iPhone kan vara för nära – Så stänger du av Skärmavstånd-funktionen

Gillar du artikeln? Stöd sajten med en Swish om du vill.

Det senaste

Test: MSI Creator Z16 HX Studio – En bärbar dator med extra allt

Creator är en av MSI:s mest påkostade serier bärbara datorer avsedda i första hand för kreatörer av allehanda slag. Så vad kan man då göra med en laptop i toppsegmentet av serien, för närmare 40 000 kr?

Installera om och återställ Windows 11

Börjar datorn känns trött och seg? Eller vill du bara återställa Windows 11 av vilken anledning som helst? Här går jag igenom hur du gör exakt det. Direkt inifrån själva operativsystemet.

Blev du precis avbruten i ditt scrollande av en vit skärm med texten ”iPhone kan vara för nära”? I sådant fall har du hjälpmedlet ”Skärmavstånd” aktiverat. Så stänger du av funktionen!

I och med lanseringen av iOS 17 under september 2023 introducerades en ny funktion kallad Skärmavstånd för iPhone– och iPad-enheter som uppdateras till operativsystemet. Skärmavstånd är kortfattat en hjälpmedelsfunktion som använder djupsensorn i telefonen eller surfplattan för att känna av om användaren håller enheten närmare än cirka 30 centimeter från ansiktet. Ett skärmbeteende som vid längre perioder ska kunna öka risken för närsynthet samt negativt anstränga ögonen överlag.

Om funktionen är aktiverad och telefonen eller surfplattan hålls för nära ansiktet dyker, efter några minuter, ett meddelande upp på skärmen som förklarar att enheten kan vara för nära ögonen och att man kan skydda sin sin syn ”…genom att hålla iPhone/iPad på en armlängds avstånd”.

Skärmavstånd - iPhone - iPad kan vara för nära
Så här ser det ut när Skärmavståndsfunktionen aktiveras.

Aktiveras automatiskt för barn under 13 år i en familjedelningsgrupp

En inte alls särskilt dum funktion egentligen. Däremot kan den komma lite som en överraskning då den automatiskt aktiveras för iPhone-användare under 13 år som också är del i en familjedelningsgrupp.

Att fortsätta använda telefonen eller surfplattan när meddelandet dyker upp är däremot superenkelt och kräver bara att enheten flyttas lite längre bort från ansiktet, varpå en ”Fortsätt”-knapp dyker upp och låter användaren återgå till tittandet.

Stäng av (eller aktivera) Skärmavstånd på iPhone och iPad

Om du inte är så förtjust i Skärmavstånd-funktionen går den givetvis också att stänga av. En liten notis ska dock göras kring att om funktionen aktiverats automatiskt för en person under 13 år via en familjegruppdelning kommer huvudlösenordet från den förälder som bestämmer i gruppen behövas för att stänga av Skärmavstånd-funktionen.

  1. För att stänga av (eller aktivera) Skrämavstånd öppnar du Inställningar och väljer Skärmtid följt av Skärmavstånd.

iPhone - Stäng av skärmavstånd

  1. Peka därefter på reglaget bredvid Skärmavstånd för att stänga av funktionen.

iPhone - Stäng av skärmavstånd - Skärmtid

Svårare än så var det inte! Stöter du på några funderingar är du som vanligt välkommen att dela med dig av dem i kommentarerna nedanför.

Utvalda produkt- och återförsäljarlänkar i vissa av artiklarna på enkelteknik.se är affiliate-länkar. När ett köp, inom en viss tid, görs via en eller flera av dessa länkar erhåller sajten en mindre provisionsdel på köpesumman. Läs mer.

Lämna ett svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Du kanske även gillar

Det senaste

Test: MSI Creator Z16 HX Studio – En bärbar dator med extra allt

Creator är en av MSI:s mest påkostade serier bärbara datorer avsedda i första hand för kreatörer av allehanda slag. Så vad kan man då göra med en laptop i toppsegmentet av serien, för närmare 40 000 kr?

Installera om och återställ Windows 11

Börjar datorn känns trött och seg? Eller vill du bara återställa Windows 11 av vilken anledning som helst? Här går jag igenom hur du gör exakt det. Direkt inifrån själva operativsystemet.

Installera Windows 11 utan en nätverksuppkoppling

En av de sämre sakerna med Windows 11 är att det krävs en nätversuppkoppling för att ens kunna installera det. Fast som med det mesta går detta krav att komma runt, om man vet hur man gör.

Sonos Roam startar inte alls – Så fixar du det!

Sonos Roam är en hyfsat trevlig, liten högtalare. När den fungerar som den ska. Om den däremot inte gör det och inte vill starta överhuvud taget kan du testa följande för att förhoppningsvis kunna använda den igen.

Test: JBL Live 770NC – Vettiga over-ear-hörlurar för vardagen

Räcker det med ungefär 2000 kr för att få sig ett par vettiga over-ear-hörlurar med okej brusreducering och bra batteritid? Jo, men typ. Men det varierar definitivt med vilka krav du har på ljudet.

Fixa en Joy-Con-knapp som inte fungerar ordentligt

Behöver du trycka ned någon av knapparna på dina Joy-Con-kontroller hela vägen till botten för att knappen överhuvudtaget ska reagera? Irriterande, men förhoppningsvis lätt fixat!

PlayStation 4 visar bara en svart skärm – Så löser du det!

Startade du precis din PS4 men blev minst sagt besviken när ingen bild syntes på skärmen? Här är de vanligaste anledningarna - och lösningarna - till att en PlayStation 4-konsol inte visar någon bild.