Använd skärmtangentbordet i Windows 10

Letar du efter skärmtangentbordet i Windows 10 – för att kunna skriva text med muspekaren eller en touch-skärm? Så enkelt aktiverar du det!

Windows 10 finns det – precis som i Windows 8 (.1) – faktiskt två versioner av skärmtangentbord. En lite enklare, kallad Pektangentbordet – främst avsedd för touch-plattor och liknande skärmar. Samt det vanliga Skärmtangentbordet, som låter dig skriva text genom att använda muspekaren. Det vanliga Skärmtangentbordet har lite fler inställningar jämfört med det nyare Pektangentbordet, men funktionen att skriva text med hjälp av muspekaren fungerar självfallet på båda varianterna.

1. Använd Pektangentbordet i Windows 10

1. För att starta det mer touch-skärm-anpassade Pektangentbordet börjar du med att högerklicka var som helst på Verktygsfältet, längst ned på skärmen. I listan som dyker upp väljer du Visa knappen Pektangentbord (1). Längst ned till höger i aktivitetsfältet uppenbarar sig nu en liten ikon i form av ett tangentbord. Klicka på denna för att starta Pektangentbordet.

Högerklicka - Visa knappen pektangentbord - Windows 10

2. Pektangentbordet dyker nu upp längst ned på skärmen. För att skriva något placerar du helt enkelt musmarkören där du vill skriva och använder därefter muspekaren för att klicka på den bokstav du vill infoga. Om du istället har en touch-skärm skriver du såklart direkt på tangentbordet på skärmen. Precis som om du skrev på ett riktigt tangentbord!

Pektangentbord - Skärmtangentbord - Visat - Windows 10

2. Använd Skärmtangentbordet i Windows 10

Det vanliga Skärmtangentbordet har lite fler inställningar och funktioner än Pektangentbordet. Framförallt handlar det om inställningar som gör det lättare att använda muspekaren för att skriva text.

1. Skärmtangentbordet kan faktiskt startas på tre olika sätt. Antingen (och utan tvekan smidigast!) kan du klicka på Sök-ikonen längst ned till vänster på skärmen. I sökfönstret som dyker upp skriver du skärmtangentbordet och klickar på Enter.

Sök Skärmtangentbordet - Windows 10

2. Du kan även hitta Skärmtangentbordet genom att klicka upp Start-menyn (längst ned till vänster) och välja Alla appar följt av Hjälpmedel i Windows och därefter Skärmtangentbordet.

Alla appar - Hjälpmedel - i Windows 10 - Skärmtangentbordet

3. Skärmtangentbordet kan slutligen också startas genom att klicka på Start-menyn och välja Inställningar. Klicka på rubriken Hjälpmedel och välj Tangentbord (1). Högst upp klickar du sedan på reglaget under Aktiverar Skärmtangentbordet (2).

Inställningar- Hjälpmedel - Aktiverar skärmtangentbordet - Windows 10

4. Så snart Skärmtangentbordet startat kan du nu placera muspekaren där du vill skriva något. Klicka därefter på den bokstav du vill skriva för att infoga den. Det finns även en del inställningar och funktioner som kan aktiveras eller stängas av för Skärmtangentbordet. För att komma åt dessa klickar du på knappen Alternativ, direkt på Skärmtangentbordet.

Windows 10 - Skärmtangentbordet - Alternativ

5. De flesta inställningsalternativen är relativt självförklarande. Ett lite annorlunda, men fiffigt, alternativ är dock Hovra över tangenter. Här ställer du helt enkelt in att du endast behöver hålla muspekaren över en tangent en viss tid för att sedan automatiskt skriva den bokstav eller siffra du hovrar (svävar) över. Hur smidigt som helst om du är trött på att klicka!

Windows 10 - Skärmtangentbordet - Alternativ - Hovra

Funderar du på något kring Skärmtangentbordet eller andra hjälpfunktioner i Windows 10? Fråga på i kommentarerna så försöker vi hjälpa till!

Utvalda produkt- och återförsäljarlänkar i våra artiklar är affiliate-länkar. När ett köp, inom en viss tid, görs via en eller flera av dessa länkar erhåller vi ibland en mindre provisionsdel på köpesumman. Läs mer.

Summering

Ställ en fråga

Har du en teknisk fundering du går och grubblar på? Det låter ju onödigt.

Kommentera

19 kommentarer

 1. Normalt startar skärmtangentbordet när jag ställer pekaren i ett skrivfält (Dell venue 10 pro) men ibland slutar detta fungera. I win 8.1 gick det att hitta en lösning i helpfunktionen men i Win 10 hittar jag den inte. Det blir klumpigt att manuellt starta tangentbordet.

  • Hej! Nu vet jag inte om du redan kollat detta. Men testa att gå till Start-menyn följt av Kontrollpanelen. Klicka därefter på Enheter. Välj Inmatning och scrolla längst ned. Där bör du se ett alternativ om att automatiskt visa touch tangentbordet när man pekar på en yta för textinmatning. Se t.ex. denna länk från Windows Central.

   Hoppas du får ordning på det!

   // Christoffer, enkelteknik.se

 2. Mitt skarmtagentbord har plotsligt tappat tre bokstaver (a och o med prickar och ringar over) Hur far jag tillbaka den ”svenska” varianten? kan ej heller gora understreck pa den varianten som ar nu och behover nar autofyll inte ar. pls svara till min mail (autofylld sa korrekt)

  • Hej, härligt att det löste sig och tack för att du delade med dig av lösningen :-)

   // Christoffer, enkelteknik.se

 3. Jag får inte förslag på ord i min skarmtagentbord. Det är viktig för mig eftersom jag skriver i adra språk. Någon kan hjälpa mig? tack

  • Hej! Skärmtangentbordet ger bara förslag på ord utefter det språk datorn är inställd på för tillfället. Du kan följa vår guide för hur du ändrar och lägger till språk i Windows 10 för att lägga till stöd för de språk du vill använda. När du har skärmtangentbordet öppet trycker du sedan enklast Windows-tangenten + Mellanslag för att stega mellan de olika språken (och därigenom också förslagen på ord för respektive språk).

   // Christoffer, enkelteknik.se

 4. När man klickar på emoji-tangenten på pektangentbordet ser man att emojina är färglagda. Varför är dom inte det, utan svarta, när jag gill använda dem i Thunderbird eller som en 4-kantig ruta i Word 2003?

  • Hej! Emoji-symboler ser olika ut i olika program, beroende på vilken så kallad teckenuppsättning programmet har samt stödjer. Webbläsare fixar t.ex. de flesta färgglada emoji-symboler utan problem, medan exempelvis Word automatiskt gör dem svartvita. Det beror helt enkelt på att Word inte stödjer de färgglada varianterna av emojis, utan översätter dem till sina egna, inbyggda varianter.

   Det går visserligen att ändra färg på dem i Word genom att ändra textfärgen för varje emoji. Dock blir de tyvärr långt ifrån lika färgglada som de ser ut på pekskärmstangentbordet.

   // Christoffer, enkelteknik.se

   • Tack för svaret. Varför fungerar det hur bra som helst när jag hämtar från iEmoji.com?
    /hans peter

    • Hej igen. Jag lyckas inte få det att bli färg på emoji-symbolerna från iemoji.com (när jag bara markerar dem och kopierar). Jag kan tänka mig att du möjligen lyckas få över dem till Word som små bilder (vilka behåller alla färger etc.) istället för faktiska textsymboler.

     // Christoffer, enkelteknik.se

  • Hej! Det verkar dessvärre vara lite knepigare. Är det några specifika tre knappar du vill trycka ned samtidigt? Den vanliga Ctrl + Alt + Delete fungerar, vad jag kan läsa mig till, tyvärr inte när man använder skärmtangentbordet. Tydligen av säkerhetsskäl :-/

   // Christoffer, enkelteknik.se

  • Hej! Så vitt jag kan läsa mig till har det en gång gått att ändra storleken på pektangentbordet. Däremot verkar den möjligheten (dumt nog!) tagits bort i senare uppdateringar av Windows 10 :-/ Lyckas tyvärr inte hitta någon fix eller lösning på problemet heller är jag rädd. Det vanliga skärmtangentbordet går däremot bra att storleksändra genom att bara ta tag och dra i ett av hörnen. Men det var ju dessvärre inte riktigt vad du frågade efter :-/

   // Christoffer, enkelteknik.se

 5. Jag kan inte se om shift eller ctrl knappen på Windows 10 skärmtangentbordet är valt. Kan jag ändra färgen på dom valda knapparna?
  Kan jag höja ljudet på klickljudet?

  • Hej! Det enda jag kan hitta kring detta är ett problem där datorns mus stör användningen av skärmtangentbordet (se denna länk).

   Det verkar som att ett vanligt musklick på något sätt kan registreras som ett tryck på Skift/Ctrl. Detta gör att skärmtangentbordet registrerar två snabba tryck efter varandra när du klickar på Skift/Ctrl, vilket gör att ingen av tangenterna ”fastnar nere”.

   I länken löste användaren det genom att byta mus, vilket känns extremt omständligt. Istället skulle jag rekommendera att se efter om du har någon specifik mjukvara installerad för den mus som används och se om du kan ändra inställningarna där. Alternativt ta en titt i Windows vanliga inställningar (Start-menyn > Kugghjulet > Enheter > Mus > Fler musalternativ).

   Nu är det ju inte säkert att problemet beror på detta, men det var den enda liknande situationen jag kunde hitta :-/ Angående att höja klickljudet verkar det heller tyvärr inte gå, annat än att höja ljudet i sin helhet på datorn.

   // Christoffer, enkelteknik.se

Lämna ett svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Det senaste

Skicka bilder och film från iPhone till Chromecast

Företeelsen att visa något från telefonen på TV:n har blivit rejält förenklad under de senaste 10 åren. Om man bortser från att skicka bilder och filmer från iPhone till Chromecast.

Flytta tillbaka sökfältet högst upp i Safari på iOS 15 (iPhone)

Nya uppdateringar kan ju vara både bra och dåliga. Oftast vänjer man sig efter ett tag, men ibland känns det bara konstigt. Som när adressfältet flyttades längst ned i Safari efter uppgraderingen till iOS 15.

Så spelar du (det första) Minecraft helt gratis

Få spel har gjort ett så pass stort avtryck som Minecraft och trots att det lanserades för över 12 år sedan är det fortfarande omåttligt populärt.

Recension: Hoa till Nintendo Switch – Ett mindre stressigt alternativ

Kort, vackert och med tydliga influenser från Studio Ghibli både bildligt och ljudligt. Men är det värt att betala 150 kr för fem timmars speltid?

Äntligen stöd för Bluetooth-hörlurar på Nintendo Switch

En av de största frågetecknen kring Nintendo Switch har äntligen fått en lösning. Men varför tog det så lång tid?

Det senaste

Tester

Fråga »

Mer läsning

Sväng förbi på Instagram

Send this to a friend