Visa externa hårddiskar och USB-minnen på Skrivbordet (Mac)

Gillar du artikeln? Stöd sajten med en Swish om du vill.

Det senaste

Dyker inte din nya externa hårddisk (eller ditt USB-minne) upp på skrivbordet på din Mac-dator? Ingen panik. Troligen är det bara en inställning som spökar.

Apple strävar ju ofta (på gott och ont) efter att ge ett så städat intryck som möjligt när det gäller både deras fysiska produkter och deras mjukvaror (som t.ex. operativsystem i detta fall). Kanske är det av denna anledning externa enheter såsom hårddiskar och USB-minnen som standard inte visas på skrivbordet i MacOS.

Tack och lov går det att visa både datorns interna hårddisk (systemdisken) samt externa hårddiskar och USB-minnen direkt på skrivbordet med bara ett par knapptryck. Så går du till väga!

Visa hårddiskar och USB-minnen på skrivbordet i MacOS

1. Börja med att klicka på Finder (1), nästan högst upp till vänster i menyraden. Välj därefter Inställningar (2).

Finder - Inställningar - Visa extern hårddisk på Skrivbordet - Mac

2. Under rubriken Visa dessa objekt på skrivbordet kan du sedan kryssa för de enheter du vill visa på skrivbordet. Hårddiskar avser de hårddiskar som finns monterade inuti din Mac-dator. Externa skivor är istället externa hårddiskar som ansluts via t.ex. USB samt vanliga USB-minnen.

Finder - Visa hårddisk på Skrivbordet på Mac - Externa skivor

3. Så fort du markerar något av alternativen bör de hårddiskar eller USB-minnen du anslutit till datorn direkt dyka upp på Skrivbordet.

Visa hårddiskar direkt i Finders Sidofält

1. Ytterligare ett sätt att komma åt anslutna externa hårddiskar och USB-minnen är att klicka på Arkiv och välja Nytt Finder-fönster. Under rubriken Enheter i sidofältet till vänster bör du sedan se dina ansluta hårddiskar och USB-minnen, likväl som datorns interna hårddisk/hårddiskar.

Extern - Intern - Hårddisk - Mac - Visa i sidofält

2. Skulle det vara så att du inte ser några hårddiskar eller andra enheter är det enkelt att bestämma vad som faktiskt ska visas genom att åter klicka på Finder (1) och välja Inställningar (2).

Finder - Inställningar - Visa extern hårddisk på Skrivbordet - Mac

3. Välj fliken Sidofält (1). Under Enheter (2) kan du sedan välja vad som ska visas i Sidofältet. När du är klar med dina val stänger du bara fönstret genom att klicka på den röda ringen högst upp till vänster.

Apple - MacOS - Finder - Inställningar - Sidofält - Externa hårddiskar - USB

Min hårddisk hittas ändå inte av datorn

Skulle din externa hårddisk eller ditt USB-minne – trots att du följt guiden – ändå inte dyka upp kan det vara så att enheten behöver formateras för att fungera i en Mac-dator. Detta är ibland fallet om enheten är ny och aldrig tidigare använts. Vi har två separata guider kring detta. En för hur du formaterar en hårddisk som endast kommer användas i en Mac-dator och en guide för hur du formaterar en hårddisk för att kunna användas både i Mac- och Windows-datorer.

Vi vill också passa på att påpeka att när du formaterar en hårddisk försvinner/raderas allt som för tillfället finns på disken. Läs därför igenom respektive guide noga innan du börjar med processen.

Har du andra frågor eller funderingar kring visning av externa/interna hårddiskar och USB-minnen. Eller fungerar inte inställningarna för dig? Dela med dig av dina tankar i kommentarerna!

Utvalda produkt- och återförsäljarlänkar i vissa av artiklarna på enkelteknik.se är affiliate-länkar. När ett köp, inom en viss tid, görs via en eller flera av dessa länkar erhåller sajten en mindre provisionsdel på köpesumman. Läs mer.

10 kommentarer

 1. Hejsan, jag har en extern hårddisk som jag inte kan öppna i min macbook, får endast upp den som ”fjärrskiva” i finder. Led-lampan på hårddisken lysen och skivan snurrar i den så någon form av kontakt med datorn har den… har provat ovanstående felsökningar utan framgång och är inte så sugen på att formatera om disken då den innehåller hela mitt bildbiliotek.

  // Jesper

  • Hej! Ledsen för ett segt svar! Svårt att säga vad som kan vara felet. Har disken fungerat i MacBooken tidigare? Om du har möjlighet skulle jag börja med att testa den i en annan Mac-dator och se om det blir någon skillnad. Prova även en Windows-dator om du har tillgång till en (se dock upp så du inte av misstag väljer att formatera disken då Windows gärna vill göra det med saker den inte känner igen!).

   Fungerar det ändå inte kan du testa att öppna Diskhanteraren (sök efter Diskhanteraren). Se där efter om du kan hitta din hårddisk i listan. Markera hårddisken och välj sedan Montera för att se om hårddisken dyker upp då.

   // Christoffer, enkelteknik.se

 2. Hej!
  Jag köpte en extern hårddisk där de i butiken formaterad den till exFAT för mig så den ska användas på både Mac och PC. Jag hittar enheten under skivverktyg men kan inte lägga till den på skrivbordet…så jag kommer alltså in in på hårddisken. I skivverktyg står set att hårddisken är formaterad till exFAT så det är ju rätt format. Har även lagt till så att jag ser externa enheter/hårddiskar i Finder…hjälper inte. I skivverktyg bredvid ägare står det avaktiverad, kan det vara problemet? Hur gör jag då? Tips mottages tacksamt!

  • Hej! Knepigt! Vad jag kan läsa mig till är det mycket möjligt att problemet har att göra med att disken står som avaktiverad. Finns det någon inställning där du kan ändra till att t.ex. ignorera ägarrättigheter? Detta verkar åtminstone ha löst problemet för andra användare.

   // Christoffer, enkelteknik.se

 3. Hej
  Jag har köpt hårddisk som 3tr, och överförande bilder samt filmer innan, men nu när jag kopplar till Mac läser ej och visar ej i Mac, testat med windows dator med alternativen kommer men det går ej att öppna?
  Vad kan jag göra för att kunna rådda dokument, bilder eller alla som jag har i hårddisken?
  Tack
  Mvh/Moein

  • Hej! När du förde över filerna från början, kopierade du dem då från en Mac– eller Windows-dator? Min gissning är att hårddisken formaterats i ett format som kanske inte känns igen av det ena eller andra operativsystemet. Dock är det lite underligt att du kan se bilderna och de övriga filerna i Windows men inte kan öppna dem. Har du möjlighet att se efter vilket format hårddisken är formaterad i? I Windows högerklickar du på hårddisken och väljer Egenskaper, formatet står sedan efter Filsystem.

   Det kan även vara värt att använda ett program för återskapning av filer, t.ex. Recuva. Vi har en guide för att göra detta här.

   Vad du än gör, formatera INTE hårddisken igen, då raderas allt innehåll på den.

   // Christoffer, enkelteknik.se

 4. Jag har samma problem och får ett felmeddelande när jag starta datorn:
  Tuxera NTFS could not mount /dev/disk2s1
  at /Volumes/TOSHIBA EXT because the following problem occurred:

  Aligned I/O enabled.
  CBCIO enabled.
  /Library/Filesystems/fusefs_txantfs.fs//Contents/Resources/Support/10.9/tufs/tufsfs.kext failed to load – (libkern/kext) system policy prevents loading; check the system/kernel logs for errors or try kextutil(8).
  the MacFUSE file system is not available (27)
  __ntfs_volume_release(): Inode 9 still have 1 references.

  • Hej! Så vitt jag kan se använder du Tuxera för att kunna använda NFTS-formaterade hårddiskar på datorn. Jag har aldrig använt programmet själv, däremot verkar det som att det är lite ökänt för att kunna skapa en del felmeddelanden. En lösning verkar vara att hårddisken i fråga behöver formateras om i en Windows-dator (till NTFS igen) för att därefter förhoppningsvis fungera även på Mac-datorn. Annars verkar vissa användare till och med gå så långt som att inte ens rekommendera att köra Tuxera då mängden fel som uppstår tydligen är stor (vågar dock inte säga något om det faktiskt stämmer eller inte).

   Personligen skulle jag dock testa att av- och ominstallera Tuxera för att se om det gör någon skillnad.

   Ett annat program att testa annars (och som har fått bra recensioner) är Paragon (länk). Till skillnad från Tuxera är det dock inte gratis. En 10-dagars test-version finns dock att prova :-)

   // Christoffer, enkelteknik.se

 5. Hej! Jag har ett USB-minne som en dag slutade fungera, det blinkar inte när man sätter i det och det kommer inte upp på skrivbordet eller i sidofältet. Det har antagligen skadats? Går det att återfå filerna på USB-minnet på något sätt tror ni?
  Mvh
  Richard

  • Hej! Aj då, det lät inte som någon höjdare. Syns minnet i Skivverktyg (Disk Utility) om du startar det (via Sök-symbolen)? Om minnet faktiskt skadats går det förhoppningsvis att återfå innehållet på något sätt, däremot kan det bli en något dyr historia då du troligen behöver skicka det till exempelvis Ibas.

   Jag skulle dock börja med att både testa om minnet syns i Skivverktyg (akta så du inte formaterar/raderar det av misstag där bara) samt också se om det dyker upp i en Windows-dator. Beroende på vilket format minnet är formaterat i finns möjligheten att det också går att läsa i Windows.

Lämna ett svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Du kanske även gillar

Det senaste

Varför är min Mac-dator så långsam?

Nyare Mac-datorer är i regel förbaskat snabba på det mesta. Men det finns framförallt en sak som gör att även den vassaste MacBook-datorn kan sega ihop totalt. Tack och lov är lösningen oftast extremt enkelt.

Recension: Dreame Z10 Station – Dags att se upp, Dyson

En av de tråkigaste sakerna med Dysons populära skaftdammsugare är att de många gånger skapar ett litet rökmoln när man tömmer dem. Något sådant är det inte tal om med Dreames Z10 Station.

Bestäm var skärmbilder ska sparas i macOS

Skärmbild, skärmavbildning, print screen, screenshot, skärmdump. Kärt barn har många namn. Men varför i hela världen ska alla sparas på skrivbordet? Så bestämmer du själv var dina skärmbilder ska placeras.

Hur lämnar jag uppgifter om Skattehemvist i Google AdSense?

Om du använder AdSense antingen för YouTube eller för att visa annonser på din webbsida kommer du förr eller senare behöva bevisa din så kallade skattehemvist. Vad är då det och hur gör man?