Varför lät de första modemen och vad betydde ljuden?

Visste du att endast två procent av den svenska befolkningen hade tillgång till Internet i hemmet år 1995? Idag är den siffran 98 procent.

Om du var med under 90-talets början kommer du garanterat ihåg det speciella ljudet modem gav i från sig när de anslöt till Internet. Men varför lät de överhuvudtaget?

Bara termen ”ansluta till Internet” är troligen (eller den är) väldigt främmande för majoriteten av dagens unga och mittemellanunga. För 20 år sedan var det däremot ett ganska vardagligt uttryck som kort och gott kom sig av att man faktiskt behövde skapa en anslutning mot Internet för att komma åt något där. När denna anslutning skapades kom det underliga ljud från en (svart, vit eller grå) liten låda som stod bredvid datorn. Lådan kallades för ett modem.

Teoretiskt sett kunde man ju att alltid vara uppkopplad mot Internet om man ville. Problemet var både att det till en början kostade massvis med pengar samtidigt som man inte kunde använda telefonerna hemma under tiden man var uppkopplad mot Internet (ja, så illa hade vi det i början av 90-talet). Men innan vi går in på varför modemen faktiskt gav ifrån sig hörbara ljud börjar vi med lite bakgrundsinformation för de som är nya i livet.

Vad var egentligen ett modem för telefonnätet?

För länge sedan (typ år 1985) var i princip alla hem anslutna till något som kallades för kopparnätet (också benämnt telefonnätet). Kort sagt kom det ut en sladd från väggen. Till denna kunde man koppla in en telefon (med ytterligare en sladd) och därefter ringa telefoner i andra hem. Alltså typ som idag, men med skillnaden att man inte kunde ta med sig telefonen överallt. Utan den satt fast i en sladd i väggen (I know, pain).

Modem - Telefon - Inkopplat
Ett ganska klassiskt modem. En sladd till telefonuttaget, en till datorn.

När Internet började ta form och bli intressant (kring år 1993) behövdes ett sätt för vanliga människor att komma åt det. Lösningen var modemet. En liten plastlåda som kopplades in mellan ett ledigt telefonuttag i hemmet och en dator. Via modemet ringde man (med hjälp av datorn) upp ett visst nummer hos sin Internet-leverantör. Därigenom slussades man sedan ut på och kopplades ihop med Internet.

Först användes modem endast för att koppla ihop två datorer på distans, där den ena ringde upp den andra över det vanliga telefonnätet. Men allt eftersom tekniken gick framåt blev både modemen och leverantörernas växlar och routrar, som ledde om samtalen, mer och mer avancerade.

Hur fungerade ett modem och varför lät det?

Okej. Ett modem användes för att koppla upp en dator mot Internet via telefonnätet. Men varför lät det då? Jo! Eftersom telefonnätet från början var utvecklat för att elektriskt skicka ljud och endast ljud var det exakt detta de första modemen använde sig av för att kommunicera. Alltså ljud.

De ljud som hördes när ett modem kopplade upp sig mot Internet var i princip en form av datoriserat tal som skickades och togs emot över det vanliga telefonnätet. All kommunikation som sändes från och till ett modem lät på ett eller annat sätt. Istället för ljus (som i dagens fibernätverk) eller radiovågor (som 4G/5G och Wi-Fi) var det alltså ljud som var överföringstekniken. Senare kom telefonnätet även att kunna skicka data på andra sätt. Men från början var det ljud via elektricitet som gällde.

Varför lät modemen bara när de kopplade upp sig och inte hela tiden?

Bra fråga! Faktum var att modemen som sagt konstant skickade, tog emot och analyserade ljud över telefonnätet. Varför inte alla ljud hördes, utan endast de som uppstod när själva uppkopplingen gjordes, kom sig av att just de ljuden ansågs viktigast då de användes för att göra kopplingen möjlig.

Processen kallades (och kallas fortfarande) för en handskakning (från engelskans handshake) och gick i korthet ut på att ett modem, via telefonnätet, slog ett nummer till ett annat modem. Det uppringda modemet svarade och skickade ett ljud för att indikera att det svarat (ungefär som ett ”hej”). Modemet som ringde upp förklarade (med ljud) att det ville ansluta sig till ett visst nätverk med vissa inloggningsuppgifter etc. Varpå det andra modemet antingen godkände eller nekade detta. Modemen diskuterade även saker så som i vilken hastighet de skulle prata samt vilket datorspråk de skulle använda för att kommunicera.

Anledningen till varför det endast var uppkopplingsprocessen, och inte hela samtalet, som hördes var helt enkelt för att man lätt skulle kunna höra om något gick galet i anslutningsprocessen. Själva ljuden som kom från modemet spelades upp av en liten, inbyggd högtalare.

En kul sak säkert många kommer ihåg från den här tiden är att det även gick att höra sig själv genom modemets högtalare. Detta genom att lyfta upp en telefonlur och säga något under tiden ens modem försökte koppla upp sig mot Internet. Likaså har säkert många väldigt specifika minnen från de gånger någon avbrutit ens Internet-uppkoppling genom att försöka ringa ett vanligt telefonsamtal (men mamma jag är på Internet!).

Vad betydde de olika ljuden från ett modem?

De olika ljuden stod som sagt för olika delar av en typ av samtal mellan det uppringande modemet och det som svarade. Exakt vad de olika ljuden faktiskt betydde finns grundligt beskrivet i en kort, men väldigt läsvärd artikel, från finska Oona Räisänen. Bilden nedanför är från artikeln i fråga och går igenom samtliga delar av ett modems anslutningsprocess. Klicka på bilden för att se den i full storlek.

Varför lät modem?
Bild av Oona Räisänen över vad de olika ljuden från ett modem faktiskt betyder. Bildkälla: www.windytan.com/2012/11/the-sound-of-dialup-pictured

Har du själv några roliga minnen när det kommer till modemens storhetstid? Dela gärna med dig i kommentarerna!

Utvalda produkt- och återförsäljarlänkar i våra artiklar är affiliate-länkar. När ett köp, inom en viss tid, görs via en eller flera av dessa länkar erhåller vi ibland en mindre provisionsdel på köpesumman. Läs mer.

Summering

Ställ en fråga

Har du en teknisk fundering du går och grubblar på? Det låter ju onödigt.

Kommentera

Lämna ett svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Det senaste

Varför står det att mottagaren ”har tystat notiser” (iPhone)?

Som från ingenstans har texten att mottagaren tystat notiser börjat dyka upp längst ned i iMessage-konversationer på iPhone. Men varför? Och hur blir man av med den?

Sonos soundbars fixar äntligen DTS-ljud

En funktion som varit efterfrågad av Sonos-användare i årtionden har äntligen lanserats. Stöd för DTS-ljud. Bättre sent än aldrig antar jag.

Så mäter du avstånd med Google Maps

Visste du att det går att mäta avståndet mellan två valfria punkter i Google Maps? Så använder du din PC, Mac, iPhone eller Android för att se hur lång en viss sträcka är.

Skicka bilder och film från iPhone till Chromecast

Företeelsen att visa något från telefonen på TV:n har blivit rejält förenklad under de senaste 10 åren. Om man bortser från att skicka bilder och filmer från iPhone till Chromecast.

Flytta tillbaka sökfältet högst upp i Safari på iOS 15 (iPhone)

Nya uppdateringar kan ju vara både bra och dåliga. Oftast vänjer man sig efter ett tag, men ibland känns det bara konstigt. Som när adressfältet flyttades längst ned i Safari efter uppgraderingen till iOS 15.

Det senaste

Tester

Fråga »

Mer läsning

Sväng förbi på Instagram

Send this to a friend