Glömt lösenkoden till iPhone? Så fixar du det!

Gillar du artikeln? Stöd sajten med en Swish om du vill.

Det senaste

Recension: Dreame Z10 Station – Dags att se upp, Dyson

En av de tråkigaste sakerna med Dysons populära skaftdammsugare är att de många gånger skapar ett litet rökmoln när man tömmer dem. Något sådant är det inte tal om med Dreames Z10 Station.

Bestäm var skärmbilder ska sparas i macOS

Skärmbild, skärmavbildning, print screen, screenshot, skärmdump. Kärt barn har många namn. Men varför i hela världen ska alla sparas på skrivbordet? Så bestämmer du själv var dina skärmbilder ska placeras.

(Uppdaterad: 2017-09-03) Har du lyckats glömma bort koden till din IOS-enhet och har inte Touch ID påslaget? Så här gör du för att kunna använda din iPhone eller iPad igen!

Att glömma bort eller inte ha tillgång till lösenkoden hos en iPhone eller iPad gör det faktiskt helt omöjligt att komma in i enheten. Den enda lösningen (annat än att använda Touch ID) är att återställa telefonen eller plattan till dess fabriksinställningar. Detta medför dessvärre att all information som finns på enheten går förlorad (och även lösenkoden, så klart!).

Har du dock gjort en backup av din iPhone eller iPad, antingen via iTunes eller iCloud, är det inga problem att via en återställning få bort det glömda lösenordet och sedan återställa enheten från din säkerhetskopia.

Faktum är att om du använder samma dator du tidigare säkerhetskopierat din iPhone eller iPad till går det till och med många gånger att göra ytterligare en säkerhetskopia av enheten, som den är nu. Detta trots att enheten är låst med ett lösenord. Läs vidare för att se hur du gör!

1. Återställ från iTunes och en säkerhetskopia

Om du tidigare synkroniserat din iPhone eller iPad mot din dator (Mac eller PC) och fortfarande har tillgång till den dator du använde vid synkroniseringen rekommenderar vi att testa detta steg först. Förhoppningsvis kommer du kunna behålla i princip all information som finns på enheten.

1. Börja med att använda din vanliga USB-kabel för att koppla in din iPhone eller iPad till den dator enheten tidigare varit inkopplad till.

2. Starta iTunes. Om iTunes inte längre är installerat på datorn kan du hämta det helt gratis här. Det kan dock vara så iTunes inte längre känner igen din telefon/platta om programmet avinstallerats sedan den senaste synkroniseringen.

3. Om iTunes frågar om enhetens lösenkod kommer du dessvärre inte kunna skapa någon ny backup av informationen som finns på den. Gå då istället vidare till något av de andra alternativen för att återställa din iPhone/iPad utan att göra någon ny kopia av informationen som finns på enheten för tillfället.

4. Om din iPhone/iPad däremot hittas av iTunes kan du nu klicka på enhetens översiktssida (1) följt av Säkerhetskopiera nu (2). iTunes kopierar då över allt som finns på telefonen till datorn, trots att enheten är låst med en kod. Varför detta fungerar är för att enheten tidigare varit kopplad till datorn och risken att den är stulen eller liknande är därför väldigt liten.

iTunes - Säkerhetskopiera - iPhone - iPad - Glömt koden

5. Så snart en säkerhetskopia har gjorts av din enhet är det bara att klicka enhetsöversikten igen (1) men istället välja Återställ/Återskapa säkerhetskopia (2). Välj sedan den kopia du nyss skapade för att återställa enheten från kopian. All information kommer finnas kvar på enheten efter att processen slutförts, men din lösenkod kommer vara borta.

Säger iTunes ifrån när du klickar Återställ säkerhetskopia kan du också prova att klicka på Återställ/Återskapa iPhone/iPad (högst upp till höger) och därefter välja din nygjorda säkerhetskopia att återställa ifrån.

iTunes - Återskapa Säkerhetskopia - iPhone - Glömd - Lösenkod

2. Återställ från Hitta min iPhone/iPad

Ett andra sätt radera allt från telefonen för att få bort lösenordskoden är att använda funktionen Hitta min iPhone. Detta kräver att funktionen är aktiverad på din enhet sedan tidigare. Är du osäker om du har Hitta min iPhone aktiverad eller inte skadar det absolut inte att prova stegen nedan för att se om du kommer åt din enhet och får möjlighet att radera den. Efter att enheten raderats och återställts kan du sedan återställa den från en iCloud-kopia, om du skapat en sådan sedan tidigare. Oavsett kommer din lösenkod att vara raderad.

1. Börja med att öppna en webbläsare antingen på datorn eller i en annan telefon/surfplatta och gå till icloud.com.

2. Logga in genom att fylla i ditt Apple-ID och ditt Apple ID-lösenord.

3. Väl inloggad klickar du på Hitta min iPhone.

Hitta min iPhone - Glömt lösenkoden - Radera

4. Klicka nu högst upp på Alla enheter och se efter om din iPhone eller iPad finns med i listan. Finns inte din enhet med är troligen Hitta min iPhone inte aktiverat på den. Gå då vidare till nästa alternativ för att helt radera din iPhone eller iPad direkt via iTunes. Hittas dock din enhet är det bara att klicka på den följt av Radera iPhone/iPad för att radera enheten och även din lösenordskod.

Hitta min iPhone - Radera iPhone - Glömt lösenkod

5. Så snart raderingen är genomförd kan du återställa din telefon eller platta från en iCloud-kopia (om du har gjort någon sådan) för att få tillbaka din information.

3. Återställ via funktionen för återställning i iTunes

Om du inte tidigare gjort en backup av din iPhone/iPad via iTunes eller har iCloud aktiverat finns det tyvärr ingen möjlighet att återfå informationen som just nu finns på enheten. För att få bort den bortglömda lösenkoden kan du dock återställa enheten via återställningsfunktionen i iTunes. Detta kommer att radera all data och alla inställningar (inklusive den bortglömda koden) på din telefon eller platta.

1. Börja med att använda din vanliga USB-kabel för att koppla in din iPhone eller iPad till en dator med iTunes installerat. Har du inte redan iTunes installerat kan du hämta programmet gratis här. Följ installationsanvisningarna för att installera iTunes och starta sedan programmet.

2. Tryck nu ned både ström– och hem-knappen på din enhet för att få den att starta om. Släpp inte knapparna förrän du ser följande (eller en liknande) bild på skärmen.

iPhone iTunes - Återställ och Radera

3. iTunes bör nu reagera och berätta att något är fel med din enhet och att den behöver återställas.

4. Klicka på Återställ för att starta återställningen.

iTunes - iPhone - iPad - Återställa - I återställningsläge

5. Så snart processen slutförts har all information på din iPhone/iPad raderats, även lösenkoden. Som sagt, har du en iCloud- eller iTunes-kopia av enhetens filer kan du givetvis återställa den från någon av kopiorna för att få tillbaka all information som gick förlorad under återställningen. I värsta fall kan du nu åtminstone använda din iPhone/iPad igen, även om den data som fanns på enheten tyvärr blivit raderad i återställningsprocessen.

Kört fast under raderingsprocessen eller är du bara helt överlycklig över att du kan använda din telefon igen? Dela gärna med dig i kommentarerna här nedanför!

Utvalda produkt- och återförsäljarlänkar i vissa av artiklarna på enkelteknik.se är affiliate-länkar. När ett köp, inom en viss tid, görs via en eller flera av dessa länkar erhåller sajten en mindre provisionsdel på köpesumman. Läs mer.

43 kommentarer

 1. Återställningen fukade ju inget vidare…efter 10 minuter säger en meddelanderuta att iphonen kräver ett lösenord, det visste jag ju liksom redan! Skitgrejer!

  • Hej Pelle,

   Det låter konstigt. Guiden här följer Apples egna rekommendationer för när man glömt lösenordskoden (support.apple.com/en-us/HT204306).

   Är det däremot Apple-ID-lösenordet som glömts bort är det tyvärr värre. Apple har gjort det så pass knepigt att du numera behöver lösenordet till det Apple-ID-konto som din enhet först aktiverades med för att kunna genomföra en reset och starta upp enheten igen.

   Som vitt jag känner till är rådet här att kontakta en certifierad Apple-återförsäljare (som har möjlighet att själva reparera iPhones och liknande) och be dem fabriksåterställa enheten. Detta kräver allt som oftast att man kan uppvisa någon form av bevis på att man äger enheten själv och att den inte är stulen eller dyligt (t.ex. kvitto).

   Hoppas du får det att fungera! Apples inlåsning med lösenord och koder är många gånger lika irriterande som den är säker :-/

   // Christoffer, enkelteknik.se

 2. Problemet för mig är att jag har glömt lösenordet och jag har provat allt och fått fixat så att den kommer återställas så fort den blir kopplad till wifi, vilket inte går eftersom att jag inte kommer in på den… Har även provat allt här över men ingenting fungerar :( Har en iphone 6 egentligen som är inne på lagning nu och under tiden hade det varit bra att komma in på min gamla 5:a så jag kunde ha någon mobil sålänge.

  • Hej! Vad knepigt. Nej, du har ju helt rätt i att om Wi-Fi-nätverkets namn och lösenord inte finns i iPhonen från början kommer den inte automatiskt logga in på det heller (utan du behöver lösenkoden för att låsa upp telefonen först). Tyvärr är nog alternativt 3 i guiden det bästa tips jag kan ge här.

   Lösenkoden är löjligt säker och ibland omöjlig att komma runt utan att återställa telefonen. Önskar det fanns någon smidigare lösning på problemet.

   // Christoffer, enkelteknik.se

 3. hej! jag har glömt mitt lösenord och försökte med itunes grejen men det funkade inte att återställa säkerhetskopian för då säger den bara att jag ska öppna iCloud inställningar och stänga av hitta min iphone men jag kan ju lixom inte komma in på min mobil

  // MVH Malva

 4. och hitta min iphone vågar jag inte för att jag vet lixom inte om man raderar allt på mobilen.
  Har så mycket ångest skulle vilja ha ett svar inan söndag eller lördag!!! :)

  // MVH Malva igen

  • Hej!

   Om inte det första steget fungerar är det nog Hitta min iPhone jag skulle rekommendera ändå. Det stämmer dock som du skriver att du raderar allt på telefonen när du väljer att radera den via Hitta min iPhone.

   Om du har sedan tidigare gjort en säkerhetskopia på datorn eller via iCloud ska det inte vara några problem att återställa telefonen till skicket den var i då säkerhetskopian gjordes. Har du dock aldrig säkerhetskopierat telefonen kan det tyvärr vara så att det inte går att göra på något annat sätt än att återställa den helt och hållet (antingen via Hitta min iPhone eller iTunes-återställning). Gör du detta förlorar du ju också tyvärr allt som finns på telefonen.

   Dessvärre är det inte helt lätt att ta sig in i en iPhone man inte har lösenkoden till, vilket (på gott och ont) också är meningen. Hoppas du får det att fungera!

   // Christoffer, enkelteknik.se

 5. Allt funkar tills jag ska uppdatera och återställa mobilen, medans den håller på att uppdatera och återställa så hinner min mobil stänga av kopplingen mellan iphonen och iTunes på datorn så uppdateringen och återställningen börjas om och den hinner då inte bli klar eftersom det tar ca 27 min att uppdatera och återställa och mobilen stänger ner anslutningen efter ca 15 min. Hur gör jag då?

  • Hej! Det är inte ovanligt att telefonen kopplar till och från under tiden den återställs. Den gör omstarter då och då för att återställningen ska kunna genomföras. Oftast ska man bara låta telefonen vara under tiden. Det skulle även kunna vara att kabeln du använder glappar och på så sätt får telefonen att tappa anslutningen till datorn. På vilket sätt kopplar den ifrån och vad händer på telefonen när den kopplar från?

   Testa alternativ 3 i guiden om du inte redan gjort det och se om det gör något skillnad. Hoppas det löser sig!

   // Christoffer, enkelteknik.se

  • Hej! Det är en Lightning till USB-kabel du behöver använda för att koppla telefonen (iPhone 6) till datorn. T.ex. en sådan här.

   // Christoffer, enkelteknik.se

 6. Vad gör man sen då, när man efter återställningen försöker aktivera den och den frågar efter pin-kod till SIM-kortet (som man naturligvis gölmt)?

  • Hej! SIM-kortets PIN-kod är tyvärr inget som försvinner även om du gör en återställning av telefonen. Enda sättet att få tillgång till PIN/PUK-koden om du glömt den är att ringa din operatör. Du får då förmodligen svara på några frågor om vilka nummer du senast ringt och liknande, för att bevisa för dem att du faktiskt använt SIM-kortet tidigare. Hoppas du får ordning på det!

   // Christoffer, enkelteknik.se

 7. Försöker återställa och uppdatera men den säger ifrån
  Ett okänt fel uppstod
  (3194) står det oxå

  Går det inte att återställa då?
  Har inga koder till den, köpt beg. med trasig kärm och dom kommer inte ihåg koden
  /johan

  • Hej!

   Jag har själv inte stött på problemet. Det verkar dock efter lite Googlande som det har något att göra med att datorns så kallade HOST-fil har någon form av fel inställning. HOST-filen (eller värdfilen som den kallas på svenska) hjälper datorn att ha koll vilka servrar och annat den ska koppla upp sig till för att ladda ner filer och uppdateringar (t.ex. till iTunes och därigenom iPhones och iPads).

   Rekommenderar att du tar en titt på Apples officiella support-sida för just detta problem. Du hittar den här!

   Annars är det (när det gäller iTunes) alltid en bra idé att börja med att kolla om det finns några uppdateringar för programmet att installera. iTunes är (enligt mig) oftast väldigt benäget att krångla om inte den allra senaste versionen är installerad.

   Hoppas du får ordning på det!

   // Christoffer, enkelteknik.se

 8. Hej. Min dotter har lyckats låsa sin iPhone 6. Har nu lyckats återställa den men hon minns inte vilket aple id hon la till den på. Kan man komma runt de på nått sätt??

  • Hej! Gissar att ni inte kommer in i telefonen alls utan är fast vid uppstarten? Är detta inte fallet bör ni kunna se vilket Apple-ID telefonen först ställdes in med under Inställningar > iTunes Store och App Store.

   Om ni inte alls har någon aning vilken mejladress som användes som Apple-ID när telefonen startades första gången är det dessvärre lite knepigare. Så vitt jag vet är (numera) det enda sättet att faktiskt helt återställa en telefon och således ta bort Apple-ID-inloggningskravet att kontakta en certifierad Apple-återförsäljare och genom uppvisande av kvitto etc. intyga att ni faktiskt äger telefonen. Varpå de kan återställa den.

   Detta är dock inget jag fått bekräftat, utan endast vad jag läst mig till, så jag är tyvärr inte helt hundra på det. Men min rekommendation är att höra direkt med en certifierad Apple-återförsäljare och se vad de säger. Lycka till och hoppas det löser sig!

   // Christoffer, enkelteknik.se

 9. Går det om du återställer data från telefonen efter när du har raderat/nollställt icloudkontot ? ofc så har jag säkerkopierat innan

  • dessutom hade jag försökt att återställa telefonen med itunes tekniken fast den kräver fortfarande det gamla lösenkoden för att jag ska komma åt datan som finns på enheten

   • Hej! Om iCloud-kontot är raderat tvivlar jag på att datan finns kvar där alls. Om telefonen tidigare säkerhetskopierats mot datorn du använder borde du kunna använda Återställ säkerhetskopia (Steg 1.5). Fungerar inte det och telefonen fortfarande ber om lösenkoden är det tyvärr svårare. Det kan finnas en möjlighet att telefonen kan låsas upp hos en certifierad Apple-återförsäljare OM du kan uppvisa originalkvittot på telefonen för att styrka att det verkligen är du som äger den.

    Är lite osäker på om detta fortfarande gäller. Men testa att höra med en Apple-butik vad de säger!

    // Christoffer, enkelteknik.se

  • Hej! Får du det inte att fungera med tipsen vi listat i artikeln kan vi nog dessvärre inte göra mera är jag rädd :/ iPhones är (på gott och ont) extremt svåra att ta sig in i utan det korrekta lösenordet.

   // Christoffer, enkelteknik.se

 10. Hej!! Jag har glömt bort mitt lösenkod på min iPhone 4 vet du hur jag ska göra?? Inget av det här tipsen funkar!! Snälla hjälp mig!!

  • Hej! Om inget av tipsen fungerar är nog min rekommendation att kontakta en certifierad Apple-återförsäljare och kolla om de kan återställa enheten åt dig. Detta kräver dock oftast att du har originalkvittot tillgängligt för att visa att du faktiskt äger iPhonen i fråga. Läs mer i t.ex. denna kommentar. Hoppas det ordnar sig.

   // Christoffer, enkelteknik.se

 11. Hej!

  Konstigt alltså. Har en säkerhetskopia via icloud. Glömt lösenkoden.

  Går in via hitta min iphone på webben och raderar den.

  Återställningen påbörjas och när jag väljer återskapa från icloud kopia kommer de upp en ruta att jag ska ange den gamla lösenkoden (den jag glömt). Anger jag inte den så finns inga säkerhetskopior att välja.

  Vad i hela världen är detta?

  • Hej! Om säkerhetskopian är skapad med ett lösenord är den dessvärre alltid låst med detta lösenord. Möjligt att de (kopiorna) kan bli låsta även med den gamla lösenkoden, av säkerhetsskäl så ingen ska kunna komma åt informationen i din kopia utan att känna till din kod.

   Går det att ställa in iPhonen som en ny iPhone och därefter återställa den från säkerhetskopian kanske?

   // Christoffer, enkelteknike.se

 12. jag har en iphone 6 som jag fått av min syster, telefonen har legat i ett halv år utan att jag använt den för jag haft min iphone 7. jag har tappat alla pin och sim koder, jag håller nu på att starta upp telefonen och vet inte hur jag ska göra för den finns inte på ”hitta min iphone”

  • Hej, SIM-koden kan du i ofta få tag igenom att (via en annan telefon) ringa SIM-kortsoperatören och be om den. Har SIM-kortet varit oanvänt allt för länge kan det dock ha avaktiverats helt, då behöver du köpa ett nytt kort (eller använda ett annat aktivt kort).

   Är telefonen låst med en lösenkod som du inte kommer på och inget av alternativen i guiden fungerar kan du testa att kontakta en certifierad Apple-återförsäljare. Så länge du kan uppvisa någon form av ägarbevis (t.ex. ett kvitto) kan de förhoppningsvis återställa enheten åt dig och ta bort koden. Förmodligen är detta mot en liten kostnad dock. Men värt ett försök om inget annat fungerar!

   // Christoffer, enkelteknik.se

 13. När jag skulle hålla in hemknappen och översta knappen för att radera min iphone 7 plus, slutade det med att hela iphonen stängdes av och nu har jag ingen internet uppkoppling för att radera all data genom ”hitta iphone” då jag behöver komma in på iphone genom lösenkod (eller touch-ID som inte funkar längre) för att öppna SIM-kortet för att få en internet uppkoppling. Vad ska jag göra nu?

  • Hej! Testa möjligen sista steget i guiden om du inte redan gjort det (allt raderas från telefonen). Annars skulle jag rekommendera att höra med en certifierad Apple-återförsäljare (butik) om de har möjlighet att återställa telefonen åt dig. Förutsatt att du kan uppvisa ett kvitto på telefonen, för att säkerställa för dem att det verkligen är du som äger den. Vet inte riktigt hundra om det fungerar på detta sätt fortfarande, men har hört att det gått bra tidigare. Värt ett försök åtminstone!

   // Christoffer, enkelteknik.se

 14. Jag blev väldigt lycklig när jag testade alternativet ”hitta min iphone” då allt fungerade tills det stod att mobilen behövde internet, och eftersom jag har tagit ut simkortet för att starta en gammal mobil så måste jag låsa upp det för att få internet vilket inte går utan lösenkoden

  • Hej! Nej, hitta min iPhone kräver dessvärre att enheten i fråga är uppkopplad mot Internet. Och har ni inte tillgång till lösenkoden är det tyvärr knepigt. Om kvittot finns kvar på telefonen skulle ni kunna prova att gå till en certifierad Apple-återförsäljare och höra om de kan låsa upp telefonen.

   // Christoffer, enkelteknik.se

 15. Hej! Vi har testat med alla de tre alterativen och inget av dem fungerar! Hitta min iPhone fungerar inte för att den inte är på. Alternativet med iTunes funkar inte för att vi inte har synkroniserat mobilen med iTunes. 3:e alternativet funkar inte för att ett felmeddelande kommer upp där det står att lösenordet hade spärrats pga säkerhetsskäl, för att vi har försökt att låsa upp mobilen för många gånger.

  • Hej! Om inget av alternativen fungerar skulle jag nog testa att kontakta en certifierad Apple-återförsäljare och höra om de kan låsa upp/återställa telefonen åt er. Skriver lite om detta i t.ex. detta svar. Osäker på om det fungerar att göra på detta sätt fortfarande, men det skadar ju absolut inte att höra sig för! Förmodligen behöver ni ha någon form av inköpsbevis för telefonen för att bevisa att den är er. Hoppas det ordnar sig!

   // Christoffer, enkelteknik.se

 16. Nej detta funger inget vidare.
  Glömmde av mitt Touch ID, så gjorde en återställning som angavs och jag lyckas komma in i telefonen, men jag har inte tillgång till hela mitt iCloud konto längre.
  Orsaker som är helt oklart för mig, varför be man mig om mitt gammla Touch ID ( det jag glömt av) för att slutföra den återställning som jag valde. Jag har tillgång till telefonen och ett nytt Touch ID, dock inte mitt konto då jag inte kan slutföra återställningen som systemen så fint påminner mig om…

  • Hej! Jag har också varit med om detta en gång hos en bekant. I det fallet hade telefonen från början ställts in med ett annat Apple-ID, till vilket vi inte längre hade tillgång då det var ett Apple-ID baserat på en företagsmejladress, som i sin tur inte fanns längre. Jag har faktiskt för mig att vi aldrig helt lyckades bli kvitt detta och det inte var förrän telefonen byttes ut mot en ny och ett helt nytt Apple-ID skapades som problemet var ur världen.

   Jag skulle nästan rekommendera att slå en signal till Apples kundtjänst och höra vad de har för tips för att komma runt detta. Nummer hittar du här. Har själv ringt dem några gånger och det brukar oftast gå riktigt snabbt att komma fram faktiskt.

Lämna ett svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Du kanske även gillar

Det senaste

Recension: Dreame Z10 Station – Dags att se upp, Dyson

En av de tråkigaste sakerna med Dysons populära skaftdammsugare är att de många gånger skapar ett litet rökmoln när man tömmer dem. Något sådant är det inte tal om med Dreames Z10 Station.

Bestäm var skärmbilder ska sparas i macOS

Skärmbild, skärmavbildning, print screen, screenshot, skärmdump. Kärt barn har många namn. Men varför i hela världen ska alla sparas på skrivbordet? Så bestämmer du själv var dina skärmbilder ska placeras.

Hur lämnar jag uppgifter om Skattehemvist i Google AdSense?

Om du använder AdSense antingen för YouTube eller för att visa annonser på din webbsida kommer du förr eller senare behöva bevisa din så kallade skattehemvist. Vad är då det och hur gör man?

Lägg till fler Favoriter i Finders sidofält i macOS

Från början är det en ganska liten skara källor som går att nå via sidofältet i Finder i macOS. Tack och lov går det snabbt att själva bestämma exakt vilka genvägar som ska synas och vilka som inte ska det.