Återskapa Word-dokument som inte sparats

Gillar du artikeln? Stöd sajten med en Swish om du vill.

Det senaste

Varför har Instagram helt plötsligt svart bakgrund?

Insåg du precis att Instagram av någon anledning är bra mycket mörkare än vad det brukar vara? Här är anledningen och hur du ändrar tillbaka till det ljusare läget.

Spotify stannar i slutet av nästan varje låt

Här är min lösning på problemet med att Spotify då och då inte vill hoppa vidare till nästa låt, utan istället bara stoppar uppspelningen. Även om det ser ut som att den är igång.

Stängdes Word av innan du hann spara? Ingen fara! Som standard sparar Word automatiskt ditt arbete då och då. Så får du tillbaka dina o-sparade dokument!

Att Microsoft Word ibland stängs av utan att man hinner spara sitt dokument är inte ovanligt. Ibland vill datorn installera en mängd viktiga uppdateringar och tycker då det är dags att starta om och bara avsluta allt som är öppet. Ibland kanske du helt enkelt råkar stänga ditt viktiga dokument utan att spara.

Tack och lov sparar dock Word som standard dina öppna dokument automatiskt, vanligtvis var tionde minut. Läs vidare för att se hur du öppnar dessa autosparade dokument! I bilderna nedan använder vi oss av Microsoft Word 2013, men processen är likvärdig även i tidigare versioner av Word.

Återställ ej sparade Word-dokument

1. Börja med att starta Word. När start-rutan visar sig klickar du på Öppna andra dokument, längst ned i vänstra hörnet.

Word 2013 - Öppna andra dokument

2. Scrolla nu nedåt i listan av de senast öppna dokumenten. Längst ned i botten uppenbarar sig en knapp vid namn Återställ ej sparade dokument. Klicka på denna.

Word 2013 - Återställ ej sparade dokument

3. Ett nytt fönster öppnas nu. Här finns alla dokument som Word sparat automatiskt och som aldrig sparats genom att välja Arkiv följt av Spara (som). Så snart du hittat din icke-sparade fil markerar du den och klickar på Öppna, längst ned till höger i fönstret.

Finns inte ditt dokument här kan det tyvärr vara så illa att det är förlorat, då det troligen inte alls hunnit sparas. Det kan även vara så att du inte har autospara-funktionen i Word aktiverad. Om du vill dubbelkolla detta läser du vidare under nästa stycke.

Word 2013 - Öppna dokument som inte sparats

4. Förhoppningsvis öppnas nu ditt valda dokument utan problem. Klicka därefter på Spara som, högst upp i fönstret, för att spara dokumentet på valfri plats.

Återställ ej sparat dokument - Word 2013

Ändra autospara-inställningarna i Microsoft Word

Om du vill se efter vilka inställningar du har Word inställt på när det gäller autospara-funktionen är detta lätt gjort. I inställningsmenyn för funktionen kan du också ändra intervallen på hur ofta Word automatiskt sparar ditt arbete.

1. Börja med att öppna valfritt Word-dokument. Klicka därefter på Arkiv, högst upp till vänster i programfönstret.

Word - Ändra auto-spar-inställningar

2. Klicka sedan på Alternativ, längst ned till vänster i fönstret.

Word 2013 - Alternativ - Ändra autostart-inställningar

3. Välj nu fliken Spara i menyn till vänster. Under det första stycket vid namn Spara dokument hittar du sedan alla inställningar både för hur ofta Word ska autospara dina dokument samt om du ens vill att osparade dokument automatiskt ska sparas över huvud taget.

Word - Inställningar för autospara - Avancerat

Har du några problem med att få autospara-funktionen att fungera? Eller har du några andra funderingar kring autospar i Word? Kommentera gärna!

Utvalda produkt- och återförsäljarlänkar i vissa av artiklarna på enkelteknik.se är affiliate-länkar. När ett köp, inom en viss tid, görs via en eller flera av dessa länkar erhåller sajten en mindre provisionsdel på köpesumman. Läs mer.

9 kommentarer

 1. TACK GODE GUD. HÖLL PÅ ATT RYCKA AV MIG HÅRET MEN SEN FLADDRADE EN FJÄRIL FÖRBI FÖNSTRET SOM ETT TECKEN. JAG GOOGLADE OCH JAG HITTADE DETTA. TAAACK

  • Hej! Testa detta (YouTube-video). Återkom om det inte fungerar så letar vi vidare efter alternativ!

   // Christoffer, enkelteknik.se

 2. jag gjorde ett arbete för två veckor sedan och de sparades inte. de ligger inte på återställ osparade filer. har ni något tips vad man kan göra eller är det helt borta?

  • Hej, det verkar ju dessvärre som att Word inte lyckas återskapa det i alla fall :-/ Kanske en ren chansning, men du skulle ju kunna testa att söka igenom datorn med ett återställningsprogram (t.ex. Revuca) och se om något hittas. Vi har en guide kring detta, du hittar den här. Värt ett försök åtminstone :-)

   // Christoffer, enkelteknik.se

 3. TACK Så JÄTTEMYCKET! Trodde jag hade sparat en jobbansökan som jag jobbade på hela dagen igår, men kom på när jag startade datorn idag att jag inte hade gjort det. Filen var helt borta och fanns inte att återskapa. Men Diskdigger hittade dokumentet! Jag kan verkligen inte tacka er nog!

 4. Hej,
  Jag undrar om du kan hjälpa mig? Jag har haft några osparade wordfiler (via mitt universitet men inte online om det gör något skillnad) på min Mac i ett par veckor med ganska viktiga föreläsningsanteckningar. Nu skulle jag ladda ned en app som krävde omstart av dator. Jag insåg mitt misstag mitt i processen och lyckades förhindra omstart av datorn men inte omstart av word. Jag har testat att följa instruktionerna i videon som du länkat till men det dök inte upp något annat än autosave. Jag har också testat att ladda ned recuva och m3 data Recovery men jag förstår inte riktigt hur de fungerar. De hittar både 7 dokument men inte från det datum jag skapat dem. Är det helt kört för mig?

  • Hej! Om inte Word själv hittar några osparade filer är jag rädd att det blir svårt att få tag i något tyvärr :-/ Ett alternativ, om du kör Word via Universitetets inloggningar på något sätt, är ju att höra med eventuellt IT-ansvariga om de har några tips på sätt att gå tillväga. Alternativt om osparade dokument på något sätt kan lagras på universitetets servrar eller liknande. Nu gissar jag ganska vilt, men det kanske kan vara värt ett försökt åtminstone.

Lämna ett svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Det senaste

Varför har Instagram helt plötsligt svart bakgrund?

Insåg du precis att Instagram av någon anledning är bra mycket mörkare än vad det brukar vara? Här är anledningen och hur du ändrar tillbaka till det ljusare läget.

Börja en WordPress-lista med ett annat nummer än ett

Numrerade listor har alltid skapat lite extra huvudbry hos mig. Så tar du kontroll över vilket nummer som visas var när det kommer till listor i populära WordPress!

Spotify stannar i slutet av nästan varje låt

Här är min lösning på problemet med att Spotify då och då inte vill hoppa vidare till nästa låt, utan istället bara stoppar uppspelningen. Även om det ser ut som att den är igång.

Test: Moccamaster Automatic – Fortfarande bäst?

När det kommer till kaffebryggare står Technivorms Moccamaster-serie ut som en av de verkliga långkörarna. Är det fortfarande en sådan man "ska" ha år 2022?

Google-ingenjör menar att AI:n LaMDA utvecklat medvetande

Att stänga av medarbetare för att de går utanför sina arbetsramar är inte helt ovanligt. Men när ramarna involverar påståenden om att Googles AI kan ha skapat sig ett eget medvetande blir det lite extra spännande.

Test: MiniFinder Pico 4G – Spårar det mesta

Hur precis och smidig är egentligen en dedikerad GPS-tracker år 2022? Det tänkte jag ta reda på i detta test av Pico 4G från Växjö-baserade MiniFinder.

Så visar du ett rutnät i kameran på iPhone

Ser fotona du tar med din iPhone ut som att du är på väg att ramla samtidigt som du knäpper dem? Så rätar du upp tillvaron genom att visa ett rutnät på skärmen i kamera-appen!
Send this to a friend