iPhone kan vara för nära – Så stänger du av Skärmavstånd-funktionen

Gillar du artikeln? Stöd sajten med en Swish om du vill.

Det senaste

Lägg till fler Favoriter i Finders sidofält i macOS

Från början är det en ganska liten skara källor som går att nå via sidofältet i Finder i macOS. Tack och lov går det snabbt att själva bestämma exakt vilka genvägar som ska synas och vilka som inte ska det.

Blev du precis avbruten i ditt scrollande av en vit skärm med texten ”iPhone kan vara för nära”? I sådant fall har du hjälpmedlet ”Skärmavstånd” aktiverat. Så stänger du av funktionen!

I och med lanseringen av iOS 17 under september 2023 introducerades en ny funktion kallad Skärmavstånd för iPhone– och iPad-enheter som uppdateras till operativsystemet. Skärmavstånd är kortfattat en hjälpmedelsfunktion som använder djupsensorn i telefonen eller surfplattan för att känna av om användaren håller enheten närmare än cirka 30 centimeter från ansiktet. Ett skärmbeteende som vid längre perioder ska kunna öka risken för närsynthet samt negativt anstränga ögonen överlag.

Om funktionen är aktiverad och telefonen eller surfplattan hålls för nära ansiktet dyker, efter några minuter, ett meddelande upp på skärmen som förklarar att enheten kan vara för nära ögonen och att man kan skydda sin sin syn ”…genom att hålla iPhone/iPad på en armlängds avstånd”.

Skärmavstånd - iPhone - iPad kan vara för nära
Så här ser det ut när Skärmavståndsfunktionen aktiveras.

Aktiveras automatiskt för barn under 13 år i en familjedelningsgrupp

En inte alls särskilt dum funktion egentligen. Däremot kan den komma lite som en överraskning då den automatiskt aktiveras för iPhone-användare under 13 år som också är del i en familjedelningsgrupp.

Att fortsätta använda telefonen eller surfplattan när meddelandet dyker upp är däremot superenkelt och kräver bara att enheten flyttas lite längre bort från ansiktet, varpå en ”Fortsätt”-knapp dyker upp och låter användaren återgå till tittandet.

Stäng av (eller aktivera) Skärmavstånd på iPhone och iPad

Om du inte är så förtjust i Skärmavstånd-funktionen går den givetvis också att stänga av. En liten notis ska dock göras kring att om funktionen aktiverats automatiskt för en person under 13 år via en familjegruppdelning kommer huvudlösenordet från den förälder som bestämmer i gruppen behövas för att stänga av Skärmavstånd-funktionen.

  1. För att stänga av (eller aktivera) Skrämavstånd öppnar du Inställningar och väljer Skärmtid följt av Skärmavstånd.

iPhone - Stäng av skärmavstånd

  1. Peka därefter på reglaget bredvid Skärmavstånd för att stänga av funktionen.

iPhone - Stäng av skärmavstånd - Skärmtid

Svårare än så var det inte! Stöter du på några funderingar är du som vanligt välkommen att dela med dig av dem i kommentarerna nedanför.

Utvalda produkt- och återförsäljarlänkar i vissa av artiklarna på enkelteknik.se är affiliate-länkar. När ett köp, inom en viss tid, görs via en eller flera av dessa länkar erhåller sajten en mindre provisionsdel på köpesumman. Läs mer.

Lämna ett svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Du kanske även gillar

Det senaste

Lägg till fler Favoriter i Finders sidofält i macOS

Från början är det en ganska liten skara källor som går att nå via sidofältet i Finder i macOS. Tack och lov går det snabbt att själva bestämma exakt vilka genvägar som ska synas och vilka som inte ska det.

Test: Netgear Orbi AX6000 (RBK863s) – Ett snabbt, men lite lustigt, syskon

Netgears Orbi-serie av nätverksprodukter har fått en hel del god feedback, framförallt gällande stabilitet och prestanda. Så vart passar nya RBK863s in? För helt lätt är det inte att navigera i djungeln av beteckningar.