Ändra språk i Windows 10 – Så gör du!

Gillar du artikeln? Stöd sajten med en Swish om du vill.

Har du behov av att växla mellan flera språk i Windows 10? Att installera och lägga till nya språkpaket är gratis och hur enkelt som helst. Så här gör du!

Funktionen att lägga till ett eller flera språk i Windows, utöver ditt standardspråk, har funnits ganska länge. Dock har själva processen att installera språk förenklats rejält i Windows 10. Ett par klick och en internetuppkoppling är allt som behövs.

1. Börja med att klicka på Förstoringsglaset (nere till vänster) och sök efter Språk för att komma åt språkinställningarna på Kontrollpanelen.

Ändra språk Windows 10 - Språkinställningar 1

2. Klicka därefter på Lägg till ett språk.

Ändra språk Windows 10 - Språkinställningar 2

3. Leta upp det språk du vill installera, markera det och klicka på Lägg till.

Ändra språk Windows 10 - Leta fram ditt önskade språk

4. Språket läggs nu till i listan över tillgängliga språk. Än så länge är det dock bara tangentbordslayouten som är tillagd. Klicka på Alternativ under ditt valda språk för att komma åt mer inställningar för det valda språket.

Ändra språk Windows 10 - Klicka på Alternativ

5. Väl inne under alternativen klickar du på Hämta och installera språkpaket för att ladda ner språkpaketet för ditt valda språk. Nedladdningen tar vanligtvis inte mer än några minuter (beroende på din uppkopplingshastighet).

Ändra språk Windows 10 - Hämta och installera språkpaket

6. När språkpaketet installerats markerar du ditt nyinstallerade språk och klickar sedan på Flytta upp för att placera det i toppen av listan över installerade språk. Det språk som befinner sig överst i listan är det som används av operativsystemet.

Ändra språk Windows 10 - Välj standardspråk

7. Du får nu uppmaningen att logga ut eller starta om datorn för att språket ska kunna ändras. Gör som Windows vill och logga ut. Så snart du loggar in på nytt har operativsystemets språk nu ändrats till det du valde. Vill du lägga till flera språk är det bara att repetera processen ovan.

Ändra språk Windows 10 - Språket har nu ändrats (till Engelska)

8. I regel ändras även den så kallade Tangentbordslayouten med valet av språk för operativsystemet. Tangentbordslayout avser helt enkelt med vilka tecken du skriver. För svenska och engelska spelar detta mindre roll då teckenuppsättningarna för de båda språken är snarlika. Skiftar du dock mellan t.ex. svenska och ryska medan du skriver kan du behöva skifta Tangentbordslayout då och då.

9. Det enklaste sättet att göra detta är att trycka på Windows-tangenten + mellanslag. Genom att fortsätta hålla Windows-tangenten nedtryckt och trycka mellanslag upprepade gånger stegar du igenom Tangentbordslayouten för respektive språk. Du kan också klicka på den lilla språk-ikonen längst ned till höger i aktivitetsfältet för att få upp samma lista över de olika tangentbordslayout-alternativen som finns tillgängliga. Där kan du sedan välja den layout du önskar.

Ändra Tangentbordslayout i Windows 10

Hur enkelt som helst! Har du några andra finurliga tips eller funderingar gällande Windows 10 och språkinställningarna? Dela gärna med dig i kommentarerna nedan!

Utvalda produkt- och återförsäljarlänkar i vissa av artiklarna på enkelteknik.se är affiliate-länkar. När ett köp, inom en viss tid, görs via en eller flera av dessa länkar erhåller sajten en mindre provisionsdel på köpesumman. Läs mer.

12 kommentarer

  • Hej! Menar du reklamen som finns integrerad i Start-menynWindows 10? Detta borde ändras när du ändrar språket enligt instruktionerna. Testa att navigera till punkt 4 i guiden. Klicka här på Avancerade inställningar (nästan högst upp till vänster).

   Ta en titt på det första alternativet ”Åsidosätt för visningsspråket i Windows” och testa att ändra detta alternativ till det språk du vill använda. Starta därefter om datorn. Blir det någon skillnad?

   // Christoffer, enkelteknik.se

 1. Ni bör nog också rekommendera att byta till svenskt tangentbordslayout; annars kan det bli mycket bökigt för vissa att skriva vissa specialtecken.

  Knappkombinationen [start]+[mellanslag] låter en snabbt byta mellan språk; tex om man vill ha olika tangentbordslayouter.

  • *”låter en snabbt byta mellan inmatningsspråk” skall det stå.
   Windows använder ordböckerna från språken i listan. Alla används samtidigt så du behöver inte byta språk när du matar in text, men du behöver byta layout om du använder fler än en (text ryska eller japanska).

  • Hej! Superbra tips! Att skifta tangentbordslayout när det gäller t.ex. svenska-engelska är ju inte alltid nödvändigt då teckenuppsättningarna är relativt lika. Men när det gäller språk med andra tecken är det ju en nödvändighet. Lägger till detta i texten så fort jag hinner! Tack för inputen! :-)

   // Christoffer, enkelteknik.se

 2. Jag har win 2010 och någon ”support ges inte för den versionen” när det gäller språkpaket.
  Det betyder tydligen också att jag inte kan ladda ner något språkpaket?!

  • Hej, menar du möjligen Microsoft Office 2010? Någon version av Windows som går under namnet 2010 känner jag dessvärre inte till, eller kan hitta. Kan det vara XP eller Windows 2000?

   // Christoffer, enkelteknik.se

 3. Jag vill alltså ändra visningsspråk från svenska till engelska. Hur jag det? Det står under engelska visningsspråk: ”Inget språkpaket är tillgängligt”

  Hur laddar jag ner ett sådant språkpaket, och hur byter jag till engelska visningsspråk?

  • Hej! Guiden här har dessvärre några år på nacken så den är lite o-uppdaterad (ska fixa till detta så snart det hinns med!). Det ska dock fungera att gå in på Kontrollpanelen och välja Tid och Språk. Välj sedan Region och Språk (i vänsterkanten). Klicka på Lägg till ett Språk och leta upp det språk du vill använda (engelska i detta fall). Språket bör därefter hamna under Språk i Region och språk. Klicka här på Engelska och välj Alternativ följt av Ladda ner.

   När allt är nedladdat klickar du på Engelska igen och väljer Ange som standard. Nästa gång du startar om datorn bör allt vara på engelska.

   För att också ändra texten på inloggningskärmen när datorn startas behöver du klicka på Fler datum-/tidsinställningar och nationella inställningar (under de olika språken du precis lagt till). Välj sedan Nationella inställningar följt av Administrativa inställningar och klicka på Kopiera inställningar. Kryssa för Välkomstskärm och systemkonton samt Nya användarkonton (om du vill att alla andra konton också ska använda de nya språket). Klicka sedan på OK.

   Hoppas du får det att fungera nu!

   // Christoffer, enkelteknik.se

  • Hej! Tror inte hela frågan kom med där :-) Skriv gärna igen så ska jag försöka hjälpa till!

   // Christoffer, enkelteknik.se

Lämna ett svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ställ en fråga »

Det senaste

Du kanske också gillar

Starta om Finder i macOS

Ibland händer det att Finder-applikationen i Mac-datorer låser sig eller börjar fungera lite sådär halvbra. Första steget till en lösning är då att starta om Finder helt och hållet.

Visa dolda filer och mappar på en Mac-dator

Att visa dolda filer på en Apple-dator är inte riktigt lika självklart som det är i Windows. Däremot är det hyfsat simpelt när man vet exakt hur man går tillväga.
Send this to a friend