Anledningarna att öppna upp en dator kan vara många. Du kanske vill byta hårddisk, installera mer internminne, göra rent datorn från damm eller bara stilla nyfikenheten genom att ta en titt på vad som egentligen finns där inne. Här visar vi hur du går tillväga.
Denna guide fokuserar på öppnandet av en stationär dator, dvs. inte en bärbar dator/laptop.
Steg 1. Motverka ESD-skador
De flesta stationära datorer öppnas på ungefär samma sätt. Det finns dock en del aspekter att tänka på innan du börjar skruva i datorn. Den allra viktigaste av dessa (bortsett från att dra ut strömsladden ur väggen) är att försäkra sig om att datorns komponenter inte tar skada från statisk elektricitet.
Förkortningen ESD är en vanligt förekommande sådan i elektroniksammanhang. Kort och gott betyder den elektrostatisk urladdning (från engelskans Electrostatic Discharge). En elektrostatisk urladdning uppstår när två objekt (t.ex. en dator och en människa) med olika elektriska laddningar kommer i kontakt med varandra. De flesta objekt och ytor har olika elektriska laddningar och så länge du inte sitter med ena handen konstant på din dators chassi kan du vara relativt säker på att ni inte har samma elektriska laddning.
Om du rör vid en dators komponenter medan du har en högre elektrisk laddning än datorn uppstår en blixtsnabb överspänning. Det vill säga komponenten får på en bråkdels sekund betydligt mer ström än den möjligen klarar av. Då datorkomponenter idag är otroligt känsliga behöver du inte ens känna att en elektrostatisk urladdning sker. Till och med en väldigt liten strömstyrka kan vara tillräcklig för att skada en datorkomponent.
Jämför med stöten du får från att gnugga fötterna mot en heltäckningsmatta och sedan röra vid en metallhylla.
Det är alltså väldigt svårt att veta när en urladdning sker. Samt ännu svårare att veta om den faktiskt gjort någon skada. I värsta fall fungerar inte komponenten alls efter en urladdning. Det är dock än mer vanligt att mindre fel uppstår. Fel som inte visar sig förrän efter något år och som gör datorn mer och mer instabil desto mer den används.
Tack och lov är det väldigt lätt att motverka ESD-skador genom att använda rätt utrustning då du är i färd med att öppna din dator.
1. ESD-armband
Ett ESD-armband kostar endast ett trettiotal kronor och finns att köpa hos de flesta datoraffärer. Armbandet består av ett elastiskt armband med en liten metallplatta på insidan. Armbandet fäster du kring en av dina handleder så att metallplattan har kontakt med huden. Från armbandet går en (oftast tvinnad) kabel till en krokodilklämma. Denna klämma fäster du i valfri metallyta någonstans på ditt datorchassi innan du öppnar det.
I kabeln mellan armbandet och krokodilklämman finns en resistor (en typ av motstånd) inbyggd. Vad denna gör är att jämna ut spänningen mellan dig och dit datorchassi (precis som en elektrostatisk urladdning). Skillnaden är att resistorn ser till att utjämningen går långsamt och inte skapar någon överspänning. ESD-armbandet bör sitta kopplat till datorn under hela tiden du arbetar med den för att motverka att du och din dator får olika elektriska laddningar.
2. ESD-matta
En ESD-matta fungerar precis på samma sätt om ett ESD-armband. Men istället för att koppla in en klämma till ditt chassi ställer (eller lägger) du chassit på mattan. Eftersom en kabel med ett armband går mellan dig och ESD-mattan gör detta att både du och chassit hela tiden har samma elektriska spänning. Om du monterar ut en komponent ur datorn och placerar den på ESD-mattan ser mattan även till att komponenten hela tiden har samma elektriska laddning som både du och datorchassit har. Ett bra tips om du använder en ESD-matta är att även placera skruvmejslar och andra verktyg på mattan för att också dessa ska ha samma elektriska laddning som övrig utrustning.
3. ESD-verktyg
Vill du vara extra säker på att inte orsaka ESD-skador kan det även vara bra att använda ESD-klassade verktyg (t.ex. skruvmejslar) för att öppna din dator. Dessa verktyg är konstruerade för att själva långsamt utjämna sin egen spänning mot den som använder dem. Så att snabba elektrostatiska urladdningar inte uppstår.
Steg 2. Koppla bort alla tillbehör
Så snart du har koll på säkerheten är det första du behöver göra att koppla ur alla kablar och kontakter från din dators chassi. Börja dock givetvis med att stänga av datorn. Dra sedan försiktigt ur strömkabel, skärmkabel, nätverkskabel, ljudkablar och eventuella andra tillbehör (USB-enheter som möss och tangentbord) ur datorn.
De flesta kablar går att dra rakt ut ur datorn. Detta gäller dock inte vissa bildkablar som istället kan ha två små tumskruvar på båda sidor av kabeln. Så snart dessa skruvar är lossade är det inga problem att dra ut kabeln. För att få loss nätverkskabeln (om du har en sådan till din dator) behöver du trycka ned den lilla spärr som hindrar kabeln från att åka ut ur nätverksporten.
Steg 3. Öppna datorn
När så alla tillbehör är bortkopplade från datorn är det dags att öppna chassit. Har du inte redan kopplat in ditt ESD-armband till datorn är det god tid att göra det nu. Vi rekommenderar att fästa klämman på datorns baksida i t.ex. ett av datorns fläktgaller.
1. Lösgör sidopanelen
De allra flesta stationära datorer öppnas genom att datorns vänstra sida (sett framifrån) plockas av. I vissa fall (beroende på hur datorns komponenter sitter monterade) kan det dock vara den högra sidan som ska öppnas. Ett enkelt sätt att ta reda på vilken sida som ska monteras bort är att titta på vilken sida av datorn moderkortets kontakter sitter. Sitter kontakterna åt vänstersidan (sett bakifrån) är det datorns högra sidopanel (sett bakifrån) som ska plockas av.
Normalt är luckan säkrad med en eller två stycken skruvar bakpå datorn. Börja därför med att skruva bort dessa skruvar. En del datorer har istället knäppanordningar som håller sidoluckorna på plats.
2. Ta bort sidopanelen
Beroende på vilken typ av chassi din dator har öppnas sidopanelen lite olika. Det vanligaste är att den dras något bakåt för att sedan vikas ut likt en dörr. Ibland behöver den dock inte dras bakåt alls utan öppnas istället genom att bara vikas upp och plockas bort, så snart de bakre skruvarna är lösgjorda. I vårt exempel har chassit till och med en extra spak längst upp som måste tryckas åt sidan för att sidopanelen ska ”ploppa ut” och gå att ta bort.
3. Datorn är nu öppnad
Så snart sidopanelen är bortplockad är det lätt att komma åt samtliga datorns komponenter, även om det kommer krävas lite ytterligare skruvande. Tänk på att datorkomponenter är väldigt känsliga. Hantera därför alla delar med stor försiktighet, så de inte skadas.
För en genomgång av datorns komponenter och vad de gör i datorn rekommenderar vi att läsa guiden Vad innehåller en dator?