Samma externa hårddisk på Mac & i Windows

Det senaste

Test: Apple AirPods 2 – Är de lika bra som populära?

Är det ett par AirPods som gäller om man är på jakt efter nya, helt trådlösa hörlurar av den mindre storleken? Eller är det mest äpplet som gör dem populära?

Lås touch-funktionen på iPhone och iPad

Visste du att det går att låsa både skärm och knappar på iPhone och iPad, så exempelvis en video fortsätter att spela oavsett om någon försöker stänga av den. Så använder du funktionen!

Test: TP-Link Deco M4 – Prisvärd Mesh-lösning

Sedan tekniken introducerades för några år sedan har det lanserats en uppsjö så kallade Mesh-routrar. Här tar vi en titt på en av TP-Links billigare varianter, Deco M4.

Test: Topcom KS-4249 Babyvakt – Håller den vad den lovar?

Är Topcoms kamera-babysitter KS-4249 vad som behövs för att råda bot på den där skräckblandade känslan av frihet när ditt barn äntligen somnat, men du ändå är lite orolig om hen är okej? Låt oss ta reda på det!

Så gör du för att formatera en hårddisk eller ett USB-minne i formatet exFAT för att använda dem både på Mac OS X och i en PC med Windows.

Äger du både en PC och en MacBook, iMac eller någon annan Apple-dator har du säkert märkt att de inte alltid gillar samma typer av filer, kommunikation och så vidare. Samma problem finns även med hårddiskar, USB-minnen och andra lagringsenheter, eller rättare sagt deras filsystem.

Kortfattat är ett filsystem ett sätt för en dator att bestämma hur information ska sparas på en lagringsenhet.

Apples eget filsystem kallas för HFS+ (Hierarchical File System Plus). Windows kan utan större problem se vad som finns på HFS-formaterade hårddiskar och USB-minnen. Dock klarar Windows inte av att skriva filer till formatet. Du kan alltså endast se och kopiera filer från en HFS-formaterad enhet i Windows, men inte spara något nytt innehåll på enheten.

Windows i sin tur föredrar istället filsystemet NTFS (New Technology File System). Här är problemet exakt det samma, fast åt andra hållet. En Mac-dator klarar utan problem av att läsa filer från en NTFS-formaterad hårddisk, men kan inte spara någon ny information på den.

Lösningen på detta problem är att formatera din hårddisk eller ditt USB-minne till ett format både Windows och OS X (operativsystemet som används på Mac) förstår. Det finns några sådana filsystem, men det utan tvekan mest utbredda är exFAT, som både Windows och OS X förstår fullt ut. Funktionen att formatera en lagringsenhet finns inbyggd i både Windows och OS X så inga extra program behövs.

I regel ska exFAT kunna formateras från både Mac och PC för att sedan läsas av respektive operativsystem. Vi rekommenderar dock att du formaterar din hårddisk från Windows om du har möjlighet till det. Detta då vissa hårddiskar och USB-enheter ibland kan få problem att läsas av Windows om de formaterats i en Mac-dator. Detta beror på att OS X och Windows formaterar exFAT på lite olika sätt. En lagringsenhet formaterad som exFAT i Windows fungerar dock alltid på Mac-datorer.

Fortsätt att läsa under respektive rubrik beroende på om du vill formatera din lagringsenhet från antingen en Windows– eller Mac-dator.

Formatera hårddisk/USB-minne i Windows

1. Allt som för tillfället finns på hårddisken eller USB-minnet du formaterar kommer att försvinna. Börja därför med att kopiera allt du vill spara till din dators vanliga hårddisk under tiden du formaterar. Är dina enheter helt nya finns det dock givetvis inga filer på dem att spara.

2. Börja med att plugga in din enhet i en ledig USB-port på din dator. Klicka därefter på Utforskaren längst ned till vänster för att få upp Den här datorn. Välj din hårddisk eller ditt USB-minne under Enheter, högerklicka på enheten och välj Formatera.

Windows - Formatera ExFAT Windows Mac PC 1

3. Klicka på pilen under Filsystem och välj exFAT i listan. Se till att Snabbformatering är ikryssat och klicka sedan på Starta.

Windows - Formatera ExFAT Windows Mac PC 2

4. En varning dyker nu upp för att göra dig uppmärksam på att allt innehåll på den valda disken raderas. Är du osäker på om du valt rätt enhet välj Avbryt och dubbelkolla innan du går vidare. Annars tryck på OK för att starta formateringen.

Windows formatera hårddisk USB exfat varning

5. Själva formateringen tar oftast bara några sekunder. Klicka på OK för att avsluta när formateringen är färdig. Du kan nu använda din hårddisk både i Mac OS X och Windows.

Windows - Formatera hårddisk USB Exfat - Slutförts

Formatera hårddisk/USB-minne i Mac OS X

Notera att vår rekommendation är att du formaterar din hårddisk i en dator med Windows om du har möjlighet till det. Som tidigare nämnt kan i vissa fall hårddiskar formaterade som exFAT i en Mac-dator inte hittas av Windows.

1. Allt som för tillfället finns på hårddisken eller USB-minnet du formaterar kommer att försvinna. Börja därför med att kopiera allt du vill spara till din dators vanliga hårddisk under tiden du formaterar. Är dina enheter helt nya finns det dock givetvis inga filer på dem att spara.

2. Börja med att plugga in din enhet i en ledig USB-port på din dator. Klickar därefter på förstoringsglaset längst upp till höger och skriv skivverktyg i sökraden. Tryck Enter för att starta programmet Skivverktyg.

Formatera - Skivverktyg ExFAT Windows Mac

3. Välj nu din hårddisk eller ditt USB-minne i listan av enheter i vänsterkanten (1). Välj Radera (2) i menyn. I listan för Format (3) väljer du sedan ExFAT. Om du också ser alternativet Schema väljer du Huvudstartpost (MBR). Klicka därefter på Radera (4) för att starta formateringen av din enhet.

Formatera Hårddisk USB - Skivverktyg Windows Mac

4. En varning dyker nu upp för att göra dig uppmärksam på att allt innehåll på den valda enheten raderas (eller skivan som Apple envisas med att kalla lagringsenheter). Är du osäker på om du valt rätt disk välj då Avbryt och dubbelkolla innan du går vidare. Annars tryck på Radera för att starta formateringen.

Formatera - Mac OS X - Varning ExFAT

5. Själva formateringen tar bara ett par sekunder. Du kan nu använda din hårddisk både i Mac OS X och Windows.

Kändes något oklart med formateringsprocessen eller får du det inte att fungera? Hojta till i kommentarfältet här nedanför så hjälper vi till!

Christoffer
Administratör och grundare av enkelteknik.se. Modererar och författar det mesta på sajten.

Dela gärna artikeln om du gillar den.

Frågor

Hjälpte texten dig?

Allt innehåll på enkelteknik.se är gratis och finansieras genom annonsering, samarbeten och donationer. Alla bidrag, oavsett summa, tas tacksamt emot på nedanstående Swish-nummer.

Swish-nummer: 123 404 34 36

Skicka gärna med din e-post-adress om du väljer att stödja oss, så vi får möjlighet att återkomma med ett personligt tack!

77 kommentarer

 1. Jag har just köpt en extern 2 TB Seagate. Jag har formaterat i Mac i exFat. När jag sedan försöker öppna den i min PC så står det ”Disketten i enhet F är inte formaterad. Vill du formatera den nu?”
  Har då försökt formatera i Windows istället enligt era instruktioner. Då dyker denna text upp: ”Det gick inte att slutföra formateringen”

  • Hej! Det låter som att något blivit knas under formateringen från Mac-datorn. Testa att (i Windows 10) göra följande:

   Klicka på Sök-symbolen (längst ned bredvid startmenyn), skriv ”Datorhantering” och tryck Enter. Välj Lagring (mittenfönstret) följt av Diskhantering (lokal). Leta upp den nya hårddisken i listan. OBS, var extremt noga med att det verkligen är rätt hårddisk! OBS.

   Förmodligen är hårddisken uppdelad i några olika delar (partitioner). Högerklicka på samtliga delar och välj Ta bort Volym. När allt utrymme på hårddisken står som Inte allokerat högerklickar du på hela utrymmet och väljer Ny enkel volym. Klicka på Nästa > Nästa > Nästa. Välj Filsystem exFAT, kryssa för Snabbformatera och klicka på Nästa igen. Klicka avslutningsvis på Slutför för att formatera disken.

   Förhoppningsvis fungerar det nu! Återigen, var extremt noga med att du inte tar bort några partitioner från några andra hårddiskar då informationen på dessa då helt raderas (jag skulle till och med rekommendera att koppla ur andra hårddiskar om du har fler ansluta). Hoppas det löser sig!

   // Christoffer, enkelteknik.se

 2. Tack för tips.
  Jag fick det dock inte att funka men det beror nog snarare på att min gamla PC har Windows XP och dessutom inte mår så bra.
  Har formaterat i NTFS nu. Det går ju att flytta filer till Mac ändå och det är bara det jag ska göra.

  Tack ändå

  • Hej igen, ja Windows XP kan säkert vara en del av problemet, precis som du säger :-/ Men bra att du hittade en temporär lösning som fungerade ändå!

   // Christoffer, enkelteknik.se

 3. Hej! Jag har en WD Elements 1 TB som jag skulle vilja använda både på min egna mac och skoldatorerna(Windows). Formaterade den till exFat men den dök ändå inte upp i utforskaren på skoldatorn. Jag såg att datorn hade upptäckt den och att den skulle vara fungerande men fick endast upp Egenskaper och ej mappen. Misstänker att jag kanske borde ställa in Huvudstartpost(MBR) men detta dyker inte upp som alternativ när jag formaterar(på min mac). Kan tyvärr inte göra några ändringar i skoldatorn pga inte administratör. Jag har macOS high sierra på min egna dator.

  Skulle verkligen behöva hjälp med detta! Tack på förhand!

  • Hej! Vad knepigt! Finns det någon möjlighet att göra disken aktiv i inställningarna du kommer åt, och möjligen ge den en enhetsbokstav (om den inte redan fått det)? Annars kan du ju alltid formatera hårddisken i en av skoldatorerna (i exFat) och därefter se om den fungerar som den ska i din Mac-dator (detta raderar givetvis allt på hårddisken så säkerhetskopiera allt innehåll först)!

   // Christoffer, enkelteknik.se

 4. Tack för snabbt svar! Kommer inte åt några inställningar för att ge hårddisken enhetsbokstav :-( Tror inte jag kan formatera hårddisken i skoldatorn heller… får pröva! Annars kanske jag kan testa att låna en PC och formatera hårddisken där.

  • Hej, skumt :-/ Men ja, testa att formatera disken i en av skoldatorerna (datorn ska vara väldigt låst för att inte kunna formatera en hårddisk via Den här datorn > Högerklicka på hårddisken > Formatera tycker jag). Annars som du säger, låna en Windows-dator ett par sekunder och formatera disken där. Förmodligen fungerar det som det ska då. Lycka till!

   // Christoffer, enkelteknik.se

 5. Jag noterade en viktig sak, för när jag först formaterade min externa hårddisk (WD Elements 1TB) i min Mac (iOS 10.13 High Sierra) trodde jag att allt hade gått åt helvete. Om man INTE väljer på ”Innehåll” att visa ”Alla Enheter” så finns där endast ”Volymer” (vilket jag inte noterade när jag följde denna fantastiska guide). Om man då som jag gjorde, vilket var att formatera den enhet som fanns där under volymer så fick man ett felmeddelande att formateringen hade ”Misslyckats” och disken blev därefter läsbar i varken Mac eller Windows (10 Pro) då jag formaterade till exFAT. GREAT.

  Tårarna var inte långt borta när jag tillslut fann denna tutorial https://support.wdc.com/knowledgebase/answer.aspx?ID=20789#highsierra för det felmeddelande jag fick, så insåg jag VIKTEN av att välja att visa ”Alla Enheter” på ”Innehåll” när man är inne på ”Skivverktyg” och välja själva ENHETEN (som står ”ovanför” volymen).
  Så om någon annan får meddelandet att det ”misslyckades” så kan denna lilla detalj också vara orsaken. :) Nu är den läsbar i både Mac:en och PC:n, helt underbart.

  Tack för jättebra information och guide!

  • Hej, och tack för att du delade med dig av informationen och lösningen! Förhoppningsvis har flera nytta av tipset! Tack för den fina feedbacken också :-)

   // Christoffer, enkelteknik.se

 6. Hej och tack för en tydlig beskrivning av hur man formaterar minnen!
  Tyvärr fungerar det bara delvis för mig och jag förstår inte vad som gått snett. Jag har en USB-sticka som jag tidigare använt på min iMac utan problem. Behövde dock föra över (stora) filer från en väns PC till stickan för att kunna läsa dem på min iMac. Jag formaterade då om stickan som beskrivits ovan på min iMac och raderade samtidigt alla tidigare filer som fanns på stickan. När stickan stoppades in i PC:n vägrade den att acceptera stickan utan att formatera om den igen. Alltså tänkte jag på det som skrevs i artikeln ovan och tänkte att jag lika gärna kunde formatera om stickan på PC:n istället så att den kanske bättre skulle funka mellan PC och Mac. Självklart – eftersom det var mycket stora filer som skulle sparas – så valde jag exFat. Testade efter omformatering och sparande av filerna om det funkade på ytterligare en PC innan jag tog hem stickan till min iMac. Och nu hittar jag inte stickan överhuvudtaget!!?? Den finns inte någonstans på Mac:en. Förut (innan PC-formateringen) dök den upp på skrivbordet, men det gör den inte längre. Och jag hittar den inte via Finder heller. Vad kan ha hänt? Jag trodde det skulle funka, men icke … Eftersom den inte verkar existera längre så går det inte ens att formatet om den. Samtidigt så behöver jag filerna på min Mac. Vad kan jag göra? Tacksam för idéer!

  • Hej! Vad knepigt. Det låter ju att du gjort allt helt korrekt. Kan det vara så att något blivit knas med inställningen för vilka enheter som ska visas på skrivbordet på Mac-datorn? (Ta en titt här för att se hur du gör!)

   Annars är det ju alltid bra att testa några vanliga, lite mer triviala saker såsom att prova en annan USB-port på datorn och även starta om datorn. Men det har du kanske redan gjort. Syns USB-minnet i Skivverktyg?

   // Christoffer, enkelteknik.se

   • Jo – gjort allt det där… Och jag har hittat USBn (till slut) i Skivverktyg. Men…den går inte att lägga på skrivbordet och den visar som att den är knökfull trots att den absolut inte borde vara helt full. (Ca 100MB ljudfiler inlagda på 15 GB USB). Jag ska försöka hitta en annan Mac och testa, men något verkar riktigt tok. Kanske har USBn kraschat när jag plockade ut den från sista PC:n?

    • Hej igen, det låter (precis som du skriver) riktigt skumt! Visst finns risken att något gått snett under formateringen eller när du kopplade bort USB-minnet från PC:n. Det låter klokt att testa med en annan Mac-dator om du har en i närheten (kanske även testa i en annan PC-dator och se vad som sker där).

     Skulle det vara så att USB-minnet inte går att läsa någonstans har förmodligen något blivit fel under formateringen vilket gör att minnet inte läses korrekt. I det fallet skulle jag rekommendera att formatera om det helt (vilket ju tyvärr innebär att filerna försvinner :-/). Om det är så att det inte går att formatera minnet ordentligt alls kan du testa detta tillvägagångssätt. Var bara uppmärksam på att du verkligen väljer rätt enhet när du formaterar på detta sätt! Hoppas det löser sig!

     // Christoffer, enkelteknik.se

     • Tack så jättemycket Christoffer!
      Lyckades formatera om USB:n i min Mac! – Även om det var lite kryptiskt – men det funkade som vanligt när jag matade ut den efter omformateringen och stoppade in den igen i datorn. Då dök den upp på skrivbordet igen som den brukade göra förut – och helt tom! Skickade filerna via e-mail med Sprend från Min väns PC och laddade ner dem på den omformaterade USB:n. Så slapp jag trasslet med att använda USB:n på både PC och Mac som uppenbarligen inte funkar så bra. Hade inte klarat det/gett upp utan den här hjälpen!

     • Hej! Vad skönt att det löste sig med filerna och att du fick ordning på disken. Trist dock att det inte ville fungera med att använda den på båda Mac och PC. Ska ta och titta över guiden vid tillfälle och se om jag kan göra något tillägg eller liknande för att det ska fungera bättre. Superkul dock att du känner att du fick hjälp med att lösa problemet som uppstod! :-)

      // Christoffer, enkelteknik.se

 7. Hej, jag har köpt en extern hårddisk till min dotter och jag tänkte nu formatera den, enligt din guide, så hon kan ha den till sin iMac och även kunna använda den till PC. Jag undrar om man ska ändra värdet vid ”Storlek på allokeringsenhet”? Den står på 512 kilobyte.

  • Hej! Extremt bra fråga! Ska försöka lägga till mer information om detta i texten så snart jag hinner (samt kanske även skriva en helt ny text om det!)

   I korthet har ”Storlek på allokeringsenhet” att göra med hur pass stora så kallade kluster en hårddisk formateras i. Desto fler kluster en fil delas upp över, desto längre tid tar det för hårddisken att hitta hela filen. Om du har en fil som är 1000 kilobyte kommer den delas upp på två kluster som är 512 kilobyte stora (om du väljer 512 som allokeringsenhet). Kruxet är att om du har en fil som kanske bara är 10 kilobyte stor kommer den ändå ta upp ett helt kluster på hårddisken och använda 512 kilobyte utrymme.

   Personligen skulle jag välja 256 kilobyte då detta ger en lite bättre avvägning mellan hur pass mycket hårddisken behöver arbeta för att hitta en fil kontra hur mycket utrymme som ”slösas”. Jag skulle dock inte gå högre än 512 kilobyte, åtminstone inte om det ska vara blandade filer på hårddisken. Hoppas det blev lite klarare! Återigen, tack för en superbra fråga!

   // Christoffer, enkelteknik.se

 8. Hej igen,
  min dotter har nog bara stora filer att lägga på den externa hårddisken, då hon författar mycket i Pages/Word, och så fotograferar hon mycket och då även i Raw (tror jag det heter). Så jag tror att de flesta filerna är på flera gigabyte.
  Ska jag ändå välja 256 kilobyte då?

  • Hej igen! I sådant fall spelar det nog egentligen inte roll mellan 256 och 512. Dock är det, så vitt jag vet, ingen extremt märkbar skillnad mellan de två hastighetsmässigt heller. Jag skulle köra på 256 kilobyte!

   // Christoffer, enkelteknik.se

 9. Hej!
  Jag har formaterade min hårdisk med min Mac och det vill inte läsas i andra datorer eller Tv och nu när jag läser ert instruktioner förstår jag varför ,men problemet är vad måste jag göra nu att det ska funka igen ?

  • Hej! Om du vill att den ”bara” ska fungera i Mac-datorn igen följer du stegen under Formatera hårddisk/USB-minne i Mac OS X. I steg 3 väljer du Mac OS Extended (journalförd) som Format. OBS, var (som det står i texten) extremt noga med att du väljer rätt hårddisk då allt som finns på den försvinner vid formateringen.

   // Christoffer, enkelteknik.se

 10. Samsung portable Ssd T5 fungerar inte på macen
  Har gjort en formatering på både Windows och Mac enligt beskrivningen ovan men följande rutor visar sig.
  Det här paketet är inte kompatibelt med den här modellen av Mac.
  Både Mac och SAS är nyköpta
  Det står dessutom att det är för gammal gick ut september 2019???

  • Hej! Det låter jätteunderligt. Varken Mac-datorn eller hårddisken har något som helst utgångsdatum och kombinationen Samsung T5 och Apple fungerar utmärkt för min del :-) Vad händer om du formaterar hårddisken i Mac-datorn och väljer Mac OS Extended (journalförd) som Format? Blir det samma fel eller fungerar disken i Mac-datorn då?

   // Christoffer, enkelteknik.se

   • Ingen skillnad på Mac
    På pc har det fungerat hela tiden.
    Kan det ha att göra med att jag installerade ett lösenord när jag första gången använde ssd i Windows-miljö.
    Jag har försökt att ta bort lösenordet på pc men misslyckats även med det

    • Vad underligt. Det är möjligt att det kan vara det som strular. Eftersom hårddisken formaterats bör inget av de medföljande programvarorna (i detta fall specifikt det som ställer in lösenordet) finnas kvar. Du kan dock hämta programmet här (Portable SSD Software for Windows).

     Ta sedan en titt här och under Software samt stycket ”How to disable the Password Protection feature” för att se hur du tar bort lösenordet.

     Kanske kan det göra någon skillnad?

     // Christoffer, enkelteknik.se

     • Äntligen fungerar hårddisken. Efter att jag raderade lösenordet och formaterade om den så fungerar den på Macen

     • Vad härligt att det löste sig till slut! Förhoppningsvis kan någon annan också ha nytta av informationen :-)

      // Christoffer, enkelteknik.se

 11. Hej!

  jag har Mac-filer på en USB-sticka.
  Har försökt exFAT-formatera en ledig sticka, flytta några filer från originalstickan till den och… ingen hände :(
  Filerna på originalstickan ser konstiga ut: en enda Pages-fil har blivit till en uppsättning av bla-bla: först är det två mappar som heter Data och Metadata, sedan kommer en zip-mapp Index och sedan tre stycke preview: en vanlig, en micro och en web-preview. Hopplöst…
  Hur gör jag nu?
  Är det mitt förtvivlade dribblande med stickan som har gjort den helt oläslig?
  Behöver jag skaffa en Mac eller iPad för att komma åt filerna?

  • Hej! Aj då, det lät ju inget vidare. Varför det ser ut som det gör (med ett helt gäng filer och mappar) är förmodligen för att .pages-filer inte kan läsas av Windows (och Microsoft Word). Vad som istället verkar ha hänt är att .pages-filen packats upp (tydligen är de komprimerade). När detta händer syns alla delar filen består av, bland annat mapparna data, metadata och tre bildfiler.

   För att se innehållet borde du kunna klicka på filen som heter preview. Dock kommer du inte kunna ändra något i texten, eftersom dokumentet öppnas som en bild.

   Här finns lite mer information kring hur du kan komma åt information från pages-filer i Windows. Tyvärr verkar det som att det behövs en Apple-produkt för att kunna redigera filerna, alternativt spara dem i ett format som Windows kan läsa.

   // Christoffer, enkelteknik.se

Lämna ett svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Det senaste

Test: Apple AirPods 2 – Är de lika bra som populära?

Är det ett par AirPods som gäller om man är på jakt efter nya, helt trådlösa hörlurar av den mindre storleken? Eller är det mest äpplet som gör dem populära?

Lås touch-funktionen på iPhone och iPad

Visste du att det går att låsa både skärm och knappar på iPhone och iPad, så exempelvis en video fortsätter att spela oavsett om någon försöker stänga av den. Så använder du funktionen!

Test: TP-Link Deco M4 – Prisvärd Mesh-lösning

Sedan tekniken introducerades för några år sedan har det lanserats en uppsjö så kallade Mesh-routrar. Här tar vi en titt på en av TP-Links billigare varianter, Deco M4.

Test: Topcom KS-4249 Babyvakt – Håller den vad den lovar?

Är Topcoms kamera-babysitter KS-4249 vad som behövs för att råda bot på den där skräckblandade känslan av frihet när ditt barn äntligen somnat, men du ändå är lite orolig om hen är okej? Låt oss ta reda på det!

Varför kallas skräppost egentligen för spam?

De flesta är idag bekanta med begreppet spam som en beskrivning av oönskade mejl eller kommentarer på Internet. Men varför kallas det egentligen spam?

Ändra standardhögtalare för musik via Google Home

Trött på att varje gång du ber din Google Home spela musik också behöva berätta vilket rum musiken ska spelas upp i? Så ställer du in en standardhögtalare för uppspelning.

Relaterat innehåll

Send this to a friend