Vad är kryptovalutan Helium (HNT) för något och vad är speciellt med den?

Ta under inga som omständigheter några finansiella råd från mig. Då var det sagt!

Det finns ju en mängd olika så kallade kryptovalutor. Men vissa av dem skiljer sig en del när det kommer framförallt till hur man kan tjäna in dem. Här står Helium (HNT) ut som en väldigt spännande variant.

Innan du tar dig an denna artikel kan det vara bra att ha ett hum om hur så kallade blockkedjor fungerar och vad de ska vara bra för. En genomgång av det hittar du här. Denna artikel är heller på inget sätt sponsrad eller beställd av Helium, utan jag tyckte bara hela konceptet kändes alldeles för intressant för att inte skriva något om. Jag avråder även helt från att använda tankegångarna i artikeln för några som helst finansiella tips och investeringar.

Precis som många andra kryptovalutor (t.ex. Bitcoin) existerar Helium-valutan på sin egen blockkedja, utvecklad specifikt för just HNT-valutan (Helium Network Tokens). Medan Bitcoins blockkedja har som enda syfte att generera och hantera Bitcoins har Helium-blockkedjan ett ytterligare syfte (och det är här det blir både lite spännande och framförallt nyskapande). Nämligen att skapa världens största LoRaWAN-nätverk. Och vad i hela världen är då det för något?

LoRaWAN – En av teknikerna i ”Sakernas Internet”

Uttrycket Sakernas Internet (från engelskans Internet of Things) har säkert inte gått någon helt obemärkt förbi. Personligen tycker jag det är ett extremt brett och ganska snårigt uttryck som från början syftade på att kunna spåra olika saker via så kallade RFID-chip. Idag råder istället väldigt delade meningar om vad uttrycket faktiskt avser och exakt vilka ”saker” som ingår i begreppet Internet of Things.

Men i korthet kan man säga att Sakernas Internet innefattar i princip allt som på något sätt kan mäta eller läsa av sin omgivning på något sätt, för att sedan skicka informationen vidare via någon form av uppkoppling. För den som vill läsa mer ger Internetstiftelsens PDF om just Internet of Things en riktigt bra förklaring av ämnet.

Sakernas Internt - IoT - Internet of Things
Sakernas Internet avser saker som är kopplade mot Internet och som på ett eller annat sätt kan mäta och analysera någon del av omgivningen runtomkring sig.

Och det är här LoRaWAN kommer in. Vilket kortfattat är en teknik för att skapa trådlösa nätverk med riktigt lång räckvidd. Ända upp till 10 kilometer vid bra förhållanden och fri sikt. Själva sändarna och mottagarna bakom den trådlösa tekniken har även en väldigt låg energikonsumtion. Något som gör tekniken smidig att använda när det kommer till enheter som inte får dra allt för mycket ström (t.ex. batteridrivna saker) och som gärna vill vara uppkopplade mot Internet.

Helium vill göra LoRaWAN tillgängligt för alla

Det ytterligare (eller kanske till och med det primära) syftet med Helium-nätverket är alltså att skapa ett världsomspännande LoRaWAN-nätverk dit vem som helst kan ansluta sina IoT (Internet of Things)-enheter. Oavsett det handlar om spårbara katthalsband, el-scootrar, uppkopplade parkeringsmätare, jordbävningssensorer, spårningsfunktioner i bilar eller vad som helst som faller inom IoT-begreppet.

Hur ska detta då gå till? Jo! Om vi jämför med exempelvis Bitcoin-nätverket har detta fått mycket kritik för att energiåtgången som krävs för att hålla blockkedjan levande är extremt stor (årligen faktiskt nästan lika stor som Sveriges elkonsumtion). Något som har att göra med att det krävs massvis med ström för att driva alla datorer som i sin tur spenderar dagarna med att gissa så kallade hash-nummer. En uppgift som kallas för Proof of Work. Helium-nätverket grundar sig istället på något som kallas för Proof of Coverage (PoC). Så vad är då det och varför är den tekniken lite extra spännande i sammanhanget?

(Ta som sagt gärna en titt på min artikel kring just blockkedjor och Bitcoin om du börjar känna dig helt vilsen här).

Proof of Coverage (PoC) istället för Proof of Work (PoW)

För att kunna tjäna Bitcoins behöver man som användare som sagt driva en stor mängd så kallade ”miners” (datorer som gissar siffror). Har man tur och en av datorerna gissar rätt belönas datorn med en viss mängd Bitcoins. Då syftet med Helium-nätverket i kontrast inte endast är att uppehålla en valuta (valutan blir snarare än bonus), utan att bygga ett världsomfattande LoRaWAN-nätverk är det just här man som användare har möjlighet att tjäna HNT.

Hur? Jo, hela konceptet går nämligen ut på att användare (alltså vem som helst) köper en så kallad Hotspot (även kallad Gateway eller Miner). Vilket är en trådlös sändare och mottagare för LoRaWAN. Användaren placerar denna sändare hos sig (eller på en annan strategiskt smart plats) och ansluter den till Internet. På detta sätt blir sändaren en del av Helium-nätverket och signalen som skickas ut av Hotspot-enheten går därefter att nyttja för uppkopplade IoT-enheter i närheten.

När en användares Hotspot används för att förmedla information till eller från en IoT-enhet belönas Hotspoten med HNT-valutan för det utförda arbetet. Användare tjänar även HNT när ens Hotspot används för att verifiera och kontrollera att andra närliggande Hotspots gör sina jobb ordentligt.

Ytterligare en väldigt positiv aspekt jämfört med just Bitcoin är att varje Hotspot inte kräver alls mycket ström. Förbrukningen är istället att jämföra med en vanlig trådlös router. Helium-organisationen kallar kombinationen av blockkedje-tekniken tillsammans med LoRaWAN för LongFi. Vilket jag är benägen att hålla med om är ett lite mer lättsmält uttryck. Men i mångt och mycket är det alltså LoRaWAN-tekniken som ligger som grund för hela nätverket.

Så hur gör jag för att komma igång och tjäna pengar?

Precis som med allt inom världen av kryptovalutor ska även Helium-idén givetvis tas med en stor nypa försiktighet. Alla vill hitta den nya Bitcoin och bli miljonärer över en natt. Varför jag kände att just Helium-valutan och -nätverket var värt att skriva om är ju framförallt för att de sticker ut lite från mängden av andra valutor. Som i många fall bara syftar till att vara just valutor.

De så kallade Hotspots-enheterna finns att köpa via licensierade återförsäljare länkade från Heliums-webbsida. I nuläget och sedan månader tillbaka är samtliga av dessa dock helt slutsålda. Det har till och med gått så långt att folk säljer förbokningar av enheterna på ebay.

Helium - HNT - Nätverk - Ihopkopplat
Tanken med Helium-nätverket är alltså att låta det byggas av användare som lånar ut sitt Internet till ett stort världsomspännande nätverk för IoT-enheter. Allt är sedan ihopkopplat med allt och alla håller koll på varandra (såsom det bör vara i en blockkedja). Bild från helium.com

Exakt hur mycket man potentiellt kan tjäna och vad som krävs för att tjäna en viss mängd HNT är heller inte riktigt helt klart. Även om det anges vissa procentsatser för de olika jobben ens Hotspot kan utföra. Ska man däremot tro YouTube-videor och annat från de som redan kommit igång med tekniken verkar den åtminstone ha potential. Men som sagt. Allt i kryptovalutavärlden ska tas med en stor nypa salt. Projektet startade i USA under 2019 och har tills nu varit exklusivt för just den Amerikanska marknaden.

Det är även viktigt att fundera över värdet på HNT-valutan. Visserligen har det gått uppåt den senaste tiden. Men skulle något hända och tekniken inte fungera så bra som den teoretiskt sett verkar kunna göra, att det bara är en stor ”scam” (något som tyvärr är vanligt i världen av kryptovalutor) eller att Elon Musk twittrar något om den, finns alltid risken valutan blir värd noll.

Uppdateringar framöver

Personligen tyckte jag detta trots allt lät för spännande för att inte testa. Utifrån den, inte särskilt genomtänkta, tankegången la jag här om vecken en beställning på en Hotspot från Bobcat. Något som inte var helt lätt och dessutom krävde att betalningen gjordes via en kryptovaluta (USDT alternativt USDC). Då som sagt allt varit slut sedan en bra tid tillbaka är den förväntade leveranstiden cirka 20 veckor. Om nu något levereras alls.

BobCat Miner 300 HNT - Beställd
Vi får se om något dyker upp.

Med de förväntningarna (jag har alltså fullt accepterat att jag möjligen slängt pengarna i sjön) tänkte jag, i fallet att en Hotspot trots allt dyker upp, försöka följa upp denna artikel med lite mer information om hur det faktiskt fungerar, hur svårt det är att komma igång etc. Utifrån perspektivet hos en person som inte är mer än en glad amatör när det kommer till kryptovalutor. Grundtanken som sådan låter ju som sagt riktigt spännande. Men det är det mycket som gör. Vi får se hur det går!

Utvalda produkt- och återförsäljarlänkar i våra artiklar är affiliate-länkar. När ett köp, inom en viss tid, görs via en eller flera av dessa länkar erhåller vi ibland en mindre provisionsdel på köpesumman. Läs mer.

Summering

Ställ en fråga

Har du en teknisk fundering du går och grubblar på? Det låter ju onödigt.

Kommentera

Lämna ett svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Det senaste

Test: Mophie Snap – Bakåtkompatibel MagSafe-laddning

Tillsammans med Apples MagSafe-teknik för iPhone 12 har det som bekant lanserats en mängd olika tillbehör. Mophie Snap innefattar ett helt gäng produkter med syftet att göra montering och laddning via tekniken så bekväm som möjligt.

Test: MacBook Air (2020) M1 – Apples bästa dator, någonsin

Nu kanske rubriken ger lite väl mycket indikation kring vart denna text är på väg. Men det finns faktiskt inte mycket annat att säga. Apple har äntligen (!) gjort allt rätt.

Nintendo visar upp nya Switch OLED – Släpps i höst

Det verkar inte bli någon Switch Pro i år. Istället avtäckte Nintendo idag en lite mer snäll uppdatering av superhiten (får man väl kalla den?) Switch.

Hjälp! Meddelande-appen har försvunnit från min iPhone

Precis märkt att ikonen för meddelanden, telefon, e-post eller möjligen kontakter försvunnit från hemskärmen på din iPhone? Lugn, så får du tillbaka apparna.

Radera appar från en Android-telefon eller surfplatta – Så gör du!

Det låter ju som en simpel sak att bara radera en eller flera appar. Vilket det också är, om man vet hur man går tillväga. Vilket är precis vad vi ska gå igenom här!

Det senaste

Tester

Fråga »

Mer läsning

Sväng förbi på Instagram

Send this to a friend