Blockera skadliga och opassande webbsidor på en dator eller surfplatta

Gillar du artikeln? Stöd sajten med en Swish om du vill.

Det senaste

Steg 2. Bestäm själv vilket innehåll som blockeras av OpenDNS

Genom att skapa ett konto hos OpenDNS och installera ett lättdrivet, litet program på en dator inom ditt nätverk kan du själv bestämma vilken typ av innehåll som ska blockeras för just dina enheter. Processen är helt gratis och tar inte många minuter att slutföra.

1. Börja med att öppna valfri webbläsare (från vilken dator som helst ansluten till ditt nätverk) och gå till opendns.com/home-internet-security. Klicka på Sign Up under OpenDNS Home.

OpenDNS - Home Free - Registrera ett konto

2. Fyll nu i en e-post-adress att använda för ditt konto, specificera vilket land du befinner dig i och fyll i ett lösenord. Klicka därefter på Get a free account för att skapa kontot.

OpenDNS - Skapa ett konto

3. Så snart du loggat in på ditt konto presenteras du med nedanstående översikt. Innan några ändringar kommer kunna göras behöver du bekräfta att din e-post-adress är korrekt (1). Ta därför en titt i din inkorg och klicka på bekräftelse-länken (confirmation) för att bekräfta att det faktiskt är din e-post som används. Klicka därefter på Add a network för att börja ställa in OpenDNS-tjänsten (2).

OpenDNS - Add a network - Lägg till nätverk

4. Din externa IP-adress (den kombination av siffror du som syns ut mot Internet) bör nu automatiskt fyllas i under Add a network och IP. Gör den inte det står den synlig högst upp i webbläsarfönstret efter Your current IP is. Fyll i adressen och klicka på Add this network. Vill du läsa mer om IP-adresser har vi en separat artikel för just detta. Du hittar den här.

OpenDNS - Lägg till nätverk - Add this network

5. Ge nu ditt nya nätverk ett valfritt namn och se till att Yes, it is dynamic är ikryssat under punkt två. Klicka därefter på OpenDNS Updater for Windows och spara filen som laddas ned på valfritt ställe på din dator (1). Använder du t.ex. en Apple-dator med MacOS klickar du istället på Updater for other platforms (längst ned) och väljer ditt operativsystem. Klicka därefter på Done för att gå vidare (2). Programmet OpenDNS Updater låter vi vara för stunden.

OpenDNS Updater är ett litet program med enda syfte att dubbelkolla så den IP-adress du får från din Internet-leverantör är densamma i nätverksinställningarna på ditt OpenDNS-konto. Skulle adressen ha ändrats (vilket den gör ibland då de flesta Internet-leverantörer använder så kallade dynamiska/rörliga IP-adresser) berättar programmet det för OpenDNS-tjänsten. Detta gör att dina valda blockeringar alltid är tillgängliga för ditt nätverk oavsett vilken IP-adress du för tillfället tilldelats av din Internet-leverantör.

OpenDNS Updater For Windows

6. Ditt nya nätverk bör nu synas under Settings-fliken. Klicka på nätverks IP-adress för att få upp inställningarna för nätverket.

OpenDNS - Klicka på IP-numret

7. Under inställningarna för nätverket kan du nu välja att använda någon av de förinställda blockeringsnivåerna för sajter (None/Ingen, Low/Låg, Moderate/Medel, High/Hög). Vi rekommenderar dock att istället välja det nedersta alternativet, Custom/Valfritt. Genom att välja Custom kan du själv gå igenom de olika kategorierna av sajter som ska blockeras och kryssa för de du önskar blockera.

OpenDNS - Välj vilka sajter - Kategorier som ska blockeras

8. Scrollar du längst ned får du även möjlighet att lägga till egna sajter med absoluta domännamn (t.ex. www.enkelteknik.se). Du kan därefter välja att antingen alltid blockera (Always block) eller aldrig blockera (Never block) tillagda webbsidor. En webbsida som står med som Never block kommer inte att blockeras även om den finns med under de fördefinierade kategorierna ovanför.

OpenDNS - Spärra eller tillåt vissa webbsidor - hemsidor

9. När du känner dig nöjd med dina val av kategorier sparar du inställningarna för att aktivera blockeringarna. Givetvis kan du ändra inställningarna så ofta du själv vill.

2.1 – Installera och aktivera OpenDNS Updater

Det sista du behöver göra är att installera OpenDNS Updater-programmet vilket kommer se till att ditt OpenDNS-konto alltid är uppdaterat med din korrekta IP-adress. Det smidiga med detta är att OpenDNS Updater inte behöver installeras på den dator där innehåll ska blockeras. Det enda kravet är istället att datorn programmet installeras på befinner sig inom samma nätverk där innehåll ska blockeras på någon enhet.

Vill du alltså begränsa Internet-innehållet på ditt barns dator är det endast DNS-adresserna som behöver uppdateras på datorn i fråga. OpenDNS Updater-programmet kan dock installeras på din egen dator då alla enheter inom ditt nätverk använder samma adress ut mot Internet. Det ska även tilläggas att OpenDNS Updater kan startas och köras helt gömt, så det inte märks att programmet är igång.

1. Börja med att installera OpenDNS Updater genom att dubbelklicka på filen du laddade ner under skapandet av nätverket på ditt OpenDNS-konto. Sparade du inte programmet eller behöver ladda ner det igen hittar du det här. När programmet är installerat startar du det.

2. Du behöver nu fylla i inloggningsuppgifterna till ditt konto hos OpenDNS. Klicka därefter på Sign In.

OpenDNS Updater - Logga in

3. Förmodligen fylls nu ditt nätverk i automatiskt under Network to update. Skulle det inte synas direkt klickar du på Change network och väljer ditt nätverk.

OpenDNS Updater - Uppdaterar IP-adress automatiskt

4. Knepigare än så var det faktiskt inte. OpenDNS Updater behöver köras hela tiden för att kunna hålla koll om din externa IP-adress ändras. Programmet segar dock inte ner datorn det körs på ett dugg, då det drar extremt lite systemresurser. Du kan även välja att köra programmet helt dolt genom att klicka på Settings (längst ned till höger i programfönstret) och kryssa för Run hidden. Bekräfta ändringen med OK.

OpenDNS Updater - Run Hidden - Kör dold

5. Bra jobbat! Allt är nu inställt och klart. Vill du uppdatera och/eller ändra blockeringar är det bara att logga in på ditt konto hos OpenDNS. Skulle du vilja tillämpa blockeringarna på flera datorer eller enheter inom nätverket är det enda du behöver göra att ändra enheternas DNS-inställningar till de vi gick igenom i Steg 1.

Tänk på att dina inställda blockeringar som sagt endast är tillgängliga när en inställd enhet används inom ditt eget nätverk. Tar du därför med en inställd dator till en bekant och använder den på dennes nätverk kommer OpenDNS standardfiltrering användas då IP-adressen inte stämmer överens med den ditt konto är inställt på. För telefoner går (som vi nämnde tidigare) DNS-inställningarna i regel inte att ändra och blockeringar blir således verkningslösa så snart telefonen ansluter till Internet över 3G/4G.

Har du kört fast eller har frågor/funderingar kring OpenDNS? Skriv av dig i kommentarerna så ska vi göra vad vi kan för att hjälpa till att lösa problemen!

Navigering

Steg 1: Blockera webbsidor helt gratis med OpenDNS
Steg 2: Bestäm själv vilket innehåll som blockeras av OpenDNS

Utvalda produkt- och återförsäljarlänkar i vissa av artiklarna på enkelteknik.se är affiliate-länkar. När ett köp, inom en viss tid, görs via en eller flera av dessa länkar erhåller sajten en mindre provisionsdel på köpesumman. Läs mer.

11 kommentarer

    • Hej! Lite osäker på hur du menar. Själva blockeringen gäller en mängd webbplatser som anses osäkra och opassande för yngre målgrupper. Under Steg 2 kan du också ställa in själv vilka specifika webbplatser och kategorier av webbplatser som ska blockeras eller inte.

      // Christoffer, enkelteknik.se

  1. Jag tog custom och skrev in massa hemsidor som jag inte vill besöka men det funkar inte, kan fortfarande komma in på dom

    • Hej! Vilken extremt bra fråga! Ska nog till och med försöka knåpa ihop en artikel med ett exempel på detta. Annars går t.ex. denna video igenom det exempel jag känner till för att blockera alla sidor utom vissa. Det är inte en perfekt lösning, men den fungerar. Dock är den relativt lätt att komma runt för en person som vet vad man ska leta efter när det kommer till inställningar.

      // Christoffer, enkelteknik.se

  2. Hej, det står i OpenDNS rutan under: Using OpenDNS? No. Syns heller ingen IP adress.

    Vad har jag gjort för fel?

    • Hej! Vad underligt, står det samma sak fortfarande? Annars kan jag tänka mig att just detta är en inställning som ibland tar lite tid för programmet att se.

      // Christoffer, enkelteknik.se

Lämna ett svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Du kanske även gillar

Det senaste

Test: Ajax Systems – Ett kompetent larm utan månadsavgift

Att bestämma vilken larmlösning man ska använda sig av är inte det lättaste. Framförallt då utbudet både är stort och snårigt. Så kan Ajax fristående larmsystem vara ett vettigt val?

Gör Spotlight-sökningar i macOS fungerande och användbara

Spotlight är ett fantastiskt litet sökverktyg inbyggt direkt i macOS. Från början är det dock ordentligt överbelamrat med nonsens. Här tänkte jag därför gå igenom hur man faktiskt gör verktyget användbart.