jag går in på deras hemsida det står att jag måste betala med usdc.
  hur går det till att köpa? jag amatör på sånt.

  • Hej! Det stämmer som du skriver att alla köp (lustigt nog) behöver göras med kryptovalutan USDC. Kort sagt behöver du sätta in vanliga pengar på en kryptovalutatjänst, t.ex. Coinbase som de rekommenderar. Därefter köpa USDC-valuta för de insatta pengarna och slutligen göra en överföring till Bobcat i samband med att du beställer. USDC är så kallad stablecoin och avser att alltid följa den amerikanska dollarn (1 USDC ska alltid motsvara 1 USD).

   Processen att köpa är dock knepig och personligen känner jag att det mest var tur att jag inte gjorde något galet när jag beställde själv. Jag hade även givit mig själv ett mentalt okej att pengarna i värsta fall skulle försvinna. Så jag vågar tyvärr inte ge några mer ingående instruktioner eller support på detta.

   Däremot och som sagt, skulle man göra minsta lilla fel, även betala in fel summa, resulterar det troligen i att pengarna är bortkastade. Så ha mycket is i magen när det gäller en eventuell beställning och läs instruktionerna hos Bobcat många gånger. Känner du dig osäker och inte är okej med att eventuellt bli av med pengarna om något blir galet skulle jag _inte_ rekommendera att göra ett köp.

Lämna ett svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Det senaste

Varför står det att mottagaren ”har tystat notiser” (iPhone)?

Som från ingenstans har texten att mottagaren tystat notiser börjat dyka upp längst ned i iMessage-konversationer på iPhone. Men varför? Och hur blir man av med den?

Sonos soundbars fixar äntligen DTS-ljud

En funktion som varit efterfrågad av Sonos-användare i årtionden har äntligen lanserats. Stöd för DTS-ljud. Bättre sent än aldrig antar jag.

Så mäter du avstånd med Google Maps

Visste du att det går att mäta avståndet mellan två valfria punkter i Google Maps? Så använder du din PC, Mac, iPhone eller Android för att se hur lång en viss sträcka är.

Skicka bilder och film från iPhone till Chromecast

Företeelsen att visa något från telefonen på TV:n har blivit rejält förenklad under de senaste 10 åren. Om man bortser från att skicka bilder och filmer från iPhone till Chromecast.

Flytta tillbaka sökfältet högst upp i Safari på iOS 15 (iPhone)

Nya uppdateringar kan ju vara både bra och dåliga. Oftast vänjer man sig efter ett tag, men ibland känns det bara konstigt. Som när adressfältet flyttades längst ned i Safari efter uppgraderingen till iOS 15.

Det senaste

Tester

Fråga »

Mer läsning

Sväng förbi på Instagram

Send this to a friend